- TCL LCD és LED TV-k
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS notebook topic
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mike88
senior tag
Sziasztok! Hátha tudtok nekem segíteni....
Próbáltam itt rákeresni a problémámra, de nem sok találatot dobott ki a kereső. Win 8.1-et használok (x86), s a problémám az, hogy amennyiben törlöm a telepített eszközt (rtl2832u) az eszközkezelőben, hiába pipálom ki a driver törlését is, visszaállítja a 2009-es drivert. Először letölt egy 2010-es drivert, majd kis idő után visszaállítja a 2009-est, azzal pedig nem működik a tuner. Neten is 2011-est találtam csak, itt meg olvastam, hogy 2012-es a legfrissebb, s azzal is tudták életre kelteni 8.1 alatt a drivert. DVB viewer és splash lite egyaránt látja a tunert, de nem talál csatornát. Van ötletetek, hogy tudnám megoldani, hogy ne erőltesse a 2009-es drivert? Továbbá valaki esetleg feltudná tölteni/linkelni x86-hoz a legfrissebb drivert? -
Nekem 2db van. Amiért tök sokat fizettem, az a legszarabb
Egy SDR-ező (najó PMR-el foglalkozott főleg) embertől vettem itthon, miután a kínából rendelt példányom 1 hónap után sem akart megérkezni. A cucc 4500Ft volt, és szétszedés után feltűnt, hogy a srác szarrá forrasztgatta már rajta a koax aljzatot. Mindegy, ez van
Na szóval ez a példány 30-35Khz-t driftel, ami meg később 1200Ft-ért esett le itt az aprón, az meg csak 10Khz-t
Mindkettő E820T amúgy, és tök ugyanaz a méret/műanyag ház/panel (a kisebb fajta, koaxal a végében).
Pro tipp:
A normál scan után futtasd a megtalált csatornákra külön így:
kal -c $channel_id
A végén meg fogod kapni a relatív driftet ppm-ben. Ezután pl. rlt_fm-nek vagy bárminek ami tud ppm error correctiont meg tudod ezt adni (nálam pl: rtl_fm -p 30 -M am -f.... stb..). Én azt csináltam amúgy, hogy mindkét donglet végigfuttatam 5-6 csatronán "-c"-vel, aztán kiátlagoltam az eredményt. Egyelőre ezt csak a józan paraszti ész diktálta így, pl nincs infóm arról hogy ez az érték hogy változik mondjuk 100-150Mhz között (hiszen itt 900Mhz-n mérünk), szóval lehet hogy érdemes lenne olvasgatni még egy kicsit a témában
-
azbest
félisten
sikerült a raspi-n lefordítani és futtatni (make install nem ment, de nem is kell, mert az srcb-en itt a bináris).
Elég nagy a szórása a tunerjeimnek. Nem tudom mennyire számít a jelerősség ilyenkor.
Egyik R820T:
Found Rafael Micro R820T tuner
chan: 42 (943.4MHz + 32.017kHz) power: 28237.86
chan: 46 (944.2MHz + 32.080kHz) power: 90274.40
chan: 57 (946.4MHz + 31.192kHz) power: 24035.39
chan: 59 (946.8MHz + 31.315kHz) power: 28125.07
chan: 117 (958.4MHz + 31.913kHz) power: 15075.77Másik:
chan: 42 (943.4MHz + 8.586kHz) power: 25670.30
chan: 46 (944.2MHz + 8.376kHz) power: 61563.61
chan: 59 (946.8MHz + 6.664kHz) power: 24148.28Harmadik:
chan: 46 (944.2MHz + 38.174kHz) power: 57486.11
chan: 59 (946.8MHz + 36.337kHz) power: 23889.07Többszöri futtatás némileg eltérő eredményt ad, de elsőre 5kHznél nem láttam nagyobb különbséget.
És a kakukktojás e4000 tunerrel
Found Elonics E4000 tuner
chan: 32 (941.4MHz + 8.763kHz) power: 204486.16
chan: 36 (942.2MHz + 9.212kHz) power: 993234.27
chan: 43 (943.6MHz - 23.669kHz) power: 197034.04
chan: 47 (944.4MHz - 23.458kHz) power: 1019351.62
chan: 49 (944.8MHz + 10.244kHz) power: 200843.22
chan: 60 (947.0MHz - 22.684kHz) power: 196524.98Nocsak, lehet nem véletlenül volt jó hírük ezeknek. több frekvenciát talált. De nem ugyanazokat
#195:
néha felmerül a téma, nem tudom mennyire sokan próbálkoznak vele. Repülő telemetriát kipróbáltam, meg fm rádió vételt, de utána hamar ráuntam. Lehet komolyabb antennákkal érdekesebb volna, mint egy drótdarabbal -
Igen, a bootstrap-el csináltam. Kell hozzá autoconf, automake, libtool, build-essentials meg az egyéb ilyenkor szokásos csomagok, meg nem mondom fejből. De egyébként a 80%-a úgyis fent van ezeknek, mert az rtl-sdr-hez meg a többi cucchoz is kellettek korábban.
Amúgy én az RTL-Sdr-ből a Keenerd nevű atyafi fork-ját ajánlom, mert rengeteg mindent pakolt bele, illetve javított. Itt érhető el:
https://github.com/keenerd/rtl-sdr
Pár napja használom, minden oké vele, stabilabb is, és jó pár plusz featuret is ad.
BTW:
Indítottam egy blogot, nem csak SDR a téma, de sok postot tervezek a jövőben erről. Az SDR tartalmak itt érhetőek el:
http://www.totalfly.hu/category/sdr/
Esetleg nyithatnánk egy külön SDR topicot is itt a PH-n, mert ez inkább a DVB-T okán jött létre. Kinek mi a véleménye?
-
azbest
félisten
hogyan buildelted le? a bootstrapet futtattad?
szerk:
aha, úgy látom az autoconf automake libtool kell hozzá, a többi jön vele és akkor minden megvan amit a bootstrap akar futtatni.sudo apt-get install autoconf automake libtool libfftw3-dev librtlsdr-dev
meg lehet más is, raspin az rtlsdr-it lehet forrásból kell feltenni mert nincs kész csomag úgy tűnik../configure
make
make install -
Találtam egy jó kis toolt ha érdekel valakit, kalibrálni lehet vele a tunert:
https://github.com/steve-m/kalibrate-rtl
A 900Mhz-s GSM tornyok a referenciák, nagyon jól ki tudja velük számolni hogy mennyit driftel a tuner, ugyanakkor térerő mérésre is kiváló
Így néz ki az output:
# ./kal -d 0 -s 900
Found 2 device(s):
0: Generic RTL2832U OEM
1: Generic RTL2832U OEMUsing device 0: Generic RTL2832U OEM
Exact sample rate is: 270833.002142 Hz
kal: Scanning for GSM-900 base stations.
GSM-900:
chan: 6 (936.2MHz - 28.991kHz) power: 683583.66
chan: 19 (938.8MHz - 29.295kHz) power: 353484.18
chan: 46 (944.2MHz - 29.501kHz) power: 383492.02
chan: 47 (944.4MHz - 29.360kHz) power: 449482.27
chan: 48 (944.6MHz - 29.385kHz) power: 604490.43
chan: 50 (945.0MHz - 29.351kHz) power: 129464.64
chan: 52 (945.4MHz - 29.692kHz) power: 202315.17
chan: 109 (956.8MHz - 29.954kHz) power: 185379.00Nem a legszebb
Az 1-es USB ID-n levő tök ugyanilyen társa csak 10khz-ket mászkál. Viszonyítás képpen: a kicsivel drágább direkt SDR-re készített Nooelec (ebay-en keresse akit érdekel) 4-5khz-t driftel csak. Tök ugyanez a chipset, csak minőségibb passzív alkatrészek, csatlakozók, és jobban megtervezett panel.
-
doberman
senior tag
Igen!
de végül is 1x kell megvenni (utána meg viharos időben kihúzni az antennát..
).
Bár szerintem előbb vagy utóbb, valamelyik kici kínai lemásolja egy tál rizs-ért.... mint ahogy árulnak Kit formájában sdr rádiózáshoz cuccot... -
doberman
senior tag
jujj de jó. ezek az adatok végképp eldöntötte, hogy veszek egy pi2-őt.
az LHBC látástávolságban van a tetőről, méretezek egy QFH antennát 136,5 MHz-re - a 4mm-es rézcső már megrendelve, - ez a freki NOAA meteorológiai műholdak wefax adása és a stick gyönyörűen vesz WFM-ben.
szerintem próbára jó lesz "sáv feletti" antenna, ha meg megmegérkezik a +egy stick akkor kap egy külön antennát - van még hely a tetőn
( egyébként info: összefutottam egy chat erejéig egy (magyar!)fejlesztővel aki maga építi eladásra ilyen -RTL2832U+R820T- párosítású sticket, válogatott kiszajú alkatrészekből+ bővített vételi sáv : 150kHz-1,7GHz, kis zajú előerősítő, sávszűrő, egy antennabemenet, stick-méretekkel... nem rossz, láttam a képeket is róla csak egy kicsit húzós az ára: 24kHuf.) -
válasz
doberman #187 üzenetére
Sampling at 1020000 S/s.
Output at 170000 HzEzzel dolgozom most fel a Petőfit, illetve próbálom fejleszteni hozzá az archívumot, online webes stream lehetőséget. Egyébként ezek az rtl_fm default beállításai, szóval a mintavételezéshez nem nyúltam, wide FM módban ezt állítja be magának automatán 94.8Mhz esetén. AM-nél az output lemegy 24khz-re (a repsávhoz majd ez kell). Ha megépítem az antennát végre, akkor pl. 129.7Mhz-n (LHFH approach) tudok tesztelni normálisan, Lady Gaga meg társai helyett
1km-ről biztosan jól fogod hallani LHBC-t, de azért antenna oda is kelleni fog, a gyári botantenna nem jó erre a sávra. 123.25Mhz-n vannak amúgy.
Egyébként a PI nekem csak azért kellett, hogy fel tudjam tenni a reptéren a toronyra a cuccot, neked nem kell rá költeni semmit, bedugod a gépedbe közvetlenül és hallgatózhatsz
-
doberman
senior tag
köszönöm!
pont ilyen infókra vágytam, most, hogy írod ezt a légisávot: 1 km-re se lakok a békéscsabai reptérhez, jön a vitorlázós idő, szerintem rendelek még egy ilyen stick-et....
meg ez a pi2 - 4 magos cpu 1gb ram... eddig routeren játszadoztam de ekkora erőforrás elképzelhetetlen ott.
Mekkora mintavételezéssel használod rtl-sdr-t? és az mekkora load-ot okoz ?
(még a végén beruházok egy pi-re is - a fr*ncba, megint elverem a pénzemet...azbest: vakegér vagyok - tényleg oda van írva..
-
Igen, PI2.
Az egyik donglen rádió rögzítés lesz mp3-ba (rep. sávban). Airband antenna (118-135Mhz) hiányában most a Petőfi rádióval tesztelek
Ezzel így realtime kódolva 5-10% cpu loadot eredményez. Így műxik leegyszerűsítve: "rtl_fm | sox | lame_enc"
A másik donglen Flarm "radar" funkció lesz. A Flarm egy ütközéselkerülő eszköz, főképp vitorlázórepülőgépek számára, de manapság már egyéb madarakban is használják. A működési elve hasonló az ADS-B-hez, de itt a cél inkább az, hogy a két vagy több eszköz egymással kommunikáljon, és ha túl közel vannak egymáshoz, akkor riassza a pilótákat. Mivel rádiókapcsolatot használnak, és küldik a pozíciót, magasságot, stb...-t, így megfelelő érzékenységű földi antennával + egy ilyen rtl vevővel tracking rendszert is ki lehet alkítani. Szóval ezt csinálná a másik dongle, a repülőklubunk vitorláit szeretnénk vele követni, már amelyikben van Flarm.
Tervezek egy harmadikat is amúgy, ADS-B-re, de ki kell tesztelni hogy a PI usb busza elbír e ekkora forgalmat.
Egyébként az benne a poén, hogy 1db donglevel is meg lehetne valósítani mindhárom funkciót, de sajnos nincs olyan szoftver ami egyben tudná kezelni a fentieket. Viszont amik darabonként tudják, azok lefoglalják a devicet, így a másik már nem tudja megnyitni. -
válasz
doberman #180 üzenetére
Akkor nagyjából ugyanúgy van nálad is, gondolom valamilyen arm-os router, openwrt-vel. Annyi hogy a PI kicsit erősebb, de ugyanúgy arm, és ugyanúgy az Osmocom féle rtl_sdr-t kell lefordítani rajta, viszont más az oprendszer (én a Debian egy direkt raspberry-kre készített portját használom, Raspbian a neve). Az rtl-sdr TCP-n tudja streamelni az adatokat, amit a legtöbb SDR szoftver tud kezelni.
Az benne a jó, hogy így bárhol lehet a vevő, hiszen akár wifin vagy 100 méternyi ethernet kábelen is mehet az adat a feldolgozó kliens (mondjuk SDRSharp) felé.
A végső cél nálam egyébként egy jó nagy torony teteje lesz, sajnos a mechanikai kivitelezéssel több munka lesz mint a szoftveressel, az már látszik
Fűthető ház kell, nyáron pedig gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, mert eléggé melegszik az RTL stick
Az antennás linket köszi, jófélének tűnik, belemélyedek
-
doberman
senior tag
ez a pi-s dolog érdekelne közelebbről... én mondjuk routerben "utazom"...
nézd csak: QFH méretező -
Sziasztok!
Égető szükségem lenne egy RTL2832U+R820T -s tunerre, SDR-ezéshez. Sajnos kínából rendelni most esélytelen az újév miatt, illetve persze megjönne valamikor biztosan, de nekem még a héten kéne
Rengeteg féle dzsunka usb dvb-t tunert lehet kapni itthon a boltokban, de sajnos teljesen kideríthetetlen hogy milyen chipset van bennük, és szerintem esélyes hogy van ilyennel szerelt.
Szóval két kérdés:
1 - Tudja valaki hogy melyik itthon árult típusban van ez a chipset, illetve melyik boltban kapható?
2 - Ha esetleg a jelenlevők közül valaki eladná a sajátját akkor vevő lennék rá. Budapesti személyes átvétel jöhet csak szóba.Előre is köszi!
-
Pizzu
aktív tag
megvan amit kerestem....
-
baitsee23
őstag
Srácok!
Én azt hiszem feladom. Az élet rövid, hogy én ezzel vacakoljak!
Ha valakit érdekel, megszabadulnék ettöl a kütyütől. -
SUPREME7
őstag
Valaki használja Windows 8.1 64bit-en? Melyik driverrel?
-
azbest
félisten
válasz
Kalandor #168 üzenetére
Az OSX kapcsán azt hiszem az a baj, hogy nincs egy közös és szabványos alrendszer, ami úgy általában az ilyen eszközöket kezeli. Ezért kell külön osx támogatás hozzá, mert az nem csak egy szimpla driver. DE lehet, hogy nekem hiányosak az ilyen ismereteim. (virtuális gép meg hasonlók az már bonyolítás*)
Viszont éppen találtam egy videót, de azt hiszem ez csak az sdr használatához való, ami meg nem normál hanem debug módban kapcsolódik a tunerhez, így tévézésre nem jó. [link]. Debug módban max 3MHz körüli sávot tud befogni és szoftveresen értelmezi a kapott adatokat. A tévé adás meg 8MHz-es. Ilyen módban rádiózni lehet vele, meg spéci rádiós formátumokat hallgatni.
* Virtuális gép: egy virtualbox / vmware gépecske minimál linuxszal, amire fel van csatolva az usb tuner. Azon meg futhat valami stream szerver, pl tvheadend és akkor például vlc-vel mac-ről natívan lehet lejátszani az adást a csatorna playlistből. Ez már akár működhet is, de nem tudom kipróbálni. Régebben lakótárssal próbálgattuk, de meggyűlt a baja az usb virtuális géphez rendelésével, meg nem is nagyon erőltettük, mert fut egy külön linuxos gép (pc vagy valami arm board), amiről streamként nézzük az adást pécén, macen, androidon.
Azt nem tudom hogy van-e olyan független tévé néző progi mac-re, ami többféle tunert is támogat. Tehát, hogy nem csak egy gyártó eszközéhez van kötve. Ez esetleg olyan lehet: [link]
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Van ilyen olcsóság, ami OSX kompatibilis?
-
azbest
félisten
válasz
Atomantiii #165 üzenetére
Az ide tartozó blogpostban van driver windowshoz, persze azóta lehet újabbat is adtak ki.
-
Atomantiii
addikt
Win 7 64 bitre hol lehet friss drivert találni ehhez a kütyühöz? Vagy jó amit a cd-n adnak hozzá?
Illetve próbálta valaki játszadozni enigma 2 alatt?
-
dodoroli
aktív tag
Sziasztok!
Hol kaphatnék megbízható helyről ilyen tunert RTL2832U+R820T?
Köszönöm szépen! -
azbest
félisten
válasz
baitsee23 #159 üzenetére
A blazetv program elég gagyi, ráadásul a kínaiak rendszeresen kamu kulcsot mellékelnek hozzá, amit a program fejlesztője idővel letilt. Ha azt kaptad mellé, akkor külön tévé és rádió üzemmódja van.
Tévézésre én a smartdvb ingyenes programot használom, de som más alternatíva is van.
Annyit tennék még hozzá doberman szavaihoz, hogy digitális rádió adást is lehet vele fogni (dab+), de az csak bp környékén van egyelőre, nem is nagyon néztem hogy azt milyen programmal lehetne fogni.Ja közben olvastam, hogy ezt próbáltad is már. -
doberman
senior tag
válasz
baitsee23 #157 üzenetére
Alaphelyzetben a földfelszíni digitális tv adások (MindigTV), és urh rádiók vételére alkalmas.
A hozzáadott cd-vel windows alatt. egy pici hozzáértéssel linux alatt is."Haladók" számára pedig egy valóságos gyöngyszem: gyakorlatilag 24-1700 MHz között üzemelő, folyamatos hangolású, minden üzemmódban működő (AM,FM,WFM,SSB,LSB,USB,CW) rádió-vevő készüléket kapsz...
kérdezz bátran, előbb vagy utóbb lesz válasz is! -
baitsee23
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Rendeltem én is egy ilyen kütyüt. De nem igazán vagyok járatos a témában, és ez csak erősödik bennem, ahogy olvasom a fórumot.
Azzal kezdeném, hogy azt gondoltam, tudom majd vele nézni a kábel csatornákat... Arra már rájöttem, hogy nem. Csak FM és digitális rádió adásokat sikerült fognom vele - semmi TV. Illetve még a web kamerámmal játszhatok.
Valakinek lenne ahhoz türelme, hogy leírja, mire alkalmas a cucc, és hogyan?
A pontosság kedvéért ez egy "Digital USB TV Stick Tuner Analog Receiver FM+DAB USB DVB-T RTL3832U+FC0013B Support SDR" megnevezésú eszköz.Előre is köszönök minden segítséget!
-
Robbertho
aktív tag
Sziasztok,
Windows 8 64 bit-en tökéletesen működött a kütyü, ha jól emlékszem innen letöltött driverrel.
Win 8.1 64 bit alatt viszont nem hajlandó kizárólag a saját 2009-es driverét használni (telepítés után megmarad, a telepített mappában lévő inf-ekből azt mondja nincs használható driver).Tud valaki nekem linkelni 8.1 alatt is működő drivert? Köszi előre is
-
doberman
senior tag
na végre volt időm egy kicsit játszadozni ezzel a kütyüvel - openwrt alatt .. egyenlőre fél siker.
az új BB (Barriel Breaker 14.07) alatt, úgy tűnik már a 820t tunert is szépen támogatja, viszont az rtl-sdr programmal gondjaim támadtak.
a próbára egy TL-WR710N tip. routerrel ejtettem meg (400MHz,32Mb,usb2) . érdekes, hogy a programot indítva tcp módban, fut a program 0,1 -0,2 -es loaddal.
viszont mikor csatlakozok a klienssel szinte azonnal akkora terhelést kap a router (8 feletti load), hogy szinte azonnal újraindul...
ha viszont a play előtt a sample rate értékét drasztikusan 16000 vagy inkább 8000-re csökkentem 1-1,5 ös loaddal de már működik... természetesen ez a mintavételezési frekvencia nagyon kevés ahhoz, hogy az sdr rádiózás élvezetes legyen.van valakinek valami ötlete? esetleg foglalkozik ilyesmivel más is?
-
doberman
senior tag
sziasztok.
mért már valaki érzékenységet ezeknek a kütyüknek?
-
azbest
félisten
Windowsos gépre rá van dugva folyamatosan, de csak időszakosan fut a program amivel nézem. A linuxos gépre most nem ezek vannak dugva, mert szerintem a kernelbe került driver bugos és hajlamos megborulni. Majd ha lesz időm kipróbálom a legfrisebb 14.04-es ubuntuval is. A 13.10-nél az újabb kernelektől csak még rosszabb lett. Ha háromat dugtam rá, akkor rövid idő alatt úgy elhasalt a kernel, hogy még a lemez is írásvédettre fallbackelt.
Azóta sokat piszkálgatták a dvb alrendszert, nem tudom stabilabb lett -e ettől.
Akkor is könnyen pusztulhatnak, ha lespórolták a védelmet az antenna felől. Bár az r820t változatomon úgy látom ott a védelem [link], míg az it9135-ön nem szokott lenni [link]. Az e4000-esről is lespórolták [link]. Az af9015-nél is van amelyiken van, míg másikon nincs.
-
doberman
senior tag
szia.
én egy ilyet használok 0-24-ben egy openwrt-s routeren, gond nélkül már kb fél éve.
az RTL2832U+R820T stick-em csak időszakosan megy sdr rádiózásra néha egy-egy órára. tény, hogy eléggé melegszik.. valahol olvastam, hogy hűtőbordát is szoktak applikálni a chipekre.. ki tudja. -
golya87
őstag
Hello
Valaki használja ezt az eszközt 0-24?
Nekem 8-ból már 3 használhatatlanná vált kb 8 hónap alatt.
Egyiktől fagy a linux, a másik mellett semmilyen más tuner/smart card reader nem látszik, cserébe azon se jön adás.
A harmadik csak szimplán nem látszik.Másnál is ilyen gyorsan hullanak?
-
-
petia5
csendes tag
válasz
TonyIsBack #99 üzenetére
Sziasztok!
Windows 8 alatt próbálom beüzemelni a rtl2832u kütyüt. odáig eljutottam h egy 2012.05.21. 64.1.521.2012 verziójú drivert letöltöttem a netről mert a cd-n csak 2011-es volt amivel nem működött. másnak ha jól láttam már valami 86.-os van. Nem találom, hogy hol kell kell beállítani, hogy ne telepítse magától a windows update-es verziót, így csak internet elérés nélkül sikerült működésre bírnom a készüléket és akkor is csak tesztcsatornákat talál. Valami ötlet, hogy mi lehet a baj? -
azbest
félisten
válasz
doberman #135 üzenetére
Ha r820t rf chipse, akkor azt csak a 3.11 körüli kernelektől támogatja alapból a rendszer. Nekem még bugosnak tűnt. Külön telepítés is lehetséges [link]. Valószínű, hogy az rtl-sdr-t le is kell szedni, hogy normál tunerként lehessen használni. A legfrissebb kernelekben már úgy hallottam, hogy támogatja mindkét módot a rendszer .
-
doberman
senior tag
hát elakadtam... egy kis segítséget kérnék:
Debian wheezy alatt élesztgetem ezt a stick-et. fél sikerrel. azért fél siker mert az rtl-sdr szerver az működik hibamentesen, viszont a tvheadend -ben nem sikerül életet lehelnem belé.
(tehát míg az sdr rádiózás memekül működik hálózaton, addig a tvheadend kezelő felületén nem jelenik meg mint input eszköz... )
az sdr-hez külön kellett még telepíteni a librtlsdr0-t, utána azonnal működött.uname -a : Linux debian-sdr 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.57-3 i686 GNU/Linux
az lsusb -s 1:3 -v kimenete:
Bus 001 Device 003: ID 0bda:2838 Realtek Semiconductor Corp. RTL2838 DVB-T
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 2.00
bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
idVendor 0x0bda Realtek Semiconductor Corp.
idProduct 0x2838 RTL2838 DVB-T
bcdDevice 1.00
iManufacturer 1 Realtek
iProduct 2 RTL2838UHIDIR
iSerial 3 00000001
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 34
bNumInterfaces 2
bConfigurationValue 1
iConfiguration 4 USB2.0-Bulk&Iso
bmAttributes 0x80
(Bus Powered)
MaxPower 500mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 1
bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class
bInterfaceSubClass 255 Vendor Specific Subclass
bInterfaceProtocol 255 Vendor Specific Protocol
iInterface 5 Bulk-In, Interface
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0200 1x 512 bytes
bInterval 0
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 1
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 0
bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class
bInterfaceSubClass 255 Vendor Specific Subclass
bInterfaceProtocol 255 Vendor Specific Protocol
iInterface 5 Bulk-In, Interface
Device Qualifier (for other device speed):
bLength 10
bDescriptorType 6
bcdUSB 2.00
bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
bNumConfigurations 2
Device Status: 0x0000
(Bus Powered)nyílván a tvheadend-ben kellene keresni a hibát, csak azt nem tudom hol.
ezt telepítettem: HTS Tvheadend 3.4.27~gfbda802~wheezy(itt jegyzem meg, ubuntu alatt jól működik a tvheadend csak a cél az lenne, hogy parancssoros wheezy ( kis erőforrású laptop) alatt menjen..
-
azbest
félisten
az it9135-ről is van bejegyzésem, ott van hozzá firmware is ha aktuális még.
Nem olyan vészesek ezek. Az af9015 volt olyan forró, hogy szinte égette a kezet. Nem kell hűtőborda.
Azt hiszem én is visszatérek 3.9-reA backports mappából úgy emlékszem csak azt alkalmazza, ami bele van írva az egyik parancsfájlba
Az a media tree build mindig a leges legfrissebb, szóval az elvileg már tartalmaz mindent ami kell hozzá.
-
golya87
őstag
Megoldottam.
Ezen a fórumon találtam egy patch file-t. Ezt a media_build buildelése előtt bemásolom backports mappába. Ezután build és make install. 3.8-as kernellel, 3.9.316os tvheadend mellett tökéletes a kép, talán még a csatorna váltás is jobb.Külön vicces az egymás melletti két külön tunertől és tvheadend szervertől jövő adatfolyam közötti asszinkron (~1mp).
Másnak is bődületesen melegszik ez a tuner (is)? Érdemes bordát applikálni rá?
-
golya87
őstag
Elég hiányosan fogalmaztam.
Ez alapján a metódus alapján haladtam.
-
golya87
őstag
Hello
Megérkezett a tunerem és szeretném beüzemelni.
Addig ok, hogy a media_buildet ez alapján felepítem ubuntu 12.04-re.
Viszont ez sztem kevés, mert az ITe9135-höz is kellett firmware-t feltenni. Viszont annál a DD parancsos részt abszolút nem értem.Tudnál segíteni, hogy hogyan tovább?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
azbest
félisten
Érdemes hangolás előtt a tunernéll kivenni a pipát az "autodetect muxes" elől, mert ha az be van pipálva, akkor az adással sugárzott alternatív frekvenciákat is felveszi a listára.
Továbbá érdemes úgy csinálni, hogy egy tunerhez csak egy frekvenciát viszel fel (mivel 3 tuner 3 mux jelenleg lefedi a teljes kínálatot), így nem váltogatja a frekvenciákat köztük és sokkal gyorsabb a csatornaváltás a kliensen.A minőség kijelzés nem feltétlen valós. A tunernél érdemes kivenni onnan is a pipát, hogy monitor signal quality, ha a jó vétel ellenére letiltogatja a muxokat.
Ha jó az adás és nem ír continuity error-okat a logban (felnyitható a böngészőben alul a felfelé mutató << jelnél), akkor ne foglalkozz a kijelzett számokkal. Ha ír continuity errorokat, akkor a disable pmt monitoring-ot is érdemes bepipálni, mert egy driver bug is okozhatja az akadozást, és arra jó hatással van hogy ezt a pipát beadva kevesebb pid-et használ fel a tvheadend a tunerekhez.
Az viszont előfordulhat, hogy az antenna elosztó kimenetei nem egyforma csillapításúak. Ha tunerenként csak egy mux van, akkor be lehet optimalizálni, hogy melyik tuneren/csatlakozón melyik mux jön jobban, ha valamelyik gyenge, akkor lehet érdemes átváltani hogy másik antenna csatlakozóról vegyék azt.
-
golya87
őstag
Konkrétan a linket nem találtam meg. De a poszt a tvheadend fórumán volt fenn. A user arról panaszkodott, hogy az analóg tv-hez hasonlóan beállította az fm adókat is, ám xbmc-n ezeket az adókat a tv csatornák közé tette, nem pedig a rádióhoz.
DAB+ tudtommal nincs Miskolcon.A három tuner egymástől 5cm-re van az N40L elején lógatva. Egy antenna osztóból kapják ugyanazt a jelet a tetőantennától. Ám tvheadendben ezt látom a három ugyanolyan tuner három lapfülén. 1 2 3
-
azbest
félisten
Igazad van, a 3.10-től benne van az r820t.
Az hogy különböző jelszinteket jelet különböző tunereknék, az teljesen normális. Ez nem egzakt tudomány, attól függ, hogy az adott driverben mit adnak vissza értékként. Az it9135 tunereimmel volt hogy 1% mellett már nézhető volt az adás (vidéken, ritkán lakott helyen), városban meg 90% körül is beakadozott (sok wifi és mobil). Ha túl közel van egymáshoz több it9135, akkor képesek zavarni egymást.Az fm-es dolgot belinkelheted, a reatek tuner tud pár okosságot. DAB+ adást is lehet fogni vele elvileg
-
golya87
őstag
Nekem pont, hogy azzal van problémám. Elvileg jó helyen van a külső antenna, a koax kábel sem vesz fel zajt és mégsem az igazi a vétel. Sőt a három tunernél a tvheadend három különböző jelszintet és minőséget jelez. (három fülön két különböző értéket a három tunerre)
Plusz találtam egy fórumbejegyzést, ami ötletet adott az FM rádió + tvheadend kombóra.
És mintha olvastam volna valahol, hogy a 3.10 (11)-es kernel óta van támogatás erre a realtek chipre. -
azbest
félisten
A realtek + r820t -t még nem néztem mennyire nehéz linux alatt beüzemelni, az még nincs benne tudtommal a mostani linux disztribúciókban, hanem külön kell buildelni media tree-t. Az it9135 már támogatott a 3.5ös kernel óta, az már elterjedt. Talán a realtek jobban teljesít, ha gyengébb a vétel. De az it9135 tunerek közt is van különbség, attól függően, hogy milyen felépítésűre csinálták. Például abból, mintha jobb lenne a kis méretű változatom.
-
golya87
őstag
Az eddig általad bemutatott tunerek közül ez a legszimpatikusabb számomra.
Te melyiket ajánlanád tv szerverbe? -
kmisi99
addikt
És ezzel lehet fogni a digitális adásokat?
-
mackosajt
addikt
Valami ötlet kéne, hogy mit tegyek.
Minap újra rápróbáltam a stick-re, mert hát közben vettem egy DVB-T képes moncsit, és felesleges volt.
Viszont kíváncsi voltam, hogy az azóta kintre elhelyezett antennával mit mutat a stick.Hát, ugyanúgy cumizok.
Hiába teszem fel a drivert innen, vagy a cd-ről, nem megy.
Látja a rendszer a tunert, meg írja, is hogy 50%-os a jel, de nem fog be semmit. Sem a VLC, sem a win media center, sem a blazehd, sem a smartdvb.Behalt teljesen ez a szutyok?
-
puszpang
csendes tag
Üdv!
Ebay-en pl. ez a tuner lenne az?
Mivel a specifikációk leírása egyik kereskedőnek sem az erőssége. Illetve buta vagyok ezekhez a leírásokhoz.
Meg tudná nézni nekem valaki, hogy ez a tuner megfelelő lehet-e idehaza is?Tisztelettel köszönöm!
-
dzenio
csendes tag
Tegnap beüzemeltem ezt a ketyerét linuxon. Úgy tűnik teljesen használható az új kernelben levő driver.
Rossz hír, hogy az nvidia driver nem fordul le a 3.10-es kernellel, ami viszont kell ehhez a DVB tunehez. De letezik hozzá patch ami működik is. Sajnos gentoo alatt még nem építették be ezért manuálisan kellett mindent megcsinálni... -
sza2
csendes tag
A 3.10-es kernelben mar benne van az R820T tuner driver-e.
/sza2
-
doberman
senior tag
sziasztok.
megérkezett az enyém is... viszont az lsusb kimenete:
Bus 001 Device 007: ID 0bda:2838 Realtek Semiconductor Corp.hoppá! ez nem is rtl2832 ?? rtl2838?? na akkor most mi lesz? openwrt alá rtl28xxu van, de az r820t-vel egyenlőre nem tudok mit kezdeni. jól látom, hogy a cikkben linkelt Master branch-ban feltünt a r820t.c és a r820t.h ? ez azt jelenti, hogy ha értenék hozzá akkor fordíthatnék magamnak megfelelő kernel modul támogatást?
-
azbest
félisten
az már egy kicsit régi, de ő is a hivatalosból leírásból vette a lényeget:
http://linuxtv.org/wiki/index.php/How_to_Obtain,_Build_and_Install_V4L-DVB_Device_Drivers
Nemrég került be az R820T támogatása.git clone --depth=1 git://linuxtv.org/media_build.git
cd media_build
./build
sudo make installPersze, ahogy írtad, kérheti néhány csomag feltelepítését.
-
Degeczi
nagyúr
Ma érkezett meg az enyém is, ránézésre ugyanez.
Alapban a Linux Mint 15 nem ismerte föl, tuner=NONE szerepelt a kernel.log-ban, de ez a leírás alapján (persze a saját eszközről kapott "0x2828"-at beírva, mert egyébként "0bda:2838 Realtek Semiconductor Corp. RTL2838 DVB-T"-t adott az lsusb) szépen lefordult, egyedül a "libproc-processtable-perl"-t kellett még föltennem, mert anélkül panaszkodott a nem létező "Proc:rocessTable"-re.
A driverek beinstallálása után még volt vmi verzióütközés, de újraindítás után már frankón fölismerte a tunert, működik vele a TV.
-
TonyIsBack
csendes tag
@FF23: Köszi, a ProgDVB-t még nem ismertem.
Kiegészítés a Win8 telepítéshez: az Eszköztelepítési beállítások módosításánál a Nem, én döntöm el, mi a teendőn belül a Soha ne telepítsen illesztőprogramot a Windows Update webhelyről opciót kell beállítani ahhoz, hogy újraindítás után is megmaradjon a működő driver.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Battlefield 6
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Óvodások homokozója
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- További aktív témák...
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi 10 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest