Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
válasz Alabástrom #40 üzenetére
Nem időjárás-álló. Ez az egyik butítás az X-T2-höz képest. Ha a honlapon sincs fenn, akkor pláne biztos lehetsz benne.
"We spared no expense"
-
Mercutio_
félisten
válasz attila9988 #37 üzenetére
Több tapasztalatot szerzel és az esetleges user error-ból eredő (a konkrét típus és a rendszerben rejlő lehetőségek ismeretének hiánya) problémákat is kizárhatod, ha márkaspecifikus topic találkozóra ellátogatsz, vagy az adott márka topicjában feldobod, hogy 1 sör/kv mellett van-e valaki, aki bemutatná a rendszer képességeit.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Alabástrom
senior tag
Most akkor időjárásálló az X-T20 vagy nem? írnak mindenfelé mindenfélét...
A Fuji honlapján egy szót sem találok róla...Valaki vegyen már egyet, és merítse be egy vödör vízbe!
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Alabástrom
senior tag
Természetesen óriási különbség tud lenni milc és milc között, nagyon nem mindegy, melyik tipust próbáltad. Vannak jobb és roszabb AF-ek. És persze az obitól is sok függ.
Vannak jó fogású milc-ek, de egyiket sem tudod úgy megmarkolni, mint mondjuk egy 5D-t. Valamit valamiért. Dönteni kell, hogy kapaszkodni akarsz, vagy inkább legyen kisebb, könnyebb, hordozhatóbb. (Illetve egy markolat is segíthet, de attól sem lesz 5d fogása)
A keresővel ugyanaz a helyzet, mint a fogással: más. Vannak előnyei és hátrányai.
Ha azt várod, hogy egy milc-től minden jót megkapsz, amihez hozzá vagy szokva, plusz még egy csomó egyéb jó dolgot is, akkor nyilvánvalóan csalódott leszel. Tökéletes semmi sem lesz. Lesznek előnyei és hátrányai is a DSLR-hez képest, viszont szerintem néhány speciális igénytől eltekintve általában a milc jobb választás.
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Stauffenberg
nagyúr
A pontos típusokat is leírhattad volna, mert a Sony és a Canon múltjában is vannak mai szemmel már teljesen elavult MILC-ek (ehhez már az is elég ha 3-4 évnél idősebbek).
-
attila9988
őstag
válasz Alabástrom #34 üzenetére
Rajta vagyok a témán... most két sony -t, és egy canon -t tudtam közelebbről megvizsgálni. A sony -t a zoom késleltetése miatt már az első percben le is akartam tenni, de azért még lövöldöztem vele picit. Az autófókusztól nem voltam hasra esve, (a d50 -es nikon is agyonvágja, 10 éves váz) több beállítás volt mint vártam, vannak egész kellemes funkciók. Egy pár jó képet csináltam vele az alap obival. A fogása nem igazán tetszett. A középső ujjam megfájdult a jobb kezemen, mert nincs neki elég hely a vázon. Tudom, biztos rosszul tartom... Lehetne mutató, és hüvelykujjal tartani, mint a kis kompaktokat, vagy mondjuk bal kézzel alányúlni a pici optikának, és csak jobb kézzel megcsinálni az előbbi műveletet... vagy nem tudom... a "tartsd jól" egy érdekes téma ezeknél a gépeknél... Azért fura ez egyébként, mert a régi kis filmes vázakra nem így emlékszem, hogy sehogy nem lehetett volna rendesen megfogni őket.
A másik sony masina hasonló cucc volt, de azon még evf sem volt... így azt nagyon gyorsan leraktam. Ez nálam már tényleg kizáró tényező, ha csak hátsó lcd -t lehet nézni. Amúgy jól összerakott kis gépek, nincs "gagyi" hatása, ha valakinek ekkora váz kell, de nem éri be a kis kompaktokkal, akkor akár jó vétel is lehet.
A canon másabb cucc. Sokkal gyorsabban követi le a zoom -ot, mint a másik kettő. Ez érzésre jobb, de még mindig messze nem az, amit én várok, hogy azonnal, és rögtön... (mint a tükrösnél, ahol csak a fizika korlátozhatja a fény sebességét, ami az optikai keresőbe jut... ) Ezzel a géppel viszont, az autófókusz volt lassabb, nem is kicsivel. Rém bosszantó volt, és ami azt illeti, nem tetszett az lcd képe sem, ami amúgy ugyanúgy festett, mint az evf -ben lévő, így az sem tetszett... Ugyanolyan fényviszonyok mellett történt a próba. A váz fogása talán egy árnyalatnyit jobb volt, ezt nehéz igazán megítélni, mert kényelmesnek egyiket sem mondanám. Egy nő ismerősöm azt mondta, "egész kényelmes..."... ugye ez sem azt jelenti hogy "kényelmes", csak azt, hogy lehet vele akár fényképezni is párat.... itt azonban érdemes megjegyezni, hogy neki sokkal sokkal kisebb keze van, mint nekem. Ő tud gépelni egy netbook -on, én meg a saját ujjaimba ütközöm... szóval van különbség. Ha most kéne választanom... talán a canon -t venném.... talán... Abban viszont biztos vagyok, hogy ha harmadik választásnak akármelyik, akár több éves dslr nikon vázat is választhatnám, akkor azt venném.Amúgy feltűnt, hogy a vizsgált darabok némelyike alap beállítások mellett az autófókusz az lassúságát próbálja ellensúlyozni azzal, hogy folyamatosan fókuszt állít. Hát... nem tudom hogy aksit ez mennyire eszi meg, de biztos nem tesz jót neki.
Nagyon sajnálom, hogy az új fuji -kat nem tudtam megnézni. Arra még mindenképpen sort fogok keríteni, hiszen azok miatt akartam egyáltalán utánanézni az idei milc -eknek, illetve ebben a kategóriában rengeteg dicséretet kapnak, szóval nem hagyhatom ki a sorból....
[ Szerkesztve ]
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Mercutio_
félisten
válasz attila9988 #30 üzenetére
"valahogy mégis azt szeretem ha a valóságot látom"
MILC-nél berakod fekete-fehér módba és a kereső is átvált, a gyengébb szeműeknek (és az adapterrel manuális objektívet használók számára) ott a lehetőség, hogy a fókuszpont a kereső képközepén kinagyítva jelenjen meg.A jobb milcek keresőképe akkora mint a Nikon D700-é de a legtöbb aps-c dslr-énél nagyobb és világosabb, és hála az elektronikus erősítésnek ott is ad képet ahol az ovf-ben már nem vagy alig látsz valamit.
A mai ovf-es milcek kisebb súlyeés méret mellett ugyanazt tudják mint a középkategóriás dslr-ek (ami nem meglepő hisz ugyanaz a szenzor csak a tükörmechanika lett elhagyva és az ovf helyére került evf ami a nevén kívül semmiben nem hasonlít a compact/bridge gépekben találhatóhoz , kb mint junoszty tv mellett a 65"-os uhd lcd
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Alabástrom #34 üzenetére
Fontos lenne a jó MILC kifejezésben ötször aláhúzni a JÓ szót.
Vitatkoztam már nem egy elvakult Canon fannal, hogy kipróbálták az EOS M-et és szerintük mekkor a gáz, hogy a MILC-ek ilyen buta, lassú, semmire sem jó vackok... Persze, egy EOS M már a maga idejében is nevetségesen gyenge eresztés volt, semmi köze ahhoz, ahol ez az ipar tart.
Az EOS M5 is éppen csak felzárkózni tudott a belépő szintnél valamivel jobb MILC-ek táborához és a Canon portfólión belül ez éppen a high-end flagship.
-
Alabástrom
senior tag
Szeintem próbálj ki egy jó MILC-et. Lehet leesne az állad, és többet nem akarnál DSLR-t.
Én is vonakodtam eleinte (pont az EVF meg a fogás miatt), de most már eszembe nem jutna mást venni. Sokan vannak ezzel így.Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
sasa134
addikt
-
MrChris
nagyúr
Pedig videoban is nagyon jók a milcek, felsőkategóriás, már mozira alkalmas kamerákkal veszik fel a versenyt. A hagyományos handycam képminőségre nyomukba se ér. Valószínűleg ezt sem próbáltad még ki, de már előre ítéltél.
Ez a milc teljes értékű fotógép, evfének hála bármit feltekerhetsz rá, régi manuál obikat is. Ugyanakkor kiváló videós is ami képminőséget jóval drágább videókamerák is csak elvétve tudnak. -
Stauffenberg
nagyúr
Én nem értem miért kéne úgy megfogni, mint egy DSLR-t. Nem úgy kell fogni, ha valaki így esik neki, persze, hogy kényelmetlen lesz.
Én klasszikus SLR gépeken kezdtem fotózni és már a fotószakkörön is ki lettem oktatva, hogy a beremegés legjobb ellenszere, hogy minél közelebb fogod a gépet a tömegközéppontjához. Általában ott, ahol az objektív és a váz találkozik. Bal kézzel alákarolsz, a jobb kezed meg csak a kezelőszervek babrálására használod.
A mai DSLR-ek formája olyan, mint a fotócipők esete. A helyes futótechnikát ellehetetlenítik, cserébe máshogyan próbálnak csillapítani.
-
attila9988
őstag
válasz Stauffenberg #28 üzenetére
Persze igazad van... értem én. De a videózást én még csak nem is számolom, mert ahhoz kamerát vennék. Soha nem videóznék fényképezőgéppel, szóval mondhatom, hogy nekem felesleges feature.
Az optikai keresőnél meg lehet jobb az evf, én azt is elhiszem, valahogy mégis azt szeretem ha a valóságot látom. Talán egyszer majd lemondok róla.
Vélhetően megmarad majd egymás mellett békében a két kategória, így a jövőben sem kell majd lemondani senkinek az őt jobban érintő tulajdonságokról. A nagy gyártók sem nagyon akarnak váltani úgy látom, inkább csak minden kategóriába befészkelik magukat. dslr piacon persze nehéz a nikon/canon mellett, gondolom a többiek ezért is tolják jobban a milc szekeret.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
sasa134
addikt
válasz attila9988 #16 üzenetére
Elég jó kiegészítő grip van van az X-t10-hez - 3rd party cuccok is, nekem egy bőr tokban van és nagyon jó a fogása vele. Sosem fogod ezt úgy megfogni mint egy DSLR-t. Ha mégis jobb fogás kell, ott a X-t1/T2.
EVF nekem is szokatlan volt a tükrös után, de megszoktam, dioptriakorrekció ezen is van, így szuper a keresőkép.
Avanti Roma
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz attila9988 #19 üzenetére
Ott van az X100 és az X-Pro sorozat a Fujifilmtől, ezek optikai-elektronikus hibrid keresők. Ha akarod csak távmérős optikai keresőt kapsz, ha akarod meg EVF-et.
Nyilván ez nem minden vázon játszható el, de aki az optikai kereső közvetlenségét szereti, de kellene egy kompaktabb rendszer, annak is van választási lehetősége (mondjuk amíg nem akar telét rájuk tenni, mert onnantól kelleni fog a EVF).
De egyébként meg ez kicsit olyan, mint a HDD - SSD vita, aki még nem használt SSD-t, addig nem hiszi el, hogy mennyivel fejlettebb az ósdi HDD-nél. Lehet élni a HDD-vel is, meg van egy-két téren előnye, de felesleges bármelyiket is haszontalannak nevezni.
Az EVF funkcionalitásban köröket ver bármelyik OVF-re. Nem mellékes módon működik videózás közben is, DSLR-en ez eleve kizárt.
-
DummyBoy
senior tag
válasz attila9988 #24 üzenetére
Én is a Nikon felé tendáltam anno
Azért a MILC-ek mások mint a DSLR-ek. Szenzorméretben és képességekben nem kell kompromisszumokat kötni (Amennyiben nem vagy mondjuk sportfotós ) és kiélheted magad, viszont lényegesen kissebbek, kényelmesebb velük a kirándulás mondjuk. Objektívek szempontjából nincs akkora választék mint DSLR-ek esetében, és drágábbak is, de átalakítózhatóak...
Ergonómia: Nekem nincs nagy kezem, nekem az X-T10 még épp a pontjó méret. Akinek kicsi, azoknak pedig ott az X-T1/T2. A fotós kirándulás megtörtént eseményeken alakul, a második legkisebb gép az kolléganőm Nikon D7200-asa volt asszem ... Mikor leültünk, a párja kezébe vette a Fujit, és azt mondta: "Bakker nekem is kell egy ilyen kirándulni xD"
Az a5000 gyakorlatilag kompaktként volt használva, erre tökéletes volt. A Fuji-t szerintem még nem is kapcsoltuk Auto-ba. Alkezdőhelyettes fotóamatőrként is boldogulok vele és élmény vele képeket készíteni, én ezért szeretem. Arról nem is beszélve, hogy ha sikerül jó képet lőni, akkor meg jön a váááúúúú
Life is shor...
-
MrChris
nagyúr
Akkor még nem próbáltál rendes milcet. Bridge-ben csak körömszenzoros van...
-
attila9988
őstag
Köszi... ez így pont elég. Nem mérnöki beszámolóra gondoltam én sem, csak sima tapasztalatokon alapulót.
Egyébként én mindig is nikon -os voltam. A canon nem jött be. Hogy miért nem, azt magam sem tudom igazán. A nikon valahogy logikusabb szerkezeteket gyárt... szerintem.sony -val egyszer szemezgettem, de meggondoltam magam. Fuji -m meg nagyon nagyon régen volt. Már bizonyára teljesen mások a gépek.
A legnagyobb bajom hogy nem elég jó a szemem. Azon meg egyik gép sem segít... Minden esetre mostanában akartam megnézni az új milc -eket is... kézbe venni, kipróbálni. Utoljára pár éve tettem ilyet. Azóta lehet hogy másabbak.
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
DummyBoy
senior tag
válasz attila9988 #21 üzenetére
Kicsit De sokban függ a fotóstól is Egy igazán jó fotós bármikor jobb képet csinál egy kartonból részegen összeragasztgatott lyukkamerával mint én a világ legjobb fotósszettjével
DigitalRevTV-nek van erről egy jó sorozata, ahol profi fotósokat kínoznak 3 pálcikás játékgépekkel, érdekes videók
MILC: Én roppant módon beginner júzer vagyok, nem tudok komolyabb fotós összehasonlítást prezentálni, de nekem véletlenül lett MILC-em, egy Sony a5000. (DSLR-t a kartam venni, de nem tudtam eldönteni milyet ... Aztán hirtelen kellett valami, és pont jó akcióban volt ...)
Amivel megvett reggelire, az a méret. Az a5000 a 18-55-ös Zoomjával elfért a zsebemben.
Később mikor oda jutottam, hogy fentebb kellene lépni, akkor lett a6000 vs Fuji X-10. Végül a Fuji nyert.
A kialakítása és az üvegek minősége miatt. Sokkal jobban kézreállt, pillanatok alatt mindent tudok a vázról állítani amit akarok, és ezt szeretem. Élmény vele fényképezni.Jelenleg az a5000-est a párom használja, de most úgy tűnik, ő megkapja az én X-10-emet, én pedig beszerzem ezt
A Sony-kat jobbnak mondják videóban, de a Fuji objektívek minőségét sok helyen dicsérik. Sajnos az árukon ez meg is látszik.
Komolyabb összehasonlításért szerintem érdemes megkeresned a profikat a Fuji/Sony topikokban.
Life is shor...
-
MrISO
csendes tag
Minden csak nézőpont kérdése. Nekem sokkal inkább az fájt, hogy a Nikon F3 óta hogy elszabadultak a méretek. Innen nézve ezekkel a mirrorless gépekkel inkább csak újra visszatérnek a régen megszokott normális emberi méretek.
-
attila9988
őstag
Ez leginkább a fotóstól függ, nem a kütyütől.
Azért függ kicsit a fizikától is... A jó fényképhez jó képérzékelő kell, és jó üveg. Egy telefonban nincs jó érzékelő, jó optika meg főleg nincs. Ha utána művészkeded szét a képet digitálisan, az nem jó fénykép. A jó fénykép önmagában jó fénykép. Egyébként én még csak meg sem szoktam nézni a képeket akkor, amikor csinálom őket. Az lcd alapból ki van kapcsolva. Ha nagyon akarom, megnézek egyet kettőt, de ez általában nem kell.
Egyébként ha már milc... a sony alpha -król mi a vélemény? Mondjuk fuji -hoz képest általánosságban.
[ Szerkesztve ]
-
DummyBoy
senior tag
A mini feelinget akkor tudod igazán átérezni, mikor 3 fotós cimboráddal teljes felszerelésben túráztok a hegyekben 10 órán keresztül, majd leültök egy sörre, és egyedül a te kezedben nem remeg a korsó xD
Az X10 + 3 fix + pótakku + 18-55 zoom elférnek egy kisebb szimatszatyorban pár sör mellet ... Nagyjából akkora helyen mint egy komolyabb DSLR.
Az X10 a 18-as Pancake-el elfér az oldalzsebemben. Ezzel egy alsó kategóriás DSLR sem tud versenyezni, nemhogy egy komolyabb ...
Valamint a "semmire se jó" kompaktok/mobilok kijelentés azért kicsit erős ... Láttam már jobb mobilal lőtt képet mint DSLR-el ... Ez leginkább a fotóstól függ, nem a kütyütől.
Life is shor...
-
attila9988
őstag
Persze ez rendben van... csak az optikai kereső mégis más. Azt látom, ami ott van. És közben nem megy az aksi. Én még soha életemben nem akartam belenagyítani a képbe, mielőtt fényképezek. Igazából az optikát sem tekergetem egyfolytában. (sokan akkor is tekergetik, amikor nincs miért. Kitekerik, majd visszatekerik alapba, mielőtt fényképeznek... de minek ha a téma pont ugyanott van, mint az előző képnél? )
Meg annyira kézre állnak a nagy vázak, amik benne fekszenek az ember tenyerében.De nem akarom én leszólni ezeket a miniket. Csak engem nem győztek meg. Akkor már inkább egy bridge gép. Valahogy úgy vagyok vele, hogy vannak a semmire se jó kompaktok, amiket vélhetően örökre kiölnek a semmire se jó mobiltelefonok, amiket bulifotózásra még lehet használni amikor már mindenki be van rúgva, meg megmutatni egy kirakatból valamit másoknak, aztán ennyi... vannak a bridge -ek, amik a "mindent bele" lustáknak van, és már egész jó, és e fölött csak a dslr -nek van értelme...
-
Foglalt név
addikt
Nekem pl. az a kényelmes az a6000-rel, hogy harmad súlya van és belefér a kabátzsebembe. Ellenben a D750 egy szerszám, érzésre emberölésre alkalmas Arról nem is beszélve, hogy balkezes lévén, iszonyatosan jó helyre esik az EVF.
-
MrChris
nagyúr
Pedig ezekben az EVF nagyobb mint a legtöbb DSLR-ben és világosabb mint az OVF. No meg mindenféle extrát tudnak, mint belenagyítás, peaking, zebra...
-
attila9988
őstag
Ezek a gépek annyira picik.... Meg az elektronikus kereső... Nekem ugyan nem túl jó a szemem, de az optikai keresőről, a hosszú akkuidőről, a kényelmes vázról sosem mondanék le.
-
wms
senior tag
válasz Foglalt név #14 üzenetére
Nem valószínű, mert akkor a T2-nek is a vetélytársa lenne.
-
Foglalt név
addikt
Biztos, hogy időjárásálló? Más oldalon éppen ezt hozták fel különbségnek a nagyobb vázhoz képest és a hivatalos oldalon sem tesznek róla említést
-
Fandango
veterán
"immár egy 24,3 MP X-Trans II CMOS" az nem inkább X-Trans III akar lenni?
-
Vitamincsiga
tag
Részemről is penge a "manuálisan mindet!" dizájn
Jó lenne egy varázsgömb ;-)
-
Most ez olcsóbb, mint egy X100F?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Matska
senior tag
Jó gép, jó nyitó ár. Úgyis lesz olcsóbb is mire váltanom kellene. Ha az X-E vonalat elkaszálná a Fuji, akkor ez váltja majd az öregecske X-E1-esemet
Jut eszembe Fujisok, X-T2 Body akció van!
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
hemaka
nagyúr
Tetszik ez a baltaval faragott design, a T10-nel is bejott.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Formaster
addikt
Akkor ennek most mekkora a crop factora?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 2. nap: Astrea: Six Sided Oracles
- Gaming notebook topik
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- OLED TV topic
- Steam topic
- alza vélemények - tapasztalatok
- Gyúrósok ide!
- Call of Duty: Black Ops 6