- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi haladó szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD FX
- Apple asztali gépek
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chrakatoa
tag
válasz
#00137984 #1554 üzenetére
Csak egy kérdés mint gémer és mint bányász , te mint HW apró vásárló, hogyan állapítanád meg hogy az a használt kártya sosem volt a bányában? Nekem az a sejtésem hogy sehogy , tehát innentől kezdve maszlag az egész "én sosem veszek használt bányász kártyát" duma. Én nyáron pont ettől tartottam ( akkor még nem volt bánya ) hogy kifogok egy bányász kártyát, közben meg rá kellett jönnöm hogy tök mind1 mi van a gépbe, ha az ember figyelt rá. Mondjuk nem is használt kártyát vettem
-
Blazs120gl
aktív tag
válasz
#00137984 #1463 üzenetére
Nem tudhatod, meddig ült azokon az 570-eseken valami nepper. Bejöhetett a számítása, ha még korábban vette (vagy maga is nagyker, le tudja garizni) és kivárt. Tavaly (októberben?) amikor az ETH-ban váltottak, nagyot esett a nehézség, meg lehetett próbálni kishardverrel is újra bányászni. 570-essel egyik üzér se tévedhetett nagyot, még most is érdemes lehet tartani, gémereknek.
-
törölt tag
válasz
#00137984 #1212 üzenetére
Első sorban az a kérdés, hogy mikor veszed ki a pénzt.
Ha időben kilépsz és egyáltalán hozzájutsz a pénzedhez, akkor a saját befektetéseden túl azok pénze kerül hozzád, akik a rendszer későbbi összeomlásakor majd nem jutnak a pénzükhöz, pont azért, mert az Te már előttük kivetted. -
syberia
veterán
válasz
#00137984 #1195 üzenetére
Szerver proci nem is olyan régen közel fél misis tétel volt, manapság pár ezresért dobják az ember után. Egy cpu-nál és ram-nál nem kell félni hogy meghal, ellenben egy nem rendeltetésszerűen használt, sokkal komplexebben felépített hardverrel. Ezért számomra felejtős a bányász kártya vásárlása, rendes garancia nélkül mindenképpen az.
(#1201) kpbendeguz:Dél-Korea után még pár befolyásos ország tenne lépéseket a kriptopénz szabályozására, esélyes hogy az árfolyam szépen zuhanni fog tovább.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
#00137984 #1049 üzenetére
Mint a milyen házat vegyek topik TG-je, sajnos nem tudom osztani a véleményt, hogy az átlag user odafigyel a komponensek megfelelő hűtésére. Nem szidtam én senkit, csak épp nem tudom magamévá tenni a nézetet, miszerint a minerek kevésbé törődnek a géppel, amit üzemeltetnek, mint Átlag Józsi, aki összerakat egy gépet, aztán keni, ha meg meleg, akkor leveszi a ház oldalát.
De lehet tényleg igazad van és két hónap múlva majd mehetek gariztatni a VGA-kat, mert megsülnek a garázsban, miközben FLIR képen nem találsz rajta olyan komponenst, ami elérné a 60 fokot. Sőt, majd jöhet az ELMÜ villanyórát cserélni, mert azt is széthajtom (hiszen más fix fogyasztó nincs egy házban, amitől pörögne folyton), sőt lehet a kábelek se fogják bírni a falban és kellene ipari áram a 800W-os géphez.
-
Danex
addikt
válasz
#00137984 #1049 üzenetére
Szóval minden 60+ fokos.
Kiváncsi lennék egy gamer PC-ben ezek az értékek milyenek lennének, és újra kiemelnénk, hogy a kártyákat a gyakori hőtágulás gyilkolja.
Bár más indokból, de egy autónál is a minden nap városban használt autó motorja milyen állapotban van 200ezer km után, meg egy autópályán használt autó motorja milyen állapotban van. Kb hasonlóan bár más konkrét dolog miatt, de szemléltetésnek megfelelő példa.
-
Danex
addikt
válasz
#00137984 #1043 üzenetére
Mert akik bányagépet építettek előtte barlangban éltek és semmilyen informatikai eszköz vételével nem támogatták ugyan úgy a fejlesztéseket?
Sőt ha ezt nézzük a mostani bányász igényekkel épp a még jobb energiahatékonyságra ösztökéljük a gyártókat.
Amúgy előző héten tudtam venni RX 570-et 80ezerért, tehát aki nagyon szeretne az meg tudja oldani, Amazonról is hallottam, hogy 70ezer forint környékén sikerült szerezniük.
Nem vitatom szar a helyzet, de nem annyira ahogy itt ez be van állítva.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
#00137984 #1018 üzenetére
OK, szóval továbbra se tudsz semmit a témáról, de azért biztonsággal állítasz dolgokat továbbra is, szép teljesítmény, bár ilyen könnyű lenne az én életem is
Azt az utolsó pár %-ot, amit emlegetsz, továbbra sem fogjuk kisajtolni, mert nem fossuk az áramot, és nem éri meg.
FLIR képet láttam már, ez az egyik fő oka, hogy nem vettem a kínálat aljáról VGA-t, hanem olyat néztem, aminek van rendes VRAM és VRM hűtése, hogy ne legyen az, hogy 50 fok a GPU, a VRM-en meg tojást lehet sütni. Hozzáteszem ezek az alkatrészek elég jól bírják a hőt, továbbra is inkább a forrasztást féltem a hőingástól, amiből mondjuk nincs sok.
Sőt, olyan kártékony vadbarom vagyok, hogy megnéztem üzem közben FLIR kamerával a kártyákat a gépben. A borda alá sajnos nem tudtam betkinteni, de a szemmel látható alkatrészek köszönik jól vannak, mondjuk 65% min venti fordulat mellett nem is nagy csoda, meg ugye nem véletlenül van előttük pár 140-es Akasa Viper, ami tolja a levegőt, hogy a hátlap se tudjon melegedni.Nagyon kíváncsi lennék, hány gamer optimalizálja ennyire a hűtést és a légáramot a gépében.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
#00137984 #808 üzenetére
Az egy dolog, hogy fogalmad sincs, hogyan kell egy bányászgépet optimalizálni, de legalább ne kezeld kész tényként. Szerinted ki az az idióta, aki mondjuk 2% hashrate növekedés miatt beáldoz 10-15% fogyasztást? Igen, pontosan, senki. Fogyasztás/teljesítmény arányt kell optimalizálni, ami általában közel nem a kártya képességeinek felső határa. Az üzemidő meg nagyon is számít, ha a felelőtlen túlhajtás miatt hetekre kiesik egy kártya, az sokkal rosszabb, mintha az utolsó pár % nincs belőle kisjatolva.
Ha annyira fel lennének készítve azok a kártyák, akkor nem állna 60 fokosan a venti és neked nem kellene Afterburnert használni. Csak ugye akkor a fostaliga házakba szerelt 100K-s VGA nem lenne félpasszív.
Nagyon sok olyan dolgot kezelsz tényként, ami mögött semmi nincs, csak úgy leírod. -
Danex
addikt
válasz
#00137984 #803 üzenetére
A játékra használt kártyákkal ellentétben a bányász kártyák nem zárt fémdobozban vannak, sőt általában a zajuk miatt hűvös jól szellőző helyre kerülnek, amit írtam szám az tapasztalat, nem hasamra ütöttem hogy 45fokos a gép. Hiszen a gyári 1100mV helyett, 920mV-on üzemelnek.
Aki már MSI Afterburnerhez nyúl és játékos az nem azért rakta fel mert ventiprofilt állít, hanem mert tuningol, felnyomja a powerlimitet stb, a ventilátor ott az utolsó amit állítanak, azt hogy te így csinálod az más, de tényként vehető, hogy nem azért mennek az Afterburnerhez ,mert csökkenteni akarják a fogyasztást, hanem, hogy a 60ezres kártyájuk 90ezres teljesítményt hozzon ki.
Nem egyszer el lett mondva az is, hogy a kártyák halálát a nagy / gyakori hőingás okozza. Bárpedig mikor a játékos fullon hajtja a kártyáját alultekert ventilátorokkal felhevül, majd hopp letelt az 5 perc köridő jön, loading screen vissza alapjáratra.
Szerinted egy bányász vagy egy gamer kártya az ami több hőingási cikluson esik át? Egy vérpistike figyel-e arra, hogy hűvös legyen-e a kártya?
Egy bányász nem fogja poénból szénné hajtani, mert csökken a profit az aránytalanul magas fogyasztás miatt, nehezebb a hőt kezelni, illetve ha kiesik a kártya akkor ott sok-sok nap profitkiesés.
Vérpistike meg pont leszarja, hogy 1100mV helyett az 1200mV-ot, meg +40% powerlimit után a fogyasztást majd anyucika kifizeti.
-
Danex
addikt
válasz
#00137984 #635 üzenetére
Magyarázd már el ,hogy mi a rosszabb? Egy stabil 45fokos mag hőmérséklet 50fokos VRM-el 45%-os ventilátor mellett,
Vagy a gyári ventilátor profil ami 60 fokos mag hőmérsékletig be sem kapcsol, közben a vrm 75 fokos alapjáraton, játék közben meg kitudja mennyi. De legalább szép csendes a kártya
-
Tian66
senior tag
válasz
#00137984 #647 üzenetére
Én még mindig magánszemélyekről beszélek nem farmokról. Hidd el hogy aki otthon bányászik az nem dobálja ki az alkatrészeket. Amik meg a nagy farmokon működnek azzal meg a HA-n nem fogunk találkozni. A pro kártyák pasztája nem hiszem hogy annyival jobb fajta lenne. A támogatás ami jár hozzá az tényleg nem hasonlítható össze. De ha a hardver is annyira más lenne akkor sok vállalkozás akinek cuda rendszerre van szüksége nem venné meg a gamer cuccot. De megveszik és használják az Nvidia nagy bánatára. Na mindegy, én csak azért szóltam bele mert túlzás túlzás hátán van ebben a topikban. Csak ez zavart.
-
Tian66
senior tag
válasz
#00137984 #641 üzenetére
"Semmi más nem indokolná most az árdrágulás okát, ezért a bányászok megérdemlik a negativ hozzászólásokat..."
Szerinted a bányászok kérték hogy legyen drága a VGA? Ezen az áron ők se veszik. A jelenlegi 2-3 szoros árat a kereskedőknek köszönd. De mint mondtam lemegy a láz, jönnek új szállítmányok és mindenki megnyugszik. -
Tian66
senior tag
válasz
#00137984 #635 üzenetére
"Nem számit, mert láthatóan előre berámoltak egy rakatnyi kártyát és minden mást a folymatos müködéshez."
Na ez így teljes hülyeség. Egy bányásznak elemi érdeke hogy ne romoljon el a cucc. Alulfeszelve járatják, hűtik a rendszert, hogy tovább tartson.
Én nem gondolom , hogy a renderfarmok vga-it 3 havonta ujrapasztázzák. Pedig azok is mennék folyamatosan és még csak visszafogva sincsenek. -
Reggie0
félisten
válasz
#00137984 #560 üzenetére
A szamitogep fo hasznalati terulete a munka, erre talaltak ki, aztan ratelepedtek a gamerek. Regen meg jatek sem letezett a szamitogepekre, csak dolgoztak vele. Szoval 50 evnyi karteritest kerek, mert a gamerek felvertek a szamitogepek arat. Raadasul a gamerek miatt nagyon sok elektronikai hulladek kerul a szemetbe, iszonyatos kornyezeti karokat okozva, mikozben a gepuk nagyon kis idoaranyban van kihasznalva. Eszmeletlen pazarlas. Raadasul a gamerekhez kotheto a szerzoi jogok megsertesenek nagyon nagy hanyada. A bunozes melegagya a gaming.
(#567) zoltszalay: Persze, de az nem kozvetlen elfogadas.
-
-
maximilian4
addikt
válasz
#00137984 #560 üzenetére
Teljesen egyetértek. Ráadásul azzal hogy az olcsó energiát támogatják, és olyan helyekre telepednek a bányászok ahol pont fosszilis tűzelőanyagból állítják elő azt, így brutálisan természet és környezetkárosító is egyben. Évtizedek óta azért harcolunk hogy a tiszta energia legyőzze ezeket a Kínai, Indiai, Orosz fosszili csodákat, erre most éppen reneszánszukat élik, vásárolják fel őket és ösztönzik a működésüket...Vicc. Már komolyabb lépéseket meg kellett volna tenni a tevékenység ellen, és jogilag szabályozni a tevékenység folytatását...
(#561) Reggie0
Ez igen. Ez aztán lefed minden élethelyzetet. Szennykaja love (de ehhez költözz ki Kanadába), utazz repülővel (persze ahhoz költözz ki egy másik országba), ruházkodj az alzából stb...Meg teleportálj az országok között.
-
lvb
aktív tag
válasz
#00137984 #326 üzenetére
És azt ki venné meg? Ha meg sokkal olcsóbb, mint a játékra gyártott kártya, akkor kisebb az AMD és az NVidia haszna...
Az egész dolog alapvetően ott bukik, hogy az NVidia anno - a CUDA elterjesztése miatt - CUDA kompatibilssé tette a játékkártyákat, így nem csak játékosok, de cégek (pl. bányászatra) is veszik ezeket a kártyákat, az ide szánt drágább Quadrók helyett.
Abból is elég nagy felzúdulás lenne (+perek), ha a következő gen AMD és NVidia játékra szánt kártyáin nem menne sem az OpenCL, se CUDA, se semmilyen számolásra kihegyezett kód.
-
válasz
#00137984 #326 üzenetére
Igazából csinálhatnának több-GPU-s, soksok VRAM-mal ellátott bányászkarikat is. Ha jól értettem, itt nem is a GPU hanem inkább a VRAM számít, tehát csinálhatnának erre célhardvert, ami mondjuk csak alsó-közép GPU-kat pocsékolna de a csúcs VRAM miatt többet termelne, mint egy über-VGA.
#327: $
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Google Pixel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Videós, mozgóképes topik
- Tesla topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Formula-1
- Robotporszívók
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest