Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• thiclyoon

aktív tag

válasz RandomName #61 üzenetére

Köszi!

"A 14 mobiltelefon-gyártó megállapodott abban, hogy 2011 folyamán bevezetik az új egységes mobiltöltőt az európai piacra."

Tehát akkor ez nem konkrétan európai / EU-szintű szabályozás volt, hanem 14 gyártó megállapodása (szerintem nem 14 gyártó volt összesen, de ha mégis, akkor sem előbbi volt, szimplán minden gyártó belement - a különbség ott van, hogy ezesetben az új gyártók tehetnek a szabályozásra). Részletkérdés, de oké.

"Az egyetértési megállapodást a következő vállalatok írták alá: az Apple..."
    "Az Európai Bizottságtól kapott mandátumuk alapján az európai szabványügyi testületek (a CEN-CENELEC és az ETSI) harmonizált szabványokat adtak ki, amelyeket 2011‑től be kell tartani az adatátvitelre képes, az egységes mobiltöltővel kompatibilis mobiltelefonok gyártásánál. Az egységes mobiltöltő mikro-USB csatlakozóval működik. Az egyetértési megállapodás értelmében a mikro-USB csatlakozóval nem kompatibilis telefonoknál engedélyezett az adapter."

Tehát kiadtak egy szabványt, amit be kell tartani azokban az esetekben, amikor a mobiltelefon képes adatátvitelre, és kompatibilis az egységes mobiltöltővel :F Szóval ha az Apple kiadja a telefonját nem kompatibilisen (lásd jelen helyzet is), akkor rá nem vonatkozik ez az egész. De ekkor köteles mellékelni egy adaptert? Ez sincs az iPhone-oknál, szóval itt az engedélyezettet szó szerint kell érteni - biztos létezik Lightning - microUSB adapter ugye...

(Az angol megfogalmazásnak megfelel a fenti magyar fordítás ezen része: "standards to be adhered to by data-enabled mobile phones compatible with the new common charger as of 2011".)

----------

Elolvasva sötétebb kép rajzolódik ki bennem, mint amit boldog tudatlanként elképzeltem. Szóval az EU és 14 gyártó elfogadott valamit, ami kimondja, hogy "ha a kiadott mobiltelefon kompabitilis a microUSB-vel (és képes adatátvitelre), akkor meg kell feleljen az EU adott szabványának." Ennél azért őszintén szólva kicsit többet vártam volna :) Mondjuk így értelmet nyer az, hogy miért tudták a gyártók lecserélni C-re a portokat: egyszerűen egy C-s telefon nem kompatibilis a microUSB-vel, így semmilyen szabályt - pontosabban legalábbis a fent linkelten találhatót - nem kell betartania.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy inkább ne tették volna, vagy hogy rossz volt amit tettek, sőt, sokat köszönhetünk annak, hogy már 2011-ben sikeresen elindult egy ilyen folyamat. Mindazonáltal szerintem ez, és a sokak fejében élő "az EU előírta a közös töltőt" egymás közelében sincs* - ismét csak a fentiek szerint. És - saját következtetés, de - ha az EU előírja a C-s töltőt, akkor sem lesz itt forradalom az Apple részéről, hiszen a fentiekkel egyenértékű, csak C-re vonatkozó megállapodást szerintem bármikor aláírnak. Hátrányuk legalábbis szerintem nem származott / származna belőle, akármilyen port neve is szerepel benne.

*: lásd: 1-es, 3-as, 5-ös hozzászólás, és még sorolhatnám - nem személyes, hiszen én sem voltam ezekkel tisztában (sőt, még most sem állítom ezt, csak a fentit elolvastam, mert szégyenszemre magamtól nem találtam meg eddig :DDD és mivel késő van, bőven lehet, hogy elsiklottam valami felett, vagy rosszul értelmeztem, nyugodtan javítsatok ki. És - ha ez mind igaz (hangsúly a "ha"-n :) ) -, akkor nem igaz, hogy kötelezővé tették volna a microUSB-t vagy akár a C-t (ha ugyanilyen a rá vonatkozó szabály), se első, se sokadig ütemben.)

Új hozzászólás Aktív témák