Új hozzászólás Aktív témák
-
AusWolf
őstag
válasz rottenbull #37 üzenetére
Nekem akkor se kéne önvezető autó, ha ingyen adnák. Nem csak a gépek iránti bizalmam hiányzik teljes mértékben, hanem a vezetési élményt is teljesen megöli. Szerintem nem én vagyok így ezzel egyedül. Attól még persze nem vitatom, hogy rengeteg pénzt beleölnek, csak tudnám, hogy minek.
Siri, Cortana, és társaik se jók semmire szerintem. Minek égessem magam azzal, hogy a gépemhez beszélek, ha egy kattintással megnyílik a Google? A Star Trekben jópofa az ilyesmi, de a valóságban nem annyira.
Jaj, de régi cikkre válaszoltam!
[ Szerkesztve ]
Az önvezető autó olyan, mint az önmegivó sör.
-
mekker
őstag
válasz #74018560 #112 üzenetére
http://www.icinsights.com/news/bulletins/Intel-Continues-To-Drive-Semiconductor-Industry-RD-Spending/
Tavalyi statisztika[ Szerkesztve ]
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
Raymond
félisten
-
AAAgold
senior tag
az NV állítólagos 3mrd$ fejelsztési költségének nagyságát árnyalni tudja némileg, a destiny játék 500m$-os költségvetése - ennek fényében nem is sok 3mrd$, főleg, hogy egy jövőbemutató technológiáról van szó
"Miért imádják az aranyat? Nem lehet megenni..."
-
mekker
őstag
Nem kételkedem benne, hogy kiszámolták, hogyan is éri ez meg nekik, és osztom azt a korábbi véleményt, hogy ez a 3b$ is csak valami félrevezető, PR-osztályos szám.
Inkább csak arra akartam reflektálni, hogy ez a vita kezdett egyre inkább értelmetlen irányba folyni.Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
nagyúr
Engem is meglepne a 128 ROP, de értelme lenne - a Maxwellben az volt a nagy performance booster, látszott, hogy szükség van rá, és most a chip elejének nagy része, valamint a teljes közepe 75%-kal nagyobb, mint a Maxwell. Amúgy sztem a 96 ROP kb. jó lenne a 28 SM mellé, de nyilván csak akkor, ha raszterizációs kapacitás is megnő - és ehhez ugye a 384-bites config kell.
Azt nem látom, hogy a memory paging hol váltaná ki a ROP-okat - az elmúlt évek játékai tele vannak brute force postprocess effektekkel, amik zabálják a pixel-kapacitást."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
lenox
veterán
Egyébiránt ugye nem baj, ha az ilyen stílus mellett nem linkelgetem neked a cikkeket?
Nem baj abszolut beleillik a stilusodba, hogy levegobe beszelsz . De tenyleg, bagoly emlegeti a szalkat...
'Tesla car crash'-re nem lattam az elso oldalon olyat, hogy elutott volna valakit onvezeto auto. Nem erdekel jobban ez a resze, ha nem baj.
-
félisten
-
félisten
Akkor passz. ÉN ebben a számban gondolkoztam végig .
Nekem ez gyanúsan kevés, mivel csak a Google a kis céget amire el kezdte alapozni ezt a z egészet 400 Millióért vette, 2 éve és fejleszti felfele, az IBM féle együttműködés meg több mint 1 milliárdos befektetés, Ez mellé még hol van a többi gyártó által eszközölt fejlesztés?Intel, stb stb..és ugye 2022 ről beszélünk.
Logikus az lenne,ha az az összeg lenne reális, amiről én írtam, illetve gondoltam.
Így értem az álláspontodat.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
lenox
veterán
Teves, a billion ezer milliot jelent angolszaszeknal. Ugyanaz a szam mashol:
Tehat 1700 milliorol, 1.7 milliardrol van szo.
-
félisten
Nincs itt only write mód, nem neked szólt a kommentem , hanem a kapitalista üzletszemszögű felvetésre válaszoltam és a legfontosabb , hogy nem neked.
A billió magyarul és a legtöbb nyelven milliószor milliót, azaz ezermilliárdot jelent.1800 milliárd és nem millió. ha csak 5% hardver üzletrészt számolsz NV nek, ami a jelenlegi állás szerint egy pesszimista becslés, már az is többszöröse a befektetett 2 milliárd dollárnak. Mivel IBM és NV együttműködésben van és IBM kezd nagyon előkelő helyre kerülni ezen a téren Intellel szemben,( ugye Google IBM procikat akar Intel helyett és mellé)+ ( nem véletlen a Volta kialakítása és remek együttműködése IBM re vonatkozóan ) meglátjuk mi sül ki belőle."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hiszem, hogy duplázzák a ROP-okat. Nincs értelme. A Volta nagy fícsőre a general purpose memory paging (GPMP). Az ehhez szükséges hardver ott van a lapkában, ami többféle CPU ISA-ra rá van tervezve. Viszont nem biztos, hogy GeForce-on bekapcsolhatják, mert az Intel szerint ehhez szükségük van x86 licencre, míg az NV szerint ez nem kell. De a vita annyira kiszámíthatatlan, hogy az import bantól való félelem miatt lehet, hogy a letiltás mellett döntenek. De nyilván a fejlesztés benne van, és ettől sokkal jobb lenne, mint a Pascal, elméletben persze. Ergo a mérnöki munka ott van benne, de jogi problémák miatt lehet, hogy kihasználhatatlan lesz a PC-ken. Ugyanezzel az újítással készül egyébként az AMD Vega is, csak nekik ugye van x86 licencük, így ha kell hozzá, ha nem, az Intel nem támadhatja jogilag.
A jogi résznél az a legfőbb gond, hogy az Intel nem véletlenül hátrál ki a korábban kötött licencszerződés mögül. Azt nem újítják meg, hogy az NV ne tudja őket ezzel zsarolni az x86 licencért. Emellett az AMD-vel is meg kell egyezni, de velük egyszerűbb a helyzet, mert számukra mindennek megvan az ára. Tehát ők ezekre nem hatalmi, hanem üzleti kérdésként tekintenek.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
lenox
veterán
Nem kell google sem, mivel ezt mar irtam fentebb, csak nem kell write-only modban nyomni. Szoval 2 milliardbol hw koltseg par szaz millio, gpu ebbol 100-200, abbol nv nagysagrendileg 100. Szoval ebbol 5 ev mulva 100 milliot kaszalnak. Ehhez kepest ennel a datacenter businessuk mar tavaly 10-szer nagyobb volt. Nyilvan ez nem pontos, de ezert az latszik belole, hogy nem ennek kene a fo szempontnak lenni.
-
mekker
őstag
válasz #06658560 #94 üzenetére
Pont az volt a panasz, hogy ő például nem ilyen utódot várt a gp100-nak.
@(#95) b.
Azaz nem angolszász skálán az 1,8 mrd $.[ Szerkesztve ]
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
félisten
Jelenleg ilyen olyan cikkek, források, többek között Forbs állítása szerint 1.8 billió dolláros üzletág lesz 2022 re, ami 4-5 év.
Google segít ezen adatok megtalálásában."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
mekker
őstag
Lenox itt most arra utalt, hogy nem érti minek alapoznak egy eddigi termékvonalat (és 3 mrd $-t) egy olyan dologra, amit ugyan sokan kutatnak és nagyon hasznos, de még nem kapitalizálódott kellőképpen. Mert hát a világbéke nem fogja meghatni azokat a partnereket, akik workstation-öket, vagy szuperszámítógépeket gyártanak, és kénytelenek többet fizetni egy olyan hardverért, aminek a felét a felhasználók nagy része nem fogja hasznosítani.
-
Cassi
őstag
A kaján már rajta vannak:
https://blogs.nvidia.com/blog/2017/05/11/how-deep-learning-will-stir-more-joy-into-your-cooking/
Cloudos deep learning service-t készít egy startup a sült csirke és más hasonló kaják megfelelő elkészítéséhez. Sok sikert, kíváncsi vagyok, hány előfizetőtől lenne nyereséges egy ilyen. Ez már a poszt-abszurd fázis.
-
törölt tag
válasz FollowTheORI #69 üzenetére
Igen, nem kell találgatni, a 3 milliárd sehogy nem jön ki, csak ha az előzőeket is beleszámoljuk. Dúrván 1.3-1.4 milliárd USD-t költ az NV fejlesztésre évente (összesen). [link]
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #32839680 #85 üzenetére
Hát meglátjuk mit hoz a jövő, ha ők nem ,még van azért pár cég, aki kihasználhatják ezt.Reméljük asztali GPU-k formájában is visszaköszönnek ezek a fejlesztések.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nagyúr
Köszönjük a cikket. Bár a professzionális felhasználásra szánt funkciók is igen érdekesek (vagyishát abszolút nem ), engem sokkal jobban érdekel az a kérdés, hogy milyen módon fog ez GeForce-szá transzformálódni.
A Pascal esetében a GP100-ból elég világosan látszott, milyen lesz a GP104, és lehetett sejteni, hogy sokkal gyorsabb lesz, mint a Maxwell. Itt meg be lehet tippelni a 3584 FP32-es ALU-t meg a Pascalhoz hasonló órajelet, és az hoz majd 20-30% extra sebességet, de mi lesz a chip többi részével? Megint beduplázzák a ROP-okat? Ha igen, akkor azokat milyen memória fogja tudni kiszolgálni? Vagy esetleg szakítanak a 256-bites busszal, és lesz 384-bit a GV104-en, és akkor az megoldja a ROP-kérdést is? De akkor mi lesz a GV102-n?
Vagy csinálnak valami tök mást (kevesebb ALU és magasabb órajel)? Teljes homály"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
lenox
veterán
Ne hulyeskedjunk mar, semmit nem linkeltel amiben szamok lennenek. Persze, van mindenfele science project, de mennyit koltottek ra, mennyit adtak el, mi a business model? Hany gv100-at vesz a google? A sajat tpu-juk mellett eddig is hasznaltak gput, cput, ha ez annyira vilagmegvalto, akkor miert nem egy uj custom deep learning chipet fejlesztenek, vagy fejlesztetnek az nv-vel?
-
félisten
Mátrix számítás szempontjából az FP 16 kikerülhetetlen, alapvető dolog amire épülhet az egy órajelen belüli FP32 de akár 64 számítás is és ez vegyítve .Ha szükség van FP16 számításra az nem fog így akkor erőforrást lekötni , mint a Nem tensor alapú kártyáknál, és az órajelen belüli hozzákapcsolás, vegyes összeszorzás erőforrás barát az eddigiekhez képest,ha jól értelmezem,de szerintem Te jobban értesz ehhez a dologhoz, én laikus vagyok abszolút.
Olvasd el amit linkeltem róluk.[link]
Nekik nincs is más lehetőségük másfele fejleszteni, ha jobban belegondolsz.Se a genetikus fejlesztésnek nincs más lehetősége, se a mesterséges intelligenciával megtűzdelt robotikának.
ha megnézed az oldalt, amit linkeltem , és tovább lépsz a tensorflow oldalára , láthatod, hogy az ARM, Intel, IBM, Ebay, Google mind fő támogatói ennek. ha csak az ARM , Intel, Google szentháromságot kiemeled ezekből, érthető NV fejlesztése.
Persze én is csak írok valamit, ahogy Én gondolom ezt , mert igazad van abban, hogy nincs rálátásunk erre de úgy gondolom, hogy NV-nek van, ha ekkora fejlesztést erre alapoz.[ Szerkesztve ]
-
félisten
A méretét láthatod, hogy a Goggle erre tette fel a jövőjét. száz részleggel kutatják és fejlesztik, többek között nekik a legfontosabb a TensorFlow, és igazából szerintem Nv is nekik, vagy hasonló méretű, költségvetésű,cégeknek fejlesztette ezt a kártyát. Ezen kívül meg még sok cég használhatja majd. Ezek a Tensor modulok nem csak FP 16 miatt fontosak, az a lényege, hogy össze tudja ezeket szorozni és hozzá tudja adni egy FP 32 számításhoz egyetlen órajelen belül.
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
Nem tartom feleslegesnek a gepi tanulast. A piaci meretet kerdezem. Nekem valoban nincs ralatasom, de ugy tunik senki masnak sincs, meg egy ertelmes szamot nem lattam azon kivul, amit en irtam be. Az alapjan egyelore nem nagy. Es annak is csak kis reszere lonek csak fp16-ra alkalmas hw-rel. Nekem fele ekkora, de fp32 kepes hw pl. erdekesebbnek tunne.
-
félisten
Rendben, akkor sok olyan terület.
Egyébként mi a célod ezzel a dologgal, amiben feleslegesnek tartod a gépi tanulást? jelenleg szinte mindenki a mesteriséges intelligenciában látja a jövőt.
csevegőrobotok fejlesztésében például a mátrixszámítás lassúsága akadályozta a legjobban a fejlesztést, volt olyan viselkedésmód modul amit hetekig számoltattak ,pl a szleng használata bizonyos érzelmi reakciók alatt.szerintem az van a dolog mögött,hogy nincs megfelelő rálátásod a dologra,se az üzleti részére se a felhasználási módjára. Nem mintha nekem lenne, de hát gondlom a világ egyik legnagyobb VGA gyártójáról beszélünk, reménykedhetnél benne, hogy tudják mit csinálnak, csak úgy mint a Google. [link]
Ez csak egy egyszerű példa, amit linkelek,[link] hogy a Go játékban az első számítógépet ami MI által vezérelt programban verte meg a világ legjobb Go játékosát 176 GPU !!!! hajtotta meg. Hol vagyunk ezzel még ahhoz, hogy mesterséges intelligenciáról beszéljünk, ahogy azt az emberek elképzelik? Kb ez a hajnala ezeknek a dolgoknak, KB a világ első számítógépéhez tudnám hasonlítani ezeknek a Volta szerű kártyáknak a tudásást az MI kutatásban.Szerény magánvéleményem szerint ez a számítástechnika, robotika, orvoskutatás jövője is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
"Ha 64 bites lebegőpontos operációról, azaz FP64-ről van szó, akkor egy darab 8 utas, FP32 esetében már egy darab 16 utas, integer mellett egy darab szintén 16 utas, míg az új Tensor műveleteknél egy darab 128 utas tömb áll rendelkezésre. Utóbbi esetben fontos kiemelni, hogy ezek strukturálva vannak, vagyis egy 128 utas tömb gyakorlatilag két darab úgynevezett tensor magot jelent, amelyek 64-64 darab ALU-t használnak. Ezek a tensor magok egyébként speciálisan gépi tanuláshoz, ezen belül is mátrixaritmetikára tervezett, kevert pontosságú feldolgozók."
" Tensor magok, amik csak ezzel foglalkoznak. 4*4-es mátrixokkal végeznek műveleteket, két FP16-ost össze tudnak szorozni, majd hozzáadni egy FP16-oshoz vagy FP32-eshez egyetlen órajel alatt. "
[ Szerkesztve ]
-
félisten
DNS és fehérje szekvencia illesztő algoritmusok,kvantumalgoritmusok tervezésére, kvantumkutatás, kombinatorikus csoporttesztelés, ( önvezető autók), modellezés, repülőgép és űrrepülőgép kutatás, elemzés modellezés., jelkép-feldolgozás, adatbázis elemzés és hibaszűrés, képfelismerés és elemzés,stb..
Minden olyan terület, ahol a Mátrixszámításnak fontos feladata van...és lényegesen gyorsabb hardverre van szükség. ezen a területen a volta többszörösen hatékonyabb, mint a pascal a tensor magok miatt.UI : gondolom desktop vonal teljesen más felépítéssel jön szerintem is, de el tudom képzelni a Tensor magok egy átalakított változatát az AI és Fizkai számítások hatékony felhasználására játékmotorokban.
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
válasz FollowTheORI #69 üzenetére
Nem, amiket te irsz, azok cuda, esetleg cpu, vagy gcn magokon futnak. Engem az erdekel, hogy a tensor magokat milyen business fogja kihasznalni. Mert ezek szerint te azt gondolod, hogy ezek kozul mind, de ez nyilvanvaloan teves. Geforce-ban szerintem nem lesz tensor mag, max egy legerosebb Titanban. Es az nv penzugyi jelentese sem alapul semmilyen tensor magra. Pont, hogy gyengitene az eredmenyeiket, ha a gpu feluletuk egy reszet olyan dologra pazarolnak, amit amugy nem hasznal a user.
-
TTomax
félisten
Az nvidia mindig is 2 vonalat fejlesztett,ez csak akkor szakadt meg amikor le kellett hozni a keplert consumer vonalra (780Ti) mert nem volt akkor a GCN ellen más alternativa azért is kellett a szokásosnál is több support a keplereknek.
Most hogy lépéselönyben vannak ismét két vonalra fokuszálnak mert tudják,hogy egy gpuval nem lehet lefedni a consumer és a professzionális vonalat.BTW a volta a mostani formájában alkalmatlan a consumner piacra,ha jön akkor biztosan át lesz faragva rendesen.★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
scdlsc
senior tag
-
nagyúr
Erre még reagálok egyet. Szerintem ne vedd kp-nek ezt a 3 milliárdot (ahogy fentebb is írtam, szvsz itt az NV úgy számol, hogy a Maxwell és a Pascal is benne van, tehát amióta a DL fejlesztések mennek azóta ennyit költöttek el... vö: 2013/14-ben még csak volta volt, pascal nem is volt a terveken - tavaly szerintem 2B mondott a pascalra, jövőre meg azt mondja majd hogy 4B )... másrészt tavaly:
Szóval ezért, tavalyi GTC-n többek között ezt is idézte Jensen, meg hogy 500B market 10 évre vetítve.
Ez ugye 50B per év lenne... ehhez képes a 3B "semmi", főleg hogy a 3B sem egy év, hanem több évre elosztott költség valójában... mondjuk 3 éve fejlesztik, akkor 1B per év átlagban.Rengeteg szolgáltatás épül ezen, vagy váltható ki erre. Üzleti intelligenciák, egy sima google keresés... ami mind bevételt termel minden cégnek, ezért hajladóak nem kicsit ebből elkölteni az NV részére, aki cserébe egyre jobb és hatékonyabb megoldást kínál nekik, amiből mégjobb szolgáltatásokat tudnak csinálni, mégtöbb bevételt remélve... és a kör bezárul.
Szvsz ha igaz is a 3 milliárd dollár, aprópénz ahhoz képest hogy a világon mennyit tudnak ezekből eladni évről évre majd (mondjuk csak abban a kb 3 évben amíg a Volta futni fog).
Ráadásul ez a 3 milliárd bekerül a Geforce vonalba is, vagyis te is én énis megveszem/kifizetem... csak nem DL-re használom.
Ugye épp nemrég volt az NV pénzügyi jelentése... szerintem nem kérdés hogy megéri nekik.[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
lenox
veterán
válasz rottenbull #63 üzenetére
Igen, a gp100-nak latom az ertelmet, nekem is van egy mindjart jon a masodik.
-
lenox
veterán
válasz FollowTheORI #61 üzenetére
De azt ugye erted, hogy attol, hogy egy nagy ceg hasznal egy technologiat, az nem jelenti azt, hogy csak azt hasznalja, nagyreszt arra kolti a penzet, egyaltalan szignifikans osszeget kolt ra.
Biztos sok minden epul ra. Egyik talalgatas szerint az egesz deep-learning piac lesz 2 milliard dollar 2022-re. Erted, az egesz, nem a hw cost, hanem az egesz. Nyilvan megeri most berakni 3 milliardot.
Szerintem eloszor ertsd meg, hogy a szolgaltatasok szama, nem mond semmit az ertekukrol. Az ertekuk sem mond semmit a hozza kacsolodo hw ertekerol. Szoval az az erv, hogy sok szolgaltatas epul deep-learningre, tehat kb. barmennyit erdemes hw fejlesztesbe rakni, az egy gyenge erv. -
lenox
veterán
válasz #06658560 #56 üzenetére
Lehet, pl. azt maris megneztem, hogy nincs nv gpu a Watsonban.
Szoval a 37. oldalon nem latom, hogy mennyi penzt raktak nv hw-be. A novekedesbol se latom, hogy barmilyen nv fejlesztest erdemes erre alapozni.
Az asszisztenseket már leírta, hogy nem olyan nagy. Mert szerinte csak.
Nagyon egyszeruen lehet cafolni, ird le a szamokat, hogy mennyit keresnek rajtuk.
-
nagyúr
Bakker... csak alig párat soroltam fel ahol használják ezeken kívül... de mindegy. Én biztos nem foglak győzködni.
Ez nem csak DL-re jó ám... remélem azzal is tisztában vagy, szóval ez hogy az általános van visszafogva a DL miatt nem igaz... csak arra is jó, egyik nagy célterülete. Meg itt a DL egy elég tág területre van alkalmazva, csak szerintem te szűken gondolkozol benne mire lehet jó vagy mi a DL.
De ha megnézed mennyi féle szolgáltatás épül erre a machine learning, analysis területre... hát, nem 3 az biztos.Data center méretekben ezek a "kis" fejlődések is számítanak ám... potom párszázzal kevesebb szerver kell sok sok millió dollár spórolás is lehet, vagy nagyobb kapacitás ugyanakkora helyen.
Szerintem fusd át és olvass bele mikre használják még ezeken kívül a legkülönfélébb cégek... aztán gyere vissza. Bár ne hozzám én már leírtam amit akartam.
[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
lenox
veterán
válasz FollowTheORI #54 üzenetére
Nem kell meggyozni rola, hogy a gpu computing iranti igeny nagy, azt tudom. Azt nem latom, hogy az altalanos celu teljesitmenyt visszafogni a csak deep-learningre alkalmas teljesitmeny miatt megeri-e. Marmint ertem, hogy az nv felmerte, es ugy dontottek, hogy megeri, csak kerdezem, hogy mi az a sok szolgaltatas, amin bejon majd az ara. Szerintem Sirin, Alexan, onvezeto auton nem, de akkor min? Amiket irsz, hogy gombamod szaporitjak, az mind nem ez, azok a korabbi kartyakat veszik. Mindenki hajlando lesz dupla arat fizetni a gv100-ert, mikozben gp100-hoz kepest csak 50%-kal nagyobb az altalanos teljesitmenye, az is csak 25%-kal tobb fogyasztassal? Szerintem nem, tehat a gv100-nak nem az egesz eddigi felhos gpu computing a piaca, annal joval kisebb.
-
nagyúr
válasz #06658560 #56 üzenetére
Jah közben már látom... igazából ha azek a tömeg szolgáltatások nem elegek neki, akkor lehet válogatni:
Lap alján csak pár kicsi apró cég ami ezeket használja...
https://aws.amazon.com/amazon-ai/
Vagy az amazonnál mik érhetőek el...
Apróság ezis gondolom.
Mondjuk csak big-data: https://aws.amazon.com/solutions/case-studies/big-data/[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szerintem az NV csak szeret nagy számokat dobálni.
Nyilván összeadták lehet az egész kutatási R&D büdzséjüket eddig az évek során ezen a területen és ez a szám jött ki kerekítve.
Érdekes lenne megnézni a Maxwell, Pascal idején elhangzott hasonló számokat is és összevetni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Pedig sokat tanulnál belőle Watson témában is!
Egyébként 37. oldal, a kognitív szegmens eredménye. Csak az IBM-nél. De van ennek befolyása a cloud és egyéb szolgáltatási területekre is, így az csak alsó karcolása az értékének.#54 FollowTheORI: Az asszisztenseket már leírta, hogy nem olyan nagy. Mert szerinte csak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ez az alapja a cloud computing AI-nak sok datacenterben... pl Apple Siri/AI, Amazon Alexa/AI, stb. intelligenciáját ilyesmivel lehet kiterjeszteni és egyre több helyen bevetni.
Ha most csak a GV100 piacát nézzük, akkor ezek felé (és a különböző kutatások, szimulációk nyilván) van irányítva.
Ez pedig igen... sokszázmilliós biznisz... az Amazon, a Google, az Apple és a többi gombamód szaporítja az ilyen adat/cloud központjait és cseréli ki a régieket is újakra hogy növelje a kapacitásait/szolgáltatásait.Mivel most ezen a piacon nagy a verseny és a tempó, igen, akár 1 év alatt is.
Ezt követi az NV... és aki kimarad lemarad, lásd AMD.[ Szerkesztve ]
-
Cassi
őstag
válasz noPublicFG #51 üzenetére
A mi szempontunkból teljesen érdektelen, hogy a deep learning lufi-e vagy sem, ez legyen azoknak a gondja, akik kifizetik a Teslákat. A probléma csak az, hogy részben a játékosok pénzéből lesz keresztfinanszírozva, hogy az NV új piacon próbáljon terjeszkedni, mert a játékbeli performanciából von le, hogy a GPU tervezésénél más prioritás is van.
-
rvs
aktív tag
Nem, nem cloud, ez igaz. Viszont a háló tanítása mehet szerveren, az end user elég ha megkapja az adathalmazt. Elsőnek lenni elég nagy presztízs. Van néhány világcég, aki ebből él/élt 10/20/30 évig.
Egyébiránt önvezető járművek már okoztak balesetet, nem ártana kicsit tájékozódni a témában. Nem, nem zárt be a cég azóta sem. MIT etikai kutatások/online felmérések a témában valószínűleg jó kiindulópontot adnak, ha érdekel és nem csak trollkodsz.Kipukkan.. oh, jó tudni. Elvégre a téma szakértője mondja.
-
senior tag
Lufi az egész, csak ezt most kezdték el fújni.
plus ça change, plus c'est la même chose
-
ribizly
veterán
Azt jól látom, hogy a normál gaming-re tervezett Volta kártya legkorábban 2018-ra várható?
|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
lenox
veterán
Marmint Voltas tensor teljesitmeny sehonnan, K80-ak vannak a google cloudban.
Ha esetleg nem ertened, nem azt firtatom, hogy minek a gpu a cloudba, azt firtatom, hogy mitol ennyire fontos a deep-learning, hogy konkretan egyeb altalanos teljesitmenyt felaldozva erre optimalizal az nv. Ha csak siman egy csomo fp32 mag lenne, ami dupla akkora fp16-os teljesitmenyt is tudna, akkor egy szavam nem lenne, es lehetne hasznalni mindenfelere, deep-learningre is.
-
lenox
veterán
-
Cathulhu
addikt
Es szerinted a cloudban honnan van GPU teljesitmeny?
segitek
Geez, ugy ertetlenkedsz itt, hogy az ember komolyan elgondolkodik azon, hogy trollkodsz, vagy csak nem ertesz hozza, remelem elobbiAshy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
lenox
veterán
válasz rottenbull #37 üzenetére
Az onvezeto jarmu projektre 10 mulva tippelnek 100 milliardot, de ebbol a deep-learning hw igeny 1 millardnal tobb nem hinnem, hogy lesz, annak is nagy resze nem cloud tesla, tehat ebbol a kovetkezo 10 ev alatt ezzel a befektetessel egy-ket szazmillional tobbet nem fognak bevetelkent realizalni. Szerintem. Nem beszelve arrol, hogy ha esetleg szarra perelne valaki az elso onvezeto jarmugyartot, aki elutotte a rokonat, akkor kipukkan az egesz.
-
-
jacint78
addikt
Lehet, hogy a Siri ma még nem egy túl hatékony dolog, de, ha így folytatják, akkor idővel az lesz és óriási pénz lesz benne, vagy nem jön össze és megy a levesbe, ez is előfordulhat. A kockázati befektetés (vagy mi a búbánat) végülis erről szól, legjobb tudomásom szerint.
type your text here..
-
lenox
veterán
Az egy dolog, hogy te szkeptikus vagy, de mi pl ebben elunk, es hidd el van penz az agazatban.
Es mit csinaltok, az mekkora resze az egesz piacnak, es hany ilyen teslat hasznalnatok hozza?
Es ha neked enterprise kornyezetben napi szinten tobb TB adaton kell atragnod magad, akkor nem a legolcsobb GeForcebol fogsz 64 darabot osszedrotozni.
Nekem is kell ilyet csinalni, ahhoz eleg 50-100 gpu a cloudban, ebbol nem fognak milliard dollaros fejlesztest finanszirozni. De persze lehet, hogy masnak tobb kell, de mire? Ha az a valasz, hogy Siri, meg van meg 10 ilyen project, aztan kifujt, abbol sem jon ki szerintem 3 milliard. De ha ti is 100 millio dollart koltenetek nv hw-re, akkor oke, csak valahogy nem hiszem.
-
Cathulhu
addikt
Az egy dolog, hogy te szkeptikus vagy, de mi pl ebben elunk, es hidd el van penz az agazatban. Es ha neked enterprise kornyezetben napi szinten tobb TB adaton kell atragnod magad, akkor nem a legolcsobb GeForcebol fogsz 64 darabot osszedrotozni.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
lenox
veterán
De az remelem megvan, hogy valakinek meg kell venni. Ha cloud vagy mlaas, akkor meg valaki kiszed profitot, tehat aki hasznalja annak meg tobbe kerul. Mit tanitanak annyira, amibol termeket lehet eladni? Ha 3 milliardnyi hw vesz valaki, akkor 10 milliardnyi cloud szolgaltatast kell eladni, amihez mondjuk meg 10 milliardnyi kutatas/fejlesztesi koltoseg jon, tehat 100 milliardnyi szolgaltatast kell eladni. Milyen szolgaltatast?
-
rvs
aktív tag
válasz #06658560 #30 üzenetére
A röntgen/MRI/CT/PET kiértékeléseket az orvosok nagyon nagyon hétpecsétes titokként kezelik. Egyszer felvetettem egy hozzáértőnek, hogy lehetne tumor malignálás klasszifikációjára NN-t használni, de elég mereven elzárkózott. Persze idővel ez biztos változni fog, mert az orvoshiány ebben a szektorban is hatalmas...
-
Raymond
félisten
Uzletileg a szamok szerint van ertelme az NV szamara. Azt irjak $3mld volt a projekt es chip/kartyankent $18K az ar, akkor par szaz darab utan visszajott az egesz. Es ez csak a nyers termek, ott van meg az is hogy igy erre gyurnak a mernokok az iparban ami kesobb kamatozodik.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
rvs
aktív tag
"Azt en ertem, hogy vannak probalkozasok, csak nem hiszem, hogy van olyan szolgaltatas, ami miatt megeri qrva nagy tesla farmot fenntartani folyamatosan, legalabbis ekkora leptekben."
Te nem hiszed, sokan dolgoznak benne.
A háló mérete arányos a HW követelménnyel, és sajnos nem lineárisan. Nem beszélve arról, hogy az AI-s kollégák olyan hálót építenek, ami még épp elfut a gépen. Ha kétszer akkora a gép, kétszer akkora hálót hoznak."szerintem tok hulyeseg"
Oké.
Egyébként, nem, nem ilyen doboz kell neki. Vehet 3-4 TitanX-et is, vagy random más GPU-t is pl. De költséghatékonyabb a hálók tanításához egy célhardware-t használni, mint valami common(abb) hardware megoldáson alacsonyabb hatékonyságon dolgozni.
-
Drizzt
nagyúr
A kulcsszó a cloud és a MLaaS less szerintem. Nem kell neked saját, bérelheted az Amazontól, Microsofttól, Google-től, Alibabától, etc. És egyre többféle modellben fogják szolgáltatni, mint ahogy ment az aa IaaS, PaaS, FaaS vonalon is. Aztán meg ha kipróbálod és rájössz, hogy hosszú távon van rá szükséged, akkor vessel sajátot. Mindenféle kutató központoknak, katonai központoknak tuti lesz. De globális pénzintézetek se lepnének meg.
I am having fun staying poor.
-
lenox
veterán
Azt en ertem, hogy vannak probalkozasok, csak nem hiszem, hogy van olyan szolgaltatas, ami miatt megeri qrva nagy tesla farmot fenntartani folyamatosan, legalabbis ekkora leptekben. Pl. #17 szerintem tok hulyeseg, ilyen nem lesz. Illetve attol, hogy valaki megprobalkozik deep learninggel, attol meg nem azt jelenti, hogy a 150k-s doboz kell neki eloszor, szoval ha ebbol lesz koltseghatekony valtozat, azt ertem, hogy megveszik, de itt azt kerdeztem inkabb, hogy az egesz piac nagysaga vajon mitol lesz akkora, hogy ez a befektetes megeri. En szkeptikus vagyok.
-
Cathulhu
addikt
Gyakorlatilag nincs olyan kutatasi terulet (beleertve az ipari es az alap kutatasokat is), ami ne probalkozna hagyomanyos vagy deep learning technologiakkal mostanaban, aztan nem beszelve olyan teruletekrol, ahol mar aktivan hasznaljak is ezeket (szemelyi asszisztensek, keresok) es lassan mar PC/ultramobil szintre is leszivarog a dolog, nem csak szerver/workstation vonalon.
Szoval gyakorlatilag mindenki gepi tanitani akar, milliardos biznisz, dollarban. Es egy ilyen hardver nem csak arra jo, hanem inkabb vegre arra is, de emellett azert a korabbi feladatokat is el tudja vegezni. Ha volt par eve egy egyszerubb neuralis halod, nem biztos, hogy megerte a GPU portolassal szorakozni, most meg mar nem kerdes.[ Szerkesztve ]
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
nagyúr
hát a tenzoros cucc és az nvlink egy gaming kártyában kb. ballaszt. kezd egyre jobban elválni a pro piacra fejlesztett gpu a gamingre hatékonytól. a pascalos különbségek megmaradtak, és tovább nőttek. lassan ideje lesz az nvnek marketing szinten is tudatosítani a különbséget.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
nagyúr
mert errefelé fog menni a világ pl. a nagy it rendszerek fejlesztésénél. pl. egy billing rendszer fejlesztése x év múlva nem abból fog állni, hogy fogod a specifikációt, és írsz rá egy kódot, hanem fogod a specifikációt, és megtanítod egy neurális hálónak, hogy mit kell csinálnia.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Precorus
tag
Ezen lehet majd játszani?
//csak vicc, telorol nincs emojiKönyvtár == Old-school Netflix
-
actival63
aktív tag
Mim került ebben 3 milliárd dollárba?
Phenom II X4 B97, 3200 MHz. ATI Radeon HD 4200
-
félisten
Bakker Abu, azér' ekkora fizetett hirdetést, hogy a jó AMDbérenc.... öhm... izé...
Szerk.:
Érdekes cikk, köszi![ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Hiftu
senior tag
Ha már a gyerekek nem akarnak tanulni, akkor valamit kell csinálni, hogy ne butuljon el a társadalom. Ezért a gépeket tanítjuk. Aztán persze a gépek elveszik a munkánkat és rabszolgaságba taszítanak. Aztán már csak elemnek leszünk jók. De ezek a távlati kilátások.
Tessék mondani, lehet itt hazudni? - Kaszt: Decker, Faj: Troll, Működési Terület: Prohardver
-
lenox
veterán
Vajon miert ennyire fontos a gepi tanulas? Ugy ertem valakik evente szazmillio dollarokat koltenek gepi tanulas hw-re, hogy ertelme legyen ilyet tervezni, gyartani, es probalni arulni?
-
Z_A_P
addikt
Tensor leírást a tudastarba!
OK
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 13. nap: SIFU
- Milyen széket vegyek?
- Asztalos klub
- iPhone topik
- 2025 - Boldog Új Évet Kívánunk!
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum