- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SSD kibeszélő
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sisco2
tag
válasz
E.Kaufmann #42 üzenetére
Van esetleg IRIX(unix) vagy SGI topic itt a ph-n?
-
E.Kaufmann
veterán
Unix olyan mint az autó belső felépítése/működése vs vezetés. A hatékony vezetéshez szükség van alapismeretekre, hogy ne gyilkoljuk le a gépet idő előtt. Nekem is voltak hiányosságaim a váltóról, meg is szólt az oktató, hogy ne gyilkoljam. Mondjuk lehet még most sem bánok vele kesztyűs kézzel, de azért olvasgattam a kuplung-váltó-motor kapcsolatról és próbálom finomabban kezelni.
A Unix szelleme meg ott van egy csomó mai rendszerben. Igaz én Linux-ról tanultam már, de a régi userlandot egy az egyben átvettek, ha jól tudom. Mintha már eleve a userland szabad szoftveres átírása már előbb kezdődött volna, mint a Linux kernel és utólag passzintották alájuk a kernelt, de javítsatok ki, ha nagy hülyeséget írnék. -
hallador
addikt
Ok, de akkor ugye nem jön senki azzal sírni, hogy megnyomom az exe-t és szar a Linux, mert igazából azt sem tudom, mit mivel kever. Aztán azzal sem, hogy pl: Magyarország egy kirívó példa az informatikai analfabetizmus szempontjából. Ha meg kell nézni egy ip címet vagy bármit akkor kb összedőlt a világ.
Szóval értem én, hogy az zzz generáció szerint semmi értelme nincs. De aki informatikát tanul, annak mégis, aztán ha nem kötözködnél hanem olvasnál is, ami nyilván nem megy jól ezek szerint, akkor ki is írt olyat, hogy a UNIX releváns a mai tanuló számára?
Jó veletek beszélgetni mintha a fallal beszélnék...
-
MongolZ
addikt
Azért teljesen irreleváns, amit írsz, mert ennyi erővel a 2-es számrendszert kellene oktatni mindenkinek, vagy a bányászatot, hiszen a nyersanyag többségre még mindig a földből jön. Hát hogyan használhatsz autót, ha azt se tudod, hogy hogyan bányásszák ki a szenet a földből? Na, ennyire releváns egy mai tanuló számára a UNIX.
-
-
E.Kaufmann
veterán
Akkor most már értem, miért olyan nagy az arcod
Azt hittem, egy olyan trey (hup.hu) forma 40-es eleji fickó vagy nagy arccal, nem pedig egy polihisztor nyugger
Egyébként úgy minden ittlévőtől kérdem. Mennyire jók ezek az alapok amiket a UNIX-szal letettek? Nem volna ideje eldobni és teljesen újat építeni? Tudom, sokan próbálkoznak ezzel, de nem tudom, hogy valami konszenzus van-e kialakulóban milyen legyen az új alap. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekünk ált. iskola 4. évében lett lehetőségünk számítógép elé kerülni, ott minden a DOS-ról szólt, dos parancsok voltak a falon, dos alatt csináltunk mindent, meg azt hiszem volt egy kis qbasic is, a szakkör keretében kisebb gépeket működtettek párhuzamos porton az szerencsésebbek.
Középsuliban Windows NT volt meg Office dolgok, kisebb programozás, ilyesmi. Fősulin láttam először Linuxot (saját érdeklődést kivéve).MongolZ: nekünk alaposan megtanították a rendszerváltás idejéig a történelmet, nem csak említés szintjén 18 után.
-
hallador
addikt
Nagyon egyszerű, ahogyan előbb is írtam meg kell nézni ma jelenleg melyik van nagyobb hatással a világra. A Unix megszületése, körülményei, technikája, ami ma is meghatározza, az operációs rendszer, de eleve a szoftverfejlesztést. Gyakorlatilag ha csak előveszed a mobiltelefonod, bekapcsolod a TV-det, vagy beülsz az autódba, gyakorlatilag mindenre kihatott ez. Nem csak otthon hanem az egész világon. Szerintem ez csak elég komoly dolog, hogy legalább tudják, hogy mi fán terem ami ennek az egésznek a dédapja, és dédanyja volt.
Ha pedig netalántán informatikus valaki, akkor meg nem csak említés szintjén, hanem alapok szintjén is. De ezt már kifejtettem itt. Nem írom le még egyszer.
-
MeszesKPT
őstag
Én meg azt hittem, hogy a DEC névvel nem fogok már találkozni. Anno még dolgoztam is a Digitalnál, bár az már nem a cikkben említett korszak volt.
-
Ha valaki annyira mai gyerek, hogy nem tudja, mi fán terem a Unix, azért az iOS-ről csak hallott valamit. Na, az lényegében egy BSD (avagy Berkeley Unix), kicsit megherélve, hogy kompatibilis legyen a Classic MacOS dolgaival.
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Silentfrog #20 üzenetére
A szuperakciókra feljogosító végbélkúpról....
-
DraXoN
addikt
mondjuk ez azért érdekes, mert én 32 vagyok, de nekem általánosban volt igaz, kb. csak említés szintjén róla ... igaz én fura iskolákba jártam, mert tanultam még szorobánnal (abakusz) számolni, illetve commodore64, dos és windows 3.1-en is, "ügyködtünk" a windows 95 és windows 98 gépek mellett (hogy mindent megtanítsanak amit lehet.. valahogy nem kíméltek minket, bár én "élveztem", kedvenc óráim egyike volt anno)...
Bezzeg középiskolában ... nem igazán voltam jóban az infó tanárommal, az érteségi eredményem "csak azért is lehúzta" anno (94%-ra), hiába volt minden hibátlan a szóbeli és az írásbeli is (az írásbelit ráadásul a fél csoportnak akikkel együtt voltam bent én csináltam meg.. maga a vizsgabiztos "küldött körbe", miután látta én már majdnem kész voltam .. alig maradt aztán időm az utolsó feladatomra, mert "mindenkinek kellettem")..
-
-
hallador
addikt
Ha abból indulok ki, hogy melyik van jelen pillanatban nagyobb hatással a történelemre akkor legalább olyan szinten mégiscsak kellene róla említeni pár szót. Nem történelem órán, de infon minimum. És igen már általános iskolában is.
Én azt gondolom, hogy jelenleg a világ nem itt tartana, ha nem született volna meg a Unix maga. A működése, a parancsai, felhasználói felülete ma is ott van a szerverek nagy részénél:, terminal emulator, vi, bash, KSH, ed, cd, rm, ps ismerősek??Na ezek ott jelentek meg, szerinted használják ma is?
Azt nem állítom, hogy konkrétan Unix-ot kell tanítani operative szinten, de igenis ismernie kellene általánosan mi ez egyáltalán.
Ja a Microsoft Powershell alatt a Unix-ben bevezetett parancsok ugyanúgy működnek, csak nem azokkal a kapcsolókkal. WSL nélkül is.
Azért nem árt, ha akit érdekel tudja, hogy ez már ugyan történelem, mégis ott van gyakorlatilag mindenhol ahol command line van,
-
nyunyu
félisten
Ha, kb említés szintjén.
Mostani tematikát végigolvasva az anyag 3/4-e ugyanaz, mint amit 20 éve hallgattam.
Még mindig az UNIXból vezetik le, milyen főbb feladatai, funkciói vannak egy oprendszernek, és az hogy volt a UNIXban megoldva.(Nyilván nekünk is már Linuxot mutogattak a laborokon, Ural-2-őt már nem láttuk működni.)
-
Silentfrog
veterán
válasz
Dr. Romano #11 üzenetére
Csak azért hiszed ezt mert nem tudsz a szuper akcióra feljogosító titkos kézfogásról.
-
nyunyu
félisten
ha magamtól nem nézek utána, akkor semmit nem hallok róla, hogy mi is az a Unix. Iskolában se kerül szóba
Háát, mérnökinfós tananyagból még mindig nem kopott ki.
-
jbush
tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most h. mondod, szerintem mögötted ültem.
Mondjuk a tanár nevére már nem emlékszem pedig szakosodás után is tanított. Info1-en bash parancsok meg egyebek mellett lehet, hogy meg lett említve a unix is. KDE3-as gépek voltak, talán Suse Linuxal a teremben.
De aztán jött az infó2 és csak MS Office oktatás volt valamilyen tanárnővel... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Romano #11 üzenetére
Ohh b+!
Na ezt a Unixot én is ismerem
-
Dr. Romano
veterán
Az Unix ittt Békésben kimerül az autóalkatrész kereskedésnél, de nem megyünk oda mer drága
-
DraXoN
addikt
Mondanám ezt "átlagember" csak ismeri ... de belegondolva rá kellett jönnöm, átlag ember nem tud ilyet, főleg "ilyen régi dolgokról... egyre több embernek már a floppy is "új" ... Meg úgy eleve nem érdekel sokakat mi is van/volt/lesz a különböző területeken (mondjuk én is így vagyok a sztárok/hírességek nevével, életével, arcával.. nem érdekelnek akkor se ha mögöttem/előttem áll valahol egy sorban, valószínű persze meg se ismerném... míg mások "elolvadnának" örömükben, hogy egy légtérben lehetnek XY-al)
Mondjuk .. ebből kiindulva, átlaghoz úgy se jut el nagyon ez a cikk, eleve "meg se nyitja", vagy a részleteibe nem menne már bele a dolgoknak...Mondjuk eléggé geek az a driver emuláció amit csináltak a rendszerhez
az az hardver többet tud mint a többi rész összesen
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jók az ilyen cikkek, de kaphatott volna egy bekezdést maga a Unix is, hogy miről van szó.
-
bambano
titán
nem úgy volt, hogy valameddig teletype, utána klavi.
80-as évek elején programoztam tpa-n (talán 128-on vagy valami ilyesmi), amire ha multiuser basicet bootoltak, akkor teletype volt, ha meg focalt, akkor vektorgrafikus kijelző trackball-al. Úgy nézett ki, mint egy oszcilloszkóp. -
bambano
titán
hehe [link] retina display, 250fps
Happy Hacking!
-
hallador
addikt
Basszus a legjobban dokumentált oprendszer születés. A története meg zseniális. Hihetetlen emberek dolgoztak rajta. Kezdve a Multics-tól a Unix-ig.
Ha minden jól megy eljutok a közeljövőben a most már nokia épületbe. A történelem része lett, és nem csak az informatikáé. -
Yodafon
őstag
Hogy megemlékezzenek a UNIX egyik fejlesztőjéről, a 2011-ben elhuny Dennis M. Ritchie-ről, felhasználónévként a dnr-t választották.
Hát majdnem sikerült!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A neves évfordulóra egy DEC PDP-7-en még a 0-s verziót is beindították.
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Ukrajnai háború
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Gitáros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256GB titánszürke garanciával
- Iphone 12 Black 64Gb független 87% akku
- LG 27 Odyssey 144Hz Gamer monitor
- 27% Számlával! HP Gaming! 16.1" IPS 144Hz / 7640HS / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest