Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
Komplikato #17 üzenetére
Rakj be egy NTFS juntion-t a USERS alatt arra a mappara, ahova a temp-et tölti, és az mutasson a nagy HDD-n levő helyre.
-
makkmarce
őstag
válasz
#32839680 #97 üzenetére
hát ez szerintem legalább 70%-ban az animátoron múlik.. vannak jók, vannak kíválóak, meg vannak pocsékok. Sokan csak lekövetik a mozgást, de a dinamika lekövetése már nem megy. Minden a helyén, még se jó. Aztán jön még az engine interpolátorának vagy keyframe tömörítőjének a rosszul beállítása, és akkor egy ilyen zavaróan együtemü animfolyam lesz. Az biztos, hogy jól megcsinálni sok munka, de van pár játék amiben sikerül.
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Közben sokan kipróbálták az UE5 Engine-t és sok sok videó készűlt ezekről.
Azért nincsenek FÁK a techdemóban, mert a hagyományos (egy poligonra sok falevél, átlátszó textúrára) megoldás a bevilágítás szögétől függően hibázik LUMEN alatt. Ilyenkor olyan fényes lesz az összes levél 1-1 fán, mint ha világítana. De ez szerintem javítva lesz.
Füst meg por volt szebb is már UE4 alatt is, nem is értem a demóban miért ilyen? Az IK Solver se tökéletes, a karakter néha akkor is csúszkál ha nem megy semerre. Lehet, hogy ügyesen paraméterezve elkrülhető?
Elvileg dolgoznak rajta, hogy ne csak statikus objektumokkal menjen a NANITE, de ez még 1-2 év.
De így is impresszív, van akik 10 milliárd poligonnal tesztelték, és simán bírta. -
orbano
félisten
Nekem két dolog hiányzik még nagyon: a porfelhők/füst szimulációjának a hiánya. Sokkal menőbb lenne, ha az óriás által felvert por fizikailag akkurátusan mozogna. Bár gondolom elvinné a GPU felét.
A másik, ami két évtizede szívfájdalmam, az az, hogy a karaketerek lába csúszik a talajon. Annyira illúzióromboló...
Viszont a terep és a felbontás valami zseniális. -
Azért én nem vagyok lelkes... Már régóta nem gond a játékok kinézete. Más bajok vannak amikkel nem tőrődnek évtizedek óta. Az egyik a mesterséges inteligencia. A Half-Life-ban vagy a F.E.A.R-ben látott szintet azóta sem sikerült még csak megközelíteni sem. A másik a fizika. A RED Faction-ben már teljesen rombolható környezet volt 2001-ben ami 20 éve volt! Azóta ezt sem sikerült megközelíteni... szóval én nem vagyok lelkes az ugyan csiri-csáré de minden másban a 20 évvel ezelőtti szintet sem hozó újabb vakítástól! Én még játszottam az első Unreal-el! 1998-ban. Akkor még valóban úttörők voltak.
[ Szerkesztve ]
-
Explicit multigpu támogatás elérhető?
-
Komplikato
veterán
Ennek a beépített G.I.-nek pont az a lényege, hogy kismillió csalással ki tudja hozni kisebb gépigénye raytracinget helyett. Simán lehet, hogy nem működik bizonyos effektekkel együtt. Otthon is kipróbálható, de a minimum 8GB VRAM, 32GB RAM és a javasolt 16GB+ VRAM meg 64GB RAM azért sokunknak odébb van még.
A porfelhő lehet, hogy az Unreal motor alá ingyenes Houdini plug-in felhasználásával készűlt, de az még csak 4.xx kompatibilis, lehet csak ezért nem megy vele a GI? -
doooo
veterán
Nekem a porfelhők tűntek nagyon rosszul megvilágítottnak a szörny lábainál. Valahogy olyan teljes "out-of-place" érzésem volt, pedig manapság épp az a lényeg, hogy a bevilágítás realisztikus mindenhol. A motor nyilván képes jobbra is, csak a demó készítői szúrták el. Persze ha otthon is kipróbálhatónak szánják, nyilván kellenek limitációk. Nem a Mandalorian forgatására készül az ilyesmi.
-
Alogonomus
őstag
válasz
#32839680 #83 üzenetére
Hatékonyabbak. Viszont a 7 nm-es Navi 10-et már elméletileg nem igazán gyártják, mert ugyanazon a nodeon jobban megéri Zen3/RDNA2 chipeket gyártani. Így RX 5700 XT-től nem fognak roskadozni a polcok, ahogy a hozzászólásomban írtam. Az RX 580 pedig nem opció annak, aki az új kártyákra várt.
-
copass
veterán
válasz
Alogonomus #79 üzenetére
amd kártyát se kapsz, mivel openszósz ezért a bányászok jobban szeretik.jobban lehet finomhangolni a kaparást.
amd kicsit gyengébb raytrace-ben, de nvidiás nem fog amd-t venni!ez úgy tuti fix.
-
Alogonomus
őstag
Pár hónapig talán meg tudnák ezt csinálni, de ha közben az AMD kártyáitól meg roskadoznak majd a polcok, akkor a legzöldvérűbb fanatikusokon kívül mindenki inkább megveszi az AMD kártyáját, amihez sokkal jobb áron hozzájuthat, mert az AMD piacot akar elhódítani, plusz nem is a dVGA részlege tartja el, miközben az Nvidia most kiadott üzleti jelentésében az 5,7 milliárdos bevételből 2,76 milliárdot a Gaming részleg hozott, míg a Datacenter részleg csak 2,1 milliárdot.
-
Cs1csó
titán
válasz
Necroman_Mk2 #76 üzenetére
igen "kilobyte"
-
M@cika
őstag
válasz
makkmarce #72 üzenetére
Sajnos azt gondolom ez nem mostanában jön el. legalábbis ami a VGA-kat illeti. Derék Nvidia sem arról híres, hogy ne szeretné eladni a termékeit 200%-os felárral. Ha meg is szűnne az "alapanyaghiány" akkor is mesterségesen azt mutatná, hogy kevesebbet termel és azt eladja q drágán (ha megveszik, márpedig egyelőre úgy néz ki, hogy igen.)
Ha nekem kéne videokártya gémre és sokallanám az árat akkor is megvenném (nyilván nem RTX 3090-et 1 milláért) és pár hónap bányászattal máris "olcsóbban" jutottam hozzá. Ha tovább bányászok, akkor meg INGYEN. (és még mindig lesz rá vagy 2 év gari) :-) -
Necroman_Mk2
őstag
Megnéztem a videót. A kietlen, sziklás-kavicsos sivatagot már-már fotorealisztikusan képes az engine megjeleníteni, de a többi része se rossz.
#56 csicso82 Ha a "teniszes játék" alatt a Pongra gondoltál, az csak pár kilobyte volt.
-
ceia
őstag
Szép! Elérték, hogy tudnak élethű környezetet, karaktereket csinálni. De úgyis el fogják rontani a sok hülye efekttel. Minden villanni, világítani, fényleni fog, minden ki lesz húzva fénylő körvonallal, pl. az ellenfelek, tárgyak, hogy még véletlenül se téveszd el, mit kell csinálni. Még a tereptárgyak mögött is kis színes jelek mutatják, hogy ott ám egy ellenség van. Mindenütt tűz, robbanások, bármit csinál a karakter harc közben, az villan egy nagyot, meg szikrákat szór szerte szét. Gondoskodni fognak róla, hogy bár képesek lennének rá, ne kapd meg az illúziót, hogy valós helyen, valós szituációban vagy. Minden pillanatban ordítani fog rád, hogy ez csak egy videójáték, te most éppen játszol b+! Nehogy beleéld magad!!
Én máig jobban szeretem a régi játékokat, mert nem fájdul meg tőlük a fejem fél óra alatt és élvezetesebbek, mint a mai lineáris interaktív mozik.[ Szerkesztve ]
-
makkmarce
őstag
válasz
janeszgol #66 üzenetére
Mindenkinek megvan az az ár, amennyiért hajlandó lesz már venni. én se az MSRP-t várom hidd el. A gond nem is a bányászat, hanem a chip gyártókapacitás, ami nem csak a videókártyáknál, hanem szinte midenhol jelentkezik. Az autógyártástól a sima mosogatógépig(pont várok egyet, mert a gorenje is gyártási nehézségekkel kűzd). Valamit nagyon félreszámoltak a cégek, és az egész dominóként borult meg. Amint ez rendeződik lesz értelmes áron kártya, és a bányászokra se kell várni, hogy meggondolják magukat.
-
Komplikato
veterán
De most gondoljunk bele, hogy ezt a részletességét avagy poligonosságot nem kismillió szikla és egy 50 millió poligonos robotra használod el, hanem egy város, falu, űrállomás, kastély részleteire. Még nem kell mindenre 8k textúra sem. Amúgy igen, ilyen részletességgel még kisebb openworld map játék is több TB lenne.
-
yagami01
aktív tag
A játékok még nem lesznek ilyenek egy ideig. Ezen demón is látszik, hogy a hátránya ennek az, hogy sokat foglal. Ha egy játék lenne - nem 2-300GB, hanem - pár TB, az nem is tudom... inkább nem lenne.
Szóval ezzel még várhatunk, pusztán demonstrálva vanl, hogy a motor mire képes, sokat nem kell belegondolni egyelőre (!) szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Psychopeti
senior tag
Nem semmi!
És ezzel mi van már? Erről van valami új infó?
[link][ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz
janeszgol #63 üzenetére
túlkereslet van, ezért megy az ár felfelé.
amikor eth elindult látványosan felfelé, akkor elkezdett mindenki bányába befektetni. hiánycikk lett a vga, ezért az öreg bányászok elkezdték eladni a kártyáikat dupla,tripla áron.
amiből persze megint kártyát vesz amivel még többet tud kaparni, fele annyi idő alatt mint a régivel.
ez egy körforgás, ha megérted hogy működik akkor nem tudsz kiszállni belőle bukóval.
öreg bányászok, új bányászok, kereskedők, nyerészkedők befolyásolják az árakat.
teljesen értelmetlen a reális áron lovagolni, mert nem fog csökkenni addig amíg valami nagyon komoly korlátozás nem jön be.
az meg hogy az állam kifehéríti a bányászokat a 15% adóval visszamenőleg 5 évre, az sem segít a csökkenésben...
lehet itt okoskodni hogy így úgy ennyit ér, szar kártya,stb. ha a piac egész mást mond.
1 hónapja vettem az msi rtx 3060 340k, most 390k.
nem hiszem hogy 1 éven belül eléri 250k-t, ami ugye most egy 2060 ára.
ha csak valami globálisan nagy változás nem lesz, marad minden így.
a koronavírus se segített be sokat, chip hiány, munkaerőhiány,stb.
én szeretném a legjobban ha olcsó lenne, de most ez a helyzet. ehhez kell alkalmazkodni.[ Szerkesztve ]
-
válasz
janeszgol #66 üzenetére
Ha más nem, akkor külföldről hozatok majd be, de még ahhoz is lentebb kell menjen az ára. Nem létszükséglet, 1650-el elvagyok régebbi játékokkal, újak meg nem igazán jöttek ki, ami érdekelne is. Év végénél hamarabb nem is akarok venni új kártyát, amíg jó idő van, addig nem nagyon játszok. De azért télire kelleni fog valami, nagyon max 250-ig én is elmennék egy top hűtős 3060ti-ért.
-
janeszgol
félisten
Igaz. A 300, meg 400 ezer kapcsolata volt a fejemben.
Hat kivancsi keszek akkor, hogy te mikor jutsz kartyahoz. Ehhez az kell, hogy az nvidia ajanlasait betartsak. Lehet ilyet kerni?
Mert te 200k alatt varsz valami ertelmeset, de rengetegen lehetnek, akik 220-at, 230-at, akar 250-et adjanak erte. Egy 12 gigas 3060-ert en is adnek annyit, csak legyen.
Aztan biztosan akadnak olyanok, akik picivel tobbet is adnanak, csak legyen valami.Kivancsi leszek majd az arak alakulasara. Vajon a kiskereskedok megprobaljak majd kicsavarni a leheto legtobbet a kisebb arcsokkentesekkel?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
janeszgol #63 üzenetére
Tekintve, hogy a 3060ti megjelenéskor volt a top hűtős 220ezer (legalábbis alzán volt aorus is ennyiért vehető), így a 3060-ért olyan 180 lenne a max, amit ugyanúgy top hűtésért kérni kellene. Én addig biztos nem veszek, amíg a 3060ti le nem megy megint 200ezer környékére. A 300k meg amúgy is 50%-os plusz, nem 30%.
[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
Ok is, de nem csak ok, hanem a jatekosok is. Egy peldaval megmagyarazom. A 3060 realis ara max 200 ezer ft, olvashattuk sokaktol (es itt is irta valaki). Most 400 ezer ft. Bedolt a banyaszat. 400-ert senki nem veszi. Lemegy 350-re, figyelik, de meg senki nem veszi. Na de 300 ezerert mar fogjak venni a boltbol azok, akiknek kell egy uj kartya, es ha 30%-kal dragabb, mint ahogy beigertek a coinok ujabb felgutasa elott, szerintem tobbek is belevagnak mar ebbe.
-
copass
veterán
válasz
makkmarce #54 üzenetére
senki nem mondta hogy csúcs...de ~10% jobb mint a 2060, ami 270k, szóval nekem nettóban ennyi volt a 3060. nem volt kérdés hogy mit veszek.
"reális ára"
ne viccelj már, ez így hülyeség.
annyi az ára amennyiért adják, elfogadod vagy hisztizel és még feljebb megy.
eleve az hogy hiánycikk, ezért még értékesebb lesz. -
-
Cs1csó
titán
válasz
Interceptor #22 üzenetére
5-10 év múlva MINDEN "komolyabb" játék ekkora lesz (nem kizárólag az AAA címek)
Nem rossz hiszen mióta megjelent az első játék talán a teniszes az lehet annak a mérete az 1MB-ot sem érte el és azóta folyamatos a fejlődés minden téren.
A tárhelyek nem növekednek ilyen mértékben a 6-8TB-os HDD-k aranyárban vannak. -
makkmarce
őstag
válasz
MasterDeeJay #52 üzenetére
nem úgy volt, hogy átállnak vulkan-ra?
-
makkmarce
őstag
sajnos a 3060 elég messze van a csúcskártyáktól, és minden mocsokságot is beleszámlva a reális ára 200k alatt van, de minden boltban 400k.
nekem 6800ra faj a fogam, de a 6700XT is 480k, és annyit a 6800 ért se adnék.
várok egy fél évet, hátha kicsit normalizálódik.[ Szerkesztve ]
-
-
-
M@cika
őstag
válasz
Komplikato #43 üzenetére
Már vagy x éve ugyanezek a törvények vannak a kínaiaknál, csak valaki "okosan" újnak tálalta a hírt, aztán akik nem figyeltek oda hírtovábbítók meg lehozták.
Akinek már kibányászta az árát a rig az nyugodtan eladhatja. :-)copass: Amikor épp nem dolgozol vagy játszol akkor ráállítod a bányára és pikk-pakk visszajön az ára. :-)
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz
Komplikato #43 üzenetére
erre nem lehet építeni, már most kezdik áttelepíteni más országokba a bitcoinbányákat.
jelen esetben az eth garázsbányászok okoznak itt problémákat.
eth árfolyam kezd magához térni, 2 hétig zuhant mert húzta a bitcoin, de pár napja erősödik. -
copass
veterán
az elérhető raytrace képes kártyákkal alapjaiban változik meg a játékfejlesztés.
metro exodus most dobta ki a kizárólag raytrace kártyával működő verziót.
érdemes megnézni ezt a videót amiben elemzik
eddig ugye az volt hogy csaltak: tükröződés,fények,előre leszámolt dolgok,stb.
raytrace-nél viszont minden valódi. tehát a fény visszaverődik mindenhonnan, a tükröződés a valódi környezetről jön,stb. -
Komplikato
veterán
A YouTube csatornákon Unreal Engine 5 motort "szakértő" emberkék többségének NEM esett le, hogy a NANITE renderelő csak nanite formátumú objektumokkal működik. Így csodálkoznak, hogy hiába kapcsolgatják, lassabb nem gyorsabb.
Spoiler: Igen, át lehet konvertálni ami nem az. Quixel Bridge-ből meg importálásnál van nanite minôség.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
Komplikato #11 üzenetére
Azert az eros tulzas hogy ha nem sozlnak siman beveszi, ahhoz erosen gyengenlatonak kell lenni hogy ne lasd a fenyelesen de akar a levelek texturajan vagy az auto mozgasan hogy ez nem valos.
-
Danex
addikt
válasz
Alogonomus #31 üzenetére
Alapjába véve amíg a látvány ott van addig annyira nem érdekel, hogy a tavalyi játékban még high volt, de idei játékban meg ugyan az a részletesség már csak medium beállításra elég.
A játékoknak mindig is húzó grafikával kellene rendelkezniük, igazából annak sem feltétlen kéne elvárásnak lennie hogy a jelenlegi generáció legerősebb kártyája ki tudja hajtani fullos extrém beállításon.
A probléma ott kezdődik, ha a szarul megírt alkalmazás úgy eszi a gépet, hogy a tartalom azt nem támasztja alá. -
tibaimp
nagyúr
Szép, de ehhez majd VGA/HDD is kellene, az lesz, vagy elbányásszák azokat is?
-
Huntszy
tag
Ez tyúk vagy a tojás kérdése. Miért innováljanak a GPU gyártók ha a legutóbbi gen-es kártyák is mindent elvisznek csutkán? Senki se venné meg az új gent (vagyis hát tömegek nem) ha nincs előnye.
Tehát igen, ha pár év múlva megjelennek a játékok a legújabb motorokon amik kihasználják a látványt elavultak lesznek a mostani kártyák, de ezzel pusholják a fejlődést, hogy évről évre egyre előrébb kerüljünk. -
Alogonomus
őstag
A probléma pont az, hogy az egy éve még bőven felső-középkategóriás kártya már csak medium beállítások mellett elég 60 fps-re wqhd-n, míg teljesen bekapcsolt képi világgal csak 40 fps környékére képes. Egy 2070s/5700xt jelenleg már fullhd medium esetén is csak egy 90 fps kártya abban a játékban, fullhd maximumra húzott grafikával pedig a 60 fps van csak meg.
Sokakat arcon vágott, hogy egy bő fél éve vett márkától függően 170-240 ezres kártyához már hozzá kell butítani az új játékot, hogy játszható sebességgel fusson. -
Z_A_P
addikt
válasz
Komplikato #11 üzenetére
Konkrétan ha nem szólnak róla az embernek, simán beveszi, hogy egy természetfilmből való részlet.
Azert ez enyhe tulzas. 1 mp alatt latszik hogy nem valodi film. -
Danex
addikt
Azért szerintem ne keverjük ide a 4K felbontást és gyakorlatilag a low budge szót. Kevesebb mint 5%-nak van WQHD feletti kijelzője, de WQHD is 9% alatt van. Cyberpunk is wqhd-n 60fps-el elmegy mediumon egy 2070s / 5700xt-n, fullhd-n pedig 1660s is viszi.
Azért szerintem ez nem rossz, de nyilván ha 160e-ret költ monitorra, akkor ne egy olcsóbb kártyától várja a 144fps-t neki. (most a gpu elszállt árait ne nézzük) -
slimG
tag
Az UE4 demo szintjét sem értük még el. Pedig az is mikori már.
-
atike
nagyúr
Nagyon látványos! Szájtátós.
-
válasz
Komplikato #17 üzenetére
Csinalj egy symlinket, ami a HDDre mutat.
-
A mostani játékoknál a legkisebb gond a kinézet szerintem. Oké szépen néz ki ez az ue5, csak a fejlesztőknek nem ártana optimalizálni is, tartalmat kitalálni, fizikán dolgozni, stb... Attól hogy fénylik a sz*r, még sz*r marad. Egyébként nekem az ue4-es grafika már teljesen elég a szememnek.
-
Komplikato
veterán
válasz
Hoplitész #16 üzenetére
Azt hiszem nem töltöm le a Sample projektet.
Minimum requirement: 8GB VRAM és 32GB RAM
Javasolt meg ugye még több.
De nem csak ezért. A Quixel Bridge-el eddig is szívtam, hogy amit importál vagy letölt az ember (pl. MetaHuman karakter, Quixel MegaScan modellek), azt betolja a USER könyvtárba, akkor is ha beállítom, hogy NE. A rendszer SSD eléggé szűkös így is. Na itt most elkezdené leszedni a projektet az UE5, be is van állítva HDD-n a könyvtár, most töröltem kismillió programot ... erre mondja, hogy oké, de szépen betolja a User könyvtárba a letöltési ideiglenes file-t, ja de nem fér el, error. -
Hoplitész
junior tag
válasz
Komplikato #11 üzenetére
Hát éppen ez is (Memo of Aus) mutatja, hogy hiába a demó, a játékok közelében sem lesznek az itt látottaknak. A demók általában messze túlmutatnak a megvalósításokon.
-
exedoc
senior tag
válasz
Komplikato #11 üzenetére
Jogos, mikor azt végignéztem még ültem egy ideig a székemben, mondom mivan? Aztán megnéztem újra
-
S_x96x_S
addikt
Epic Optimizes Unreal Engine 5 Compilation For AMD's Threadripper CPUs
https://www.tomshardware.com/news/unreal-engine-5-optimized-amd-threadripper
"
Perhaps we could even see Unreal Engine 5 supporting core counts a full 64 cores for real gameplay. For instance, space sim Star Citizen is already being developed to utilize more than eight CPU cores. The developers of Star Citizen, CIG, have stated that the game will utilize “all available cores” once the game has been updated to a new render engine (codenamed ‘Gen12’) and swapped to the Vulkan API. The game already utilizes eight cores to the max in certain areas (on the rather old DX11 API).
In conjunction with lower-level APIs such as DX12 and Vulkan becoming widely adopted, there is a lot of opportunity for higher core count support in real gameplay. Still, AMD and Epic haven't shared that level of detail about the new engine yet. " -
Komplikato
veterán
Mondjuk ott van a "Memories of Australia"*, ami egy techdemo vagy inkább unreal film és kb. UE 4.23 alatt fut. Van belőle 4K verzió. Konkrétan ha nem szólnak róla az embernek, simán beveszi, hogy egy természetfilmből való részlet. Az ilyen techdemókhoz használhatnának tehetségesebb embereket is szerintem.
(*És a filmben lévő asset és map 80%-a ingyen letölthető persze. Ha valaki nem hinné el, hogy ez megmozdúl egy átlaggépen.)Unreal Engine 5 Early Access Trailer Reaction: What's New With UE5? - Digital Foundry
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
titán
Jól megfogalmaztátok a problémákat:
- egy játék mondjuk lesz így 500GB?
- örüljünk ha egy nem túl régi és nem túl erős VGA-val meglesz a 30FPS és a legeslegújabb legdrágább kell majd a 60-hoz? -
Duck663
őstag
Csak nekem érződik "műanyagnak" a létrehozott környezet? Valahogy nem természetes.
-
S_x96x_S
addikt
-
awexco
őstag
full hd -ba 40 fps ...
biztos nem a vgan spóroltak
-
Mikiller
aktív tag
Ez a demo videó a 100Gb-os csomagból van? Mekkora méret lesz egy teljes játék ezzel az új motorral, 200-300Gb?
-
Egon
nagyúr
Gyönyörű.
Majdnem 20 éve azzal zártam a szakdogám, hogy a PC-s játékok tekintetében a fotorealisztikus megjelenítés még messze van - lassan elérjük...
Új hozzászólás Aktív témák
ph Egyelőre persze csak korai hozzáférésű verzióról van szó, de az újítások kipróbálhatók benne.