Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #58 üzenetére
ha el tudsz vonatkoztatni, és el tudod különíteni a mérőóra/betáplálsi pont és a földelési pontokat, akkor mindjárt megvan a megoldás...
mert lakáson belül csak a vezetékek vastagsága miatt nem földelhetsz több ponton...
de józsi bácsi istállójában inkább földelj a csarnok túlvégén, mint 70m 2.5-ös aluvezetékkel visszamenj az óráig .....
amit aztán a patkányok elrágnak, a riska tehén meg megpusztul a fejőgéptől, vagy éppen a nullponteciál elmozdulásától érdekesen működjenek a dolgok...
MSZ 172/1:
(régi már ami nekem van, de nem visszavont)
1.2.4.2: Védöföldelés közvetlenül földelt rendszerben: az év-nek az a módja, amikor a tápláló rendszernek közvetlenül földelt pontja van, és az év-vel ellátott
villamos berendezések teste a tápláló rendszerrel fémesen össze NEM kötött földeléshez van kötve (TT rendszer)
aztán nem írom ki mindet, mert sok lenne, de: 1.5.1.3: közvetlen földelés
.4 közvetett földelés, .5 független földelés, .6 zajmentes földelés,
.7 önállóan is számottevő földelés, az a nem villamos célra készített fémszerkezet, amelynek a talajban fekvő, hatásos részeinak hossza legalább 4m.
.9 túlfeszültség levezető földelés. az a közvetett üzemi földelés, amely csak túlfeszültség-levezetőn vagy oltócsövön vagy szikraközön keresztül csatlakozik az üzemszerűen fesz. alaztt álló rendszre valamely pontjához.
aztán tárgyalja a kialakításokat, függöleges, vízszintes, betonalap földelés, 1.5.2.7.2: földelőhálózat: egy adott területen található valamennyi természetes és mesterséges földelő villamos vezetői összekötésével kialakított rendszer.....
és pl TT rendszreben símán minden védett áramkört egyenként földelhetsz, sőt, kell, mert ez a tt rendszer alapja. ott az a feltétel, hogy az egy kioldókörön levő berendezések egy földelőn kell fémesen lenni.
de ha egy gép/egy kioldó, akkor egy gép/1 földelés...
tiszetelettel: egy másik villanyszerelő, ki szintén 10 éve végzett :) -
venember
tag
Nahátmostmáraztán... :(((
Off: tudod, hogy miért rázta meg Krisztus a vargát? Mert nem volt leföldelve... Tehát leszel szíves nem hozzányúlni puszta kézzel semmihez, mert ha eddig nem vágott agyon, semmilyen összefüggésben sincs azzal, hogy 1 perc múlva nem fog.
Bocsi, csak levezetem a következőket.
On:
Tehát: Aki bármilyen oda nem illő erősáramú elektromos jelenséget észlel, azonnal forduljon erősáramú villamossági szakemberhez.
Ebből az alábbi előnyei származhatnak:
- A szakember elhárítja a hibát, vagyis a kolléga és összes olyan ismerősének egészsége, élete nem kerül veszélybe, aki a környéken tartózkodik.
- A szekember megméri az esedékes műszaki paramétereket és javaslatot tesz az esetleges átalakításokra (van neki szakértelme, jogosítványa meg műszere).
- A szakember anyagi és büntetőjogi felelősséget vállal a munkáért és ad számlát. -
hogyishívnak?
aktív tag
Igazad van, de eddig lakás földelőhálózatról beszéltünk. Ez pedi villanyóránként 1 földpontot jelent és minden berendezéshez (lakáson belül) ez tartozik nem pedig a szomszéd lakás földpontja. A földhurkokat, többponú földelést erre értettem. Elismerem nem vágom az összes szabványt fejből mivel több mint 10 éve tanitották és nagyrészére nincs szükségem soha nem is használtam,de az alapdolgokkal tiszában vagyok. Nálam a földpont mindig a főkapcsoló melett található amit a vill.szerelő intéz. Utána én épitem ki a saját hálózatom.
Szóval bocsi nem vitázni akartam, bár lehet nem megfelelő volt a reagálásom. -
gesuz
senior tag
Szerintem is ezért van a PH fórum
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #49 üzenetére
arra, hogy akkor a kedvedért átirjuk az MSZ 1600, MSZ 172, MSZ 1585 szabványokat, látom már magam előtt...
6mm2 betáp vezeték felett szabad helyi védőföldelést is alkalmazni, megfelelő mA érétkű áram-védőrelé alkalmazásával (ezt méréssel lehet kiadni, vagy a minimumot kell beszerelni)
gyakorlati megvalósítása: felvonulási szekrények. minden szekrényt helyileg LE KELL földelni, szabvány szerint.
másik: Ipari létesítmények vas szerkezetei, nálunk a volt munkahelyemen 4 trafó volt összesen, fejenként 1.2MVA lemezházas trafó, ott egy egy földelés
minden nagyobb elosztónál egy egy földelés, minden alelosztónál (10tokozat nál nagyobb esetén) helyi földelés, pluszz a csarnokok vasszerkezete, mivel voltak rajta elektromos berendezések...
22hektáron 4 trafóház, hurkolva, átterhelhetően, közel 270 földelési ponton hálózatba kötve, a tipikus földelési ellenállás a legrosszab ponton is a fele volt a minimumnak :))
mert valahol egy nagy darab földelés kellett volna???
hmm.. 3 havonta rendszeres, és közet a soron kívűli ellenőrzések szerint jó volt a rendszer. -
biker
nagyúr
arra próbáltam rávilágítani, hogy sok ember, aki értene hozzá, felületesen magyaráz olyannak, aki nem nagyon ért hozzá sok sok évtizede, ezért a köznyelvben a védőföld maradt meg
a védővezetős megoldások minimális százaléka a földelés, mivel egy helyen földelünk, az első mért vezetéki elágazás előtt.
(nem egy darab vezetővel, hanem egy helyen)
a kialakítás lehet szalag, rúd, cső, és földelő hálózat is.
innen meg védővezető megy a hálózatba.
ha ezt a pontot az üzemi nulla vezetővel is közösíted, lesz belőle NEFH, (nullával egyesített földelő hálózat), ezt egy helyen szabad csak alkalmazni szintén, mégpedig ugyanott, mint feljebb, és csak minimum 10mm2 betáp vezeték felett...
illetve van a síma nullázás, amikor a betápnál az üzemi és védelmi vezetőt szétválasztják.
mivel mindenki csak a föledelést emlegeti, ezért sokan elhiszik azt, hogy elég a csőre kötni, me el van ásva, aztán mejd ujraélesztjük.
ha pedig te azt, hogy valaki nem szeretne téged vagy családtagodat az áramütöttek listáján látni, ugy fogod fel, hogy b.ogatás, akkor bocsi, kösd a gázcsőre, hadd szálljon el az egész ház... -
biker
nagyúr
védőföld??? földhányás???
Üzemi védővezető kialakítása a kötelező!
hogy földelés, nullázás, vagy NEFH, az már senkit nem izgat a szolgáltató részéről...
és amennyiben min. 10mm2-es vezetővel átkötsz minden egyes csőcsatlakozást, akkor lehet a csőhálózat is, ha az első müanyag tag előtt le van ágaztatva, és minden kötés be van mérve... és korrózió ellen le van védve... -
hogyishívnak?
aktív tag
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #43 üzenetére
ahha.....
akkor ajánlom esetleg elolvasásra az MSZ 172/1-5-ig
Érintésvédelmi szabványt...
akkor rájössz, mi a földelés, mi a NEFH, mi a segédföld, mi a föld-mérő szonda, és hasonló fogalmakat (szalagföldelés, rúdföldelés, föld hálózat, stb) -
cucu
tag
válasz
hogyishívnak? #43 üzenetére
bocs nem láttam az írásod, én is a hurkot próbáltam körvonalazni...
-
cucu
tag
Na jó igazatok van. elvileg a szolgáltató gondja kell hogy legyen a védöföld kialakítása. Arról nem is beszélve hogy minden rendes helyen un. földsín van aminek elhelyezkedésébe belekalkulálják az épület geometriai viszonyait, egyébként olyan lenne mint egy zavargyár. Ha viszont nincs neki védföldje, meg nem is építettek ki neki, akkor az elásott cucc is segíthet, ui. más lehetösége nincs.
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #40 üzenetére
ha full fém a hálózat, akkor sem megfelelő, mert sem a kenderkóc, sem a teflonszalag nem vezeti az áramot, ilyen pontokon a csőben levő (vagy nem levő) víz vezeti az áramot.
ha gázcső, akkor zárlat esetén akár robbanhat is mikor épp átüti a rossz részt :((
Aktív témák
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest