- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenox
veterán
Meg nem is old meg minden problemat. De amugy a kozvetlenul vramba kuldheto par giga adatot nyugodtan a sima filerendszeren is lehet tartani, onnan se kell 2 ora hozza, hogy be lehessen tolteni, meg szerverrol sem, de ha esetleg hasonlo ssd van a gepben, uj vga nelkul akkor kb. ugyanannyi ideig tart onnan a vramba juttatni, mint a gpun levo ssd-bol.
-
lenox
veterán
Na ja. Nyilvan akkor le kellene tudni ellenorizni, hogy meg ervenyes-e az egesz, kb. ezer baja lenne, ez nem egy valosagban mukodo elkepzeles.
Az a resze mukodo, hogy rakjunk a gyors mem melle lassu, de nagy kapacitasu tarolot, amit lehet hasznalni, ami ram jelleggel mukodik, tehat pl. ha ujrainditod a gepet, akkor ures (vagy legalabbis invalidalodik). Mondjuk ertelmes alkalmazasat meg en nem talaltam ki, meg ahogy latom az amd sem, de ebben van fantazia, bar az elony a sima pcie slotba rakott storage-ehoz kepest kerdeses, mar ugy ertem sebessegileg, mert amugy a fejleszto szempontjabol nyilvan sokkal kenyelmesebb lehet ha ram jelleggel mukodik, mint transzfereket, konzisztenciat programozni. -
Reggie0
félisten
Passz, en csak architekturalis szempontbol vizsgaltam a kerdest, de nem az en koncepciom az egesz
Amugy nem nagyon kell fajlrendszer, eleg csak egy olyan poolt tartani, amit mar kozvetlen at lehet kuldeni a vramba. Tehat a forrasfajlok maradhatnak a gepen. Gondolom arra apellalnak, hogy betolteskor a legtobb elem nem valtozik, igy nem kell frissiteni a beloluk generalt videomemoria tartalmat.
-
"Nyilván" Btrfs.
Amúgy ez gyakorlatilag tényleg egy viszonylag OS független modern filerendszer:
Btrfs WiKi (Linux), Btrfs for Windows (ez kernel driver! Windows-hoz!)#32
Nekem nem tetszik.
Miért nem teszünk még egy saját CPU-t is a VGA-ra? Ha átméretezzük ITX méretűre a NYÁK-ot, akkor simán ráfér. (Az eredmény lényegében egy ITX méretű PC integrált VGA-val.)#30
De ha van ilyesmire igény, akkor gondolom a CAD szoftver gyártójának oldaláról is egyszerűbb lenne 24/7 "meleg-készenléti" és/vagy altatáshoz/hibernáláshoz igazodóra átdolgozni a license feltételeket, és kezelést, mint speciális API-kat és ilyen SSD-s megoldásokat támogatni.
Ugyan így a munkahely részéről sem új dolog szerintem, hogy bizonyos munkagépeket jobb "melegen tartani", vagy legalább is automatikusan "előmelegíteni" a gyors műszakkezdéshez.Persze "feltalálhatunk" egy új gyorsítókártyát is, ami semmi mást nem csinál, csak automatikusan altatja és ébreszti a gépet úgy, hogy közben kommunikál a license-kezelő szerverrel. Mindjárt szabadalmaztatom is, 1000$ alatt lesz az ára, de évente meg kell újítani a license-ét 200$-ért (de majd még pontosabban besaccolom mennyi áramot spórolhat, és annak a fele lesz kerekítve).
-
lenox
veterán
Milyen filerendszer lenne az ssd-n, ami os fuggetlen, meg ki osztana a jogosultsagokat? Meg hogy lehetne verziozni, menteni, archivalni? Meg ha jon az audit, es kerdezne, hogy ti a fontos adatokat, amibol a ceg a bevetelt termeli hol tartjatok? Hat mindenki a lokal gpujanak az ssd-jen. Ez azert egy necces elkepzeles...
-
Z10N
veterán
Kerdes, hogy az ssd-k is birni fogjak-e 10 evig ilyen 'ipari" hasznalat mellett. Gondolom van polaris alapu prototipus is. Amugy az otlet tetszik. Varjuk a fejlemenyeket.
-
Reggie0
félisten
Viszont a pcie switches megoldassal egyenerteku, ha a proci a bridge. Tehat nem lenne se nem gyorsabb, se nem lassabb, ha a az alaplapon kapnanak az ssd kartyak helyet. Csak az OS-t kell kizarni, hogy ne piszkalja az SSD-ket. A kartyara rakott SSD jelenleg igy csak arukapcsolasnak tunik, ha esetleg lekerul a pcie buszrol es mas kapcsolat lesz koztuk, akkor lehet erdekes.
-
törölt tag
Simán hibernálható a gép. Jól is működik, ha a licenszek foglalása automatikus, nincs inaktivitáshoz kötve. Ekkor nincs gond. Akkor se, ha csak a licenszet dobja el a program, de amint csatlakozik a szerveréhez, megkéri újra. Ha bezárja magát, akkor szívás. Pláne, ha induláskor üríti a cachet. Viszont csak a VRAM méretet így növelni erre értelmetlen. A kezdeti betöltésnél jöhet jól.
-
törölt tag
válasz
noPublicFG #20 üzenetére
Addig elolvasom a leveleket, csinálok mást.
-
törölt tag
Nagy cégnek dolgozom. Legalábbis feltételezem a Ford, JCI egyike sem kicsi. Jelenleg notival, franciaországi szerveren keresztül csatlakozva a Ford két kilométerre levő szerveréhez, vagy akar amerikaihoz sem találtam olyan modellt, ami két órát tartott betölteni. És a grafikai megjelenítés időigénye eddig bármely modellnél csak pár perc. Ha produktívabbak akarnak lenni, az adatmásolási, a fizikai felépítés és a fa generálásának idején kell fogni, mert az a veszteség.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De bizony. Ezért lehet mérlegelni, hogy megéri-e beruházni a megoldásért, vagy inkább maradni a kezelésnél. Minden cég a saját igényeit figyelembe véve fel tudja állítani a pro/kontra érveket. Ez alapján pedig még dönteni is lehet. Sajnos még nem ismerni az árakat, de valószínű, hogy drágák lesznek, így biztos, hogy nem mindenkinek éri majd meg. Attól is sok függ, hogy egy egész sorozat lesz, vagy csak egy nagyon drága VGA.
-
-
Egy buta kérdés: miért nem lehet azokat a gépeket munkaidőn kívül is bekapcsolva tartani, esetleg "altatni"? Még energiagazdálkodás szempontjából sem feltétlenül éri meg, ha kivágsz akár 16 órányi üresjárati fogyasztást, de aztán fizetsz érte 2 órányi intenzív terhelés fogyasztásával, ami közben az emberi személyzet idejét is rabolja (a munkabér szerintem magasabb, mint az áramdíj). Vagy esetleg bekapcsolhatná a gépet egy időzítő 2 órával munkakezdés előtt az előző napi modellt betöltve, az is triviálisnak tűnne, ha ez valódi probléma.
-
Reggie0
félisten
-
lenox
veterán
En mar csak azt nem ertem, hogy miert kene masnap ujra betolteni. Sleep/hybernate egy ideje mar ki van talalva. Amugy meg nem szokas kollaboralni? Ha valaki csak a sajat gpu ssd-jen tarolna adatot, azt hogy tudja mas egy masik gepen hasznalni? Egyre inkabb azt gondolom, hogy ez csak egy mediahack...
-
-
jerry311
nagyúr
válasz
#06658560 #18 üzenetére
Nagy cégek sosem egy emberre számolnak.
Ha van 20 mérnök és mindenkinél fél órával kevesebb a 2 órás betöltés, akkor máris nyertek 10 munkaórát 1 napon belül, amiben effektív dolgozhat a mérnök és nem csak azért fizetik, hogy malmozva várakozzon.
Ez egy hónapban már plusz ~200 óra hasznos munkaidő. 40 órás munkahéttel számolva 1 ember 5 heti munkájával lenne egyenlő.
Nyilván nem ez a Szent Grál és vannak más területek amin lehetne gyorsítani, de az AMD most erre fókuszált és úgy tűnik a piacnak tetszik. -
törölt tag
És ebből a két órából mennyi a grafikai betöltés? Amit már legelső kommentemben is írtam, ez csak egy része a betöltésnek, hogy vizualizáni kell. Van egy csomó adatmozgás előtte, ami a RAM-ba megy. Azt ezzel nem fogod megspórolni, mert a programod sem csak GPU-n fut. És GPU VRAM-hoz nem fog hozzáférni továbbra sem a CPU, hogy csettintésre tudja ugyanonnan folytatni a munkát, hiába van neked SSD-d a GPU-ra ragasztva.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem valószínű, hogy a végterméken is ilyen lesz. Egyrészt azért, hogy elkülönüljön a hardver az alaplaptól, másrészt azért, hogy ne lehessen akármilyen SSD-t vásárolni bele, csak olyat, amit az AMD kínál hozzá. Ez innen már a dolgok üzleti oldala: leszakítani a konstrukcióból a legtöbb pénzt.
Nyilván ha feltételezzük, hogy vannak megfelelő hardverek a rendszerben, akkor lehetne az egész egy egyszerű szoftver, legalábbis nem lenne sokkal lassabb, de abban meg mi a biznisz az AMD-nek?
Egyébként a CPU-hoz hülyeség kötni. Pont az a lényeg, hogy az OS-t és a drivereket kerüld meg, így a direkt elérés a legjobb módszer. De ezt is lehetne speckó PCI Express SSD-vel csinálni. -
bsh
addikt
az az API, amely "szimplán arról gondoskodik, hogy a feldolgozásra váró adat be legyen másolva a VGA-n található SSD-be"
ehhez nagyon kell api, tényleg. az a két pex csip mögött lógó ssd is pontosan úgy fog látszódni a rendszer számára, mintha bárhol máshol lenne a pcie buszon. mondjuk egy x99 alaplap közvetlenül a cpu-hoz csatlakozó pcie portjában lévő ssd-raid kártyán.
továbbra sem látom az értlemét, csak egy újabb fölösleges plusz apinak és marketing bullshitnek tűnik.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#06658560 #14 üzenetére
Ez nagyon jó. Csak értsd meg a piacot is. Ezek a trükkök nem azért alakultak ki, mert annyira jó ezekkel együtt élni, hanem azért, mert annyira komplexé válhat egy modell, hogy nagyon-nagyon sokáig tart a betöltése. Ellenben, ha bárki tud erre megoldást a trükkök nélkül, akkor helyből ugrik rá a piac.
Nagy különbség van aközött, hogy használsz valamit, mert nincs más választásod, vagy használsz valamit, mert az jó.Ugyanonnan van. Kértem adatot arról, hogy egy tényleg komplex modell betöltése, amit iparági szinten is használnak, trükkök nélkül mennyi idő lehet. Erre volt a válasz, hogy a két óra nem ritka, ha tényleg komplex a modell.
-
törölt tag
Én pedig napi szinten dolgozom fél autókkal akár. És ismerem a problémát, mit jelent betöltetni a modellt. ahogy azt is, milyen technikák vannak rá, s mennyit jelent a betöltési időből a megjelenítés, s mennyit a többi. Volt, mikor helyi tárolóból nem tudta betölteni a program a modellt egy óra alatt, hanem összeomlott- mert a fizikai memória elfogyott a történettel betöltendő modellek miatt. Egyszerűsített megjelenítéssel fél óra alatt, harmadannyi RAM használattal megvolt. A megjelenítési folyamat pedig maximum öt perc volt neki.
#12 Abu85: OK, hogy mit akarnak a szoftverfejlesztők. viszont te itt dobálózol betöltési időkkel. Azok honnan vannak? Valakitől kaptad, vagy ex has benyögtél valamit?
-
Raysen623
addikt
Ha jól értem akkor itt arról van szó, hogy berakunk mégegy SSD-t a gépbe ami a VGA-hoz van direktbe kötve és egy külön API kezeli annak tartalom managementjét? Tehát a jövőben ezek után CAD munkaállomásokon nem a rendszermeghajtóra másoljuk a fájlt (vagy oda is) hanem egy ilyen puffer tárolóra?
(#14) Kopi31415: na ugye, vágod a témát rendesen. Egy percig nem kételkedtem benned. Hasonlóval én is találkoztam, de a szoftverünk nem képes az egyszerűbb megjelenítésre már betöltéskor, csak utána lehet azzal mókolni. Én speciel a céges 32Gb-os munkaállomáson fogytam ki a memóriából. Igaz, már a 3. modell fájlt töltöttem befele
(3-10 Gb-ig terjedő méretekről van szó).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem magam. Leginkább a Creo érdeklődik, de más is foglalkozik a problémával. Ma már ugye nagyon kedvező a szelektív betöltés, a részcsoportozás, stb. De ezek csak kezelik az alapproblémát, amivel - valós megoldás hiányában - együtt él a piac. Ellenben egy valós megoldást a CAD programok szívesen támogatnának.
(#8) bsh: A cikk is írja, hogy a fő előny nem pont a hardver, hanem az API és a szoftver, ami ezt működteti. Lehetne máshogy is csinálni egy hasonló konstrukciót, csak így az ideális.
-
Madárpók
aktív tag
a legtöbb M.2-es aljzat nem közvetlenül a processzorhoz kapcsolódik
És mi a helyzet a PCI-E slotba való SSDkkel, azokkal tudna működni? -
Raysen623
addikt
Annyira okos vagy de komolyan. Aki dolgozott már CAD-es modellezéssel, az tudja mekkora fájlméretek alakulnak ki, és hiába bontogatod fel kisebb részekre valamilyen moduláris megoldással a méret akkor is nagy lesz a munka előrehaladtával. A méretnövekedéssel a másnapi újrabetöltés is sok időt vesz igénybe. Nálunk ez min 15 perc, de van hogy fél óra is, pedig csak "sima" épületmodellekről beszélünk, de munkaidőből ez is jelentős. Szerintem ezzel te is tisztában vagy csak kötözködsz merájemdé...
-
bsh
addikt
és ehhez miért kellene, hogy fizikailag a grafikus kártya nyákján legyen a pex meg az ssd? bárhol rá lehet őket rakni pci-e-re.
az ilyen nagy modellekkel jellemzően nem egy ember dolgozik, ezért (valamint backup miatt) ezek nem szoktak lokálisan tárolva lenni. én legalábbis még sehol nem láttam ilyet. -
törölt tag
"A CAD-osok elvileg azt akarják, hogy ha egyszer már be van töltve és dolgozol vele, akkor az a munka legyen úgy elmenthető, hogy másnap ugyanonnan fojtasd azonnal a gép bekapcsolása után. Mondjuk egy komplex CAD modellnél, amivel például az autógyártók dolgoznak a munkaidőből ~2 óra a betöltésre megy el, és ezt meg lehetne spórolni. Emiatt szoftveres cégek szerint érdemes lenne megfontolni a direkt támogatást."
Ezt így magadtól találtad ki? Mert nagyon nem ez a valóság.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez arra van, hogy a fejlesztők rendeljenek fejlesztői csomagot, hogy amikor megtörténik az igazi termék startja, akkor a szoftverpartnerek, már eladhassák hozzá a szoftvereket is.
Zárt ajtók mögött is lehetett volna csinálni, csak akkor pont azokhoz nem jut el az információ, akik erre üzletet akarnának építeni 2017-ben. A professzionális piacnak a közhiedelemmel ellentétben nem igazán a hardver a mozgatórugója, hanem a szoftver. Abban van nagyon sok pénz, és mondjuk egy CAD gyártó elkérhet sokezer dollárt egy olyan licencért, ami ezzel a hardverrel gyorsa betölti a komplex CAD fájlt az első indítás után. Egy autógyártónak megéri, mert munkaórák tucatjait nyeri vele naponta.Megveheti bárki a fejlesztői verziót már ma is, de ha nem készítesz hozzá szoftvert, akkor nem sok előnyöd lesz belőle.
-
Akkor mi a fene ez a bemutató?
Van egy rendszer, amely egy bizonyos HW-re épül, de az OEM-ek és a hardware-partnereknek egy másik HW-re épülő lesz. Vagy nem. Mert ez nem nyilvános. Meg hétköznapi ember úgy sem veheti meg.
Óriási kulimász ez az egész így....
Csinálták volna zárt ajtók mögött az érintettek számára...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A fejlesztői eszközök mindenképpen a Fijit kapod. Ez az a prototípus, ami most rendelhető. Más verzió a fejlesztőknek nincs. Az OEM-eknek és a hardverpartnereknek már van, de az meg nem fejlesztői csomag, hanem szimplán egy partneri együttműködésre vonatkozó rendszer, ami tulajdonképpen meg sem vásárolható.
A CAD-osok elvileg azt akarják, hogy ha egyszer már be van töltve és dolgozol vele, akkor az a munka legyen úgy elmenthető, hogy másnap ugyanonnan folytasd azonnal a gép bekapcsolása után. Mondjuk egy komplex CAD modellnél, amivel például az autógyártók dolgoznak a munkaidőből ~2 óra a betöltésre megy el, és ezt meg lehetne spórolni. Emiatt szoftveres cégek szerint érdemes lenne megfontolni a direkt támogatást.
-
törölt tag
"Az aktuálisan rendelhető Radeon Pro SSG egyébként nem egy végleges verzió, tehát ilyen formában a prototípusok nem annyira fontosak."
Rendelsz valamit, majd kapsz valamit. Addig értem, hogy tesztelni jó kvázi bármi, csak megint el van rontva a kommunikáció. Nincs tényleges sorozatgyártású hardver. Még lehet Polaris is rajta. Vagy Vega. Vagy GCN1.
A CAD modellmegjelenítés az nem speciális terület, ott annyin agyalok, hogy mennyi a GPU feldolgozási és mennyi a CPU feldolgozási idő. Tapasztalatom eddig inkább az volt, hogy a megjelenítési idő maximum harmada volt a teljes betöltésinek, a komplexitás pedig inkább az össz. betöltést növelte, nem a megjelenítést.
-
Nem teljesen világos, ezek szerint a koncepciót mutatták be, ám maga a Radeon Pro SSG a jelek szerint nem a legújabb, 14nm-es Polaris 10 lesz, hanem a 28nm-es Fiji alapú? Ez így egy picit önlábonlövésnek tűnik. A Fiji max. 4GB Ram-ot kezelhet ugyebár, élből ki van lőve, hogy 8, 16, 32 vagy 64GB Ram legyen mellette (hacsaknem afféle külső cache-ként nem szándékoznak még rárakni, de a kártya mérete alapján ez nem játszik). A Ram pedig azért csak gyorsabb, mint az SSD.
Szóval ha ezt innen nézzük, akkor az AMD talált kb. egy módszert, ahol a Pro SSG most brillírozik (8K videotartalmak szerkesztése), meg talán még akad egy-két erősen speciális feladatkör, ahol lehet előnye.
De miért a Fiji-vel?
-
törölt tag
Több prototípus van de egyben egyeznek hogy mindegyik kék
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Több prototípus is van, de a végleges dizájn változni fog.
- Politika
- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- Bundle topik
- GTA VI
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ukrajnai háború
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest