Aktív témák
-
zsolt123
csendes tag
Ha nincs védőföldelésed, akkor egy kondenzátoros feszültségosztón keresztül kimegy a fél tápfesz a gépedre. Azért nem csap meg jobban, mert nagyon kicsi az áramerősség, ami így folyhat (annak, aki érti: a néhány 10 nF-os kondenzátornak 50Hz-en elég nagy az impedanciája). Ha megméred, nem a valós feszt méred, mert a feszmérő belső ellenállása egy nagyságrendbe esik a feszosztóéval.
A problémát az ilyen gép nem azzal okozza, hogy agyoncsap valakit (bár egy 5 Ft-os tajvani kondenzátorra nem szívesen bíznám az életem...), hanem az egyéb készülékekre jelent életveszélyt (pl. nyomtató, scanner stb.). Az is mókás, amikor a Chello koaxát a házhoz érintve szikrázik az... -
Myki19
aktív tag
Nem olyan rossz dolog ha ráz a ház:)) eltudod adni jó drágán,a tápban nem csak pfc van hanem Lámer védelem is:))) aki nem is meri jól megrázza:)
-
LukE
veterán
válasz
VladimirR #161 üzenetére
Aham, és mi van, ha a föld csak rá van tekerve a vízvezetékrevalahol? Mintha a topik elején arról írt volna valaki, hogy valaki _meghalt_ attól, hogy a szomszéd a vízcsőre kötötte a földelést. És ha annél a tesztnél világít a lámpa, a földre áram kerül. Ugyan az izzó miatt nem túl nagy, de bőven megilyeszthet egy fürdő embert. Fürdőszobában elesni meg elég kellemetlen tud lenni.
Vagy úgy gondolod, hogy van 1 jó földelésed, és máskor fürdik a szomszéd...
(rázott már meg az áram többször, fejeltem le a csempét sarokról, és még élek, de nm biztos, hogy mindenkine ilyen szerencséje van.) -
aer
tag
válasz
VladimirR #158 üzenetére
Mi is így nézzük meg otthon. De ezt tényleg nem ajánlom. Sőt, szerintem ilyet nem szabadna beírni. Aki ezt a ''módszert'' itt olvassa előstör, az ne próbálkozzon vele. Vannak villanyszerelők, akik a benyálazott ujjukkal keresik a fázist. De mondanom se kell, hogy épeszű emberek nem utánozzák a ''szakikat''. Nem flame-elni akartam ezzel a hozzászólással, csak kibővíteni a vastagbetűs részt.
-
VladimirR
nagyúr
FIGYELEM A KOVETKEZO LEPESEKET CSAK AZ HAJTSA VEGRE, AKI TISZTABAN VAN VELE, HOGY PONTOSAN MIT IS CSINAL, MIVEL A HALOZATI FESZULTSEG ERINTESE HALALT OKOZHAT!!!
nem is olyan nehez leelenorizni:
kell egy izzo foglalattal, es egy 2eres vezetek (mondjuk egy asztali lampa, aminek a vzetekrol levagod a dugaszt)
a foglalat megfelelo erintkezoihez rogzited a vezetek egyik veget (altalaban csavarozni kell), majd a vezetek masik vegen a szigetelest ugy 1 cm hosszan eltavolitod, es az egyik vezeteket a konnektor foldcsatlakozojahoz erinted (kis hajlitott femlap alul es felul), ezutan a masik eret a konnektor egyik ''lyukaba'' illeszted, majd a masikba
ha a lampa egyik esetben sem gyullad ki (vilagit), nem mukodik a foldeles, maskulonben amelyik esetben kigyullad, az a fazis, ahol nem az a fold
CSAK A VEZETEK SZIGETELT RESZET ERINTSUK MEG, ES LEHETOLEG LEGYEN VALAKI A KOZELBEN!!!
[Szerkesztve] -
kalapur
csendes tag
Azt honna tudom, hogy földelt-e az aljzatom?
3 kábelnek kell lennie? (fekete, kék, sárga-zöld)
a fal maga nem földel?
(bizonyára láma kérdések, de higgyétek el nem az IQ-m alacsony csak tájékozatlan vagyok -
Robiba
tag
És ezt mennyiért lehet megcsináltatni?Ez a TV-nek árthat?
Ha megcsináltatod? NEM:C (bocsi:)
Ez gondolom sok mindentől függ, a fene se tudja. De biztos találsz néhány olyan vállalkozót, aki ingyen felméri és árajánlatot ad. És ez ingyen van!
Ennyit talán megér:)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
gado
tag
És ezt mennyiért lehet megcsináltatni?Ez a TV-nek árthat?
(ha megcsináltatom nem lesz Kossuth :)) ) -
gado
tag
Van 2 van vagy 13 éves 30W-s.Majd nyáron megpróbálom fogja e a Kossuth-ot.Van 2 kicsi (az van ráírva, hogy 16W-s)Hogy tudom + csinálni, hogy fogja a Kossuthot?Lehet hogy jövőre azt fogom hallgatni. :D
-
Robiba
tag
válasz
mattheus #135 üzenetére
Tényleg el kellene olvasnotok a topic-ot az elejéről:((
Bár én csak gyengeáramú mérnök vagyok :D Biker és hogyishívják (remélem jól írtam) tökéletesen kifejtették a problémát (amennyire én értek hozzá).
ÉS:
-igen, tönkremehet a géped
-igen, ha nem értesz hozzá és össze-vissza kötözgetsz, hidegre teheted a lakókat:(((
Egyébként ez olyan, mintha azt mondanám:
Én mindig a piroson megyek át és még élek ==> TI IS MINDIG A PIROST HASZNÁLJÁTOK AZ ÁTKELÉSRE! :O :O
A földeletlen PC-nek csak egy előnye van: megfelelő helyen, olcsó hangfal simán foghatja a Kossuthot :DD -
gado
tag
Az elejét elolvastam csak egy kis részt kihagytam.Ígérem végig olvasom.
-
gado
tag
Köszi.Ez azalatt az 1 hét alatt árt a gépnek?
-
gado
tag
Vajon ez mitől lehet:F
-
gado
tag
Helo
Nálam itthon nem ráz a gép oldala, hátúlja sem,és monitor sem.Nyáron mikor leviszem nagyszüleimhez Dunaszekcsőre 1hétre(nem tudok meglenni gép nélkül:D ),ott legelőször mikor bedugtam a Hangfal kábelét a hangkártyámba,és véletlen hozzáértem a gép hátuljához megrázott bas........meg (esküszöm még a húgy is megállt bennem),és a monitor is egy kicsit, de tényleg egy kicsit ráz.DE ha felhúzok valami cipőt, vagy gumitalpú akármit nem ráz a monitor.A hátúlját nem mertem megnézni,hátha megint összecsináltam volna magam.(Majd jövőre áthívom szomszédot nézze + , hogy őt rázza e cipőben.;] -
LukE
veterán
hááát, ha baj nem is lessz belőle, azért nem egészséges. Elvileg ugy vannak szegeny tapok tervezve, hogy a foldet is hasznaljak. Ha a zavarvedelem, nem mukodik 100%oasn, akkor max lefagy a gep. Ha a tulfeszvedelem nem az igazi, akkor az mar nagyobb gondokat tud okozni... A gepednek, meg esetleg a gepedet taperolonak is baja lehet.
Egyebkent ha van ra mod, akkor legalabb kerj 1 arat, hogy mennyi lenne, lehet, hogy nem olyan veszelyes osszeg. -
mattheus
őstag
Köszi a válaszokat ! (#135 és #136)
Az a baj, hogy legszívesebben megcsináltatnám a földelést, de gondolom ezért keményen fizetni kell :(((.......
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
mattheus #135 üzenetére
ez csak akkor baj, ha az ego fazisceruzaval felgyujtod a lakast :)
na de komolyan, szvsz csak akkor gaz ha villam csap be valahol, vagy zarlat keletkezik
nekem is foldeletlenul ment a gepem evekig, sot most is ugy megy (napi 24 orat) ha az alberletben vagyok, mivel ott nincs egy k...a foldelt konnektor az egesz lakasban
ha van ra lehetoseged, probald meg foldelni (#133) -
Nahát egy érdekes téma...
A részemről amit mondani tudok: Szintén régi bérház, a lakásban SEHOL sincs földelt hálózati csatlakozó. Informatikus vagyok, kb 6 éve rendszeresen -földeletlen tápellátással- üzemeltetem a gépeimet és eddig mindegyik rázott, és soha semmi hiba nem volt ebből kifolyólag. Persze hogy a földelés a biztonságos és a jobbik megoldás! DE azért szerintem nem kéne mindenkire a frászt hozni hogy úúú így meg úgy, ilyen meg olyan nagy baj lehet belőle! (ez olyan minthogy lehet hogy holnap reggel halálra gázol egy ittas autóvezető) Ugyanis mindegyik táp úgy van kialakítva hogy a bennelévő biztosíték menjen ki túlterhelés esetén, és ne engedje ki magából az áramot. Persze némi potenciál óhatatlanul keletkezik, de erre megoldás lehet egy olyan -direkt erre a célra gyártott - eszköz, ami ezt elvezeti, illetve kisüti. (pl az oktogoni Conrad műszaki boltban láttam ilyet.) További tanácsom, hogy ha kikapcsoljátok a gépet, akkor vagy kapcsoljátok ki a táp hátulján lévő hálózati tápkapcsolót is, vagy ha ilyen nincs, akkor húzzátok ki a táp konnektorát a falból és kapcsoljátok ki a monitort is a power gombbal- mindezt a biztonság kedvéért. -
mattheus
őstag
Bocsánat! Butaságot mondtam ! A fázisceruza ég! :( És méghozzá folyamatosan :O. Ez nagy baj ??? Elronthatom így a gépet ???
-
VladimirR
nagyúr
ha nem panel, hanem kertes haz es pprofin akarod megcsinalni, akkor: levered a falat a konnektornal, leasol 60 cm-re leszursz egy centis vasrudat, es rakotod a konnektor foldjere
ez a hivatalos hold eljaras
egyebkent asszem az is jo, ha rakototd a 0-ra, de ez nem 100%
masfelol csekkold le az kozbeeso hosszabbitokat rendesen be van-e kotve bennuk a foldd, nalam az volt a gond, hogy a barom aki osszerakta, nem sejtette miert van 3 drot a tyukbelben mikor a dugaszbol csak ket tuske all ki, igy a fold madzsag ott logott szabadon az elosztoban :( -
mattheus
őstag
#123-nál,már feltettem egy kérdést. Választ nem kaptam és közben kiderült, hogy a gépem biztos,h nem földelt konnektorba csatlakozik. A gépem akkor ráz mikor a gépem hátuljához és a radiátorhoz érek. Ha csak szimplán hozzá érek akkor nem. Fázis ceruza nem világít ha hozzá rakom a táphoz vagy környékéhez. Hétfőn kapok egy erősebb tápot. (300 helyett 350) Jobban megfog rázni a gép az új nagyobb teljesítményű táppal? Milyen kárt okozhatok ha továbbra is földeletlen konnektorral használom? Régi házban lakom, így úgy gondolom eléggé macerás és drága lenne a földelés........Eddig volt 5-6 gépem és majdnem mindíg észleltem ezt a problémát. Baj nem volt belőle.........Ha valaki tudna segíteni, hogy mit tegyek, azt megköszönném!
-
bzsolt
csendes tag
válasz
loszerafin #129 üzenetére
kösz! azt hiszem hívok szakembert. bár mióta kihúztam két ventillátort a tápból nem volt ilyen. amúgy kábelnetem van
-
Gépman
csendes tag
Nincs véletlenül TV tuner kártyád? Nekem csak akkor ráz a ház hátulja egy kicsit, amikor csatlakoztatva van a TV antenna a kártyához, de azt hiszem ez normális jelenség, mert az antennának szabad valamennyire ráznia. Más is tapasztalta ezt?
-
loszerafin
senior tag
válasz
mattheus #124 üzenetére
Inkább azt, hogy nincs közös földpotenciálra hozás vagy mi a fene.
Nálam a pincében egy vastag rézkábellel össze van kötve a
föld vezeték a gázcsővel és a vízcsővel és a fűtés rézcsövével.
Így nyulhatok bármihez.
Ehhez egyébként szakembert illik hívni, aki számlát ad és elő lehet venni, ha baj van.
Eddig nem is volt
KL -
bzsolt
csendes tag
akkor, van valakinek 5lete mi a francért ráz a billentyűzetem és az egerem és mit lehet ez ellen tenni?
-
mattheus
őstag
Sziasztok !
Én sem értek nagyon a témához, de lenne egy kérdésem . A számítógépem ráz, de nem a ház burkolata, hanem ''csak'' akkor ha véletlenül hozzáérek a táphoz és a radiátorhoz egyszerre. Utána úgy néztem ki, mintha ha felvillanyozó ajánlatot láttam volna az egyik autó márkátó :) lFázisceruzát hozzáérintettem a házhoz és a táphoz is, nem világított ..... egyáltalán mikor kell világítania ??? Bocs, a kérdésem lehet , hogy sötét.... Ez a tünet, hogy megrázott azt jelenti, hogy nincs földelve a kábelem ? Köszi -
fix-gen
tag
Ha megérzed az áramot akkor szerintem az több, mint 5 volt, legalábbis egy általános iskolai kisérlet alapján 12V-ig senki semérezte meg. Egy húsosabb illető meg még 48-at sem érezte. SZERINTEM JOBB VIGYÁZNI!
Meg azért nincs rendbe szerintem, hogy földeltcsatlakozóju. Akkor sem szabadna ráznia, mert az azt jelenti, hogy valahol hozzá ér a burkolathoz valami a tápban aminek nem kéne, (megint csak szerintem). Igaz, hogy részben ezért földelik le. De, ha nincs igazam akkor írjátok meg nyugodtan. /De tényleg higgadatan, mert néhányan olyan durván leszóljátok azt aki, rosszat szól, hogy nem fogja olvasni prohardvert (Nem én voltam az és én sem értek vele egyet, engem egyszer még egy monitor szűrő csatija vágot meg és az nagyon durva volt. Szóval csak azt kérem legyetek egy kicsit kultúráltabbak mások hibáival szemben :D OK?) / -
-
[w]
őstag
az olyan izé, amivel lehet feszültséget meg még egy rakás mindent mérni.
az okosok jobban el tudják magyarázni, de lényegében erre jó.
és ha tényleg ráznak a cuccaid én inkább gumikesztyűben neteznék a helyedben :)
[ez az! crab üzenetében elhangzott fázisceruza is alkalmas eszköz, az csak van a szomszédnak!]
[Szerkesztve] -
crab
senior tag
Én csak annyit mondok, hogy feltétlenül szükséges a földelés, mert én a monitort
3szor küldtem vissza szervízbe ahol semmilyen hibát nem találtak, itthon viszont a jobb alsó sarka a képnek kb 1.5 centivel beljebb volt és a kép vibrált.
Nem volt földelés, mert rossz helyre volt kötve a földkábel. Ez úgy derült ki hogy megrázott a légkondi. Szóval ahol elvileg van földelés ott is érdemes időnként ellenőrizni. Ja a légkondit megnéztem fázis ceruzával és folyamatosan(!) világított.
Azért lenne két kérdésem: mi az egyenpotenciál és a Fi-relé. -
-
Sipi
addikt
Ha kérdésnek szántad: igen. Vizesblokkra kötötte bunkókám, és a alatta/felette fürdő szomszédot agyonvágta a kádban...:(
Ezért nem kellene terjeszteni ezeket a tévhiteket. Itteni hozzáértők világosan elmagyarázták: földelés lakásban egy ponton, a mérőóránál. Onnan ágaznak el a földvezetékek, s csak erre szabad csatlakoztatni az eszközöket. Ha nincs földvezeték kihúzva, szakembert kell hívni, aki beköti - de nem a gáz/víz/fűtésvezetékre, hanem visszahúzza a mérőóráig.
Ezt csak azért írtam le még egyszer, mert úgy látom, ahogy nő a téma, egyre kevésbé olvasnak az emberek vissza, és jönnek ezek a tévhitek.
Sipi -
bzsolt
csendes tag
válasz
CharlieDrop #108 üzenetére
megértem, hogy nehezen hihető, de tényleg ez van. jelenleg programozásra kell a $, úgyhogy annak ellenére, hogy régi a billenty és az egér most nem akarok/tudok újat venni.
ui: természetesen nem vizes :)
[Szerkesztve] -
Ati9500
senior tag
ráadásul ha valaki más is ráköti akkor kaphat egy nagy feszt a géped!!
[Szerkesztve] -
bzsolt
csendes tag
nem kamuzok, nem szórakozni jöttem. tök műanyag mind a kettő!!! és elgé nagyot bír ütni... azért nem akkorát mint a 220, de jóval nagyobbat, mint anno a villanyvasútam
-
-=V3rthil=-
őstag
Haveromnál van iylen probléma, ott szokott lenni LANparty, kb 6-7 éve járunk oda, és eddig semmi gond nem volt. Mondjuk én se bíznék meg a dologban, szal ha tudsz, tegyél a kósza áram ellen:)) De mondom, nekünk sose volt bajunk belőle... Ha a csempék közötti fugázáson álltam mezítláb, tök jól ráztak a házak:DDD
Aktív témák
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest