- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
nem olyan egyszerű a vissza portolás, eleve lehet hiába portolnák vissza, nem tudna elérni magas órajelet, ha az architektúrát mondjuk nem arra gyúrták ki (mert mondjuk tudták már előre, hogy gond van a 10nm órajeleivel), így alternatívának a felépítés bonyolításával növelték az IPC-t, de ez "normális esetben" szintén órajel limitet eredményezne szélsőséges tartományokban.. mivel 10nm eleve nem tudna olyan magas órajelet így ott nem lenne gond, de 14nm-en is lehet nem volna képes arra a szintre mint a korábbi generációs architektúrák).. azt persze lehet képes volna, de "milyen áron".. ezen kívül még hasonló technikák esetén is 1, 1.5 év kellene a portoláshoz, nem tudom mennyire hasonló az intel 10 és 14nm-e egymáshoz.. hiába gyártón belüli, akkor is lehetnek különbségek az alapokban, ami alapján teljes újratervezés kell (gyakorlatilag nem egyszerű vissza portolás, hanem majdnem újra felépítés a 14nm eszközkészletével azonos elvek alapján). Bár azt hallottam, hogy készül egy 10nm cpu visszaportolt változata, a most megjelenő platformjuk 2. (utolsó) generációs cpu-ja valami visszaportolt 10nm cpu magot tartalmaz majd (bár lehet már nem az icelake hanem az utódja .. de lehet még is az icelake, nem tudom már)...
Ami biztos..
Ez a CPU még mindig nehéz elképzelni, hogy versenyképes legyen 2 év múlva... Talán a mostani vagy a zen3 alapúakkal szemben (bár azokról se tudunk még semmit) versenyképes lehet (úgy ahogy), de nem tudjuk még mit hozhat a zen 4 vagy esetleg zen 5 ami ellen küzdeni-e kell majd... ez a foglalatméret növelés egy kissé "erőltetett" így elsőre (csak azért, hogy elférjen mondjuk a 2 chiplet).. persze, mondhatni így elférne mondjuk akár egy 3 csatornás memóriavezérlő, de utóbbi meg az alaplap költségeket növelné (jelentősen?). Persze, semmi se tiltja (fizikailag), hogy utóbbit csak a drágább alaplapok használják, és jelenjenek meg mellette olcsóbb csak 2 csatornát kiépítő alaplapok azonos foglalat mellett... de ezen dolgok most csak spekulációk a részemről a "mi fér a nagyobb foglalatba" ok miatt.szerk.: kell nekem ilyen sokáig írogatnom
Abu megelőzött
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- sziku69: Szólánc.
- Autós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest