Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Az lhr megoldásokat is veszik bányászni, így nem sokat ér, ha jönnek majd ezek a kis vga-k és a fogyasztásuk is jó lesz, akkor max vesznek többet és kész, mint eddig. Szerintem jó ideig el felejthetjük a normális árazást, ha gpu-ból fog készülni elég, akkor ráfogják majd valami másik alkatrészre, ami miatt hiány lesz vga-ból.
-
KROK640
nagyúr
válasz
fatpingvin #38 üzenetére
Igen, én is. Jól LHR-el, hogy véletlenül se fogják be bányászni, 6-8GB RAMmal, értelmes árazással tuti siker lenne, csapnék is le egyre!
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000 #33 üzenetére
Elég nagy baj ez, mert én jelenleg 2GB-os VGAval álmodozok 4-6 esetleg 8GB VRAMról, csakhát olyan megfizethetetlenek lettek a VGA-k
hogy egyenlőre erre esélyt sem látok... és tök jó lesz, hogy egyből olyat veszek, ami már gyakorlatilag akkor csere érett lesz
Ahogy Pumba írta, arra kell fejleszteni ami van, egy6-8GB-os kártyával istenuccse, még örülnék is valamennyire ennek a helyzetnek.
-
DigitXT
félisten
válasz
#16939776 #44 üzenetére
2 hónap után? Nekem ez egy 10 éves kártya, így ma már nem várok tőle csodát.
Ha megkoptak az emlékek elnézést! De hogy kontextusba helyezzük az éveket:
2008: HD Ready TV (HD4850 elfogy a 2008-as cell shaded Prince of Persia-ban)
2009: GTX285 (100K, de nincs többé VGA limit, az ziher)
2010: GTX285 SLI (miután az első vizezve lett) +70K talán?
2011: GTX580 (mert nem megy mindenhol az SLI) ~200K
2012: GTX580 SLI (már csak a hangulata miatt is) +140K
2013: FHD TV (és egyben innen már jóval kevesebb játék)
2015: GTX780 Ti (ami nekem számított kiválóan* elfuttatta) 90K
2020: 4K TV + GTX1080 (4K@60Hz-hez kellett HDMI 2.0) 100K
Így visszagondolva, még SLI-t is hajtottam elég alacsony felbontáson (1366x768):
nem kellett erőlködniük a VGA-knak, nem csoda, hogy szépek az emlékek.Mellesleg a 4K TV-n kiválóan lehet 1080p-ben játszani. Sok-sok évvel ezelőtt már
megszoktam, hogy a desktop felbontás simán lehet nagyobb, mint a 3D játéké...
Mondhatni pont végigéltem az egész 3D gyorsításos forradalmat, úgy, hogy sose
volt pénz csúcs kártyára (az első fizetésemig), de még egy Voodoo is borzalmas
drága volt, ezért azt is sok év csúszással tudtam meglőni, egyetemi ösztöndíjból:
amikor egy Voodoo2 is nagy előrelépést jelent a 2000-es évek elején, az már vmi.Ui: tavaly ősszel a 6800XT mozgatta meg a fantáziámat, de amikor kiderült, hogy
nagyjából 300K lesz, elengedtem a dolgot. Nem is baj, mert egy 10 éves procival
az is csak lustálkodott volna. A 1080-at sem tudta rendesen "kihajtani" a vasam...
*: 60 fps fölött nem érdekel a procilimit, de ha alá benéz, az bizony már zavaró.
Ennek ellenére tök jól elvoltam azokkal a játékokkal, amik megfogtak hangulatban:
sztoriban, élményben... Valamennyi szaggatást az ember el tud viselni, ha amúgy
jó a játék. Kompromisszum.Pont most fogok a GTX1080 alatt pár generációnyi
vérfrissítést bejátszani: a tesztek alapján ettől már meglesz a fix 60 fps, és kész...
Ami ugyanezt 4K-ban is tudná, gyakorlatilag megfizethetetlen kategória... -
gejala
őstag
A részletesebb textúrák elkészítése több pénzbe kerül. Még AAA játékok se költenek erre ész nélkül csak mert van több VRAM. Felbontást növelni lehetne, hogy több helyet foglaljon, de már most is 4K-nál járunk. Ennél nagyobb felbontású textúráknak csak a nagy kiterjedésű felületeken van értelmük, pl. hegyek vagy magas épületek. Vagy ha 8K monitorok lennének, de attól még messze vagyunk.
-
törölt tag
Én a vizezett 580-anomat ami 940Mhz-ig ment, 2 hónaposan adtam el, mert már akkor volt olyan textúra+árnyék beállítás, ami miatt megfogta a kevés ram! FHD-ben!
780-at ~4-évesen elajándékoztam, mert nem ment már sehova, de az legalább kiegyensúlyozott volt gpu-ram szempontjából. -
Kansas
addikt
No igen, de a 2060 az legalább hozzávetőleg népkártya, de legalább is a legkisebb teljesítményű RTX - végül is örülhetünk, hogy nem 3050-ként adták ki, az se lenne példátlan húzás.
A 2080Ti visszahozatala mellett lényegesen kevesebb szólna... és az extra VRAM-on kívül nem értem, miért érné meg leváltani rá egy 3070-et(illetve ennyi erővel egy stock 2080Ti-re is cserélhetnéd, abban is több VRAM van). -
DigitXT
félisten
Elő is túrtam a padlásról a GTX580-at: nyers erőben se az igazi, de a VRAM...
Ráeresztettem a TR-SotTR bencset, és elég érdekes textúra hibákat produkált...
Meg az FC5 bencset is, az konkrétan írja, hogy 3-4GB-ot szeretne, de hát nincs.Nyilván nem fogok játszani rajta, bár 20-30 fps-t még ki-kiköhög magából.
Csak kellett hirtelen egy VGA, ráadásul vizes, és eszembe jutott az öreg...Azért a 780Ti mindenben ráduplázott, kár volt eladni nyomott áron tavaly ilyenkor. -
fatpingvin
addikt
aminek én örültem volna az a x030-x050 alsó polc kibővítése... csak hogy borzoljam kicsit a kedélyeket
-
nexwo
őstag
Inkább a 2080 ti-t hozzák vissza több vrammal, akkor lecserélném a 3070 -et
-
Kansas
addikt
A PC exkluzív játékok kivételével az elsődleges célplatform amire fejlesztenek, azok a konzolok, lévén ott egész sok eladott hardver van, ami mind egyforma, lehet targetelni.
Nem vagyok benne biztos, hogy az összes felső kategóriás PC-s VGA-ból együttvéve van annyi játékosoknál, mint akár csak az egyik nagy konzolból.
Az a szerencse, hogy nyers erőben a konzolok IGP-je valahhol a 6700XT/3070 szintje körül van, úgyhogy most kicsit jobban el lehet engedni a gyeplőt mert ehhez PC oldalon a magasabb OS/API overhead miatt kellhet egy 6800XT/3080 -
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000 #28 üzenetére
Pimpelt rammal es gpu-val feltornazhato a kulonbseg 10%ra. Aztan ha kap gyorsabb ramot, annal is kebesebb
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000 #33 üzenetére
Na ja, ebbe belerondított a crypto
Most tényleg nem kell félni VGA elavulástól, mert gyakorlagilag nincsenek játék PC-s eladások és a játékfejlesztőknek arra kell fejleszteni, ami a népnél van.
-
Dragon3000
nagyúr
2080 super esetében még nem jártam úgy, hogy kevés lett volna a 8GB, de úgy már igen, hogy maga a vga ereje fogyott el.
#32 PuMbA
A jövőben ez változhat, ha elterjedt lesz a 12-16GB.Ahhoz először msrp-hez közeli áron kellene tudni vga-t venni, hogy el is terjedjen, de ha így folytatják mire általános lenne a 16GB, addigra már nem lesz pc game
Ha 12-16GB lenne egy mai csúcskártyán, hidd el, kihasználnák, mert el kell adni.
6700 12GB, 6800 16GB, 6900 16GB, 3080ti 12GB, 3090 24GB van itt bőven ilyen mennyiségű memóriával szerelt megoldás már 1 éve -
PuMbA
titán
Igaz, bár szerintem mindig van olyan terület / objektum egy játékban, ahol elnagyoltabb a textúra és ott láthatod a különbséget akár 1080p-vel is a jövőben. Valahogy most muszáj beosztani a textúrák fontosságát és nem minden textúra ugyanolyan szuper részletes, mert amúgy nem férnének el 6-8GB-ba. A jövőben ez változhat, ha elterjedt lesz a 12-16GB.
#33 Dragon3000: Ez természetes, hiszen a mai játékokat 6-8GB VRAM-ra írják, tekintve, hogy több csúcskártyán ennyi van. Felesleges ennél több időt / energiát belefeccölnie egy játékfejlesztőknek. Ha 12-16GB lenne egy mai csúcskártyán, hidd el, kihasználnák még részletesebb textúrákkal pikk-pakk.
-
Kansas
addikt
De ahhoz, hogy a nagy felbontású textúrákból láss is valamit, egy ponton túl magasabb render-felbontásra kell váltani, és attól viszont kifogy... az újabb AAA játékokban már 1440p is gyakran sok ennek a GPU-nak a 60fps-hez, esport címekben pedig nem fölfele szokták állítgatni a részletességet...
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000 #26 üzenetére
Csak a nagyobb felbontású textúráktól nem fogy ki a szuszból egy kártya se. Ennyi elég és már értelme is van a 12GB VRAM-nak.
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #28 üzenetére
"eléggé megvan csonkítva"
Standard 2060 szintre csak, egy kicsivel se lejjebb.
Gondolom, erre a szintre jön majd a 3050, csak volumen szempontjából előnyösebb, hogy nem ugyanazon a node-on készül, mint az Ampere-ek.
Kérdés persze, mennyi jut ebből DIY piacra, illetve mennyi az OEM-ek/SI-k kezei közé... -
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000 #26 üzenetére
A ram sebesseg a keves. Ha tobb lenne, mar karcolna a 3060Ti-t
-
Dragon3000
nagyúr
Ez abban az esetben igaz, amikor erős gpu is társul mellé, de egy 2060 esetében, amikor kellene a 12GB vram, akkor már bőven a gpu ereje lesz nagyon kevés. Meg lehet nézni a teszteket 3060-3070-3080 esetében, hiába van 12GB ram a 3060-on, ha mire kellene annyi memória, addigra a gpu fogy ki a szuszból.
-
tasiadam
veterán
Azt a 12 gb memoriat rakhattak volna 1660S-re 2 reszletben. Ha akarnak valami ertelmeset tenni also kategoriaban, akkor azt a 12nm-es nodot befoghattak volna 1660S-re, vagy sima 2060ra. Azt meg kezden kizartnak tartani, hogy a mai napig mindenki 3060 es 3090 kozott akar venni kartyat + uj telefont + AMD procit (TSMC es samu chiphiany). Intel meg van 🤔🤔
-
ATi0021
csendes tag
Szerintem nagyon is okos döntés volt visszahozni, bőven lesz rá kereslet. Nem gyenge kártya, csak a VRAM volt kevés.
A 12GB VRAM pedig ma már egyértelműen a minimum szint. Ami alatta van azt el kell felejteni, hiába gyorsabb ha a textúrákat\felbontás stb le kell venni.
Ott a Far Cry 6, vagy a Forza Horizon 5. Mind a kettő eszi a VRAMot. Ha már belenyúlok a zsebembe VGA-t venni, akkor már beakarom kapcsolni a FC6 HD texturákat, és nem akarok üzeneteket kapni a Horizon 5-től, hogy kevés a VRAM vegyél vissza a grafikán.
És szerintem várható is volt látva az új konzolok specifikációját. Szóval a megnövekedett VRAM inkább már a jelent mintsem a jövő.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
nothingface #22 üzenetére
Meg lehetett volna oldani, akkor valami módosított 2060-nal, ahol 256bites memória vezérlő van és 8GB ram, akár alacsonyabb memória frekvenciával és megvan az elég vram és mégse lenne túl közel a 3060-hoz.
-
nothingface
tag
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
2060 Supert azért nem hozzák vissza, mert az már túl közel lenne a 3060-hoz teljesítményben.
-
Soulles
aktív tag
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
"de a kialakítás miatt 6 vagy 12 mehetett rá"
Ennek mi a technikai oka?
-
Soulles
aktív tag
3080 10GB.
3060, 2060 12GB.
Most ennek mi értelme? -
Yutani
nagyúr
A TU106 volt az RTX 2070-en is 256 bites memóriabusszal. Egy vágott TU106-ost tettek a 2060-ra 192 bites memóriabusszal, ezért volt 6GB rajta (192 bitre 6 vagy 12 GB kártyák építhetők GDDR6-tal). Aztán jött a 2060 Super egy kevésbé vágott TU106-tal, aminek meghagyták a 256 bites memóriabuszát, csak shaderben lett kevesebb kicsivel, mint a 2070.
A 2060KO-t egy szarrá vágott TU104-re építették 192 bites memóriabusszal, azért lett azon is 6GB. Tehát a GPU-tól függ a RAM mennyisége, jobban mondva annak konfigurációjától.
Most meg azért lesz 12GB a 2060, mert megtehetik, hogy ennyit "fejlesszenek" rajta: 1GB GDDR6 helyett 2GB GDDR6 kockák lesznek rajta. Nem azért, mert már kevés a 8GB fHD-re.
-
MrB85
csendes tag
"12 GB-os GeForce RTX 2060 a korábban megjelent normál és Super verzió közé ékelődik be"
Nvidia Geforce RTX 2060 NOT SO SUPER JUST ALMOST SUPER 12G ULTIMATE LIMITED EDITION X (mert ugye ha van benne X, akkor az már nem is evilági)
-
nexplo
őstag
Érdekes látni hogy hogyan sakkoznak a gyártók a kártyák terén. Az biztos hogy tűélesen fogják pozicionálni a kártyát a teljesítmény és ár alapján is. Az már más kérdés hogy a boltok polcaira mennyiért kerül és hogy elérhető lesz e. Erre gondolom mindenki sejti a választ
-
fatpingvin
addikt
CUDA-zni jó lesz...
-
Kansas
addikt
válasz
nagynorbert #5 üzenetére
A 2060Superhez valamiért tudtak 8GB VRAM-ot tenni ugyanazzal a TU106 GPU-val, míg a 2060KO(2080-hoz való TU104-gyel) szintén csak 6GB-t kapott.
Most akkor hogy van ez, mégsem a GPU-tól függ a VRAM mennyisége? -
A hivatalos árazásra magasan tojik a piac.
-
Kansas
addikt
Ha 8GB VRAM elég lenne a FHD-hoz(persze, hogy elég szvsz, nekem 5700XT-vel 4K-ra is elég volt), akkor miért kínálnak meg egy 2060-at 12GB-tal?
Ez a GPU új játékok alatt(pl. Cp2077) FHD felett elfogy, ahol meg a GPU elég, ott a 8GB VRAM is... bár a 2060-hoz anno 6GB járt(2060S-hez járt 8GB, ugyanúgy a TU106-tal), lehet hogy az már tényleg kevés, csak nem értem, a GPU-t minek tartják meg?Talán van elérhető gyártókapacitás TSMC-nél 12 nanón, de a Samunál 8 nanón nincs(3060-hoz)?
-
nagynorbert
csendes tag
Bányászatra nem a memória mennyisége hanem a sebessége a fontos és abban nem sok változás lesz, ETH-n a dag file mérte 4.7 GB szóval annak kár a 12. Viszont mivel régen 6 volt így azt csak 12 re tudják növelni úgy hogy ne kelljen hozzányúlni a chiphez magához, pont ugyanannyi memória vezérlő kell, plusz a lap tervekre is csak dupla akkora chipek kerülnek és kész is. A sima 2060 amugyis a banyaszok ingerküszöbe alatt van azért jóval olcsóbb mint minden más, a 30MH/s LHR-el amúgyis csak 15 lenne, de kétlem hogy ahoz kellő plusz hardvert meg terveztek volna bele szóval max driveresen lesz benn ár hétig.
-
Kansas
addikt
Látom, lassan már FHD-ra is 12GB VRAM kell...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az érkező fejlesztés kapcsán némi kavarodás van, miután az új eszközillesztő lebuktatta szegényt.
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest