- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egérpad topik
- Házimozi belépő szinten
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Aktív témák
-
BoGár
tag
Szerverbe nem rakunk IDE vinyót! Oda SCSI megy minimum! Az nem szerver, amibe nem SCSI a vinyó.
-
guest
veterán
lehet, hogy butasagot mondok, de szerintem a serial ata-val majd megszunnek a nehany perces 'lefagyasok' a windowsban... amikor pl raolvas egy olyan vinyora ami nem volt uzemben.
ha jol okoskodom, ugye az asszinkron mukodes miatt, nem kell az egesz rendszernek leallnia, ha valaki olvas, vagy ir valahova....
ui: ez absolute spekulacio a reszemrol, de miert is ne?:)
szauron -
TommyGun
őstag
Ha már a HotSwapnál tartunk...havernak olyan HDD rackje van amit ha bekapcsolsz csak akkor ad áramot a winyának...ha kikapcsolod akkor elveszi természetesen és rendesen ki is kapcsolja a winyót...azt szokta csinálni hogy megy az XP fogja kinyomja azt kicseréli winyót másikra berakra, bekapcs ozt az XP...új hardver...mintha csak USBs lenne...újra se kő inditani semmi....és így cseélgeti a winyóit már vagy 1 éve...és eggyiknek sincs semmi baja....Hmmm
-
Vertic
aktív tag
Mondjuk a kábel vékonyodása király, engem is baromira idegesít a sokeres párhuzamos kábel. Bár vannak megoldások erre is, csak mintha picit drága lenne ahhoz képest, amit nyerek egy ilyen összefogott kábellel. Télleg lehet már Mo-n kapni ilyet?
-
McJames
senior tag
Szvsz nem csak a szerelhetőség, sőt. Majd utánanézek hol olvastam, de dolog lényege az hogy a háttértárolók mérete (max. adat), valamint az átvitel minősége és időtartama a párhuzamos átvitel esetén a jelenlegi technológiának a határait súrolja. A legolcsóbb áttérést és további x év fejleszthetőséget a SATA jelenti a nagy gyártók szerint.
-
Vertic
aktív tag
Kösz, most is okosabb lettem. :)
Nade akkor meg miért hívják master-slave-nek? Megtévesztő, hehe.
Akkor ez most annyit tesz, hogy a max. sebességet nem annyira a sávszél fogja le, amit én is mondtam. Viszont néhány tápos vinyó esetleg 8MB-os (vagy amekkora a cahe-e) burstokben tud nyomatni baromi gyorsan, viszont ez megint csak bizonyos felhasználásoknál kihasználható, pl. ha nagy file-t akarsz mozgatni, akkor valószínűleg semmit nem ér, igaz? -
rog
addikt
csak ugy:
http://www.serialata.org/cgi-bin/SpecDownload.cgi -
utax
aktív tag
hát azért merész lenne pc-s kötnyezetben hot swap-ről álmodni ... az talán még kicsit odébb van, és nem a S-ATA hiányzik hozzá
nameg a vinyónak azért van áramfelvétele, biztos, hogy össze lehet sodorni a soros kábelekkel ?
ha adsz egy linket erről, szívesen elolvasom, ha most hülyeségeket beszéltem :) -
-
sz
csendes tag
Rosszul tudod. A digit2es master-slave dolognak [jol sejtem, h flipflopra gondolsz?] semmi koze nincs ahhoz, h az IDE buszon melyik egyseg a master illetve a slave...
a nagy savszel akkor johet jol, amikor nem a lemezrol olvas a vinyo, hanem a cachebol. ez a 2megas driveoknal mar valamit jelent, de foleg a special edition western digitaloknal, amelyikekre 8 megat szerelnek.
mas kerdes, h cache ide, cache oda, az IDE attol meg nem lesz SCSI. tfh van egy IDE csatornad rajta ket meghajtoval. egyikrol kellene valamit olvasni, akkor meg kell mondani h mit kellene olvasni, es meg kell varni, amig az be nem olvassa, es at nem kuldi a cuccot. Namost ha az olvasnivalo nincs a cacheben, akkor fejet pozicionalni, stbt csinalni kell, addig pedig telik az ido, es a csili-vili sokmegabyteos savszelu IDE buszunk ures, csak az orajel cikazik. Ha kozben a masik driverol is kellene valamit olvasni, akkor meg kell varni, amig ez az olvasas teljesen veget nem er, es utana lehet csak nekiallni a masik meghajtoval beszelgetni. [SCSI meg magkapja, h mit kell beolvasni, elereszti a buszt, leszedi a lemezekrol, amit kell, aztan megint keri a buszt, h tudna az adatokat kuldeni... kozben a buszt hasznalhatja akarki mas is]. nem veletlen, h valamirevalo IDE raideknel egy csatornara egy driveot lehet csak tenni.
udv,
sz -
guest
veterán
''Tök jó, hogy ilyen kék!'' :)))))))
-
Vertic
aktív tag
Oké, két winyó van, dehát nem úgy van akkor, hogy az egyik master, a másik meg slave? Ilyenkor ha jól emlékszem digit2-ből, akkor az egyik az órajel felfutásánál löki a dumát a másik meg a lefutásnál, ergo nem zavarnak bele a másik sávszélébe... vagy rosszul tudom?
Miért lehetne sorosan több adatot átvinni, mint párhuzamosan??? Ponthogy nem így van! -
De kihasználják. A következő miatt: pl. egy UDMA 133-as dróton van 2 db 7200rpm-es vincsid. Azok külön-külön tudnak csúcsban 45 MB/sec-et. A szinkronizáció miatt viszont ha egyszerre próbálnák ezt ráadni a csatira, akkor nem működik a dolog 90 MB/Sec-el. A soros kommunikáció pedig minden szempontból a jövő, mert nagyobb sávszélességgel csak ilyen módon lehet adatot közölni. (jójójójó, tudom hogy ez így nem igaz, de értitek mire gondolok, a sync-es dolgokra.)
-
Vertic
aktív tag
Mondjuk télleg nem nagyon fér a fejembe, hogy hova ez a nagy sávszélességi rekordöntögetés a szép számokon kívül... A winyók nem használják ki még az ATA100-ast sem (66-ot kihasználják? szerintem még nem), a mechanika korlátai miatt, nem? Hát akkor hova sietni? :) Először tán hagyjuk fejlődni a hard diskeket, aztán ha szűk a gatya, akkor tágíthatunk, hehe...
-
guest
veterán
Szeritem attol nem kell felni, hogy ATA133 nelkul marad az ember. masnem vesz egy PCI-os ide vezerlo kartyat.
-
Adi
senior tag
Hol vannak ezen a képen a csatlakozók? Amúgy emlékeim szerint a SATA software és vezérlés szempontjából teljesen olyan, mint a mai ATA, a különbséget a vas elfedi. De húzzon mindenki keresni doksikat és ellenőrizhetitek belőle. :D
-
Den
veterán
Legfontosabb előnye az egszerű gyors szerelhetőség, nem lesz (tudtommal) külön tápkábel, alapból tudja a hot swap funkciót. Ezek lehetővé teszik teljesen új felfogású pc kialakítását, pl, a meghajtók házon kívül is elhelyezhetők lesznek, a konfig nagyon rugalmassá válik ezáltal...
-
Loha
veterán
Én azért remélem, hogy ahogy az FDD -ok vezérlői, úgy a ATA133-as vezérlők is jó ideig megmaradnak az alaplapokon. Mert szerintem az elég jó dolog, hogy a 170Mb-os vinyómat is tudom használni a 60Gb-os mellet. Ezt nevezik tökéletes kompatibilitásnak! Szóval remélem pár év múlva nem kell eldobbni majd a mostani vinyókat! :)))
-
andorpapa
őstag
A SerialATA nem kompatibilis az ATA66/100/133 szabvánnyal, mert a nevében is benne van: nem párhuzamos, hanem soros technikát alkalmaz. Ezért lesz olyan vékony a kábele, mint például egy USB kábel, vagy ilyesmi.
Hogy miért lesz gyorsabb? Nem csak a 150 MByte/s miatt. Ez ugyanis a kezdősebesség, a következő típusoknál (ugyanúgy, ahogy az ATA66 után 100, 133) sokszorozódik a sebesség, ugyanis van benne tartalék.
Ráadásul az új vinyók mindig jobbak az előzőeknél, így a SerialATA vinyók is jobbak lesznek az ATA/133-as példányoknál, persze azért a gyártóknak is bele kell jönni a dologba, de menni fog szerintem.
Nem vagyok benne biztos, de úgy emlékszem, hogy az egyre növekvő sebességen kívül az új kontrollerek gyorsabban tudják kezelni a vinyókat, meg kevesebb rendszererőforrást fognak zabálni stb.
Ja, és azért nem használja ki semmi az adott szabvány maximális képességeit, mert tulajdonképpen nem is sebességről kellene beszélni, hanem sávszélességről. Az pedig máris más megvilágításba helyezi a dolgokat. -
Sard
csendes tag
Szia!
Esetleg nezz utana a serial ata szabvanynak! :)
Amennyire emlekszek, hogy sokkal vekonyabb, mint egy ata133-as kabel. -
Panther
HÁZIGAZDA
Lenne egy kérdésem: miben jobb a Serial ATA az UDMA/133-nál, azon kívül hogy 150MB/sec-et tud (amikor korántsem használjuk ki a 133-at sem), és hogy nem fognak vele működni a régi winyók?
Aktív témák
Hirdetés
ph Természetesen egy nagy névről van szó: az Iwill kényeztet minket a jövő technológiájával...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest