Western Digital - barátságban a természettel

Hirdetés

Környezetbarát technológiával ellátott, energiatakarékosan működő merevlemezes háttértárakkal lép piacra hamarosan az iparág egyik meghatározó gyártójának számító amerikai Western Digital. A vállalat tegnap jelentette be, hogy még júliusban útjára indítja első GreenPower márkanevű HDD-it, melyek a harmadik negyedév során feltűnnek majd a vállalati szektornak szánt Caviar RE és az otthoni szórakoztatóelektronikai készülékekbe fejlesztett Caviar AV sorozat tagjaiként is (az új merevlemezek közt lép majd színre a WD első, 1 terabájt adat tárolására alkalmas tárolóegysége is). Az energiatakarékos HDD-k a gyártó szerint egy átlagos típushoz viszonyítva közel 40 százalékkal kevesebb árammal is beérik, ami a Western Digital kalkulációja szerint éves szinten nagyságrendileg tíz dollárral rövidebb áramszámlát eredményezhet merevlemezenként.

A GreenPower család első tagjai a fogyasztói szegmensnek szánt Caviar GP merevlemezek lesznek: a zöld HDD-k 320, 500, 750 és 1000 GB kapacitással kerülnek a boltokba várhatóan valamikor augusztusban (az első példányok azonban már ebben a hónapban feltűnhetnek a MyBook külső adattárolók alapjaiként). A 16 megabájt puffermemóriával felvértezett, Serial ATA-300 csatolós Caviar GP-k teljesítményfelvétele írási és olvasási műveletek közben (a bekapcsolást leszámítva egy merevlemez ekkor veszi fel a legtöbb áramot) mindössze 7 watt, amiből egyenesen következik, hogy a GreenPower HDD-k hagyományos társaikhoz képest jóval kevesebb hőt is termelnek működés közben.

A Western Digital weboldalán közzétett adatlapból kiderül továbbá, hogy az új merevlemezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de halkabbak is társaiknál, így a Caviar GP például átlagosan 24-27 dB(A) zajszintet ér el működés közben. Az amerikai gyártónak mindezt egy viszonylag egyszerű trükk révén sikerült elérnie: jóllehet a WD nem mondja ki konkrétan, de a jelentős mértékűnek tekinthető fogyasztáscsökkenés a lemezforgató motoroknak köszönhető, melyek az ebben a szegmensben ma már általánosnak mondható 7200 helyett ez esetben 5400 fordulat/perces sebességgel pörgetik a lemeztányérokat. Ez természetesen az adatkezelési tempó csökkenését is eredményezi egyben, ezzel kapcsolatban azonban nem közölt konkrét számokat a gyártó.

A WD ígérete szerint a harmadik negyedévben a teljes GreenPower család a boltokba kerülhet. Az energiatakarékos HDD-k fogyasztói árát egyelőre nem közölték.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés