- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
Az ábrából nem derül ki, hogy a szoftverkörnyezet ugyanaz lenne(tudtommal Power magokon nem fut Windows), linkelnél cikket is pls?
Az is érdekelne még, hogy egy ilyen HW setup mennyit kóstál egy AMD vagy Intel alapú PC-hez képest.
Azon egyébként én is gondolkodtam, hogy lehetne megoldani keresztbe-bootolgatás nélkül, hogy egy PC-n Linux alatt menjen a mindennapi böngészés, videózás, zenehallgatás, levelezés stb., játékhoz meg seamless átváltani Windows-ra, komolyabb teljesítményvesztés nélkül(Linux-on belül VM-ben futó Windows túl sok teljesítményt/funkciót bukik), mintha taszkok közt váltana az ember...
(#91) morgyi: Raven Ridge+
(#93) b.: Köszi! Nem rossz, de szvsz nem lenne jó, ha PC-n visszatérnénk a zárt szabványok uralmához - persze most is vannak(khm, GameWorks), de azért az alaplap-CPU kombinációkon kívül kb. minden HW csereszabatos a PC-kben.
-
Kansas
addikt
Ahogy nézem, az a Qualcomm szerverproci valóban eléggé ígéretes, csak épp 4x annyi magra van szüksége, ami ahogy a PH-s tesztekből is kitűnik, PC-n még eléggé kevéssé kihasznált - talán majd most, hogy az AMD és az Intel is 10 szál fölé ment, a programozók is elkezdik kihasználni....
Ha megjelenne ennek egy felezett változata a konzumer piacon, engem bizony érdekelne... és akkor a te jóslatod is valóra válna.
-
Kansas
addikt
A Win10 ARM ága egy dologról árulkodik: az MS tabletekre is Windows-t akar. Attól még a tablet nem lesz PC, épp a bele pakolt HW csekély teljesítménye miatt. Tartalomfogyasztásra jó, de amint egy kicsit is komolyabb használatra kerül a sor(pl. Surface Pro sorozat) azonnal előkerül az x86/x64 vonal.
Akkor sokadjára: a konzol nem PC(kár volt felhoznom a Switch-cset, mea culpa), itt pedig PC-ről van szó. XBox Whatever nem számít.
De legyen neked: elvileg elképzelhető, hogy a jövőben az ARM alkalmas lesz tabletek/medialejátszók/kézikonzolok meghajtásánál többre is(ha akar).
Ezzel együtt(feltételezve, hogy az AMD és az Intel is fejleszt) nem látom, hogy az NVidia számára valós alternatívát tudna nyújtani az x86/x64 architektúrával szemben, max. kényszerűségből.
Vagyis: ha az Intel és az AMD egyaránt úgy dönt, az NV csúful megszívja. Meg vele a felhasználók is, ha csak az Intel elő nem áll egy valóban versenyképes saját GPU-architektúrával.Kétlem azonban hogy ez történne, a zárt platform szvsz a procigyártóknak sem érdeke, a Microsoft-nak pedig még náluk is kevésbé.
-
Kansas
addikt
No, épp ezt mondom én is: az ARM arról szól, mekkora teljesítményt lehet kihozni 5-10W-ból(van egyáltalán efölötti fogyasztással bíró ARM proci?)
Gondolom, oka van annak is, hogy nem hoztak ki 60-100W TDP-jű ARM procit, pedig egy olyanra én pl szívesen építenék egy Linux-os gépet...
A Smach-Z valószínűleg épp azért futtatja rosszabbul a Skyrim-et, mert Windows fut rajta és nem valami igazán low-level API-t használó konzol "OS".
Nem a HW hanem a SW környezet az alapvető fontossággal bíró különbség. lehet akármilyen optimalizált HW-ed, ha az OS vastag HAL-t és high level API-kat használ, egyből sokszoros HW erőforrásra lesz szükséged ugyanahhoz a játékbeli teljesítményhez.
A PC pedig(akár Linux, akár Windows, akár OS X) nem arról szól és soha nem is fog arról szólni, hogy a játékok futtatására legyen optimalizálva, mert a PC-nek a játék csak az egyik funkciója a kismillió közt, ami megszenvedne egy ilyen optimalizálást. A konzol célhardver célszoftverrel, a PC ennek pont az ellentéte.
-
Kansas
addikt
Nekem van két olyan kütyüm is, amiben Jaguar magok vannak(PS4Slim, Athlon 5350), a maguk területén jól muzsikálnak, de nem tenném pl. az Athlon-t egyik előbb említett Geforce mellé sem.
Az sem véletlen, hogy hardcore játék kapcsán csak a konzolokban muzsikálnak, a sokkal direktebb HW elérés mellett - ennek az effektusait, kisebb mértékben ugyan, de látni a Vulcan és a Dx12 alatt is.
Nyilván azért fordul mindenki az ARM felé, mert jelenleg az az egyetlen alternatív architektúra, de a Nintendo Switch esete is mutatja, hogy az ARM alapú NVidia Tegra igazából csak az előző generációs konzolokat éri el teljesítményben, és dokkolva elég jelentős kompromisszumokat kell kötni még egy non-pro PS4-hez képest is.
Nem kérem számon rajta hogy lenyomja az x86(pláne az x64) vonalat, de a felvetett probléma(illetve egyelőre non-probléma) megoldására alkalmatlan - ugyebár a PC felhasználásról volt mindvégig szó, még ha a low-end(mobil) oldalon is.
Egy szó mint száz: PC gamingre jelenleg vékonyak az ARM procik és én nem is látom, hogy az lenne a fejlesztési irány. Az pedig ,hogy lenne 3 inkompatibilis technológiai stack(Intel, AMD, NV) a PC vonalon, nem hiszem, hogy jó lenne bárkinek is.
Ezzel együtt érdekes lenne valahogy összevetni a legerősebb ARM proci teljesítményét egy Athlon 5350-ével vagy Pentium-éval, de pillanatnyilag ötletem sincs, hogy ez hogy lenne lehetséges.
(#82) b.: Őszintén, nem érdekel az NVlink PowerPC-ben... PC platformról van szó a cikkben és az én eddigi hozzászólásaimban is, ne tereljünk pls.
OFF: azért az érdekelne, hogy miután az "új" hozzászólás gombot válsztottam, miért mégis b. fórumtársra adott válasznak veszi a hsz-emet...
-
Kansas
addikt
"Ha egy beszállító olyan partnerszerződés kínál, amire azt mondja, hogy ha nem írod alá, akkor a sor végére száműznek a termékleszállítások tekintetében, akkor az számos ország versenyjogi törvényeiben büntetendő kategória."
És ezt szerinted legálissá kéne tenni?"Ha az NV tényleg kényszeríti a partnereket a szerződés elfogadására" - akkor meg is érdemli, hogy a versenyhivatal megszexuálja. Ezek a törvények speciel nem szorulnak korrekcióra az erkölcs nevében.
Mindezt úgy, hogy ez az egész NV macera meg sem közelíti azt amit anno az Intel az AMD-vel csinált évtizedeken át.Érdekelne, hogy szerinted pontosan melyik törvények akadályozzák meg az NV-t abban, hogy "megvédje a piacát" - mellékesen megemlítve, hogy nincs olyan, hogy "az NVidia piaca", amit neki alanyi joga lenne megtartani a világ végéig...!
Szerintem az egyetlen törvénycsomag, ami felülvizsgálatra szorul, az a szabadalmi törvényeké. Különösen az amerikaiaké.
-
Kansas
addikt
válasz
#65675776 #27 üzenetére
Persze, csak az AMD-nek az Intellel ellentétben van jól fogyó diszkrét VGA-ja is, gondolom nem akarja kinyírni... tehát csak kell a fránya PCI-E - ha csak nem akarják valami zárt szabvánnyal összekötni a saját VGA-ikat a saját CPU-ikkal.
De szvsz az AMD szimpatizáns szemmel sem lenne szép világ, ha lenne 3 full zárt architektúra, kombinálási lehetőség nélkül... -
Kansas
addikt
"Mert nincs ARM-os Windows 10 ág, ugye? Oh wait..."
És kompatibilis a Windows Store-on(UWP-n) kívül bármivel? Oh wait...
Játékok kapcsán: még ha el is fut pl. egy Forza Horizon a kis ARM-os gépeden(sok sikert hozzá!), van pár olyan limitáció, amik közül néhány biztosan érzékenyen érint - például, hogy modding-ot nem enged(bár ez talán épp a Forza esetén nem akkora gond)... -
Kansas
addikt
Az önálló CPU-val az a bibi hogy nincs x86/x64 licensze, az ARM meg teljesítményben nem igen közelíti, illetve az OS kompatibilitás sem az igazi - ha csak nem Android-ot akar rajta futtatni...
Kínával meg az a baj, hogy ugyan nagy piac, de aki oda belép, annak az IP-jére seperc alatt ráteszi a kezét a kínai állam.
-
Kansas
addikt
válasz
->Raizen<- #1 üzenetére
Ez meg, ha jól értem, arról szól, hogy ha akarnák, az AMD meg az Intel megszüntethetnék a dedikált VGA-kat a mobil PC piacon. Az Intel esetében még akár érthető lépés is lehet, de nem tudom, az AMD-nek ez miért érné meg?
Tovább menve: ha az Intel meglépne egy ilyet és az AMD nem, akkor pedig az összes dVGA-s mobil gépben AMD proci ketyegne...
Nyilván annyi esze mind az AMD-nek mind az Intel-nek van, hogy asztali vonalon ne lépjen meg egy ilyet... amíg a bányászok ki nem nyírják teljesen a dVGA piacot.(#14) b.: Attól függ, kivel szemben - az Intel ellenében igen, az AMD-t egyelőre "zsebre vágják".
A gyors kártyákat adom, de hogy jó cég lenne... ne röhögtessDeákné meg a vászna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Honor Magic7 Lite / 8/ 512 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged