- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- TrackPoint nélkül jön az új Thinkpad?
- Amazon Kindle
- Autóhifi
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
jacint78
addikt
válasz Oliverda #295 üzenetére
A 2010 első felében megjelent GeForce GTX 480 és 470 is 90 fok körüli/feletti GPU hőmérsékletre lett megtervezve, mégsem mentek/mennek tönkre tömegesen, még így lassan 3,5 év elteltével sem, ami jól cáfolja a teóriádat.
Attól tartok téves az infód.
type your text here..
-
ST05
őstag
válasz Malibutomi #291 üzenetére
vaóban köszi a kiegészítést, akkora még nem olvastam végig,
kifogtak valami hibásat az X-esből, mindensetre a sima 290 viszont durván duruzsol ott isTelevan: 120k volt? ( elkapkodták ezt is, asus bf-es X -et is.. )
[ Szerkesztve ]
-
ABee
tag
Nagyon jók ezek az új kártyák, de a legjobban a catalystes mókolás tetszik. Nagy dobás hogy mostantól a max hőfokot is meg lehet szabni és a gpu úgy skálázza vissza magát hogy beleférjen. Kíváncsi vagyok a 290x mit tudhat vizen. ...Meg mondjuk azt is hogyha nem lenne a 250-es tdp mennyit bírna a gpu meg a ram.
-
janos666
nagyúr
válasz Oliverda #295 üzenetére
És általában egy 3 évestől öregebb kártya már csak az eredeti árának töredékét éri, szóval nem olyan nagy veszteség, ha esetleg (de nem kötelezően) megsül.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Oliverda
félisten
válasz jacint78 #278 üzenetére
Ha normálisan megtervezik a tokozást, akkor nem gond a 80 Celsius-fok körüli differencia által generált rendszeres hőtágulás sem. Ezt ma már egyszerűen meg lehet oldani, nem kell hozzá űrtechnológia.
A 2010 első felében megjelent GeForce GTX 480 és 470 is 90 fok körüli/feletti GPU hőmérsékletre lett megtervezve, mégsem mentek/mennek tönkre tömegesen, még így lassan 3,5 év elteltével sem, ami jól cáfolja a teóriádat.
Amúgy egy jó ideje az összes VGA-ra 3 év garancia van, legyen az referenciahűtős vagy sem. Ha pedig nem tetszik a magas GPU hőmérséklet, akkor tessék más kártyát választani, de ettől még mindegyik üzembiztos lesz, és nem fognak kigyulladni vagy megsülni, felesleges ilyen badarságokkal traktálni a fórumot.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
IreN!CuS
őstag
Feltaláltátok a fórum kabarét a rádió kabaré után szabadon
[ Szerkesztve ]
Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"
-
Televan74
nagyúr
Sapphire 290 Módosított áron.
Mindenbe beleugatok!!!
-
zimi1991
aktív tag
válasz Oliverda #260 üzenetére
Ja.És ha annyira normális note booknál a 90-100fok ahogy írtad akkor nálam 90 nél miért kapcsolt ki egyszerűen?
Amúgy hol van tesztelve, hogy 95 fokos a vga?Mert ha ez igaz ha ref ha nem nagyon sok...
Amúgy a passzív vgák hullanak mint a legyek és ez tény!A privátokra illik válaszolni!
-
ST05
őstag
ez érdekes Úgy tünik nagyon számít az is, milyen "minőségű" a chip....
"The craziness, then, is that my R9 290 press board is typically faster than my R9 290X retail card"
tomshardware tesztre kapott 290 -je AMD-től gyorsabb lett benchekben, mint a "bolti 290x
( 40% "módban")
Ez tetszik egyre jobban tetszik, lesz mit pretest-elni
mégjobban tetszene, ha lehetne is kapni 400-450$ dollárnak megfelelő magyar valutáért...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz omikron23 #286 üzenetére
Jogvédők nem jönnek.
Majd a TÁVHŐ,mert ezt már ők sem nézik jó szemmel.
Hogyan tud náluk valaki jobban fűteni ...A végén még beszállnak a vga hűtő iparba.
Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé
-
félisten
válasz jacint78 #284 üzenetére
Szerencsére a refhűtős kártyákra van 3 év garancia.(gyártótól függ)
A tesztben szereplő kártya alapból 40 fok körül van, ami nem meglepő, mert évek óta alig fogyasztanak terhelés nélkül.
(nem csak ez, az összes, gyártótól függetlenül)A garancia kérdéskör meg továbbra is gyártótól függ, nem a hűtéstől.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
omikron23
senior tag
Egy ideje nagy érdeklődéssel követem nyomon ezt az eszmefuttatást, de sok értelmét nem látom...
Aki ATI-t akar venni, az megveszi, akinek nem tetszik, talál más alternatívát... de ez a meleg, nem meleg téma már kicsit unalmas, a végén még a jogvédők is ide jönnek fórumozni...[ Szerkesztve ]
ASUS Maximus XI Hero (Wi-Fi) :: Intel i7-8086K :: G.SKILL TridentZ 32GB DDR4 4000 MHz :: Asus TUF RTX 3070 TI
-
jacint78
addikt
Ha megfigyeled a hangos és tojássütésre alkalmas referenciahűtők már nemigazán vannak a piacon, ezért vállalhatnak rájuk több garanciát, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy egy kártya alapban 30, terhelve 65°C-on jár, vagy alapban 50-60, terhelve pedig 90+°C-os hőmérsékleten görbülnek. Régen is így volt, hogy a refhűtős kártyákra volt egy, maximum 2 év és kész, de a saját értelmes hűtőkkel ellátott kártyákra mindíg is több garanciát vállaltak, nyílván okkal.
type your text here..
-
félisten
válasz jacint78 #282 üzenetére
"Nem aggódok én nem notizok (mondhatni pont le..), de hűen mutatja, hogy a gyártók mennyire bíznak a termékeikben.."
Akkor ebből kiindulva a VGA gyártók nagyon?
(azt meg végképp nem tudom felfogni, hogy 110-120K-s VGa mellé ne jusson ötezer local credit 2 ventire)
-
jacint78
addikt
-
jacint78
addikt
válasz akoska07 #275 üzenetére
Végülis nicns, mert a kártyák Az (R9eket kivéve ) mindíg úgy vannak kitalálva, hogy használhatóak legyenek, de, ha hosszútávra tervezel, vagy csendesebb működést akarsz, arra vannak az aftermarket hűtők. Az én gépemben HDD sincs, szóval abszolút csendesre van konfigolva, viszont nemrég beszereztem egy ASUS 580-at, ami sajnos alapjáraton üvölt számomra, de van aki szerint ez teljesen csendes, szóval mégcsak nem is vagyunk egyformák.
Oliverda
Ezt tisztességesen alátámasztottad. Nem is maradt bennem semmi kétség.
Szervízes körökben egyértelmű ez a tény, te is igazán tudhatnád. Nem terveztem neked leírni azt a nylívánvaló tényt, hogy a nagyobb hőmérséklet különbség nagyobb hőtágulással jár, ami jobban igénybeveszi a hardvert. Nem értem mit kell ezen tovább ragozni, ez annyira egyértelmű, mint az, hogy nagyobb sebességnél, erősebb a menetszél.
Ja, azért vállalnak 2-3 évet egyes modellekre,
A felsőkategóriás modellekre ez igaz, de az olcsó szférában ez már jónéhány éve megszűnt és, ha akarsz több garanciát, mint egy év megveheted rá.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
Oliverda
félisten
válasz jacint78 #273 üzenetére
Ja, azért vállalnak 2-3 évet egyes modellekre, hogy majd a garancia vége előtt tömegesen vigyék vissza a cuccokat, és legyen belőle egy jó nagy botrány, meg pár száz millió dolláros bukó. Teljesen logikus, hogy a gyártók csak saját maguk alatt akarják vágni a fát, hisz ugyebár ők már csak ilyenek.
"Na ez sületlenség!"
Ezt tisztességesen alátámasztottad. Nem is maradt bennem semmi kétség.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
nagyúr
válasz jacint78 #273 üzenetére
A presztizs nem a legjobb szó.
Most nem tudom mit használnék...A gyári hűtő sem hangos,csak nem elég hangos a hangrendszered.
Vagy nem használsz fülest.Azt tudom miért vettem másik hűtéseket a kártyáimra,volt is eredménye. Láthatták más topicokban. Viszont ha normál felhasználó vagy nincs szükséged extra hűtésre. (ezek szerint)
#274 D1Rect : Azt gondolom ezzel tisztában voltam,tapasztaltam.
[ Szerkesztve ]
Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé
-
jacint78
addikt
válasz akoska07 #271 üzenetére
miért gyártanak olyan GPU-t amin nem baj,ha főzni is tudunk.
Mert megveszik és, vagy presztízsből..
Ami még fontosabb,hogy akkor miért vesznek rá az emberek különféle hűtéseket,ha a garancia időn belül teljesen felesleges.
Mert nem felesleges, a gyári hangos, jól néz ki. Ha veszel egy kártyára valami brutál hűtőt, akkor eldöntheted, hogy alacsony hőmérsékleten tartod még így is alacsonyabb zajjal, mint a gyárival, vagy mehet "normál" hőmérsékleten, de szinte némán. Ha van is rá garancia, kinek hiányzik az a minimum egy hónapig tartó cirkusz miatta?
Oliverda
Főleg mióta a nagy részük már BGA-s. Az összes ultrabookban forrasztva van a processzor, de egy ideje már a sima notikban sem ritka.
Ennek hatására, egyre csökkennek a garabnciaidők és egyre megbízhatatlanok. A notebookok az IT ipar legmegbízhatatlanabb cuccai.
Nem számít, mert a hibás forrasztás 70 fokon is ugyanúgy elenged, a nem hibás pedig a 100 fokot is bírja.
Na ez sületlenség!
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
Oliverda
félisten
válasz jacint78 #267 üzenetére
Nem számít, mert a hibás forrasztás 70 fokon is ugyanúgy elenged, a nem hibás pedig a 100 fokot is bírja.
"Vajon a processzorok miért nem halnak meg? Mert foglalatban vannak, ahol minden úgy tágul, ahogy neki tetszik."
Főleg mióta a nagy részük már BGA-s. Az összes ultrabookban forrasztva van a processzor, de egy ideje már a sima notikban sem ritka.
-
nagyúr
Van itt sok szekértő,még ha nem is ír bele a topicba,de olvassa.
Légyszíves magyarázzátok el nekem miért gyártanak olyan GPU-t amin nem baj,ha főzni is tudunk.
Ez engem tényleg érdekel.
Ami még fontosabb,hogy akkor miért vesznek rá az emberek különféle hűtéseket,ha a garancia időn belül teljesen felesleges.(mielőtt lejár a garancia úgy is eladja és majd az új tulaj vehet rá hűtést)Eddig még nem kerestem rá ilyen dolgokra az interneten,mert nem éreztem szükségét olyan magyarázatnak ami alapján ezt tudomásul veszem.
#268 Put2 : Más topicokban én már a "buli kezdete elején" leírtam mennyire jót tesz majd ez a harc a vásárlóknak. És meg kellett magyaráznom miért.
[ Szerkesztve ]
-
Put2
tag
Aki itt most trollkodik az r9 290x "melegedése" miatt, és telebeszéli saját magát, h ez milyen rossz.. Ráadásul, elhiszi amit ír, meg is van győződve róla, hogy ez igaz, de valódi érvekkel nem tudja alátámasztani, amit a levegőbe beszél, csak az előtte irt troll véleményéből alkot saját véleményt.. Azokat én úgy tudom L képzelni, mint amikor apuka a kisgyerekétől elveszi a játékot, és megsértődve ezen duzzog! Amit úgy kell értelmezni, h a Hőn szeretett Nvidiája kapott 1 pofont az AMD-től és ezt nem tudja elfogadni, és feldolgozni.. Ezért inkább duzzog.. (trollkod) Nem hogy L ismerné az AMD-nek, h végre Olcsóbbak lettek a vgák és most olcsóbban tudom megvenni az Nvidiámat is.. Én nem vagyok AMD fan, de ez a cucc amit most kihozott, nagyon jót tett az áraknak..
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
válasz Oliverda #264 üzenetére
A gyárilag hibás, rosszul megtervezett forrasztásoknál valóban lehet probléma, de az sem a magas hőmérséklettől enged el, hanem a folyamatos hőtágulástól, kihül->felmelegszik->kihül->felmelegszik
Pontosan éppen ezért lenne egy noti, vagy VGA élettartama 5x-öse a jelenleginek, ha nem 20°C lenne kikapcsolva és 90 üzemközben, hanem, csak 20°C hőmérsékletkülönbség lenne. Vajon a processzorok miért nem halnak meg? Mert foglalatban vannak, ahol minden úgy tágul, ahogy neki tetszik. Egy öreg TV szerelő is tudja, hogy az egyenesen beforasztott sormeghajtó tranzisztor lábai kiszakadnak a forrasztásból, de, ha meg vannak görbítve a lábak, akkor nem.
type your text here..
-
Oliverda
félisten
válasz jacint78 #263 üzenetére
"nem a lapka nem bírja, hanem a forasztások"
A gyárilag hibás, rosszul megtervezett forrasztásoknál valóban lehet probléma, de az sem a magas hőmérséklettől enged el, hanem a folyamatos hőtágulástól, kihül->felmelegszik->kihül->felmelegszik (=anyagfáradás). Általánosságban azonban nem jelent problémát a ~100 Celsius körüli üzem. Az Intel egyes mobil processzoraira például 105 fokos maximumot ír.
"A hőmérséklet és a felvett teljesítmény erősenn összefügg."
Igen, ez kb. olyan alap dolog mint az 1x1.
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
válasz Oliverda #260 üzenetére
Ez alapján nem sok notebookhoz lehetett szerencséd.
Csakúgy virágzik a notijavítás, mivel megsülnek a a masinák és ahogy hallottam, nem a lapka nem bírja, hanem a forasztások. Ugyanmár elég néhány évre visszatekinteni, melyikek voltak a leginkább halódó kártyák? 8800-ak például, amik szintén ilyen hőmérsékleten mentek, akinek meg nem tűnik fel, hogy a passzív kártyák hullanak, az olyan vak, mint "anna frank"
Nem azért engedi le, hogy ne süljön meg. Ez sületlenség.
A hőmérséklet és a felvett teljesítmény erősenn összefügg.
Ezek szerint vga vonalon feleslegesen.
Dehogy feleslegesen.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
nagyúr
válasz jacint78 #258 üzenetére
Mivan? Milyen felhasználói hiba?
Ez egy másik topicban tartozik.
#259 D1Rect : Mindig is túlságosan vigyáztam a cuccaimra. Ezek szerint vga vonalon feleslegesen. Volt egy 560Ti zotac is (sztem a legrosszab hűtés amit kiadott),az ha melegedett be is lassult és csak 85°C volt. Én ezt hibának gondoltam akkor. Viszont egy plusz ventitől oldalról már nem lassult be.
Nekem elég nehéz elhinni,hogy egészséges egy GPU 90°C+.[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz jacint78 #252 üzenetére
"Leengedi az órajeleit normális használatt mellett is, hogy ne süljön meg"
Nem azért engedi le, hogy ne süljön meg. Ez sületlenség.
A magórajelet tekintve az alapvető érték 1 GHz. Ez azonban nem állandó paraméter, hanem sokkal inkább egy cél, amit a hardver mindig tartani szeretne. A meghatározott fogyasztási keret azonban nem biztos, hogy minden esetben elég ehhez, így a Hawaii cGPU terhelés mellett 800 MHz-ig visszaveheti a működési órajelet. A váltás az előbb felvázolt PowerTune szabályai szerint zajlik, vagyis a hardver csak egyenletesen válthat órajelet, amire a rendkívül gyors reakcióidő bőven lehetőséget ad. Mivel a PowerTune nagyon gyorsan működik, így a rendszer rendelkezik egy belső pufferrel, mely a váltásokat folyamatosan feljegyzi, az órajelet kiolvasó szenzor pedig egy átlagolt paramétert jelez vissza a felhasználónak.
A felújított PowerTune hatására a rendszer mindig a maximumot nyújtja. A Hawaii cGPU átlagosan mindössze 1 wattos hibahatárral dolgozik terhelés mellett, vagyis tökéletesen képes alkalmazkodni az adott számításigényhez. Ezzel a rendszer hűtése is sokkal kiszámíthatóbb, így minimalizálni lehet a ventilátor fordulatszámát, emellett az átlagosnál magasabb hőmérséklet célozható meg.
"ráadásul a 95°C hosszútávon rengeteg"
Ez alapján nem sok notebookhoz lehetett szerencséd. Na azoknál a 90-100 fokos max CPU hőmérséklet (és GPU) ma már szinte általános, és mégsem döglenek bele néhány hónap után sem, ugyanis ez a hőmérséklet közel sem kínos a lapkának. Nem az otthoni, kilós hűtővel szerelt CPU maghőmérsékletéből kell kiindulni.
"A 4870X2 is hangos volt, de az legalább tudta azt amit kellett tudnia."
Ez nem tudja?
janos666: Üdv a 10 millió mérnök országában!
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
válasz janos666 #255 üzenetére
Nem szoktam hallani, hogy tömegesen pusztulnak el.
Akkor látszik semmi közöd a hardverekhez. A passzív kártyák hullanak, mint a legyek, megbarnult GPU mellett... Az eredeti szín szürke.
Vga-k inkább felhasználói hibák miatt szoktak meghalni,és kisebb százalékban gyártási hiba miatt.
Mivan? Milyen felhasználói hiba?
type your text here..
-
nagyúr
válasz jacint78 #254 üzenetére
Nem ennyire durva a helyzet.
Vga-k inkább felhasználói hibák miatt szoktak meghalni,és kisebb százalékban gyártási hiba miatt.#256 D1Rect : Akkor én tök feleslegesen aggódtam túl magam azon,ha 80°C közelébe merészkedett egy vga ? Én azonnal hűtőt cseréltem rajta.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz akoska07 #253 üzenetére
~3 éve biztosan.
Persze akkor a top kategória volt nevetséges árral(+40%), de akkor az volt a "mondóka", hogy "aki ennyit kiad egy VGA-ra úgyis vesz rá hűtőt, nem kell vele foglalkozni".Persze akkor a ződek gyártották.
-
janos666
nagyúr
ráadásul a 95°C hosszútávon rengeteg
Még szerencse, hogy ezen a fórumon sokan jobban értenek hozzá, mint a tervezői, hogy melyik chip milyen hőfokot bír ki. Egyik kedvenc, gyakran ismétlődő hozzászólásom a témában.
Néztél már ilyen hőfokokat passzív VGA-kon?
Nem szoktam hallani, hogy tömegesen pusztulnak el.[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
nagyúr
Engem is foglalkoztat ez a kérdés...
Mióta természetes az,hogy egy GPU ~94°C-on üzemel,és ez elfogadott.
Ha ez teljesen rendben van,felesleges költeni plusz víz vagy bármilyen más hűtésre,lehet pénzt spórolni.Ha abszolút nem degradálódik a GPU,akkor minden rendben van és tényleg nem kell feleslegesen pénzt kiadni.
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
válasz Oliverda #249 üzenetére
Mit kell ezen alátámasztani? Leengedi az órajeleit normális használatt mellett is, hogy ne süljön meg, ráadásul a 95°C hosszútávon rengeteg. Tény, hogy nagyon olcsó, de inkább egy normális hűtővel legyen ajánlott, mert ez így nem fog sokkal tovább menni a garanciaidőnél és az emberek nem egy teszt erejéig veszik a kártyát, hanem akár 5-6 órát is játszanak unalmas vasárnap délutánokon, amikor mégtovább melegedhet és méglejjebb eshetnek az órajelek. A 4870X2 is hangos volt, de az legalább tudta azt amit kellett tudnia.
Jelen formájában vicc ez a kártya, egy jó custom hűtővel nagyon frankó lehet, de az nem 110.000Ft lesz az is biztos.
type your text here..
-
nagyúr
válasz Oliverda #243 üzenetére
A tényen nem változtat sajnos,ez van.
A 290 kártyákat fogok majd tesztelni 5760*1080-1200 felbontásban,az úgy is mindig kimarad a tesztekből. Majd eljuttatok a PH szerksztőségbe pár monitort a későbbi vga tesztekhez .
Nekem screenshot-om azért van róla,priviben el tudom küldeni.
-
janos666
nagyúr
válasz jacint78 #248 üzenetére
Meg van tervezve, ott van a bizonyos keretek közt felhasználó által is paraméterezhető hőfok-órajel-fordulatszám szabályzás. Ezek a tesztek pedig azt nézik, hogy így, ebben az állapotában mit tud a termék, és végső soron szerint az a lényeg.
Mint mondtam, előttem is lejáratják magukat az ilyesmikkel. Bennem is kelt egy olyan érzést, hogy ez egy tákolmány, amit nem gondoltak át rendesen a mérnökök. De végeredményben mégsem érdekel, ha végül is használható a termék és megfelelő rajta az árcédula is. Kicsit sopánkodok erről a fórumon és kész, a fontosabb az, hogy mennyit kellett kiperkálnom a boltban és hogy milyen teljesítményt nyújt itthon a hardware.
Sőt, az ilyenkor csak extra, ha víz alatt sokkal jobb is lehet. Akkor lenne itt gond, ha a tesztekben gyorsabbnak tűnne, mint valójában (pl. a Ph-nál szárazjéggel raknák körbe a kártyát, míg lefut a teszt, csak ezt elfelejtenék leírni). De nem, látjuk, hogy a tesztek során is meglassul. De azt látjuk, hogy mit nyújt úgy, hogy küzd a melegedéssel.
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
válasz janos666 #245 üzenetére
Szerintem nem mindegy, mert hogy bízzak egy gyártóban és adjak ki 100+ ezer forintot egy termékre, ami nincs normálisan megtervezve, összerakva stb. Az egy dolog, hogy te vizet raknál rá, de az emberek maradék 99%-a nem és valahogy mégis működnie kéne a cuccnak. Számomra nagyon fontos az, hogy valami jól és ésszerűen legyen kialakítva, méretezve..
Oliverda
Peezse peesze. Nem vagyok itt régóta, de azt észrevettem, hogy valamiért imádjátok az AMD-t és objektív vélemény sosincs a cuccaikról.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
janos666
nagyúr
válasz jacint78 #237 üzenetére
Ezt a hűtés témát én is hülyeségnek tartom, és részben egyféle bizonyítéknak arra, hogy az AMD tényleg sokszor nincs annyira a helyzet magaslatán, ha nem csak egy szépen felépített "a távoli utopisztikus jövőt tegnapra olcsón, de tényleg" halandzsát kell tolni (amiktől én is rendszeresen elcsábulok, mert tényleg szép és hihető mesék, míg a valóság közbe nem szól), hanem jönnek a konkrét retail sku-k és mikor kell, akkor a WHQL driverek, és ... és ... izé, néha kicsit fura pár dolog.
De általában azért használható mindenük. Én is évek óta AMD VGA-kat használok Intel CPU mellé az asztali gépben, és AMD APU-s a jelenlegi laptopom. Meg lehet vele lenni. (Mondjuk a WHQL SATA driver kinyírja a komplett OS-t, mégsem frissítik mióta megjelent a Windows 8, de van ilyen. )
Viszont...
Most akár szégyenteljes, hogy visszaveszi-e az órajelet vagy sem, a tények akkor is ott vannak a cikk grafikonjaiban. Így is egész jól megy.
Végső soron szerintem mindegy, hogy bibis-e a design, ha így is elég szép eredményeket produkál, és ennek megfelelően is van árazva a mindenkori konkurenciához nézve. Márpedig szerintem jelenleg ez így van. (Még akkor is, ha nem tetszik, hogy abszolút értelemben már megint ilyen magasságban járnak a VGA árak, pl. nem kapjuk meg 80k körül a 290-est, mint az AMD-ATI beetető időszakban kaphattuk volna.)
Én személy szerint pedig mindettől függetlenül is vizesblokkot szeretnék rátenni, mert nekem minden ilyen VGA túl hangos (és akár forró, ha tuningolni akarom), akár AMD, akár nVidia, akár referencia, akár nem.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz akoska07 #240 üzenetére
Akinek nem tetszik egyszerűen csak ignorálta volna és annyi!
én is sokszor csinálok ilyet és nincs belőle "vita",illetve nem erőltetjük rá másokra a saját véleményünket, elolvassuk,ha akarjuk és tovább lépünk.Én egy cseppet sem aludtam volna attól rosszabbul!
[ Szerkesztve ]
-
WayneGace
őstag
Lehet valaki a a világ legnagyobb nvidia fanja, akkor is be kellene látnia, hogy ez és X testvére jó neki is jó, mert az nvidia gtx780 árát 170-180k-ról nem kedvességből vitte le 130-140k-ra, hanem ezek miatt. Sőt, ha ez tényleg 110k lesz, akkor gyanítom még inkább engednek a 780 árából. Ezzel mindkét oldal szimpatizánsa nyer. Azt is meg merem kockáztatni, hogyha nem lenne erős a 290x, akkor nem jönne 780ti sem, maradna a tian a trónon, tehát, ha valaki a csúcs erő kártya szerelmese, az is örülhet, mert jelenleg az amd ennek a katalizátora.
[ Szerkesztve ]
BestSecret invitációt privátban adok.
-
nagyúr
válasz Komplikato #238 üzenetére
Proci és VGA ?
Vszinű nem egyforma topicot olvasunk.Másrészt referencia hűtős kártyát soha nem volt jó ötlet megvenni ritka kivételektől eltekintve, se Radeonból, Se GeForce-ból jó ideje.
Nem igazán kellene együtt említeni amd és nvidia ref hűtéseket.Egyébként úgy látom te sem olvastad el mire írtam a lehúzást.
Lehet vele vitatkozni,de a tényen nem változtat.
Egy szó mint száz, felesleges ezen ennyit cirkuszolni, pláne úgy, hogy a saját szemeiddel és füleiddel még nem jutottál ilyen kártyák közelébe.
Mert gondolom te teljesen elégedett voltál vele amikor csendes volt és hogy így is maradjon visszavette az órajelet. Nem jutottam hozzá szerencsére,mert a józan ész és amikor a fejed megtelik az AMD-s süket dumákkal,akkor eleged lesz,ja nem,csak nekem lesz elegem nem neked.
De ha gondolod rakok össze 3db-ot és tesztelem neked,jó hosszú kábelekkel összerakva a gépet egy másik szobában. Végülis a 290X-et tök könnyű lesz eladni (mert nálam nem maradhat),mert úgy is mindenki sima 290-et vesz.Ez nem cirkusz! Te-Ti csináltok belőle azt amikor vki leírja a véleményét és nem tetszik.
Vagy ez nem egy fórum véletlenül,ahol leírják a tagok a véleményüket,itt nincs szólás szabadság ?
Ha nem akkor én kérek elnézést és nem kell ide többet írnom.[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz akoska07 #230 üzenetére
Tényleg nem értem mi a gondod. Vettél egy, vagy isten ne adja két 290X-et és most nem tetszik, hogy jóval olcsóbban alig lassabbat dobtak piacra? Amennyiben így van, akkor az még érthető lenne valahol, de még ez sem magyarázza azt, hogy honnan szedted az alapórajeles problémát. Világosan le van írva nálunk is, hogy már nincs olyan, hogy alapórajel. Eltűnt, vége, adieu. Egy maximum érték van, és sehol sem ígéri senki, hogy minden esetben azon a frekvencián fog üzemelni a GPU. (Ez a GK110-nél sincs már másképp, hisz az órajel ott is hőmérséklet függő.)
A GPU hőmérséklet teljesen biztonságos, és hacsak nem az a hobbid, hogy játék közben néha megnyalod a kártya oldalát, nem lesz vele gond. A meleg levegő jelentős része pedig távozik a hátlapon keresztül.
A zajról: 290X-nél ott a csendes mód, a 290 pedig nem extrém hangos. Aki mégis csendesebb üzemre vágyik, az majd megveszi a 3rd party hűtőt vagy a gyártók saját megoldásait. A referencia 7970-ek sem voltak csendesebbek.
Egy szó mint száz, felesleges ezen ennyit cirkuszolni, pláne úgy, hogy a saját szemeiddel és füleiddel még nem jutottál ilyen kártyák közelébe.
jacint78: NINCS referenciaórajel, de ha cseszitek elolvasni a cikket, és helyette write-only módban csak a hozzászólások gyártjátok, akkor nem is csoda, hogy ilyen "jelentéktelen" információkat nem tudtok figyelembe venni.
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
válasz akoska07 #226 üzenetére
Nem értem a problémádat. Számítástechnikában a teljesítmény procinál és VGA-nál SOHA nem volt ár-arányos. Ahogy 200.000 körüli Intel procik jó ha 30%-al voltak gyorsabbak, mint a fele annyiba kerülő társaik (P4, C2D), vagy amikor a GeForce 2 kijött a maga kis 180.000-es árával, akkor a GeForce1 lement 130-150.000-ről 110.000 alá ... vagy vegyük a Voodoo1-es első hazai kisker árát a 72.000+áfa árat, akkoriban ennyiért már egy egész jó gépet össze lehetett ám rakni.
Másrészt referencia hűtős kártyát soha nem volt jó ötlet megvenni ritka kivételektől eltekintve, se Radeonból, Se GeForce-ból jó ideje.
A tesztek fényében meg duplán nem értem mitől lehúzás a konkurens kártyákkal sokkal kevesebb árért versenyképes cucc eladása?
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
nagyúr
válasz Rihard83 #233 üzenetére
Köszönöm a jó tanácsot,de eddig el tudtam dönteni mi az ami jó nekem,és úgy emlékszem semmi nem változott azóta.
[ Módosította: radi8tor ]
-
aktív tag
Ha tényleg 110k körül kapható lesz nálunk, akkor igen ütős lesz
"Abban az egyetlen percben benne volt életem minden boldog pillanata."
-
nagyúr
válasz Oliverda #229 üzenetére
Ezt bírom a legjobban amikor kiragadnak 1-2 szót.
Azt gondolom tudsz te is angolul és tisztában vagy azzal is,hogy mit jelenthet egy szó,ha más szövegkörnyezetbe kerül.
Ha elolvastad amiket írtam akkor ezt felesleges volt ide beírnod.Érthetőbben:
Nem amd vs nvidia árakat hasonlítottam össze amikor azt írtam !Amúgy dobhatnál linket arról is ahol a 290 vagy a 290X 100k-val olcsóbb pl a 780-nál.
A leendő AMD vásárlók örömmel fogadnák !Nem kell ám magatokra venni ,nem a teszttel van bajom,fentebb is írtam !!!
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz akoska07 #210 üzenetére
Így van. 100 ezer forinttal olcsóbban kínálták/ják a konkurencia teljesítményét. Ekkora szemét gci lehúzást még sosem láttam.
És persze ebben az a legszomorúbb, hogy a sok hülye újságíró ezt még mindig nem vette észre, hisz a legnagyobb nemzetközi oldalak, sok éves tapasztalattal rendelkező munkatársai is ajánlottra hozták ki a kártyákat. Fel nem tudom fogni, hogy miként történhetett mindez. Biztos a tesztkártyák mellé millió dolláros csekk is járt, vagy én nem tudom, de tényleg.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz ricshard444 #220 üzenetére
Igen, ezúttal kérném az érintettektől, hogy maradjunk a realitás talaján elvégre ez egy szakmai fórum!
⭐ Stella
-
nagyúr
Vhol fentebb is írtam ennek a miértjét.
A kérdés egyszerű:
290 vagy 290X-t vennél ~130-150$ különbséggel,hogy tudod mit hoz a két kártya ?
Ez mi,ha nem szemét gci pofátlan lehúzás...
Őszintén örülök,hogy visszamondtam a 290X előrendelésemet,mert én előrendeltem azt a kártyát!
Szerettem volna megvenni akár CF-ben is !Engem nem érdekel az amd vs nvidia topic harc !
Én csak konstatálom a dolgokat amit látok,és ha nem is úgy ahogy más szeretné vagy tetszene neki,megfogalmazom.
Nem fényezem az nVidia-t,de ahhoz képest amit lenyomott nekünk az AMD az utóbbi időben,hát elmehet a jó...anyukájához !
Amúgy meg ezzel szemben nem nagy feladat az nVidia-t "fényezni".Az új AMD ref hűtős kártyák természetesen el fognak tűnni,de arról én már nem fogok olvasni egy fél sort sem !
-
jacint78
addikt
Az a baj a teszttel, hogy a régebbi kártyák nindenek benne és nem derül ki, hogy miről, mire érdemes váltani.
type your text here..
-
szente80
aktív tag
válasz Anaren91 #213 üzenetére
Ref hűtés ide vagy oda nekem a 4870x2, 5970 és 6990-el sem volt gondom soha hogy hangosak lettek volva, hallani legalább hogy dolgoznak A házam oldala soha sincs feltéve.Pedig azok aztán a forró kártyák.És? iszonyat erő volt-van bennük.Ezekhez képest el képzelni sem tudom hogy hangos lenne a kàrtya ref hűtése.Persze ki mit szokott meg.
Gainward ha lenne amd-ben is a legszebb kártya a rampage 700, tuti hűtést csinálna neki[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ajjjj megint előkerült a bitmítosz. Ha elérem, hogy a magyar emberek ne a biteket, hanem a MB/s-okat hasonlítsák össze, akkor boldogan megyek nyugdíjba. Tekintve, hogy 28 éves vagyok ezzel azt is elárultam, hogy kb. mennyi időt szánok ennek a küldetésnek a beteljesítésére. Talán nem lesz elég.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
nagyúr
válasz zimi1991 #217 üzenetére
nem, mert a 780 és a Titán 20%-kal gyorsabb memória-órejellel megy, míg a 290 és 290X busza 33%-kal szélesebb. összességében 11%-kal nagyobb sávszélességgel rendelkeznek a radeonok. fullHD-ben ennek túl nagy jelentősége nincs, viszont nézd meg 4K-ban, hogy fest a zöld meg a piros egymás ellen...
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
ricshard444
veterán
Viccesek ezek az indulatból írt kommentek, messze elszállva a reális tényektől
Vannak dolgok...
-
Malibutomi
nagyúr
válasz akoska07 #216 üzenetére
Majd a nagy cimbizésben kérdez meg mire költi azt a 30-40k forintot, ami azért marad a zsebében mert az AMD ilyen szemét geci módon kiadta ezt az ócska kártyát, és emiatt az szent nvidia nem adhatja már pofátlan lehúzós áron a kártyákat, amin most 2/3 áron is bőven keres.
Szerk: Megelőztek.
Én hiszti helyett alapból a nem ref hűtős kártyákat céloztam meg, a teljesítmény megvan a kártyában, megjön a custom hűtő és lesz egy fasza kártya amit megvehetek. Részemről ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
gyuszaa
őstag
"Azóta sem bírok napirendre térni afelett,hogy mekkora szemét gci lehúzás volt ez a 290X."
Mert ugye milyen baráti áron kínálta eddig a termékeit az nvidia ár/teljesítmény arányban, (nézzük már meg mi volt egy éve a közép kategóriában, nem csak a felsőben) olyan mert megtehetjük alapon.. az árcsökkenéseket az amd-nek köszönhetjük a másik oldalon, mert van konkurencia, de fényezzed csak őket.
Ha a zöld oldal terelte volna ilyen innovatív irányokba a fejlesztést akkor már gondolom itt öröm ódák lennének.
Ref. hűtős kártyák szépen el fognak tűnni, mint ahogy az mindig is volt ezen az oldalon.
-
zimi1991
aktív tag
válasz Malibutomi #214 üzenetére
de könyörgöm...
512 v384 azért az nem pár mhz különbség....A privátokra illik válaszolni!
-
nagyúr
válasz Motion_Blur #211 üzenetére
Örülök,hogy egyet értesz.
Ezzel nálam végleg elbukott az AMD és nem érdekel a december sem,hogy majd a Mantle.
Még ha igaz is amit most már nem tudok elhinni nekik,mert csak nyomják a süket dumát,hogy majd a Mantle sokat dob akkor is inkább fogok használni egy nVidia-t még akkor is ha lassabb az AMD-nél a Mantle miatt. Abból amit azt utóbbi időben lenyomott az AMD én azt szűröm le,hogy bátran le lehet sz@rni a Mantle-t is. Ámításból áll az egész.
[moderálva]#213 Anaren91 : A boltok nyitva vannak,lehet sorba állni értük,senki nem akadályoz meg senkit. Én nem sírok,hanem véleményt írok!
#212 zimi1991 : Csatlakozom,az az 512bit nagyon sok. És azzal hozzák a 384-et.
#215 D1Rect : +1
[ Módosította: radi8tor ]
-
Anaren91
senior tag
Én nem tudom mit sírtok itt állandóan...Ha ennyire zavar téged h meleg a kártya meg hangos nem kell megvenni... ref hűtés ezzel számolni lehetett.hidd el sokaknak számít az a plusz 30k és lehet h ezt fogják megvenni csaj azért mert nem tudják megadni azt a +30k t egy nv kártyáért...és a tesztek alapján egyéltalán nem járnak rosszul...főleg ha kijönnek az egyéni hűtéssel szereltek. Ha neked jobban bejön az nv megoldása akkor válaszd azt és ne itt flamelj meg rinyálj....
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
zimi1991
aktív tag
válasz Motion_Blur #211 üzenetére
Nekem csak az a fura, hogy 512 bittel épp, hogy csak beérte a titánékat ami csak 384 bit...
[ Szerkesztve ]
A privátokra illik válaszolni!
-
-
nagyúr
Egy hatalmas pofátlan vicc amit az AMD művel !!!
Hosszú idő után végre tényleg szurkoltam nekik.
De nem érdemlik meg !!!Kb azt érdemlik amit feltudnak mutatni.
Azóta sem bírok napirendre térni afelett,hogy mekkora szemét gci lehúzás volt ez a 290X.
De ott fog megrohadni a gyártósorokon,nagyon remélem ,hogy így lesz.
Nem vagyok rossz májú,de egyszerűen ezt hozzák ki belőlem.
Az összes elb@szott gyári hűtésesnek egy hatalmas kukában a helye !!!Még hogy nem tudja a gyári órajelen hajtani,mert melegszik.
Meg nem tudták,hogy ez lesz és szólni kell a tesztereknek,hogy más sztorit kell leadni.
Pontosan azért csinálták így,mert abszolút tisztában voltak azzal mennyire fog melegedni,és,hogy ne legyen baj okosan megcsinálták,hogy visszavegye az órajelet és minden rendben. A nagy lósz@rt van rendben,semmi sincs rendben. Drága a 780 ? Drága a 780Ti? Az meg lesz csinálva rendesen! Majd venni kell vízhűtést meg léghűtést a 290 290X kazánra,és azután is lehet számolni mennyibe is van a csoda AMD! Ja és aki nem akar vizet építeni és eddig füles nélkül játszott az vegyen külön erősítőt,hogy elég hangos legyen a hangrendszer ami elnyomja az AMD-t.Egy hatalmas elb@szott vicc amit az AMD művel!
Nem kevés pénzébe került az AMD-nek,hogy ilyen nagy titokba tartsák azt a nagy semmit amit most tárnak elénk!
De ezt is megérdemli,remélem jól járt az összes teszter.Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé
-
XharX
aktív tag
válasz IT.SZB.IKM #5 üzenetére
Nem figyeltél jól, a 290 és a 290X nem átnevezés, ezek zsír újak.
-
Chipii
csendes tag
válasz janos666 #205 üzenetére
Azt csinálták először, de 40%-os ventibeállításnál (amivel a 290X is megy) pl Crysis 3-nál 720Mhz-en tudta csak tartani a 95 fokot a 947Mhz helyett. 47%-on már szinte minden játék esetében hozza a 947Mhz-et.
Ja bocs, te is fordítva tetted fel a kérdést eleve
Szerintem a válasz egyszerűen az, hogy nem tudták, hogy így fogja bírni, ez csak az első tesztek során derült csak ki, ezért is szóltak gyorsan rá a tesztoldalakra, hogy várjatok[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
"csak reprezentatív jellegű információ"
Ez olyan, mint mikor egy acélrúd nem több, csak végtelen szilárdságú, és olyankor ez az információ pusztán reprezentatív jellegű, semmi különös? LOL.
De amúgy komolyabbra fordítva a szót (szó szerint, mert most használni fogom, méghozzá helyesen ), valamikor régen bennem is forgott a dolog, hogy szerintem is az lenne az igazán mértékadó és reprezentatív teszt, amiben olyan beállításokkal tesztelnek, amik mellett egy épp vizsgált csoport (pl. egy adott teljesítmény és/vagy árkategória versenyzői) átlag 60fps köré esnek (nem 30 alá, és nem 120 fölé), hisz kevesebbel inkább csak kínlódni lehet, nem élvezetesen játszani (vagy esetleg konzolozni 30fps-el ). De aztán rájöttem, hogy túlzott többletmunkát, és összességében nehezebb átláthatóságot eredményezne (többféle beállítással is le kéne mérni a kártyákat, és több grafikont gyártani), hisz otthon így fogod használni őket.
Például édes mindegy egy teszt, ha Ultra játékbeállításokkal X kártya 12, Y kártya 20fps-t ad (ami százalékban sok Y javára, de abszolút értelemben egyik sem használható teljesítmény), mert bármelyiket is veszed, úgy állítod be a játékot pl. Medium-ra, hogy vastagon 30 felett legyen az fps mindkettőn. És bár nem valószínű, de elvben nagyon is könnyen elképzelhető, hogy Medium beállításon X kártya 60, Y kártya 50fps-t tol ki, mert amúgy minden más tekintetben X lenne a gyorsabb, csak az fekteti meg X-et még jobban az UltraÜberMax tesztben, ami Y-t is megszégyeníti, és így is, úgy is kikapcsolod azt az effektet mindkettőn. Szóval az Ultra tesztel csak átverted magad, és igazából jobban jártál volna a másik kártyával. (Nem volt reprezentatív a teszt, mert olyasmit tekintettél mértékadónak, amit a gyakorlatban sohasem csinálsz az adott hardware-ekkel.)
[ Szerkesztve ]
-
MZperX75
addikt
Ez egy alap tö**n rúgás az Nvidianak,(már 290X-is az volt)
A teszt szokásosan jó minőség
-
janos666
nagyúr
És nem pazarlás ez az AMD részéről, hogy nem olyan hűtőt tettek rá, ami tervezési zajszint mellett is tervezési hőfok alatt tudja tartani tervezési órajelen?
Vagy ha már a hűtő olyan lett, amilyen (végül is nyilván van egy határ, ami felett aránytalanul drágulni kezd a hűtés design, illetve gondolom nem látták még túl pontosan előre, hogy milyen feszültség-órajel párossal lesz érdemes kihozni a kártyát, mikor még a GPU és a hűtő is csak terv fázisban volt) miért a teljesítményt áldozták fel a zaj helyett alapbeállításban?TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
izee
őstag
ha nincs semmi a csövek útjában akkor egy thermalright hr-03 rámegy, nem? Magon kívűl mit kell hűteni és mi a megoldás rá?
Identicalness is the tendency to propagate to collaborate and to interact only with people who are very very very very very much like you. Epitome of this is the selfie. https://www.youtube.com/watch?v=dmXcjvL9VSc&t=39m45s
-
nagyúr
válasz MPowerPH #189 üzenetére
Ugyanugy meg fogjak venni ezt is,mert olcsobb mint a 290x es majdnem olyan gyors. Aztan majd jonnek a panaszok.
Ahogy mas topicokban megbeszeltuk,ki kell varni a veget a bulinak.
-
Giot
addikt
válasz Mr Bond 007 #200 üzenetére
9600XT óta Radeon. 2db nVidiával a sorban. Pedig volt egy pár VGA azóta.
A teszt alanya jó vételnek tűnik, de autót, és PC alkatrészt csakis használtan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Delta Force (2024)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- Külpolitika
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- TrackPoint nélkül jön az új Thinkpad?
- Tesla topik
- Asszociációs játék. :)