Hirdetés
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Húsz százalékot ver az 5060 Ti elődjére?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Micro Four Thirds
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Cyberboy42 #103 üzenetére
Ja, meg ugye ismert a samu 840 evo fiaskó - ami egy 1-2évente full átalakuló, alap technológiai váltásokat implementáló eszköznél bármikor újra előfordulhat. A HDD technológia kiforrott, persze még azért kérdés, hogy mennyire tartják ezek magukban a héliumot hosszú időtávon (évzitedek) át, de értékes adatot én se bíznék SSD-re.
A témához: ma, 2017 áprilisában 1TB SSD-kapacitás 300+EUR, míg 1TB minőségi winyókapacitás kb 45-50EUR (pl HGST 10TB=500EUR). A csilivili techdemók mellé vajon kellemes árcédulákat is kapunk és a mostani több mint 6x-os szorzó lecsökken 2x alá csekélyke 3év alatt?? Esélytelen, hacsak nem vetnek SSD-magot a kínai parasztok és úgy aratják a sokterás NAND-chipeket, mint szt. Estebán napkor a búzát...
-
Cyberboy42
senior tag
Ehhez a nagy SSD lázhoz csak annyit, hogy nekem 3 éve van egy 240GB-os SSD-m.... Elég sokat volt rá írva, olvasva, törölve, ugyanugy mint egy hdd-re... Most jön a poén: bekrepált... Random adatokat veszít... Nehol pár kilobájtot, néhol megabájtokat... Csomo fájl lett korrupt, olvashatatlan... Később próbáltam mindenféle szoftverrel teszteltem, nem segített semmi. A SMART- ban minden oké, nem mutat semmi hibát, az élettartalomra 95%-ot ír... Szóval, hosszútávon, nem győztek meg az ssd-k. Már sok hdd-m romlott el, de mindig volt előjele, itt semmi.
-
troviko
senior tag
Jó lenne már, ha lehetne 30-40 rugóért kapni 1 TB-s SSD-t, akkor kirúgnám az utolsó HDD-t is a PC-ből. Sebesség nem érdekel, egy HDD-nél ne legyen lassabb, legyen nagy kapacitású él olcsó.
-
bteebi
veterán
válasz
pusszycat #95 üzenetére
100 tera talán már nem, de a fele-ötöde még szinte biztos, hogy meglesz. 20 tera se kevés. Valószínűleg az előállításuk se lenne sokkal drágább a mostaninál. Azt meg én továbbra se tudom elképzelni, hogy néhány éven belül a nagy SSD-k fajlagos ára paritásba kerüljön a HDD-vel. Legyen így, de nem valószínű
. Addig viszont, amíg a HDD jóval olcsóbb backupnak, addig meg fogják tartani. Sok területre nem kell 500 MB/s, vagy épp 100000 IOPs. Ráadásul az se haszontalan, ha különböző elven működő adattárolókon (is) van a backupod, nagyobb a biztonság.
-
-
Memora
senior tag
Na már megint itt a szokásos baromság, hogy 2020-ra 100Tb-s HDD
A jelenlegi trendek alapján a 3TB-s ára még mindig 30k lesz kétezerhúszba' is, de majd szépen rápakolják a mostani ársávok felé (mondjuk 150-200k, khmm, mert a 60-70k-s árkategória már foglalt az 5-6TB-seknek...), aztán hadd szóljon...Amíg a MB/$ értéke sokkal jobb a kisebb HDD-knek, addig a 100TB-s HDD az átlagfelhasználót úgy sem fogja érdekelni.
Nem mellesleg az 1-2 terrás SSD-k valószínűleg hamarabb kerülnek a hasonló kapacitású HDD-kkel egy ársávba, mint hogy a 100TB-s HDD-k egyáltalán megfizethetőek legyenek.
Az is sokat mondó, hogy a 100TB-s HDD bejelentését egy olyan rendezvényen teszik meg, aminek "Flash Memory Summit " a neve... -
Vole
aktív tag
válasz
#72042496 #90 üzenetére
"elromlik aztán x terra megy a levesbe"
Ez rendszeresen elojon az SSD-k kapcsan, mintha HDD -nel nem lenne ugyan ez a problema
Persze lehet jonni az adatmento cegekkel, akik arany aron majd visszavarazsoljak a filmjeimet, de kosz, inkabb letoltom oket ujra ha mar annyira hulye vagyok, hogy nincs rola biztonsagi masolat. De szerencsere nem vagyok annyira hulye, ugyhogy ez a problema nem fenyeget akkor sem, ha egy nagy SSD -n van az osszes filmem. Legfeljebb 10 HDD -rol kell visszamasolni az adatokat. Na bumm.
-
-
törölt tag
"így 1000TB-os SSD is jöhet hamarosan csak legyen az a hülye aki megfizeti"
Ezekből a chipekből 1000 darabot kéne ehhez beletenni egy szabványos házba (vagy PCIe kártyára), készíteni hozzá egy vezérlőt, és az egészet lehűteni. Nem reális, hogy ilyen mostanában (ami alatt azt értem, hogy egy éven belül) lesz. A fenti QLC chipekkel szerintem előbb fogják elérni az ekkora kapacitásokat.
Amúgy miért hülye, aki megfizetné? Ezeket az SSD-ket eleve nem is otthonra gyártják, cégből viszont nem egy lehet, ahol a beszerzők a valagukat a földhöz vernék a technológiáért, olyan ütemben térülne meg nekik a beruházás.
"a NAND se ma lesz lecserélve, aztán reménykedjünk jövőre már olcsó lesz az 1TB-os SATA SSD mert szívesen kitenném már a HDD-t a gépből végleg 1TB-on meg el tudok lenni lazán évekig mivel laptopon netezek"
Nem tudom, mit értesz olcsó alatt, de nagy csodára jövőre se számíts. Egy ideje úgy 15-20 ezer forintokat esik a terás SSD-k ára, amire szerintem totál nem éri meg egy évet várni - főleg, hogy már most sem drágábbak, mint egy közepes VGA. Ha tényleg ilyen kell, akkor szerintem érdemes most megvenni, aztán kalap."
-
TeeJay
félisten
legyártották a 64gigabájtos lapkákat amiből 8-16-ot tokoznak össze és ezekből raknak annyit egy meghajtóba amennyit nem szégyellnek
így 1000TB-os SSD is jöhet hamarosan csak legyen az a hülye aki megfizetia NAND se ma lesz lecserélve, aztán reménykedjünk jövőre már olcsó lesz az 1TB-os SATA SSD mert szívesen kitenném már a HDD-t a gépből végleg 1TB-on meg el tudok lenni lazán évekig mivel laptopon netezek
-
Patice
nagyúr
válasz
Komplikato #85 üzenetére
Kettőt kérek!
-
Komplikato
veterán
"Épp ma olvastam másik oldalon a Seagate bejelentését is (60TB SSD 3,5 méretben)."
Nos és ez sem 2020-ban jön: Toshiba to start making 100TB QLC Flash Drives in coming months
És ha másért nem akkor az értelmes megfizethető 512GB-2TB SSD árak miatt mindenképen fontos mindkét hír. No meg a SeaGate "előremenekülése" most már halál biztos. -
Vole
aktív tag
"Mar nem azert de 30TB merevlemez ara toredeke annak az SSD-nek amit ugyanekkora meretben kapnal."
Nem erdekel, ha a tobbszorosebe kerul. Elegem van abbol a szivasbol ami a sok HDD -vel jar. Korabban mar leirtam.
Szerencsere nincsenek anyagi problemaim, ezert szivesen fizetek tobbet az extra kenyelemert. Remelhetoleg 2-3 even belul tobb gyarto is megjelenik 20-30-40TB -os otthoni felhasznalasra szant SSD -kkel.Addigra raadasul az igenyeim is kicsit valtoznak, mert a sok film melle bejon majd egy biztonsagi kamera lanc felveteleinek rogzitese is, ami igencsak helyigenyes lesz.
Ha jol emlekszem, akkor a Samsung 15TB -os vinyot valami $15k korul araztak. Ha $10k lesz a 30TB -os otthoni verzio, akkor mar veszem is.
"Igen meg 10 ev mulva is tobbszorose lesz."
Korabban mar kitargyaltuk, hogy csak a hulyek szerint kene a HDD -vel azonos aron adni a sokkal jobb SSD -ket, ugyhogy ezt inkabb ne emlegesd
"Arrol nem is beszelve hogy az Optane SSD-nel 5-6 dollar/euro per GB beszelgetnek elorelathatoan...."
Kisse tulzasnak tartom az Optane SSD -t otthoni adattarolasra, ugyhogy nem is kalkulaltam vele, de orulok, hogy szerinted ez barmit is bizonyit
"1TB ~ 6000 dollar itthon 2 milka normal SSD-bol mar a negyedeert is kapsz. "
Mivel nem is emlitettem az Optane -t, ezert orulok, hogy legalabb magadat meggyozted ezugyben
"Amibol meg szinte az osszes HDD-d megvan LOOL."
Ezt nem egeszen ertem. Mi az, hogy szinte az osszes HDD -m megvan az SSD arabol? Azonos tarterulet mellett sokkal olcsobb a HDD. Mindegy hogy sima SSD vagy Optane.
Nagyon ra vagy cuppanva erre, hogy az SSD dragabb mint a HDD. Igen, tudom, tudjuk. Dragabb. Es jobb. EN az SSD -t valasztom. Felolem te tarolhatod az adataidat magnesszalagon is, mondtam mar, az meg a HDD -nel is olcsobb"30TB ~ 180K dollar"
Miert Optane -el szamolsz, mikor a kutya nem is emlitette? Megegyszer mondom, Samsung kb. $1k/TB aron adja a 15TB -os vallalati SSD -jet. Amint ez otthoni felhasznaloknak szant SSD -knel lemegy a harmadara, mar rendelem is.
"le sem merem irni mennyi forint az"
Annyira nem is erdekel, mivel Kanadaban elek
"Ez kb olyan mintha visszamennek 80's evekbe.. mennyi idonek el kellett telnie hogy legyenek "olcso" merevlemezek. "
Nem egeszen. Ez pont olyan, mint amikor a 90 -es evekben a 286 -os szamitogepekkel egyutt megjelentek a HDD -k. Elotte a Commodore 64 -hez nagylemezt hasznaltunk. A 286 -os PC -ben mar volt egy 40MB -os HDD. A 40MB akkor eleg draga volt. 386 -os es 486 -os gepunk nem volt, de az elso Pentium -unk mar joval nagyobb HDD -vel jott, annyiert vagy olcsobban mint anno a 40MB -os. Ilyen a fejlodes. Egyaltalan nem volt sok ido, mire megfizetheto aru, nagy kapacitasu HDD -k kerultek a piacra.
Ugyanez tortenik most az SSD -kkel. Az elmult 5 evben a tarhely novekedes mellett nagyon komoly gyorsasag es megbizhatosag beli fejlodes zajlott. A megbizhatosaggal mar nincsenek gondok, a gyorsasag elert egy olyan szintet ahonnan mar nincs nagy ugras otthoni felhasznaloknak, az eroforrasok nagy reszet atcsoportosithatjak a tarhely novelesre. Az ipari kornyezetbe szant SSD -k meg kapnak egy kis gyorsitast, de a lenyeg mar ott is a kapacitas novelesen van.
"Az SSD meg egy eleve draga technologia."
Ezert nem is ertem, hogy miert jottok allandoan azzal az elvarassal, hogy HDD arban adjak az SSD -ket. Te tudod?
"Nemhiszem hogy mindenki megengedhetne ezt maganak."
A rendszeres ettermi etkezest sem engedheti meg mindenki maganak. Akkor teljesen hulye az, aki ettermet nyit?
-
bteebi
veterán
válasz
#72042496 #48 üzenetére
Azt talán túlzás lenne állítani, hogy kartelleznek, de nyilván próbálják okosba' csinálni. Természetesen van különbség SSD és SSD között, árban és teljesítményben is, a nagyon gyenge forint és a magas ÁFA meg erősen betesz annak, hogy jobban érezhessük az árcsökkenést.
Érdekes lenne amúgy tudni, hogy hogy alakulnak az előállítási és R&D költségek, mindenesetre azt azért el lehet képzelni, hogy annyira nem rossz biznisz, ha már fű-fa-bokor is SSD-ket matricázik, miközben chipgyártókból, meg vezérlőkből azért olyan nagyon nagy választék nincs, és nem is lesz. A különböző matricákat én nem tekintem különböző típusnak, hogyha a chip meg a vezérlő, és így a teljesítmény is ugyanaz. Szűkebb a piac, mint amilyennek tűnik.
-
F34R
nagyúr
Mar nem azert de 30TB merevlemez ara toredeke annak az SSD-nek amit ugyanekkora meretben kapnal.
Igen meg 10 ev mulva is tobbszorose lesz. Arrol nem is beszelve hogy az Optane SSD-nel 5-6 dollar/euro per GB beszelgetnek elorelathatoan....
1TB ~ 6000 dollar itthon 2 milka normal SSD-bol mar a negyedeert is kapsz. Amibol meg szinte az osszes HDD-d megvan LOOL.
30TB ~ 180K dollar, le sem merem irni mennyi forint az, es nehogy azt gondold hogy ez tervezett lathato idon belul. Ez kb olyan mintha visszamennek 80's evekbe.. mennyi idonek el kellett telnie hogy legyenek "olcso" merevlemezek. Az SSD meg egy eleve draga technologia.
Nemhiszem hogy mindenki megengedhetne ezt maganak.
-
törölt tag
válasz
Dyingsoul #66 üzenetére
Az igény nő iránta, de a kereslet csökken, egyre kevesebb HDD talál gazdára.
Azért van, mert rendszernek egy SSD is megteszi, ami nem olyan gyorsan használódik el a HDD, mintha rendszernek lenne használva, és a sebbegése sem válik problémássá idővel, így nincs ok új/gyorsabb HDD-t venni.
A nagyobb tárterület miatti igény pedig kevésbé erősíti a keresletet, mint az előbbi két ok csökkenti, ezért van az árnövekedés, így reagálják le a gyártók a kisebb forgalmat.Panelban a villám-hárító ott megy el az ablak mellett. Ha letalál rajta a villám, akkor az azon folyó KAmperek a házon belül futó vezetékekben, vagy akár a földelésen is tud, akkora feszültség tüskét csinálni, ami meglöki a védetnek hitt berendezést. Nem gyakori, de nem kizárható. És a túlfeszültség védő sem biztosít teljes védelmet a kívülről, a vezetéken jövő hatások ellen, ha nincs a többi fokozat is kiépítve.
A Backup az jó dolog
-
Vole
aktív tag
válasz
julius666 #74 üzenetére
"Azokat, akiknél olyan értékes adatok tárolásáról van szó, hogy tűzálló páncélszekrény akár csak ötlet szinten is felmerül, azokat pont nem félteném, azok meg fogják találni a módját az ideális és biztonságos adattárolásnak."
Sajat hazban alap, hogy lesz egy szep nagy tuzallo szef, ez egyaltalan nem olyan nagy extra.
-
Vole
aktív tag
Nem beszeltem NAS -rol. Sima 8 rekeszes kulso HDD tarolom van, USB 3.0 -n keresztul rakotve a gepre.
Nem lassu a masolas ( rendszer SSD- rol kulso tarolora vagy kulso tarolon belul HDD-rol HDD -re ), filmnezesnel sem okoz gondot onnan lejatszani a 1080p -s cuccokat es a PC -t se lassitja. Ellenben ha belepakolsz a rendszervinyo melle 8 HDD -t a PC -be, akkor erezheto a kulonbseg.
-
Reggie0
félisten
válasz
julius666 #74 üzenetére
Tevedes. Kb. barkinel felmerul a tuzallo szef, messze nem csak az adatok, hanem iratok/penz tarolasa miatt. Mar az egyszeru kis butorszefekbol is olcson vannak ilyen tipusok 60ezer forinttol, szoval se a ritkasag, se a draga kategoriaba nem tartozik.
Ez meg a hdd vs ssd-ben merult fel, amit nem en hoztam fel, csak kiegeszitettem ezekkel.
-
julius666
addikt
Gondolom meg nem hallottal a tuzallo pancelszekrenyekrol es hogy azok belsejeben mi tortenik egy tuz eseten.
Azokat, akiknél olyan értékes adatok tárolásáról van szó, hogy tűzálló páncélszekrény akár csak ötlet szinten is felmerül, azokat pont nem félteném, azok meg fogják találni a módját az ideális és biztonságos adattárolásnak.
A kontextus nem ez volt, nem innen indultunk, hanem mezei SOHO backupból, ahol azonos ár esetén is ideálisabb választás a HDD, mert robosztusabb.
Az emberi hulyeseg/eldurrano tap eseten nincs relevans kulonbseg a ket tarolo kozott, igy nincs is ertelme felhoznod, mert ebbol a szempontbol nem lehet osszehasonlitani a ket tarolotipust. A villamkart pedig az ssd jobban birja a polcon.
Ha visszaolvasol, ez a RAID vs offline backup témában merült fel.
-
julius666
addikt
Most utánanézve ilyet találtam, ez az Intel ábrája:
26-27.-es diaNormál használatot feltételezve a cellák a megadott hőmérsékleti viszonyok mellett a táblázatban szereplő hétnyi ideig illik, hogy megőrízzék az adatokat. Nyilván újraírás nélkül, a vezérlő időnként újraírja a blokkokat, a rendszeresen használt meghajtók esetén ez emiatt nem szokott problémát jelenteni.
A mai TLC-s consumer grade eszközökre én nyugott szívvel, szekrényben tárolva 1-2 évnél tovább nem mernék adatot bízni, ellentétben mondjuk egy vinyóval, aminél max a KÜRT-ben, de visszaolvassák az adatokat azért...
Edit:
Ha valaki emlékszik még a 840 EVO-s mizériára, ott ha jól rémlik, pont az volt a baj, hogy a cellákba írt adatok "öregedtek", és ez hatással volt a kiolvasási sebességükre is. A vezérlő ezért x időnként újraírja a blokkokat, ez lett rá a végső megoldás. -
Dr. Akula
félisten
válasz
#72042496 #69 üzenetére
Olyan 5000 újraírás / cella, ennyit bír egy kommersz SSD (bár ez talán az MLC-re igaz csak, ami mostmár a prémium kategória, és a TLC olyan 2-3000 lehet csak). A vezérlő (egyik legfőbb) feladata hogy ne engedje semelyik cellát jobban basztatni mint a többit, akár olyan trükkökkel is hogy amelyik cellát tárolásra használod (leginkább csak írási forgalom van), arról időnként elpakolja jobban használt cellára az adatot, és a felszabadult cellát is lehessen amortizálni. Így lesz az 5000 újraírásból jóval több - mindig másik kapja az ívet. A gyártó a garantált újraírhatóságot beszorozza a kapacitással, leosztja a gariidőre, így kapnak egy "napi limitet", hogy mennyit adatot írhatsz rá naponta. De ha nem írsz rá épp semmit, akkor nincs mi rongálja, tárolásnál ez a helyzet.
-
Vole
aktív tag
Nem tudom ti mit taroltok es hol, de nekem kb. 12 HDD van adattarolasra ( foleg filmek ), ennek a fele backup. Mivel a gepet lassitana ennyi vinyo, ezert az alap vinyok egy 8 -as kulso taroloban vannak, a backup vincsik pedig egyesevel tokban a fiokban. Mivel folyamatosan bovul a filmallomany, ezert ugyebar idonkent backupolni kell az osszes vinyot, ami igencsak idoigenyes feladat, mivel egyszerre csak egyet tudok, utana kikapcsolni a kulso tarolot, kivenni az aktualist, berakni az ujat, bekapcs es ugyanez meg parszor.
Ehelyett sokkal jobb lenne az 500gb -os rendszer SSD melle egy 20-30TB -os tarolo SSD amin elfernek az adatok, a kulso taroloba pedig mehetnek a backup vinyok amit csak neha kell bekapcsolni, amikor mentes van.
Es meg nincs 4K filmem egy darab sem.Amugy nem tudom min rinyalnak itt sokan, az SSD -k egyre olcsobbak es egyre jobbak.
Eloszor 2010 -ben vettem rendszernek SSD -t, ami egy 64GB -os Corsair volt. Egy eve epitettem teljesen uj gepet, abba mar 500GB -os SSD kerult, ilyen 2010-ben meg nem is volt. Lathatjuk hogy mostmar a nagy cegek 60-100 TB -os SSD -kkel demoznak, vagyis par even belul nem lesz akkora szam egy 20TB -os verzio.Remelem mire a jelenlegi HDD -k tonkremennek, addigra mar csak rossz vicc lesz ez a fajta adattarolas
-
törölt tag
Sejtésem sincs sajnos, csak rémlik egy-két írás régebbről. Majd kiderül erről is, mennyire igaz. (Még korábban azt is írták, hogy az SSD-re nem szabad sokat írni, mert tönkremegy, aztán a gyakorlatban meg csak kiderült, hogy a legtöbb embernél nyugodtan mehet rá minden, a NAND bírni fogja.)
-
Dyingsoul
veterán
válasz
#16939776 #57 üzenetére
Erről beszélek én is: raid 1 (a HDD sebessége engem nem érdekel mivel használok SSD-t csak abból is nagyobb kellene). Csak azt fűztem hozzá, hogy nem olcsóbbak a HDD-k mint 2 éve, pedig az igények nőnek. Villámcsapás nem jellemző a panel lakásokban, de ha ettől félnék vennék egy túlfesz védett szünetmentes tápot.
(#58) julius666: A backupról könnyen megfeledkezhet az ember ha külső adattárolásról beszélünk. Emberi hiba nálam nem fordul elő erről felesleges is beszélni. Egyszerűen csak a HDD meghibásodásától és íz így bekövetkező adatvesztéstől félek. Felhőbe privát adatokat nem teszek, a féltett adataim többsége pedig privát.
-
Reggie0
félisten
válasz
julius666 #64 üzenetére
Nem felejtenek csak ugy, ahhoz elhasznalt cella kell. Tehat a mar 1000-redszer irod ujra, akkor valoban van valamennyi eselye. Bar megjegyzem a merevlemezeket is evente be kell kapcsolni es a DVD-ket is evente ujra le kell masolni, ha megbizhatosagot akarsz.
Ahol 80 fok van, ott nem feltetlen lesz 500. Gondolom meg nem hallottal a tuzallo pancelszekrenyekrol es hogy azok belsejeben mi tortenik egy tuz eseten.
Annyira csak nem irrelevans a tuzeset, hogy kulon iparag epul ra. Bizont van aki attol is felti az adatait, igy szempont lehet. Pl. egy oregekkel teli, gaztuzhelyes panelhazban nem eselytelen, hogy valamelyik szomszed radgyujtja az epuletet. Az meg megint mas kerdes, hogy ki milyen adatot tarol. Lehet, hogy te erdektelen adatok tomkeleget, de esetleg lehet olyan eset is, hogy nem szerzed be ismet az elso sarki fuszeresnel...
Az emberi hulyeseg/eldurrano tap eseten nincs relevans kulonbseg a ket tarolo kozott, igy nincs is ertelme felhoznod, mert ebbol a szempontbol nem lehet osszehasonlitani a ket tarolotipust. A villamkart pedig az ssd jobban birja a polcon.
-
julius666
addikt
Elpukkanni a szekrényben nem fog, de a cellák bizony felejthetnek. Tudtommal ez nagyobb probléma, mint a demagnetizálódás HDD-knél (nyilván a csíkszélesség itt is kritikus tényező).
Tűz esetére én nem terveznék azzal, hogy "melyik bírja jobban". Ahol már 80 fok hőt kap a lemez, ott fog az 500-at is, mert meggyullad
. Lakástűz/lezuhanó repülők/ufótámadás ellen elosztott tárolással védekezünk, pl. n+1. védelemként felhőben is tároljuk a fontosabb adatokat, vagy mondjuk nagymutterhoz is kiviszünk egy másolatot.
Meg eleve kicsit irreleváns kérdés, mennyi az esélye egy lakástűznek egy teljes emberéletre vetítve? 1:100? Mennyire fog a szüleid esküvői fényképe izgatni (ami tesóéknál is úgyis megvan), amikor épp a lakásod válik porrá?
Vesd össze egy villámkárral, eldurranó táppal, vagy emberi/szoftveres hülyeséggel. Előbbi kettő miatt anyáméknál csak az elmúlt 3 évben kétszer cserélhettem gépet, utóbbi miatt (W10 anniversary update...) épp a hétvégén megyek újrarakni a rendszert.
-
Reggie0
félisten
válasz
julius666 #61 üzenetére
Egy aram alatt nem levo chip nem pukkan el. Tehat a szekrenyben ugyan ugy elvan. Sot, tuz eseten nagyobb homersekleten veszti el az adatot egy HDD-hez kepest(ami 80 fokon lemagnesezodik).
(#60) Balika911: Ez akkor fordul elo, ha nagyon sokszor volt ujrairva es mar elkopott.
-
julius666
addikt
válasz
Dr. Akula #59 üzenetére
Pl. mert sokkal robosztusabb, ami archiválásnál az egyik elsődleges szempont. A tányérról csöppet nagyobb az esélye az adatok visszanyerésének, mint az elpukkant flash chipből. Nyilván hétköznapi használatnál, amire az OS-t tolod ez nem szempont, de ha 5-10 évre tervezel, akkor igenis az.
Jó kérdés egyébként, hogy ezek a flash memóriák mennyire tolerálják, hogy csak a szekrényben ücsörögnek az idő 99%-ában, csak hetente-havonta kapnak kis törődést. Jellemzően nem erre lettek azért kitalálva.
-
julius666
addikt
válasz
Dyingsoul #55 üzenetére
A RAID1 a "valódi", gyakorlatban sűrűn előforduló hibák ellen (villámkár, emberi hiba - "jajj, rosszat töröltem", stb.) nem sokat véd. Azt inkább olyan helyen érdemes használni, ahol a rendelkezésre állás a fontos, 1 vinyó kiesése esetén is fusson tovább a rendszer, mintha mi se történt volna. Tehát SOHO környezetben kb. teljesen felesleges.
A rendszeres, offline backup (tehát nem kerreg 0-24 bent a gépedben a lemez, hanem külső és csak akkor dugod rá, amikor mentesz, amúgy a szekrényben pihen) az, ami úgy ér is valamit kb. Én pl., hogy van egy offline backup vinyóm, meg a legfontosabb adataim fent figyelnek 2 felhőszolgáltatásban is, eléggé biztonságban érzem magam.
Közben látom már válaszoltak.
-
törölt tag
válasz
Dyingsoul #55 üzenetére
A raid-el, 2db meghajtóval "biztonságot fokozni" max tükrözve lehet, tehát a területed nem lesz nagyobb.
"Sebesség módban" teljes adatvesztés várható 1db hdd elhullásával. Én meggondolnám kell-e.
Lehet 1db 2TB-s backup-nak, többet érne, mint bármelyik raid, és a használható szabad területed is több lenne, ha átmozgatod rá a nem használt dolgokat. A backup a szekrényben, áramszünet és villámcsapás ellen is véd, még a raid nem. -
julius666
addikt
válasz
Dr. Akula #39 üzenetére
HDD-t csak ruppótlanságból használunk.
Meg pl. offline archiválásra, ahová az SSD nem csak drága, de erősen szuboptimális.
Tehát rögtön a júzerek 99+%-ának lenne rá teljesen legit felhasználási módja, ami erősen invalidálja az állításod.Most azt hagyjuk, hogy a gyakorlatban ki backupol és ki nem, ki felhőbe esetleg, az legyen mindenki egyéni szocproblémája, ha a trutyúbon naphosszat zenehallgatás közben a chrome cache szétsütötte a leértékelt TLC-s SSD-t és bukta a családi képeknek, doksiknak.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
#16939776 #54 üzenetére
Persze, a 2TB-s dolgot csak szimpla adatokra írtam, abból egyébként kb 500-600 gb vágásra váró videó meg egyéb képek. Csak pont gondolkoztam benne, hogy venni kellene még egy 2 TB-s HDD-t és raidbe kötném de inkább a biztonsági szempont miatt mint a sebesség miatt. Az idő múlásával egyre értékesebbek számomra az adataim. Körülnéztem és a HDD árak is borzasztóak, az elmúlt két évben inkább drágultak mint csökkentek volna... A minőségi HDD-k áráról inkább nem is beszélek mert azok 2 TB kategóriában 10e-rel drágultak kb.
Egyébként nyilván tudok rá helyet teremteni, van rajta szemét adat, de legalább a fele értékes adat amit nem tudok törölni. Hamar betelik az az 1 TB szabad hely amit persze takarítani kell és nem szeretek gyakran törölgetni meg a szabad hellyel sakkozni. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
-
törölt tag
válasz
Dyingsoul #53 üzenetére
Erre azt tudom mondani hogy ha minden egyszerre kell és "csak" hobby szinten nyomod, nem keresed meg vele a XTB-s ssd-re való pénzt, akkor hátrányos helyzetben vagy, kompromisszumot kell kötni.
Másrészt ha az 500GB felén elfér 5-6db játék egyszerre, az már nem olyan hátrányos helyzet.
A másik felén az éppen futó projektek amik igénylik ezt a teljesítményt.
Tárterületből bármekkorát meg lehet tölteni, de azt nem gondolom, hogy mind a 2TB adatodat egyszerre, minden nap használnád, és mind olyan kaliberű lenne ami igényli az SSD teljesítményét.Nálam a játék gépben van 1db 100GB-s strapabíró ssd, 500GB hdd. Helyi HDD-ről feltelepítem azt a 2 játékot amivel játszani akarok, és bemásolom a mentéseket a helyére ha félbehagytam valahol legyen ez 3 perc.
Amihez éppen nincs hangulatom, de 3 év múlva lehet előveszem játék+mentések azok ott sorakoznak az 1TB-s hdd-ken, a nas-on. A másolási/telepítési időket én kibírom, és így nem kell hozzá 2-10TB-s SSD.
Nekem így a legésszerűbb, legolcsóbb a hobby. -
Dyingsoul
veterán
válasz
#16939776 #51 üzenetére
Félig egyetértek veled, viszont ma már 20-70 GB egy azaz 1 darab játék... Számold ki hány játék fér 500 GB-s SSD-re. És akkor ha még hobbiként videókat is készítesz vagy másra is használod az SSD-t (PS, modellezés, programozás stb) az is megeszik pár GB-t. Ha már adattárolás, én már a 2 TB-s HDD-men is kezdem érezni a méretkorlátokat.
-
törölt tag
Az SSD-k nem a "poros" családi fényképek és filmek tárolására van, ezt meg kellene érteni.
Ezek a nagy kapacitású és nagy terhelhetőségű SSD-k meg végképp nem.
Nem kell meglepődni, ha nem lesz továbbra sem általános, az ilyen irányú felhasználás, mert nem lesz erre pozicionált termék, így még sok milliószor le kehet írni, hogy: drága.El kell gondolkozni, melyik az olcsóbb: 10TB adat merevlemezről való visszanyerése, vagy 10TB SSD-ről. Ha már "otthoni, átlag felhasználás" a téma.
(#52) Patice: az évekig egy helyen marad a meghajtón, mit teszel ha a cellák 0.01% egy év után nem olvasható ki 100%-os pontossággal? Idő után az összes zenédben lesz hiba.
Nekem NAS-ról lejátszva tisztább, dinamikusabb, mint helyben SSD-ről, és ugyan úgy nincs mozgó alkatrész mellettem -
Kékes525
félisten
"Samsung 2020-ra 100 TB tárkapacitású SSD-ket vizionál 2,5"-es méretben" legalább a kisebbek olcsóbbak lennének. 10 TB-os 100 ezer alatt...
-
davidsone
addikt
2020-ban kiborg leszek
-
bteebi
veterán
"Nos ezzel nem teljesen értek egyet, mert egy ilyen telített piacon mivel mással tűnnél ki a többi gyártó közül mint a nagyobb és- vagy olcsóbb SSD-kel??"
Vagy inkább megbeszélik egymás között, hogy tartsák egy szinten az árakat, mert úgy mindenki jobban jár. Ja mégse, mert az csúnya dolog lenne, ráadásul még törvénytelen is
.
Flash chipet amúgy nem sok cég gyárt. A legtöbb cégnek max. a vezérlőhöz van (némi) köze, de sokaknak még ahhoz se.
-
bteebi
veterán
"Nem értem a Samu miért nem akar foglalkozni a 3,5-es iránnyal, pedig szerintem lenne benne ráció."
Mert túl drága a nagyobb burkolat, meg macerás fejleszteni, szóval nem éri meg. Pedig amúgy érdekes kérdés, mert laikus szemmel lenne, lehetne értelme... Talán melegedési problémák (is?) lehetnének a nagyobb mérettel, és/vagy macerásabb lenne a vezérlés megoldása. De alapvetően fogalmam sincs
.
Sajnos egyáltalán nem értek a különböző tokozásokhoz, de egyébként egy ilyen 1 terás BGA (vagy valami hasonló) tokozású SSD igazán mehetne mobiltelefonokba is, többek között offline Deezernek (is) jó lenne
.
#4: Arra pont ráférne egyetlen, egész estés 8K HDR 120 fps-es 3D, relatíve kis tömörítésű film
. Vagy 1-2 játék a Vindóz 20 mellé
.
-
SirRasor
addikt
Előző héten egy tönkrement régi 80 GB-os maxtor helyett kaptam egy bontott, szintén 80 GB-os maxtort
Remélem olyan gyorsan fog terjedni az SSD, hogy végleg lehúzzák a HDD-ket és a boltokból is eltűnnek. -
törölt tag
Azt hiszem, ez a cikk, illetve állítás volt az:
"By the end of 2016, it’s a safe bet that price parity will be close, if not already achieved, between consumer SSDs and the bulk SATA drives."
[link]
(Van mellette forrás is.)Egy új technológiát mindig drágán adnak, mert az alacsony volumen és a magas beruházási, fejlesztési költségek ezt teszik lehetővé. Ahogy egyre többet gyártanak egyre alacsonyabb költségek mellett, az ár is csökken. Amit az SSD-knél látni, az szinte egy tankönyvi példa. Az árakra ez a magyarázat, és nem az, hogy "extra profittal árulják az ssd-ket".
Mondom, marha jó lenne ha tizedáron adnák őket - ettől függetlenül pár héttel a fenti cikk megjelenése után a legnagyobb lelki nyugalommal vásárültam be SSD-ből. Látszott, hogy nonszensz amit abban írnak.
-
Dr. Akula
félisten
"az NVMe felületet használó Samsung PM963 SSD-hez képest 1,6-szor nagyobb szekvenciális olvasási teljesítményre és negyedakkora késleltetésre lehet számítani"
Vajon itt most az NVMe a korlátozó tényező, vagy csak a saját NVMe-s cuccuk szarabb mint lehetne? -
Sipike19
tag
válasz
Tigerclaw #36 üzenetére
Amm mi van azzal, aki a gépére dobálja a filmeit képeit, elmész nyaralni csinálsz 14837128 darab képet, és mi a legegyszeűbb mód a képek tárolására, hogyha betelik a fényképező SD kártyája?
Amúgymeg felmész netes oldalakra megveszel egy rakat filmet/zenét/játékot hova töltöd le?
Sok minden kimaradt...
-
Tigerclaw
nagyúr
Jellemzően minden nem fér el az SSD-n, hacsak nem vagy milliomos. Valahol meg kell húzni a határt.
Természetesen az ideális határ mindenkinél máshol van.Ha holnap egyforma lenne az egységára az összes SSD-nek, mérettől függetlenül, akkor sem fizetne ki a többség egy zsák pénzt olyan nagy meghajtókra, amire nincs szüksége.
Akinek ma elég egy 120-as, az holnap sem fog 1TB-set venni akkor sem ha csak 8x annyi az ára...mert 8x annyi az ára. Most azért egy 250GB körüli SSD csak annak nem elég, aki képeket, videokat szerkeszt, vagy egyszerre sok játék van feltelepítve.
-
válasz
#72042496 #34 üzenetére
"A TrendForce szakértői szerint igen: 2018-ra, de legkésőbb 2020-ra a két termékcsoport ára között nem lesz lényegi különbség az előrejelzések szerint. Akkor pedig többé nem lesz létjogosultsága a merevlemeznek."
2-3 évet tévedtem, és nem kérek semmit számon senkin, egyszerűen csak azt gondolom, hogy extra profittal árulják az ssd-ket.
Erre a cikkre gondolsz?
-
-
törölt tag
Az egyik nagy áruház kínálatát megnézve, 35-40 ezer forint között egy tucat 480 GB-os SSD-ből lehet válogatni. Ez az ár nem tudom, mitől magas, szerintem teljesen rendben van. Egy ilyen közepes kapacitású SSD talán a legjobb dolog, amit ennyiért meg lehet venni a gépbe.
"Régen hdd árban kellene mozogniuk."
Mégis, mi alapján? (Amellett, hogy nyilván én is örülnék neki.)
-
Reggie0
félisten
Ebben azert nem lennek olyan biztos. Van egy praktikus meret, amin nem nonek tul a rendszerek, igy az igeny sem no vegtelensegig. Gondolj csak egy beagyazott rendszerre.Peldanak nezd meg az eepromokat, ugyan ugy arulnak 256 bajtosat, mint 30 eve.
Legfeljebb nem NAND flash alapu lesz, hanem egy megbizhatobb technologia, mint pl. NOR flash. -
-
Szép nagy számokkal dobálóznak, a gond csak az, hogy még a 120,240,500 gigás ssd-k ára is igencsak magas. Régen hdd árban kellene mozogniuk.
-
Sipike19
tag
"Nem vagyok biztos abban, hogy ha mondjuk az 1TB-s vagy nagyobb SSD-k egységára lecsökken a kisebb meghajtók egységárához az sokkal nagyobb forgalmat generál-e nekik. (ráadásul kvázi fixen csökkenti a kisebbekre az igényt, mert nem 2db 480-ast vesz az illető, hanem 1db 960-ast...szóval különösebben nem jutnak több bevételhez"
Nos ezzel nem teljesen értek egyet, mert egy ilyen telített piacon mivel mással tűnnél ki a többi gyártó közül mint a nagyobb és- vagy olcsóbb SSD-kel??
Ugyanez volt a HDD-knél is, hogy mert nem éri meg meg ez meg az, de a piacon verseny van, hiszen telített a piac.
-
arn
félisten
Miert erzem ugy, hogy ezen most szarra keresik magukat? Par tbos dboknak ez alapjan lassan fityingekert kellene jonnie.
-
Balint1408
aktív tag
Jól hangzik.
-
Lacok
őstag
SAS csatolóval és 100TB-os tárkapacitással ez inkább a vállalati szegmenset célozza meg mint a konzumer piacot és szerintem az árak is ennek megfelelően lesznek pozicionálva.
-
Joz76
tag
Hát szerintem meg elég szépen csökkent idén (is) az SSD-k ára. Otthonra általában megfelel egy bármilyen 250-500-as TLC-s modell, és 250 GB-os darabok már 20e Ft környékén, míg az 500-asok meg 40e alatt kaphatók. Ez saccra 20-40%-kal kevesebb, mint tavaly.
Persze a gyors nvme ssd-k ára még mindig igencsak magas, de mivel otthoni környezetben sok gyakorlati haszna nincs, a win 20 mp helyett 18mp-re boot-ol, ezért én egyelőre nem is igen foglalkozom velük. Persze vannak akik munkára használják, és tényleg számít, pl. videóvágás, na nekik kicsit fájhat, hogy az gyorsabb darabok ára nem nagyon akar lejjebb menni. -
Ez mind szép és jó, de az árakkal azért lehetne menni lejjebb is,mostanában nem nagyon csökkentek.
-
koviprog
csendes tag
Egy vicc aron van mar most is minden rongyos forint nem èr semmit ezert dragaljuk. 1tb samsung ssd 60.000 netto + gusztustalan àfa.
-
TeeJay
félisten
de jó lenne már ha 2TB-os SATA SSD 30-40ezer lenne
esetleg minden alaplapon lenne már 2-3darab m2 foglalat és olcsón jönnének azok is -
F34R
nagyúr
Egy Teras SSD 100 rugo, egy Negy Teras Evo 480 rugo. szorozza fel mindenki 20x (de csak vegyuk a 100 rugos 1TB-s arat) 10 milka also huzatra, ropogosan mondjuk tiz es fel.. Most 2016 van, de 2066-ra sem lesz az ssd-nek normalis ara.
-
-
Lasko
csendes tag
2020-ra biztos olcsó lesz, vagy nem
-
tibaimp
nagyúr
Jók ezek a "vizionálások", de az árakat is "vizionálják" már hozzá....
-
Scholes9
nagyúr
Helyes, helyes
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem vagyok biztos abban, hogy ha mondjuk az 1TB-s vagy nagyobb SSD-k egységára lecsökken a kisebb meghajtók egységárához az sokkal nagyobb forgalmat generál-e nekik. (ráadásul kvázi fixen csökkenti a kisebbekre az igényt, mert nem 2db 480-ast vesz az illető, hanem 1db 960-ast...szóval különösebben nem jutnak több bevételhez)
Továbbra sincs szüksége az átlag felhasználónak nagy méretű SSD-kre. Optimálisabb kombináció a kis SSD, nagy HDD.
-
2020-ra 100 TB hmmm addig kigondolom mit rakok rá.
-
Patice
nagyúr
Zsír. Hajrá. Haladjunk csak.
Épp ma olvastam másik oldalon a Seagate bejelentését is (60TB SSD 3,5 méretben).
Nem értem a Samu miért nem akar foglalkozni a 3,5-es iránnyal, pedig szerintem lenne benne ráció.
-
Crytek
nagyúr
Aztakutya meg a macska az az 1 grammos terrás cucc nem semmi eresztés. Biztos lesz használt kocsi ára
-
Sipike19
tag
Az igen, szép lesz a fejlődés ezen ága
Nem áll meg a technika a merevlemezeknél, szerintem lassan lassan elérhető áruk lesz az 1-2Tb-os SSD-knek, már csak max 1-2 év kérdése.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Samsung ismertette a flash memóriákkal kapcsolatos terveit.
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest