- Milyen házat vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi erősítő építése
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
rpet
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi két eset közül melyik SSD fog kevésbé melegedni? Mindkettő Samsung 860 EVO 500 GB.
A) mSATA változat
B) 2,5" SATA változatLaptopba tenném be a fentiek közül valamelyiket, a winchester helyére (az mSATA változat esetén értelemszerűen csatlakozóátalakító adapterrel).
Úgy tudom, általában a 2,5" SDD-k kevésbé melegednek.
Csakhogy laptopba rakva, zárt helyre kerül az SSD.
Ekkor talán az mSATA SSD kevésbé melegszik? (mert jobban szellőzik, mert "meztelen")
A 2,5" SSD jobban melegszik? (mert maga is zárt házzal rendelkezik, így kevésbé szellőzik)Köszönöm!
-
törölt tag
Olyan 20% -ot a PCB vezet el a BGA-k és a VRM körül, kb.: ez a nagyságrend itt is, ha van termikus kapcsolat.
Ott van elhantolva a kutya, hogy egy átlag házban közel nincs elégséges kényszerhűtés ott, ahova ezeket beszerelik.
Nagyobb összegben merek fogadni, hogy ugyan ebben a lapban az M.2 ssd egy 1U-s szerver házban ~10% ventilátorral nem melegedne túl.
Amire itt azt hiszik hogy hűtés, az csak egy hőkapacitás, ballaszt ami késleltetve leadja a hőt, a keletkező 3-6W-hoz teljesen indokolatlan lenne... ha...Szerintem "csak" másra tervezték ezeket a nagy teljesítmény-sűrűségű eszközöket, mint amire a user használja, ezért nincs "gyárilag megoldva".
Az hogy erre pár kiegészítő-gyártó segítségükre siet, az dicséretes, de véletlenül sem nem az alap problémát oldja meg ezzel. -
vaakuum
addikt
válasz
#16939776 #68 üzenetére
Ami mint beszélgetjük, köszönő viszonyban sincs a mégoly kicsi tüskékkel megáldott (de legalább megáldott) normális hűtőbordához képest. És legalább melegíti azt, amit más is melegít... Nyernek vele max 5%-ot, miközben átgondolással és esetleg kicsit figyelmesebb tervezéssel 80%-ot is lehetne. Mondjuk lehet az az 5% pont elég, de akkor meg tényleg megoldhatnák burkolatból, hogy ne kelljen ezzel külön foglalkozni.
Mind1, máshogy szemléljük a technikát, az lejött... -
BiP
nagyúr
Így van, az SM961-en sincs borda, csak maga a nyák és a puszta ramok.
Nekem SM951 volt (2oldalas), és bár riogattak 90 fokokkal, nekem nem ment 50 fölé. Én is azt tapasztaltam, hogy megfelelő légárammal borda nélkül is kordában tarthatóak a hőfokok.
(persze a borda sem ördögtől való dolog, sőt. Viszont önmagában az sem képes csodára, ugyanúgy kell a légáram. A kettő kombója a tuti).Sajnos a mostani Toshibám jobban melegszik, és közben alaplapot és házat is cseréltem, szóval a megfelelő légáram sem biztosított, így most kűzdök a 60fokkal.
-
fanti
addikt
Én egyszer olvastam egy tesztet, miszerint a RAM modulok hűtése is javarészt csak díszítőelem, persze az extrém tuningra szánt példányoknál nem, de a többinél nem nagyon van gyakorlati haszna.
Inkább egy rendesen szellőztetett, zárt házat ajánlottak megoldás gyanánt.Az M.2-es SSD-k esetében ez nem így van?
Ma kapom végre meg az SM961 256GB M.2 Samsungot, méricskélek majd egy sort vele.
Amúgy egy olcsó, de jó Kendomen házam van, öt darab 12cm-es ventivel, gondolom csak ad megfelelő légáramlatot, hogy ne rekedjen a házban a meleg, mer az biztos, hogy nem kezdek el az 50k-s SSD-re mókolgatni valamiféle alubordát.
-
vaakuum
addikt
válasz
#06658560 #33 üzenetére
"Helyzet az, hogy minél vékonyabb, annál jobb hővezetési szempontból. Ami fontos és amiért ez a lap is többet ér egy sima fém háznál a megnövelt felület."
Na ezt a megnövelt felületet nem látom én sehol...amikor van egy téglalapod,és teszel rá egy kisebbet, ami nek a vastagsága konvergál a 0-hoz (merthogy legyen vékony, ugye)
ez az alap anyagvastagság: ============ és
.___________.
=========== ez lesz belőle a ráttéttel.Szerintem itt a rátét lemez anyagvastagságának ( a ponttal jelölt részeken) és a kerületének a szorzata a maxumim felületnövekmény, ami meg sacc/kb = lepkefing.
-
törölt tag
Ha túllóg a magon a borda (pl. PCH) akkor a 4 sarkára 1-1 bors szemnyi nem ecetsavas szilokon-ragasztó, a borda és a mag közé hagyományos paszta vékony rétegben. Rá kell nyomni, az első 2-3 órában ellenőrizni hogy ne csússzon el. 12 óra után táncolhatsz vele, nem jön le.
Az önpapadós borda csak epoxi tokra való, olyan környezetbe, ahol a borda tartósan 40C° alatt tud maradni, az intenzív szellőzés és a kis disszipáció miatt. De még itt is van olyan technológiai előírás, hogy sütni kellene 80C°-on 20 percet, majd hagyni visszahűlni szobahőmérsékletre, hogy hozza a gyártó által garantált szilárdságot és hővezetést ...
-
-
törölt tag
Az öntapadós borda adhéziója 50-60C° felett meglágyul és "lefolyik" a csipszertől, ha nem teljesen vízszintes a nyák, nem egy életbiztosítás.
Zsírtalanítás után, teljesen-kikeményedő-hővezető-ragasztóval fel tudod tenni a hűtést, igaz csak 1x lehet próbálkozni.
Érdemes előtte kipróbálni hogy olcsó pasztával + a kiszemelt bordával hogyan alakulnak a hőmérsékletek. 70-75C° alatt még 100 %-ig üzembiztosak ezek az újabb chipsetek.
Gyári állapotában (beépítve a laptopba) a nyák hővezetése + légmozgás elégséges neki, hogy ne melegedjen túl.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest