- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Miért bukott meg az 55-ös? Túl drága volt?
Amúgy helyes, jöjjenek, legyen választék.
-
elefant
őstag
válasz flashpointer #2 üzenetére
+ drága is volt
-
törölt tag
Hogy kell egy piacot betámadni?
-
törölt tag
Ha jó értem, ezzel csak az előállítás egyszerűsödik, de a hatásfok és az élettartam csökken, a színszűrők veszteségei miatt.
De még az egyforma öregedést is el merném vetni, mert a "Fehér" fényforrás spektruma továbbra sem egyenletes, és a különböző színszűrők sem egyforma hatásfokkal dolgoznak az alapszínek előállításán. Továbbra is különböző igénybevételnek lesznek kitéve a meghajtó "fehér" Oled-ek.Szóval egyedül az előállítási költség változhat jó irányba, kíváncsian várom hogy elég lesz-e a "betámadásra"
[ Szerkesztve ]
-
Tomcat
őstag
Én ugyanezt a hírt sokkal szívesebben olvasnám szinte bármelyik ismert Japán gyártó nevének behelyettesítésével a címben. De nézzük a jó oldaát, legalább a Dél-Koreaiak foglalkoznak a témával felvállalva a fejlesztés meglehetősen magas költségeit, amihez a japánoknak később célszerű lenne felzárkózni.
Tomcat
-
t72killer
titán
Csak hajrá, csak remélni tudom, hogy belátható időn belül a LED-nél sokkal szebb színvilágú TV-k jönnek ki, megfizethető áron. LED-es 4kTV-t már biztosan nem fogok venni, max, ha a kvantumpöttyös megoldások szuperjóra sikerülnek.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
bteebi
veterán
válasz flashpointer #2 üzenetére
Én nagyon úgy emlékszem, hogy ezt (elvileg nem csak elvi síkon, hanem gyakorlatilag is) lehetett volna kompenzálni a szubpixelek fényerejének kalibrálásával. Az egy dolog önmagában, hogy a kék gyorsabban öregszik, és így valamivel gyorsabban csökken a fényereje is, de ha ehhez hozzá lehet igazítani a piros és a zöld szubpixelt (vagyis a kék fényerejének megfelelő mértékűre beállítani), akkor elvileg "csak" a fényerő csökkenne, a színek viszont nem torzulnának.
Ráadásul én nagyon úgy emlékszem, hogy korábban a kék szubpixelnél is nagyjából 10-20 ezer órát adtak meg élettartamra (amit úgy adtak meg, hogy a fényerő annyi idő után csökken x%-kal, tehát nem arról volt szó, hogy mondjuk "kiég"), ami napi átlag 6 óra (!) TV-zés mellett is 5-10 év, vagyis - ha tényleg bírna ennyit a kék alpixel - a várható életciklusa teljesen vállalható lenne az emberek 90-95%-ának. Nem túl gyors folyamat az öregedés, ráadásul a fényerőbeli különbségeket az is árnyalja, hogy közben a piros és a zöld szubpixel is öregszik, csak valamivel lassabban - tehát nem akkora lenne az eltérés se, mintha az RG szubpixelek teljesen újak lennének.
#6: Ezen ne múljon: "A Sony, a Panasonic, a Sharp, a Pioneer és a Sanyo a közeljövőben megint betámadná az OLED tv piacot"
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
luckyman
aktív tag
...ezzel szemben kivétel nélül minden teszten SZINTE tökéletesen szerepelnek az LG oledjei.
"... A harmadik módszert az LG dolgozta ki, és
röviden WRGB, hosszabban White OLED With
Color Refiner Technology néven illeti. Ennek
lényege az, hogy az OLED technológia
segítségével a panel csak és kizárólag fehér
fényt állít elő, amelyet az alpixelek fölé
elhelyezett színszűr alakít vörös, zöld illetve
kék színűre – az egyik alpixel fölé pedig semmi
nem kerül, az fehér színnel világít, az RGBW
pixelstruktúra előnyeit (főleg a nagyobb
maximális fényerőt) kihasználandó. Ennek a
megoldásnak nemcsak az az előnye, hogy
teljesen kiküszöböli az alpixelek különböző
színű fény kibocsátásából adódó, élettartambeli
eltérések okozta problémát, hanem az is, hogy
a gyártás során az OLED lényegét adó szerves
réteg felvitelénél nem kell a különböző színű
alpixelekkel „vacakolni”; ez egyrészt olcsóbbá
teszi a gyártást, másrészt lehetővé teszi
nagyobb méretű panelek rentábilis előállítását
is...."Minden bizonnyal ez a technológia az, amire a plazma fanok is megnyalják a tíz ujjukat, csak az ár problémás jelenleg. Ezért jó a Samu megjelenése, akármilyen ciki a legnagyobb konkurens útjára lépni. Kicsit olyan, mint a Sony vhs a betamax után.
-
bteebi
veterán
Ez a része világos, de amit én írtam, az az RGB OLED-re vonatkozott. Biztos vannak-voltak vele gondok, de - a fent leírtak miatt is - egyszerűen nem értem, hogy miért nem dobták piacra. Az élettartam szerintem nem volt igazi probléma, az ár, a gyenge kitermelés viszont lehetett az.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Partz
senior tag
Az élettartamra is jótékony hatással van. Panasonic felől hallottam konkrétan azért nem adtak ki rgb oled tv-ket nagyközönségnek, mert nem szerették volna a vásárlók elégedetlenségét garancia időn belül, a magas előállítási költség mellett. Ebben a méreg drága kategóriában ez megengedhetetlen lett volna a japán gyártónak. A most készülő oled tv projektben már ők is wrgb paneleket használnak. Itt jegyzem meg a Samsung 2013-as full hd rgb oled-jével voltak is garanciális problémák a tengeren túlon, nem csodáltam hogy leálltak a gyártással.
Ez a színszűrős történet nagyságrendekkel jobb megoldás öregedés tekintetében, már ha csak az lcd-t vesszük alapul. Persze bizonyos időnként utókalibrálás szükséges, de ez az lcd-knél sincs másként. Jelenleg a wrgb panelek élettartama 50.000 óra körül jár, belső információk szerint. Ez az 50%-os fényerőcsökkenést jelenti.
Betámadásra én is kíváncsi leszek, ugyanis az Lg-nél vannak a technológia szabadalmi jogai. Az adhat reményt, hogy ők is azt nyilatkozták jót tenne a konkurencia, nagy képernyős oled megjelenítőket tekintve. -
veterán
Miután ezt a fajta megoldást az LG szabadalmi védettség alá helyezte a Samsungnak gondolom nem kevés licencdíjat kell majd fizetnie,a technológia használatáért,esetleg legyártott tévénként lesz majd egy összeg.
Örülök,hogy dobta a Samsung a saját fejlesztését mivel az erősen zsákutca volt.duree54
-
Partz
senior tag
Jelenleg is a japán gyártók többsége nem saját paneleket használ tv-iben. Ezen felül a Panasonic és Sony is tagja a nem rég, Lg által megalapított oled szövetségnek. Ennek célja ezen nagyméretű panelek felfuttatása. Lg-nek most a legnagyobb gondja nem tudnak annyi ilyen típusú panelt legyártani, amennyire igény van. Ezért is lassul az áresés. Japánoknak is van ilyen irányú fejlesztése, egyenlőre csak a kis-közép méretben.
-
elefant
őstag
válasz Interceptor #16 üzenetére
az LG-nek is van kvantumpontos technolgiája, a Sonynak meg már két éve.
-
veterán
-
Interceptor
addikt
Ez csak egy egyszerű vicc volt gyerekek...
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
Tomcat
őstag
válasz #94529552 #18 üzenetére
Valóban, a legtöbb Panasonic cuccom az Made in Czeh Republic, (van viszont elég sok cuccom SONY, Technics, Yamaha, AKAI, stb. ami még Made in Japan) de ez ebből a szempontból nem releváns vagyis hogy hol rakták össze, az viszont sokkal inkább az hogy a Matsushita Electric Corporation vagy éppen a SONY Corporation az egy Japán vállalat. Nekem inkább ezt jelenti az évtizedek óta megtapasztalt minőség, megbízhatóság és tradíció fogalma.
Tomcat
-
Ren Hoek
veterán
válasz Interceptor #16 üzenetére
Viccen kívül, simán jöhetnek kombinált OLED-QD kijelzők. Ha vegyítik a két technológiát, akkor nagyon jó, és hosszú élettartamú kijelzőket kaphatunk. A mostani WRGB fehér pixeleinél is kell többféle fluoreszcens organikus anyag keveréke, QD-vel viszont lehetséges egyetlen hullámhosszú stabil anyagot R,G,B kibocsájtóvá "konvertálni"... így színszűrők sem kellenek majd - Attól függően, hogy milyen méretű QD-kkel keverik az egy hullámhosszú OLED anyagot. Vagy ha ez gyártástechnológiailag nehézkes és drága, akkor ugyan úgy lehet WRGB megoldást is gyártani, ha megfelelő arányban keverik az OLED-QD anyagokat. Ekkor csak a mostani QD réteg keverési arányait kell hozzáadni az egyszínű OLED-hez. A QD-knek van önmagában is elektrolumineszcens tulajdonsága, nem csak fotolumineszcencia... Tehát egyszer kiválthatja teljesen az OLED-et.
Addig viszont nagyon örvendetes, hogy a többiek is nekiálltak a WRGB piacnak, így remélem 2-3 éven belül már igazi verseny lesz az OLED piacon... 5 év múlva meg leszivároghat a monitor piacra és a kisebb 150-200 ezer körüli TV kategóriába is...
Azért vicces, hogy 2012-ben még erről volt szó: A készülék a White OLED (WOLED) eljárást használja, ahol a prios, zöld és kék szubpixeleket egymás alatt helyezték el, amelyek képesek átvilágítani egymáson.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Mi-mi?
Ha a QD érdekel, Quantum Dot, akkor tudok küldeni kvantumfizikás anyagokat, elégé sokat olvasgattam róla, a fotolumineszcenciájából tartottam is egy kis prezentációt Nagyon hasznos kis dolgok, és rettentő sok lehetőség van bennük. Végtelenségig kombinálhatóak az anyagok, nanoszerkezeti megoldások, szóval kb ez a világítástechnika jövője Az, hogy a Samsung elvicceli a SUHD tv-kkel, amik sima LCD-k csak betettek egy QD réteget, az nem a kvantumfizika hibája ... de a LED világításon így is sokat javít, nagyon szép egyenletes fehér fénnyé varázsol mondjuk egy kék vagy UV ledet. Csak sajnos még mindig egy LCD réteg maszkolja el a fényt, így soha nem érhet fel az OLED-hez, plazmához vagy a jövőbeli QD pixeles vagy mixelt kijelzőkhöz, ahol a pixel emittálja a fotonokat.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Hagyd reménytelen, nekem az a furcsa ezen a fórumon, mikor plazmáról van szó egyből egymásnak ugrik a csürhe, és mindegyik mondja az igazát. Az ilyen szakmaibb jellegű dolgoknál meg teljes kuss van, ami érdekelné is az embert. Nem értem amúgy ez ilyen magyar szokás vagy mi, mert külföldi házimozi fórumokon én ezt nem tapasztalom.
Abban egyetértünk hogy a kvantum fizika a jövő, és nem ebben a mai lcd-s formában. Az oled csak egy lépcső, de így is minőségi ugrás a mai technológiákhoz képest. Későbbiekben viszont máshogy fog ez visszaköszönni. Kísérleteznek már oled-qd injektált kijelzőkkel vagy quantum-rodokkal ami ezek a részecskék kötései, mely révén nagyságrendekkel nagyobb fény kibocsátására képesek laborkörülmények között.
UV ledet tudtommal csak a Panasonic használ az idei 800-as szériájában, foszforral vegyítve. Azt mondják nagyobb színtartományt értek el így, mint a kék led + qd kombináció.
-
félisten
Én azért nem voltam elhasalva az Lg oledtől, pedig napokig volt szerencsém használni....
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
mzso
veterán
Gah. Az oled egy mekkora szerencsétlen technológia...
Nem tudom a Samsung miért nem próbálja inkább átalakítani QD-LED-re az oledjeit. Inkább a az energianyelő WOLED felé mennek... -
Ren Hoek
veterán
Ez elég komoly amúgy, már 550K-ert is lehet kapni:[link]
Nemrég még 7-800K volt...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Jobbra számítottam, az emlékeimben meggyőzőbb volt a kép a kiállítási darabokon, bár lehet hogy csak öregszem.
Valamint kiborított a szappanopera hatás amit művel a filmekkel, bármit állítottam.A másik az íveltsége ami számomra negatívum.
lehetett volna 4 K ezért az árért, ha már jövőbe mutató technológiáról beszélünk nem csak full Hd 100 Hz . ( Bár itt a képfrissítésnek sok szerepe nincs, de ezért az árért már beleférhetne.Ami tetszett az a vékonysága, a tökéletes fekete megjelenítés, valóban szép színek. ilyen színminőségnél ha nem WRGB technológiát használ a gyártó és gyengül valamelyik oled pixel, az valóban ki fog ütközni a minőségen.
Ami még rohadtul nem tetszett az az hogy nem az enyém volt és nehezen szoktam meg utána újra a samu LED talicskát. ( pedig az 4 K középkategória)[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Ren Hoek
veterán
A szappanopera érdekes, erről még nem olvastam... Színekre érted, vagy mozgásra?
Mert szerintem ha kikapcsolja az ember a 100 Hz True Motiont, akkor nem szabadna szappanoznia :/Lehet majd a későbbi típusokba beépítenek valami villogtatási technikát, hogy mozisabb legyen...
Amúgy többeket már zavart a túl nagy kontraszt. Egyszerűen a szemünkből adódóan, a túl nagy kontraszt miatt romlik a sötét rész grandiózussága. Ezen szerintem egyszerűen lehet segíteni média player beállítással, hogy kicsit celluloidosabb legyen. Még mindig jobb egy meglévő dolgot visszavenni, mint egy nemlétezőt síratni
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Amerikában is látni 1999$-os áron ugyanezt a típust.
Lg nemrég adott ki közleményt, az év végi szezonban piacra dobnak olcsóbb 55"-os uhd oled tv-t, web os 1.0-val, eg920v típusszámmal.
Pedig a kontraszt csak nőni fog, év végére ígérik a hdr megjelenítésre is alkalmas oled tv-ket, 800 nites fényerővel. Valamint kacsintgatnak a monitor piacra is.b.
Az idei oled kínálatban már csak uhd típusok lesznek. Első tesztek szerint ezeken már nem volt érezhető a szappanopera effekt, a tavalyiakkal ellenben. A lehetetlen cms hibákon is javítottak.
Amint a Panasonic vagy a Sony színre lép ilyen típusú tv-vel, szinte biztosra veszem, hogy a mozgásmegjelenítéssel is kezdeni fognak valamit. -
félisten
Ez a szappanopera effektus azt jelenti, hogy olyan minden film, mintha színházi előadást néznél. Azt hiszem az Én samumban ez Dinamikus kontraszt vagy micsoda. LG nél minden beállítást végigteszteltem, de nem tudtam rajt visszavenni, zavaró volt. Asszony teljesen laikus ,( azt sem tudja mi az hogy LCD csak lapos nem lapos ) Ő abban a pár napban is a Samsungot nézte ez miatt. Amúgy valóban lehet ebben valami, hogy túl nagy a kontraszt. Nekünk semmi nem jó
Ettől függetlenül. mikor elvitték tőlem, és leültem újra az addigi büszkeségem, a pár hetes 200 hz 4 K Samu elé, sikerült tapasztalnom,hogy bizony ez az alap OLED is oda vissza verte képminőségben, de a mozgás jobb volt az én tévémen. Ez van, majd lesz mire váltani.
[ Szerkesztve ]
-
luckyman
aktív tag
Miután egy teljesen normális mederben folyó társalgásban, egy őszinte kíváncsiságomra, nekem adott válaszra reagáltál, joggal feltételezhetem, hogy tulajdonképpen rám gondoltál, mikor a lekicsinylő és sértő mondataidat fogalmaztad. Jól gondolom?
Ez esetben javaslom, hogy inkább a közvetlen életközösségedben lévőket címkézd a jelződdel és nekik kedveskedj ezzel a stílussal. -
Ren Hoek
veterán
Igen, hát a mozgás azért ilyen, mert beletettek egy LCD vezérlést. Holott a panel sokkal többet tud.
Én amúgy megprobáltam volna lehet MPC-HC-t állítgatni. Szappanopera meg lehet azért van, mert 24-t így viszi. Nincs villogás közben
Egy Pulp Fiction kíváncsi volnék hogy néz ki ezen...Mondjuk LCD nem szappanos, ha 24p-t skálázza fel 120Hz-re, ismételgetéssel.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Jah, hogy a natív QD kijelzőkről beszélsz, amik az elektrolumineszcenciát használják ki.
Sajnos ezek még kanyarban sincsenek. Bár így lenne, de nem hogy prototípus, de még tervekben lévő kijelző sincs. Igazából cikkek sem nagyon, amire lehetne alapozni. Nagyon sokat keresgéltem, és az elektrolumineszcens QD-LED kijelző fejlesztésekről csak kb bulvármédia cikkeket találtam.Ezért mondom, hogy ebből valami kézzelfogható legyen, nagyon sok pénzt bele kell ölni. Az OLED pedig már piacon van, 2 millióról 550K-ra ment le az első fecske ára, kész gyártástechnológia, kész működő panel, felhúzott gyártósorok, infrastruktúra...
Persze nagyszerű lenne, ha mondjuk a Samsunk bátor lenne, és belevágna izomból... lehet a háttérben ezt is csinálják. Csak közben nincs idő már játszadozni, be kell szállni az OLED bizniszbe, méghozzá WRGB mintára.
(Ami egyáltalán nem energianyelő, 100 Watt maximum szerintem teljesen jó egy 55 colos TV-nél, tekintve hogy még így is kiégeti a szemet a világos rész.) Mellesleg ha találsz értelmes QD-LED cikkeket, komoly szakmai helyről, akkor ne kímélj, keveseket érdekel jobban nálam
Szívesen kísérleteznék vele akár otthon is, lehet rendelni kis ampullákban különböző hullámhosszúakat Biológiai kísérletekben hatalmas jövő előtt áll a QD amúgy különböző festéseknél. Ha pedig tényleg nyomtatható pl PDMS-re, akkor egy csomóféle eszköz kifejleszthető. Optogenetikában is hatalmas szerepe lehet, nem csak a kijelzőkben.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Na egy elég jó összefoglalót találtam: http://phys.org/news/2012-04-quantum-dot-brighter-efficient.html#nRlv
Azért ezen még nagyon sokat kell dolgozni, mire lesz valami termék belőle. A Nanoco ígért még 2011-ben működő kijelzőket, de csak a Samsung féle QD LCD bizniszbe szálltak be végül.
Ezért nincs ebből még TV: Since the early research of the '90s, QLED lifetimes have not improved past a few tens of hours, and they experience rapid deterioration within a few hours of operation. QLEDs with inverted structures, like those used here, can have half-lifetimes of up to 600 hours, compared with tens of thousands for OLEDs.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Ez azért nem teljesen így van. Próbálkozások vannak, de ez még nagyon gyerekcipő, ahogy mondtad. 2011-ben Samsung már mutatott ilyen kísérleti kijelzőt, Qd Vision is úgy emlékszem. Bár azóta nem igazán követem a fejlesztéseket.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Igen ilyeneket én is találtam, csak valahogy azóta a nagy semmi. Még csak egy kísérleti telefon kijelző sem, ami nem csíkos stb... (és itt is simán lehet, hogy 600 órát se bír a prototípus) Nem beszélve arról, hogy nagyobb kijelzőknek még sajnos nyoma sincs. Az OLED is így kezdődött, ez tény és való... csak mikor már látszott, hogy lesz belőle valami, akkor legalább proto monitorok, kisebb TV-k voltak már... Sőt bevezetetten alkalmazták már ilyen olyan kisebb kijelzőkben...és még onnan is, szerintem 5-10 év volt mire kijött az első OLED TV a piacon. QLED-et még sajnos ma egy 7 szegmenses sütő kijelzőben sem találni...
A QDVision és a Nanoco, a két legnagyobb rájött, hogy a QD "diffúzoros" LCD-kben jóval nagyobb pénz van jelenleg. Ott csak össze kell berhelni egy egyszerű fotolumineszcens réteget, nincsenek pixelek, vezérlés stb... viszont kell hozzá egy csomó finomított nehézfém mentes QD Hülyék lennének kihagyni a biznyákot, és milliárdos fejlesztéseket csinálni. Pusztán gazdasági okokból is hagyhattak fel szerintem ezekkel.
-
Partz
senior tag
Akkor állnak rá erre komolyabban, mikor az oled elkezdi kiszorítani az lcd-t. Ha nem akarnak eltűnni a süllyesztőbe a most lcd által előtérbe került vállalatok (Nanoco, QD Vision). Ez pedig akkor következik be mikor a gyártóknak olcsóbb lesz oled panelt gyártani, ami már nagyon érik. Például a Samsung kis kijelzőkbe, már most olcsóbban tudja gyártani az oled panelt, pont ezért álltak le az ilyen készülékeknél az lcd gyártásával. Lg wrgb megoldása nagy paneleknél is már elég közel jár az lcd-hez. Itt inkább a nagyságrendileg kevesebb gyártósor adja a magas árat, ezt az Lg nyilatkozta a napokban. Gyakorlatilag nem tudnak annyi ilyen típusú panelt gyártani amennyire igény mutatkozik, beleértve más nagy cégeknek is.
A teljes quantum-dotos kijelzők azért még több tíz éves távlat reálisan.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Igen, ez így van... Biztosan nem sietik el a dolgot. Főleg, hogy az OLED már itt van, és azért eléggé közelít az ideális kijelzőhöz. Egyedül az élettartamról nincsen olyan hosszútávú infónk még, ami megbízható lenne. Viszont ez annyira nem is elsődleges szempont, hogy 20 vagy 40 ezer órát megy, mert akkor ki cserélné le?
Ha pedig elterjed, javítják a mozgásmegjelenítés gyengeségeit, a feketéhez közeli részleteket stb... akkor nem hiszem, hogy hamar elkezdenék leváltani QLED-el, egy működő és közel tökéletes technológiát, amibe egy billenős KAMAZ-nyi pénzt invesztáltak.
Aztán lehet párhuzamosan fog fejlődni a kettő, mint a plazma és LCD. Nekünk vásárlóknak ez lenne a legjobb, illetve, hogy a többi gyártó minél előbb beszálljon a versenybe.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Amennyire én utánajártam kb ugyanaz az alap kell neki mint az oledeknek csak az organikus fénykibocsátó réteget jobb színvisszaadású
és nem fakulóQD-kkel cserélhetik.Valami bonyodalom biztos lehet a dologban, mivel még nem dobtak piacra ilyen kijelzőket. Vagy csak még nem jutott el senki oda, hogy meg is csinálja, mivel elég új találmány QD.
"Ami egyáltalán nem energianyelő"
Dehogy nem. A színszűrők a fény kétharmadát elnyelik és ezzel csak a kijelzőt forrósítják. Ezen kicsit javít a fehér sub-pixel, de lényegen nem változtat."Szívesen kísérleteznék vele akár otthon is, lehet rendelni kis ampullákban különböző hullámhosszúakat"
Hát a kindle fire kijelzője mögött elméletileg egy QD réteg van. Ha nagyon játszani akarsz kereshetsz meggyilkoltakat amiből ki lehet berhelni.
Amúgy ha lehet rendelni mi akadályozott meg?[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Jó, de ezek fotolumineszcenciára épülő dolgok. Ahhoz, hogy valamilyen színű fényt emittáljon, meg kell világítani mondjuk egy erős UV LED-el. Ezt a hatást használják ki a mostani QD rétegnél, biológiai festéseknél stb... Ezzel lehetetlen OLED-hez hasonló kijelzőt építeni, mert minden pixel mögé kéne egy külön fényforrás. Ennek a kvantumfizikai része nem bonyolult, band gap, elektron-lyuk pár stb... le van írva.
Az elektrolumineszcencia, tehát a mostani LED-ekhez hasonlóan nem fénnyel gerjesztjük a nanokristályokat, hanem elektromos árammal, vagy térrel. Ezzel nem nagyon foglalkoztam, és szerintem ez már koránt sem olyan egyszerű, mint ráküldeni egy CSI "spermadetektor" UV lámpát és szépen különböző színekben világítanak méret szerint ... de azon a vonalon kell elindulni ahogy a félvezető e.lumieszcens eszközöknél történik a dolog,(LED) [link]
Szóval itt jóval többről van szó, mint a fotolumineszcens hatásoknál. Azzal persze lehet otthon kísérletezgetni, rendelek is a Nanoco-tól Már csak egy CSI UV lámpa kell... Csak ebből nem lesz kijelző
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest