- iPad topik
- ZIDOO médialejátszók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kijelzőre és tartozékokra gyúr a Huawei MatePad Pro 12.2
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
Szerintem meg mozgóképhez plazma kell
-
dezz
nagyúr
A feketeszint természetesen a háttérvilágítástól függ (ami normális esetben a kívánt fehérszinttel arányos), mint bármely paneltípusnál...
Csak én nem látok konkrét számadatot a statikus kontrasztarányra vonatkozóan az IPS Pro esetén? Csak ezt:
"LCD television has never been renowned for its black level, and while the TX-L42D25’s is by no means bad when compared to the competition, prospective buyers especially concerned about black level in darkened viewing environments would be better served by an alternative display technology (it starts with a “P”…)"
(A P az nem PVA, hanem plazma...)
-
dezz
nagyúr
Úgy, hogy ezt írtad: "Monitornak a legjobb, de a nevetséges fekete/kontraszt miatt nem való filmezésre (sötétben azonnal meghal az IPS panel egy sötétebb jelenetben)"
Korábban volt linkelve: [link] Itt pl. 1500:1 közeli az arány, de ez egy olcsóbb típus. (A háttérfényt vagy nem lehet rajta manuálisan szabályozni, vagy nem találták meg. A fényerő beállítás digitális effekt, ami a feketeszintet nem befolyásolja, így nem csoda, hogy az ilyen 300 cd/m2-es fehérszintekhez -- ami sötétben nagyon sok -- magas feketeszint társsul.)
"Nekem egyébként is jobban bejön a black crush, mint a 0,1 cd/m2 fekete..."
Izlések és pofonok... (Hozzászámítva a színeket, oldalról kifakuló képet is.)
"Ez nettó hülyeség, igen látványos a különbség."
Nem hülyeség: látható a különbség, nem azt mondtam, hogy nem, de a 0,06 is messze nem matt fekete, csak némileg sötétebb, mint a 0,1. Numerikusan 40%-kal kevesebb.
"Még a 0,003 cd/m2-es Kuro és a 0,02-es G20 közt is ég és föld van..."
Te, itt már közel 10x szorzó van!!! Nézd csak meg, mint írtam erről az előzőben!
"Már 0,005 cd/m2 eltérés is látható az alacsonyabb tartományokban, ha egymás mellett van a két tévé."
Nem az abszolút különbség számít, hanem a relatív.
Amúgy közben "rájöttem" (ill. eszembejutott), hogy az IPS Alpha a gyártó neve, a panelé pedig IPS Pro.
-
gejala
őstag
És hogy jön a monitor egy házimozi topicba?
Melyik IPS Alpha-s tévének van 2000:1 kontrasztja? Nem láttam még olyat, ami 1000 fölött lenne.
Minimális a black crush egy középkategória feletti SPVA paneles tévén (gamma shift jobban zavar). Nekem egyébként is jobban bejön a black crush, mint a 0,1 cd/m2 fekete...
"A 0,06 és a 0,1 között nincs egerverő különbség..."
Ez nettó hülyeség, igen látványos a különbség. Még a 0,003 cd/m2-es Kuro és a 0,02-es G20 közt is ég és föld van...
Már 0,005 cd/m2 eltérés is látható az alacsonyabb tartományokban, ha egymás mellett van a két tévé. -
dezz
nagyúr
Nem figyeltél! Monitorról beszéltem. Azon legalábbis, 200W-os lámpafény mellett is elég a 130 cd/m2, nem hogy sötétben... Sötétben pedig éppen elég az 50 cd/m2, munkára még sok is! Bár én a tévével sem szoktam éjszaka kisütni a szemem.
Mellesleg az sem mindegy, a tévét milyen messziről nézzük. A "falusias" 5m-ről vagy a HD-hoz passzoló 2m körülről.
Monitorban S-PVA-ból is 1500:1 a top és 1000:1 a jellemző.
A tévés IPS Alpha natív kontrasztaránya 2000:1 körüli, amibe már nem kell "belehalni" és nem "homályosítja el" a többi szempontot. (Talán van már ennél jobb is, nem tudom.)
Ráadásul az IPS karakterisztikája teljesen más a sötét részek tekintetében, mint a VA-k. Utóbbiakon hajlamosak a sötét árnyalatok a feketébe veszni (black crush...), ami IPS-en ismeretlen. (Kivéve persze, ha digitálisan csökkentjük a fényerőt vagy egyéb számítási vagy beállítási hiba van az elektronikában.)
A 0,06 és a 0,1 között nincs egerverő különbség... Itt legalább 10x szorzó kell a látványos különbséghez.
BTW, monitor fronton sajnos csak nagyon kevés modellnél alkalmazzák a tipikus IPS-es, rézsútos irányokban a fekete területeken látható glow-ot teljesen kiküszöbölő filtert, de az IPS Alpha paneleken rajtavan.
2009-es a videó.
-
gejala
őstag
Sharp panel van bennük, de sokkal gyengébb minőség, mint amit Japánban használnak.
50 cd/m2 fehér mellett mindegy milyen a fekete, semmit se látsz a képből.
110-130 cd/m2 a normális sötétben.
1000:1 kontraszt? Az kutyafüle filmezéshez, az idei SPVA 4000 fölött van.
0,1 cd/m2 jó sötétben?Az teljesen szürke, a legvacakabb Panasonic plazma vagy Samsung LCD is 0,06 cd/m2-t tud.
Én még nem láttam olyan IPS paneles tévét, ami a videószabványokhoz kalibrálás után 0,1 cd/m2-nél jobb feketét adott volna, de inkább 0,15 körül szoktak lenni. Ha te tudsz ilyen tévéről, akkor légy szíves írd le a típusát, mert kíváncsi vagyok rá (local-dimming nem játszik).
Ez a videó érdekesnek néz ki. Mikor veti be a Panasonic ezt a csodát? Jövőre a Panasonic plazmában vélhetőleg eléri a 9G Kurot és ha a Samsung se aludt el, akkor az SPVA megcsípi legalább a 8G Kurot.
-
dezz
nagyúr
De ugye nem azt akarod mondani, hogy az EU/USA piacra szánt Sharp tévékben nem Sharp panel van!? Attól, hogy máshol szerelik össze ugyanazokból az anyagokból, még nem lesz rossz.
Ha már VA, akkor sokkal inkább a Sharp-féle U2VA, mint a Samsung S-PVA-ja! (Újabban a Sony is az U2VA-t alkalmazza, szakítottak a Samsunggal.)
Nem tudom, te milyen IPS alapján mondasz véleményt...? Valami korábbi, pl. S-IPS (400:1 kontrasztarány)? Esetleg egyes olyan újabb készülék alapján, amiben nem lehet eléggé levenni a háttérvilágítást, vagy egyszerűen rosszul van beállítva, ezért magasabb a feketeszint a kelleténél sötétben?
Pl. a H-IPS-es NEC EA231WMi-n 0,05 cd/m2-ig vehető vissza a feketeszint, ami már igencsak sötét, igaz a fehérszint ilyenkor csak 50 cd/m2 (1000:1 kontraszt), de ez így tuti jó sötétben való filmezésre! (Csinálom is!
) Vagy ha az kell, feljebb vett fényerő mellett 0,1 cd/m2 feketeszint és 100 cd/m2 fehérszint is teljesen jó, sötétben! (De pl. a U2311H-val is elégedett voltam, pedig az "csak" 800:1.)
Ez persze monitor, egy tévétől mégtöbbet várunk, nem is hiába: az újabb IPS Alpha panelek kontrasztaránya megközelíti az S-PVA-t, és főleg az MVA-t!
Majd nézd meg azt az S-PVA-s tévét egy CRT mellett!!! Az IPS színei és úgy általában a képe sokkal közelebb áll ahhoz.
-
degu
senior tag
Hol a banatban van Himedzsi?
Mert ha nem Himedzsi,hanem Himedzs,akkor Nem Himedzsi,hanem himedzsi-csak ugy mellekesen...
Nem szoktam vergodni a helyesirason,de kiemelt focim leven,jo lenne tisztazni!
Ha meg Himedzsi a varos neve,akkor rossz a mondatszerkesztes! -
gejala
őstag
Pont, hogy az EU/USA-ban kapható Sharp tévék NEM japánok, a Sharp visszavonult a hazai piacára (ahol tényleg jó tévéket ad, de errefelé nem).
Rengeteg Samsung tévében van a saját SPVA paneljük, de az AUO AMVA3 panelje is kiváló. Az, hogy "sok" Samsung tévé hal meg, az simán a nagy számok törvénye. Mivel a Samsung adja el a legtöbb tévét, nem meglepő ez a dolog.
A fenti sorrend tökéletes képminőséget tekintve, bár nálam a Sony után véget ér...Az IPS panelről meg egyszer már leírtam a véleményemet. Monitornak a legjobb, de a nevetséges fekete/kontraszt miatt nem való filmezésre (sötétben azonnal meghal az IPS panel egy sötétebb jelenetben), még ha jobbak is kicsit a színei. Mondjuk én sose vettem még észre, hogy egy tévében(!) levő SPVA panelnek ne lennének kiváló színei.
-
foxyr
tag
És ezt milyen szempontok alapján állítottad fel? Mi mennyit számított benne?
Gondolok itt képminőség, felhasznált anyagok minősége, "márkanév", support, garancia, design, szolgáltatások...stb.
Nálam pl. sokat számít a garancia, és a felhasznált anyagok minősége (amit ugyan személyesen nem tudok ellenőrizni, de ez manapság szinte mindenre igaz).
Emiatt van 2db Sharp tv-m, egy CCFL-es meg egy LED-es. Tudom, hogy a Sharp TV-k egytől egyig Japánban készülnek Sharp kijelzőkkel, míg pl. Samsung vagy LG Tv-ben szinte csak AUO, CMO meg vmi "Csingamunga" olcsójános kijelzők vannak. Rengetegen panaszkodnak forumokon is, hogy rövid időn belül meghalt a Samsung TV-jük, nem sokkal gari lejárta után...stb.
Nálam a sorrend valahogy úgy nézne ki, hogy Sharp, Panasonic-Sony, LG-Samsung. De nemrég volt a hír, hogy a Sony is bérgyártókkal fog a jövőben dolgoztatni, szóval ez sem jó hír, Panasonicról semmit sem tudok. Samsung,Philipsről igen (saját tapasztalat), de szerintem rengetegen tudnának mesélni, akik dolgozt(n)ak Jászfényszarun, Fehérváron. -
dezz
nagyúr
válasz
copperhead #16 üzenetére
Belejátszott az értékelésbe az S20-as széria szegényes beállítási lehetőségei, ami kihatással volt a képminőségre. Meg úgy tűnik, a fényerő nem is a háttérvilágítást állította.
Mindenesetre, hozzá képest szerintem a PVA-k színei sokkal mesterkéltebbek.
-
Ijk
nagyúr
Remélem nem ez jelenti az első szöget a plazma koporsójába.
-
dezz
nagyúr
A "LED TV" csak egy erősen megtévesztő marketing-kifejezés, a LED itt csak a háttérvilágítás (a legdrágábbakat kivéve simán a CCFL helyén, oldalt), de ugyanúgy LCD panel van bennük. (Lehet, hogy tudod, de a megfogalmazásból nem jött le.) Ha a korábbi modellek árát most le is nyomja, azt nem lehet várni, hogy a jobb paneleket tartósan kimondottan áron alul adják... Akkor inkább nem is adják már CCFL-lel. Gyártási költségben kb. mindegy nekik, hogy LED vagy CCFL. (A többszáz vagy többezer LED-et használó, csúcskat. zone-dimmingeseket szintén nem idevéve.)
-
Puma K
nagyúr
-
dezz
nagyúr
Úgy tűnik, az OLED-re még éveket kell várni...
Legalábbis a mai formájában nem valami hosszú az élettartama.
Jester01: Azok már megjelentek (U2211H, U2311H, ZR22w, vonatkozó LG típusok)...
Az IPS Alpha elvileg a legjobb IPS, nem valószínű, hogy olcsón adnák a vele készült monitorokat. De eddig nem is tették monitorba.
-
Jester01
veterán
Mivel panelt gyártanak ott, és a cikk szerint másoknak is hajlandóak beszállítani, én óvatos optimizmussal várom az olcsó IPS monitorok megjelenését
-
TK36
aktív tag
Köszi a választ Puma K.
Be lehet kategorizálni, hogy ilyen és ilyen méretben ezt a típusú TV-t érdemes venni, e felett és alatt meg mást?
Vagy a jövő nem ezeké, hanem az OLED televízióké? -
TK36
aktív tag
Ez azt jelenti majd - ha az üzem teljes kapacitáson üzemel, hogy az árak lejjebb mennek?
-
dezz
nagyúr
Ez az IPS Alpha a H-IPS egyik, pontosabban a legjobb változata. Ha LCD-TV, akkor én leginkább ezt venném. Kár, hogy 42" lesz a legnagyobb.
-
Mi lesz a 42"nagyobb kijelzökkel?Azt nem akarják gyártani?Miért?Pedig ott kezdödik az igazi tévé FullHd-ben
-
lujó55
addikt
Havi 810 000 darab!
Gondolom mindenki fog szaladni a boltba, venni egyet a régi helyett...
A Greenpeace vajon támogatja őket?
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest