- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- iPad topik
- Apple notebookok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
csak számomra nem világos miért pont a b350 maradt ki?
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Televan74
nagyúr
Az 5500 -at miért csak a 400 és az 500 -as lapok támogatják? Miben különbözik a 5600/5700 -as cpu -tól?
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
Petykemano
veterán
Lehet tudni, hogy a B350 miért marad ki a jóból?
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Televan74
nagyúr
válasz Petykemano #3 üzenetére
Mostoha gyermek!
-
Hardstyler01
tag
Ez Igen!
Di miért nincs 5300X?"A létező legnagyobb ámítás az ember saját véleménye!" - Leonardo da Vinci
-
Cythyel
senior tag
jajdejó... b350-es a deszkám...
-
-KP-
addikt
Há azé hogy vegyé új lapot inkább.
-
Seaky
tag
Szerintem nem maradt ki, csak a kötőjel. A320-tól X370-ig közte ott a B350
Oltári logikátlan marhaság lenne ha így lenne.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
abban reménykedem, hogy ez csupán szenzációhajhászás. (Nem Abu részéről, hanem az ASUS és a GB részéről, akik most bejelentettek.)
ilyen hivatalos asus.com-os anyagot én mondjuk nem találtam, de a VC így fogalmaz:
"Matching the new Ryzen 7 5800X3D, which has a dedicated 96 MB L3 cache, AMD has released AGESA version 1.2.0.6b to improve system performance. Many ASUS 500, 400, A320 and X370 series motherboards already have BIOS updates with this new AGESA version.
Other compatible models will receive corresponding BIOS updates by March 25th.
All CPUs in this series are recognized by ASUS mainboards of the 400 and 500 series via existing BIOS updates – also with AGESA version 1.2.0.6b. The updates can be downloaded from the ASUS support website. Previous generation ASUS motherboards will receive support for these new CPUs according to the table below:"És a táblázatban tényleg nem szerepel a B350.
Olyan, mintha az alaplap gyártók elkezdtek volna a saját szakállukra ügyködni és kihozni az X370-re is (mivelhogy az A320 már régóta támogatott) a Vermeer-t. Aztán most jött az AMD és tulajdonképpen mindenkit meglepett, hogy az 1.2.0.7-től már majd minden 300-as szériás chipset képes lesz támogatni a Vermeer-t és a Cezanne-t. És most az ASUS és a Gigabyte kiadtak egy ilyen PR, hogy hát ha már ezzel - az 1.2.0.6-os AGESA-val - kínlódtak, akkor legyen már legalább valamilyen eredménye, ha más nem, akkor hírverés, hogy akkor náluk ez már most elérhető - legalábbis azokra a chipsetekre, amikkel kínlódtak. Most már akkor tulajdonképpen ezt szabad, az AMD engedélyezte, akkor mehet a hírverés.Viszont a VC PR is 1.2.0.6b AGESA-ról szól, nem pedig az 1.2.0.7-ről, amibe az AMD sűrítette az ígéretet. Tehát én még reménykedem abban, hogy majd április 20-tól majd minden 300-as szériás chipsethez elérhetővé válik az AMD által biztosított és tesztelt 1.2.0.7-es AGESA-t tartalmazó BIOS.
[ Szerkesztve ]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Televan74
nagyúr
válasz Petykemano #10 üzenetére
Van egy két furcsa döntés a hátérben. Ott van a B550 esete, 1000 és 2000 -es procikat nem támogat, de az X570 támogat mindent. Én anno azért jöttem B550 -re hogy majd jönnek a 6700XT -k és kelleni fog a PCIexp. 4.0. Ma már tudom hogy maradhattam volna B450 -en is. Maximum nem lenne 2 nvme ssd a lapomba.
Kicsit furcsa hogy a B350 nem a kisebb A320 meg igen. Lehet hogy van valami technológia oka.
Remélhetőleg a 1.2.0.7 -re már minden támogatott lesz, ha nem akkor valami technikai malőr biztos van a B350 chipsettel.Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ti jobban értetek ehhez a témához, vajon érdemes még B550-et venni, például Asrock B550M PRO 4 alaplapot?
-
Attól függ, hogy mi a célod vele, de általánosságban véve ár/értékben még mindig a B450 a nyerő AMD fronton. Hacsak nincs égető szükséged PCI Express 4.0-s SSD-re (vagy nem RX 6500 XT VGA-t akarsz a gépbe rakni), amire egyébként a hétköznapi userek 99 százalékának nincs, tekintve, hogy ha nem írsz folyamatosan nagy mennyiségű adatot, effektíve a PCI Express 3.0-s és SATA-s meghajtók közt is minimális a különbség felhasználói élmény szempontjából. Ha például videót vágsz, óriási méretű RAW fotókkal dolgozol vagy ilyesmi, akkor indokolt a B550/PCI Express 4.0. Valószínűleg a RAM-ot is kicsit jobban tudod vele húzni, de ezt igazából már lapja válogatja.
Amúgy az Pro4 széria jó vétel, nem kiemelkedő lapok, de elég jól felszereltek, és az áruk is mérsékelt. B450M Pro4-em volt, és szerettem. Ha nem lett volna időközben ITX-re váltás, ma is az lenne.
mod: Még annyi, hogy a 3000-es és 5000-es Ryzenek órajelét is talán egy picit feljebb lehet vele srófolni adott termékcsaládon belül (értsd pl. B450M Pro4 vs. B550M Pro4), de itt megint a RAM-os helyzet érvényesül; lapja válogatja. Ha van is különbség, nem akkora, hogy azt a jelentősebb többletkiadást megérje.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
biscuit
aktív tag
Most váltottam b450ről 550re. 2700x ről 5900x re. Pcix 3as ssd-m van, a vga ugyanaz maradt (kapott 4es foglalatot meg sam támogatást) de teljesítményben szinte semmi különbséget nem veszek észre. Boot idő, stb, nem változott. Annyi extrám lett, hogy a második ssd is nvme-s opciót kapott a lapon. Szóval ha ezek téged mind nem érdekelnek, illetve nem számítanak akkor tökfelesleges az 550be invesztálnod! Ami plusz teljesítményt nyertem a procin (mer azon azé nyertem, játékok alatt meg pláne) azt minden bizonnyal a 450es lapomban is megkaptam volna, biosfrissítéssel! (hja annyi hogy az 550es lapban a 3200as ramok már nem számítanak oc-nak, ha jól olvastam, de ezenkívül semmi új a nap alatt pluszban)
[ Szerkesztve ]
Mióta Scarlett Johansson sztár lett jól alszom!
-
Zanik
addikt
Na, akkor még egy ideig kiszolgál engem ez a B450-es lap. Legközelebb már csak AM5-ös lapot veszek.
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
őstag
A hírben linkelt korábbi hírben benne van a különbség. Onnan idézek:
"A Ryzen 7 5700X és 5 5600 modellek fizikailag is valóban processzorok, tehát a Vermeer kódnevű fejlesztést rejtik az aktuális IO lapkával, illetve egy szem Zen 3 chiplettel. Ennek köszönhetően a PCI Express vezérlő is 4.0-s szabványt támogat. A Ryzen 5 5500 esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, ez a fejlesztés ugyanis használhatja a Cezanne SoC APU-t is, csak éppen letiltott IGP-vel. Az AMD célja itt a piac elárasztása, és ehhez tulajdonképpen egyszerre használnak kétféle dizájnt. A paramétereket viszont úgy szabták meg, hogy ebből a felhasználó ne érezzen semmit, tehát a PCI Express vezérlő mindenképpen 3.0-s szabványt támogat." -
-
bil
tag
Asus PRIME B350-PLUS tulajként nem tetszik ez a nekem.
Tény, hogy még elvagyok az 1500X-szel, de kicsit diszkriminatívnak érzem a dolgot, annak ellenére, hogy ugye sosem igértek 5000-es sorit B350-be. Nem fér a fejembe, hogy az A320 mivel jobb, amiért az megkapja, a B350 meg nem? Nagyobb lenne a BIOS chip mérete?
Persze még változhat a dolog, de akkor is, mifolyikittgyöngyösön?!This is extremely dangerous to our democracy!
-
Létezik jól hűthető ITX ház (az enyém mondjuk pont nem az, de ezt pontosan tudtam, mikor megvettem), plusz az sem mindegy, hogy gyári hűtő van a procin vagy Noctua.
Ha nem kell a dedikált VGA grafikus teljesítménye, a halk gép alapja egy high-end léghűtéssel megtámogatott APU és egy teljesen passzív (fanless) táp. Az utóbbi húzósabb, főleg SFX formátumban, így ha ITX mellett döntesz, célszerű olyan házat nézni, amibe belemegy az ATX-es is. Mondjuk egy teli oldallapos Fractal Design Nano S, a hangelnyelő betéteivel egyetemben. Nekem szerintem az lesz a következő, ha lesz. Kár, hogy fehérben (vagy más színekben) nincs.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Dhampir
félisten
válasz Synthwave #25 üzenetére
Ebben az esetben a passzív megoldás miatt nőhetnek a költségek, ha jól gondolom. Legalább most már tudom nagyjából, hogy milyen irányban kell keresgélni, amit nagyon köszönök.
Azért is szerettem a laptopokat, mert együtt járt a kisebb helyfoglalással és a mobilitással, de már egy gyengécske házban lapuló AMD Ryzen 5 5500U processzoros laptop is nagyjából kétszázezernél kezdődik az árát tekintve és nem mindegy a gyártói támogatás sem.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Synthwave #25 üzenetére
sima Define S (v1)et epp akciozzak 70 euroert, annyiert kb verhetetlen. nincs usb C front panel es csak 2 front USBje van, de egyebkent minimalista rendszernek tokeletes. oke a szellozese, van porszuro, elfer benne a cucc es lenyegesen kisebb, mint egy Define R7 (epitettem mindkettobe gepet utobbi harom honapban). szerelhetosege termeszetesen zsenialis. CM212 tokeletesen elfer benne, nagyobb meg APU ala nem kell: persze jobb a Noctua D15 / Thermalright Silver Arrow, de azokkal meg a VRMhutes es a memoria problemas, meg kb ralognak mindenre is.
btw pl 70-90 euroert a seasonic focus szeria is volt erre akcioban. a 850es konkretan aktiv ventivel is teljesen csendben van. es en 400rpmig szabalyozott Scythe Sflexeken, Thermalright bordakon es 1000+euros epitett vizeken szocializalodtam.
btw, Torrentbol van feherben mini. annak nincs zajszurese, de alapvetoen csendes gepet legcsatornabol is tokeletesen lehet epiteni, ld nalam a full oldalablakos NZXT 630 az epitett vizzel. alapvetoen ha nincs VGA, akkor amig a CPUhuto nem megy 600RPM fole (teli, csillapitott oldallappal), addig jo vagy. egy ponton meg ugyis a monitor elektronikaja lesz a leghangosabb komponens (megvolt az is nekem).
hogy valamennyire on is legyek, pl MSInel a 300+MSRP kategoriaban X570S es X370 kozott a fo kulonbseg az, hogy X570Snel sokkal jobban meg van oldva a ventik vezerlese.
Dhampir: nem akarsz full passzivat. a minimalis legmozgas amit egy jo venti kb fulelve, asztalon kihallva tud adott esetben 20-30 fokot jelent. Thermalright TY140 szeria lemegy 300rpmig, Sflex / Gentle Typhoon 400rpig. ott legszallitast nem igazan hallani, csapagyazast meg kiralykategoriaban eleve nem lehet. SFDB (mas neven hydro bearing) es magnet bearing jol megoldva nem jar surlodasi zajjal, a legszallitas zaja meg <20m3/h korul ebben a meretben elhanyagolhato.
itt a forumon sokan eleg sokat kiserleteztunk egy idoben. egy ponton tenyleg a monitor elektronikaja lesz az ellenseged.
es ugyanez, bovebben: [link]
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Van egy RM650x-em és egy SF600 Platinumom, és ezután mondom azt, hogy a kövi tápom csakis fanless lesz. Nem olcsó, az tény...
-
Itt most egy SF600 PL van a főgépben, Arctic F12 és P12-kkel megrakott Bitfenix Portal házban, a procin meg Noctua NH-D9L, de hangos a cájg, leszabályzott VGA ventivel is (pedig EVGA SC, szóval még csak nem is valami retek cucc).
A következő lépcsőfok szerintem majd komplett rendszercserekor lesz, ha megjöttek az új Ryzen APU-k. Akkor az R7 7700G-vel szanálni lehet a dedikált VGA-t, hiszen úgysem használom ki, és a hangszigetelt, benoctuázott Fractal Nanóba meg mehet egy 500 wattos Seasonic Prime Fanless, és végre csend lesz. Legalábbis nagyon remélem. Alsóhangon napi 12 órát ülök gép előtt, így már hatványozottan fontos a komfort (perifériákba már bele is öltem egy kisebb vagyont , hogy megtaláljam az ideálisat; itt már legalább elég közel járok a Nirvánához).
A Portalt viszont ettől függetlenül megtartom, mert amúgy elég kellemes a szemnek a kicsike (ezért is vettem, semmi másért, de legalább minőségi anyagokból van). Azon is gondolkodtam, hogy veszek bele méretre vágható porszűrőket, amik valamennyi hangszigetelést is adnak, és belül felhelyezem őket a kulcsfontosságú helyekre mágneses ragasztószalaggal. Talán ez is megérne egy próbát, mert igazából ez a két baja van a háznak (a nem épp ideális szellőzésen kívül); semmi porszűrés vagy hangelnyelés. Itt meg aztán van por.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Synthwave #30 üzenetére
probald meg izolalni a zajforrast. az F12ok ar/ertek aranyban jok, de egyebkent az arukhoz merten teljesitenek (ertsd, altalanosan rosszak). ezt tapasztalatbol mondom, ld az elozo hsz.
VGA valtozo, sajnos azt kell nezni, hogy milyen ventit hasznalnak. pl HIS ICEQn Adda FDB ventik voltak, hallatszott is. kb egy olyan volt nalam az egyetlen kartya az utobbi 15 evben, ami tulelte hutescsere nelkul. csak egy Adda FDB darabaron 15-25 usd ODM szinten is.
ha Budapesten vagy, ott muszaj porszures. laktam a belvarosban, szornyu volt. ott CM Cosmos RC-1000em volt, mert kb az birt el a porral 2008ban.
[ Szerkesztve ]
-
Idővel majd NF-A12x25 PWM váltja az F12-t, a többit meg majd meglátom, attól függően, hogy lesz-e házcsere vagy sem, mindenesetre mindenképp Noctuák mennek a helyükre, csak mikor összeraktam ezt a gépet, nem akartam három ventire 20+ ezret költeni, mert amúgy is egy kisebb vagyonba volt a váltás (lap, hűtés, táp).
A VGA-ra a 7700G lesz a megoldás, de már előre félek az árától. Meg kell hozzá alaplap és RAM is majd, ugye, és akkor még hol van a fanless táp...jáááj. Jó lenne nekem az 5700G is, ha legalább Vega 11 lenne benne, négy fizikai magra (R5 3400G) meg már nem fogok downgrade-elni. Ki van ez találva...
Szerencsére nem Pest, meg is őrülnék, de ettől függetlenül lapátolni lehet itt is a port. Bár ha nem kellene, akkor is favorizálnám a teljes mértékű porszűrést.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Synthwave #32 üzenetére
nem akartam három ventire 20+ ezret költeni
nekem van olyan venti a gepben, amit 2007ben vettem. a maradek 2008, 2011, 2014es. ha megnezed az adatlapom, azert boven nem budget kategoria.2008ban az aprorol kb 4500 huf volt az SFlex darabja, az ott kb 28 usd volt. ha megkerdezed mennyire erte meg, a valasz az, hogy teljesen .
egyebkent ugy jarsz, hogy lesz egy kotegnyi ventid egy dobozban es a vegen megiscsak kikotsz az ipari ODMeknel. en is igy jartam, btw, szoval olcsobb elsore megvenni a csucskategoriat ha ennyire erzekeny vagy
[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
Én Arctic P12 -vel kezdtem. Aztán gyorsan rájöttem hogy nem az igazi., ugyan olcsó de a tudását is az árához kell mérni. Utána beruháztam 4db Noise Blocker 120mm -be, igaz szívtam a fogamat a 26.000 Ft -os számla miatt, de azóta csend van a gépembe. És a hőmérsékletek is elfogathatóak.
-
Tudom. A másodlagos gépemben csak Noctuák vannak, de sajnos nem vagyok krőzus. Így sem esett jól anyagilag a váltás, főleg, hogy előre be nem kalkulált költségek is közbejöttek. Így meg átmenetileg negyedannyiból megvolt a három venti, mint amibe egy komoly került volna.
[ Szerkesztve ]
-
-
CabalX
aktív tag
Kijött az új bios az X370 Strix-F lapomhoz:
Szép ez a support idő így az Asus-tól.
Egy apró szitkot azért elmondtam amikor meghallottam a hírt - tekintve hogy anno arról volt szó hogy 3xxx-es szériával kimerül a support - és emiatt szereztem egy 3700x-et.
De úgy tűnik még mindig van hova fejlődni ezzel az "ősi" lappal. -
bil
tag
Bezony, én is láttam tegnap. Ugyanilyen lapom van.
Fura, hogy nem írtak rá semmit, csak hogy beta és hogy óvatosan. Na de majd a köv. hivatalosra biztos beírják a CPU supportot és egyebeket. Kiváncsi vagyok, hogy egyúttal kilövik-e bizonyos régebbi CPU-k supportját vagy sem,This is extremely dangerous to our democracy!
-
CabalX
aktív tag
ROG Strix X370-F-nél már updatelték a supported CPU list-et az 5000es procikkal [link] - ebben benne van az A10es szériától minden - ez még 1.2.0.6b-s, 1.2.0.7-ről nem tudok.
Gyorsabb, reszponzívabb az egész bios, eddig hibába nem futottam.
Anno volt hogy áramtalanítás után nem indult egyből a gép, kíváncsi vagyok hogy ez a probléma még megvan-e. -
Hardstyler01
tag
Kicsit kagytvasz még ez a lista? 5900 asok 5600X?
"A létező legnagyobb ámítás az ember saját véleménye!" - Leonardo da Vinci
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest