Hirdetés
- Öszvér módszerrel veszi fel a harcot a memóriapánikkal szemben az ASRock
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autóhifi
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
wjbhbdux
veterán
Jó a Valve de hogy min dolgoznak az nagyon kedv és siker függô, nem feltétlen bíznék meg a hosszú távú támogatásban ami egy OS biztonsági frissítéseit illeti.
Windows nagyon rossz irányba tart a sok AI szarsággal (hála EU-s fogyasztói jogainknak, megy a jobbklikk törlés a nagyjára, én már nagyon szívesen váltanék, ha tényleg jönne egy népszerűbb gamer Linux amire aztán egér driverek meg a többi most hiányzó láncszem is elkészülne.
-
zseko
veterán
Én eddig sem fizettem a Windows-ért

Na jó, ez így nem pontosan igaz. A win11-ért valóban nem fizettem, a fősulinál kaptam Win7 kulcsot és abból nőtte ki magát. Előtte viszont volt lehetőség ugyancsak sulin keresztül megvenni az XP-t és az Office 2003-at + még valami sallangot 5000 forintért, így éltem a lehetőséggel. Viszont így is otthagytam egyszer és áttértem linuxra 2009-ben másfél évig, csak nem kezelte az új vga-t, én meg játszani akartam, így kénytelen voltam visszarakni a win-t, és azóta is azon vagyok.
-
.LnB
titán
Nem is tudom mi volt előbb, a "Linux gaming menyország" ígéretének felbukkanása, vagy a dinoszauruszok kihalása?!
Azért két akkora erőt, mint a Microsoft és az Nvidia, nem olyan könnyű megkerülni ezen a piacon, még akkor sem, ha az ígéret amit az AMD+Valve és ez a Linux kínál, jó.
-
PTM
senior tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Éppen az a lényeg, hogy az csak egy app. Én viszont arról írtam, amikor rendszerszinten, az egész OS van nagyképernyőre szabva.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs benne a cikkben, hogy miért érdekes a Bazzite. A Bazzite, és a Nobara olyan asztali disztrók, amig a SteamOS számára készült gamescope kompozitort használják, ez egy célirányos megoldás kifejezetten játékra, hdr és vrr támogatással.
A normál asztali disztrók régebbi megoldásokat használnak, így pl. a hdr támogatás nem feltétlen működik rajtuk, vagy működik jól.
Ugyanakkor általános célra bármelyik asztali disztró megfelel, feldobod a Steamet és már megy is a játék. Szóval ebből a szempontból nincs miért sietni a SteamOS-t kihoz asztali környezetbe, ami jóval nagyobb emberi erőforrást igényelne a Valve oldaláról. Főleg úgy nem, hogy ott van a Bazzite és a Nobara, amik kvázi feleslegessé is teszik.
-
hapakj
őstag
válasz
vérjancsika
üzenetére
Hogy mi? Az előbb azt írtad, hogy a Vulkan az egy d3d12 koppintás, ami egyértelműen nem igaz. Több eredeti ötlet van benne, s a d3d12 is egyértelműen átemel jobban bevállt dolgokat.
Az meg, hogy a Proton a win32-t meg dx ökoszisztémát (nem másolja, hanem) emulálja, hát nem meglepő, mert ez a célja

-
-
hapakj
őstag
De most általános felhasználásról beszélsz, s szerintem nem mindenkinek van otthon 8 gépe.
Én úgy látom, hogy maga a számítógépek általános felhasználása is zsugorodik a mobil platformok miatt, s akinek mégis szüksége lenne rá az leemel a polcról egy laptopot, amin úgyis ott van az előtelepített Windows, s sokan bele se gondolnak, hogy az mondjuk külön költség.
Aki meg DIY desktopot épít, nem hiszem, hogy egy Windows-on spórolna, hogy kihozza a maximumot a gépből, mert a Steam OS és proton így is úgyis csak emuláció.
-
hapakj
őstag
válasz
vérjancsika
üzenetére
A d3d12 legalább olyan szinten másolja a vulkan-t, mint fordítva.
S a vulkanban még mindig vannak jobban megoldott dolgok, mint a d3d12-ben.
-
martonx
veterán
"Szerintem a Windowsra nem a SteamOS a legnagyobb veszély, hanem az MS AI iránya, illetve a mobil platformok."
Ez így van, és az otthonokban azok ellenére, amiket írsz veszélyek, és tök jogos problémák, még mindig a gaming tartja leginkább életben.
No, ha a SteamOS-el még a gaminget is kiveszed a képletből, akkor mi marad a windowsnak, mint előny?
Mondom mindezt windows kedvelőként, DE már van itthon egy Linux Mint-es desktop gép és egy KDE Neonos érintőképernyős laptop. És a két linuxos gépre jut 6 másik windowsos.
A linuxos gépeket elnézve már nem akkora a szívás, mint régen. Pont tegnap lepődtem meg, hogy az egyikre rádugtam usb-vel az itthoni nyomtatót, és pikk-pakk felismerte telepítette, ment a nyomtatás. Pedig úgy rákészültem hosszas böngészésre, parancssoros bűvészkedésre...
Manapság linuxot telepíteni is Next-Next-Finish (kivéve a kretén billentyűzet kiválasztó lépést, ahol 100 féle magyar billentyűzetet ajánl fel, de a standard magyar billentyűzet, amit a userek 99,99%-a választana, csak a sokadik a listában...). -
vérjancsika
lelkes újonc
a nyílt forráskódú komponensek használata, ahol főleg az AMD és az Intel tekinthető erősnek, de már az NVIDIA is belátta, hogy ennek jelentős értékei vannak
Pl. mi? Mármint azon kívül, hogy ezzel leutánzod a nálad kisebb, de opensource-szal jóemberkedő riválisokat, és így kevésbé fogja a nép utálni az arcodat?
a DirectX 12 API működése egy ponton csak a fentebb megemlített módon illeszthető rá optimálisan a Vulkan API-ra. Éppen ezért a Vulkan a jövőben egy új leírómodellt kap, és ez jobban fog illeszkedni ahhoz, amit a Microsoft definiált a Directx 12-ben
Magyarul: fogják a zárt szabvány vonatkozó részeit, és egy az egyben átemelik a sajátjukba. Hogy ne kelljen bajlódni az "illesztéssel". Őszintén szólva lehet, hogy anno a kínaiak sem koppincsolták ennyire pofátlanul a nyugati termékeket, mint ezek a windowst, iparági szintű segítséggel.
-
Lacika112
aktív tag
Nem megy nvidiával? Oké, adják ki hogy nv nem támogatott, egy éven belül fogadni mernék az nv dollármilliókat ölne bele mintha nem lenne holnap hogy valamilyen módon mégiscsak menjen.
Vagy inkább most ölnek bele dollármilliókat hogy ne adják ki mert erős versenyhátrányba kerülnének?
-
martonx
veterán
Na, amikor a SteamOS publikusan megjelenik, onnantól fog indulni ténylegesen a Linux éve

Nagy céges környezetben még csak-csak fenn fog maradni a windows, de a magán emberek gépein ettől kezdve kb. nulla értelme lesz windows-ért fizetni. -
Cythyel
senior tag
megoldás? hagyni nv-t a francba...
úgyis brute force cucc... -
S_x96x_S
addikt
"Valve is about to win the console generation"
https://xeiaso.net/blog/2025/valve-is-about-to-win-the-console-generation/a Steam OS - bár nem tökéletes, de nagy előnye a nyitottság.
"Yes, Steam Machine is optimized for gaming, but it's still your PC. Install your own apps, or even another operating system. Who are we to tell you how to use your computer?" -
freeapro
senior tag
Érdemes lenne a szöveget publikálás előtt átfuttatni chagpt-n.
-
PTM
senior tag
Szerintem az emberek nagyjának nem azért érdekes a SteamOS mert Linuxon szeretnének játszani, hanem mert van benne egy konzolokhoz hasonlóan működő nagyképernyős mód. A Steam Machine-ben pedig még CEC támogatás is. Magamból kiindulva például pont nem érdekel hogy mi fut a gépen, az érdekel csak, hogy használni milyen.
Az új XBOX PC-ben is ez lehet szerintem a legérdekesebb dolog.
-
hapakj
őstag
Uh de jó lenne látni az eredeti forrást az eredeti angol definiciókkal, hogy megértsem mi lehet a gond, ha egyáltalán van

Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű Dell Latitude 7440 -14"FHD+1 IPS - i5-1345U 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia + Dokkoló +
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

úgyis brute force cucc...