Új hozzászólás Aktív témák
-
Kantorpe
tag
válasz
#95561216 #1096 üzenetére
Ha lenne digitalis DVD tar, ami egyszer kifizetem bekerul, es akkor nezem ahogy tetszik, akar HDben is, akkor en biztos nem baszkodnek letoltessel.
Ha valami nagyon tetetszene azt meg fizikai hordozon is megrendelnem, hogy a polcon tudjam, a tobbit meg orizgesse a szolgaltato a szerveren.
De amig ilyen horor arakon es nem orokosen adjak addig en nemfogom ezeket a lehetosegeket hasznalni.
Talan felebrednek, hogy az igenyhez gyartanak piacot is, csak lehet addig mar senki nem mer/akar majd hasznalni, mert meglesznek a beidegzodesek.
1120: Miert is ? Mert valami kenyelmes es azert sokan hajlandoak fizetni ? Szerintem ez igy mukodik a vilagban.
-
válasz
bambano #1197 üzenetére
16. Hallottam olyat, hogy lehet ilyennel mentegetőzni ha oda jutna a dolog, hogy nem volt 100%ig letöltve a torrent tartalma, csak partial-seed (vagyis kizárólag arányjavítás) volt a cél. Ez így nem lenne illegális?
Ebben az esetben álláspontom szerint valóban vitatható a bűncselekmény elkövetése, mert nem a teljes szerzői jogvédelem alá eső mű került megosztásra.
Kérdés-Ügyvédi válasz ASVA.info-ról. Ebből következtetve az utolsó kérdésedre a válasz akár az is lehet, hogy semennyire. Mert legyen mondjuk egy 5 gigás fájl, amit te letöltöttél, legyen ez film, és akkor mondjuk azt, hogy ez eddig legális. Te ezt visszaosztod, de mondjuk csak 4,9 GB-ig, tehát nem az egészet, tehát nem adtad át a teljes tartalmat, azaz nem vagy "bűnös". De az is megeshet, hogy te 10 gigáig visszatöltöd ezt, de úgy, hogy mindenkinek egy-egy "szeletét", azaz konkrétan egy embernek sem adod át az egész művet, tehát ez esetben megint nincs mit büntetni.
Érdekes ez, mert bizonyítani a szervnek kell, azt meg hogy bizonyítja be, hogy 100%-ban visszatöltötte valaki, egyetlen embernek azt a művet, azt nem tudom.
-
ent
őstag
"Annak a körülménynek, hogy a művek/teljesítmények engedély nélküli „megosztása“
vagyoni előny szerzése érdekében történik-e vagy sem, a többszörözés – azaz a védett
művek, illetve szomszédos jogi teljesítmények letöltése – tekintetében van jelentősége. A
többszörözés (akár a fel-akár a letöltés) nem minősülhet ugyanis az Szjt. 35. § (1) bekezdése alapján szabad felhasználásként tekinthető magáncélú többszörözésnek, ha az
akár közvetve, akár közvetlenül jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt szolgál."Bizonyítás a rendőrnek kell... Szentem esélytelen...
"Az illegális forrásból történő magáncélú másolás tilalmára vonatkozóan ld. az Ad 2/c
pontot."azaz
"A Szerzői Jogi Szakértő Testület 17/2006. számú szakvéleményében megállapította, hogy az Szjt. 33. §-ának (2) és (3) bekezdéseiben, továbbá a 35. § (1) bekezdésében és a 20. § (1) és (2) bekezdésében foglalt rendelkezésekből is levezethető az, amit több EU
tagország szerzői joga kifejezetten is kimond; nevezetesen az, hogy a magáncélú
másolásra vonatkozó szabad felhasználásról nem lehet szó akkor, ha a másolást végző
tudja, vagy az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellet tudnia kellene,
hogy a másolás illegális forrásból történik. (Ugyanakkor a szakértői vélemény
rámutatott arra is, hogy az illegális forrásból történő magáncélú másolás léte nem
indokolja a magáncélú másolás fejében járó díjigény csökkentését, hanem csak azt, hogy
amikor az illegális forrásból történő magáncélú másolásért kártérítési igényt
érvényesítenek, a díjigény alapján járó díj kifizetését figyelembe vegyék a kártérítés
összegének megállapításánál.)"Na ez az első pont ahol jogász segítségét kérném.
"A lehívás céljára történő hozzáférhetővé tétel megvalósul, mihelyt a védett művet, illetve
szomszédos jogi teljesítményt feltöltik a merevlemez megosztott könytárába; tehát nem
szükséges vizsgálni, hogy azt hányan hívták le, illetve, hogy egyáltalán lehívták-e
ténylegesen. "Akkor a darabszámból számolnak összeget?
-
bambano
titán
válasz
WonderCSabo #1186 üzenetére
Azon megy a vitatkozás a jogász társadalomban, hogy lehet-e legálisan letölteni olyan anyagot, ami a forrás helyre illegálisan került fel. Ennek az értelmezésén vacakolnak évek óta.
Ugyanis te magáncélra lemásolhatod a cuccot eredeti, legális hordozójáról, de a torrentben már nem ilyenen van, ezért azt mondja az egyik tábor, hogy amit a torrenten feltöltesz, az nem legális, tehát a túloldal nem töltheti le legálisan.
Két napja egyfolytában ezt olvasom a neten, igen érdekes dolgok derültek ki
Például az, hogy a szerzői jog megsértése befejezett cselekménynél valósul meg, tehát ezt lehetne úgy is értelmezni, hogy amíg nem bizonyították rád a proartos ügyvédek, hogy megtörtént a vagyoni kár okozása, addig nem sértetted az szjt-t. Hogy ezt az értelmezést mennyire teszik magukévá a jogászok, abban vannak kétségeim
Amin még járatom a nem szakértő agyamat, hogy ideális esetben sok seeder van egy anyaghoz. Akkor ki és milyen százalékban követi el a közvetítés bűnét?
Egy dolgot lehet abszolút magabiztosan kijelenteni: irgalmatlan nagy katyvasz nem csak az szjt, hanem az értelmezése és a vonatkozó bírói gyakorlat is.
-
Egon
nagyúr
válasz
#27441408 #1194 üzenetére
Nem vagyok nagy torrenthuszár (legalábbis nem tartom magam annak): bh-n meg a 1st-n kívül nem voltam fenn sehol. Ezeken a helyeken meglehetősen limitált volt a mesekínálat, ellenben a Mesevilag-on voltak olyan cuccok (jellemzően Tv-rip-ek), amik meglehetősen kevéssé ismert/népszerű meséket tartalmaztak, ergo kevés helyen lehet fellelni őket.
-
törölt tag
Ez őket nem érdekli, azt nézik hogy törvénytelen és kész.
Mesketét meg találni gondolom más torrenten stb stb
Azért 2010-et írunk az internet világába is.
Ebbe az a borzasztó ahogy belegondoltam hogy a kedves jogvédő urak/hölgyek pl képesek e bárkit is a mesevilágról bíróság elé vinni.... Gondolom ott anyuka apuka töltött a gyereknek mesét....
és nem vérpista a terminátor ixedik részét.
-
Tristis
őstag
-
Egon
nagyúr
válasz
WonderCSabo #1182 üzenetére
Szerencsétlen Mesevilag-ot is lekapcsolták, pedig ott zömében csak Tv-rip-ek voltak, kis gyerekeknek. Kapják be...
-
A macska-egér játék mindkét résztvevője fejlődik, viszont a jogvédő szervezetek ismét megcáfolták korábbi állításukat, miszerint csak az üzletszerű warezt üldözik, illetve azt, hogy erőforrásaikat nagyrészt oktatásra, tájékoztatásra szánják, s törekszenek arra, hogy a hazai, versenyképes kínálati piac is közelebb kerüljön az igényekhez.
Az..
-
Dyno
veterán
Kicsit elentmondásos, mert azt írják hogy 50-ből 10volt torrent oldalhoz tartozó szeró...
Amúgy lehet logikus mert könnyebben fülön csípik a seedszervereseket, mert ugye ők már alapból nagy adatforgalmat bonyolítanak le és messze nincsenek annyira mint egy torrent trackeren, fentebb írtam is hogy lehet egykét szolgáltatónál, összesen 40-50 usert kell felkeresni.
-
ent
őstag
válasz
"A ProArt által minden oldalnak elküldött hivatalos levél alapján viszont már úgy tűnik, hogy a jogvédők által kezdeményezett, a rendőrség által kivitelezett hadjárat elsődlegesen a nagy forgalmú torrentoldalak ellen irányult."
Remélem ezt majd tényleg kifejti vki aki sün-lakban tartózkodik, mármint hivatalosan.
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #1186 üzenetére
Így van. Amitől komolyan félni kell, az egy kártérítési próbaper, amit ha nem is nyernek meg, 1-2 évig fizetni egy ügyvédet se túl kellemes.
-
WonderCSabo
félisten
-
törölt tag
válasz
bocsi....
köszi.
Távolabb feltettem 1 kérdést . Senki nem felelt (megnéztem) szóval gondolom nem baj nem baj ha megint beteszem.
Szóval ezek amiket most elkaptak torrentek ingyenesek vagy reghez kötöttek voltak?
és persze a 1181-esre se felejtsetek el válaszolni . köszi.
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #1177 üzenetére
Szerk.: Viszont akárhogy is nézem, a feltöltés már minden esetben jogellenes, ugye?
Jó kérdés, lényegében ezen vitatkozunk már két napja, hogy SZJT engedélyezi-e. Ami viszont biztos, hogy btk csak haszonszerzés esetén bünteti.
-
törölt tag
Folytatódik a razzia: költöznek a torrentszerverek
Sokan jönnek mostanában a külföldi torrent-tel ha teszem azt v-ki 1 amerikai torrentre regelt akkor mi a helyzet ? Azzal gondolom a magyar hatóság semmit se tehet. És az ottani az itteni regessel ?
-
Rive
veterán
válasz
WonderCSabo #1177 üzenetére
Ha vmi nem legális, akkor azért elvikeben meg kell hogy büntethessenek.
Csak, ha a BTK-ban úgy szerepel. Kissé furmányos a dolog, de van olyan, hogy illegális, meg van olyan, hogy büntetendő, illetve az utóbbinak kismilliom verziója, mind más és más következményekkel és eljárásrenddel - és a két fogalom között a kapcsolat eléggé laza tud lenni néhol -
arnyekxxx
veterán
válasz
Vistaboy #1163 üzenetére
ember, ott van a te szövegbe is bemásolva:
A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek,A neten te nem tudhatod, hogy egy film vagy zene eredetileg másolásvédett volt-e. Amikor te letöltöd, nem másolásvédett. Aki rippelte a védett lemezt, az csunyarossz illegális dolgot tett, de ez az ö baja, ha elkapják büntessék. Te letöltheted. Ennyi
Mindenhol hatalmas betűkkel - filmeknél pedig figyelmeztető logókkal is - vannak rájuk írva, hogy a jogosulatlan másolást a törvény bünteti.
A jogosulatlan másolást a törvény bünteti, de te nem jogosulatlanul másolod (az lenne, ha pl lemásolnád és eladnád pénzért a másolatot) hanem letöltöd (lásd másolt szöveg)
-
Vistaboy
veterán
Akkor a hiba nem bennünk van, hanem azokban, akik ezt így megfogalmazták.
Az tiszta sor, hogy mint szimpla felhasználót, nem büntethetnek meg azért, mert magáncélra letöltök filmeket és zenéket. Ez eddig tiszta és világos.
Viszont a másolásvédelemmel rendelkező filmek és zenék letöltése már törvénybe ütközik, legalábbis nekem ez jön le a szövegből. Márpedig elég sok DVD, CD, Blu-Ray, amiken manapság terjesztik ezeket a tartalmakat, másolásvédelemmel vannak ellátva. Én erre céloztam. Azt értem, hogy ha én letöltöm a netről, azért nem büntethetnek meg. De ez még nem jelenti azt, hogy ez legális is lenne.
flimo: Az utolsó rész felett valóban elsiklottam, igazad van. Bocsánat.
WonderCSabo: Ezt én sem értem.
arnyekxxx: Időközben már leesett, és elnézést is kértem.
-
WonderCSabo
félisten
válasz
dabadab #1176 üzenetére
Tehát egy illegálisan eltávolított védelmű cuccot letölteni már jogszerű?
A modkerben elfelejtetted OFFba tenni a kérésemet. Am. köszi.
Egyébként gondolkoztam azon, amit mondtál már a hsz megírása előtt, de nekem ez nem tűnt logikusnak.
(#1178) Vistaboy : Ha vmi nem legális, akkor azért elvikeben meg kell hogy büntethessenek.
Szerk.: Viszont akárhogy is nézem, a feltöltés már minden esetben jogellenes, ugye?
(#1180) Rive : Igaz! Klasszikus példa a 20k alatti bolti lopás esete.
-
dabadab
titán
válasz
WonderCSabo #1174 üzenetére
Nem, a letöltésén ez nem változtat (ugyanis ott az, amiről másol az ember (a netre kirakott verzió), már nem másolásvédett), ellenben ha megvennék egy BR lemezt és azt lerippelném a szerveremre, hogy meg tudjam nézni a HTPC-mről, na, azzal törvényellenesen cselekszem (ugyanígy DVD-éknél is, egyébként).
-
Rive
veterán
válasz
Vistaboy #1170 üzenetére
Figyi,
Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes.
Az 'előbbiek' kitétel az adott szövegben az AV tartalmakra vonatkozik. Magyarul: AV tartalmak lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek. Azt irják ott.Nem igazán értem, mit nem értesz.
Akkor nyilván kellene lennie ilyen oldalnak is, ahonnan ezeket le lehet tölteni, nem?
Nem, nem kell lennie. Ha 'fönnvan', akkor téged mint letöltőt dekriminalizálnak, de attól azt, aki jogosulatlanul feltette még elmeszelhetik. Felemás, felemás, persze, de annyira azért nem bonyolult...Szoftverileg bonyolultabb a dolog, tekintve, hogy a fentebbi oldalon csak egyféle szoftverre gondoltak - szabad terjesztésű szoftverből annyit töltesz/osztasz, amennyit jólesik. Ha szabad terjesztésű/nem szabad használatú, akkor telepitve csak a licencnek megfelelően lehet: ha nem szabad terjesztésű/nem szabad használatú, akkor áll, amit ott irnak.
A másolásvédelem ügye még érdekesebb: törni tisztán illegális. Tört másolásvédelmű AV-t letölteni viszont lényegében legális én legalábbis nem tudok semmi korlátozásról
Másolásvédelmet használni viszont a biztonsági másolat készitésének megakadályozását jelenti, igy elég érdekes jogi pozició - tudtommal néhány helyen tkp. illegális
-
WonderCSabo
félisten
válasz
#95561216 #1171 üzenetére
A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes.
Nekem ebből az jön le, hogy filmet/zenét tölthetsz le, ha nincs rajta másolásvédelem, viszont szoftvereket semmilyen esetben sem.
-
Vistaboy
veterán
válasz
#95561216 #1169 üzenetére
Úgy, hogy azt bizonygatod - mert a linken, amire hivatkozol, én semmi ilyesmit nem látok -, miszerint a magáncélra történő letöltés filmek és zenék esetében teljesen legális. Akkor nyilván kellene lennie ilyen oldalnak is, ahonnan ezeket le lehet tölteni, nem?
Egyébként meg inkább hagyjuk a francba, aki eddig is torrentről szerezte be a filmeket, az ezután is onnan fogja. Részemről téma véglegesen lezárva.
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #1166 üzenetére
Nem a fogalmazásra értettem, hanem hogy feketén fehéren le van írva valami, ő mégis az ellenkezőjéről beszél. Meg az én válaszomat se sikerült felfognia..
-
Vistaboy
veterán
válasz
arnyekxxx #1072 üzenetére
A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent. A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes.
Te értelmezted rosszul, ugyanis a letöltés az másolás, ergo szabályellenes. Te nem láttál még eredeti filmeket, zenéket, csomagolva? Mindenhol hatalmas betűkkel - filmeknél pedig figyelmeztető logókkal is - vannak rájuk írva, hogy a jogosulatlan másolást a törvény bünteti.
Egyedül az számít 100% legálisnak, hogy ha te egy másolásvédelem nélküli filmet vagy zenét MEGVESZEL, és utána otthon MAGÁNCÉLRA készítesz a lemezről egy biztonsági másolatot!
-
{Zodiac}
senior tag
Le tölthetsz. Fel meg nem. Egy p2p kliens felfelé is tölt. A cikk meg torrent oldalakról szól. Mi nem egyértelmű még?
Jogszerű-e a fájlcserélő (p2p) hálózatokban való részvétel?
Nem.Ez így nem állja meg a helyét, saját bulifotóim 16GB-os tömörített változatát azzal osztom meg p2p hálózaton, akivel akarom és senkinek semmi köze hozzá.
A tartalom a lényeg, amit forgalmazol. Písz. -
Rive
veterán
Egy p2p kliens felfelé is tölt.
Már, ha hagyod neki, ugye. Továbbá AV tartalomra és szoftverre más szabályozás vonatkozik.Jogszerű-e a fájlcserélő (p2p) hálózatokban való részvétel?
Nem
Egészen addig IGEN, amig nem töltesz fel/le olyat, amit nem szabadna.Szerintem nyugizzá' le és ne csuszázzá' le senkit. Pláne ne igy.
-
törölt tag
"a kerületi ügyészség nyomozást megszüntető határozatában... ha tényként fogadjuk el, hogy a szerveren döntően szerzői jogvédelem alatt álló műveket osztottak meg, a nyomozás akkor sem tárt fel olyan bizonyítékot, hogy ez bárkinek a jövedelemszerzését vagy jövedelemfokozását szolgálta volna, tehát hogy a művek megosztása túllépte volna a szabad felhasználás kereteit"
-
{Zodiac}
senior tag
http://www.indavideo.hu/video/Hitler_Utolso_Napja_az_nCore-on/
-
sto1911
veterán
válasz
janos666 #1152 üzenetére
Nyilvan ez a kep vagy lista onmagaban nem eleg, viszont jelentosen megkonnyitheti a rendorseg munkajat, ha oda fajulna az ugy. Mert pl. hallottam olyan emberrol, aki a valos nevevel regisztralt torrentoldalra, es biztos vagyok afelol, hogy nem o az egyetlen idiota
Amugy szerintem a gyanu alapja akar az is lehetne, hogy tetszett neki a hir. Es a zsaruk kikerik nev alapjan az adatait a szolgaltatotol, aztan eggyel tobb (bar gyenge) bizonyitek lesz ellene. Nyilvan nem emiatt fognak elitelni embereket, de a mai nettol fuggo-mindent eltarolo vilagban ilyesmiket csinalni altalanos meggondolatlansagra vall.
-
janos666
nagyúr
Pedig kell a f@sznak a CCE kiadásokon a sok szemét szinkronsáv. Úgy is eredeti hangon érdemes nézni mindenkinek, mert csak az van DTSHD-MA vagy TrueHD kodekkel tömörítve, a többi sima DTS vagy AC3 kódolású. Az már csak mellékes, hogy én ettől függetlenül is az eredeti hangra vagyok kíváncsi, nem a szinkronripacsok eltérő szájmozgás feletti pampogására (hanem a színész eredeti hangjára, és hangsúlyozására...).
Általában az extrák sem érdekelnek, de inkább tegyenek rá bármi más szemetet, ha zavarja őket a szabad hely. Sőt, mondjuk a kimaradt jelenetek, vagy a látványos filmeknél a CGI-ról szóló kisfilmek akár még érdekelnének is, de egy hosszú film esetén ezek már nem mindig férnek el a 6 szinkronsáv mellett, amiből legfeljebb is esetleg egy érinthetne. (És esetleg ilyen extra/gyűjtői = drága kiadásokban vannak ott a 2. lemezen...) -
Ptech
addikt
válasz
arnyekxxx #1069 üzenetére
Elméleted szerint a lakatos familia a kapitalizmus csucsán van mert ami kell neki azt elveszi és kész.
Nem, viszont szép a sarkítás-csúsztatásod egy kis rasszista felhanggal, ügyesen megoldottad.
Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?
'...az akció elsődleges célpontjai ún. seedszerverek (tartalmak fájlcserélő hálózatokon történő megosztására használható, havi díj fejében bérelhető, nagy sávszélességű kapcsolattal rendelkező kiszolgálók) és más, hazai torrentoldalakhoz köthető gépek voltak.'
Le tölthetsz. Fel meg nem. Egy p2p kliens felfelé is tölt. A cikk meg torrent oldalakról szól. Mi nem egyértelmű még?
Jogszerű-e a fájlcserélő (p2p) hálózatokban való részvétel?
Nem.
Innentől miről beszélsz, mert hogy nem arról ami a cikkben van írva, az is biztos. Torrent oldalakról van szó, és mivel ott a protokoll miatt feltöltés is történik, nem legalizálja a matrica sem a p2p letöltést.
-
Rive
veterán
válasz
Ferdzsoo #1134 üzenetére
Viszont e-mail cimet kérni tudtommal szokásban van. A postafiók szolgáltatója viszont már tárol IP cimeket. Az ISP meg IP-időpont összerendeléseket.
A dolog csak annak kérdése, hogy mennyi időt/energiát akarnak beleölni.
Persze lehet próbálkozni mindenfélével pl. wifi témakörben, de amatőr módon ez is csak a macera mértékét növeli, biztos védelmet nem ad.
Pláne, ha előbb adatot is gyűjtöttek a vizsgálódók, és csak utána másztak rá a vasakra.
-
Vistaboy
veterán
válasz
#95561216 #1061 üzenetére
Ha engem érdekel valami, akkor azt először letöltöm, és kipróbálom, és ha tetszik, megveszem. Sokan arra fogják a warezolást, hogy kipróbálás céljából töltik le, és utána megveszik. De hát a kipróbálásra mindig is van és volt is lehetőség, pont ezt próbálom elmagyarázni (Kivétel pár játéknál, mert mostanában sajnos nem sok demót adnak ki, de általában ott könnyebb a helyzet, mert nem kerülnek olyan sokba, mint a programok).
Vegyük például a Windows 7-et. Teljesen legálisan használhatod ingyen 120 napon át, nehogy már ne legyen elég ennyi idő, hogy eldöntsd, hogy kell-e vagy sem? Pont ezért vannak a próbaidőszakok. Ha Pistike úgy dönt, hogy nem kell neki a Photoshop, akkor 30 nap elteltével letörölheti, és felrakhatja helyette az ingyenes programot.
Pistikénél maradva (És ezzel részemről tényleg vége a dolognak): Pistike tényleg nem venné meg, mivel ingyen letöltheti. Persze szintén letölthetné ingyen legálisan is, de már alapból neki nem elég a 30 napos próbaidő, mert egyáltalán nem így gondol rá. Neki azonnal kell, és a teljes kell, ami szintén ingyen áll rendelkezésre. Az ő szempontjából ez így logikus, viszont nem törvényes.
-
janos666
nagyúr
válasz
sto1911 #1142 üzenetére
Valóban szívmelengető látvány ez a screenshot. Viszont nem látom benne a gyakorlati jelentőséget. Alap lehet ez egy házkutatásra?
Ha elkapnak egy drogcsempészt, vagy dealert, akkor már válogatás nélkül tarthatnak házkutatást, és kérhetnek vér/vizelet/haj mintát az összes (akár több 100) iwiw-es ismerősétől? (Minden további megalapozott gyanú nélkül?) Hol élünk mi? Ha ez így van, az már nem az iwiw-en válogatás nélkül bóklászók hülyeségére, hanem a törvények viszontagságaira utal.Milyen jó, hogy én elvből nem jelölök meg senkit, és nem is fogadom el a jelöléseket. (Pedig tök ismeretlen emberek is jelölgeti az effektíve passzív accomat is. - Mert én arra használom, amire való, online telefonkönyvnek. Ott a nevem és az elérhetőségem, aztán ennyi volt.)
-
ArGab
őstag
válasz
kisza25 #1137 üzenetére
Itthon BD-t jó áron? Ez költői kérdés?
Amazon.
Sajnos nem éppen ideális állapotú a BD piac az országban, és ezt csak tovább gerjeszti a kiadói hozzáállás. Mondjuk Ausztria és Mo. pont hogy egy régióban van, tehát ugyanaz a lejátszó jó, de elég sok kiadvány jelenik meg régiókód nélkül, tehát USA-ból vásárolt lemezek is mennek sokszor. BD asztali lejátszót meglepően olcsón, 30000 körül is kapni már itt-ott akcióban, használtan láttam már hirdetni 20k-ért, inkább a gépbe való olvasók a drágák.
Természetesen a kintről szerzett BD-ken ritka a magyar vonatkozás, mint a fehér holló. A magyar vonatkozású kiadványok elsősorban Kelet-Európa - Közel-Kelet egybekiadványok, Nyugat-Európa általában más kiadást kap. Míg ott és USA-ban a nagy áruházláncok és online értékesítők többszörösét is eladják, mint az erre a régióra szánt összes példányszám, jelentős kedvezményeket kapnak. Ezért tudják ilyen jelentős árkedvezményekkel adni listaárhoz képest (igazából DVD-nél alig drágább, akciósan van hogy olcsóbb). Felénk a forgalmazók rögzített áron kapják, az alacsony darabszám miatt kedvezményről szó sem lehet, listaárat fizetnek, amire még rákerül a szinkron és feliratsáv költsége, valamint az authoring költség része. Állítólag a hazai kiadású 7000 forintos BD-ken kisebb a magyar forgalmazónak és viszonteladónak a haszon, mint az 590-990-es DVD filmeken. Sajnos ez pedig egy ördögi kör, mert ilyen áron a részesedése sem nagyon nő, és sokan inkább megveszik az USA/UK kiadást szállítással féláron. -
EmberXY
veterán
válasz
Ferdzsoo #1134 üzenetére
Bár nem olvastam vissza, egy hét is kevés lenne ennyi hsz-t átnyálazni, de az nem lehet, hogy ugyebár ha a torrentszerver nem is tárol IP-t, de az internetszolgáltató nem tárolja azokat az IP-ket, amikhez a user kapcsolódik?
Ez esetben csak "rá kéne keresni" egy-egy torrentszerver IP-jére az internetszolgáltatók adatbázisában, és kidobálná szépen sorban, hogy kik nézegetik..
Vagy rosszul gondolom?
Ha netán volt már erről szó, akkor utólag elnézést kérek, de ennyi hsz-t tényleg nehéz átolvasni.... -
kisza25
félisten
1-2€-ért nem töltene le mindent, csak ami valóban kell neki, de ezeken a torrent oldalakon van sok ratyi minőség amiért nem hinném, hogy pénzt adnának ki,
nekem a HD tartalmak kellenek, de jelenleg nincs olyan asztali, vagy beépíthető BD lejátszó amire futná, szerintem mesterségesen tartják magasan az árat
otthon nem is nagyon szoktam találkozni BD filmekkel,
itt Ausztriában+több van mint DVD, 10-20€-ért,meg is venném, de nem tudnám lejátszani, meg nincs rajta még magyar felirat sem, nem tudom mennyibe lenne azt a pár MB-ot rárakni egy DLBD lemezre, mert angol+hun felirat már bőven jó lenne, de ugye más régio és, ha átállítod a lejátszót akkor meg a magyart nem játssza le, ráadásul korlátozva van az állíthatóság száma
otthon hol lehet BD filmeket venni jó áron? -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Ferdzsoo #1134 üzenetére
Ha mondjuk a beregelt nicknév kapcsolatba hozható a "célponttal", pl valami közösségi oldalon, vagy fórumon, vagy bárhol ez a neve, és ott viszont megadott személyes adatokat (szerintem már egy valódi név is elég) akkor könnyen kikereshető, bár nem hinném, hogy ennyi erőforrást mozgatnának meg egy mezei user lekapcsolására. Ráadásul azt olvastam hogy a film/zene még nem tartozik a büntetendő kategóriába (még akkor sem ha visszaosztják) csak az illegális programok (gondolom itt játékokra is kell gondolni).
-
Ferdzsoo
addikt
Ha a torrentoldal nem tárol IP címeket. Áruljátok már el hogyan indulnának el a Usereket felkutatni...
-
Zeratul
addikt
[Ide kapcsolódó cikk] Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szerint fontos egy a 21. század és az internet kihívásainak megfelelő új szerzői jogi szabályozás megalkotása, hiszen ma a felhasználók egy nagy része bizonytalan. Lemásolhatom-e ezt a könyvet? Használhatom-e ezt a szöveget vagy fotót? Minden adatot letölthetek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatják az embereket. Az egyik oldal hangos kampányokat indít, csak azért, hogy megvédhesse a korábbi üzleti modelljeit és a félelemre alapoz, bűnözőknek minősíti a fájlcserélőket. A másik oldalon olyanok találhatók, akik számára a szerzői jog egy túlhaladott fogalom, ami blokád alá helyezi a globális tudástranszfert.
www.sg.hu
Németeknél alakul valami, mert ott is érzik hogy a helyzet tarthatatlan.
-
Rive
veterán
-
arnyekxxx
veterán
lassan már minden hsz-ban leirom, hogy a letöltés nem lopás. Azért nem lopás mert Magyarországon a másolás/letöltés miatti veszteséget az átalánydijas(matricás) rendszerrel csökkentették és ezzel dekriminalizálták még a kazettamásolós időkben.
A matricázás története röviden:
[link] -
Rive
veterán
-
törölt tag
válasz
Ren Hoek #1126 üzenetére
Igen, előszeretettel szeretnek tanúként beidézni majd meggyanusítani, de családtagra tanúként se vagy köteles vallani. Meg kedvenc trükk még az írd csak alá a vallomásod, majd a bíróságon visszavonod. Aztán ott meg jön a kopp, hogy a magyar jogrendszer az nem Hollywood, és nincs ilyen.
-
törölt tag
Az más helyzet, velük a jó öreg Al Capone-i módszerrel az APEH (is) fog törődni. Meg amivel legjobban bukni fognak, hogy több ilyen szerver is windowsos volt, és kötve hiszem, hogy legális. Aztán a proart kommünikében elég szerepeltetni a büntetés mértékét, miértjét már nem fontos.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#95561216 #1113 üzenetére
Igen ez jogos, de ha találsz magadról egy felmentő bizonyítékot, akkor közölni fogod... Ez tuti.
Ha vásárolsz egy lopott biciklit, és lefoglalja a rendőrség (akkor először te leszel a gyanusított, mivel nálad van a lopott bicaj... egészen addig amíg el nem mondod hogy kitől vetted, és jobbesetben meglesz az illető és ejtik a vádat) Nagybátyám szó szerint ezen végigment. Faterom pedig előbb leszerelt a seregtől, a pisztolyát leadta (jegyzőkönyv lehet nem is volt, mert protekcióval lépett le előbb), de ellopták onnan. Ezek után kivitték párszor vallatni a homokbányába mivel ő volt a gyanusított... Végül egy rablásnál meglett a stukker, és felmentették.
Mellesleg, ha tanúként hallgatnak ki, akkor köteles vagy köpni, vagy különben hamis tanúzás. Ha gyanusítottként akkor meg nem. Érdekes ez a jog, nemtudtam hogy így van,
A bérlőknek sajnos ez nem olyan jó hír.
Mod: Elméletben elindulhat a végfelhasználók felé is a nyomozó hatóság, történt már ilyen, de nem ez a gyakorlat.
Szerintem emiatt viszont nem éri meg parázni a kis usereknek. (még a servereseknek sem)
-
törölt tag
válasz
dabadab #1120 üzenetére
Attól a tényállás még ugyan az marad, jogilag ugyan azt tette a szerver bérlője, mint aki otthonról teszi, csak a volumen más. A btk-ban meg annyi van, hogy hasznod nem lehet belőle, azt nem tiljta, hogy fizess érte. Szigorúan nézve otthoni gépért, és netért is fizetsz ennyi erővel.
-
törölt tag
A seedszerver önmagában csak egy virtuális gép, nagy tárhellyel. A "szolgáltató" az adatvédelmi törvény alapján nem is tudhatja, mit tárolnak rajta. Ha azt állítják, hogy már pedig igen is tudja, hogy mi volt rajta, azzal azt is állítják, hogy megszegte az adatvédelmi törvényt, azt pedig be kell bizonyítani. A vád amúgy sem arról szól, hogy szerepelt a vinyón valami, hanem arról is, hogy azt ő tette oda, tudott róla. A két dolog bizonyítása egyszerre szükséges az ügyészség részéről.
-
kovy79
őstag
Látom, az F5-ön rajta volt az ujjad.
(#1118) D1Rect, jelenleg nem, de maga a magyarországi eljárás/megvalósítás szvsz felháborító.
Mod: felháborító, mert egy normálisabb rendszerrel/rendszerben valóban az alkotó kaphatna több jutalékot és kényelmesebb lenne mindenki számára, valamint az ingyenélők álla felkopna. -
arnyekxxx
veterán
Melyik álláspontom nem érted? Hogy jó a matricás átalánydijas rendszer ami dekriminalizálja, legálissá teszi a letöltést, jobb mintha nem lenne matrica, cserébe buncselekmény lenne egy film letöltése?
Nekem most kb netto nullszaldó, de amig aktiv voltam, addig legalább a költségek egy részét fedezte (akkor azért nem ennyi volt az éves utalványon)
-
ArGab
őstag
válasz
#95561216 #1113 üzenetére
Szerintem nincs ellentmondás. A lefoglalt gép vinyóján ott van a rengeteg jogvédett tartalom, az elég bizonyíték a gép tulajdonosa ellen. Ha ő ezek után be tudja bizonyítani valahogyan, hogy nem ő használta és még csak nem is férhetett hozzá a tartalomhoz, hanem csak xy-nak bérbe adta, azzal áthárította a felelősséget xy-ra.
-
Rive
veterán
válasz
Ren Hoek #1112 üzenetére
Pont, ahogy (jóval) fönnebb már tárgyaltuk: stratégiaváltás. A trackerek önmagukban nem igazán támadhatóak, tehát rámásznak a nagyüzemi megosztásra (a nagyüzemi szerveres seed ráadásul fizetős buli, szóval a klasszikus magáncélú felhasználásba még AV tartalom esetén se fér bele), a trackereket meg, mint bizonyitékot foglalják le.
Flimo: Ezt ellentmondásosnak érzem, mert bizonyítási kötelezettsége a vádlónak van. Ezt utána többször leírja az ügyvéd is.
A vádó bizonyitja, hogy az illegális/illegális módon használt tartalom a te tulajdonodban levő vinyón van. Ha ez alól ki akarsz bújni, akkor bizonyithatod, hogy nem te felesz a dologért. Ebben a formában ezen nincs fogódzó.Ui.: ebben az új stratégiában annyi jó hir van talán, hogy a normális rendszergizdával rendelkező trackerek az előző napi mentésről viszonylag gyorsan visszaindithatóak új gépen. Persze aztán lehet, hogy másnap megint megy a Yard foglalni - az ellen nincs gyógyszer...
-
törölt tag
válasz
Ren Hoek #1112 üzenetére
"Amennyiben bizonyítja, hogy tudta nélkül került illegális tartalom a „winchesterre, akkor nem felelős. Ebben az esetben meg kell nevezni a bérlőt, amennyiben nincs közöttük írásos szerződés a bérbeadásról."
Ezt ellentmondásosnak érzem, mert bizonyítási kötelezettsége a vádlónak van. Ezt utána többször leírja az ügyvéd is.
-
Ren Hoek
veterán
Itt vannak a kérdésre a válaszok. Remélem ez tisztáz mindent. Kb ahogy megmondtam, tracker üzemeltetés maximum bűnrészesség, de még az is nehezen bizonyítható. Seed szerver üzemeltetés megint bűnrészesség, de ugyancsak nehezen bizonyítható.Ráadásul itt van a legnagyobb szopás!
- aki seed szerverben vinyót adott bérbe?
Amennyiben bizonyítja, hogy tudta nélkül került illegális tartalom a „winchesterre, akkor nem felelős. Ebben az esetben meg kell nevezni a bérlőt, amennyiben nincs közöttük írásos szerződés a bérbeadásról.
Itt már szó sincs vádalkuról... Aki itt rendesen meg lehet k**ogatva, az a félmezei user, aki servert bérelt...
-
Dave™
nagyúr
válasz
arnyekxxx #1104 üzenetére
Ott volt, hogy "megkérdezhetem", válaszolhatsz úgy is, hogy nem, nem szeretnéd megosztani. Nem muszáj viccesnek lenni reflexből, csupán érdekelt. Az az 5-10 ezer Ft szerintem a memóriakártyák/CD-k/DVD-k beépített jogdíját sem hozza vissza, amire elvileg csak a saját szerzeményeid kerülnek, tehát neked nettó ráfizetés. Szerintem senki sem sajnálja tőled, csak mondjuk nem is értem az álláspontod.
A szemelyeskedesre semmi szukseg - dabadab
[ Módosította: dabadab ]
-
kovy79
őstag
Mivel az anyagot hozó keresztszülők, rokonok csak annyit kérdeznek, hogy mennyi lemezt hozzanak, én azt válaszolom, hogy amennyi kazettát. Erre ők bemennek az első útjukba eső helyre és vesznek lemezt. Tehát: igen. Egyébként itt (Németország) ha akarnék sem tudnék matricás lemezt venni, lévén itt nincs olyan és a lemez árak is baromi jók. Tegnap vettem 10db Verba DL-t MediMaxba 9€-ért...
Higgadtabb stilust kernek! - dabadab
[ Módosította: dabadab ]
-
-
dabadab
titán
Elhiheted, en se akarok erteni hozza, de ha egyszer az tortenik, hogy veszek par ezer forintert valami DVD-t a lanyomnak, hogy este mozizunk, aztan a HTPC horogve kikopi a lemezt, akkor eloszor veletlent lemezhibat gyanitok, masodszorra viszont szabotazst (es innentol kezdve ertek a dologhoz), harmadik alkalom meg nem lesz. (Figyeled ezt a remek uzleti tervet? Oljunk bele egy csomo penzt olyan eljarasok fejlesztesebe, ami elriasztja a vevoket. Sheer elegance in its simplicity!)
-
arnyekxxx
veterán
egyébként - bár nagyjából semmi közöd hozzá, de nem államtitok, hogy fotózásból keresem a kenyerem és annyi közöm van a jogsértő hivatalhoz, hogy vagy 15 éve tag vagyok mint egyszerű regisztrált szerző/előadó, és kapok évi 5-10e Ft közti összeget különböző jogcimeken, amivel csak a a bajom van mert külön melo beirni az adobevallásba.
-
ArGab
őstag
Vagy ott vannak a Blu-ray-ek. Ha új AACS verzióval vagy BD+-szal jelent meg a kiadvány, frissítened kell a lejátszódat, hogy le tudd játszani amit megvettél (pl. Star Trek nem ment, mikor megvettem, 2 nappal később lett új verzió; vagy az Avatar is ilyen volt). Ha a gyártó késik, nem tudod megnézni. Ha a gyártó úgy dönt, az adott típust nem támogatja tovább, semmilyen újabb filmet nem tudsz majd nézni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- E-roller topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Macbook Pro 13" 2020, M1, 16GB RAM, 256 GB SSD, Touchbar, tökéletes álapot!
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest