- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen egeret válasszak?
- OLED TV topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Házimozi belépő szinten
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Nincs meg a tudásom, hogy megbecsüljem ez mennyire nem triviális, de akkor itt ARM CPU magokat és a GCN-t közös lapkára kéne tenni (gondolom, két szilikonos megoldás nem versenyképes), és azoknak szépen együtt kell működni, gondolok itt a heterogén csodákra, mint közös virtuális memória címtérre, stb. Persze erről szólna a HSA, amit az AMD és az ARM is támogat, de gondolom ettől még nem triviális összekapcsolni a kettőt, azaz plusz pénz. AMD-nek erre ott a kész, kiforrott megoldása.
-
de ha plusz pénzbe és időbe kerülne elkészíteni egy "olyat" és nem nyersz vele semmit - akkor minek?
Miért kerül plusz pénzbe? Az eddigi SoC is custom volt, tehát nem a polcról vették le.
Hogy nem nyersz vele semmit... hát ezzel várnék, gondold végig, hogy milyen lehetőségeket nyújt, ha ARM-ra elkezdene terjeszkedni az M$. Igen, tudom, már próbálkoztak vele korábban is...... miközben ott a RavenRidge2+++ a polcon ...?
Az XBox One esetén is volt opció kész APU-ra, mégse azt kérték...
-
hokuszpk
nagyúr
de mar tudjuk, hogy nem a fiokban van. a psp az !
* psp != playstation
** inakbb igy : psp = platform security processor
*** na. -
de ha plusz pénzbe és időbe kerülne elkészíteni egy "olyat" és nem nyersz vele semmit - akkor minek?
... miközben ott a RavenRidge2+++ a polcon ...?(amugy az xbox one soc valóban elég custom, el is hagyták a scorpióval az edramos butaságot és ők is a "sztenderd" gddr5 felé vették az irányt
pedig az azért nem egy cell szintű fejlesztés ("customizáció") volt....)
-
én kizárnám: minek készítene/készíttetne ennyire custom apu-t az ms, ha leemelheti az amd polcáról is a "majdnemkészet"? (ami ráadásul feltehetően valami ryzen iteráció lesz, az arm/jaguránál SOKKAL ütősebb teljesítménnyel)
Az XBox SoC-ja eleve elég custom, szóval miért lenne meglepő akár egy ARM + GCN összeállítás a jövőben? Hovatovább akár lehetne nV megoldás is, hiszen nekik eleve van ARM licencük és tapasztalatuk...
-
hokuszpk
nagyúr
legyen nekik ROG, az AMDnek meg jo lesz a RIG.
-
-
válasz
#32839680 #104 üzenetére
A Ps4 pro és az xbox one x nem új generáció, az alap ps4 nek és az alap one-nak az erősebb kiadásai, nem jelenik meg csak direkt ps4 pro játék soha, ezt Sony már a kiadás előtt közölte. Az előző generáció az Xbox 360 és a Ps3 . semelyik új gép nem kompatibilis natívan az előző generáció játékaival.
Kompatibilitási listában átportolják a játékokat az előző generációról xbox one esetében, ps4 nél ez sincs sajnos, ott a felhős megoldás ( Ps now) van.
A jövő még kérdőjeles, mert vannak már látomások Ps5 bejelentésről 2019 év végén meg van olyan is aki azt mondja, hogy nem jön még új generáció- AMD is szakít a GCN -.nel, kérdés, hogy az érkező generációk már az új arhitektre vagy még a régire alapoznak vagy esetleg szakítanak a konzolgyártók az AMD vel és újra jön egy Power vagy esetleg egy Arm alapú megoldás, Nvidiával,vagy marad AMD ki tudja. Minden lehetséges, de igazából az a lényeg , hogy a kompatibilitás már nem szempont nekik.( már a ps3 slim verzió sem volt kompatibilis a Ps2 játékokkal) -
-
-
pedig milyen jó volna, ha háromszereplős lehetne az x86 piac is!
látod, ezek mit sem érnek, ha az anyagi helyzet/pc piaci részesedés miatt 0 befolyás látszik az amd részéről... a végén minden a fejlesztőn múlik, aki az általánosságban esetleg az amdnek kedvező(?) dxből választhato olyan megoldást, függvényt, ami nv-n mégis jobb (elvégre a steamen a játékosok nagyrészének nvidiája van, miért szivatná őket? meg kapott csomo libraryt is nv-től, meg esetleg az inuláskori nv logóért cserébe pénzt/kölcsön fejlesztőt.... vagy ha kisebb: nem ismeri a másikat, a dev gépekben is nv van, nincs idő/pénz a vörösekre is kitesztelni)
szóval elvben igazad van, de ha nincs (elég) pénz supportra/dev támogatásra/k+f-re, akkor mégis ez a realitás
-
ddekany
veterán
-
ddekany
veterán
Belegondolva, lehet, hogy az ARM ISA valamivel jobban skálázódik több magra, mint az x86, mivel engedi a memória műveletek átrendezését, míg x86 esetén csak az írások olvasások utánra halogatása engedélyezett. (Nyilván ez a magok közti közös memórián keresztüli interakció kapcsán értelmezett csak - egy magon belül a sorrend megtartásának látszata alapelvárás.) Tehát egy cache line invalidálás miatt, ami gyakori gond sok szálnál, ARM esetén kisebb az esélye, hogy várni kell egy szálnak amiatt, mert szabadabb az átrendezés. Hogy aztán ez mennyit számít a gyakorlatban, azt nem tudom... Nem hinném, hogy túl sokat, de nem tudom. Ha sokat számít, alighanem x86-ra is bevezethető, hogy egy szál ilyen engedékenyebb módot kér, bár akkor erre a kernelt és egyéb könyvtárakat is fel kell készíteni (több fence kell).
-
arn
félisten
Az arm cpu dolgot az amdnek kellene a legjobban eroltetni... amig x86 procikat gyart, mindig az intel arnyekaban marad. Aztan mire fontossa valik, nagy elonye lesz benne az intellel szemben. Ilyenkor gond, hogy nem igazan van penz parhuzamos projektekre.
Nem csodalkoznek, ha ezt is az nv huzna be, mert ok mar ha nem is nagy sikerrel, de azert csinaljak az armmagos megoldasokat. Amint fontos tenyezo lesz a pcpiacon, lepni fognak.
Maga az intel meg inkabb megveszi a broadcomot, qualcommot, es egycsapasra fontos szereplove valik nem csak a modemes piacon, de az armos piacon is.
-
Kansas
addikt
Az ábrából nem derül ki, hogy a szoftverkörnyezet ugyanaz lenne(tudtommal Power magokon nem fut Windows), linkelnél cikket is pls?
Az is érdekelne még, hogy egy ilyen HW setup mennyit kóstál egy AMD vagy Intel alapú PC-hez képest.
Azon egyébként én is gondolkodtam, hogy lehetne megoldani keresztbe-bootolgatás nélkül, hogy egy PC-n Linux alatt menjen a mindennapi böngészés, videózás, zenehallgatás, levelezés stb., játékhoz meg seamless átváltani Windows-ra, komolyabb teljesítményvesztés nélkül(Linux-on belül VM-ben futó Windows túl sok teljesítményt/funkciót bukik), mintha taszkok közt váltana az ember...
(#91) morgyi: Raven Ridge+
(#93) b.: Köszi! Nem rossz, de szvsz nem lenne jó, ha PC-n visszatérnénk a zárt szabványok uralmához - persze most is vannak(khm, GameWorks), de azért az alaplap-CPU kombinációkon kívül kb. minden HW csereszabatos a PC-kben.
-
Kansas
addikt
Ahogy nézem, az a Qualcomm szerverproci valóban eléggé ígéretes, csak épp 4x annyi magra van szüksége, ami ahogy a PH-s tesztekből is kitűnik, PC-n még eléggé kevéssé kihasznált - talán majd most, hogy az AMD és az Intel is 10 szál fölé ment, a programozók is elkezdik kihasználni....
Ha megjelenne ennek egy felezett változata a konzumer piacon, engem bizony érdekelne... és akkor a te jóslatod is valóra válna.
-
No akkor még egyszer. Azért tettem be neked pontosan a a fenti IBM példát mert ott a szoftverkörnyezet ugyan az, a HW ami miatt 3x gyorsabb, mert NV ki tudja ott használni az NVlink technológiát. POnt ezért tartom azt alternatívának, hogy akár egy gyengébb CPU val is ,de kifejezetten NV GPU ra optimalizált hardver akár nagyságrendekkel gyorsabb lehet a hagyományos X86általános megoldásoknál, grafikai téren.
Épp erről szól mostanában ARM hogy X86 emulálás megy nekik,de még nem tökéletes. de fejlesztik és ezért fontos, hogy Microsoft melléjük állt, mert onnantól, hogy egy ARM alapú eszköz ugyan olyan sebesség élményt tud nyújtani hétköznapi Windows felhasználásban , mint egy Inteles társa és az mellett játékban akár még gyorsabb is lehet a kifejezetten egy GPU ra kialakított környezet miatt ez nem egy elvetendő jövőkép.ráadásul Windowsos felülettel, ami nem idegen a felhasználóknak. ( sőt ugye így akár android és Linux is akár third boottal működhetne. ez meg kifejezetten egy hatalmas előny)
Én ezt a jövőképet simán tudom vizionálni, ARM pedig egy olyan gyártó aki technológiában és pénzben , ha akar, tud versenyképes lenni bármelyik nagy céggel. -
Kansas
addikt
A Win10 ARM ága egy dologról árulkodik: az MS tabletekre is Windows-t akar. Attól még a tablet nem lesz PC, épp a bele pakolt HW csekély teljesítménye miatt. Tartalomfogyasztásra jó, de amint egy kicsit is komolyabb használatra kerül a sor(pl. Surface Pro sorozat) azonnal előkerül az x86/x64 vonal.
Akkor sokadjára: a konzol nem PC(kár volt felhoznom a Switch-cset, mea culpa), itt pedig PC-ről van szó. XBox Whatever nem számít.
De legyen neked: elvileg elképzelhető, hogy a jövőben az ARM alkalmas lesz tabletek/medialejátszók/kézikonzolok meghajtásánál többre is(ha akar).
Ezzel együtt(feltételezve, hogy az AMD és az Intel is fejleszt) nem látom, hogy az NVidia számára valós alternatívát tudna nyújtani az x86/x64 architektúrával szemben, max. kényszerűségből.
Vagyis: ha az Intel és az AMD egyaránt úgy dönt, az NV csúful megszívja. Meg vele a felhasználók is, ha csak az Intel elő nem áll egy valóban versenyképes saját GPU-architektúrával.Kétlem azonban hogy ez történne, a zárt platform szvsz a procigyártóknak sem érdeke, a Microsoft-nak pedig még náluk is kevésbé.
-
Egy szó mint száz: PC gamingre jelenleg vékonyak az ARM procik és én nem is látom, hogy az lenne a fejlesztési irány.
Akkor sokadjára: ki a fene mondott olyat, hogy most versenyképes az ARM architechtura az x86/AMD64-el PC fronton?
Mindenki jövőidőben beszélt. Hogy nem látod a fejlesztési irányt, arra pedig nem tudok mit mondani. A Win10 ARM ága elég árulkodó. Én nem csodálkoznék, ha az XBoxTwo (vagy mi lesz a neve) ARM magokra épülne...
(van egyáltalán efölötti fogyasztással bíró ARM proci?)
Más műfaj, de a szerverekbe szánt Qualcomm Centriq 2400 proci 120W-os TDP-vel bír (és 48 maggal).
-
Kansas
addikt
No, épp ezt mondom én is: az ARM arról szól, mekkora teljesítményt lehet kihozni 5-10W-ból(van egyáltalán efölötti fogyasztással bíró ARM proci?)
Gondolom, oka van annak is, hogy nem hoztak ki 60-100W TDP-jű ARM procit, pedig egy olyanra én pl szívesen építenék egy Linux-os gépet...
A Smach-Z valószínűleg épp azért futtatja rosszabbul a Skyrim-et, mert Windows fut rajta és nem valami igazán low-level API-t használó konzol "OS".
Nem a HW hanem a SW környezet az alapvető fontossággal bíró különbség. lehet akármilyen optimalizált HW-ed, ha az OS vastag HAL-t és high level API-kat használ, egyből sokszoros HW erőforrásra lesz szükséged ugyanahhoz a játékbeli teljesítményhez.
A PC pedig(akár Linux, akár Windows, akár OS X) nem arról szól és soha nem is fog arról szólni, hogy a játékok futtatására legyen optimalizálva, mert a PC-nek a játék csak az egyik funkciója a kismillió közt, ami megszenvedne egy ilyen optimalizálást. A konzol célhardver célszoftverrel, a PC ennek pont az ellentéte.
-
Switchnél azért teljesen másról szól a dolog. Nekik olyan hardver kellett ,ami 5 wattból kihozza ezt a teljesítményt. egy direkt alul skálázott, 2 éves hardverrel hozza egy PS3 teljesítményét. Hangsúly azon van , hogy optilamizálnak a gépre ezért pl Skyrim jobban fut rajt, mint a most debütáló 900 dolláros Smatch -Z n, ami Windowson át próbálja hozni ezt a teljesítményt , nem mellesleg 15 wattból.
Szerk:
nem tereltem, hanem arra mutattam példát, hogy milyen az amikor egy optimalizált hardver környezetben egy alapvetően gyengébb hardverrel jobb teljesítmény érhető el azonos GPU val...
Pontosan az ARM ra vetíthető ez le. -
Kansas
addikt
Nekem van két olyan kütyüm is, amiben Jaguar magok vannak(PS4Slim, Athlon 5350), a maguk területén jól muzsikálnak, de nem tenném pl. az Athlon-t egyik előbb említett Geforce mellé sem.
Az sem véletlen, hogy hardcore játék kapcsán csak a konzolokban muzsikálnak, a sokkal direktebb HW elérés mellett - ennek az effektusait, kisebb mértékben ugyan, de látni a Vulcan és a Dx12 alatt is.
Nyilván azért fordul mindenki az ARM felé, mert jelenleg az az egyetlen alternatív architektúra, de a Nintendo Switch esete is mutatja, hogy az ARM alapú NVidia Tegra igazából csak az előző generációs konzolokat éri el teljesítményben, és dokkolva elég jelentős kompromisszumokat kell kötni még egy non-pro PS4-hez képest is.
Nem kérem számon rajta hogy lenyomja az x86(pláne az x64) vonalat, de a felvetett probléma(illetve egyelőre non-probléma) megoldására alkalmatlan - ugyebár a PC felhasználásról volt mindvégig szó, még ha a low-end(mobil) oldalon is.
Egy szó mint száz: PC gamingre jelenleg vékonyak az ARM procik és én nem is látom, hogy az lenne a fejlesztési irány. Az pedig ,hogy lenne 3 inkompatibilis technológiai stack(Intel, AMD, NV) a PC vonalon, nem hiszem, hogy jó lenne bárkinek is.
Ezzel együtt érdekes lenne valahogy összevetni a legerősebb ARM proci teljesítményét egy Athlon 5350-ével vagy Pentium-éval, de pillanatnyilag ötletem sincs, hogy ez hogy lenne lehetséges.
(#82) b.: Őszintén, nem érdekel az NVlink PowerPC-ben... PC platformról van szó a cikkben és az én eddigi hozzászólásaimban is, ne tereljünk pls.
OFF: azért az érdekelne, hogy miután az "új" hozzászólás gombot válsztottam, miért mégis b. fórumtársra adott válasznak veszi a hsz-emet...
-
EZ egy teljesen más architektúra, mint az atom és ha valaki ( mondjuk NV ) direkt egy CPU ra optimalizálja adott GPU -it akkor érhetnek meglepetések.
Lásd hogy működik IBM gépben a Volta NV link segítségével és hogy Intel megoldásaival ( 300 % kal jobban teljesít IBM ben , mert támogatott NVlink és nincsenek kötöttségek.
De hogy AMD nél maradjunk nézd meg a konzolokat, amik szintén nem egy eget rengető CPU architektúrával versenyeznek.
ARM- ot kár lebecsülni. -
ddekany
veterán
válasz
Blazs120gl #48 üzenetére
Mármint azt akartam mondani, hogy nincs x86-64 licencük (sem), és azt sem kapja meg, csak akinek odaadja az Intel/AMD.
Persze most még az erős GPU nem integrálható a CPU-vak egy lapkára... de világos a tendencia, hogy alulról kikezdik az APU-k vagy akár egy-lapkán-két-szilikonos megoldások (mint Kaby Lage G), és azt gondolnám hogy akár pár éven belül már a közép kategóriáknak dVGA-aknak is annyi lesz emiatt. És így tovább. Integrációval remekül ki lehet golyózni másokat, amikor az egyik részegység (CPU) licencel védett.
-
arn
félisten
a chipsetektol lettek elvagva, vagy hogy x86os procit kapjanak (via pl). az amdnek a konzol-ms-dx vonal miatt nagyobb befolyasanak illene lennie a pc jatekospiac alakulasara, hiszen a dxet akaratlanul is ugy gyurjak az atjarhatosag miatt, hogy nekik kellene kedveznie - a masik pedig az x86 platform elerhetosege (ahol nincs slot).
-
Igen kb ugyan arról beszélünk. Szemét húzás lenne mindképpen.Te se szívesen üldögélnél a babérjaidon, ha a konkurens cég, akitől licenceket kapsz elkezd saját hardvert gyártani, ami a tiednek konkurenciája.
"ahol a dedikált, erős gpu kell/lehet, ott aligha... és így az nv mindenképp sarokba van szorítva (lesz/lehet))"
Pont ezért írtam azt az első kommentemben, hogy ARM-nak ott az NV,már dolgoztak együtt. ezért lenne fontos, hogy működjön az ARM-os Windos emuláció megfelelően.
Évek kérdése még, de úgy gondolom NV nek el kell keresnie egy alternatív utat az Intel megkerülésére, akár jogi akár egyéb módon. -
1.) a gpp nem oldja meg a pci-e problémát, kezeljük attól külön
HA(!) a gpp igaz, ocsmány húzás (lenne). pont. remélem ebben egyetértünk...
2.) a pci-e elvételének lehetősége az állami szabályozás hiányossága, egy erős versenykorlátozási lehetőség. _szerencsére_ _eddig_ nem élt a lehetőséggel se az intel, se az amd. nv fordulhatna a hatósághoz, hogy a 2015-ös határidő tolják ki 2079-ig, biztos ami biztos.
(nekem egyébként eleve az x86 faramuci helyzete zavaró... hogy kvázi licenszelhetetlen (vs. arm). az arm egyébként mobilban, ESETLEG tabletben labdába rúghat, de kb ennyi. ahol a dedikált, erős gpu kell/lehet, ott aligha... és így az nv mindenképp sarokba van szorítva (lesz/lehet))
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem. Az nagyon jó, ha illegális az üzleti eszközökkel való kényszerítés, mert az törvénysértő. De én úgy gondolom, hogy a versenyhatóságoknak, vagy legalább az FTC-nek le kellene ülni legalább két évente egyszer egy asztalhoz az IT ipar nagyobb szereplőivel, és meghallgatni, hogy kinek mi a gondja, amelyekre tudnának speciális megoldásokat hozni. Ott az NV elmondhatja, hogy a csúnya gonosz Intel és AMD meg tudja oldani, hogy csak egy vagy két PCI Express csatorna jusson a hardvereiknek, és így nagyon szar nekik fejleszteni, mert nem tudják, hogy mikor húzzák ki alóluk a talajt. Az FTC pedig ezt mérlegelve biztos tudna hozni valamiféle olyan megoldást, ami ha nem is jó mindenkinek, de egy kikényszerített kompromisszum lenne minden érintett számára.
-
Az , hogy most nem létezik nem jelenti azt hogy nem is fog. Jelenleg NV minden ilyen szintű terméke és eladása a másik két konkurens cég kezében van,főleg Intelében, ami egy hihtetlen faramuci helyzet. Ha Intel-től nem kapja meg a Licenszeket vagy csak 1-2 PCI -E sávot, akkor az olyan hogy kap is meg nem is. Akkor tehetetlenül szemlélheti a jövőjét ilyen szinten.ha lesz terméke amit nyomatni akar Intel miért adná el nekik a saját szabadalmait és tenné lehetővé nekik , hogy az ő farvizén evezzenek? ott lesz neki konkurenciának AMD, kizárólagosság ilyen szinten kizárva.
Intel-t és AMD-t jelenleg közös érdekek vezérlik az egybe tokozott hardverek szempontjából és egymásra is rá vannak egyenlőre szorulva, de NV re semelyikük sincs, ha életképes IGP-t vagy netán ez mellé Dedikált GPU-t dobna piacra INtel.
Raja egy szinte korlátlan pénzügyi lehetőségekkel megáldott cégnél fogja tolni a melót, meglévő tervekkel és elgondolással, továbbra is legfőbb konkurense ellen "harcolva" ( és az eddigi munkaadója ellen is) Fogsz még látni csodát és nem biztos, hogy az olyan jó lesz nekünk, ha csak kék és piros kártyát választasz majd a laposodba 5 év múlva.
ARM -ot nem kell lebecsülni, mint látod Microsoft éppen most állt ki mellettük és köpte szembe Intelt, Itt Microsoft támogatásán rengeteg múlik és ARM pedig a világ egyik legnagyobb gyártója.Majd erre is térjünk vissza 5 év múlva, én bizakodóan tekintek rá. -
Blazs120gl
aktív tag
"Pld. Sokkal kevesebb intel alapú gamer lapost fognak venni az emberek nv nélkül?"
Hmm, elképzelhető, elfogadom.
Valszeg a Kaby Lake G-t már eleve a alsó-középkat gamer territóriumra szánja az intel, ezzel a laptopoknál szvsz meg fogja tudni tartani az 50-es, 60-as végű NV-kel szerelt szegmensben a vevőket (és az AMD APU-khoz képesti pluszt az onbaord VRAM-mal). Ami efölött van, azt végső soron úgyis a laptop gyártók fogják befolyásolni. Nem tudom, hogy az NV egy ilyen GPP keretén belül tudná-e befolyásolni, hogy ha egy gyártó dGPU-kat vesz tőle alkatrészként, kikényszerítheti-e, hogy azokat intel gépbe ne építhessék be.
-
Kansas
addikt
"Ha egy beszállító olyan partnerszerződés kínál, amire azt mondja, hogy ha nem írod alá, akkor a sor végére száműznek a termékleszállítások tekintetében, akkor az számos ország versenyjogi törvényeiben büntetendő kategória."
És ezt szerinted legálissá kéne tenni?"Ha az NV tényleg kényszeríti a partnereket a szerződés elfogadására" - akkor meg is érdemli, hogy a versenyhivatal megszexuálja. Ezek a törvények speciel nem szorulnak korrekcióra az erkölcs nevében.
Mindezt úgy, hogy ez az egész NV macera meg sem közelíti azt amit anno az Intel az AMD-vel csinált évtizedeken át.Érdekelne, hogy szerinted pontosan melyik törvények akadályozzák meg az NV-t abban, hogy "megvédje a piacát" - mellékesen megemlítve, hogy nincs olyan, hogy "az NVidia piaca", amit neki alanyi joga lenne megtartani a világ végéig...!
Szerintem az egyetlen törvénycsomag, ami felülvizsgálatra szorul, az a szabadalmi törvényeké. Különösen az amerikaiaké.
-
jaja, arm lesz a megoldás
sok játék x86-on belül(!) is az intel-t preferálja, de majd az x86-ot éppcsak emuláló, egyébként is "vérgyenge" armon jön a tuti ... ne kergessünk má' hiú ábrándokat
(#50) arn
ki, mikor, milyen fát vágott ki az nv alatt??
(amd és a jobb stratégiai helyzet, lol...) -
AAAgold
senior tag
válasz
Blazs120gl #55 üzenetére
Pld. Sokkal kevesebb intel alapú gamer lapost fognak venni az emberek nv nélkül?
-
AAAgold
senior tag
ROG mars és ares? ROG NVidia és ROG AMD nem elég?
-
GodGamer5
addikt
Na akkor ideje lenne az AMD-nek is a sokkal gyorsabb pci-expresst-t leváltó interface-re építenie, az nvidia meg használhatná az nvlinket.
-
-
.LnB
titán
válasz
Blazs120gl #55 üzenetére
Nem írtam, hogy pórul járnának. De amíg nem tud teljesítményben konkurens terméket letenni az asztalra, akkor csak elzárna magától egy bizonyos vásárló réteget.
-
-
.LnB
titán
Ez a cikk már megint az sugallja, hogy az NV bajban van/lesz. Szegények.
Az intel megszivathatná az NV-t a leírtak alapján. Viszont ha belegondolunk akkor nem biztos, hogy jól jönnének ki ebből. Az intel akkor, és csak is akkor keménykedhet az NV-vel ha tényleg kihoznak valami erős grafikus hardver-t. Addig nem. -
Blazs120gl
aktív tag
"Ahogy a cikk is írja, a joggal az a baj, hogy nem veszi figyelembe az erkölcsi tényezőket."
Ezért lenne fontos a fogyasztói öntudat, amikor üzleti etikai kérdések merülnek fel.
Hiába viselkedik etikátlanul egy cég, a vevők bármikor leszavazhatnák Őket a pénztárcáikkal és máris nem kifizetődő a stratégia.A valóságban az egység sugarú vevő/ügyfél nem érzi magát tényezőnek, vagy attól fél, hogy mások megveszik és nem akar kimaradni (FOMO), esetleg azt gondolja, hogy a feltétel nélküli támogatásért a jövőben előnye lesz. A nagy cégek akkor vesznek majd vissza, ha ez a vélekedés megváltozik.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Blazs120gl #48 üzenetére
Attól, hogy az Intel részt vett a PCI Express megalkotásában, nincs joga magáról a szabványról önállóan dönteni. A PCI-SIG keretében van lehetőség a rendszert fejlesztenie, méghozzá más gyártóval megegyező jogú tagként. Ez a fajta szerződés garantálja, hogy a PCI Express megalkotói is csak a szabvány felhasználói maradnak.
(#50) arn: Nem fogja érdekelni a versenyjogi hatóságokat, hogy nem látsz benne hibát. A jog nem csak az erkölcsöt zárja ki, mint tényezőt, hanem a magánvéleményt is.
-
arn
félisten
ha valaki ilyen feltetelekkel szerzodik, akkor igy fogja kapni... en nem latok benne semmi hibat, hogy miert ne adhatna vki ugy a portekat, ahogy akarja. nem kotelezo megvenni.
(#44) morgyi: az nv alatt mar joparszor kivagtak a fat, de vhogy a vegen megis ok kerultek ki gyoztesen, uj piacot talalva. az az amd toketlenseget mutatja, hogy sokkal jobb strategiai szituacioban vannak vert helyzetben. az intel csak addig tudja a piacot rangatni, amig az x86 szamit - ha valami miatt megszunik a platformfuggoseg, fontos piaci szereplobol azonnal sulytalan alternativava alakulnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ha egy beszállító olyan partnerszerződés kínál, amire azt mondja, hogy ha nem írod alá, akkor a sor végére száműznek a termékleszállítások tekintetében, akkor az számos ország versenyjogi törvényeiben büntetendő kategória.
Ahogy a cikk is írja, a joggal az a baj, hogy nem veszi figyelembe az erkölcsi tényezőket. Ha az NV tényleg kényszeríti a partnereket a szerződés elfogadására, akkor nem fog tudni azzal védekezni a bizottságok előtt, hogy ezt csak azért teszi, mert egy olyan szőnyegen állnak, amit az Intel és az AMD ki akar rántani alóluk. Ezért is írtam a végére, hogy ha egy cég nem tudja megvédeni a saját piacát törvényes eszközökkel, akkor az a törvények hibája is lehet.
Értem én persze, hogy ez az NV-t nem vigasztalja, de maga az aktuális helyzet akár precedensértékű is lehet arra, hogy a versenyjogi törvényeket átgondolják az érintett országok. -
Blazs120gl
aktív tag
"Akkor pedig már semmi esélye az nVidia-nak, mivel nincs x86-os CPU-juk."
Ha lenne nekik procijuk (akár x64), akkor is bármikor lehet őket golyózni. Az intel résztulajdonosa a PCIe szabványnak, bármikor kiguríthatnak egy újat és összehoznak az újdonsült jó szomszéddal, az AMD-vel egy megállapodást, amivel az AMD nem jár rosszul, az NV meg nem jár jól.
Ez az x86-os legacy támogatás igazából nem a gyártók, hanem a szoftverfejlesztők miatt maradt meg.
10 év alatt sem sikerült 100%-ra húzni az x64 lefedettséget, a fejlesztők erre mint opcionális dologra tekintenek, kényelmes megoldás. -
válasz
#32839680 #44 üzenetére
Az előző hozzászólásod perfekt meglátás. ITT ehhez csak annyit fűznék hozzá,hogy csak márkanévről van szó a gamereknek. Szerintem ezt a következő gen miatt szeretné, mert egyszerre fogja kidobnia bányász GPU-t ( Turin ) és a gamer GPU-k következő generációját. Valószínűleg átláthatóságot szeretnének a saját termékeikre nézve, és mivel nekik a legnagyobb bevételük még a gamer szegmens, ( AMD -nek meg szerintem már a bánya) szeretnék ha a jól megszokott gamer szériák ( Asustól a ROG sorozat) az ő termékeikkel fusson. Ettől függetlenül , ahogy a cikk elírja ugyan úgy megmaradhat a portfóliói mindkét gyártótól, csak mondjuk legyen az ASus ROG ULTRA vagy mit tudom én.
ddekany: jelenlegi legjobb, leggyorsabb mobil közép és csúcs gamer megoldásokat NV szállítja, ha ez bekövetkezne, az tényleg a piac szegmentálása és a felhasználó károsítása lenne, egyfajta visszalépés a fejlődésben.Intelről egyébként el tudom képzelni, hogy meglépi, mivel idő kell nekik 2022 ig, vagy meddig, hogy kidobja az első saját független megoldásait.
-
ddekany
veterán
-
arn
félisten
Mi az hogy kenyszeriti? A vallalat hoz egy strategiai dontest... az asrockot ki kenyszeriti, hogy amds kartyakban gondolkodjon? Az asust? Dobhatja az nvidia portfoliot. Hoznak egy dontest, hogy melyikkel jarnak jobban anyagilag.
Es ez gyk apro hatas ahhoz kepest, amit pl az amd csinal azzal, hogy uralja a konzolokba gyartott socok piacat, ezzel befolyasolva a msot, es az egesz pcs jatekpiacot. Vagy hogy amds gput pakol az intel olyan platformba, amivel egyertelmuen az nvidia termekeinek a kiszoritasa a cel. De beszelhetnenk eleve az x86 melle tarsitott gpurol, ahol az nvidiat elvagtak barmifele lehetosegtol a dedikalt gpun kivul. Melyik gyarto etikusabb? Egy kutya mind...
-
Tigerclaw
nagyúr
Amúgy a Kaby Lake G-s gépek mikor kerülnek piacra? Csodálkoznék, ha az Apple nem ugrana rá a dologra. Persze náluk a termékfejlesztési ciklus kívűlről megjósolhatatlan, az iPhone-t kivéve, szóval lehet hogy nem ők lesznek az első adopterek. Ha igen, most márciusban jöhet valami. Ez a cpu-gpu kombó meg kb. mindenbe beférhet ami elég drága, vagyis várhatóan macbook pro, imac épülhet rá.
Én mondjuk az utolsó pillanatig remélni fogom, hogy a két magára hagyott "olcsóbb" termékük a Mac Mini és a Macbook Air Ryzen APU-kkal új korszakba lép. Kvázi a Mac Pro és az iMac Pro kivételével minden gépükből elhagyhatnák a külön videokártyát és VRAM-ot. Az olcsóbbakba mehetne Raven Ridge, a drágábbakba meg Kaby Lake G.
Ez nagyon beleillene az Apple stratégiájába. Egyrészt minden gépe nagyot ugrana GPU terén, ami nem csak jól mutat a Keynote-okban, de extra bevételt is generálhat nekik az Appstore-on keresztűl, hiszen olyan alkalmazásokat, játékokat tölthetnének le, amiknek eddig semmi értelme nem volt teljesítmény hiányában. Emellett többen vennének Apple gépeket, mert végre játszani is lehetne velük bizonyos szinten, ami nagyon jó extra feature. Másrészt jobban kiteljesedhetne a Metal. A felszabadult köbcentik és grammok, mW-ok is mindig jól jönnek nekik. Emellett behoznák az Intel mellé az AMD-t konkurenciának, amivel csökkenhetnének a gyártási költségek a várható árharc miatt. Az AMD biztos sokat engedne, ha bejuthatna az Apple-hez, az Intel meg kénytelen lenne erre reagálni.
Ami ellene szól az csak az, hogy az Intel inkább beáldozna egy nagyobb rakás pénzt, hogy az AMD ne kerüljön be az Apple-höz.
-
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
ForRedGlory #34 üzenetére
Közelebbről is nézd meg a szöveget, biztos, hogy rájössz a trükkre
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Sapphire is egy leányvállalat. A PC Partner úgy tesz szert a legjobb gyártói szerződésekre, hogy van a Sapphire az AMD-re és a Zotac az NV-re (persze gyártanak mást is, de nem várható el, hogy egy gyártó csak a VGA-kból éljen meg). Szerintem jogilag nem lehet abba belekötni, hogy egy anyacég, akár brand, akár leányvállalat szintjén szegmentálja magát a két részre. Onnan válhat jogilag képlékennyé a helyzet, ha az egyik beszállító kényszeríti erre az adott partnerét.
-
Kansas
addikt
válasz
#65675776 #27 üzenetére
Persze, csak az AMD-nek az Intellel ellentétben van jól fogyó diszkrét VGA-ja is, gondolom nem akarja kinyírni... tehát csak kell a fránya PCI-E - ha csak nem akarják valami zárt szabvánnyal összekötni a saját VGA-ikat a saját CPU-ikkal.
De szvsz az AMD szimpatizáns szemmel sem lenne szép világ, ha lenne 3 full zárt architektúra, kombinálási lehetőség nélkül... -
füles_
őstag
válasz
ForRedGlory #34 üzenetére
Ez engem is érdekelne.
-
ForRedGlory
félisten
Amúgy ezt én már rég ízlelgetem, de nem jövök rá a nyitjára. Hogy is van ez?
"Forrás: PROHARDVER!" vs. "A HardOCP szerint azonban" vs "A fenti történetet egyébként némileg árnyalja a PCGamesN írása"
-
törölt tag
Teljesen mindegy milyen ember Kyle az a lényeg igaz e amit mond.
Mind ahogy az is mindegy milyen ember volt Newton a gravitáció pont leszarja..csak van...
Dogmatikus hogy a pénznek saját törvénye van, mégis sokan AMD meg NV fanságban gondolkoznak...
Érdekes hogy mennyi moderáció volt ebben a témában a prohardveren de azt üdvözlöm hogy megjelent a cikk.
Kicsit ilyen reménysugár jellegű a dolog.
Sztékhús árnyékán marakodó kutyák képe jut az egészről az eszembe... -
füles_
őstag
Akit érdekel a téma és van egy órája:
Kyle Bennett from HardOCP answers: What's up with Nvidia's controversial Geforce Partner Program? -
Pöttön
őstag
válasz
->Raizen<- #9 üzenetére
Dehogy nem, csak nem akarnak.
Egyébként ha tetszik, ha nem, így is úgy is ez lesz a jövő...
Idővel a hardvert nem fogják tudni már gyorsítani, csak ha a komponensek közti elérési utat fizikailag csökkentik, magyarán integrálnak... -
arn
félisten
Ez mennyivel masabb, mint a sapphire kartyak pl? A konzolokba pakolt es azon keresztul a piacra gyakorolt hatasrol, vagy a cpu melle pakolt gpu arukapcsolasarol nem is beszelve... ennek fenyeben kicsit vicces barmifele piaci nyomasgyakorlasrol beszelni.
-
törölt tag
"A 8800GTX ~155W-al tudja azt a teljesítményt, amit az Intel HD620 ~10W körül nyújtott 10 évvel később.
Nyilván csúcs dVGA teljesítményt nem tudsz tizedakkora TDP-ből összehozni, de ha az integrált GPU mondjuk 50W-ból hozza azt, amit egy RX470/570, és a CPU része ad mondjuk 40W-os TDP szintet, akkor 90W-ból van egy közepes gamer gép képes integrált megoldásod."Ezen idö alatt az NV pedig nem tízszeres teljesítményt pakolt bele a GPU-iba, amiket a játékok ki is használnak. Vagyis gyakorlatilag a bohóc játék szintig elmegy az Intel megoldása. Kilencven Wattból közepes gémer gép elég viccesen lehetne meg, figyelembe véve a jelenlegi fogyasztási adatokat, pláne egy szilícium lapkára pakolva, kétséges, hogy ténylegesen le is lehetne hűteni, annyira koncentrál lenne már a hőforrás.
-
bertapet11
tag
Engem az érdekel, hogy ki az a hét cég. Vagy már a manli is ilyen nagy halnak számít. Mellesleg úgy tűnik sikeres a program.
-
Kansas
addikt
"Mert nincs ARM-os Windows 10 ág, ugye? Oh wait..."
És kompatibilis a Windows Store-on(UWP-n) kívül bármivel? Oh wait...
Játékok kapcsán: még ha el is fut pl. egy Forza Horizon a kis ARM-os gépeden(sok sikert hozzá!), van pár olyan limitáció, amik közül néhány biztosan érzékenyen érint - például, hogy modding-ot nem enged(bár ez talán épp a Forza esetén nem akkora gond)... -
ddekany
veterán
És lám most mekkorát kaszálhatna az AMD egy ilyen megoldással, ugyan is ezek nem túl jók bányászásra (nem tudsz több APU-t tenni egy gépbe). Kicsit brutál hűtő kell rá... de hát normál házban van rá hely. (Mondjuk nem tudom mennyibe fáj a HBM, mert ilyen megoldáshoz az kellene. De mai videó kártya árak mellett...)
-
@Kansas: Az önálló CPU-val az a bibi hogy nincs x86/x64 licensze, az ARM meg teljesítményben nem igen közelíti, illetve az OS kompatibilitás sem az igazi - ha csak nem Android-ot akar rajta futtatni...
Mert nincs ARM-os Windows 10 ág, ugye? Oh wait...
Igen, jelenleg játékra még nem tökéletes, de idővel és megfelelő támogatással akár...
@Ribi: 10+ éve ugyan úgy 100-250W között változnak a VGA TDP-k, a procié ugyancsak semmit sem változik. Hullámzik kicsit, de majd ha 300Wot központi egységet (APU vagy akármit) kezdenek eszkábálni akkor lesz nemulass.
A 8800GTX ~155W-al tudja azt a teljesítményt, amit az Intel HD620 ~10W körül nyújtott 10 évvel később.
Nyilván csúcs dVGA teljesítményt nem tudsz tizedakkora TDP-ből összehozni, de ha az integrált GPU mondjuk 50W-ból hozza azt, amit egy RX470/570, és a CPU része ad mondjuk 40W-os TDP szintet, akkor 90W-ból van egy közepes gamer gép képes integrált megoldásod. -
Ribi
nagyúr
10+ éve ugyan úgy 100-250W között változnak a VGA TDP-k, a procié ugyancsak semmit sem változik. Hullámzik kicsit, de majd ha 300Wot központi egységet (APU vagy akármit) kezdenek eszkábálni akkor lesz nemulass. És szerintem ez azért annyi, mert még mindig ennyi a szabvány és ezek lehűthető értékek. Ez sose lesz kevesebb, mert akkor már mindent kb passzívan lehetne hűteni és nincs kihasználva rendesen a rendszer.
-
Kansas
addikt
Az önálló CPU-val az a bibi hogy nincs x86/x64 licensze, az ARM meg teljesítményben nem igen közelíti, illetve az OS kompatibilitás sem az igazi - ha csak nem Android-ot akar rajta futtatni...
Kínával meg az a baj, hogy ugyan nagy piac, de aki oda belép, annak az IP-jére seperc alatt ráteszi a kezét a kínai állam.
-
Taranti
senior tag
Márpedig a következő lépés logikusan ez lenne, legkorábban 2024-től, ugyebár... És a casual gamer (vagyis kb. 80%) megvenné a legnagyobb processzorgyártó termékét, ha azt hallja, hogy játékokban jól teljesít. A többi meg senkit nem érdekel.
Az NV azzal tudna ténylegesen védekezni hosszabb távon, ha önálló CPU-t tervezne, illetve még jobban járhat, ha beszáll a bimbózó kínai processzor projektbe.
-
válasz
->Raizen<- #9 üzenetére
Nekem az egybe tokozzuk a vga-t a cpu val ötlet sosem jött be. Nem lehet nagy teljesítményű gépet így építeni.
A felhasználók jelentős része nem akar nagy teljesítményű gépet építeni. Egy jó közepes játékos gépet talán 2-3 éven belül viszont lehet, hogy már meg lehet oldani integrált GPU-val (igen tudom, a HSA bejelentésekor is az volt a marketingszöveg, hogy 2-3 éven belül jönnek az integrált GPU-s gamer PC-k...). Ilyen szempontból pedig kellemes lehet számunkra ez a megoldás.
A nagy teljesítményű gaming pc építést már most kinyírták a bányászok. Akkora a felár hogy a hc gamerek innen is már ps4 prot meg 4k tv-t vettek egy vega 64 árából és még fagyira is jutott meg nyaralásra nekik.
Igen, aki 8K-ban akar játszani 120FPS-el, az így járt.
De aki csúcs VGA-kat vásárolt eddig 500 meg 1000 dollárért (mert ugya volt/van ilyen piac is), hasonszőrű összegbe kerülő CPU-k mellett, az most is megveszi.
Persze itt a kérdés az, hogy akkor hol is a HC Gamer határa. Mert már 2 éve is horror volt egy Gf1080 ára...
-
teljesen érthető NV álláspontja, még ha nem zöld szemüveggel nézem akkor is. Egyértelműen harcol a piacért,és a fent maradásért, mert a szabványok nélkül kigolyózhatják. Pontosan ők vannak hátrányba. nyomorult Asus és Giga meg annyi helyen cseszi át őket a szerver piacon, hogy ez lenne a legkevesebb amit megtehetnének értük, talán még nekünk fogyasztóknak is jó lenne, ha más nevű gamer kategóriában futnak a gyártók azonos cégeknél.
Remélem ez soha nem következik be , hogy egy ilyen jó céget aki ilyen gyors és szuper kártyákat rak le az asztalra kigolyózzák a nyomorult szabványokhoz kötéssel és ezzel a fogyasztókat csorbítsák meg. -
-
Taranti
senior tag
válasz
->Raizen<- #9 üzenetére
Egybe tokozott HMB-mel már talán, anélkül jelenleg a RavenRidge a max, látszik, hogy a 2400G-nek már kevés a sávszélesség. Látni kéne majd a KabyLake-G teszteket, jó viszonyítási pont lesz a jövőre nézve.
-
Kansas
addikt
válasz
->Raizen<- #1 üzenetére
Ez meg, ha jól értem, arról szól, hogy ha akarnák, az AMD meg az Intel megszüntethetnék a dedikált VGA-kat a mobil PC piacon. Az Intel esetében még akár érthető lépés is lehet, de nem tudom, az AMD-nek ez miért érné meg?
Tovább menve: ha az Intel meglépne egy ilyet és az AMD nem, akkor pedig az összes dVGA-s mobil gépben AMD proci ketyegne...
Nyilván annyi esze mind az AMD-nek mind az Intel-nek van, hogy asztali vonalon ne lépjen meg egy ilyet... amíg a bányászok ki nem nyírják teljesen a dVGA piacot.(#14) b.: Attól függ, kivel szemben - az Intel ellenében igen, az AMD-t egyelőre "zsebre vágják".
A gyors kártyákat adom, de hogy jó cég lenne... ne röhögtessDeákné meg a vászna...
-
Ez attol fugg. Mashol azt olvastam, hogy aki nem vallalja ezt az exkluzivitast, az hatrebb kerul a kiszolgalasi listan, ami azert erosen homlokrancolos. Az is erdekes, hogy a gyartok nemigen hajlandok nyilatkozni.
Nem mellesleg a hatosagok helyeben azt is megvagnam egy alapos buntivel, aki partnerkent hajlando reszt venni ilyen troszt-praktikakban.
-
törölt tag
Ez a 3D-s építkezés OK, de marad még a piacon nem APU, tehát rendes CPU. Ha más nem, szerveres oldalon, majd azokhoz lehet párosítani az NV karikat, oszt csókolom. Mobil szegmens pedig úgyse olyan izgi, oda mehetnek a 3D APU-k.
Plusz szurkolok, hogy az ARM izmosodjon meg, és törje meg ennek az intel amd párosnak a cpu monopóliumát.
Azt is el tudom képzelni, hogy jöjjön egy CPU szabvány, mondjuk egy open-féle. -
Taranti
senior tag
válasz
->Raizen<- #1 üzenetére
Igen, és ezzel a (esetleges) lépéssel az NV-t üthetnék ki az "alsó, közép és felső kategóriás dedikált vga-k piacáról". Vagyis, a mai viszonyokra vetítve csak Intel és AMD VGA-t vehetnénk. Szép lenne...
-
törölt tag
Tehát akkor annyit kell csinálni a 3 érintett gyártónak akik mindkettővel adnak el kártyát, hogy eltérő elnevezésű szériába jönnek ezentúl az AMD/nV kártyák és problem solved, vagy inkább nem is létezett. A többieket akik meg nV/AMD exkluzívok voltak nem is érinti a dolog.
Ez a Kyle meg szerintem a megfelelő összegért az anyját is eladná. Néhány éve még utálta az AMD-t amikor nem kapott samplet vagy mit akkor is kiverte a balhét, most meg puszipajtások és a másik oldalt szidja. Kíváncsi vagyok mikor lesz a következő váltás...
-
elithun
őstag
Na, végül, akkor az nvidiát kell sajnálni.
Bizonyíték nélkül viszont nehéz, kíváncsi vagyok mi lesz még itt.
Ez a 3D tokozás viszont érdekesnek hangzik. -
Milka 78
nagyúr
Kocsog envé!
-
hajbel
addikt
Már hűtöm be a sört a kommentháborúhoz
-
Televan74
nagyúr
Nem baj,feszegesse csak a pofonos ládát.Majd lesz sok kis cég,mert feldarabolják.
De az nem fog idáig elfajulni,mert mi van ha egy ASUS kártyán ugyan azt kapom csak nem lesz rajta hogy ROG. A tesztelők úgy is tesztelik a kártyákat,mi elolvassuk,aztán döntünk hogy kell e ROG felirat vagy nem,ugyanazért a hűtésért,csak ledek meg felhajtás nélkül. -
->Raizen<-
veterán
Az nv meg kiütötte az amd-t az alsó, közép és felső kategóriás dedikált vga-k piacáról gyakorlatilag. Ennyihkeh.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Magyar az űrben
- Azonnali mobilos kérdések órája
- HTPC (házimozi PC) topik
- Gumi és felni topik
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Milyen egeret válasszak?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged