Az Alder Lake-S lehet az Intel első 10 nm-es asztali fejlesztése

A Comet és a Rocket Lake után érkezik az újdonság, de új foglalatot is kér majd magának.

Az Intel a 10 nm-es gyártástechnológiát egyelőre csak a mobil piacon vetette be, illetve a szerverek területén is érkeznek majd ilyen fejlesztések, viszont az asztali szegmens esetében az aktuális útiterv még minimum kettő 14 nm-es platformról ír, amelyek közül a Comet Lake-S hamarosan érkezik, a Rocket Lake-S-re pedig jövőre lehet számítani.

A CES alkalmával azonban mindig megnyílnak a pletykacsatornák, és sokszor eléggé megbízható helyekről lehet információkat szerezni. A legfrissebb híresztelések szerint a Comet és Rocket Lake-S terv szerint jelenik meg, méghozzá az LGA1200-as foglalatba, de 2022-höz közeledve jön egy 10 nm-es fejlesztés is, Alder Lake-S kódnéven. Ez már LGA1700-as tokozást kap, állítólag azért, hogy végre a meglóduljon a magszám az Intel mainstream asztali platformjánál is. A Comet és a Rocket Lake ugyanis nem fog annyi maggal rendelkezni, amennyivel például az AMD mainstream asztali csúcsprocesszora jelenleg dolgozik.

Az LGA1700-as foglalat ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a cég két darab 10 nm-es node-on készülő lapkát is felhasználjon egy tokozáson belül, mivel fizikailag el fognak férni a chipek. A pontos specifikáció egyelőre nem világos, de kósza pletykaként már felmerült, hogy a mobil piacra készülő, Alder Lake kódnevű CPU-chipletből lesz kettő bevetve, ami az asztali szinten beleférhet, hiszen jóval nagyobb fogyasztási keretből lehet gazdálkodni, ez viszont nincs megerősítve. A híresztelést azonban tovább lehet gondolni, így a tokozáson belüli grafikus vezérlő külön csatlakozhatna az egyik CPU-chiplethez. Elképzelhető tehát egy olyan dizájn, hogy az Alder Lake-S esetében lesz egy fő lapka, amiben találhatók az egyes vezérlők, és ehhez kapcsolódik egy pGPU, illetve egy olyan CPU-chiplet, amelyben csak a magok aktívak a különböző vezérlőegységek viszont nem, vagy csak részben kerülnek felhasználásra. Ilyen formában az Intelnek lehetősége adódhat egy mainstream asztali platformon belül 16, vagy akár több processzormagot is kínálni.

A vállalat erről valószínűleg még nem fog beszélni a CES-re előrejelzett előadásán, amelynek az előzetes alapján a fő témái a Comet Lake-H, illetve a Tiger Lake processzorok lesznek. Előbbi tulajdonképpen az asztali piacra szánt, friss 14 nm-es fejlesztések mobil variánsai, 45 wattos fogyasztással, illetve nyolc maggal megspékelve, míg utóbbi az Ice Lake-et váltó rendszer, 10 nm-es gyártártechnológiára építve. Ebben már Xe sorozatú grafikus vezérlő, illetve számos speciális gyorsító lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés