- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topik
- 3D nyomtatás
- ASUS ROG Ally
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
KurtCobain
őstag
-
BenHans
addikt
Nagyon hasznos cikk. Köszönet érte!
-
azbest
félisten
A külföldről rendelős topicban előfordulnak infók róla.
Lényegében egy újabb repülőgépbaleset a közvetlen oka a szigorításnak: ups dubai tehergép lezuhant kigyulladó kínai akkuk miatt. [link]Ezután fokozatosan addig fajult a helyzet, hogy volt időszak, amikor kínai postákkal (sg, hk, cn) gyakorlatilag nem voltak hajlandóak akkus eszközt szállítani és visszadobták a feladónak. Ekkor jöttek fel a ch, se, de (dhl global)... posták, akikkel még egész jó időket lehetett futni. Aztán őket is utolérte és ott is szigorítottak. Magában akkut / plusz pótakkut például nem biztos, hogy szállítanak. A feladótól igazolásokat kérnek. Mostanra már kezd rendeződni a helyzet, csak itt a karácsony. A dhl global talán az egyik legjobb szerintem a normál posták közül. Gyorspostával persze jobb volt ha helyzet, csak az drágább.
Az utóbbi hónapban, ahogy a figyelem középpontjába került a nav, most meg ők sokkal aktívabbak és alaposabban átnézik a csomagokat. Így az is megesik, hogy tovább tart országon belül a kiszállítás, mint ide kínából.
Tavasszal meg nemsoká jön a holdújév, szóval eléggé meg kell gondolni mostanában, hogy mit, melyik postával és mikor rendel az ember.
-
pakesz
aktív tag
válasz
Krugszvele #139 üzenetére
liion egyfajta van
a talalastol viszont sokminden fugg, lehet hogy az a 100% valojaban az elso toltesi fazis vegen van, ami 80%de el kell felejteni a teljesen lemeritem teljesen feltoltom regi beidegzodest, ra lehet rakni nyugodtan ratolteni napkozben, nem lesz semmi baja, sot hosszabb lesz az elettartama
100% DoD 300 – 500 ciklus
50% DoD 1,200 – 1,500 ciklus
25% DoD 2,000 – 2,500 ciklus
10% DoD 3,750 – 4,700 ciklus -
válasz
hodostamas #143 üzenetére
Ne hallgass rám, de a volt beépített akkus acerem is ezt csinálta. Eladtam mert életképtelen széria volt és az új tulaj lemerítette nullára. Elfelejtette az elhasználódást és jobban bírta. Igaz az pár hetes volt.
-
hodostamas
addikt
Mennyi számít normális elhasználódásnak? FJ LH532-esemben ami kb 4 hónapos, most jelenleg ~6-7% az elhasználódás, és kb 10-15 merítési szakasz volt amikor 50% alá lement. Akárhányszor feltölti fullra az akkut a gép, x %-ot elhasználódik.
-
Buci21
addikt
najó, a sok szaki közt felteszem:
a HTC desire-m kikapcsol 55%-nál, amikor visszakapcsolom 0%, és ismét kikapcsol... miért?
-
Stalker-2572
veterán
Az aku van énértem és nem én az akuért. Ha már nem tölt, kiteszem a napra, hogy felrobbanjon
-
Krugszvele
senior tag
iphone 5S, ugyanez a tapasztalat: Ha feltölt 100%-ra és egyből leveszem, akkor mondjuk 10 óra múlva lesz 50% (csak mondtam valamit) viszont ha véletlenül rajta marad éjféltől reggel 8-ig töltőn, akkor este hatkor még simán lehet 75%.
Ez nincs mérve, csak érzésre teljesen más. Nagyon sokkal tovább bírja, ha a 100% után még 2-3 órát a töltőn van. -
Olyan ismerős az üzlet. Nem a mistral volt itt régen?
-
pakesz
aktív tag
válasz
Squirrel #130 üzenetére
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries
DoD...
meg kell baratkozni a liionnal, ha ugy hasznalod mint anno a NiCd aksit akkor nem fog sokaig tartanibe kell allitani 40% -ra es 10% -kat tolteni hagyni, amikor addig lemerult, ha meg kell hosszabb idore, akkor elotte feltolteni 80% -ig, es el kell kerulni a magas homersekletet
hozzatennem, hogy ez egy elegge erdekes hasznalatot feltetelez es legtobbszor nem megfelelo a felhasznaloknak, tehat ez megiscsak egy eszkoz amit hasznalatra vesznek, es legtobbszor a laptop elettartamat kibirja
-
gtamate2
veterán
Ilyenkor nagyon nagy a postai forgalom és ezért lehet hogy nem adták fel, vagy később adják fel. Ráadásul itt nálunk sajnos nagyon ráálltak a kínából érkező csomagok átkutatására, szóval nagy valószínűsége hogy le is vámolják ha jön valami. De én is rendeltem kb 1.5 hónapja pár dolgot, de semmilyen hír róla, ha januárig nem jön meg akkor írok hogy utalják vissza a pénzt, addig reménykedek..
-
Sanya
nagyúr
Akkor legyen ingyen az az ups, mert hazahozom a cégtől. sőt, előtte kérek béremelést, és a nap végére pluszban jövök ki az ups-sel együtt is. nettó 11-ért nem a tied az UPS, hanem a cégé, amiben dolgozol, ne keverjük.
De ha a routert és a modemet is szünetmentesre akarod kötni, akkor tényleg egy igazi szünetmentes kell, a laptopnak szerintem felesleges. Sajnos, ha áramszünet van egy környéken, akkor a net sem fog menni, arra meg sajnos kell egy mobilnet, a biztonság kedvéért, ahhoz meg megint nem kell szünetmentes.
Nekem a 650-es UPS-ből 3 év alatt tönkrement az aksi. Jó, lehet 4 év alatt. Azt vettem észre, ha hétvégére kihúztam, akkor kb 30%-ra esett vissza a töltöttsége.
-
Squirrel
őstag
Olvas itt az ember mindenféle véleményt :-) Végül ha egy laptopot jelenleg szinte csak otthon használok, mi a megfelelő az akkumulátornak (Samsung Series 9)? 80%-ig tölt, így állítottam be, 10%-nál csipog, akkor rádugom a töltőre, mikor feltölti 80%-ig lehúzom. Jobb lenne folyamatosan töltőn hagyni vagy csak 40%-ig engedni tölteni és ott töltőn hagyni?
Fél éves gép, 80%-os töltöttségnél netezésre használva kb. 3 órát bír, abszolút nem vagyok ezzel megelégedve. Mikor vettem is ennyit bírt.
-
pakesz
aktív tag
az a szunetmentes legyen netto 12e, hiszen szamlara megy
az 5e -s ultragagyi laptop aksit nyugodt szivvel betolnad egy 300e -s laptopba? vagy inkabb ragaszkodnal egy minosegibbhezelarulnad, hogy a szunetmentesben levo olom akksi az miert is halna meg 3 evente? autokban odafigyelve kibirjak 5-6 evig
nem mellesleg elofordulhat az hogy valakinek fontos a net, hiszen egy napnyi melojabol tud venni 2-3 szunetmenteset
meg legyszives humorkodjal azzal is, hogy hogyan hordozom a szunetmenteset, es milyen erdekes a 10 kilos laptop
-
rudi
nagyúr
Srácok! Az utóbbi hónapokban mi a tapasztalat a távol-keletről rendelt (ebay és társai) utángyártott akkuk szállításával. Nekem volt két-három olyan tapasztalatom, hogy valami postai szabályozásra hivatkozva nem küldték el. Nem saját részre voltak, ezért nem jártam utána komolyabban, hogy mi is a helyzet, de azért megköszönném, ha valaki guglizés meg egyéb keresgélés nélkül képbe tenne az ügyben.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Barret001 #122 üzenetére
4500-ért vettem egy t61-es laptophoz új aksit, kb 2 órán át bírja A "hulladéks" SANYO márkájú cellákkal van felszerelve, a célt szolgálja.
Barátnőn nettopjába egy 9 cellás aksi volt 10K, de azzal kb 6-7- órát megy most is, pedig nagyon rossz nettop konstrukció (ja és ritka volt, azok jellemzőpen drágábbak. A sok-sok példányban eladott laptopokhoz jellemzően olcsóbbak az utángyártott aksik. Jó nem 2 óra 10 percig, csak 2 óráig bírják, de nem 27.000 forint, mint itthon egy t61 akkumulátor, hanem csak 5.000) -
-
Sanya
nagyúr
meg négyszögáramot adsz egy eleve szinuszáram fogadásra tervezett laptop tápegységnek, ami nem biztos, hogy jót tesz neki.
vagy, hogy megvédd az UPS aksiját, vedd ki belőle, és tedd az egészet egy másik UPS elé
De mivel annak is van egy akkumulátora, az elé is vegyél egy UPS-t, de a másodikból is vedd ki az aksit
és így tovább
-
Jester01
veterán
Ez jó ELEM-zés volt
-
gtamate2
veterán
Nekem egy Asus 1005HA-h netbookom van. 62.6 WH-s gyárilag és 4 év alatt 12%-ot romlott az aksi teljesítménye, még mindig kibír 5-5.5 órát
-
Tikakukac
titán
válasz
Krystal_s #116 üzenetére
Megnyugtatlak: másfél évig kajtattam Panasonic cellás akkut az x200-hoz. Miért? mert az anno 500 rugós gépekbe is raktak LG és később a beolvasztós SANYO akksikat, amik nem kicsit, hanem sokkal szarabbak voltak. Ekkora a szórás gépen belül is bezony. Mióta meg csak Sanyika akksi van és nem tudni, hogy akkor most mit raktak bele... hát azóta nem vettem notiba akksit
Erősen bekaphatják mellesleg.
-
Krystal_s
addikt
Nem tudtam, hogy azonos márkán belül egy jobb minőségű otthoni gépbe és az üzleti szériába külön más minőségű, más gyártótól származó akksit tesznek.
Most rákerestem neten a 180ezer kategóriás Dell gépemre és egy 300-400ezres üzletire, mindkettőben Sanyo akksi van. Szerintem szerencse kérdése ki, mit fog ki, mert még azonos géptípuson belül is lehetnek eltérések...[ Módosította: radi8tor ]
-
big-J
őstag
Ha megfigyelitek a "nagyonlemerülés utáni" és a "vásárlás utáni" tanács eléggé fedi egymást, ezért mondják a boltba, hogy azt csináld, mert sokat rohadt a polcon.
-
válasz
FollowTheORI #67 üzenetére
Amint azt már többen is írták, lítiumos akkunál SOHA nincs csepptöltés.
A töltőn hagyni azért nem jó, mert az akku a feltöltés után azonnal merülni kezd, amit a töltő azonnal pótolni próbál, és az ilyen ciklusok során kialakulhat bizonyos túltöltés, ami az adott helyzetben ugyan növeli a kinyerhető kapacitást, ám drasztikusan rövidíti az akku élettartamát.Az ökölszabály az, hogy 3,92 volt fölött minden 0,1 volt kétszeres amortizációt okoz, 4,2 volt fölött pedig már túltöltésről beszélünk -- pedig már vannak készülékek, amik igénybe veszik ezt a tartományt. Régebben nem illett 4,1 volt fölé menni, ezért is lehettek tartósabbak az akkumulátorok, de a fogyasztói igények (verseny) és a vélt vagy valós fejlődés alapján már a 4,2 volt a jellemző érték.
Egyébként meg: batteryuniversity.com
Őrült jó anyagok!Üdv: MaCS
-
nolika
senior tag
válasz
Krystal_s #112 üzenetére
Nem mindegy azért, milyen "osztályú" laposod van. Egy üzleti(bb) célú gépnek jobb az akksija.
Az első notim egy alap consumer Compaq volt, fél év után 5-10% gyengülés.
Most HP probook, igaz nem írja ki mennyit gyengült 1,5 év alatt, de konkrétan nem veszem észre a gyengülést.Szóval notiakksi-notiakksi között van ám különbség. A gyártónak nem érdeke hogy jó akksid legyen
-
Krystal_s
addikt
Egyik Notebookomhoz 2db akksi van. A gép 2 éves, második akksit másfél éve kaptam, tehát egyik 2, a másik 1,5 éves. Az elsőt folyamatosan használtam (normálisan) és megvétel után pár hónappal már 10% körüli volt az elhasználódás értéke, ezért kellett a másik. A másikat szinte egyáltalán nem használtam, párszor beraktam a gépbe, hogy töltsem, merítsem...hűvösebb szekrényben feltöltve tároltam.
Mégis jelenleg a 2 akku (ugyanaz a márka Compal, méret stb) elhasználódás értéke szinte egyforma, 20%-30%. Időtartam is.
Ezért bárki bármit ír itt, sokszor a személyes tapasztalatok teljesen mást mutatnak a használattal kapcsolatban.
Szerintem a mostani akksik minősége egyre rosszabb a régiekhez képest. Lehet páran kifognak jobbat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy márka, használat, töltési idő, ciklusok teljesen mindegy, úgy viselkednek, mint ami be van kódolva (Tervezett Elavulás), hogy kb 2-3 évig működjön és kész. Beszélhetnénk a nagy fejlődésről is, hogy milyen nevetségesen keveset bírnak a mai fejlett technikához képest, ami szerintem többre lenne képes, csak valakiknek nem éri meg.Azt is sokan írták, hogy nem szabad teljesen lemeríteni. Na igen, csak hogy az elektronika néha hülyeséget mutat és olyankor egy teljes lemerítés szükséges lehet. Biosban megvárni, amikor a gép kikapcsol, majd full feltöltés és az elhasználódás értéke kevesebb lesz, azaz javul az akku időtartam egy időre. Nálam legalábbis.
Másik gépem, pár hónapos. Van hozzá akku kezelő program, ami szerintem nem is működik jól (Dell Quickset) mégis miután feltelepítettem, meghülyítette az elektronikát, mert sokszor a Windows hátralévő időnek 200 órákat ír ki. Újraindítás, vagy töltőre rakás után jó lesz, aztán megint kezdi. Most töröltem a programot.
Írhatnám, hogy na ezt nézzétek, itt kezdődik a minőség.
De sajnos nem így van. Szerintetek mi okozhat ilyet, hogy egyik nap 200 órákat ír ki, másnap normálisan 6-7órát?
Amikor hülyeséget ír a rendszer, akkor más programok sem jelzik jól. Mi okozhat ilyet ? -
kromatika
veterán
Köszi,érdekes volt.
-
-
pakesz
aktív tag
válasz
Tikakukac #105 üzenetére
mondjuk en sem hasznalom a 80% -ot, inkabb a hutoszekreny + 40% -ot
amugy ha ugymond a laptopnal azert raknam be az aksit, hogy melo kozben ne legyen aramszunet, akkor mar inkabb vennek 18e -t egy UPSt, amibe bele lehet venni zseles olomakksit kesobb
a laptop igy sokkal jobb lenne az UPSel, nem mellesleg meg a rootert is ra lehetne kotnimielott elfelejtem... Dell pot aksi elado
-
válasz
#76500480 #106 üzenetére
Szerintem ott csak annyi történik hogy lekapcsol a töltő... és utána a telefon meríti az akksit mivel nincs már töltés alatt... így picit eleszik az akksiból mire leveszed a töltőről. Nem hinném hogy bármi tönkremegy így működik az a teló ennyi.
A kisütés is azt jelenti valszeg hogy nem töltés üzemmódba van, hanem normál használatban az akksi (merül, merít, kisül, kisüt stb, vagy félrefordítás).Notebooknál is van hogy lehet állítani bizonyos típusoknál hogy a a konnektorra kötve is engedje valameddig lemerülni az akksit, mert nem jó ha állandóan 100-ra megy vissza, ha kicsit is csökken a töltés és bekapcsol megint a töltő szinte azonnal.
-
törölt tag
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a Sony-s mobileszközöknél miért ír mindig kisütést az akksi? Lemerítem 0%ra vagy 10%ra és utána töltőn hagyom 12órát, ugyanúgy feltölti 98%ra (NEM 100ra
) és írja közben, hogy kisütés. Valaki érti ezt? Most tönkre fog menni a készülék akksija? 1-2hónapos új mobilról beszélek!
-
Tikakukac
titán
Tesztgépet nem szoktam, mert nem 5 évig használom hanem 2 hétig. A saját akksijaim valahol ekörül szoktak befejeződni töltöttségben, igen, 75-80% körül.
Nem, nem gondolkozom el a kommented hatására, ezer meg egy éve mióta TP-m van így használom őket.
Nos ez félig igen félig nem, akkor most kell link, hogy befogjam vagy sem? Annyira izgi
-
pakesz
aktív tag
válasz
FollowTheORI #90 üzenetére
"Ez nem feltétlen igaz... nálam pl a 2éves iPhone 4S, ha leveszem egyből akkor kevesebb ideig bírja, mintha rajta hagyom. Szinte biztos hogy valamilyen szinten extra töltést kap az aksi benne, tehát valami fajta szivárgás vagy "csepptöltés" nevezze minden szaki aminek akarja történik."
http://www.caplamp.org/mineral_lamp/theory_diagram.jpg
azt a "constant current charging" reszet nezd
valahogy felcsurja 70 - 80% -ig, utana atvalt es meg belepumpalja azt amit nem kene...
ugy ertem hogyha lehagynad azt a vegso reszt akkor az aksi sokkal tovabb maradna mukodokepes, ketszeres toltesi ciklust el tudsz vele erni
de errol szol a sztori, hogy neked minel tovabb kell hogy birja napkozben az aksi es nem az hogy minel tovabb fel lehessen rendesen tolteni
hozzatennem, hogy a tesla liion aksija nincsen "telepumpalva", ott csak az elso szakasszal totlenek, mivel ott sokkal fontosabb az aksipakk hosszu mukodese -
pakesz
aktív tag
remelem nem tiltanak ki hogy rontom az aksisok uzletet
)
liion aksi nem csak toltestol veszit a kapacitasabol, hanem akkor is ha csurig fel van toltve es all
40% -an szoktak kiszallitani az aksikat az uzletben es ugy hagyni mert ugy a legkisebb a kapacitasvesztes merteke (tehat nem az aktualis toltodottseg hanem kapacitas, amire fel lehet max tolteni!!!)
nem mellesleg a homerseklettol is fugg, na marmost ha csurig fel van toltve mert miert is ne legyen, es eppen jol le van zarva a hoelvezetes utja mert egyik oldalrol a hosugarzo laptop masikrol meg a kisparna van, akkor csak es kizarolag az allastol elvesziti a harmadat a kapacitasnak egy even belul
az a 80% -os feltoltodottsegi sztori amit irtak, itt elnezve a hozzaszolok szinvonalat amikor a liion priming -jarol vitaznak hat khmmm szoval szinte senki nem fogja megprobalni, hogy megkeresse hatha be lehet valahogy azt a 80% -ot allitani
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Bemutatjuk a lítiumos akkumulátorok működését és pár hasznos tippet is adunk élettartamuk javításához.
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 . generáció i7-8650U / 16GB RAM / 500GB SSD
- ÁFÁS SZÁMLÁVAL! Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 i7-1165G7 / 16GB / 500GB SSD / Intel Iris Xe
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7. generáció i5-8365U / 8GB RAM / 256GB SSD
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest