- Léghűtés topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
Új hozzászólás Aktív témák
-
bsztom
újonc
De most milyen élet lett itt hirtelen...
-
bsztom
újonc
válasz
philoxenia #15 üzenetére
Régebben a bérházak fűtését valóban leginkább cserépkályhával oldották meg. A kályhacsempegyártó vállalatok az aktuális ötéves tervnek megfelelően xarták a kályhacsempéket, a Tüzeléstechnika Vállalat kályhás munkatársai pedig a kályhákat, a TÜZÉP Vállalatok pedig hordták ki a tüzifát, amihez minden lakónak saját tárolója volt a közös folyosó megfelelő részén található tárolóban. Manapság ezeket a cserépkályhákat hajigálják ki hulladékként az új lakók, vagy szólnak a kályhásnak, hogy anyagáért bontsa s szállítsa már el a divatjamúlt mintájú rettenetet a szép új IKEA-s bútorok leendő helyéről.
Egyébként azokra a födémszerkezetekre, amelyek egykor évtizedekig türelmesen tartották a kályhák súlyát, a mai építésügyi előírások alapján cserépkályha már nem is építhető. Merthogy a födém nem terhelhető akkora súllyal, amit ennyi ideig simán elbírt. -
-
bandiras2
senior tag
válasz
doktor úr #13 üzenetére
Szerintem egy kicsit sem rosszabb mint mikor az egész ház összes konyhájában karácsonyi sütés főzés van, ez tornyonként 40 tüzhely, átlag3-4 gázrózya + tepsi.
Namost ha én bevágom a téglát egy órára, az abszolút mindegy ebből a szempontból, de mint mondtam, az ötlet bukó.
Samott tégla még jó lehetne, de én azért gondoltam a falazót, mert rácsos, és jó a hőleadása. -
Sotho
őstag
válasz
doktor úr #21 üzenetére
A veszélyes amikor a co visszajön/keletkezik a gázfűtésnél és belélegzed, a füst az jó mert érzed, látod merre megy az égéstermék, más kérdés, hogy nem mindenhol fűthetünk fával
, 8kerben lakom a fűtésszezon beindulásával itt meg jellemzően ilyen koxos -kazán füst szag szokott lenni, ami szerintem felháborító és szvsz leszarom hogy iskolát vagy akármit fűtenek vele
szóval szép dolog a kandalló, de amikor egy falu úszik a füstben télen hát ...
Geotermikus hőforrást és gázmotoros hőszivattyút mindenkinek!
-
doktor úr
aktív tag
válasz
philoxenia #17 üzenetére
Megoldás: a szellőző szervizcsatornája. Mi is a negyediken lakunk egy négyemeletesben, így fölöttem már csak az Úr/Űr/mormonok van(nak)
Szóval simán megbütykölhették a dolgot, csak azt nem értem, hogyan nem tűnik fel senkinek a panelból kigomolygó füst
mert az ilyesmi nagyon-nagyon veszélyes megoldás. Persze Mongóliában tök elterjedt
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Crystalheart #19 üzenetére
Könnyűszerkezetű kémény is építhető.[link]
-
Crystalheart
őstag
válasz
philoxenia #17 üzenetére
És panelban, de minden emeletes házban arra is kell figyelni, hogy elbírja a kéményt az egész szerkezet. Hallottam már olyanról, hogy felső szintre építettek kéményt, és mivel nem pont a nagy alsó tartófal fölött volt, életveszélyessé vált az a rész.
-
Crystalheart
őstag
válasz
bandiras2 #11 üzenetére
"Hogy a gáztüzhelyen húst vagy téglát sütök az teljesen mindegy."
Hogy jöna gáztűzhely a kéményhez?
Egyébként nem minden kémény felel meg ugye rendes vegyestüzelésre, ami jó mondjuk egy gázcirkónak. Ajánlom amúgy a műgyanta kéménybelsőt, eszméletlenül jó a hőszigetelése, képes 600 fokot bent tartani pár fok külső hőemelkedéssel, úgy mindenféle burkolat jobban bírja. Azonban ma még nemigen elterjedt, úgy kell utánakutatni, következésképp elég drága is.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Thunderzolee #16 üzenetére
Hát, mivel negyedik emelet és négyemeletes a ház a födémet átütve esetleg. Másképp csak a falon lehetne, de a cserépkályhához azért jó huzatú kémény kell a működési elv miatt, nálunk pl. 8m körüli a kéménymagasság.
-
válasz
philoxenia #15 üzenetére
Panel. Tipikus négyemeletes panelház lift nélkül.
Kívül nincs beburkolva semmivel, látszik a csupasz szürke panel.
Esztergom. Bánomi lakótelep.
A lakás alaprajzából is felismerhető a tipikus kétszobás panellakás alaprajza.Valóban nem tudom a kéményt hogyan oldhatták meg, biztos van rá magyarázat.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nálunk cserépkályha van gázégővel, kissé, /nagyon/ drága lenne ma rakatni. Cserépkályhás volt a tavasszal, a másik kályha átrakása is 300k lett volna.
A gázos, /az még legalább húsz évig bírja/ mai árakon milla környéke lenne nulláról. Egyébként csak az égőfej lenne egy százas gondolom. Anno 99-ben 70k volt, olasz égőfej.árakTZolee: az egyedi fűtéshez kéményre van szükség, nemigen panel lehetett az.Régen építettek tömbházakat még cserépkályhákkal Szolnokon is. De nem panel volt, hanem tégla.
-
Hát most olyat fogok írni..
Lehet, h nem hiszitek el, de én már láttam négyemeletes panelház negyedik (!) emeletén cserépkályhát. Dobtam is egy hátast.. tipikus panelházi kétszobás lakásban az általam pirossal jelölt részen a két szoba között egy ajtó szokott általában lenni, namost itt egy cserépkályha volt.Ez egy albérlet volt Esztergomban.
Hát nem vettük ki; de volt egyéb furcsaság is a lakásban: például bojler a fürdőkád felett. Én városi gyerek vagyok, megszoktam, h meleg víz folyik a csapból, bojlert unokatestvéreimnél láttam, meg nyaranta a Balatonnál szállásokon.. Itt meg panelházban a fregoli helyén egy ormótlan bojler fogadott.. pppppppffffffffffff..
Azonkívül a lakásban egyedi gázfűtés volt kiépítve oly módon, h az eredeti csővezeték is megvolt, plusz a gázfűtés vezetékei a radiátorokhoz, amik ez miatt kicsit át voltak helyezve..
Valami nem lehetett rendben a tulajnál se, mert azt hangoztatta, h azért van a cserépkályha is, mert ha valaki ragaszkodik ahhoz, akkor fával is be tudjon fűteni, ne csak a gázfűtés működjön...Hátt, ilyen is van.. 2008, Esztergom..
Am szép nyolcvanas évekbeli tapéta is volt a szobákban, a konyhában fogott a fal ha nekidőltem, kopott ronda padlószőnyeg a kisszobában, és bónuszként a parketta recsegett a nagyszobában. És mindez 40ezer plusz rezsi volt, három havi kaucióval.. Hát ki az a marha aki ilyen komforttalan lakásba költözne?
-
doktor úr
aktív tag
"Zseniális" ötlet... az alattunk lakó is ezt ötlötte ki (panelházban), olyankor mindenki fuldoklik, mert a szellőző persze közös. Szóltam már neki, hogy ez nem is kissé veszélyes, nem értette meg. Aszongya, majd kinyitja az ajtót... aha.
-
bandiras2
senior tag
válasz
Crystalheart #10 üzenetére
Hogy a gáztüzhelyen húst vagy téglát sütök az teljesen mindegy. Bár ahogy kinéz bukta a B30 falazóblokk
Építőiparban járatos munkatársam szerint pár felmelegítem-lehűl procedúra után szilánkokra esik szét...
Ráadásul még mindig hideg van -
Crystalheart
őstag
Úgy sejtem, panelban nincs kémény, úgyhogy necces, bár büntetésnek jó. Fűtés vagy össznépi szén-monoxid-mérgezés!
Amúgy nálunk meleg víz sincsen, mert tönkrement a cirkó, szóval meg tudlak érteni.
-
bandiras2
senior tag
Még mindig hideg van...
-
Bordoi
őstag
válasz
mexicanraven #2 üzenetére
Mi is cserépkályhával fűtünk. Ugyan van gáz is, de azt az elmúlt 10 évben hanyagoltuk.
Cserépkályha+akác fa az igazi. -
neduddki
nagyúr
válasz
mexicanraven #2 üzenetére
HI!
nal si volt hera 3-mal sajna a szoba ~130m3-vel nem igazan boldogult, azita atadta a hejjet nehnay radiatornak azota kisse kevesbe porog a gazora is:- )
udv
neduddki
-
Racecam
nagyúr
Nem címlapos írás, semmi köze a Gamepod-hoz.
A többi stimmel, áttettem saját blogba. -
anjani182
őstag
Rakj tüzet a szoba közepén
-
mexicanraven
senior tag
Az én szobámban cserépkályha van és semmiért sem adnám azt az igazi "melegséget" amit az nyújt.. Az ilyen távfűtések és társai elég ratyik...
-
Sefter
veterán
de igazad van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li ITX Gamer PC - AMD R5 5600, RX 6700 XT, 16GB, 1TB, Win11 Pro - ELADÓ!
- Újszerű Lenovo Thinkpad L14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 7535U 16GB RAM 512GB SSD Win11Pro Gari: 25.09
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest