Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Keem1

veterán

válasz DasBoot #41149 üzenetére

Előrebocsátom, nem biztos hogy pontosan értem a kérdésed :DDD

Milyen paranccsal lehet a Raspberry pi 3B+ -t minden nap ugyanabban a valős időben leállítani a szovtvert, majd kikapcsolni?
    Ha a "szoftver" alatt a rendszert (Linux) érted, akkor alapesetben a sudo shutdown now a leállítósdi, illetve beteheted a cronba: sudo crontab -e erre bejön az editor, és beleírod hogy pl. 0 23 * * * /sbin/shutdown -h now. Erre 23 órakor kikapcsol. Elmenteni az editort ne felejtsd el. Viszont ez nem PC, ez leállítja neked a rendszert, de a Pi-t nem, és áramtalanítás nélkül visszakapcsolni se tudod, hovatovább, szoftveresen pláne nem fogod tudni újraindítani.

Ha mindenáron áramtalanítani szeretnél, és vissza is kapcsolni, akkor egy okoskapcsoló (ezer féle variációban, ártól, szakértelemtől, tudástól függően) kell még neked, ami időre be/kikapcsol (miután a crontab a rendszert megfelelő módon leállította), plusz telefonos applikációval is megy. De ez túlmutat a topik témáján.

honnan tudom elolvasni az összes parancsot, vagy a lehetó legbbet megismerni, hogy mire valók
    Megintcsak... Linuxról van szó? Egy helyen a jóisten könyvtárában se lesz ilyen, ugyanis rengeteg van :D Viszont ha még nem találkoztál vele behatóan, akkor egy linux gyorstalpaló jól jönne, azt mindenképp alaposan, gyakorlással sajátítsd el. Ha ez megvan, nagyjából meglesz hogy hogy is viselkedik a rendszer, és kis guglizás után bármelyik paranccsal elboldogulsz, illetve guglizással mindig megtalálod és hasznosítani tudod a neked megfelelő parancsokat, újakat tudsz felrakni. Nagyjából bármelyik linux alapok könyv/online anyag jó lesz neked szerintem. A Linux (Unix) annak köszönheti robosztusságát és hogy kb. a 60-as, 70-es évek óta elmozdíthatatlan bizonyos pozíciókból, hogy ugyanazon a stabil alapokon nyugszik évtizedek óta, és semmit nem öregedett.

Új hozzászólás Aktív témák