Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- SONY LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Home server / házi szerver építése
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flashcash
Közösségépítő
Intelliseek demo: [link]
-
Flashcash
Közösségépítő
Igen ismerem ezt a megoldást.
Elképzelhető hogy ez a drive active idle állapotba teszi magát üresjárásban. Ekkor a fej betöltött állapotban repül a lemezek felett (5400RPM?), és az elektronika is energiatakarékos módra kapcsol, így ha kérés érkezik a drivehoz hamarabb tud reagálni. -
Lipton
őstag
válasz
Flashcash #47 üzenetére
Ez azért érdekes, mert a fej alatti légpárna csak bizonyos fordulat felett jön létre. Nem hiszem, hogy használat közben állítgatná a fordulatot, mert így nem lenne elég stabil a légpárna. Szerintem ez inkább olyan megoldás lehet (amit a Hitachi már egy ideje alkalmaz), hogy ha nincs terhelés, akkor kihúzza a fejet a parkolóhelyre, a lemez fordulatát pedig csökkenti. Ha hozzányúlsz a vincsihet, akkor visszagyorsítja 7200-ra, és berántja a fejeket.
-
Flashcash
Közösségépítő
''New technologies endow the GreenPower hard disks to reduce power consumption. WD’s new IntelliPower technology determines the hard drive’s spin speed, transfer rate and cache to maintain power savings without sacrificing performance. IntelliPower technology varies the spin speed between 5400-to-7200RPM. IntelliPark technology reduces aerodynamic drag and lowers power consumption by unloading the heads in idle states. IntelliSeek technology reduces power consumption, noise and vibration by maintaining optimum seek speeds. ''
[link]
Én azt hittem hogy ez az IntelliPower reklámszöveg annyit takar hogy 5400RPM-es a vinyó.
[Szerkesztve] -
Muton
addikt
passzív vagy közel passzív gép esetén durva hangja van a 7200-eseknek (mindegyiknek), így ott a technológiai visszlépés a kedvező. erre eddig csak a korlátozott méretű 2,5''-ösek kínáltak megoldást. most már lesz nagy és (remélhetőleg) halk HDD.
hidd el, h több vinyót használó userek esetében lesz rá kereslet, nem is kicsi.
ettől még a rendszer mehet 7200/10000-en -
Loha
veterán
Sztem remek ötlet a WD részéről, egy csomó felhasználási területen jobb választás lehet mint a 7200-as példányok, Pl: külső USB-s rackbe, 2. vagy 3. tárolóvinyónak. Sztem sok olyan ember van, akinek egynél több vinyója van, és a rendszervinyó kivételével a többit csak tárolásra használja. Filmek, DVD képfájlok tárolására sztem tökéletes választás, és sztem ilyen méretű fájlok másolása esetén elhanyagolható lesz a különbség a 7200-as vinyók adatátviteli képességéhez képest.
-
azbest
félisten
Az SSD-t lassúnak mondóknak annyit, hogy ne csak a winyó szekvenciális olvasási/írási sebességét nézzék. Az adatok töredeznek, szét vannak szórva a lemezen. Random írás/olvasás a winyóknál töredéke a szekvenciális sebességének. (sacc 12-20 MB/sec)
Az SSD esetén szinte mindengy hol a kért adatszektor, mert az access time az nagyon pici.
A WD green lemezek sebességére én is kíváncsi vagyok... lehet nem nagyon különböznek egy kisebb sűrűségű (méretű) lemezénél.
Megnéztem a weblapjukat és ezeket láttam
- ''IntelliPower™ - A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate and cache size designed to deliver both significant power savings and solid performance.'' Erre kíváncsi leszek.
- inteli seek - a videó alapján ha van ideje a fejnek átfordulni a következő kért szektorhoz, akkor nem sieti el, mint más winyók, hanem olyan sebességgel fordul hogy időre ott legyen, de ne érkezzen túl korán sem (minek ugráljon ha nem muszáj).
- ''IntelliPark™ - Delivers lower power consumption by automatically unloading the heads during idle to reduce aerodynamic drag. '' Ha nincs dolga kiveszi a fejet a lemezről. (itt nem hülyeség ha lassul is a lemez) Persze egy átlagos gépben azért ritka dolog hogy ne lenne valami apró kis munka... esetleg ha a cache nem íratja ki rögtön az apróbb dolgokat.
...
Specben érdekességek:
Buffer To Disk 70 MB/s (Sustained) - cache és lemez közötti sebesség, ez nem is olyan rossz ha igaz. Sokkal gyorsabb mint a 80 gigás lemezem.(Buffer To Host tök mindegy az csak a sata szabvány korlátja)
Rotational Speed IntelliPower (5400 to 7200 RPM) - no ahogy más is írta, lehet hogy szabályozza igénybevételtől függően a sebességét.. ez jól hangzik...
----------
Azon csodálkozom, hogy a winyókon belül miért nincs sebességkülönbség a több tányéros változatok és az egytányérosak közt. Logikus lenne, ha winyón belül is lenne párhuzamosítás (egymás utáni szektorok más más oldalon/lemezen) és ezeket egyszerre tudná írni / olvasni. Persze értem hogy a hőtágulás és hasonlók miatt akár lemezenként is kicsit máshogy eshet az adat... de a közös mechanikán lévő fejeken lehetne valami korrekciós elektronika ami a pár nanométeres különbséget kiegyenlítené... így a több lemezesek sokkal gyorsabbak lehetnének minimális fejlesztés és költség árán.
[Szerkesztve] -
Balage76
senior tag
válasz
Flashcash #32 üzenetére
Szeptember elején-közepén lesz a boltokban az 1TB-os Samsung. Előtte nem sokkal a 750GB-os.
A mediacenter PC-mbe Samsung 250GB-os sata notebook vinyókat tettem. Semmivel sem lassabbak mint a normál 7200-as vinyók, ilyen célra pedig még jobbak is..
Alapvetően mégis úgy gondolom hogy technológiailag ez visszalépés, viszont a WD-nek kellett egy olyan szegmenst is találnia ahol eddig nem voltak. A hírverés ellenére nem jósolok nagy jövőt ennek a termékvonalnak a normál kisker/felhasználói csatornában. -
Male
nagyúr
válasz
macilaci78 #39 üzenetére
Na az a felhasználás, amire aztán tényleg nem látom értelmét...
Ennek az előnye a halkság, a kis fogyasztás, és esetleg egy kicsit nagyobb megbízhatóság... ha RAID kötetet csinálsz belőle, hogy a sebessége is jó legyen, akkor pont elveszíted a halkságot, a kis fogyazstást és a megbízhatóságot... -
macilaci78
nagyúr
Nagyon sokan pörögnek az 5400rpm-en, mert lassú. Tényleg legfeljebb ezt az egyet lehet felróni szerencsétlen típusnak, dehát kérem szépen, raid kötetet is létre lehet hozni belőle.
Mondjuk, jogos a ''felháborodás'', mert ennyi erővel a 4200rpm-ig is visszanyúlhattak volna a WD-nél, mert hű, az mekkora energiatakarékoskodás, visszás ez a hír így. -
Ste
addikt
a notimban is kikészülök az 5400es vinyótól
nehogy már asztaliba is ugyanazt a csigát ültessék már bele -
törölt tag
nekem jol jonne most egy 500 gigas meghajto
a 320 gigamon nyomorgok, es van amikor elfogy a helytarolasra tokeletes lenne, de latom, mar volt kis velemenycsere itt a topicban
-
Lipton
őstag
Ha reálisan gondolkodsz, akkor a legtöbb embernek felesleges 750 giga hely. Persze ki lehet használni, DVD iso-kat és milliónyi xvidet, zenét lehet tárolni rajta, de ezek olyan cuccok, ahol nem túl fontos a gyors betöltés. DVD íráshoz se kell, ahhoz se, hogy torrenten seedeld a cuccokat, ahhoz se amikor megnézed a gépen a filmet, vagy zenét hallgatsz.
A DV avikat se szokták az emberek vincsin tárolni, ahhoz még a 750 giga se lenne elég. Általában lemásolják az anyagot a kazettáról (itt ugye nem érdekes a sebesség, mert úgyis lassú a kamera miatt), tömörítik és kiírják lemezre. Na meg nem hiszem, hogy az emberek naponta kameráznak annyit, hogy ez gondot jelentsen.
Nem vagyok a sebesség ellen, csak nem értem ezt a fanyalgást. Általában ekkora vincsiket adattárolásra használnak, ott pedig nincs szükség nagy tempóra.
Ha gyorsabb vincsi kell, akkor nem ilyen fajtát kell venni, ilyen egyszerű.
Azzal se értek egyet, hogy kevés a 10 dollárnyi megtakarítás. Több millió darabnál már nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt egy meghajtó, mennyire szennyezi a környezetet. -
CYBERIA
őstag
Teljesen jó, nekem ez kéne.
-
KRi2
aktív tag
Sztem jó ez!
Egy adattároló winyót egyszer tölt fel az ember ,azután nemkell neki ideoda pakolgatni. Filmnézésnél ,zenehallgatásnál meg tökmindegy a sávszél. Viszont egy tárolónál nemmindegy hogy mennyire melegszik ,milyen hangos ,meddig bírja ,s az áramtakarítás sem jön rosszul. -
Flashcash
Közösségépítő
A Samsung 1TB-os vinyóján én is meglepődtem, 7200RPM mellett a 330GB/lemez adatsűrűség brutális ugrás
, nem tudom hogy lehet-e már kapni is a boltokban.
Szerintem nincsenek technológiai hátrányban a WD-nél, notivinyók között már elérhető és kapható a kétlemezes 250GB-os 5400RPM-es vinyójuk, az a kérdés hogy mikor hozzák át ugyanezt a technológiát a 3,5''-os vinyókba is. -
erdoke
titán
Nem azt mondom, hogy abszolút nincs szükség ezekre a vinyókra, sőt, elég sok hasznos tippet kaptunk már itt a témában, mire jók. Viszont arról semmit nem mondott a hír, hogy azonos hang és fogyasztás mellett milyen nagyobb kapacitású, az elődöktől gyorsabb megoldásokat fog mellé tenni a WD. Merthogy én legalább akkora igényt érzek a gyorsabb, ámde nem sokkal jobban melegedő és zajongó megoldások iránt is.
Jelen esetben úgy tűnik, mintha a WD mérnökei beleütköztek volna egy technológiai (vagy saját elvárások fölötti) korlátba, amit elmagyaráztak a vezetőségnek, aki kiadta a marketingeseknek, hogy jól találjanak ki valamit, amivel az eladások azért nem fognak csökkenni. A veszélye ennek az, hogy hha sikeres a stratégia, szinte semmibe nem kerül a versenytársaknak a másolás, pillanatok alatt elő tudnak állni egy lassú merevlemez családdal, az nem kunszt. -
edgR
őstag
ez tenyleg remek trukk
csokkentsuk a fordulatszamot, es akkor kevesebb hot fog termelni es 10dodoval tobb marad a zsebunkben!
zsenialis! hogy lassabb lesz ezaltal? kinem szarja le, ha egyszer _halkabb_es_kevesebbet_eszik_erteeed
mar most mindenki a 10k-t erolteti meg az uj lezeres technologiat mert joideje a hdd fogja vissza a gepek teljesitmenyet, de ok csokkentik az rpm-et -
Flashcash
Közösségépítő
Nagyméretű fájlok tárolására én nem is gondoltam még SSD esetén. Home usernek irreális ilyenben gondolkodnia amikor 5-600ezerFT körül van egy 64GB-os darab, vállalati egyedi igényekhez meg megoldják a párhuzamosítást.
Aktuális körkép az elérhető SSD meghajtókról és árakról:[link]
Ha notivinyóban 2,5'' méretben és 5400RPM-ben gondolkodunk akkor pl. egy Sandisk SSD 63Mbyte/sec-et ad meg olvasási és 38Mbyte/sec-et írási sebességre. [link] ha összehasonlítjuk egy 250GB-os WD 5400RPM-es notivinyóval olvasásban jobban szerepel az SSD írásban valamivel lassabb. [link] 3.5''-os vinyók persze többet tudnak.
Mire az SSD eléri az átlagfelhasználót szerintem fejlesztenek annyit a sebességen (intelnél olvastam ilyen infókat) hogy versenyképes lesz nem csak elérési időben hanem átviteli sebességben is. -
Hequila
őstag
-
Male
nagyúr
Én számolok valamit rosszul, vagy amerikában ennyivel drágább lenne az áram?
Vinyó eszik átlagosan kb 8W-ot... ennek a 40%-a 3.2W. A tápegység hatásfoka ha 80%-os, akkor ez 4W spórolás. Napi 8 óra, évi 300 nappal számolva (egy átlaggép kb ennyit megy szerintem) ez: 9.6 kWh. Kb 40Ft egy kWh áram, így ez éves szinten 384Ft... szóval még 2 dollár sincs.
Amúgyezt az alacsonyabb frodulatszám trükköt a Quantum is eljátszotta az LCT sorozatban... gondolom páran emlékeznek a ''Sub-7200'' feliratra a fordulatszámnál...
Egy ritkán, inkább adattárolónak használt vinyó esetén én is jó ötletnek tartom (ha filmet nézel róla, akkor nem kell 100MB/s, ellenben a csend és a kis fogyasztás lényeges szempont ), azonban átlagos használatra, háááát... A Vista 12GB... a programok is egyre nagyobbak (így is némelyik egy percig indul), ugyan olcsó a RAM most, de azért pár program csak használja a virtuális memóriát
-
affli
tag
Szvsz nem is értem miért nem lépték meg ezt eddig a gyártók... van ennek piaca simán. Itt az egyik gépben 5400as Seagate a rendszervinyó, olyan lassú mint a sz.. khm, csiga. Viszont pl. HTPC-be nem tökmind1... Filmnézésre, zenehallgatásra jóaz... Plusz 1-2 perc a bootolás... : )
-
Akheron
senior tag
Nem feledkeztetek meg arról, hogy milyen sokan használnak hordozható számítógépet manapság?
Egy 5400-as HDD-vel szerelt hordozható számítógép esetében szerintem nem sok hátrányt jelent, ha a külső, USB-s meghajtókeretben lévő 3,5-ös HDD csak 5400-on pörög. Én hetente egyszer ha használom a külső meghajtómat - akkor is vagy a belső meghajtóról másolok a külsőre, vagy a külső meghajtóról másolok a belsőre, vagy a külső meghajtóról nézek filmet.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Flashcash #20 üzenetére
Félig értek egyet Veled. Az OS gyors winyóról, nagy adatok a biztonságosról, ez világos, én is ennek vagyok a híve. Viszont az SSD sebessége még alatta marad az 5400-as winyónak is. Gyorsulás csak párhuzamos belső felépítéssel várható. Kialakítható, de több alkatrészt kíván, így szerintem max 2x-es gyorsulás várható elérhető időn belül. A gyorsaságuk a pozicionálásban van, mivel nincs nekik. Tehát OS-hez jó lesz, de nagyméretű file-ok tárolásához még sokáig a winyók.
-
Flashcash
Közösségépítő
Ez a hír nem arról szól hogy a WD csak 5400RPM vinyókat fog gyártani ezentúl. Egyszerűen bővült a választék.
Ha nagymennyiségű adatot szeretnél tárolni, emellett a melegedés/fogyasztás is fontos szempont, és nincs szükséged az elérhető maximális teljesítményre akkor vehetsz ilyet is.
Rengeteg alkalmazás van ahol ennek a vinyónak a teljesítménye is elegendő.
Leghalkabb és gyors megoldásként jönnek majd az SSD-k hamarosan, ott eleinte kapacitásban, árban kell majd kompromisszumot kötni. -
dchard
veterán
Itt nem arról van szó, hogy van aki a sebesség oltárán beáldozza a megbízható működést, a melegedést, meg a zajt.
A passzív gépemben ugyanis a merevlemezek a leghangosabb alkatrészek.
Ennek ellenére a megoldást nem abban látom, hogy lassítjuk a meglévő komponenseket, miközben így is ez a részegység fogja vissza a teljes sebességet. A valóság az, hogy 5400RPM-es vincsik 5 éve is voltak, és ez számomra pont azt a technológiát tükrözi marketing rizsával megspékelve. Az 6 éves 5400RPM-es Quantum vinyóm ugyan jóval halkabb, meg kevésbé is melegedik, mint a 250-es Samsungom, mégsem érzem a haladás irányának azt, hogyha visszaváltanék egy olynra, még akkor is ha a tárkapacitása nagyobb, és a sebességet kivéve minden paramétere kedvezőbb.
Ha nem képesek az acéltárcsás technológiából többet kihozni, akkor kezdjenek bele más fejlesztésbe, úgy mint a Samsung meg a Hitachi.
Dchard -
törölt tag
-
liksoft
nagyúr
Hát ha valaki HD filmeket sokszorosít 10-12 íróval (persze teljesen legálisan
), annak valóban nagy és gyors háttértárra van szüksége. Hiszen ezek a filmek olyan gyorsan elavulnak és új változatok jelennek meg, hogy 2-3 géppel kell csak a feltöltést és módosítást végezni rajtuk.
A fentieket nem szánom komolynak, reagálást nem kérek rá.
Viszont talán a biztonság mehet a sebesség rovására pláne ekkora tárhely esetén. Ekkorát menteni, duplikálni, stb eléggé macerás már. (De a legfontosabbról nélkülözhetetlen.) -
dokesz007
aktív tag
nah, ezek is nyaljanak sót,már nyomorukban nem tudnak mit kitalálni, ez tényleg szánalmas
-
t-shirt
veterán
Azt várom már évek óta hogy végre gyorsuljanak a winyók is rendesen, pl a raport féle 10K-s fordulat elterjedését is nagyon tudnám szeretni. Elfogadom hogy van piaca egy ilyen lassabb de halkabb kevésbé melegedő vinyónak is, de lenne érdeklődés gyorsabb változatokra is (csak nem olyan áron mint a raport).
-
Flashcash
Közösségépítő
Igen egyáltalán nem rosszak ezek az 5400RPM vinyók. Valószínű hogy ezek már minimum 250GB/platter adatsűrűséggel vagy nagyobbal rendelkeznek így lineáris átvitelnél nagy fájlok másolásánál nem hiszem hogy olyan lassúak lennének.
Ahogy írtad a kisebb melegedés és zaj miatt sokan fogják keresni ezt a típust, régebben silentpc vonalon a Samsung 5400RPM-es vinyója is keresett volt.
Második adattároló vinyónak én is simán el tudok képzelni egy ilyet a konfigomban.
HDD-vel szerelt felvevőkben, vagy külső usb tárolóknál is jól alkalmazható.
[Szerkesztve] -
-
erdoke
titán
Verseny van, kéremszépen. Majd ha mért adatokkal és tapasztalatokkal alátámasztják, hogy ezek bizony mennyivel időtállóbbak vagy strapabíróbbak a Seagate vagy a Hitachi hasonló méretű, ám másfélszer gyorsabb megoldásainál, akkor elhisszük a marketingdumát. Addig az a sanyarú helyzet, hogy mindenkinek megvan a lehetősége, hogy egy másik márkával vígasztalódjon...
-
törölt tag
Szerintem jó ötlet hogy a WD kijött ezzel a GreenPower sorozattal. Vannak jópáran akik számára a HDD sebessége majdnem hogy érdektelen, azonban ''Green'' lelkületűek. Árban meg biztos nem lesz drágább mint a 7200 rpm-es motorral szerelt társaik.
-
erdoke
titán
A 750 GB-os adattároló vinyóra 100 MB-onként írod az adatot? Mit tárolsz ekkora merevlemezen, ha nem elég a 250-320 GB-os régebbi fajta? Akinek igazán nagy kapacitásra van szüksége, általában a sebesség se mindegy. Ha pl. 60-80 GB-os DV AVI-kat mozgatok, a másfélszeres sebesség elég sokat számít.
-
liksoft
nagyúr
Igen, igaza van Mindenkinek. Ekkora winyó esetén elengedhetetlen az iszonyat tempó! Jó lenne percek alatt megtölteni, és biztonsági másolatot is készíteni róla, meg minden. Esetleg pöröghetne 20-25 ezren is, hiszen akkor gyorsabban lehetne tömni, és lelépné a többi versenytársét is.
Csak egy apró személyes vélemény: Ekkora felületi bitsűrűség mellett valóban kicsi a 7200-hoz viszonyított sebességi eltérés. Viszont a stabilabb és jobban kézben tartható mechanika számomra sokkal többet ér. Ennek látható jele, hogy a fejek parkoló villára mennek, vagyis soha nem érintkeznek a lemezzel. Ez óriási biztonsági előrelépés! A fordulatszámhoz meg visszatérve! Nem csak a fogyasztás, hanem a hőtermelés sem mindegy. Ez a drive sokkal csendesebb gépkialakítást tesz lehetővé. Hányan használnak 2,5-ös winyót csak a hang és hő miatt. Hát tessék, itt van 3,5-es változat is. Kíváncsi leszek a gyakorlatban is tudja amit írnak, vagy valóban csak marketing. Ha tudja, akkor nem visszalépés (csak és kizárólag sebesség terén), hanem több szempontból is előre mutat a régebbi winyókhoz képest. -
Lipton
őstag
Adattároló vincsinek bőven elég az alacsonyabb fordulat is.
-
Ősember
őstag
pedig már kezdtem örülni, csak ugye gyanus volt ez a hirtelen 40% fogyasztáscsökkentéas, alacsony zajszint.... na mindegy
-
dchard
veterán
Jah. Olyan mint ha a merci kihozna egy szériát 2,5 helyett 1,4-es motorral, és bejelentené, hogy a forradalmian új ''green engine'' technológia miatt 40%-kal kevesebb benzint eszik a cucc.
Ez nem előre, hanem vissza lépés, és senki ne kezdje el magyarázni, hogy a PMR miatt majd kevésbé lehet érzékelni a sebességbeli különbséget, meg, hogy ebbe a szegmensbe ennyi is elég.
Azért az eszem áll meg az ilyen húzásoktól.
Dchard -
venember83
nagyúr
Szanalmas... Mar az evi 10 dollaros megtakaritas is, hisz gondolom nem annyival lesz dragabb ez a hangzatos nevu WD GreenPower... Vegso dofes az a 5400as RPM... Kisebb zaj es hotermeles jo, de nem igy
-
radírfej
senior tag
már már zseniális... egy teszt jól jönne, akár itt a ph-n, hogy kiderüljön mennyivel is lassabb a drága.
-
Laza trükk. Nekem ugyan leégne a pofabevonóm, de hát nem is vagyok marketinges...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Egyszerű trükkel csökkentik a GreenPower merevlemezek fogyasztását.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest