- Fujifilm X
- Everest / AIDA64 topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen házat vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Árpira létezik olyan shield, ami 2 soros, vagy esetleg 2 rs485-öt tud fogadni?
Mert én csak egyeseket találtam, meg csak arduinora találtam többet. -
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Megjöttem én is az általam indított topikba.
Lehet nekifogok én is, őrült sok víz lefolyt 2011-óta a Tiszán.Raspberry Pi A+ 512MB RAM (2016) - ezen spi bekapcsolható? Milyen os-t ajánlotok rá? spi-n keresztül kéne kommunikálnom egy másik kacattal.
Amúgy valami nagyobb házikó ehhez nem készült? Mármint amibe befér az alaplapon kívül más is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #2124 üzenetére
Mostmá szedd össze magad. Igyál egy kávét, vagy mittomén.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #2121 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #2095 üzenetére
Á már el is felejtettem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #2091 üzenetére
Az nem 23000 mA? na nehogy már én okosítsalak fizikából.
Elivelg mindegy, az a max amit adni tud a készülék. Ha kevesebbet kér, akkor annyit ad.
bluraj.. már úgy érted a 45-50 mega/sec-es filmek? Hát... nem bírja, ennyi. Nem htpc-nek lett tervezve.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Komplikato #1347 üzenetére
Elvben igen, ha első "os"-nek felteszel egy grubot.
-
Vladi
nagyúr
Hogy áll most ez? Élő ember valaha kapott már ilyet postán?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #682 üzenetére
Kicsi házat néztem, itt. Nem biztos, hogy üdvözítő megoldás. Viszont árpin nincsenek lyukak.
Arra gondoltam, hogy gumigyűrűt vágok olyan kicsit, abba rést és a cucc sarkát beleillesztem. Négy ilyen és a ház aljára ragasztom. Csak ötlet.
Mi vagy te, he! Ááármestör?? Höhö.
-
Vladi
nagyúr
No néhány régi kérdésre is fény derült:
- az ára 35 dollár + áfa. Ezt így elfelejtették írni.
- bekapcsolni nem kell. Bedugják a záramba és butul a gép. -
Vladi
nagyúr
Na mi újság emberek? Megy már a tülekedás?
Sajna épp dolgozom, estig meg nem biztos, hogy kitart a készlet. -
Vladi
nagyúr
válasz
PistiSan #434 üzenetére
Aktív hubról is lehet táplálni.
Viszont álljunk már megy egy percre, senkit sem köteleznek a felkelésre, vásárlásra, szabadnap kivételre.
De elég valószínű, hogy már az értékesítés indul meg aznap reggel. Már vasárnap/hátfőn megérkezett a stuff, ha nem így lenne írták volna.
De azért ez az óriási érdeklődés messze túlhaladja a várakozásaikat, s lehet, az erőforrásaikat is. Ezt is vegyük hozzá. A következő pár nap - ha megnyílik a bolt - életük legkeményebb pár napja lesz, ez biztos.
Mindenesetre én is ott fogok virtuálisan tülekedni a cuccért.
-
Vladi
nagyúr
Ez azért még mindig nem magyarázza, hogy miért nem releaseltek.
Beszél össze vissza ez az ember. Feltesznek egy torrentet és kész, nem kell ehhez sávszél.A másik, hogy napok kérdése és itt a cucc. most igazából versenyfutás van, hogy melyik disztró ad kész alternatívát 0 órakor. Teszteli is kéne emuban a cuccot.
(#393) fo_di:
Nem hinném. Szerintem elkapkodják pár óra alatt. Csak a hupon jelezte 100 (!) ember, hogy venne ha lenne csoportos rendelés.
-
Vladi
nagyúr
Help! qemuval hogy kell belőni a debian imaget?
qeumu-launcherrel próblom. De kéri a kernelt. -
Vladi
nagyúr
Olvasom a hivatalos fórumot. Elvileg májusban jön a fedora 17, azt szeretnék már árpira forgatni nem sokkal a megjelenése után. 18-ra meg szeretnék visszakapni az elsődleges platform jelzőt.
Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan szintű fejlesztés folyik fedora 18-ra mint pl: i386, vagy 64 bites esetén. Egyszerre jelenik meg minden csomag.Ez utóbbit ha átgondoljuk azt jelenti, hogy a red hat háza táján nagy jövőt látnak az arm desktop és szerver vonalon.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarkByte #373 üzenetére
A 2,5 feles hdd sem melegszik fel annyira. De régi cuccokról tudsz leszedni bordákat, ha ennyire aggódsz.
(#374) PistiSan:
A kártya rendelésnek az is előnye, hogy tesznek rá oprendszert eleve. Nem kell azzal tökölni, jah és artisjus sarc se biztos, hogy van rajta, tehát lehet olcsóbb, mint itthon.
-
Vladi
nagyúr
No kiszámoltam.
Mivel 5 voltról megy, így watt fogyasztásonként kell 200mA teljesítmény a töltőtől. Tehát: 3.5 wattot eszik árpi, akkor minimum 700mA teljeítmény kell. De ha még cumizik róla egy hdd is, usb-n, akkor az teszem azt 2 wattot fogyaszt, ahhoz meg kell összesen: 1.1 A.
azé fixme.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csicsóka #364 üzenetére
ok. Igen így van, csak nem emlékszem, hogy mikro, vagy mini. De lényeg, hogy szabvány.
Ami még lényeges, a dugó kapacitása: 700mA at 5 volts link.
Megnéztem: mikro.
mod: Nem vagyok egy fizika zseni, de szerintem ez 700mA vagy több. Tehát az 5 volt az fix - bár ez szabvány - a teljesítmény az minimum 700 mA (milliamper). De biztos ami alapon 1 amper.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarkByte #359 üzenetére
Elvben szerdától ez is elérhető.
De miért 14?arm v6-ra van fordítva.
-
Vladi
nagyúr
Ezeknek a talapítése egy részről nehezebb, más részről könnyebb.
Itt nincs grafikus telepítő, nem bootolod be a cd-t stb.
Viszont ez egy előre forgatott image, lényegében csak kibontod a boot képes eszközre, elindítod, és megy. Azt nem tudom, egy okostelefonnál ez hogy néz ki. -
Vladi
nagyúr
Jó esélyed van: link
Az ilyen projekteket keresd, lefordítod, akkor natívan fut nevezett játék!Ha elkészülsz, akkor viszont követelek logout bejegyzést.
DarkByte!
Köszi az infót, ez nem sok! Kvázi 2 hét és itt az asztalunkon a cucc.
(#288) Csicsóka:
OpenArena biztos, hogy lefordul rá.
Eredetileg én is annak szántam, de mivel csak 1-et lehet majd venni, és htpc funkció is egyre reálisabb inkább arra megy.
-
-
Vladi
nagyúr
Hűha. Kis linux alapokat nézz át, mert így nem fog menni. Nem bántás képen írom, nehogy félreérts, csak így nagyot bukhatsz vele.
Programozást tanulni ideális eszköz amúgy. Minden más amit írtál ebben a formában alkalmatlan.
(#222) Balinov:
A scummot vajon beforgatta már bárki armra? Kétlem. De lehet azért csomag, sose tudni.
-
Vladi
nagyúr
neeee offoljátok má szét!
Tessék, házötlet.
-
Vladi
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
Az ingadozás része a kérdéses inkább, de igen 5 volt kell neki. Elvileg lesz hozzá elemes energiaforrás is.
Telepítéshez: Azért itt nem hagyományos bebootol a cd telepítés lesz. Gyakorlatilag az alap rendszer image fájlját kell majd rátenni a memória kártyára. Az direktbe bootol, majd onnan lehet hegeszteni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
tupacamaru #59 üzenetére
Nem, ez egy darab. a 10-es számú. Igazi kuriózum, azért ennyi.
A sorozatgyártás még csak most kezdődik majd. -
Vladi
nagyúr
válasz
tupacamaru #54 üzenetére
Ezt azrét még gondold át, nem biztos, hogy bírná a dolgot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szabi__memo #50 üzenetére
1080p30 H.264 high-profile decode
Ilyen van benne.Igen az mplayer valószínű, a videón nem lehet kivenni, hogy mivel játssza le.
A wines xbmc elvében alig különbözik a winestől. -
Vladi
nagyúr
válasz
szabi__memo #46 üzenetére
A videózás nem a hd filmekkel kezdődik. sd vagy dvd-t elvisz simán egy p2, árpi meg biztosan.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szabi__memo #42 üzenetére
geexbox van armra!
-
Vladi
nagyúr
válasz
szabi__memo #40 üzenetére
Nem nagy cucc megtanulni. Pár kisebbel kezdj. Házi szerver pl.
-
Vladi
nagyúr
Közösségi fórum. Asszem.
Azt viszont lassan kijelenthetjük, hogy nem ér ide karácsonyra. -
Vladi
nagyúr
válasz
tupacamaru #34 üzenetére
Elvben postáznak ide is. Én fogok rendelni.
-
Vladi
nagyúr
"de pl. a RIL layer-hez kellő hardver illesztés minden gyártónak a saját zárt kis vacka."
Itt ilyen gond nem lesz, ahogy néztem mindenhez van opensource driver. Max kernel modult kell forgani hozz. Mivel 2 féle gépről van szó, 2 bináris kernel kell csak, az meg pár órás művelet. -
Vladi
nagyúr
Lehet már rendelni ilyen kis levonót, vagy mit. 940 forintért hoznák ki Mo-ra.
De ezek szerint lesz wordwide terjesztés, ami jó hír. -
Vladi
nagyúr
Jááá reméltem, hogy azt írod majd: "amikor rendelek egyet, hozassak neked is?"
Beszerzésen még elmélkedek, ha valakinek van Angliában rokona, haverja aki segítene ebben az jó lenne.
(#5) PistiSan
Kevésnek kevés, de ez a maximum szerintem, amit az ár elbírt. Sok minden lehetne még rajta, több gyorsabb ram, wifi... stb. De itt az ár a korlát, szerintem jó cuccot hoznak ki. Van már hasonló, pl: pandaboard, de hát az így kezdi, hogy 170 dollár....
sd kártyára megy az oprendszer, és azt csiripelik a madarak, hogy oem linux is lesz rendelhető kártyástúl.
egyszercsak.
Egyébként én is ilyen feladatokat szánok neki, de htpc ötlet is megszületett már a fejemben.
(#7) ZCoyote
Jössz nekem egy billentyűzettel. -
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Úgy gondolom ez a cucc is megérdemel egy topikot. Remélem lesz más hozzám hasonló rajongó itt.
Amit érdemes tudni a lapról:
2011 decemberében (körülbelül) jelenik meg. ARM alapú, nagyon kicsi, nagyon olcsó, nagyon takarékos rendszer.Specifikáció:
A változat:
700MHz Broadcom BCM2835 processzor.
128 MiB sdram
Kompozit és HDMI videó kimenet
USB 2 csatlakozó
SD/MMC/SDIO kártya foglalat
OpenGL 2.0 és 1080p30 H.264 hardveres támogatás.Amiben a B modell többet tud:
10/100-as hálózat
256 MiB sdram
2 USB csatlakozóAz áramot micro USB töltőről kapja, fogyasztása kb: 1 watt.
Az ára igen kedvező: A: 25 dollár, B: 35 dollár. Egyelőre csak Angliában és az USÁban lesz beszerezhető, reméljük eljut hazánkba is.
A projekt weboldala: link
wiki: link
fotó: linkPH! cikk: link
plusz infó róla: linkS mire használható? Elég gyengének tűnik, de házi nyomtató és fájlszerver alapnak, média pc-nek, esetleg htpc-nek használható.
Várjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- Fujifilm X
- Everest / AIDA64 topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Béta iOS-t használók topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Azonnali fotós kérdések órája
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest