- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
- Hobby elektronika
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Ez szerintem egyelőre nem érdekes:
- Egyrészt csak "majd" lesz ilyen játék. Ki tudja mikor, mennyi.
- Másrészt Pentiumot jelenleg is csak kompromisszumos játékra választ az ember. Nyilván egy Crysis3, GTA4 sem fog a 2 magon szaladni... ez van. Be(ett eddig is) kell nyelni, hogy 10-ből 1-2-3 cím nem fog jól futni. Cserébe a másik 7-8 meg simán.
- Harmadrészt aki i3-at vesz annál is fennáll a fenti dilemma. Ami cpu igényes ugyanúgy nem fog rajta jól futni. Oda csak egy megoldás van/volt eddig is: i5.szerk: Abu, figy. Nem lettek ezek elírva a cikkben? Intel oldalán Intru 3D, Wireless Display, AVX 2... mind "yes" az i3-ban.
Persze láttam már ott is hülyeséget kiírva, de mégiscsak furcsa...Gainka, AVX és egyebek miatt erősebbek lehetnek. De 95%-ban nem használja semmi.
Még egyszer: Nem azt mondom, hogy a Pentium nem lassabb, vagy hogy nem lehet olyan, ahol jóval gyorsabb az i3. Csak azt mondom, hogy:
- Az esetek 80-90%-ában alig van különbség: 10-20%.
- Cserébe árban meg közel fele annyiba kerül.
- És bónusz gondolatom, hogy akinek abban a maradék 10-20%-nyi esetben is extra erő kell, annak az i3 sem elég, úgyis i5 kell. De ez már egyéni preferencia. Nekem is van i5-öm, mert abban a kevés helyzetben sem szeretem, ha lassú a gép. De van Pentiumom is: netezős, HTPC-s koca gamer konfignak az is bőven jó. (Meg APU-m is van, hogy megnyugtassam a túloldalt.)
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért a Core i3 és Pentium/Celeron jobb vitához fontos adalék, hogy a Pentium/Celeron termékekben nincs AVX. Tehát a készülő új Havok motort (ami nyilván a konzolos next-gen Havok lesz OpenCL-re portolva) sokkal lassabban fogják futtatni, mint a Core i3. Ha már játékról van szó.
-
sb
veterán
válasz
Sinesol/temp #40 üzenetére
Plussz nem kell 1866-2133 ram mellé, hogy az APU hozza a jó sebességét.
4GB is elég dvga mellé, APU-hoz játékra 1GB-ot illik odaadni, marad 3GB a rendszernek, ami már játéknál necces lehet... vagy 8GB drága ram.
A 7750 pedig jóval erősebb még így is.Akinek ilyen szintű - "játékos" - teljesítmény kell annak még egyszerűen nem elég jók az APU-k.
Általános feladatra és ennél (is) kisebb 3D igényekre jók egyelőre csak. Nomeg HTPC-be, ha sikerül kellően letolni a fogyasztást, ami szintén nem egyszerű.
Intel oldalon egyedül a driverek okozhatnak gondot. Az viszont megoldhatatlan gond sajnos. Ha vmi nem megy vagy szétesik a kép akkor jó eséllyel olyan is marad.
Plussz a kiherélt feature-ök.
-
antikomcsi
veterán
válasz
Sinesol/temp #40 üzenetére
Nem is vicces, inkább szomorú, hogy tényleg elég egy 14-16K-s g3220/3420 és egy gddr5-ös 7750.
Még csak i3 sem kell. Nem kell a gyors rendszer memória sem, és lesz saját vram is.
Ha grafikus teljesítmény kell, akkor pentium+vga, ha meg proci akkor i3 ebben az árban. Vagy kinek mi teszik...
-
sb
veterán
Egyet kell értsek. A 2 magos, HT nélküli Pentiumok/Celeronok sokkal jobb ár/érték arányban vannak és nem igazán vannak elmaradva az i3-aktól.
Egyben ebből kifolyólag az i3-akkal való elégedetlenségemnek is hangot adnék. Nem nagyon értem az ujjongást, szerintem kifejezetten rossz alternatíva a többihez képest.
Plussz a már említett általános Haswell-es ellenérzésem sem múlt el. Sőt, tovább erősödött. Kisebb prociknál jó, de a nagyobbaknál nem látom az előrelépést.
Sorjában:1. Az i5.
Prime95-ös fogyasztás a Sandyhez képest: 91W vs. 136W (+50%!). Teljesítmény +10% a szumma grafikon alapján.
Cinebench: 104W vs 81W (+28%), teljesítmény: +8,5%.
Itt továbbra sem látom miért érné meg a felárat akár IB-ről, de még akár SB-ről sem biztos, inkább csak ua-t hozza (átlagban persze) mint egy 30-35ért használtan kapható proci... persze újan, de majdnem dupla áron. És a kupakkal is lehet vacakolni.
(Persze órajel és teljesítmény szempontból lehet ide-oda 10-20%, de szvsz azzal nem lehet megváltani a világot amúgy sem.)2. I3-aknál:
Prime95: 89-90W vs 71W (+25%). Teljesítmény: +10 ill. +15%.
Cinebench: 68W vs 65W (+5%), teljesítmény: +12-15%.
Itt már jobb a helyzet, a kisebb procik egyértelműen erősebbek a régi szériánál azonos fogyasztás mellett. A Pentiumoknál ez még egyértelműbb és jobb. Itt viszont felmerül a fenti kérdés. Az i3-nak hol van létjogosultsága egy 15k-s Pentiumhoz képest?
- Ahol (és akinek) számít a fizikai 4 mag (render, cpu igényes játék) oda valós 4 mag kell úgyis, ez látszik a grafikonokból is. A kompromisszumos megoldáshoz pedig elég a 2 mag is HT nélkül.
- Pár extra feature húzhatná az i3-at, de most még jobban kiherélték, mint eddig. HTPC-re egyébként is (bőven) elég lenne a Celeron/Pentium vonal, de még egy i3-at bevállalna az ember. Most azzal sincs előrébb.Összességében nem rossz proci, de sokkal inkább választanék egy IB i3-at helyette. Vagy ha nem létszükséglet a plussz erő akkor Pentiumot. (ha kell akkor meg i5).
A fent írtak alapján nyilván a teljesítmény/fogyasztás arányok is mások, amiket kiszámoltam. Jó lenne tudni a pontos mérést, ami alapján a teszt grafikonjai készülnek. Tudom, nyilván más az arány általános használat mellett, mint Prime95-ben, de ezért néztem hozzá a Cinebench eredményeket is. Más, kevésbé terhelő cuccot vagy idle-t meg szerintem felesleges nézni, mert nem objektív. Átlagot mérni nem igazán lehet, csak a terhelt értéknek van értelme.
-
MIFtIli
aktív tag
920-as i7-es platformra már nem érdemes váltani? nagyon olcsó és tuniggal egész jó teljesítményt lehet elérni, csak a fogyasztás kissé magas lesz
-
Sinesol/temp
csendes tag
Az a vicc hogy 15k-ert hasznaltan 7750-et rakunk az i3 mellé es meg mindig kevesebbet eszik mint egy 6800k a vga teljesitmeny meg eg es föld. Eröske passziv alacsony fogyasztasu alkalmi jatekos Pc-be/Htpc-be i3+7750 elég best buy gyanus, de ha még ennyi erös se kell akk egy g3220+7750.
Btw elég gáz hogy meg többszalas programoknal is a 6 magos FX 6300 nyakán van a 2 magos intel.
Az még csunyabb hogy sok esetben az Fx 6300-at elpicsazza a jo öreg Phenom II. Meg mindig inkabb hasznaltan egy Phenom ii-es talán jobban megeri 15k-ért mint egy Fx csoda, fogyasztas ugyis ugyanaz kb. -
Chibass
tag
Úgy érzem, lassan bejátszik egy upgrade, bár még mindig elvagyok az i5-750 processzorral.
-
pakriksz
őstag
Mit nem értesz? Becsúsztattad hogy az intel igp az amd igp teljesítményének 70%-át hozza. Ami 70%-ot hoz, az az i7. Az i3, alig több mint az 50%-át hozza...
Egyéként ja hát mit is számít 2x-es FPS, semmit á hát az ember nem is lát különbséget 15 és 30 fps között
. De ha az intel hozna 1,3x-os fps-t már óriásit számítana
-
Na végre jó kis cikk
Köszi -
stratova
veterán
Szvsz a legerősebb eDRAM nélküli IGP-vel rendelkező i7-4770K-t vette alapul.
Böcsületes CPU-teljesítményt mutatott fel az i3-4130. Az IGP miatt ebben a szegmensben nekem még A10 kéne, de jönnek föl a kékek is.
Oliverda: Legközelebbi OpenCL-mérésetek már csak Kaveri tesztelésekor várható? Netán bővül addigra a programcsokor (netán visszatér a Handbrake)?
-
IreN!CuS
addikt
Hát nem tudom , nekem élmény volt bohóckodni a 6300-al a BIOS-ban , minden gond nélkül adta a 4.5-öt , 26 ezerért , eszembe nem jutott volna i3-at vennem , pedig egy kategória árban.
-
tomi5244
őstag
Értem köszi! A gyári hűtője általános terhelésen hangos? Játék számomra nem opció, de az IGP-t használnám. Minél hallkabb gépet szeretnék összerakni, azért kérdezem.
Van egy cooler master hyper tx3 hűtőm is, elég markáns hőcsoves hűtéssel. Lehet hülyeséget írok de a 22nm es G3220 elmenne vele passzívan?
-
bteebi
veterán
Nem igazán vagyok elájulva az i5-4670K-tól, bár amúgy nagyon erős processzor. Kár, hogy nincs benne HT, bár akkor már lényegében 4770K lenne, ami nem kicsit drágább...
-
Gaben01
őstag
Én azért az i3 3225-tel (HD4000) elég jól eljátszogatok régebbi játékokkal fHD-ban, pl. Gears of War, régebbi CoD-ok.Nyilván kompromisszumokkal,nem maximumra tolt grafikával,de így is bőven élvezhető. Aki meg komolyabb/újabb játékokkal akar játszani,az nyilván nem integrált grafikai megoldásban fog gondolkodni,ebből a szempontból pedig mindegy,hogy intel vagy amd.
-
smkb
őstag
"az igp mindkettoben gyenge az amd-hez kepest, max filmet nezni lehet rajtuk es flash jatekokat tolni."
Elég méretes csúsztatásnak sikerült
... főleg, hogy a A10K5800 teljesítményének 70%-át hozzák, mert amennyiben csak flashra elég nevezett Intel procik gpuja, akkor az A10-é is.
-
satz18
őstag
Az i7 tesztnél tapasztalt minimális előrelépéshez képest, azért itt sokkal jobb a helyzet. De az is biztos, hogy a i7 3610-em rendkívül időtálló lesz.
-
r9550
senior tag
g3220-am van ideiglenesen int vga-t használva wowozok filmetnézek mindkettőre tökéletes még a benne lévő int vga is bf4-et próbáltam rajta 1280x1024 fullra lehuzva minden játszható még a legnagyobb fightoknál is min 30fps ajánlani tudom de a 21k huf-os árcédula nemépp a legjobb neki szerintem
-
Gainka
őstag
Jó teszt nagyon kellet màr. Köszöntem.
-
Frigo
őstag
Érdemes Sandy Bridge alapú i3-2100-ról upgradelni ,mondjuk egy Core i3-4130-ra ?
-
tomi5244
őstag
Az idei Pentium sorozatról nem lesz hasonló teszt? A g3220-at néztem ki.
-
Mr President
senior tag
Nagyon jók a haswell i3ak. 30k-ért kap az ember egy csendes hűvös és kellően erős időtálló processzort.
-
HZoli87
veterán
Köszönjük a tesztet. 4130-al én teljes mértékben megvagyok elégedve.
7.oldalon egy kis elírás, 4130-as i3-ban csak HD4400 található.
"A három tesztelt Haswell modellben egyaránt HD Graphics 4600 IGP dolgozik."
-
Jack@l
veterán
Kicsit hiányolom a tesztből az AMD 8-as szériáját, nem ártott volna a nagyobb procival egy grafikonon látni.
-
Malachi
veterán
le a kalappal az Intel megoldásai előtt, komolyan. az i3 hozza az erősebb AMD-k szintjét, hűvösebben, kevesebb fogyasztással... szép, na.
-
Tikakukac
titán
Juheeej
Most veszek konfigot és 4330-at néztem én is ki, tökéletes lesz, már boncolom is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS routerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tőzsde és gazdaság
- Gaming notebook topik
- Windows 11
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen légkondit a lakásba?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest