- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Aktív témák
-
zsolt123
csendes tag
Ha nincs védőföldelésed, akkor egy kondenzátoros feszültségosztón keresztül kimegy a fél tápfesz a gépedre. Azért nem csap meg jobban, mert nagyon kicsi az áramerősség, ami így folyhat (annak, aki érti: a néhány 10 nF-os kondenzátornak 50Hz-en elég nagy az impedanciája). Ha megméred, nem a valós feszt méred, mert a feszmérő belső ellenállása egy nagyságrendbe esik a feszosztóéval.
A problémát az ilyen gép nem azzal okozza, hogy agyoncsap valakit (bár egy 5 Ft-os tajvani kondenzátorra nem szívesen bíznám az életem...), hanem az egyéb készülékekre jelent életveszélyt (pl. nyomtató, scanner stb.). Az is mókás, amikor a Chello koaxát a házhoz érintve szikrázik az... -
Myki19
aktív tag
Nem olyan rossz dolog ha ráz a ház:)) eltudod adni jó drágán,a tápban nem csak pfc van hanem Lámer védelem is:))) aki nem is meri jól megrázza:)
-
LukE
veterán
válasz
VladimirR #161 üzenetére
Aham, és mi van, ha a föld csak rá van tekerve a vízvezetékrevalahol? Mintha a topik elején arról írt volna valaki, hogy valaki _meghalt_ attól, hogy a szomszéd a vízcsőre kötötte a földelést. És ha annél a tesztnél világít a lámpa, a földre áram kerül. Ugyan az izzó miatt nem túl nagy, de bőven megilyeszthet egy fürdő embert. Fürdőszobában elesni meg elég kellemetlen tud lenni.
Vagy úgy gondolod, hogy van 1 jó földelésed, és máskor fürdik a szomszéd...
(rázott már meg az áram többször, fejeltem le a csempét sarokról, és még élek, de nm biztos, hogy mindenkine ilyen szerencséje van.) -
aer
tag
válasz
VladimirR #158 üzenetére
Mi is így nézzük meg otthon. De ezt tényleg nem ajánlom. Sőt, szerintem ilyet nem szabadna beírni. Aki ezt a ''módszert'' itt olvassa előstör, az ne próbálkozzon vele. Vannak villanyszerelők, akik a benyálazott ujjukkal keresik a fázist. De mondanom se kell, hogy épeszű emberek nem utánozzák a ''szakikat''. Nem flame-elni akartam ezzel a hozzászólással, csak kibővíteni a vastagbetűs részt.
-
VladimirR
nagyúr
FIGYELEM A KOVETKEZO LEPESEKET CSAK AZ HAJTSA VEGRE, AKI TISZTABAN VAN VELE, HOGY PONTOSAN MIT IS CSINAL, MIVEL A HALOZATI FESZULTSEG ERINTESE HALALT OKOZHAT!!!
nem is olyan nehez leelenorizni:
kell egy izzo foglalattal, es egy 2eres vezetek (mondjuk egy asztali lampa, aminek a vzetekrol levagod a dugaszt)
a foglalat megfelelo erintkezoihez rogzited a vezetek egyik veget (altalaban csavarozni kell), majd a vezetek masik vegen a szigetelest ugy 1 cm hosszan eltavolitod, es az egyik vezeteket a konnektor foldcsatlakozojahoz erinted (kis hajlitott femlap alul es felul), ezutan a masik eret a konnektor egyik ''lyukaba'' illeszted, majd a masikba
ha a lampa egyik esetben sem gyullad ki (vilagit), nem mukodik a foldeles, maskulonben amelyik esetben kigyullad, az a fazis, ahol nem az a fold
CSAK A VEZETEK SZIGETELT RESZET ERINTSUK MEG, ES LEHETOLEG LEGYEN VALAKI A KOZELBEN!!!
[Szerkesztve] -
kalapur
csendes tag
Azt honna tudom, hogy földelt-e az aljzatom?
3 kábelnek kell lennie? (fekete, kék, sárga-zöld)
a fal maga nem földel?
(bizonyára láma kérdések, de higgyétek el nem az IQ-m alacsony csak tájékozatlan vagyok -
Robiba
tag
És ezt mennyiért lehet megcsináltatni?Ez a TV-nek árthat?
Ha megcsináltatod? NEM:C (bocsi:)
Ez gondolom sok mindentől függ, a fene se tudja. De biztos találsz néhány olyan vállalkozót, aki ingyen felméri és árajánlatot ad. És ez ingyen van!
Ennyit talán megér:)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
gado
tag
És ezt mennyiért lehet megcsináltatni?Ez a TV-nek árthat?
(ha megcsináltatom nem lesz Kossuth :)) ) -
gado
tag
Van 2 van vagy 13 éves 30W-s.Majd nyáron megpróbálom fogja e a Kossuth-ot.Van 2 kicsi (az van ráírva, hogy 16W-s)Hogy tudom + csinálni, hogy fogja a Kossuthot?Lehet hogy jövőre azt fogom hallgatni. :D
-
Robiba
tag
válasz
mattheus #135 üzenetére
Tényleg el kellene olvasnotok a topic-ot az elejéről:((
Bár én csak gyengeáramú mérnök vagyok :D Biker és hogyishívják (remélem jól írtam) tökéletesen kifejtették a problémát (amennyire én értek hozzá).
ÉS:
-igen, tönkremehet a géped
-igen, ha nem értesz hozzá és össze-vissza kötözgetsz, hidegre teheted a lakókat:(((
Egyébként ez olyan, mintha azt mondanám:
Én mindig a piroson megyek át és még élek ==> TI IS MINDIG A PIROST HASZNÁLJÁTOK AZ ÁTKELÉSRE! :O :O
A földeletlen PC-nek csak egy előnye van: megfelelő helyen, olcsó hangfal simán foghatja a Kossuthot :DD -
gado
tag
Az elejét elolvastam csak egy kis részt kihagytam.Ígérem végig olvasom.
-
gado
tag
Köszi.Ez azalatt az 1 hét alatt árt a gépnek?
-
gado
tag
Vajon ez mitől lehet:F
-
gado
tag
Helo
Nálam itthon nem ráz a gép oldala, hátúlja sem,és monitor sem.Nyáron mikor leviszem nagyszüleimhez Dunaszekcsőre 1hétre(nem tudok meglenni gép nélkül:D ),ott legelőször mikor bedugtam a Hangfal kábelét a hangkártyámba,és véletlen hozzáértem a gép hátuljához megrázott bas........meg (esküszöm még a húgy is megállt bennem),és a monitor is egy kicsit, de tényleg egy kicsit ráz.DE ha felhúzok valami cipőt, vagy gumitalpú akármit nem ráz a monitor.A hátúlját nem mertem megnézni,hátha megint összecsináltam volna magam.(Majd jövőre áthívom szomszédot nézze + , hogy őt rázza e cipőben.;] -
LukE
veterán
hááát, ha baj nem is lessz belőle, azért nem egészséges. Elvileg ugy vannak szegeny tapok tervezve, hogy a foldet is hasznaljak. Ha a zavarvedelem, nem mukodik 100%oasn, akkor max lefagy a gep. Ha a tulfeszvedelem nem az igazi, akkor az mar nagyobb gondokat tud okozni... A gepednek, meg esetleg a gepedet taperolonak is baja lehet.
Egyebkent ha van ra mod, akkor legalabb kerj 1 arat, hogy mennyi lenne, lehet, hogy nem olyan veszelyes osszeg. -
mattheus
őstag
Köszi a válaszokat ! (#135 és #136)
Az a baj, hogy legszívesebben megcsináltatnám a földelést, de gondolom ezért keményen fizetni kell :(((.......
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
mattheus #135 üzenetére
ez csak akkor baj, ha az ego fazisceruzaval felgyujtod a lakast :)
na de komolyan, szvsz csak akkor gaz ha villam csap be valahol, vagy zarlat keletkezik
nekem is foldeletlenul ment a gepem evekig, sot most is ugy megy (napi 24 orat) ha az alberletben vagyok, mivel ott nincs egy k...a foldelt konnektor az egesz lakasban
ha van ra lehetoseged, probald meg foldelni (#133) -
Nahát egy érdekes téma...
A részemről amit mondani tudok: Szintén régi bérház, a lakásban SEHOL sincs földelt hálózati csatlakozó. Informatikus vagyok, kb 6 éve rendszeresen -földeletlen tápellátással- üzemeltetem a gépeimet és eddig mindegyik rázott, és soha semmi hiba nem volt ebből kifolyólag. Persze hogy a földelés a biztonságos és a jobbik megoldás! DE azért szerintem nem kéne mindenkire a frászt hozni hogy úúú így meg úgy, ilyen meg olyan nagy baj lehet belőle! (ez olyan minthogy lehet hogy holnap reggel halálra gázol egy ittas autóvezető) Ugyanis mindegyik táp úgy van kialakítva hogy a bennelévő biztosíték menjen ki túlterhelés esetén, és ne engedje ki magából az áramot. Persze némi potenciál óhatatlanul keletkezik, de erre megoldás lehet egy olyan -direkt erre a célra gyártott - eszköz, ami ezt elvezeti, illetve kisüti. (pl az oktogoni Conrad műszaki boltban láttam ilyet.) További tanácsom, hogy ha kikapcsoljátok a gépet, akkor vagy kapcsoljátok ki a táp hátulján lévő hálózati tápkapcsolót is, vagy ha ilyen nincs, akkor húzzátok ki a táp konnektorát a falból és kapcsoljátok ki a monitort is a power gombbal- mindezt a biztonság kedvéért. -
mattheus
őstag
Bocsánat! Butaságot mondtam ! A fázisceruza ég! :( És méghozzá folyamatosan :O. Ez nagy baj ??? Elronthatom így a gépet ???
-
VladimirR
nagyúr
ha nem panel, hanem kertes haz es pprofin akarod megcsinalni, akkor: levered a falat a konnektornal, leasol 60 cm-re leszursz egy centis vasrudat, es rakotod a konnektor foldjere
ez a hivatalos hold eljaras
egyebkent asszem az is jo, ha rakototd a 0-ra, de ez nem 100%
masfelol csekkold le az kozbeeso hosszabbitokat rendesen be van-e kotve bennuk a foldd, nalam az volt a gond, hogy a barom aki osszerakta, nem sejtette miert van 3 drot a tyukbelben mikor a dugaszbol csak ket tuske all ki, igy a fold madzsag ott logott szabadon az elosztoban :( -
mattheus
őstag
#123-nál,már feltettem egy kérdést. Választ nem kaptam és közben kiderült, hogy a gépem biztos,h nem földelt konnektorba csatlakozik. A gépem akkor ráz mikor a gépem hátuljához és a radiátorhoz érek. Ha csak szimplán hozzá érek akkor nem. Fázis ceruza nem világít ha hozzá rakom a táphoz vagy környékéhez. Hétfőn kapok egy erősebb tápot. (300 helyett 350) Jobban megfog rázni a gép az új nagyobb teljesítményű táppal? Milyen kárt okozhatok ha továbbra is földeletlen konnektorral használom? Régi házban lakom, így úgy gondolom eléggé macerás és drága lenne a földelés........Eddig volt 5-6 gépem és majdnem mindíg észleltem ezt a problémát. Baj nem volt belőle.........Ha valaki tudna segíteni, hogy mit tegyek, azt megköszönném!
-
bzsolt
csendes tag
válasz
loszerafin #129 üzenetére
kösz! azt hiszem hívok szakembert. bár mióta kihúztam két ventillátort a tápból nem volt ilyen. amúgy kábelnetem van
-
Gépman
csendes tag
Nincs véletlenül TV tuner kártyád? Nekem csak akkor ráz a ház hátulja egy kicsit, amikor csatlakoztatva van a TV antenna a kártyához, de azt hiszem ez normális jelenség, mert az antennának szabad valamennyire ráznia. Más is tapasztalta ezt?
-
loszerafin
senior tag
válasz
mattheus #124 üzenetére
Inkább azt, hogy nincs közös földpotenciálra hozás vagy mi a fene.
Nálam a pincében egy vastag rézkábellel össze van kötve a
föld vezeték a gázcsővel és a vízcsővel és a fűtés rézcsövével.
Így nyulhatok bármihez.
Ehhez egyébként szakembert illik hívni, aki számlát ad és elő lehet venni, ha baj van.
Eddig nem is volt
KL -
bzsolt
csendes tag
akkor, van valakinek 5lete mi a francért ráz a billentyűzetem és az egerem és mit lehet ez ellen tenni?
-
mattheus
őstag
Sziasztok !
Én sem értek nagyon a témához, de lenne egy kérdésem . A számítógépem ráz, de nem a ház burkolata, hanem ''csak'' akkor ha véletlenül hozzáérek a táphoz és a radiátorhoz egyszerre. Utána úgy néztem ki, mintha ha felvillanyozó ajánlatot láttam volna az egyik autó márkátó :) lFázisceruzát hozzáérintettem a házhoz és a táphoz is, nem világított ..... egyáltalán mikor kell világítania ??? Bocs, a kérdésem lehet , hogy sötét.... Ez a tünet, hogy megrázott azt jelenti, hogy nincs földelve a kábelem ? Köszi -
fix-gen
tag
Ha megérzed az áramot akkor szerintem az több, mint 5 volt, legalábbis egy általános iskolai kisérlet alapján 12V-ig senki semérezte meg. Egy húsosabb illető meg még 48-at sem érezte. SZERINTEM JOBB VIGYÁZNI!
Meg azért nincs rendbe szerintem, hogy földeltcsatlakozóju. Akkor sem szabadna ráznia, mert az azt jelenti, hogy valahol hozzá ér a burkolathoz valami a tápban aminek nem kéne, (megint csak szerintem). Igaz, hogy részben ezért földelik le. De, ha nincs igazam akkor írjátok meg nyugodtan. /De tényleg higgadatan, mert néhányan olyan durván leszóljátok azt aki, rosszat szól, hogy nem fogja olvasni prohardvert (Nem én voltam az és én sem értek vele egyet, engem egyszer még egy monitor szűrő csatija vágot meg és az nagyon durva volt. Szóval csak azt kérem legyetek egy kicsit kultúráltabbak mások hibáival szemben :D OK?) / -
-
[w]
őstag
az olyan izé, amivel lehet feszültséget meg még egy rakás mindent mérni.
az okosok jobban el tudják magyarázni, de lényegében erre jó.
és ha tényleg ráznak a cuccaid én inkább gumikesztyűben neteznék a helyedben :)
[ez az! crab üzenetében elhangzott fázisceruza is alkalmas eszköz, az csak van a szomszédnak!]
[Szerkesztve] -
crab
senior tag
Én csak annyit mondok, hogy feltétlenül szükséges a földelés, mert én a monitort
3szor küldtem vissza szervízbe ahol semmilyen hibát nem találtak, itthon viszont a jobb alsó sarka a képnek kb 1.5 centivel beljebb volt és a kép vibrált.
Nem volt földelés, mert rossz helyre volt kötve a földkábel. Ez úgy derült ki hogy megrázott a légkondi. Szóval ahol elvileg van földelés ott is érdemes időnként ellenőrizni. Ja a légkondit megnéztem fázis ceruzával és folyamatosan(!) világított.
Azért lenne két kérdésem: mi az egyenpotenciál és a Fi-relé. -
-
Sipi
addikt
Ha kérdésnek szántad: igen. Vizesblokkra kötötte bunkókám, és a alatta/felette fürdő szomszédot agyonvágta a kádban...:(
Ezért nem kellene terjeszteni ezeket a tévhiteket. Itteni hozzáértők világosan elmagyarázták: földelés lakásban egy ponton, a mérőóránál. Onnan ágaznak el a földvezetékek, s csak erre szabad csatlakoztatni az eszközöket. Ha nincs földvezeték kihúzva, szakembert kell hívni, aki beköti - de nem a gáz/víz/fűtésvezetékre, hanem visszahúzza a mérőóráig.
Ezt csak azért írtam le még egyszer, mert úgy látom, ahogy nő a téma, egyre kevésbé olvasnak az emberek vissza, és jönnek ezek a tévhitek.
Sipi -
bzsolt
csendes tag
válasz
CharlieDrop #108 üzenetére
megértem, hogy nehezen hihető, de tényleg ez van. jelenleg programozásra kell a $, úgyhogy annak ellenére, hogy régi a billenty és az egér most nem akarok/tudok újat venni.
ui: természetesen nem vizes :)
[Szerkesztve] -
Ati9500
senior tag
ráadásul ha valaki más is ráköti akkor kaphat egy nagy feszt a géped!!
[Szerkesztve] -
bzsolt
csendes tag
nem kamuzok, nem szórakozni jöttem. tök műanyag mind a kettő!!! és elgé nagyot bír ütni... azért nem akkorát mint a 220, de jóval nagyobbat, mint anno a villanyvasútam
-
-=V3rthil=-
őstag
Haveromnál van iylen probléma, ott szokott lenni LANparty, kb 6-7 éve járunk oda, és eddig semmi gond nem volt. Mondjuk én se bíznék meg a dologban, szal ha tudsz, tegyél a kósza áram ellen:)) De mondom, nekünk sose volt bajunk belőle... Ha a csempék közötti fugázáson álltam mezítláb, tök jól ráztak a házak:DDD
-
Ati9500
senior tag
lehet hogy hülyeség!!:
ha a gépre kötök egy madzagot és a beépített szekrényembe (fa) verek egy 100-as szöget (rejtett helyre) és erre kötöm a zsinort,??akkor földelve van a gép?? -
bzsolt
csendes tag
_eddig_ én is így tudtam. de most kezdek mérges lenni (a billentyre és egérre)
-
Ati9500
senior tag
Szerintetek így földelve less???
-
Ati9500
senior tag
lehet hogy hülyeség!!:
ha a gépre kötök egy madzagot és a beépített szekrényembe (fa) verek egy 100-as szöget (rejtett helyre) és erre kötöm a zsinort,??akkor földelve van a gép?? -
bzsolt
csendes tag
Sziasztok!
Nekem újabban a BILLENTYŰM és az EGEREM ráz. Ma a táp (vmi jobb, talán COOLINK) sípolt is egyet. Előtte meg egy időre megszűnt a bill és az egér működni. Amúgy meg sokszor volt, hogy az egér nem működött, amikor betöltődöt a win.
Pedig tegnap/tegnapelőtt kifújtam sűrített levegővel. Amúgy még sokkal régebben a reset gombom zárlatos lett, és ha be lenne kötve nem is menne a gép. Frankó... Olvasgatom itt feljebb, hogy földelt-e a konnektor. Jó lenne tudni az mi... Meg, hogy nálam ez lehet-e a baj...
Előre is köszönök minden segítséget!
Zsolt -
erdoke
titán
Nem tudom, mennyire illendő egy fórumon egy másikra hivatkozni, de ez a téma felbukkant már máshol is (lehet, hogy valamelyikőtök járt is arra):
http://www.lx.hu/messages.php?lang=hu&session_id=&group_id=29&threadselect=26318&first=0&sb=4&ow=2&nom=168
(Ha nem működne a link, www.lx.hu, ''hardver'' szekció, ''Földelt konnektor'' topic.)
Néha kicsit elkanyarodott a téma, szóba jött a búgás, az idegen feszültség meg a földhurok, erről külön is volt egy topic:
http://www.lx.hu/messages.php?lang=hu&session_id=&group_id=154&threadselect=1511&first=0&sb=4&ow=2&nom=32
(Ha döglött a link, LX fórum ''hang'' szekció, ''KábelTV búgás'' topic.) -
biker
nagyúr
válasz
csabika25 #87 üzenetére
ahogy hogyishívnak mondta, ugy van
amugy éppenhogy ellenállást kell mérjél, mert a nulla és a védő az elmegy a kapcstábláig, és ott van közösítve, ez kb 40-50m vezeték, aminek ha réz, akkor 0.0178ohm / m az ellenállása 1mm2-en, 2.5mm2-es vezetéknél ezt ossdzad tovább...
tehát minimálisa ellenállása van, inkább 0ohm körüli.
ha semmit nem mérsz, akkor egyszerű földelés még lehet, ami nincs nullával közösítve, de ez csak régi magánháznál fordulhat elő.
ma minden társasház (kb 20éve) vagy NEFH, vagy N rendszerű (nullával egyesített földelőhálózat, vagy síma nullázás a házbetápon, és ott választják szét a nullát üzemi és védő vezetőre) -
hogyishívnak?
aktív tag
válasz
csabika25 #87 üzenetére
Szia!
A multiméterek erre teljesen alkalmatlanok. (ezek a műszerek sokszora saját vezetékeikkel is több ómot mérnek önmagukban)
A földelésméréshez külön létezik müszer amivel meglehet mérni nem e vékonyabb a földelővezeték a megengedetnél,vagy nincs e laza kötés valahol.
Szakadást semmiképen nem szabad mérned még multiméterrel se(Minnél kisebb ellenállást mérsz annál jobb de ezeknek nemszabad hinni!!!). A digitális műszer legfőképpen azért alkalmatlan mert kis árammal mér ez pedig alkalmatlan ilyen mérésre. -
csabika25
aktív tag
Ha már ilyen szépen összejöttetek, lenne egy kérdésem. A szobámban ugyan van földelés, de ha a nulla és a föld vezeték közötti ellenállást lemérem, egy pár Ohm azért kijön. Kérdés: teljes szakadást kéne látnom a két vezeték között vagy normális ez a pár Ohm? Le lehet valahogy mérni a földelés működőképességét egy multiméter segítségével?
Kösz! -
Cane
őstag
Nem olvastam át teljesen a topicot, de egy villámkérdés:
Ha nem földelt a konektor, akkor az jó megoldás lehet, hogy egy kábelt két végén krokodilcsipeszekkel szerelek a gépre és a radiátor csövére. Tehát a kábel egyik vége a gép házának fém részére, a másik a radiátor csövére lenne rápcsíptetve? -
Male
nagyúr
Azthiszem, hogy ebből inkább villanyszerelő lesz.
Persze honnan tudjam, hogy rendesen megcsinálja? A gázszerelő pl fordítva kötötte be a bojlert: a gázt vizcsővel a vizet meg gázcsővel (ilyen flexibilis bigyó, még én is látom, hogy a gáznak kéne lennie a sárgának, a kéknek meg a viznek), persze utána még kijött a KÖGÁZ-tól is valaki ''beüzemelni'', aki persze mindent rendben talált elrakta a pénzét, aztán fél év múlva amikor átalakítottuk a fürdőt, akkor nézte a szerelő, hogy ki volt ez a hülye, aki így kötötte be. -
biker
nagyúr
-
Male
nagyúr
Akkor elég, ha a fördőben (ott jónak kell lennie a földelésnek elvileg, mert kb egy éve volt átalakítva, és szerelgetett ott egy csomót a villanyszerelő, hogy normális legyen a földelés -> persze, hogy akkor miért nem jutott az eszembe, hogy csinálja meg a szobámban is?) valamelyik konnektroból a földet elviszem a szobáig, és ott az elosztóba bekötöm (amire a gép van kötve, az úgyis egy földelt hosszabító-elosztó, csak a falban nincsen földelés, ahova eddig volt dugva). Ez így végülis elég egyszerűnek tűnik.
A fürdőben a gázcsövet is rákötötte a földelésre, onnan viszont közvetlenül jön a szobámba a gázcső. Ebben az esetben ráköthetem a gázcsőre is a földelést, vagy ilyenkor sem jó megoldás ez? (feljebb legalábbis írták, hogy ilyet ne csináljunk) -
hogyishívnak?
aktív tag
Honnan tudja? Szerintem párszor leírtuk, nézesse meg! Abban 1etértünk aki nem ért hozzá ne barkácsoljon erősáramot, védőföldelést. Ezt én se tanácsoltam soha 1etlen hozzászólásomba se. Amiről az elöbb írtam az nem erősáram hanem antennajel. Ennyi erővel a ventik kötözéséről se szabadna a PH-n szótejteni. De az eredeti témától tényleg elkanyarodtunk,ezért részemről bocs az OFF-ért. A topic témáját meg tényleg kiveséztük kellőképen. Remélem nem haszontalanul.
-
venember
tag
Felkérem a házigazdákat, hogy az esetleges nagyobb problémák elkerülése érdekében zárják be a topicot.
Elmentem. -
biker
nagyúr
természetesen, semmilyen felelősséget.....
de ezért magyarázunk érthetően!
mellesleg ez gyengeáram!
MSZ 1 szerint: Gyengeáramúnak tekintendő mindazon berendezés, és azok felszerelései, amelyek a villamos áramot jel (kép/hang/egyéb) továbbítására, és nem munkavégzésre használják, függetlenül az alkalmazott feszültségszinttől!
Tehát a TV 26kV-os része is gyengeáram hivatalosan, de egy 12V-os villanymotor hivatalosan erősáram.
a 220V-os csengő gyengeáram, a tolószékek 24V-os rendszere erősáram.
nem egyenló a gyengeáram/erősáram és a törpe/kis/nagyfeszültség fogalmak! -
venember
tag
válasz
hogyishívnak? #68 üzenetére
Nagyon kérlek benneteket, hagyjátok abba. Honnan tudja, hogy jó a földelés? Szerintem a távtanácsokat az erősáramú problémáknál meg a tápegység, monitor kinyitásánál be kéne szüntetni. Ez nem egy 20 eFt processzor elfüstölési problematikája és semmiféle felelősséget nem vállaltok, ha valaki valamit félreért (ti nem vagytok a helyszínen).
-
Male
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #70 üzenetére
melegpont-hidegpont -> azthiszem, hogy jobb, ha ilyeneknek nem állok neki (rohadtul nem értek hozzá -> a kondit még értem azért -> kb egy hónapig jártam villanytanra az egyetemen, aztán inkább egy évvel későbbre hagytam ezt a tárgyat (heti 10 óra, hogy fogom én azt megcsinálni?) ).
-
Male
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #68 üzenetére
Ezt más is mondta, de ha egyszer nincsen? :O
Az antennától nem búg (pont a video oldotta meg -> majd kipróbálom, hogy mi történik, ha nincsen bedugva az antenna -> mi van, ha kihúzott antennával sem búgnak a hangfalak, akkor mégis csak a videoban van valami rejtélyes dolog?) -
hogyishívnak?
aktív tag
Ha még szabad hozzászólnom.. :))
A gépet mindenkép földelt konektorból használd. A tv antennát meg két kondival le lehet választani,hogy földfüggetlen legyen, ezzel megszünik a búgás. A terminálon volt 1 fórum ezzel kapcsolatban,nálam müködött. Ha megtalálom belinkelem! -
biker
nagyúr
antennába nem, de kábeltv-be igen!
jobb/rossazab táp meg:
a nullapontot földelés híján két-két kondi/ellenállás párral oldják, amik eelvileg egyformák (real
+-5-10%), így azokon ha egyforma áram folyik, akkor a közepük 0V.
DE ez csal, és lehet bármennyi, de soha nem lehet életre veszélyes, mert csak a kondik
maradék töltése tud kisülni, de zárlat esetén más a helyzet.
a hang búgása elég hullámzás nélkül a hiba eszlelésére. -
Male
nagyúr
Nem hullámzik a kép (video bemenetet használom, és semmi gond vele -> viszont amikor a ''nem rázó'' gépben volt a videobemenetes videokártya, akkor volt zaj a képen, ami a tápegységcserével megváltozott, de nem szűnt meg -> lehet, hogy ezt az okozta, amit írtál?).
A video az antennába földel? (úgy tudtam, hogy van valami belső mittudoménmilye, ami miatt nem kell neki földelt konnektor -> ez akkor tulajdonképpen annyi, hogy az antennát használja erre?)
Ezzel most kib@szok a UPC-vel? (már csak ezért is megérné) :))
(mivel komolyan veszem a dolgot, így a UPC-st vissza is vonom)
Ezek alapján akkor meg kéne csináltatni a földelést, csak hát akkor szétverik a lakást, hogy idekössék a földvezetéket. -
biker
nagyúr
igen, ez miond emiatt van
igen lehet baja mind a hangkaresznek, mind a videonak
igen, akár a vezetéknek is...
MERT ilyenkor a videon keresztül, illetve a kábeltévén keresztül földeled le a gépet
ház>hang/video kábel>video>koax>tv>koax>antenna erősítő útvonalon
ha nagy áram folyna zárlatkor, akkor el is olvadhat a drót árnyékolása
és azért búg minden, meg ha néznéd a filmet, akkor hullámozna is a kép, mert ilyenkor 50Hz-es váltóáram folyik azon az árnyékoláson, amin 0V-nak kellene lenni! -
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #62 üzenetére
megjött!
így értek mindent! -
Male
nagyúr
Látom összegyűltek itt az elektromos szakemberek, így itt teszem fel a kérdést:
A lakásban nem nagyon van földelt konnektor (csak a fürdőben), így a gépet földeletlen konnektorban használom. Egészen addig nem volt semmi gond, amíg a kát gépet össze nem kötöttem (LAN). Ha használom a hálózatot a két gép között, akkor az egyik mindig megráz, ha hozzáérek (nem folyamatosan ráz, hanem csak megcsíp). Viszont ha rákötöm a video vonalkimenetét a számítógépre, akkor ez megszűnik (legalábbis azóta egyszer sem rázott meg). Ilyenkor a video valahogy leföldeli a gépet? Árthat ez valaminek?
A másik kérdés pedig az, hogy a hangfalak hangosan búgnak (ha ki van kapcsolva gép, de be van dugva, akkor is -> gagyi erősítő van bennük, gandolom mindenféle szűrő nélkül), viszont ha a video vonalkimenetét összekötöm a hangkártya vonalbemenetével, akkor ez is megszűnik. Ez is a földelés miatt van? Lehet ettől baja a videonak vagy a hangkártyának?
A monitor párhavonta elkezd ''sziszegni'' bekapcsoláskor, és felbontásváltásokkor (kiad valami fura hangot kb 1 másodpercig, és csak utána jelenik meg a kép, minden felbontásváltásnál ezt csinálja ilyenkor). Ha kikapcsolom, kihúzom a konnektorból, és egy pár perc múlva visszadugom, akkor rendbejön, és megin pár hónapig tökéletesen működik. Ezt is a földelés hiánya okozza? -
hogyishívnak?
aktív tag
venember:
Igen, ez lenne elvárható az emberektöl. Ha valaki valamihez nem ért forduljon szakemberhez!
biker:
Email megy -
biker
nagyúr
de ha teljesen naprakész akarol lenni, akkro most vonják vissza az 1600, és 172 szabványokat
(ezeket azért vágod, remélem) és lesz egységes, MSZ 2364 belőle -
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #58 üzenetére
ha el tudsz vonatkoztatni, és el tudod különíteni a mérőóra/betáplálsi pont és a földelési pontokat, akkor mindjárt megvan a megoldás...
mert lakáson belül csak a vezetékek vastagsága miatt nem földelhetsz több ponton...
de józsi bácsi istállójában inkább földelj a csarnok túlvégén, mint 70m 2.5-ös aluvezetékkel visszamenj az óráig .....
amit aztán a patkányok elrágnak, a riska tehén meg megpusztul a fejőgéptől, vagy éppen a nullponteciál elmozdulásától érdekesen működjenek a dolgok...
MSZ 172/1:
(régi már ami nekem van, de nem visszavont)
1.2.4.2: Védöföldelés közvetlenül földelt rendszerben: az év-nek az a módja, amikor a tápláló rendszernek közvetlenül földelt pontja van, és az év-vel ellátott
villamos berendezések teste a tápláló rendszerrel fémesen össze NEM kötött földeléshez van kötve (TT rendszer)
aztán nem írom ki mindet, mert sok lenne, de: 1.5.1.3: közvetlen földelés
.4 közvetett földelés, .5 független földelés, .6 zajmentes földelés,
.7 önállóan is számottevő földelés, az a nem villamos célra készített fémszerkezet, amelynek a talajban fekvő, hatásos részeinak hossza legalább 4m.
.9 túlfeszültség levezető földelés. az a közvetett üzemi földelés, amely csak túlfeszültség-levezetőn vagy oltócsövön vagy szikraközön keresztül csatlakozik az üzemszerűen fesz. alaztt álló rendszre valamely pontjához.
aztán tárgyalja a kialakításokat, függöleges, vízszintes, betonalap földelés, 1.5.2.7.2: földelőhálózat: egy adott területen található valamennyi természetes és mesterséges földelő villamos vezetői összekötésével kialakított rendszer.....
és pl TT rendszreben símán minden védett áramkört egyenként földelhetsz, sőt, kell, mert ez a tt rendszer alapja. ott az a feltétel, hogy az egy kioldókörön levő berendezések egy földelőn kell fémesen lenni.
de ha egy gép/egy kioldó, akkor egy gép/1 földelés...
tiszetelettel: egy másik villanyszerelő, ki szintén 10 éve végzett :) -
venember
tag
Nahátmostmáraztán... :(((
Off: tudod, hogy miért rázta meg Krisztus a vargát? Mert nem volt leföldelve... Tehát leszel szíves nem hozzányúlni puszta kézzel semmihez, mert ha eddig nem vágott agyon, semmilyen összefüggésben sincs azzal, hogy 1 perc múlva nem fog.
Bocsi, csak levezetem a következőket.
On:
Tehát: Aki bármilyen oda nem illő erősáramú elektromos jelenséget észlel, azonnal forduljon erősáramú villamossági szakemberhez.
Ebből az alábbi előnyei származhatnak:
- A szakember elhárítja a hibát, vagyis a kolléga és összes olyan ismerősének egészsége, élete nem kerül veszélybe, aki a környéken tartózkodik.
- A szekember megméri az esedékes műszaki paramétereket és javaslatot tesz az esetleges átalakításokra (van neki szakértelme, jogosítványa meg műszere).
- A szakember anyagi és büntetőjogi felelősséget vállal a munkáért és ad számlát. -
hogyishívnak?
aktív tag
Igazad van, de eddig lakás földelőhálózatról beszéltünk. Ez pedi villanyóránként 1 földpontot jelent és minden berendezéshez (lakáson belül) ez tartozik nem pedig a szomszéd lakás földpontja. A földhurkokat, többponú földelést erre értettem. Elismerem nem vágom az összes szabványt fejből mivel több mint 10 éve tanitották és nagyrészére nincs szükségem soha nem is használtam,de az alapdolgokkal tiszában vagyok. Nálam a földpont mindig a főkapcsoló melett található amit a vill.szerelő intéz. Utána én épitem ki a saját hálózatom.
Szóval bocsi nem vitázni akartam, bár lehet nem megfelelő volt a reagálásom. -
gesuz
senior tag
Szerintem is ezért van a PH fórum
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #49 üzenetére
arra, hogy akkor a kedvedért átirjuk az MSZ 1600, MSZ 172, MSZ 1585 szabványokat, látom már magam előtt...
6mm2 betáp vezeték felett szabad helyi védőföldelést is alkalmazni, megfelelő mA érétkű áram-védőrelé alkalmazásával (ezt méréssel lehet kiadni, vagy a minimumot kell beszerelni)
gyakorlati megvalósítása: felvonulási szekrények. minden szekrényt helyileg LE KELL földelni, szabvány szerint.
másik: Ipari létesítmények vas szerkezetei, nálunk a volt munkahelyemen 4 trafó volt összesen, fejenként 1.2MVA lemezházas trafó, ott egy egy földelés
minden nagyobb elosztónál egy egy földelés, minden alelosztónál (10tokozat nál nagyobb esetén) helyi földelés, pluszz a csarnokok vasszerkezete, mivel voltak rajta elektromos berendezések...
22hektáron 4 trafóház, hurkolva, átterhelhetően, közel 270 földelési ponton hálózatba kötve, a tipikus földelési ellenállás a legrosszab ponton is a fele volt a minimumnak :))
mert valahol egy nagy darab földelés kellett volna???
hmm.. 3 havonta rendszeres, és közet a soron kívűli ellenőrzések szerint jó volt a rendszer. -
biker
nagyúr
arra próbáltam rávilágítani, hogy sok ember, aki értene hozzá, felületesen magyaráz olyannak, aki nem nagyon ért hozzá sok sok évtizede, ezért a köznyelvben a védőföld maradt meg
a védővezetős megoldások minimális százaléka a földelés, mivel egy helyen földelünk, az első mért vezetéki elágazás előtt.
(nem egy darab vezetővel, hanem egy helyen)
a kialakítás lehet szalag, rúd, cső, és földelő hálózat is.
innen meg védővezető megy a hálózatba.
ha ezt a pontot az üzemi nulla vezetővel is közösíted, lesz belőle NEFH, (nullával egyesített földelő hálózat), ezt egy helyen szabad csak alkalmazni szintén, mégpedig ugyanott, mint feljebb, és csak minimum 10mm2 betáp vezeték felett...
illetve van a síma nullázás, amikor a betápnál az üzemi és védelmi vezetőt szétválasztják.
mivel mindenki csak a föledelést emlegeti, ezért sokan elhiszik azt, hogy elég a csőre kötni, me el van ásva, aztán mejd ujraélesztjük.
ha pedig te azt, hogy valaki nem szeretne téged vagy családtagodat az áramütöttek listáján látni, ugy fogod fel, hogy b.ogatás, akkor bocsi, kösd a gázcsőre, hadd szálljon el az egész ház... -
biker
nagyúr
védőföld??? földhányás???
Üzemi védővezető kialakítása a kötelező!
hogy földelés, nullázás, vagy NEFH, az már senkit nem izgat a szolgáltató részéről...
és amennyiben min. 10mm2-es vezetővel átkötsz minden egyes csőcsatlakozást, akkor lehet a csőhálózat is, ha az első müanyag tag előtt le van ágaztatva, és minden kötés be van mérve... és korrózió ellen le van védve... -
hogyishívnak?
aktív tag
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #43 üzenetére
ahha.....
akkor ajánlom esetleg elolvasásra az MSZ 172/1-5-ig
Érintésvédelmi szabványt...
akkor rájössz, mi a földelés, mi a NEFH, mi a segédföld, mi a föld-mérő szonda, és hasonló fogalmakat (szalagföldelés, rúdföldelés, föld hálózat, stb) -
cucu
tag
válasz
hogyishívnak? #43 üzenetére
bocs nem láttam az írásod, én is a hurkot próbáltam körvonalazni...
-
cucu
tag
Na jó igazatok van. elvileg a szolgáltató gondja kell hogy legyen a védöföld kialakítása. Arról nem is beszélve hogy minden rendes helyen un. földsín van aminek elhelyezkedésébe belekalkulálják az épület geometriai viszonyait, egyébként olyan lenne mint egy zavargyár. Ha viszont nincs neki védföldje, meg nem is építettek ki neki, akkor az elásott cucc is segíthet, ui. más lehetösége nincs.
-
biker
nagyúr
válasz
hogyishívnak? #40 üzenetére
ha full fém a hálózat, akkor sem megfelelő, mert sem a kenderkóc, sem a teflonszalag nem vezeti az áramot, ilyen pontokon a csőben levő (vagy nem levő) víz vezeti az áramot.
ha gázcső, akkor zárlat esetén akár robbanhat is mikor épp átüti a rossz részt :(( -
hogyishívnak?
aktív tag
Hát ez sem az igazi,de valami hasonló a földelés. Megfelelő anyag,megfelelő mélységben a földbe leszúrva. Ezzel az ásással elég kérdéses mennyire van pl.a föld összedöngölve.Az ilyen földelés is csak földelésmérés után ér valamit.
Lehet,hogy így megfelelő de nagyobb védelmi funkciót nemtudna ellátni. A földelésmérés alkalmával nagyfeszültséggel mérik meg,hogy mekkora a vezeték és földelés ellenállása.Ezen lehet ,hogy megbukna.
1 kérdés? Ha kertesházben lax miért nem húztál ki 1háromeres kábelt (falon csatornába) a biztositéktábláig? Ott biztos van földpont (persze méretni nem árt). Ettől korektebb megoldás elég kevés létezik utólagosan. -
cucu
tag
a megoldás elvileg, ez minden kertes házban: legalább 5 mm2 es vezeték csatlakozzan, a föld nedves rétegébe leásott fémtárgyhoz. Régen ez egy rozsdás vödör volt :-))) A lényeg, hogy addíg kell leásni, ahol a föld mindíg nedves! Amit hozzátennék, a rézdrót meg a vasdarab elöbb utóbb megeszi egymást (helyi elem) és ilyenkor már csak a kábel fityeg a föld alatt egyedül! (((Halkan mondom az elözökhöz csatlakozva, ha megtalálod a vízaknában az acél csövet ami már bekúszik a földbe, ahhoz is földelhetsz. Ui. utána már nincs akit megrázzon!)))
-
sirály12
őstag
Lenne egy kérdésem ezzel a témával kapcsolatban. A kérdés a következő: nekem sincs földelés itt a szobámban. Én megoldottam (kertes ház) kivezettem egy vastagabb drótot és rákötöttem egy nagy fémre és azt elástam. Ez így jó nem?
Előre is kösz a válaszokat. -
up
senior tag
Ez a topiccím simán lehetne egy Komár László szám címe is! :D:D:D
-
cucu
tag
Már mindent elmondtak a témával kapcsolatban itt elöttem. Csak annyit tennék hozzá, hogy érdemes a védöföldet kiméretni, mert régebbi házakban lehet hogy valahol lóg a vége néhány emelettel lejjebb, és csak az x-dik szomszéd radiátorán keresztül jut be a földbe, kicsit nagy ellenállással. A másik, dolog a 0 és a védöföld összekötése, az sajna életveszélyes, ui. azt csak a jóisten tudja, ki, mikor fogja a kábeleket megcsereberélni a villanyoszlopon vagy a kapcsolóházban. Egyébként a földeletlen számítógép házon a a földhöz képest 75-105 V ot mértem a kb 10MOhm-os müszerrel. Az emberfiának kisebb az ellenállása, de ugy 40-50 V körül biztos van, az meg csipeget egy picit.
-
hogyishívnak?
aktív tag
Na akkor szépen sorba.
Ha az ELMŰ a hibás igen is köteles fizetni, ha elismeri a hibát. Sajnos ez ritka. Szervizes helyeken soxor előfordul, hogy már a munkalapra nem azt viszik fel mint ami a valós hiba volt. Ezekután ha te bemész reklamálni az ügyintéző már csak a munkalap alapján tudja az ügyedet intézni. Előfordul,hogy a szerelő a saját se**e védelme miatt mást ír rá de ez a ritkább.Inkább az 1szerüség kedvéért történi, de soxor a hibát elhárítják, de a szerelők addig nem mennek el,megnézzék mi is idézte elő a hibát.Ennek is több oka van (hozzánemértés,lelkiismerethiány, és persze a fizetés). Természetesen ez nem (csak) az ELMŰ-re vonatkozik.
Miért olyan nagy a szakemberek szája? Mert páran vannak akik értenek a szakmájukhoz,tudják milyen a helyzet, sok a szakmában a ''műkedvelő''/képzetlen, nap mint nap találkoznak a barkácsolókedvűek eredményével és próbálnak tenni esetleg ellene. Hidd el eeknek a szakiknak se 1szerübb a helyzete és sokszor a falra másznak az ökörségektől.
Azt,hogy mennyibe kerül 1 lakás teljes vezetékezése,sokmindentől függ.Pl.:konektorok, lámpák,kapcsolók száma,ezek elrendezése,távolsága,szerelés kivitelezése(falba,falon kívül,esetleg a lehetséges csak a csőben a vezetékek áthuzalozása), szakember ,hozzáértése ,lelkiismerete, és persze előfordul, hogy pofára megy a dolog. :((
A lopás dologhoz nemtudok hozzászólni, de ismerem és elszomorító.
Amikről írsz megértem, de ez nem csak a szakemberekre igaz.Gondolj bele a hivatalokba, közértekbe. És ott 1szerüen azzal elintézik bocsi, mikor sokszor 5-6 órát roangálsz önhibádon kívül és aztakarják fizessél, amig majdnem rájuk nem boritod az asztalt. Na nekem meg ettől áll fel a szőr a hátamon. :(( -
krila
tag
bocs
http://prohardver.index.hu/rios2_uzenetek.php?from=7211 -
hogyishívnak?
aktív tag
Ok megértelek,de a pénz nem kifogás! Attól,hogy a lakásba bevezették az áramot és megvetted az elektromos berendezést még nincs vége mindennek.Embereknek felkéne nőni ahoz, hogy minden, berendezést nem csak használni,kell hanem karbantartani is. Sajnos, ez a szülők és iskolák hibálya is,hogy időben nem ''verik'' bele az emberbe a felelőségtudatot és magyarázzák el, hogy 1 berendezéshez tartozik, használati utasítás és karbantartás is. Amig emberek nem találkoznak komolyabban elektromosságal (sajnos sokan még ezek után is) addig nemtesznek mindent a biztonság érdekébe. Mivel szakmámban erősárammal is foglalkozom tudom és szinte naponta látom az emberek trehányságát még nagyobb teljesítménynél is ami mégnagyobb odafigyelést igényelne.
A pénzhiányról pedig a véleményem, hogy aki elektromos berendezést üzemeltet igen is legalább 3-5 évente szánja rá a max 5-15e forintot. De hidd el már akkor is jobb lenne a helyzet,ha emberek mikor beköltöznek 1 lakásba akkor megnézetnék.Ennek se szabad kisebb jelentőséget szentelni,mint pl.,hogy folyik e a csap,vagy szigetel e rendesen az ablak becsukva.
Sajnos mérésbe nemtudok segiteni mivel se műszerem se papirom nincs hozzá.
Ha társasházról van szó akkor célszerű beszélni a közösképviselővel, mivel a társasháznak is kötelessége (nem a lakásokban!) földelésmérést végeztetni.
Így a ház és a lakók is jobban járnak! -
krila
tag
Asszongy , hogy : '' és akkkor az elektromos szolgáltatót veszik elő!
Miért? Miért ne vehetnék elő?!!!!
MIKOR NEKEM MÁR KÉT GÉPEM MENT TÖNKRE AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ (VAGY KÉT F_SZKALAP MIATT AKI A VISSZAKÖTÉST VÉGEZTE)!
Mire észrevettem a probléma igazi okát buktam 25-e ft egymonitor miatt.
Az egyéb hardver címszó alatt olvashatod a régi bérház esetét. :(((
Tehát a lényeg! Megkérdem tisztelettel ,hogy ezekben az esetekben, mikor a lakónak, sem tudása, sem anyagi lehetősége nincs a hiba elhárítására,
mondjuk meghal, vagy csak megbolondul, az áramütéstől. Akkor miért olyan nagy a szakemberek szája? Miért Vagyunk kiszolgáltatva ilyen szervezeteknek? Vagy csak az emberekről van szó?
Ha nincs földelésem akkor az egész lakásban kb mennyiért is végezik el a kábelezést?
Esetleg , ha a szerelő jön, És véletlenül ketten jönnek akkor meg szakadjak szét , hogy állandóan leshessem őket, ne lopjon véletlenül se valamelyik?!
EZ is megtörtént már velem bas.........meg Ez meg a chello bekötésekor volt.
Bocsánat, ha elzagyvultam, vagy indulatos lettem, de MÉG MINÍG BENNEM VAN A KESERŰSÉG -
krila
tag
válasz
hogyishívnak? #28 üzenetére
Ja kedves hogyishívnak! Igazatok van! ezt most leszögezem ! (mielőtt félreértenétek amit írok.
De megkérdezném tisztelettel, hogy ha nekem nincs pénzegységem (amiben az itt fórumozók nagy része szenved ) akkor eljönnél hozzám megcsinálni a mérést?
Vagy mégjobb ötletem van , esetleg a komplett rendszert felülvizsgálhatnád!
Ha megkérlek megteszed? -
hogyishívnak?
aktív tag
Ez így nem megoldás, és nagyon balesetveszélyes. A földvezetéknek mindig terheletlennek kell lennie és legalább olyan keresztmetszetűnek mint a fázisvezetőnek.Ha a 0 vezetéken van valahol 1 laza kötés (sajnos ez nem ritka) akkor elég nagy feszültség kerülhet a gépedre és minden földelt cuc házára.
A legjobb tanács erre szakemberrel megnézetni, megcsináltatni.Ha földelőhálózaton kötést,javítást csinálnak minden alkalommal köteles a javító cég földelésmérési jegyzőkönyvet is csináltatni. Ez mindenkinek a saját érdeke is. -
tocsa
senior tag
Na. Akkor tisztelettel tanácsot kérnék.
Mert nálunk totál nincs a felső emeleten föld (alsón is elvétve).
Földelést ugy csináltam, hogy a konnektorokban a 0-át összekötöttem a földdel.
Ez mekkora hülyeség? Ha teszem azt zárlatos a gép belül, akkor a 0-an keresztül a földre és így a házra is kikerülhet a 230?
Félek! :O
Mi a véleményetek?
Üdv. -
Pala
veterán
OK, Probléma megoldva. A tápomnak SEMMI baja, most kiderült, átdugtam a másik konnektorba a gépet, és minden megjavult, megszűnt a búgás, a rezgés, csak most kábeldzsungel van a szoba közepén!
Még egy érdekesség: az átrendezés előtt a monitor mögé hajolva húzogattam ki a kábeleket (gép ki volt kapcsolva, de a konnektorba be volt dugva), és vazze éreztem, hogy a monitor is BÚG (azannya, ez már nem semmi), sőt nagyon picit be is rezonált a teteje. Ez is megszűnt aztán, de ezt csak most vettem észre! -
JC
tag
válasz
hogyishívnak? #17 üzenetére
Sajnos igazad van. Én a szakmában (villamosiparban) dolgozom. Rengeteg kokányolást láttam már amiből baj lett vagy ki tudja meg mi védte meg a használóját. Ráadásul még itt terjeszti a hülyeséget, ha ki nyírja magát egyéni probléma. Sok olyan emberrel találkoztam aki azt hiszi magáról ért az elektromossághoz, később pedig engem keresett meg mi lehet a probléma.
Lakás esetén nincs szigorúan előírva az éves vizsgálat, de ajánlott elvégeztetni. Ha baj van azt veszik elő aki a hálózatot csinálta, de sokszor belekeveredik az áramszolgáltató is. Erről sokat mesélhetnék. -
JC
tag
A tápod által keltett rezgések nem megfelelő rögzítésből, illetve a noname táp kialakításától is származhatnak.
A búgás szintén a noname táp sajátossága lehet.
Mivel csak novemberben vetted cseréltesd ki a boltban, egy jobb minőségű, márkásabb tápra. Minimum egy Codegen vagy DTK tápra, de a többiek majd ellátnak tanáccsal milyet vegyél. Táp témában nem vagyok annyira otthon. -
Pala
veterán
válasz
hogyishívnak? #20 üzenetére
Tudomásom szerint valami noname tápom van (nem néztem meg), de hangsúlyozom, hogy kifogástalanul működik (ezért gondolnám meg, hogy kicseréljem-e, igaz van rá gari).
-
Pala
veterán
válasz
hogyishívnak? #18 üzenetére
Én bevallom, hogy nem túl sokat értek az elektromossághoz, valamennyit igen, de annak itt most nem sok hasznát veszem!
Azért van eszem, nem fogok a radiátor és a pécé között szikrákkal táncolni egy vezetéken :) (a radiátor sincs túl jó állapotban)
De azt azért jó lenne tudni, hogy csak szimplán a konnektor a ludas, vagy a táp is, mert a tápcsere az gáz lenne most énnekem.
Bár a táppal LÁTSZÓLAG semmi baj sincs, elbéget ott magában, és sohase melegedett fel, mindig csak langyos, eddig nem cseszett el semmit. -
hogyishívnak?
aktív tag
Cseréltesd ki a tápot, a búgás nem jó jel, bár van 1-2 tipus ami ilyen ''gagyi''. Ne hagyd,hogy a boltos aztmondja,ez így jó,mutassa meg 1 másik táppal! A rázás jogos.Minden tápban található 2db kondi (zavarszűrés) a bejövő hálózati pontokra és a földpontra kötve.Ha nincs földelés (vagy hibás) ezért kerülhet feszültség a számitógép földpontjára.
-
Pala
veterán
Köszi a sok bölcseletet.
Valóban régi panelban lakok, de az is furcsa, hogy a régi számítógépem (anno egy Pentium 133), ami tavaly novemberig volt meg, ugyanerről a konnektorról táplálkozott, és az nem rezgett be (ezzel talán felmerül, hogy mégis az új gép tápja lehet a hibás).
A fázisceruza csak felvillant, de akárhányszor érek a gépházhoz egymás után, mindig érzem a rezegést, és egy kis csípést is kapok, van mikor kicsit nagyobbat:)
A rezegés nagyon gyenge, és nem tudom, hogy számít-e, de halk búgást is hallok a táp felől, amikor megy a gép, de akkor is amikor ki van kapcsolva, és mindez csak akkor szűnik meg, ha totál az egészet kihúzom a konnektorból.
Szal tavaly november óta ez a helyzet, de eddig soha semmilyen problémát nem okozott (nem állt le váratlanul a gép, nem füstölt el, nem csinált ''érdekes'' dolgokat), csak szimplán a rezegés, meg a halk búgás van.
Az elosztó (szerintem) földelt, a konnektor már nem biztos! -
hogyishívnak?
aktív tag
Nagyon elszomorítónak tartom, hogy emberek ha nem is értenek az elektromossághoz, ilyen felelőtlenül üzemeltetnek elektromos berendezést és a hülyeséget ráadásul még ''jótanácsként'' osztogatják. Ha 1 elektromos berendezésen gyárilag földelt csatlakozó van akkor azt szigorúan csak földelt konektorban szabad üzemeltetni!Ezt nem véletlenül írják le a használati utasításba is.A legroszabb megoldás a darab vezeték rákötve valamilyen csőhálózatra. Aki ennek a használatától eltér az a saját és a környezetében élő embertársai életével játszik és az üzemeltetőé a feladat! Nem elég ,hogy földelt legyen a konektor de 1 esetleges balesetnél az első amit kérni fognak a a földelésmérési jegyzőkönyv a lakás tulajdonosától amit pár évente meg kell ismételtetni,ha van baj,ha nincs. Ilyne jegyzőkönyv kiállításra és mérésre csak külön papírral rendelkező (általában) villanyszerelőnek van jogosultsága!
A pc-kben a földelés nem csak életvédelmi célt szolgál hanem zavarvédelmet is ellát.(ezért szabad picit ráznia földeletlen konektor esetén) Magában a tápban pedig nem csak 230v van jelen hanem 320v körüli egyenfeszültség is és bizonyos pontokon ennek 2szerese is mérhető.
Ezekután szerintem mindenki döntse el hogy adott esetben mit mond a szomszéd kisgyereknek,mikor az apját a jácadozásai,felelőtlensége miatt viszi el a kaszás.
Tudom itt több hibának kell előfordulnia 1szerre,de senkinek nemkívánom , hogy közelről keljen megismerni a ''mellékhatásokat''.
A fentiek után érdemes elgondolkodni, hogy hány hibás tápegységről lehet olvasni itt a PH-n és ezmelett milyen állapotban vannak manapság a lakások cső és villamos hálózatai. Rögtön nagyobb a balesetek számának lehetősége. -
JC
tag
A géphez mindenféleképp földelt konnektor kell , és az elosztó is ilyen legyen.
Nem tudom, milyen házban laksz, de a régi panel lakásokba szereltek fel földelt konnektorokat, de a földelés nem volt ezekbe bekötve.
Ha nem értesz hozzá, vagyis nem vagy szakember, ne kezdj el barkácsolni, hanem szólj egy szakembernek nézze ő meg.
Írtad hogy fázisceruzával hozzá érve az felvillant. Most pontosan kellene hogy csak felvillant, vagy folyamatosan világított.
Ha folyamtosan világított akkor a tápoddal van a baj, ha csak felvillant akkor nincs akkora baj, mert a kapcsolóüzemű táp, amilyen a számítógépedben is van, a nagy frekvenciás üzemmód miatt képes feltölteni a közelében lévő fémeket, és ha hozzáérsz a géphez akkor egy kis ''csípésen'' rajtad keresztül kisül.
Mind két esetben szükséges a földelés, elsőesetben életveszély, második esetben a számítógépedben lévő alkatrészek vannnak ''éltveszélyben''. -
JC
tag
Akkor legalább nem csak a géphasználója hanem a család esteleg a szomszéd is veszélybe kerül.
Ha valóban zárlatos a gép akkor kikerül a 230 V a fűtőtestre és akkor a fűtőtestet megéríntve bárki áramütést szenvedhet, nem gondolva arra hogy hogy valami barom belevezette az áramot. Ezért akár meg is büntethetnek esetleg le is sitteltehetnek.
Szóval ne terjeszd a hülyeséget. -
Pala
veterán
Én már annak is örülök, hogy kiderült, hogy nem a géppel van baj!! Ez a jobbik eset, ha a konnektor rakoncátlankodik.
-
Pala
veterán
Még élek! :)
De azért kösz a figyelmeztetést! Jelenleg az a kis áramütés, amit kapok.... hát nem hinném, hogy 5-6V-nál nagyobb feszültség kúszik a házon, de ki tudja, hogy mikor megy még jobban tönkre a földelés, lehet, hogyha most hozzáérek, akkor adios muchachos. De nem hülyéskedem el, mert lehet, hogy tényleg romlik a helyzet, bár én nem szoktam cseszegetni a konnektort. Jobb lesz, ha átdugom az egészet a másikba, aztán megszereltetem a beteget! -
Pala
veterán
Egyelőre inkább átrendezem a szobát és átdugom az egész cuccost a másik konnektorba!
Egyébként meg nem vagyok valami nagy barkácsoló, lehet hogy jobb volna egy technikust keresni, gondolom az semmi perc alatt megcsinálja.
Érdekes, hogy fázisceruzával hozzáértem a gépház hátuljához, és felvillant!!!! -
gesuz
senior tag
Egy másik topicban már irtam, hogy: A legfőbb oka, hogy ''katasztrofális'' meghibásodás esetés a 231V esetleg mérhető lesz a házon a földhöz képest. Szerintem nem teljesen mindegy, hogy a föld kábel vagy te vered le a biztositékot.
-
bdav
őstag
Keresel egy fűtőtestet, meg egy darab drótot és összekötöd a géppel. :)
-
sirály12
őstag
Szerintem vigyázz vele. Nekem egyszer a vinyóvezérlő látta ennek kárát, másodszor meg a haverom gépe füstölt meg amikor hálóba kötöttük a két gépet(egy szikra és pukk). Szerintem addig csináltasd meg, vagy csináld meg amíg lehet, és nincs kár.
-
EnginEEr
tag
nem árt, nálam is földeletlen konnektorban van az egész cucc... régóta
lanpartyn le is szoktak szurni hogy nincs földelt elosztóm :)) -
Pala
veterán
válasz
hogyishívnak? #4 üzenetére
Ez árthat a gépnek???
Mondom, eddig semmi baja nem volt!!!! -
Pala
veterán
Someone????
-
Pala
veterán
Ja, és a rezegés a táp körül a legerősebb, a gépház hátulja felé!!
-
Pala
veterán
A számítógépházamat működés közben megérintve (főleg az oldallapoknál) gyenge, de gyors rezonálást érzek, és egy kicsi, de tényleg nagyon kicsike áramütést is. A gép kikapcsolása után is ugyanez a helyzet, csak akkor szűnik meg minden, ha az elosztómat (amibe minden kábel bele van dugva) lekapcsolom. Ez a ''probléma'' már fenn áll, mióta megvettem a gépemet tavaly novemberben, de mivel gondot tulajdonképpen nem okozott (eddig), ezért hagytam. Először a tápra gyanakodtam, de az még félnapos használat után is csak langyos volt és amperszaga se volt neki, a ventije is műxik. De miért vezeti a gépház az áramot? Rossz anyagból van, vagy mi? Érdekes, mindenesetre.
Valami 5let??
Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest