- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gyors microSD kártyák a PNY-től
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
HoaryFox
őstag
3 nm... Te jó ég
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
dokanin
aktív tag
Helyes. Jöjjön csak.
-
félisten
Azért ez még nem azt jelenti, hogy lesz is mondjuk 4-5 év múlva 3nm-es gyártástechnológia, amely teljesen működőképes. Nézd meg az Intelt, ők 2015-ben kezdték el az első 10nm-es gyártósor építését, akkor úgy tűnt, hogy 2017-ben már fel is futtathatják a sorozatgyártást. Lassan már 2020, és még mindig nem megy nekik igazán.
Simán lehet, hogy a GAAFET ilyen vagy olyan okból nem fogja hozni az elvárásokat, és akkor a TSMC-nek lesz egy 10-12 milliárd dollárba került gyártósora, ami nem hoz majd a bevételt...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
FlashLed
senior tag
3nm. Hol fog ez megállni? 1-nél? És utána?
The Mechanic
-
TeeJay
félisten
már 10éve ezt olvasom a fórumban minden egyes chipgyártó hírnél hogy
32nm te jó ég hol a határ aztán 22nm na most már tuti nincs lentebb aztán 14nm hú ez biztos a vége mert nem éri meg már tovább kicsinyíteni aztán tessék 7-8nm és most már 5 meg 3nm-re fejlesztenek aztán jön a 2-1 és megyünk tovább mert valahogy csak csak megériMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
őstag
Zen 4-5 már jön 3nm-en, Intel meg talán végre átáll addigra 10-re
-
Brandynew
őstag
Aki ért valamelyest hozzá: mi lesz a 3nm után? Lehetséges 2-re, majd 1-re lemenni? Azután pedig jöhet a 0,9, 0,8 és így tovább?
-
Akula
őstag
ezt akartam kérdezni. de akkor miért ez az elnevezése? mert így inkább csak marketing bullshit, semmi köze a fizikához. lakást sem úgy hírdetek, hogy 200m2, ahol 1nm a valóságban 0.25nm. hát nem értem
(#9) Cingáriusz: a nap hozzászólása
"Akula Sub, ready for the deep!"
-
Predatorr
őstag
Sztechnikában a processzor gyártási technológiájától a „kész” szoftvereken át az eulákig bármit lehet büntetlenül állítani és tenni, ez elég régóta közismert. Bármi más esetben bárki ronggyá perelhetné a cégeket (pl. ha egy autó csak megjelenés után 2 évvel lenne még mindig hibásan használható, addig a vásárlók tesztelnék, vagy csak a használati jogát kapnád meg pár évre, aztán kidobhatnád, folyamatosan jelentené, merre jársz, ki és mit csinál benne, naponta többször tele lenne reklámújsággal, stb,), törvény is büntetné, stb. Ilyen lobbiereje van az iparnak, ill. ennyire korruptak a törvényhozók és maflák a felhasználók.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
MrTwister
őstag
Akkor miért 3 nm-nek hívják, mitől 3? Mondjuk 3 négyzetméteres a marketinges irodája vagy miért? Komolyan kérdezem! Magyarázd légy szíves el.
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz MrTwister #14 üzenetére
Semmitől. A TSMC leadja a paramétereket az ISTR-nek, és ezek alapján ők elismerik 3 nm-esnek. De igazából nem valószínű, hogy lehetne benne találni egy olyan adatot, ami tényleg 3 nm. Bonyolultabb ez az egész egy nanométer előtti számnál.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
MrTwister
őstag
Ennek? Sosem halottam még róluk. Persze ez az én szegénységi bizonyítványom. Persze értem a lényeget, ember legyen a talpán aki nekiesik mondjuk elektronmikroszkóppal aztán méreget, így meg aztán tényleg annyit hazudnak be amennyit nem szégyellnek. Egyébként a Szilícium atom mérete alá nyílván nem tudnak menni ez kb. negyed nanométer, szóval egyszer csak megálljt parancsol a fizika, hacsak nem hasítanak atomot az viszont picit "robbanékony" természetű lesz a tokozásban.
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
aktív tag
válasz Brandynew #10 üzenetére
0.5nm a szilícium rácsállandója, az alá fizikailag nem lehet menni (hiszen 1 atom minimum szükséges ahhoz, hogy tranzisztort lehessen vele megvalósítani)
Tehát a jelenlegi ismereteinkkel és feltételezve, hogy szilíciumból akarjuk gyártani (igen, tudom, más anyaggal lehet még picit lejjebb menni) közel a határ.
De ahogy korábban is többször előjött, azért ezek a nevek nem 1:1 fedik a valóságot, mert a valóságban ezek nagyobbak.
-
MrTwister
őstag
Köszönöm, okosabb lettem.
Malák: ezt nem tudom, egy fizika tanár vagy fizikus ezt jobban vágná, passz.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
Ezen a csíkszélességen nem zavarnak be nagyon a kvantum hatások?
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
MeszesKPT
őstag
Lényegtelen, hogy az valójában hány nm. Az viszont tisztán látszik, hogy a TSMC nem akarja elngedni a gyártástechnológiai vezető szerepet.
-
t72killer
titán
Csak annyira, mintha a netes társkeresőben hajszál-vastagság szerint reklámoznák a fehérnépet :
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
dokanin
aktív tag
Tök mindegy, hogy hívják, lényeg, hogy legyen legalább 20% előrelépés az előzőhöz képest.
-
kromatika
veterán
UP neki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- iPhone topik
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest