- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Akciókamerák
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- SSD kibeszélő
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
langward
tag
Abszolút szubjektív következik:
Több cégnél is szolgáltatunk és minden infrához van 1-1 laptop hogy egyáltalán elérjük, elkezdtünk kisérletezni a gondolattal hogy hypervisor-t varázslunk egy erős laptopból és shielded VM-eken át érjük majd el a különböző infrákat.
Viszont amikor a hardware-eket nézegettük intel fronton vagy böszme és drága laptopot kell venni vagy egyenesen desktopot és akkor mobilitás kilőve..
Az AMD megoldása meg hozná a teljesítményt, de itt meg mindig készlet hiány van..
Személyes meglátásom hogy a notebook piac leginkább a cégektől függ és ott aztán majdnem hogy mindegy hogy tud-e játékot futtatni, vigyen 2-3 monitort és kész.. és legyen jelentős készlet és opciók.
Szóval a VEGA az egy kiforott technika és az AMD megoldása jóval alacsonyabb fogyasztásasl hoz több teljesítményt, kedvezőbb árazás mellett.
Valószínűleg ez a megfontolása az AMD-nek is, mert valjuk be nem a gamerek miatt vannak laptopok
Ha már meglesz az enterprise piac nekik valszeg belevágnak majd gamer böszmeségekbe is, de az még nem most lesz. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz Dr. Akula #128 üzenetére
Nem hiszem, hogy arfuggo lenne a kulso adapter hasznalata. A majd 400k-s 4k-s LG monitor is ilyen. A meg dragabb 49 inches extra UW Asus ROG is ilyen. Ez mondhatni divat lett. Ahol megoldhato, azt hasznaljak. Az biztos, hogy eszukbe se jut a fejlesztoknek, hogy ez problema lehet barkinek. Ipari, orvosi kijelzok eseten lehet hogy maradt a regi modszer, hogy testelni lehessen.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
mano1b
újonc
csak azt felejtette a végére írni hogy 2 év múlva lesz esedékes mert nincs gyártója.
-
Graphics
Jómunkásember
Az a rengeteg off amúgy nem mehetne privatban?
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
And01
aktív tag
Beérték az Amd-t elengedett fogyasztással laptop fronton (is)
Az alap órajel 28watt tdp re értendő, 12watton az órajel 1200Mhz
A teljes turbóhoz 50 watt kell. No comment.
[link] -
addikt
válasz Dr. Akula #99 üzenetére
Acer ED347CKR monitorom 500 Euró volt...nem éppen olcsójános kategória, mégis kívül van a táp. Zavar valakit? Elárulom a kutyám sem érdekli, mert a monitor mögött és azon belül is az 5 foglalatos hosszabbítókábel mögött van bent. Ha nem olvasom ezt most itt, még arról is megfeledkezem, hogy külön tápja van.
[ Szerkesztve ]
Nexus 5x > Pixel 4a 5G \\ AMD Ryzen 5800X3D - Gainward RTX 3070 Phoenix - Acer ED347CKR Ultrawide \\ Asus Zenbook 14 UM3402YA \\ Playstation 5 \\ DJI Mavic Mini \\ Nintendo Switch Neon v2 \\ Steelseries Arctis Nova 7 \\ Steam/Origin/Epic Games Store/GoG/Ubi Connect: Hopkins955
-
Ixion77
addikt
válasz Tigerclaw #119 üzenetére
Szabvány az, csak nem használják
Nemcsak hogy a laptopok kellene USB-C PD-t használjanak, de a monitorok, villanyborotvák, gyerekjátékok, távirányítók, routerek, tintasugaras nyomtatók, és minden egyéb is ami 100W alatt fogyaszt vagy akkumulátoros. De sajnos messze nem tartunk még itt."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
addikt
Zseniális lett a címadás!
Nexus 5x > Pixel 4a 5G \\ AMD Ryzen 5800X3D - Gainward RTX 3070 Phoenix - Acer ED347CKR Ultrawide \\ Asus Zenbook 14 UM3402YA \\ Playstation 5 \\ DJI Mavic Mini \\ Nintendo Switch Neon v2 \\ Steelseries Arctis Nova 7 \\ Steam/Origin/Epic Games Store/GoG/Ubi Connect: Hopkins955
-
Dr. Akula
félisten
válasz makkmarce #112 üzenetére
És ebben a dizájnban mi a jó? Hiába vékonyabb a panel, már a monitor talpa sokkal vastagabb, mint hogy ezt ki tudnád használni mondjuk azzal hogy a falig hátratolhatnád. Aztán ha falra szereled, egy doboz fog lengedezni a kábel közepén, az mennyire dizájnos? Ha belül van a táp, csak egy madzag lóg ki belőle, amit ráadásul könnyű cserélni, akár egy hosszabbra, akár mert elveszett, megsérült. És nem utolsósorban szabványos, míg egy táppal egybeépített az csak ahhoz jó, nem tudod mással pótolni, hiszen a tápot is pótolni kell, nem csak a kábelt.
(#113) Ixion77: Nem látom mitől kerülne többe ugyanaz az alkatrész ha dobozon belül van mint ha kívül. A számítógépekben se fixen beleheggesztett a táp, hanem kivehető, ott se megy a videokártya + proci a kukába vele együtt.
Na mindegy, nálam az ilyen eleve kizáró ok, és csak akkor tudok szemet hunyni felette, ha olcsóért kell egy hirtelen, amíg nem veszek egy rendeset.
-
makkmarce
őstag
válasz Pingüino #114 üzenetére
hát ezt most vagy én nem értem, vagy én nem értem, egy mondjuk 100 wattos tápot te hogy ásol el a falba, hogy jól szellőzzön? (USB-s dugaljt most is lehet kapni, bár ahhoz is nagyobbra kell vésned általában a falat). és, ha holnaptól mondjuk 24V kell , neked 20 van, akkor kibontod? sajnos nemigazán látom az értelmét az egésznek, ennyire zavar egy 10x4x5cm-es dobozka?
okoskodom, tehát vagyok
-
Ixion77
addikt
válasz Dr. Akula #110 üzenetére
Azért, mert egy monitorba/szkennerbe/hangfalba/kávédarálóba épített táp javítása általában a eszköz árához képest jelentős összeg lenne, így gazdasági racionalitás okán az esetek többségében a hibás tápos eszköz inkább kidobásra kerül.
Ha az eszköz ment tönkre, akkor szintén senki nem foglalkozik a táp kiszerelésével, az is kidobásra kerül.Egy külső táp cseréje ezzel szemben alig párezer forint, és semmilyen szaktudást nem igényel.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
makkmarce
őstag
válasz Dr. Akula #103 üzenetére
ez nem megsajnálás, hanem racionális döntés.
A monitorok jó részénél a táp nem olcsójánoskodás, hanem DESIGN kérdés. Így lehet 0.5cm vastag monitort csinálni.
Mert a hálózati kábeled hol lengedezik? Inkább a kábel szakadjon ki, mint a monitort verjem le.okoskodom, tehát vagyok
-
Ixion77
addikt
Én kifejezetten szeretem a külső tápos dolgokat, mivel így ha tönkremegy a táp, nem kell az egész készüléket kidobni.
Plusz (#107) Pingüino -val egyetértve kifejezetten örülnék, ha minden kisfeszültségű eszköznek ugyanolyan szabványú csatlakozója lenne, és a táplálás függetlenné válna a készüléktől. Pl. 100W alatt minden USB-C PD-t használna. Gazdaságosabb és környezetbarátabb is, mint minden tönkrement készülékkel kidobni egy jó tápot és vica versa.
-
-
Graphics
Jómunkásember
A cím borzasztóan szar lett.
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
opr
nagyúr
+1 ok: Divat. Az kulsotapos monitort vekonyabbra lehet csinalni, es a franc tudja miert, de ez az embereknek szamit, hamarabb leemelik a polcrol a vekonyabb monitort. Gondolom ugy van vele az egysegsugaru Bela, hogy vekonyabb->fejlettebb->jobb.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Dr. Akula
félisten
válasz makkmarce #102 üzenetére
Mindenhol meg kell dolgozni az embernek a pénzéért, most azért nem fogom megsajnálni őket hogy nekik is. Azért a 21. században egy tápegység legyártása (meg lepapírozása olyanra amilyenre csak akarják) azért nem egy atomfizika. Inkább a nemakarásnak nyögés a vége c. népi bölcsesség kategóriájába esik. Mint a monitoroknál, a jobbakba képesek beépíteni a tápot, a gagyibbak meg kapnak rugdosható dobozt hozzá, ami majd valahol az asztal hátulján fog lengedezni, mert nem ér el semeddig, de legalább a vékony kábel könnyen kiszakad, meg úgy en bloc full igénytelen.
-
makkmarce
őstag
válasz Dr. Akula #99 üzenetére
nem a garanciáról van szó, hanem az engedélyeztetésről és forgalombahozatalról.
ha 20v-os eszközt gyártasz, nem kell rettegned mondjuk az érintésvédelemi szabályzat mit szól hozzá, hisz akár meg is nyalhatod a drótot
Emellé veszel bevizsgált tápot, amit már engedélyeztettek. Garanciában persze a tápot is a Dell cseréli neked, sőt a beszállító neve mellett/helyett lehet az van ráírva, hogy Dell.
100.000 forintos samu monitorok is külső táposok, gondolom jobban mutat az asztalon, vagy mindenhova ugyanazt rakják, nemtom[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
Dr. Akula
félisten
válasz #16939776 #95 üzenetére
Ha veszek mondjuk Dell gépet, akkor tökmindegy melyik beszállítójuk milyen papírt ad hozzá, úgyis a Dell vállalja a garanciát. Akár egybe, akár külön cucc, akkor is. Gyanítom ők is letesztelik előtte hogy jót ad-e a beszállító, nem csak vállat vonnak hogy mindegy, majd mutogatunk rátok... Még mindig nem értem a lényegét. Gyanúm szerint csak szarnak bele, jó az úgy is...
(#96) Tigerclaw: Csak az olcsójános kategóriában divat a külső táp, leginkább a monitorként IS funkcionáló tévéknél, pl. a Media Marktban lehet kapni. Középkategóriától felfelé nem is tudom hogy létezik-e egyáltalán külső tápos megoldás. Én még nem láttam.
-
opr
nagyúr
Lpddr4-nél igazad lenne, de amennyire tudom, az lpddr4x az azonos órajelen kb azonos teljesítmény a sima ddr4-el.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
martonx
veterán
válasz Dr. Akula #92 üzenetére
Nem vagyok egy ram szakértő, de tippre a DDR4 3200 gyorsabb lehet, mint az LPDDR4X 4266
Mondjuk fura, mert DDR4-ből jelenleg 3600-asok a plafon, ez a 4266Mhz LPDDR4X nekem nagyon gyanús. Pláne, hogy az LPDDR a sima DDR-nek az alacsony fogyasztású, kisebb területre összezsúfolt verzió, amit kizárt dolognak tartom, hogy gyorsabb lehetne, mint a normál asztali ram.Én kérek elnézést!
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz Dr. Akula #94 üzenetére
A monitorok is kulso taposok manapsag, a notikrol, nyomtatokrol nem is beszelve, szoval nem lognak ki semmilyen irodai kornyezetbol ezek a minigepek. Pont azert minigepek, mert pl. a tap is kivul van. Raadasul nem ott disszipal, tehat epitheto csendesebb vagy passziv gep is ilyen modon.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
törölt tag
válasz Dr. Akula #94 üzenetére
1000x le lett írva, hogy egy 19V-ról működő berendezést sokkal egyszerűbb és olcsóbb beméretni és validáltatni. A külső táp papírjait, meg az azt gyártó cégnek kell biztosítania, így a készülék gyártó olcsóbban állítja elő a készüléket.
Marad neked a mac-mini, abban beépített táp van.: fáradj a pénztárhoz.
-
Dr. Akula
félisten
-
Dr. Akula
félisten
válasz bulikavagyok #15 üzenetére
Max a Zen 3-ra. Asztalra tök felesleges az ilyesmi, egyedül (üzleti) notiba várós, ahova nem képesek a gyártók Renoirt kínálni. (Leszámítva azt a pár díszpéldányt amit szerencsére csak netes árlistákban látni, mert a Renoirért cserébe mindet elkúrják valamivel. Mintha 1 előrelépésért 1 hátralépés is kötelező lenne.)
-
Dr. Akula
félisten
Reméljük business class gépekbe is eljut, nem csak homeuser vackokba.
"IGP tekintetében akár a kétszeres előrelépés sem kizárt"
Mi is, hogy ne csak ilyen-olyan tesztprogramokban, hanem a valóságban is képes legyen utolérni az AMD IGP-jét.
"4266 MHz-es LPDDR4X memóriákat támogat, de a nagyobb fogyasztású, 12-28 wattos tartományra tervezett megoldásoknál 3200 MHz-es DDR4 is elérhető"
Miért a magasabb fogyasztású támogatja a lassabb RAMokat? Nem fordítva kéne?
-
Tigerclaw
nagyúr
"Pár hónap múlva meg jön a válasz. Van Gogh meg a Cezanne, amik biztosan erősebbek mint a Renoir. Én ha notit szeretnék a közeljövőben akkor biztos megvárnám azokat is."
A Renoirbol kiindulva arra varni kell talan egy evet is, ha nem tobbet. Van gyarto aki pl. most az IFA-n mutatja be az elso Renoiros notijait, de pl. a MS Surface most kaphatja meg...hacsak nem hagytak fel az AMD vonallal.
-
ShiTmano
aktív tag
Olvasd el amit írtam. Nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem, hogy nem kell ész nélkül elhinni az Intel diagramot. Tiger Lake teljesen új arch, új csíkszélességen, új igp-vel. Ezek miatt nagyot ugrott előre. Biztosan jó lesz, sőt jobb mint a Renoir, csak nem ennyivel mint az ábrán. Meg biztosan lesz olyan alkalmazás ahol majd hasít, de általános felhasználásban nem lesz nagy előnye. Pár hónap múlva meg jön a válasz. Van Gogh meg a Cezanne, amik biztosan erősebbek mint a Renoir. Én ha notit szeretnék a közeljövőben akkor biztos megvárnám azokat is.
Pont az Intelnek higgyek amikor a TDP meg a valós fogyasztás között lassan már tízszeres szorzó lesz. (Tudom, hogy a TDP nem maximális fogyasztást jelent.)
[ Szerkesztve ]
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
SindaNarmo
tag
Tényleg jöhetne már a Navi az APU-ba.
Pl én desktop-on sem vagyok hajlandó videokártyát venni csak ha nagyon szükséges.
és igen többnyire játékra használom, szerencsére nagyon nincsenek elszállva az igényeim és nem csak régi játékokkal játszok.
Persze a nagyon elenyésző kisebbséghez tartozom, szóval abban egyetértünk hogy rám nem lehet piacot építeni. -
veterán
Azért csak értelmezhető piac ez a dGPU nélküli, IGP-vel kocajátékra egész alkalmas noti szegmens, ha AMD is reagál rá.
Lásd itt: Szétválasztja a mobil piaci fejlesztéseit az AMD
proci fókusz: Zen3+GCN5 (Cézanne)
és
IGP fókusz: Zen2+RDNA2 (Van Gogh)[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Ixion77
addikt
válasz Tigerclaw #85 üzenetére
"foleg hogy az AMD-nel az egesz GPU terulet mintha masodlagossa valt volna a ZEN mellett."
Ami nem csoda, tekintve hogy a felhasználóknak is másodlagod. Aki játszani akar a laptopjával, az úgyis dedikált GPU-sat vesz, aki meg nem annak jobb ha a tranzisztorok inkább CPU teljesítmény növelésére vannak használva.
-
Tigerclaw
nagyúr
Mivel nem desktop processzorrol van szo, nem is lesz olyan konnyu osszehasonlitani a kettot. Max. venni ket kifejezetten jo hutessel rendelkezo notit (ez mar egy problemas pont manapsag), ahol fixen X TDP-hez kapnak kakaot. a CPU-k. Meg ott is gond, hogy eltero memoriat hasznalnak. Persze BIOS beli TDP beallitas nem feltetlenul szentiras, vagy egyforman ertelmezheto.
Bar AMD parti vagyok, nem bannam ha az Intel fezarkozna IGP-ben, hogy a masik oldal se lazsaljon...foleg hogy az AMD-nel az egesz GPU terulet mintha masodlagossa valt volna a ZEN mellett.
-
martonx
veterán
Nekem van itthon AMD és Intel is, én annak örülök, ha ismét lesz verseny. Ha Intel eléri végre, hogy AMD kikukázza az ősi Vega-t az iGpu-ból, azzal mindenki nyer.
Egyébként meg arra tippelek, hogy az igazság valahol félúton lesz, azaz az Intel iGpu teljesítményben beérte végre / minimálisan meghaladta az AMD-t.Az AMD meg jó lenne, ha mihamarabb elfelejtené a Vega-t.
Én kérek elnézést!
-
slmSIG
tag
".. ha ennyire túltolták a propagandát, akkor viszont az már szánalmas lesz, nem is nevetséges..."
Én pont erről beszélek....
Ha annyira biztosak volnának magukban és abban a bizonyos előnyben, akkor 4K -ban, éles képpel, mindent láthatóan mutatnának abban a bizonyos Bencmark videójukban.
De nem így van. -
törölt tag
Azt olvastam, hogy az erősebb procik mellé raknak vega8-at, mert azokhoz mindig pakolnak valami dgp-t. Fölösleges erősebb igp-t pazarolni, mert játék közben úgyis a dgp dolgozik.
Azért nem kell hanyatt ájulni mert végre az intel is méltóztatik valami épkézláb igp-t odaköhögni a proci mellé. Ha elég mennyiségben tudja gyártani, akkor éppen elmegy valami előrelépésnek, amivel egy időre leköti az oemeket. -
Fred23
nagyúr
válasz janeszgol #79 üzenetére
Én várom nagyon az első komolyabb teszteket, de nem hiszem, hogy a Vega 8-at túl nehéz lenne legyőzni, szóval ha nem is volt korrekt az Intel tesztje, szerintem IGP-ben erősebbek lesznek most itt a pirosaknál. Kérdés persze, hogy mennyivel, és milyen áron.
Ha mégsem erősebb az Intel IGP, ha ennyire túltolták a propagandát, akkor viszont az már szánalmas lesz, nem is nevetséges.
-
janeszgol
félisten
Pontosan! Az a baj, hogy sokszor a két ellentétes oldal képviseli magát.
Várjuk meg, mit gurít a felhasználóknál. Ráadásul jönnek az új konzolok, szóval megint kezd egy picit fekete lenni a PC-s gaming jövője hardver szempontjából. (A feketét úgy értem, hogy nem látjuk előre.) -
Darmol
senior tag
Azért még ne írjátok le előre a procit, átestek a ló túloldalára. Várjuk már meg a mérvadó teszteket.
Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
törölt tag
Annyit fűznék csak hozzá, hogy szerintem a bulldózerrel szemben is csak annyi előnye volt. Az más kérdés, hogy akkor még nemigen volt létjogosultsága az asztali 4+ magos rendszereknek, ezzel kicsit előre szaladt az amd. Jobb gyártástechnológián jobb fogyasztást produkált volna és mindjárt nem fikáznák annyit. Árban viszont nagyon rendben voltak.
-
slmSIG
tag
Ez az 'Inteles' kis csoda bemutató úgy vicc, ahogy van.
@ .....akik ennek egy picit is bedőlnek és Oliverda:
Már ne is haragudj de ez mi, mit kell látni?
Mi az Y tengely? -zsíroskenyér vagy téliszalámi?
Miért csak 15W -ig, 2.5GHz -en futott az AMD?
Miért fullkékesen tök homályos és amolyan 240p -s minőségű mindenhol az Intel FPS-Benchmark összevető videója?
Aki ezeknek bedől és eztán elindul Intel venni, pláne ezt... hát annak úgy kell.
Ezen már csak nevetni lehet, ez az intel újabb átverése, egy újabb hazugság.
Szánalmas.
....Az alábbi videó meg már mindent elmond, hogy tulajdonképpen mennyire nem lehet számba venni az intelt. Semennyire.
[link] -
opr
nagyúr
Tudom, hogy gyalázat, de nekem egyik nagy kedvencem az ut2k4-ben, morpheuson egy jó kis invasion volt. Mondjuk kell hozzá minimum négy ember, az tény.Szerk: de persze az eredeti ut meg q3 is isteni volt, mindkettőt imádtam.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
Hagyjuk már ezt. Te adod elő, hogy Abu milyen marketing híreket terjeszt, aztán bedőlsz az Intel maszlagnak. Külföldi oldalakon már elemezték, hogy a Ryzen gyengébb rammal, kisebb TDP beállítással ment stb. Szokásos kamu Intel táblázatok. Még az kellene, mint anno, hogy kompressszorral hűtsék a CPU-jukat, hogy működjön normálisan. Majd amikor letesztelik független(?) oldalak is(nem Tomshardware, hanem mondjuk inkább CBase) akkor majd kiderül a valós eredmény. De biztos vagyok benne, hogy nem lesz ekkora különbség. Ha lesz egyáltalán. Arról nem is beszélve, hogy pár hónap múlva jönnek az AMD válaszai. Megnövelt órajellel, egységes cache-sel, valszeg modernebb nodeon. Az Intel sokáig elsősorban a fejlettebb gyártástechnológia miatt volt előnyben(Kivéve Bulldozer.) Mivel az előny szertefoszlott csodát már nem tudnak tenni. Valszeg a Rocket Lake sem lesz előnyben a Vermeerrel szemben.
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
Chiller
őstag
Tudtam hogy ez lesz... AMD nem hallotta még, hogy "addig üssék a vasat, amíg meleg"?
Szerencsére az IGP nem érdekel, de az a kb. +20%-os CPU erő bizony jól jönne.
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Raadasul ez a Lenovo Xiaoxin Pro 13 se biztato. Egyreszt valami kinai gyartmany, masreszt ultrabook szeru, ketseges hutessel. Remelhetoleg lesz hamarosan olyan teszt is, ahol megprobalnak partatlanak lenni, amennyire csak lehet.
-
Fücsök007
őstag
A Cézanne-al kapcsolatban nekem is vegyes érzelmeim vannak, mivel szerintem idén október-november körkényére kellett volna időzíteni a megjelenést, jövő év második felében a Rembrandt viszont ütős lesz. Bár erős dVGA mellett azért ütős noteszgépek várhatóak majd 6-8 magos Cézanna APU-val.
-
veterán
válasz Tigerclaw #62 üzenetére
Ha jól nézem, 10-25W között konfigurálható a TDP-je.
De hogy az idézett Exreme Perfomance Mode itt TDP emelést vagy csak a Win energiagazdálkodás teljesítménycentrikusra tételét jelenti, azt szemérmesen elhallgatja.
A noti típusa valóban segítene.(#63) Fred23 hsz-e alapján meg is van:
"Out of box OS was Chinese, testing done on a fresh install of OS that supports English using highest available performance profile."
úgy fest olyan TDP-n futott a 4800U, amilyet a gyártó beállított neki.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Fred23
nagyúr
válasz Tigerclaw #62 üzenetére
3200-as RAM volt a 4800U mellett:
"Intel® Core™ i7-1185G7 processor (TGL-U) PL1=28W with Intel® Dynamic Tuning Technology (Intel® DTT) enabled, 4C8T, Memory: LPDDR4-4267MHz, 16GB (2x8GB), dual channel and dual rank, Storage: Intel® 660p M.2 PCIe NVMe SSD, Display Resolution: 1920x1080p, OS: Microsoft Windows* 10 20H1-19041.326 Power policy set to AC/Balanced mode for all benchmarks except SYSmark 25 which is measured in AC/BAPCo mode for Performance. Power policy set to DC/Balanced mode for power with UX Slider set to Better Battery. All benchmarks run in Admin mode, Graphics: Intel® Xe Graphics, Graphics driver: 27.20.100.8431, Bios version: TGLSFWI1.R00.3284.A00.2007091654 measured on Intel reference board. Temperature: Tc=60c for all IA performance measurements. Tc=85c for all Graphics performance measurements. Performance with Intel® DTT will vary based on chassis design choices, chassis temperature thresholds, cooling solutions, form factors (xyz dimensions), air flow, and ambient air temperatures. 10th Gen: Processor: Intel® Core™ i7-1065G7 processor (ICL-U) PL1=25W with Intel® Dynamic Tuning Technology (Intel® DTT) enabled, 4C8T, Memory: LPDDR4-3733, 2x8GB, Dual Rank, Storage: Intel® 660p M.2 PCIe NVMe SSD, Display Resolution: 1920x1080, OS: Microsoft Windows* 10 20H1-19041.308 Power policy set to AC/Balanced mode for all benchmarks except SYSmark 25 which is measured in AC/BAPCo mode for Performance. Power policy set to DC/Balanced mode for power with UX Slider set to Better Battery. All benchmarks run in Admin mode, Graphics: Intel® Iris® Plus Graphics, Graphics driver: 27.20.100.8280, Bios version: ICLSFWR1.R00.4253.A00.2006180044 measured on Intel reference board. Temperature: Tc=60c for all IA performance measurements. Tc=85c for all Graphics performance measurements. Performance with Intel® DTT will vary based on chassis design choices, chassis temperature thresholds, cooling solutions, form factors (xyz dimensions), air flow, and ambient air temperatures. AMD system: Processor: AMD Ryzen 7 4800U processor, 8C16T, Memory: 2x8GB DDR4-3200MHz, Storage: Western Digital Corporation PC SN730 SDBPNTY-512G-1101, Display Resolution: 1920x1080, OS: Microsoft Windows* 10 Pro 10.0.19041.330, Graphics: AMD Radeon(TM) Graphics, Graphics driver: 26.20.14042.3009, Bios version: F0CN15WW measured on Lenovo Xiaoxin Pro 13. Out of box OS was Chinese, testing done on a fresh install of OS that supports English using highest available performance profile." -
Tigerclaw
nagyúr
"In the leaked video the Core i7-1185G7 is facing the Ryzen 7 4800U in multiple games wherein the Intel CPU was configured to 28W (PL1) while the AMD APU was running on Extreme Performance Mode."
Azt lehet tudni, hogy milyen konfigon, notin keszult a teszt es mit jelen az "Extreme Performance Mode" Wattban? Alap esetben 15W-os a 4800u.
A memoria tipus is eltero, de nem tudom, sebessegben ezt jelen-e elony valamelyik oldalnak. Az AMD is tamogatja az LPDDR4- 4266MHz -et, de csak DDR4 3200-as RAM-ot kapott eddig. Fogyasztasban gondolom jobb az LPDDR4, de sebessegben melyik gyorsabb...es miert nem kapnak az AMD-s gepek is ilyen memoriat. Mar tavaly a Surface Laptop eseten is ezt kerdeztem.
-
Ixion77
addikt
válasz HUN_Sector #49 üzenetére
Az én szempontomból az Inwin Chopin az egyik legrosszabb ház. Az eleve lapos házban még meg is emelték az alaplaptartó tálcát hogy alá férjen az (általam nem használt) 2.5" ssd/hdd. Így a CPU hűtőnek még kevesebb hely maradt, konkrétan 43mm.
Nekem pont az lenne az egyik fő szempont hogy méretes hűtő ráférjen a procira. Ha throttingra és ventizúgásra vágyok fotóeditálás vagy videoexportálás közben, veszek inkább laptopot. A fizika könyörtelen, ha a hőt el kell vezetni ahhoz nagyobb felület kell, nagyobb légáram, vagy hűvösebb beáramló levegő. Az utolsó fix, a légáram zajjal jár, ergo az első út a kívánatos. Nem kellene más hozzá mint ezeket a mini házakat 2 cm-rel magasabbra építeni...
(Ráadásul akkor a 2.5" drive is elférne az elején vagy oldalán, tekintve hogy az 7cm széles.)"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
bunfi
őstag
Kénytelen? Érdekes megfogalmazás, én általában elolvasom azt amire reagálok és nem ragadok ki belőle fél mondatokat, mert az könnyen érvelési hibákhoz vezet, ami aláássa a mondandóm szakmaiságát.
Habár visszaolvasva a kommenteket más lényege nem volt, mint amit az Intel is akart mondani. A Tiger Lake jobb, mint a 4800U. Az, hogy milyen körülmények között, milyen ár melett, az tökéletesen lényegtelen, hiszen számok nem hazudnak. De azért én megjegyzem, hogy könnyű a számokkal tudatosan visszaélni, ami sajnos kifejezetten igaz napjainkban mindenre.
János először lőtt oszt már kérdeznie se kellett
-
Darmol
senior tag
Alapból nem értenék egyet veled, mivel mégiscsak egy piacvezető nagy cég bemutató prezentációjáról van szó, és hát azt reflexből mondanám a "savanyú a szőlő"-t. De mivel az Intel az elmúlt években, különösen az elmúlt 1 évben orbitális "vetítéseket" rakott ki vetítésekre, én is azt mondom, várjuk ki a végét és a független teszteket. Arról nem beszélve, hogy megint nem fognak tudni annyit gyártani amennyit vennének, mert olyan amilyen a kihozatal. Ugyanezért esélyes, hogy a proci család alja erősen selejtes lesz.
Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
bunfi
őstag
Tesztkörülmények és pontos számok nélküli összevetés a konkurencia prezentációjából, amiben konkrétan többet hangzik el az AMD, konkurens, 4800U szavak egyike, mint a saját termékük neve. Ilyen grafikont én is tudok rajzolni és annak is pontosan annyi hitelt lenne célszerű adni, mint ennek. Keveset.
Egy képzeletbeli csoport feltételezhető véleményére magam részéről elég keveset adok főleg annak tekintetében, hogy csak akkor igaz, ha pont ezekkel a játékokkal akarnak játszani. Egyébiránt a mondatom 2/3-át elnyelted, töredékeket kontextusból kiragadni nem túl elegáns "érvelés".
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Ott van feljebb az összevetés a 4800U-val.
”Az a 40-50 FPS sajnos még elég messze van mindkét platformnál”
A vizsgált játékok kétharmadánál megvolt a 40. Persze össze lehetne válogatni akár egy tucatot is aminél nem lenne meg, de ez a szint a casual gamereknek már megfelelő.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Petykemano
veterán
Ha minden igaz, lesz a Cezanne mellette gy olyan APU változat is, ami ugyancsak zen2, de RDNA2 az igp és vélhetően vastagabb is, mint a RNR vagy CZN.
Azt mondod, hogy többnyire a Tiger lake-et fogják választani az OEM-ek a CZN helyett, mert nem elég erős az IGP , és a VGH helyett, mert annak meg a cpu része gyengébb?
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
bunfi
őstag
Igen, ez határozottan véleményes, főleg a dGPU nélküli szituációkban. De ha ennyit hajlandóak áldozni (tranzisztor, fogyasztás) az iGPU erősítésére, akkor érdemes lenne megnézni egy összevetést eszközök és teljesítmény szintjén az APU-kal.
Az a 40-50 FPS sajnos még elég messze van mindkét platformnál, mert nagyon megy a küzdés még a 30-ért is, ráadásul 2018-2019-es címekben (feltehetőleg elég alacsony részletesség mellett).
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz Fücsök007 #33 üzenetére
A Renoir még épp védhető, az viszont már kevésbé, hogy a Zen 3-as utód Cézanne is Vegával jön, valamikor jövőre.
bunfi:
“Sőt, miért kell olyan játékokat szerepeltetni, mint a BF5 vagy az Apex Legends, amik jól láthatóan egyik processzor esetében sem produkálnak játszható képkockaszámot.”
Az integrált és belépőszintű megoldásokat elsősorban azoknak szánják, akiknek elég lehet 40-50 fps FHD-ben.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
dokanin
aktív tag
AMD-nek nem ez lesz a kedvenc hete 2020-ban.
Kíváncsi leszek mivel fognak válaszolni a kihívásokra.[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Tapasztalat, hogy mindenen játszok, amin lehet, és ezért nálam a játékos teljesítmény a meghatározó IGP-s notinál is. A fogyasztás is számít persze, de nem sokat, mert úgyis hálózatról megy az esetek 70-80%-ában.
Például a 2003-as retró konfigom esetén (jegyzettömb copy-paste):
QUAKE (1996)
Z (1996)
Descent II (1996)
Red Alert (1996)
Death Rally (1996)
Redneck Rampage (1997)
Red Alert Counterstrike/The Aftermath (1997)
Half-Life (1998)
Starcraft (1998)
Unreal Tournament (1999)
System Shock 2 (1999)
AvP (1999)
QUAKE III Arena (1999)
Descent 3 (1999)
Deus Ex (2000)
RtCW (2001)
Z: Steel Soldiers (2001)
IL-2-Sturmovik (2001)
Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002)
Gothic 2 (2002)
Splinter Cell (PC-re 2003)
XIII (2003)
Freelancer (2003)
IL-2-Sturmovik: Forgotten Battles (2003)
Halo: Combat Evolved (PC-re 2003)
Grand Theft Auto: Vice City (PC-re 2003)
Tomb Raider: The Angel of Darkness (2003)
Counter-Strike 1.6 (2003)
Far Cry (2004)
HL2 (2004)
GTA: San Andreas (2004)
Splinter Cell: Pandora Tomorrow (2004)[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
opr
nagyúr
Ennyire buszkek ra, hogy feleannyi maggal, meg az intel hivatalos adata szerint is ketszeres TDP-vel atlag kb 30%-al erosebb gpu-ban? Haaaat, nem tudom, ez a grafikon tipikusan az, ami jol nez ki, de csak ha nem nezunk messzebb annal, hogy a kek csik magasabban van, mint a piros.
-
SindaNarmo
tag
Azért egy fél havi fizetését megvonnám, annak aki ezeket a grafikonokat készítette. Még ha marketingeseknek van akkor is. Mi a fene az y koordináta rendszer, kismacska?
A steam-es felméréseknél azért arra is kiváncsi lennék, hogy ok hogy föl van rá rakva steam, de mit játszanak rajta.
-
opr
nagyúr
Erdekesen hangzik, ez akar meg jo is lehet. Kivancsi leszek, hogy teljesitenek majd az uj zenekkel szemben (nameg hogy secu szempontbol hogy allnak).
-
bunfi
őstag
Van metszete is annak a 3 halmaznak?
(#35) Oliverda
A típus szerinti fragmentáció miatt nem látom a hasonlat mire akar rávilágítani, mivel 13 különböző GPU van 1-2%-os részesedés között. Az sem derül ki a grafikonból, hogy ezek a számok hogyan módosulnak, ha a mobil szegmenst vizsgálnánk vagy hogyan kezeli a rendszer a 7. és 8. generációs asztali Intel processzrokban lévő HD, ill. UH620-as GPU-kat.DX11-ben lévő túlsúlyuk pedig annak tudható be, hogy elenyésző számú 8-10 éves dGPU van a vizsgált rendszerekben. Ezen felül a lenti grafikonon látható, hogy mindössze a vizsgált konfigurációk alig 5%-ról beszélhetünk.
Továbbra is az a véleményem, hogy kitűnő, hogy már egy ultrabook is képes olyan népszerű játékokat kiváló sebességgel futtatni, mint a LoL vagy a CS:GO (habár a grafikai beállításokat nem sikerült megtalálnom a dia alján lévő linket begépelve), de kétlem, hogy a döntési hierarchiában magasan lenne az iGPU teljesítménye egy ultramobil platform esetében.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Az. A Steam piaci részesedést vizsgáló statisztikái szerint az UHD Graphics 620 az RTX 2060 SUPER-rel van egy szinten. DX11-es és DX10-es GPU-knál pedig abszolút Intel egyeduralom van. Rengetegen játszanak dGPU nélküli gépeken. Ha pedig az iGPU hozza a szükséges szintet, máris okafogyottá válik az extra kiadással és fogyasztással járó dGPU szerepe.
[ Szerkesztve ]
-
Lord Myn
senior tag
Azt hiszem meglesz a jelenlegi szubnotim utódja...
(#31) bunfi: kiemelkedően! Nálam ez így fest:
- asztali workstation/játékgép (i7-8700/RTX 2070): 7 játék telepítve
- játszós (is) nagy noti (i5-7300hq/GTX 1050): 10 játék telepítve
- 12.5" szubnoti (i5-4300u/HD 4400): 20+ játék telepítve"War does not determine who is right - only who is left."
-
Fücsök007
őstag
-
-
Darmol
senior tag
-
szmörlock007
aktív tag
Koduri nagyon jó vezető szerintem, vele rendben lesz a Gpu részleg hosszútávon, igaz a legutóbbi radeonos kitérője nem sikerült nagyon jól, de ott nagyon kevés pénzből kellett várat építenie. Persze a tiger lake még csak elég kis részben kötődik hozzá. Majd inkább ezek után jönnek azok amik már inkább, kíváncsi leszek az erőviszonyokra a kövi 3-4 évben.
-
Pingüino
senior tag
"A friss modellek ugyan a Core márkajelzést használják, de ha egy Project Athena specifikációnak megfelelő notebookba kerülnek, akkor bejön az új Evo név. Ez gyakorlatilag a Project Athena hivatalos márkaneve, így egyszerű lesz felismerni a felhasználóknak, hogy mely notebookok felelnek meg az Intel saját követelményrendszerének."
Na ez az, amit valamilyen formában az AMD-nek is követnie kellene. Legyen látványosan jelölve egy laptopon, hogy a cég validálta a saját követelményeihez. Ha egy laptop nem kapja meg a validálást, az az OEM hibája, nem az AMD-é. -
Amerigo49
csendes tag
A tigris jól nagyon úszik, nem a tóban "lakik".
Nem kell kiengedni, magától kijön.
Visszatartani sem lehet.Legalábbis a miénket itthon nem tudnánk visszatartani...
-
.mf
veterán
Dejó... a járvány végéig tervezek beújítani valami kisebb, vékonyabb laptopot (ami még ha nem is ultrabook, de nem lepődnék meg, ha a thin&light kategóriát is érintenék ezek a problémák). Otthonra persze desktop, de ha sokat kell utazni, cipelni, és a repülők carry-on limite is csökken 10-ről 8 ill. 7 kilóra, amibe még több kilónyi fotós felszerelésnek is bele kell férnie...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Ixion77
addikt
Az még hagyján hogy fizikai korlátok miatt gyenge ezeknek a hűtőknek a teljesítménye, de ráadásul aktívan használva 1-2 év után el is kezdenek ezek a szupermini ventik kerregni, hangosodni. Ami persze "nem garanciális probléma, mivel működik", ráadásul "nincs hozzá új ventillátor, mert ez már kifutott modell".
Legalábbis én így jártam a felső kategóriás ultrabookommal. Ezért vágyok most SFF desktopra. Úgysem használom kávézóban/vonaton, és az legalább javítható, részegységenként cserélhető, upgradelhető.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz #16939776 #10 üzenetére
Inkabb azt, hogy a 3-4GHz koruli turbo orajel csak parasztvakitas Intel CPU es vekony, sot talan normal meretu notik eseten is. Rengeteg review-ben jelzik, hogy nagyon szar a hutes es amiatt sivit a ventillator es throttlingol a gep.
-
.mf
veterán
"rossz nezni, hogy milyen nagy a kulobseg a base es turbo clock kozott, igy erosen a kiosztott TDP es a hutes hatekonysagan mulik, hogy mit kap az ember. Ez pedig nem tul jo dolog, mert az elmult evben szinte minden gyartonal jellemzo lett foleg a vekony notiknal, hogy minimalhutes van, stabilan 100 fok folyamatos kihasznaltsagon es persze throttling. Sokat erek a 4GHz-el, ha csak par masodpercig birja azt, de folyamatos hasznalatban meg beall 1.5GHz-re."
Pont ezt akartam én is írni. Amilyen kvalití hűtéseket láttunk ultrabook-fronton az előző években, esélyes a végig 1.1GHz...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
veterán
válasz bulikavagyok #15 üzenetére
Ezen cikk (2020.08.31) alapján szerintem nem jön Tiger Lake desktopra:
Nincsenek kibékülve az OEM-ek az Intel új asztali útitervévelMajd jön 10nm-en az Alder Lake DDR5-tel, de előtte még befigyel a 14nm-es Rocket Lake.
A változást senki sem fogadta kitörő örömmel, és az OEM-ek kifejezetten zabosak, mivel nem túl jó döntésnek tartják az Inteltől, hogy a DDR4-en megtartják a 14 nm-es eljárást, míg a 10 nm-es lapkát DDR5-höz kötik. A probléma az, hogy a 14 nm-es fejlesztések már idén sem versenyképesek, olyan mértékű fogyasztáshátrányuk van, amit nehéz kezelni, és ez jövőre a nyolcmagos Rocket Lake-S sem lesz jobb helyzetben, hiába jön bele egy új mag. Utóbbi egyébként a Cypress Cove kódnevet viseli, és egyfajta átmenet a Sunny Cove, illetve a Willow Cove között. Bár a technikai előrelépése hasznos, a 14 nm-es eljárás miatt visszafogott L2 és L3 gyorsítótárak egyáltalán nem tesznek jót a gyakorlati teljesítményének. Az egyetlen valós előny az 500-as vezérlőhidak mellett a PCI Express 4.0 bevezetése, de a 2022-es év elejére tervezett kereskedelmi startot tekintve ezt kötelező volt meglépni.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
nagyúr
Arról lehet tudni vmit, h mikor érkeznek ennek a generációnak az asztali gépekbe szánt verziói? Most készülök összerakni egy asztali gépet, szerintetek érdemes várnom még a vásárlással?
Élni és élni hagyni
-
félisten
NUC-okba, integrált thin ITX lapokba, meg a lejjebb említett DeskMini kategóriás kockákba szerintem tuti jönnek előbb, vagy utóbb.
Én az új Atom kategóriás termékskálát várom inkább, hasonló mini megoldásokba, minimális/passzív hűtéssel, illetve W10 tabletekbe, hibridekbe!
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Ixion77
addikt
Én is a Milo 10 találtam legígéretesebbnek, csak abba is csak max. 63mm-es hűtő fér, a magasított kiépítésben. Márpedig a jobb low profile hűtők mind vagy jóval kisebbek (rossz helykihasználás/hűtőteljesítmény), vagy nagyobbak annál. Kb. 1.2 cm hiányzik a tökéletességhez:
Cryorig C7: 47mm
Alpenföhn Black Ridge:47mm
Noctua NH-L12S: 70mm
Cryorig C1: 74mm
Be quiet Shadow Rock LP Silent: 75mm(#8) HookR: Sikeresen megoldották hogy pont ne férjenek bele még a legkisebb valamirevaló hűtők sem: Support MAX Height ≦ 46mm CPU Cooler
-
törölt tag
Szóval azt mondod a 2x akkora TDP-t hamarabb fordítanák a turbó órajelek megtartására és az IGP párhuzamos működésére, mint a részegységek megduplázására?
Ergo nincs értelme ebben a felfogásban desktopra felskálázni, mert az már nem lenne úgy, abban a formában "hatásfok bajnok".
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
NUC-ra esetleg lehet szamitani...de az nem egy olcso opcio.
Eleg durva az L3 cache merete, viszont rossz nezni, hogy milyen nagy a kulobseg a base es turbo clock kozott, igy erosen a kiosztott TDP es a hutes hatekonysagan mulik, hogy mit kap az ember. Ez pedig nem tul jo dolog, mert az elmult evben szinte minden gyartonal jellemzo lett foleg a vekony notiknal, hogy minimalhutes van, stabilan 100 fok folyamatos kihasznaltsagon es persze throttling. Sokat erek a 4GHz-el, ha csak par masodpercig birja azt, de folyamatos hasznalatban meg beall 1.5GHz-re.
Ilyen 4 mag + HT kombo most nincs is a 4000-es Ryzenek kozott. Tavaly a Surface-be tervezett 3780u volt ilyen. Kivancsi vagyok hogy iden is kapnak-e hasonlo custom processzort, meg hogy lesz-e egyaltalan uj AMD-s Surface.
-
Ixion77
addikt
Ezekkel csak laptopra lőnek. Az a nagy piac.
Nekem ugyan igényem lenne kb. 20x20x12 cm-es mini desktop gépre 65W TDP-vel és cserélhető CPU hűtővel/rammal/háttértárral, de a piacnak sajnos a jelek szerint nincs. (NUC-ok vannak drágán és laptop hűtőkkel, meg ITX gépek 30x25x25 méret körül, de pl. GPU nélküli gépre optimalizált ITX házak szinte nincsenek is. Ami mégis van, abba nem fér be még egy 65mm-es CPU hűtő sem.)
-
vidotom
kezdő
Nyilván lehetséges felskálázni. Ez a normál ütem: előbb mobil platform jön, ott élesebb a verseny. Hónapokkal később érkezik az asztali verzió. Először leválogatják a leghatékonyabb chipeket a laptopoknak, a kevésbé jól sikerülteket pedig elpasszolják asztali rendszereknek. Legalábbis ez egy kézenfekvő opció a skála aljára. A tetejére viszont már konkrétan más chip fog kelleni, ha versenyezni akarnak az AMD-vel. De lehet, hogy azt ezen a gyártósoron meg sem kísérlik.
-
törölt tag
Ezzel a kialakítással csak mobilra lőnek, vagy van rá esély hogy fel lehet skálázni a chip-et méretben-teljesítményben mondjuk low-power desktopra, ahol számít a hatásfok, de van lehetőség 2x ekkora TDP-re?
-
30z.Samu
félisten
A címen megfeküdtem.
Sic Parvis Magna
-
zzola
titán
Végre!