- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Analóg fényképezés
- Akciókamerák
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
digimokus
tag
válasz
TESCO-Zsömle #9 üzenetére
Ne hari, de ezt nagyon nem értem...
. Hol is van keresztmetszeti szűkülés a 2-es számrendszerben...? Miért is kellene leváltani?
Még a cikkben emlegetett kapuk működése is a kettes számrendszerre épül... akkor mit kellene megváltoztatni???
Azt sem értem, hogy ez miért csak nekem szúrt szemet, tekintve, hogy emlékeim szerint a bizonyítás első szemeszteres tananyag a főiskolán...
A kettes számrendszerben tudod egy kapcsoló állapotát a legegyszerűbben leírni (nyitva/zárva, igen/nem, igaz/hamis) és a számítógépeknél ebből következően használják mint alapvető számrendszert. Ha Te ennél egyszerűbben kezelhető, hatékonyabb és nem utolsó sorban egyszerűbben programozható számrendszert tudsz, akkor rukkolj elő vele hamar, mert azzal matematikai alapokat fogsz megdönteni
.
Ha egy tetszőleges N számot szeretnél a leírni egy S alapú számrendszerben, akkor azt a számrendszert kell alkalmaznod, amelyik az N elemeit tartalmazó mátrixban a legkevesebb művelettel képes leírni N-t. Ezt a hatékonyságot logaritmussal tudod kiszámolni és ennek a legkedvezőbb értéke hozzávetőlegesen 3-nál adódik -> S/logS=2.72. A 60-as-70-es években ebből következően voltak olyan próbálkozások ahol a 2-es számrendszer helyett a 3-as számrendszerre épülő rendszerek kidolgozását célozták meg, de a programozás bonyolultsága és a logikai egyértelműségek (igen/nem) miatt a 3-mas számrendszer előnyei jobbára kiaknázhatatlannak bizonyultak, mert a programozás bonyolultságán többet veszítettek mint amennyit a számrendszer hatékonyságán nyertek volna.
Egyszóval a számítógépek akármekkora sebességet is érnek el a jövőben, a kettes számrendszer marad.
-
failed
tag
Ha jól olvastam - és nem tévednek -, akkor 16 nm alatt már nem igazán megvalósítható a dolog, szal nem lesz 1-2 nm. Mi lesz a fény után? Rájöttek az okosok mi lesz a "sötét oldal" után, majd 50-100 év múlva a szintén okosak, kitalálják mi lesz a fény után. Ez már valszeg minket nem fog érinteni
-
Mr.Minyi
tag
Na és azt mondja meg nekem valaki a fény után ma a francos fene lesz?
szerintem jégkorszak,na jó viccet félretéve a jövő még nagy meglepetéseket tartogat a számunkra,ki tudja lehet a fénynél is jobb technológiával állnak elő amitől mindenki hanyatt dobja magát.kiváncsi leszek de mire kiforrja magát a 22nm és utána biztos lesz 1-2 nanométeres korszak is,mit hoz újdonságnak a tudomány.
-
szuper-t
őstag
vagy habár igazad van viszonyítás kérdése az egész inkább megyek vissza üvegszálat polírozni az asztalomhoz hali
-
szab.tam
nagyúr
"Ezek a tulajdonságok elsősorban a mobil eszközöknél kívánatosak, ahol kritikus az akkumulátoros idő meghosszabbítása."
és az nvidia-nal is kívánatos, főként az ebből adódó kis méret, mert az újabb, fél focipálya méretű csúcs gpu-ikba több minden belefér majd...
-
szuper-t
őstag
pl? én 1 évig optikai hálózatok építésével foglalkoztam nem értem mi a baromság ebben....
jah h a 12 esre írtad.:d miért lenne baromság?ha valaki elengedi magát 1 picit a kötött valóságtól h belegondoljon a jövőbe akkor már baromság
igen kb ez volt
amikor azt mondták h a föld kerek..
"mekkora baromság" -
WilliamGhost
tag
szép lesz, jó lesz... majd én csinálom a pm-es tranzisztorokat...
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #13 üzenetére
Gondolom továbbra is igaz marad hogy minél nagyobb teljesítményű rendszer szeretnél egy adott technológiával annál több energiát kell befektetned...
Vagyis a gyárók igyekeznek majd kihasználni a hűtők kapacitását...
-
nebali
tag
HAL már ért el a témában eredményeket.
-
szuper-t
őstag
meg ha úgy nézzük fénnyel dolgozni tisztább is mint elektromos árammal nincs zavar
lásd optika
+ teljesítményben is sokkal kevesebb energia ráfordításával ugyan az a hatásfok vagy még több kihozható
de ez már telekommunikáció -
^Clown
addikt
Nem semmi, hogy nemsokára jön a 22nm. Utána már tényleg csak a fény alapú elektronika felé lehet fejldőni.
-
válasz
#95904256 #11 üzenetére
Elméletileg a fény terjedése esetén kevesebb a veszteség, tehát kevesebbet kell befektetni. Jóval.
Viszont, ez csak az elmélet. A gyakorlatban majd elválig, hogy a magas integrálási igény mellett milyen buktatókkal kell majd szembenézni.
Egy biztos, az elmélet a fény oldalán áll. Az áram pedig az erő sötét oldala.
Egyébként lehet, hogy eleinte ötvözni kell majd a kettőt. -
Na végre, már csak a Duranium hiányzik, és készülhetnek a csillaghajók.
Computer, kérek egy jeges kávét -
Mikorra lesz ebből az átlagfelhasználóknak is érdekes termék?
Bici:
-
szuper-t
őstag
válasz
#95904256 #11 üzenetére
hmm az anyag nem vész el csak átalakul ergo energia is...
és mi lesz ha elérjük az 1 atomos vastagságot?
" az atomokat nem lehet felezni? azok is összeállnak valamiből szerintem a nano technológia nagyon gyerek cipőben jár mégvárjunk 1-2 száz évet 1 atom vagy annál kisebb nagyságú nano robotokkal fogunk az ereinkben mászkálni
15 éve ha ez a cikk napvilágot látott volna akk elmegyógyintézetbe zárták volna a szezőjét + 15 év múlva csak röhögni fognak ezen némá micsoda gagyi technológia
szerintem -
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #9 üzenetére
Miért tűnnének el a melegedő alkatrészek?
Ahhoz hogy "valami is történjen odabent" tuti hogy energiát kell befektetni. Ami energiát meg befektetsz az biztos hogy a hővé alakul...
-
Atis707
tag
És akkor majd cserélhetjük az izzót a procikban?
(vicc)
-
TESCO-Zsömle
titán
Hát igen. Előbb-utóbb úgyis át kell térni a fény alapú elektronikára. Ott már könnyebb szakítani a 2-es számrendszer korlátaival is, amire egy idő után szintén szükség lesz, mert az is komoly keresztmetszeti szűkülés, de alapjában véve a fényre való áttérés lesz a nehezebb, mivel akkor hipp-hopp eltűnik egy csomó melegedő alkatrész, amire eddig gyártottak hűtőt...
-
TK36
aktív tag
Ha ennél már nem lehet "lentebb menni", akkor milyen írányban vagy mi lesz ezután?
-
P00By
nagyúr
De mi hajtja?!
-
Daveedka
tag
nemrossz
Bici:
-
divrapier
tag
azért ez durva. 0.2 nm az már tényleg csak pár atom ha jól tudom.nem rossz egy olyan technológiától, amit már régen eltemettek.
-
Amatőrök.
Én a válság kezdete óta 0.01nm vastagságban kenem meg a vajaskenyeret.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A GlobalFoundries és a Toshiba megtette a 22 nm-es és az annál kisebb csíkszélesség eléréséhez szükséges lépéseket.
- Xbox tulajok OFF topicja
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Politika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Háztartási gépek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest