Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- SSD kibeszélő
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Steam Deck
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikromanus
veterán
Sokévvel ezelőtti 200 MB-1 TB vinyókból több ment el mint most a 8-10 TB-os vinyókból? hihetetlen. A piac halott. Vagy már nem darabra, hanem méretre/igényre is lehet vásárolni? Esetleg kevesebb lemez KELL még úgy is, hogy a videók ma már nem 512*368 és hasonó felbontáson, hanem 1080p, vagy 4k-ban jönnek le? Értem. A piac halott, mert nem vesznek elég csavart a gépekbe...
Szerk: az "optimumponton" a HDD ára kb 7-8k HUF/TB. Az SSD egy év alatt sokat esett. MOst már a TB-osak is elfogadható árúak. De így is 35k HUF/TB a belépő szint. A "minőség" meg ennek a többszöröse. "ócsóban" ötszörös, minőségben 8-9x-es árak vannak még. Így nem lesz adattárolásnál kiváltva a HDD. Legalábbis a lakossági piacokon.[ Szerkesztve ]
Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus
-
ttt1
őstag
válasz Geri Bátyó #58 üzenetére
Pedig nekem itt figyel a 300as raptor azvolt évekig a rendszer hdd-m,de leváltotta egy 240-es ssd . Azóta pihen, bár hibátlan sok sok év után is.Meg persze 500-as 1 t-s hddk as polcon.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Ha az ssd = hdd árban lenne, adattárolásra egyelőre akkor is hdd-t vennék. Van több 2,5-ös hdd-m, amik már ~7 éve szinte megállás nélkül mennek, van már bennük több tízezer óra egyenként. Nagyrészt read only-k, de akkor is minimum szerencsém volt velük.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
törölt tag
Nem generációs kérdés, hanem tárhelyen tárolt adatmennyiség a téma forrása. Kinek elég a 240GB SSD vagy a 4 TB HDD sem... Az SSD-re mehet fel a rendszer, a HDD-re meg a multimédiás adat. Az SSD meg a jelen körülmények között 1-2 TB méretben 1:1 nem tudja a HDD-t kiváltani. Ha van elég pénz... Backup háttértárnak a polcra meg semmiképpen, az adatvesztés lehetősége miatt.
[ Szerkesztve ]
-
NightGT
senior tag
Kinek nincs 4, 5, vagy több vinyója az asztal alatt, vagy ahol épp. Miben is jobb az új? 4.5 évet ment Samsungom végülis halkabb volt, mint most egy WD Red (7200), pedig állítólag az az egyik leghalkabb. Gyorsabb, lassabb? Nem.
Technikai előrelépés nem történt...SSHD kéne, de az megint hangos lesz.
Persze a Samsungot kinyírta a hot swap, mert ha bármi tesz a vinyóra egy jelzést, hogy az neki kell, akkor én legalábbis az istenért se tudtam leállítani. Függetlenül attól hogy használja-e v nem Várj amíg a win leállítja, majd fognak, persze.
Inkább bekkelek, és várok egy értelmes SSD-re. 150 mega falunettel vagyok, de megy 500ig...bármi kell, lejön, aztán törlődik max. Felhőben van már minden...vagy ncore-on
Speed is the only truly modern sensation
-
aktív tag
Y generáció előttiek egyre kevesebb pénzzel rendelkeznek. Y generáció és az utána jövő generációk egyre több pénzzel rendelkeznek. Ez azért van, mert az Y generáció előttiek mennek nyugdíjba és utána meghalnak. Viszont az Y generációnál újabb generációkból egyre többen lesznek, mert folyamatosan születnek új emberek. Ha valaki nyugdíjba megy, akkor nagy valószínűség szerint kevesebb pénzből kell megélnie, mintha dolgozna. Viszont az Y generáció utáni emberekből egyre többen kezdenek el dolgozni. Ha azt nézik a cégek, hogy melyik generációnál van a több pénz hosszútávon, akkor egyre inkább az Y generáció és az Y generáció után született emberek által elvárt dolgokat fogják termelni. Amúgy Y generációhoz tartozom és mindent online tárolok, online nézek filmet (HBO GO), online hallgatok zenét (Spotify), online játszom, stb. Amúgy a fontos adatokról van biztonsági másolatom, vagyis, ha véletlen meghal az internet örökre, akkor az adataim nem vesznek el. Valószínűleg a Napkitörés, ami minden adatot kinyírna az adattárolókon, pl. HDD, SSD, stb., az nekem is problémát okozna, de az Y generáció előtti, de már számítógépet használók számára is probléma lenne a Napkitörés, ha a több TB nagyságú HDD-ről minden adat elveszne. Dell Latitude 5491 (N005L549114EMEA_A) laptopomban 256 GB SSD van és jelenleg kb. 155 GB szabad tárhelyem van, de cserébe gyors a laptopom, vagyis nekem a HDD nem lenne jó választás.
Fujitsu LifeBook U7411; Samsung Galaxy S23 Ultra; Apple iPhone SE (2020); Nokia 105 4G (2023); EVOLVEO StrongPhone Z6; Xiaomi Redmi Note 12; Nokia 105 (2019)
-
Viktor81
senior tag
válasz Geri Bátyó #62 üzenetére
Nem. A Raptor volt 3,5" de belül 2,5"-os lemezekkel. A Velociraptor 2,5", viszont belepakolták egy 3,5"-os hűtőbordába (talán IcePack néven), de nem minden változatot. Simán elérhető volt külön is. Lényegében akkora, hogy akár laptoban is lehetne használni, de nem lehet, mert magasabb (bár ez még néhány gémer változatban elmegy), viszont kell neki 12V, az pedig ott nincsen.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
válasz Geri Bátyó #60 üzenetére
Nálam is megy 4 darab 1TB-os RE4. Szerencsére nekem sem volt gondom velük. De amit még szeretek, (holnap valószínűleg "berugom" őket), kettő darab 2,5"-os Velociraptor (150GB) RAID1-ben - ők örzik az igazán értékes dokumentumaimat. Imádom a hangjukat, mint a szorgos kis méhek.
-
Geri Bátyó
addikt
Nekem mázlim volt az RE szériával. Az elsők a 320 GB-os változatok voltak, ami 1 tányéros (RE2). Amikor azokat kinőttem, jöttek az 1 TB-os 2 tányérosak (RE4). Mindkét széria kimegy a világból. Az utóbbi meg csöndes is.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Viktor81
senior tag
válasz Geri Bátyó #58 üzenetére
Mindkettőt workstationokba raktuk, nem "elsővonalas" rack szerverekbe, de a WD Enterprise Storage-nak nevezte. (ahogyan mondtad, a Raptor inkább az is volt, mert nagyon szívos kis dögök voltak komoly teljesítmény mellett, ami a RE szériáknál nem mindig sikerült, mert voltak elég gyorsan elhalálozó darabok)
Én amúgy a Hitachi korai Ultrastar (SATA) modelljei kedveltem. Azok ha beindultak, ott minden volt: zaj, rezgés, hő, de a világból kimentek és nagyon masszívak voltak. -
Geri Bátyó
addikt
Én sem akarok vitatkozni, mert részeben igazad van. Az RE széria olyan volt, mint Intelnél az 1366/2011/2066. Desktop piacra lehozott szerver/ws. Nem ugyan az, de inkább az, mint mainstream.
A Raptor és a Velociraptor inkább csak érdekesség volt, erőfitogtatás. Azok voltak inkább enterprise SATA csatolóval SAS helyett."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Viktor81
senior tag
válasz Geri Bátyó #47 üzenetére
Szia !
Nem akarok vitatkozni, ezért maradjunk annyiban, hogy WD RE széria enterprise HDD volt (mint ahogyan a Velociraptor is). Lehet, hogy belépő széria, de ez volt a vállalati szegmens SATA HDD-je.
Viktor
-
komi77
senior tag
Érdekes vélemények és kicsit mindben van igazság. Valóban lelépték az ssd-k a hdd-ket és valóban sokat esett az áruk önmagukhoz képest. A legtöbb felhasználónak meg tényleg elég az ssd is az adattárolásra is. Nálam a rendszer m.2 ssd-ről, a játékok ssd-ről, a média hdd-ről megy. Mivel nagy média fájlokat töltök (uhd-mkv, flac, stb) gyorsan fogy a hdd. Jelenleg min. 8 hdd-s házban férek csak el és a legkissebb hdd 3, míg a nagyobbak 8 terrásak. Nálam van létjogosúltsága ennek a technikának. Mondjuk meg is fizetem az árát. Azért bízom benne, hogy némileg olcsóbbak lesznek a hdd-k. Persze ennek meg van a minimuma amit abból a technikából le lehet faragni árak szintjén.
Szegény ember kézzel nőz.
-
zetor2000
őstag
válasz Geri Bátyó #52 üzenetére
És a lökéshullámokról... lásd atombomba.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Redneck
nagyúr
válasz Dr. Romano #51 üzenetére
Kukacoskodjá' mán'.
Geri Bátyó:
Nem pláne.[ Szerkesztve ]
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz Dr. Romano #51 üzenetére
Nem beszélve a homokdűnékről!
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Redneck
nagyúr
válasz #16939776 #48 üzenetére
Van akit nem lehet eltántorítani, és csak az adatmennyiséget látja. Az egyik kolléganőm nem érette meg hogy egy 500GB körüli SSD-vel előrébb lenne időben, mint egy ezer éves pichányi SSD-vel és hatalmas HDD-vel, aminek jelentős részét nem használja ki.
Ahol nincs víz, ott nem lehet hullámot kelteni...
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
dabadab
titán
Az erősen attól függ, hogy mire kell.
Ahol IOPS kell (adatbázisszerverek, pl), ott már nagyon régóta csak SSD van, VPS farmoknál az SSD a default, de lehet kérni HDD-t, ha valakinek sok helyre van szüksége olcsón, ahol meg rengeteg adatot kell tárolni, de lassú hozzáféréssel (pl. Blackblaze), ott meg HDD.DRM is theft
-
törölt tag
Drága lett az enduser-nek az internetet backup-olása, így másik hobbit választott.
-
Geri Bátyó
addikt
Egy darabig igen, de az a széria már nem létezik.
(#42) Viktor81: Nem volt az enterprise, bár kétségtelen, hogy inkább az, mint desktop. A Black-re annyiban hasonlított, hogy azonos volta tányér-fel leosztás és a fordulat, de az RE elméletileg masszívabb mechanikát kapott, és teljesen más volt az elektronikája.
Nincs jelenleg igazi megfelelője, de pozicionálása és a jellemzően RAID környezet miatt a Red Pro áll a legközelebb ahhoz.(#46) Weareus: Ott még a HDD a nyerő. A cikkben is benne van, hogy adatközpontoknál még növekedésre is számítanak.
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
Azért még érdekelne, hogy nagy szerverparkokban (Google, (Youtube miatt is, ugye)) mit használnak jellemzően...
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Lacc
aktív tag
Na igen, ám 2011-ben $0.05 dollár volt egy GB előállítási költsége a HDD esetében, ma olyan $0.03, szóval igen, így nézve csökkenie kellene, és csökkent is. A probléma ott van, hogy a nem a világkereskedelem által használt amerikai dollárban nézed az árakat, hanem magyar forintban. (Persze érthető, hiszen ezzel fizetsz Magyarországon és emiatt jogos is). USD-ben nézve, az árak igen is csökkentek.
Csak a ziccer ott jön, hogy 2011-ben egy USD = 180 Huf, addig ma USD = 280 Huf, a HDD-eket, meg minden import cuccot ami Magyarországra jön, az USD/EUR tarifa szerint megy, és azt szorozzák fel az árfolyam árával. Szóval ha az akkori USD árát és a mait felszorzod az akkori és mostani árára, akkor kb ugyanannyit kapunk, lássuk ezt 2TB-os HDD-re nézve.
költség/GB * GB méret * USD/HUF árfolyam.
$0.05 * 2048 * 180 = 18432
$0.03 * 2048 * 280 = 17203 -
Amacs
aktív tag
válasz Geri Bátyó #39 üzenetére
Az RE modellek helyére a Gold került.
-
ncc1701
veterán
Igen, drágák. Plö a 3 terás wd redet 5+ éve 25-30k körül kapni. Ebből otthon van 4db. Nagyon szivesen kiváltanám őket 2 nagyobbal, de horror áron adják, úgyhogy kapják be. Ha kihoznak egy nagyobb lemezt, nem az történik, mint az ssd-k esetében, h az egész kategória ára lejjebb megy, hanem az új lemez az előző csúcsnűl is drágábban lesz kapható. Ilyen üzletpolitikával tőlem fel is fordulhat mind.
Remélem bírják addig a lemezeim, míg az egész raid tömböt ki tudom váltani ssd-vel. -
Viktor81
senior tag
válasz Geri Bátyó #39 üzenetére
Szia !
Szerintem ez nem egészen igaz. Lehet, hogy a WD ezt akarja elhitetni velünk, de a RaidEdition egy enterprise HDD volt, a Red Pro meg szerintem nem az. (még a Black sem volt igazán kiváltója egy RE merevlemeznek, pedig fizikailag szinte nem volt közöttük különbség). Azonos típusokat kell összehasonlítani, különben erősen félrevezető.Egyébként az egész vita értelmetlen számomra, mert az én szememben olyan, mintha új motorkerékpár árát hasonlítanátok új autóéhoz. Majdnem azonos a felhasználás, de azért mégsem. (soha nem is lesz)
HDD előállításának van egy min. ára, ami alá nem mehet. Legyen 8e Ft. Az, hogy ez 500GB vagy 8 TB, alig jelent különbséget. Ha szorul a hurok a tárkapacítás árát van hova csökkenteni - viszont, ahogyan ezt itt többen mondták, nem igazán van rá igény, mert a fiatalok nem gyüjtögetnek. SSD esetében ez azért érdekes, mert ez a költség még kevesebb (lényegében egy marék por - szilícium, tehát még a finom motorok és megmunkálás sem kell hozzá) ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy amennyiben kivégzi magát a HDD üzletág, nem fognak csökkenő tendenciát mutatni az SSD árak. (és lesz 6; 8 bit/cella, meg olyan írási sebesség, amit egy WD Black "megmosolyogna") -
Krend
csendes tag
Meg azért azt se felejtsük el, hogy egy régebbi 7200 RPMes hdd-t egy újabb kiadású 5400 RPMes van hogy elklappol minden téren.
-
Geri Bátyó
addikt
Ezt azért nem mondanám. Akkoriban vettem a WD RE4 1TB vinyóimat darabonként 36K-ért. Most a 2 TB-os Red Pro 36K (gyakorlatilag a Red Pro vette át a kínálatban az RE helyét). Ez éppen fele ár 2010-hez képest.
-
törölt tag
Azért egy dologra reagálok:
a cikk és a beszélgetés arról szól, hogy a HDD-k áruk miatt nem tudnak lépést tartani, és egyre inkább szorulnak vissza olyan területekre, ahol csak a tárolókapacitás számít,
Szerintem meg nem sok köze van ennek ahhoz, hogy a HDD-k 2010 óta nem lettek olcsóbbak, mert aki nem akar sz*pni velük rendszermeghajtóként, annak nem kerül sokba, hogy megváltsa magát egy SSD-vel. Maga a technológia nem versenyképes ott, nincs mit tenni, az SSD-k ára pedig már igazából évek óta a széles tömegek számára is elfogadható lett (egy bizonyos kapacitásig, de ez rendszermeghajtónak, kisebb tárhelynek már elég). A kazettás magnó sem fog visszajönni, mert tizedáron vágják utánad.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Aha, tehát szerinted a cikkben említett visszaesés, illetve annak az előrejelzése = az alig használattal... Van csökkenés, az nyilvánvaló és látszik az adatokból, de az alig azért nem feltétlen ezt jelenti. Meg ezzel az a baj, hogy a gyakorlatban még mindig elég sokan használnak HDD-t és és gyakran pl.. a konzumer laptopok is még HDD-vel vannak szerelve. Meg akiknek X TB plusz tárhely kell, azok gyakran továbbra is inkább belső / külső HDD-t vesznek ilyen célra, mintsem SSD-t. Már csak az ára miatt is ugye, mert ugyanaz a tárolókapacitás SSD alapon még mindig nem elég olcsó ahhoz, hogy ilyen téren felvegye a versenyt a HDD-kkel.
Szóval nem, nem most...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem volt még olyan HDD az ismeretségi körben, ahol a vezérlő elektronika hibásodott volna meg. Ha a merevlemez vagy az olvasófej megsérült egy elővigyázatlan kézben, a HDD kerregése és a Bad Sector számok jelezték is a hibát. Ezután még a kiolvasható adatokat meg lehetett menteni a HDD-ről.
HDD és SSD összevetését amúgy is mindig kifogásoltam. Ha valakinek a 240GB SSD megfelel olyan időkben, ahol a filmek és játékok, de még a Win10 is egyre több tárhelyet foglal (a frissitésekre), akkor az még másoknak kevés. Teljesitményben a HDD alulmaradt, de más területen még az SSD-nek kell fejlődni.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
És? Attól még jelenleg is aktív a HDD-piac és van igény a merevlemezek gyártására és használatára, meg vélhetően a jövőben is lesz. Ha majd ez drasztikus mértékben fog csökkenni és a nagy többség nemcsak főleg rendszermeghajtónak, hanem belső / külső + adattárnak is alapból SSD-t fog venni és használni, akkor lesz miről beszélni. Addig viszont nem nagyon...
"Itt mondjuk az a legkevésbé valószínű változat, hogy tényleg az SSD felejtette el, hogy mi van rajta."
Hát ezzel csak az a bökkenő annál a példánál, hogy a leírtak alapján nem történt se formázás, se törlés, se más. Vagyis elég valószínű, hogy mégis a külső SSD "felejtette el"...
"Backup kell.
A döglött adathordozóról való mentés egyébként a legtöbb embernek amúgy se opció, mert túl drága."Ez csak az általános szöveg, amit ki nem tud. Viszont itt arról volt szó, hogy ha megnyekken az SSD, akkor az szívás és adott esetben problémásabb, drágább lehet róla az adatmentés, mint HDD-ről, ami ugye nem teljesen mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
azért az SSD vs. HDD adatbiztonság témában megnéznék pár szaki véleményét is
csak mert ennyire konkrétan kijelenteni hogy adatot csak HDD-n tárolunk fura első körben...
a HDD mechanikai cucc, azon is van vezérlő mint az SSD-n viszon jóval érzékenyebb a mechanika a hőmérsékletre és a mozgásra meg főleg!!!
mindkettőt tápegységre dugod, egy táp hiba vagy villám esetén mindkettő elszáll
oké a HDD-t szétkapja a kürt kft és le tudja a tányérról kapni amit kell de az inkább cégek területe, magán személy nem fog sok százezret fizetni ezért inkább benyeli hogy elszállt valamiszóval 4TB HDD vs. 4TB SSD között nem biztos hogy előbbi a biztonságosabb adatot tárolni
főleg most hogy a nagyobb HDD-k már héliummal trükköznek meg 8-10 tányért raknak egy házba, sokkal több minden tud tönkre menni benne
nekem nem véletlen hogy 4darab WD10EZEX HDD-m van csak, mert ezek 1 tányérosak 2 fejjel, halkak nem melegszenek és annyira kiforrott PMR technika évek óta hogy minden gyerekbetegsége már elmúltamúgy meg jöhetnek a 2-4TB-os olcsó TLC-s SSD-k és kivágom a HDD-t torrentes gépből mert sajnos csak van hangja a 4 vinyónak SSD-vel meg kuss lenne
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
.mf
veterán
válasz #56474624 #29 üzenetére
"Remélem, elég általános iskolás-szintű volt a magyarázat."
Olyannyira általános iskolás-szintű volt, hogy még mindig nem látod a fától az erdőt: továbbra is csak azt szajkózod, hogy nagy tárolókapacitást igénylő feladatra az SSD túl drága a HDD-hez képest (ami mindenkinek egyértelmű), de még mindig nem fogtad fel, hogy a cikk és a beszélgetés arról szól, hogy a HDD-k áruk miatt nem tudnak lépést tartani, és egyre inkább szorulnak vissza olyan területekre, ahol csak a tárolókapacitás számít, és a klasszikus nagy felvevőpiacának számító új-PC/laptop-eladások sem húzzák már a szekerét.
King Unique: "Majd ha [...] ténylegesen is alig fognak HDD-t venni és használni az emberek, majd akkor lesz miről beszélni."
Igen, tehát most Ahhoz már hozzászoktam, hogy sokan a cikkeket nem olvasva kommentálgatnak, de hogy már a képeket se nézik meg... 2013-as 289 millió darabról 2019-re 65, 2020-ra 46 millióra becslik a "PC" (kész-PC, laptop, külön HDD beépítésre) célú HDD-eladásokat, ez 77 ill. 84%-os csökkenés. Egynegyed és egyhatod pár év alatt, ez nálam kimeríti az "alig" fogalmát.
Lassan már csak külső winyók, NAS és adatközpontok maradnak - nem csodálkoznék, ha pár éven belül elkezdenének specifikusan az utóbbiakra fejleszteni, és a többit "futottak még"-ként kezelni. Mondjuk a 3.5" half-height helyett visszatérne az 5.25" full-height forma (ha valaki más is látott még olyat) és talán a 4200 és 3600 RPM is (olyat is már csak 1.8" és 1" HDD-kben láttam a millenium óta), lassú lesz (bár LTO-nál így is sokkal gyorsabb), ellenben mai technológiával is könnyen hozna 50-70+ TB-ot.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
dabadab
titán
válasz King Unique #30 üzenetére
"valamint ténylegesen is alig fognak HDD-t venni és használni az emberek, majd akkor lesz miről beszélni. Addig viszont az ilyen híreknek, cikkeknek nem kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani..."
Egy év alatt eltűnt a piac több, mint hetede, ez nagyon komoly változás, amire a gyártóknak valahogy reagálniuk kell.
"azért az ilyen esetek elgondolkoztatók... "
Itt mondjuk az a legkevésbé valószínű változat, hogy tényleg az SSD felejtette el, hogy mi van rajta.
"Meg ha gond van, akkor akár az adatmentés is macerásabb és drágább lehet, mint HDD-ről,"
Backup kell.
A döglött adathordozóról való mentés egyébként a legtöbb embernek amúgy se opció, mert túl drága.DRM is theft
-
King Unique
titán
Majd ha egy X TB-os tárolókapacitású SSD ugyanannyi, vagy olcsóbb lesz, mint ugyanaz HDD alapon, valamint ténylegesen is alig fognak HDD-t venni és használni az emberek, majd akkor lesz miről beszélni. Addig viszont az ilyen híreknek, cikkeknek nem kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani...
"A várható változásokkal egyébként a teljes HDD-piac legerősebb szegmense a külső merevlemezeké lesz."
Nocsak! Amúgy nyilván a külső tárolóknál is dettó.
Az árat leszámítva oké, hogy kisebb, gyorsabb, könnyebb, halkabb stb. a külső SSD, de azért az ilyen esetek elgondolkoztatók... Meg ha gond van, akkor akár az adatmentés is macerásabb és drágább lehet, mint HDD-ről, ami megint nem teljesen mindegy. -
törölt tag
Akkor megismétlem én is, mert nem akar átmenni: attól még, hogy 2010 óta az SSD ára önmagához képest drasztikusan csökkent, a HDD-é meg stagnált, még 2 TB és fölötte adattárolásra továbbra is ott van egy 4-5-szörös szorzó. Szóval, ha a HDD jelenleg drága, akkor az SSD pláne az. Teljesen mindegy (persze iránynak jó), hogy olcsósodott, de jelenleg ettől még drága a HDD-hez képest, ha pedig most szükségem van 4 TB-nyi tárhelyre az adataimnak, HDD-t fogok venni függetlenül attól, hogy 2010 óta az SSD olcsóbb lett. Remélem, elég általános iskolás-szintű volt a magyarázat.
Persze a világon semmi akadálya, hogy mert valakit bosszant, hogy a csúnya HDD-k árát nem akarják 2010 óta csökkenteni, miközben az SSD-é mélyrepülésben van, csakazértis alapon kiadjon 150 ezret egy 4 TB-os SSD-re, mert a HDD "drága".
Ja, meg ki is lehet várni, míg a nagykapacitású SSD-k ára egy szintre kerül a HDD-kkel, de ez aligha hónapok kérdése, inkább éveké. Aki akarja, az várja meg. Nekem most volt szükségem 2 TB-ra, a döntés magától értetődő volt.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz #00137984 #15 üzenetére
Már direkt hiányzott, hogy valaki rettegjen attól, hogy elkopik az SSD-je
"Ha nem a QLC Nand lapka használodik el előbb, hanem a vezérlő döglödik meg az SSD-ben, ez a sok felhasználónak nem lesz vigasz."
Itt azért érdemes két dolgot felidézni:
1. Ha megdöglik az SSD, az szinte mindig a vezérlő miatt van
2. A vezérlő pont úgy tud elromolni SSD-n, mint HDD-n[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Hintalow
senior tag
Fentebb már megmondták a csökkenèst kiváltó fő okot: egyre kevesebb igèny van rá. Szèp dolog hogy itt a torrentezès buja dzsungelèben vadkeleten egy marok hc user szerint nincs èlet 15 tb tárhely nèlkül, de nagyon nem ez a trend. Az Y (korosztályom) ès a Z generáció nagy rèsze elvan egy laptoba èpìtett nagyobbacska ssd-n. Filmet stream-en nèznek, játèkot meg (az az egyre szűkülő rèteg aki mèg egyáltalán pc-n játszik) lehúzzák a kliensből ès kèsz, az az 1-2 db elfèr a rendszer ssd-n. Erre tart a jövő 😀
[ Szerkesztve ]
Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.
-
dabadab
titán
válasz #54625216 #21 üzenetére
"Viszont fontos adatokat kizárólag SSD-n tartani saját magunk lábon lövése. Adattárolásra mindenképpen szükség van HDD-re, még ha a PC-n belül SSD-re is dolgozunk, mert a fontos adatokat mindenképpen napi rendszerességgel (lehetőleg külső) hdd-re kell menteni"
És SSD-re nem lehet menteni? Vagy szalagra? A fenti szösszenetnek semmi köze nincs az SSD meg a HDD közti különbségekhez, csak arról van szó, hogy a mentés jó dolog (a redundáns, offsite mentés meg még jobb).
DRM is theft
-
TeeBee73
veterán
Van gondolom, egy minimális haszonkulcs az előállítási költségeken felül, ami alá nem adnak. Az élelmiszerek viszont drágulnak. Pedig ugyanannyi vizet és trágyát kér az a nyomorult krumpli, mint tavaly.
Mondjuk, én idén is megveszem a szokásos 2TB-os HDD-met, filmbuzi vagyok (örököltem), de szeretem a digitálisan vásárolt cuccaimat helyben is tárolni.
(Cudar, amikor elmegy az áram, nincs net, és gyertyafény mellett kell nézni a Titanic-ot.)"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG
-
dabadab
titán
"Ezért kéne 4-szeres árat kiadni ugyanannyi tárolókapacitású SSD-re? "
Igen, mert már csak négyszeres árú - nem pedig hússzoros, mint 2010-ben. Ugyanis amíg a HDD-k árai stagnáltak, addig az SSD-ké csökkent, zárul az olló.
És az alvégen ez még csúnyábban néz ki: a HDD-k árának van egy abszolút minimuma, amit egy 1 byte-os HDD-ért is el kell kérni, mert az a baromi precíz mechanika, ami bennük van, pénzbe kerül. Ez most úgy nagyjából tízezer forint. Ennyi pénzért viszont már 240 GB-os SSD-k vannak, amik egy csomó alkalmazásra beleeesik az "elég nagy" kategóriába, innentől kezdve meg nem kérdés, hogy SSD-t kell venni, mert annyival gyorsabb, halkabb, strapabíróbb stb. Ha pedig valaki ennél kevesebbet szán háttértárra, akkor megint csak SSD marad, mert hatezer forintért nincs új HDD, SSD viszont van.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
.mf
veterán
válasz #56474624 #17 üzenetére
Látom továbbra sem érted. Elmondom mégegyszer, L A S S A N, hátha megérted
A HDD a PC/laptopból kikerült, mint fő adattároló. Sokkal gyorsabb, sokaknak már elfogadható méretű SSD-t kapni egy HDD-hez képest kis felárral -- aki PC/laptopot vesz, fő adattárolónak SSD-t néz, max. másod-tárolónak van benne HDD -- tehát az új-PC/laptop-eladások már alig generálnak HDD-eladásokat. A HDD-k inkább átköltöztek a külső vagy NAS meghajtókba; de amilyen drágán mérik őket, akinek van, az is tologatja a cserét vagy bővítést - tehát itt se nő a kereslet. A HDD piac a magas árazás miatt haldoklik, miközben az SSD-k ára folyamatosan csökken. Minél kevésbé van szükség nagy tárolókapacitásra, annál erősebben alternatíva az SSD, és annál jobban szorítja ki a HDD-ket.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
törölt tag
Az SSD és a HDD két külön dologra való. A PC-kből azért szorulnak ki a HDD-k, mert mint rendszerlemez vagy átmeneti gyors tároló a HDD alulmaradt az SSD-vel szemben.
Viszont fontos adatokat kizárólag SSD-n tartani saját magunk lábon lövése. Adattárolásra mindenképpen szükség van HDD-re, még ha a PC-n belül SSD-re is dolgozunk, mert a fontos adatokat mindenképpen napi rendszerességgel (lehetőleg külső) hdd-re kell menteni.
Ha elszáll az SSD és újra kell telepíteni a windowst meg letölteni a steam library-t az szívás, de komoly adatvesztés nem történt. Ha családi fotók és videók tűnnek el egyik pillanatról a másikra azt semmivel sem tudod pótolni. Persze a HDD is elromolhat, ezért nem szabad csak egy példányban tárolni semmit, de még a legrosszabb esetben is könnyebben mented meg a HDD-n lévő adataidat, mint ha egy SSD mondja fel a szolgálatot. -
törölt tag
Érthető az SSD előnye a merevlemezes adattárolással szemben. Viszont nekem a WD Gold 2TB merevlemezt nem tudja egyik SSD sem kiváltani árban, tárhelyben és már megbizhatóságban sem. 64 cellarétegű QLC 3D Nand lapkákra nem panaszkodik még senki, pedig az MLC 2bit/cella adatsűrűség megbizhatóságát már meg sem közeliti. Ha nem a QLC Nand lapka használodik el előbb, hanem a vezérlő döglödik meg az SSD-ben, ez a sok felhasználónak nem lesz vigasz.
Legalább már van 4TB QLC SSD a merevlemezek ellenében. HDD egyeseknek zajos és csak egy átlagos 200MB/s adatsebességre képes, de nekem az SSD fejlődése igy nem jőn át... Az igért árcsőkkentés egyre visszafogottabban érezhető, miközben a tartosságra nagy ívben tesznek. SSD teljesitménye jó meg minden, de az MLC SSD tartosságát tartani lehetne már ezen az áron, miközben 1-4 TB tárhelyet biztosithatnának a HDD-t kiszorítva. Samsung 860 PRO 512MB (44ezer forint) szerintem jó SSD, de mi várható ezek után...?[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
"Miért is? [...] 2 TB-os HDD 17k-tól indul"
Éppen ezért. 2011-ben 14k-ért vettem 2 TB-os lemezeket a gyártók Özönvíz fedősztorijú kartellezése előtt. Azóta hiába nőtt a tányérok adatsűrűsége, mégse lettek olcsóbbak. Jöttek felülre az egyre nagyobb kapacitásúak, de egyre drágábban; 30k lenne a 4 TB-os darabja, nem hozta meg a kedvem a nagyobbra váltáshoz, inkább takarítok kicsit.
Ellenben akkoriban 20k-ért 64 GB-os SSD-t lehetett kapni; ma 240-eseket ennél is olcsóbban találni. A legtöbb júzernek ennyi elég is offiszra, netre, néhány casual játékra; filmet pedig megnézi online HBO GO-n vagy Netflixen, Hulun, tehát arra sem kell a nagy tároló; az SSD pedig érezhetően gyorsabb, mint a HDD.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
TeeJay
félisten
Ahonnan indultak az SSD-k és ahol most vannak pár év és 2TB alatt nem fogja megérni HDD-t venni!
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
devast
addikt
Én 2011-ben 1,5tb-osat vettem 15k-ért. 6db-ot, raid tömbben van. Ha ma ugyanannyi pénzért kellene megcsinálnom ezt, kb ugyanennyi tárhelyet kapnék. Mint a kollega előbb említette a probléma az, hogy az egyre nagyobb tárhely egyre drágább. A technológiai szektor nem így működik, így 99% hogy kartelleznek.
-
djyuri
őstag
"...ami persze megmagyarázható az SSD-k egyre alacsonyabb árával, így a legtöbb notebookba már ezeket helyezik..."
Direkt hagytam ki a gyártókat. Ugyanis az összes általam szervizelt , bővített, felülvizsgált, kérésre újrahúzott..stb laposba már nem vagyok hajlandó sima HDD-vel működni/dolgozni. Ugyanis tapasztalatom alapján csak a black HDD képes a rendelkezésemre álló szabadidőmben kiszolgálni egy teljes újrahúzást/szűz telepítést.
A kivett HDD-k bekerülnek USB-s tokba és mindenki köszöni szépen. Legyen ez új vagy 10+ éves gépezet.
De már ram szempontjából se engedem távozni az illetőt úgy,hogy nem duplázom vagy legalább a dual channel miatt nem bővítem/átalakítom.A rohanó világban hiába elég lehet 80%-ban egyszerű betöltésre otthon még egy újabb gyártású laptop HDD is,de akkor biza dupla áron "csinálom" meg a gépét a plusz 2-6 óra munka(gépelkészülte-könyörgés miatt hajnal 3-kor) miatt. Ekkor pedig biza belefér az a fránya 120 vagy 240-s SSD az árba
Plusz az is tény,hogy pár héttel/hónappal a friss telepítés után olyan szinten betompulnak a laposok,mint egy android teló. SSD+ram -al ez ki se mutatható, hacsak valami vírust be nem kap.Köszönjük szépen a merevlemezeket, nekem is van 8 darab(!) a gépemben és NEM(!) tervezem lecserélni.
De egy olyan eszközre támaszkodni HDD terén, ami kb egész nap a kezünkben van ebben a rohanó világban...hát mondhatni blődség. Szerverekbe viszont továbbra is GG
Jah azt mondtam, hogy hány esetben döglik(döglött) meg vinyó, hogy pakolgatják ide-oda a gépet működés közben?Két sort akartam írni Talány annyi maradt bennem pluszba
-
ztylor
csendes tag
Adattárolásra ár/érték és megbizhatóság téren is még mindig a HDD-k a legjobbak
JOE
-
menpee
aktív tag
A probléma nem az SSD-HDD árkülönbséggel van, sőt, nem is az SSD piaccal magával. Éppen nemrég nézegettem a merevlemez árakat és ha az 5 évvel ezelőtt vett egységem árából meg tudnám duplázni a tárhelyemet, akkor már röpült is volna az utalás. Amikor viszont pontosan ugyanannyiba kerül most, mint akkor egy 4TB-os WD Purple, akkor inkább hajtom ezt tovább.
Mp3-ra meg mkv-ra teljesen felesleges SSD, tehát az árösszehasonlításnak sincs sok értelme.
[ Szerkesztve ]
,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell
-
törölt tag
-
ablack
senior tag
Más hardvernél általában azonos összegért egyre nagyobb teljesítményt adnak évről évre, viszont a HDD piacon csak a tárolókapacitást emelik évről évre minimálisan, de 1TB-nyi tárhely ára nem csökken.
Mondjuk nem tudom érdekükben lenne-e csökkenteni, mert jelenleg nagyobb mennyiségű adat tárolósára nem nagyon van más megoldás még ezen az áron.
-
Duck663
őstag
A fő gond, hogy drágák, plusz ott vannak az SSD-k. De én nagyobb problémának látom a HDD-k árazását.
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexus, Toyota topik
- Elite: Dangerous
- Autós topik
- Háztartási gépek
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Le Mans Ultimate
- Kuponkunyeráló
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest