Az első alaplap SerialATA támogatással

Hirdetés

Az Iwill bejelentette a világ első SerialATA kompatibilis alaplapját, melyen az i845E chipset kapott helyet, minden földi jóval megáldva. A P4ES elnevezésű lap a 400 MHz-es FSB mellett az 533-at is tudja, 4x AGP, 5 PCI és ATA/133 támogatás jellemzi, azonban az újdonság nem ez, hanem a SerialATA vezérlő.



Az alaplap 2 SerialATA-50 csatornát támogat, melyet a Silicon Image vezérlője kontrollál, és a mai leggyorsabb ATA sávszélességet, 150 MByte/s-ot tesz lehetővé. Az egyetlen probléma csupán az, hogy egyelőre nem kapható SerialATA kompatibilis merevlemez a piacon, vagyis nem tudjuk kihasználni teljesen a lapot.

Azonban az új szabvány már itt kopogtat az ajtón, az első SerialATA merevlemezeket ősz közepére várhatjuk, a megfelelő vezérlő chipeket pedig már korábban, példa erre a Silicon Image terméke is. A legnagyobb chipset gyártók pedig mind egyetértenek abban, hogy a SerialATA lesz a nyerő. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az Intel saját chipsetjeibe nem építette be az ATA/133 technológiát, mivel szerinte a közelgő SerialATA úgyis leváltja az összes mai szabványt.

Akárcsak az USB 2.0 esetében, itt is a chipsetbe integrált vezérlők fogják a nagy lökést adni, márpedig a legtöbb mostanában megjelenő chipset már támogatja a technológiát, csak apró módosításokra lesz szükség. A jelek szerint a SerialATA hamarosan befut!

Előzmények

Hirdetés