- OLED monitor topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen notebookot vegyek?
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
Merre jártál akkor, amikor pár hete arra panaszkodtam, hogy a powershell core nem megy fel a pi1-re, ezért valami másban kell megcsinálnom amit akarok?
Ekkor ajánlották a Python-t, energiát tettem a tanulásába, nyilván még nem ismerem teljesen, de meg tetszett nagyon, ha akkor ajánlottál volna mást, valószínűleg azt is meg néztem volna. Egyenlőre amíg ez meg tudja csinálni amit akarok, addig nem tervezek váltani. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #35718 üzenetére
Csak hogy magamnak válaszoljak, szóval Python szerkesztésre a PyCharm-ot használtam végül, meg ismerkedtem alap szinten a Python3.7-el, ami egyébként nagyon tetszik, szóval lehet ez lett az új kedvenc platformfüggetlen programozási nyelvem.
A program az elképzelésemnek megfelelően működik, tehát figyeli a kazán hőmérsékletét, ha 80 fok felé menne a hőmérséklet akkor minden változás esetén szól Pushbullet-en, a macrodroid pedig felolvastassa a google szövegfelolvasóval, ha pedig el kezdek fűteni, és fel megy valameddig a hőmérséklet, és a csőben el kezd csökkeni a hőfok, akkor szintén jelez 1x, ilyenkor tudom hogy rakni kell a tűzre.
1 hete már így használom, nagyon bevált a dolog.Néha azért le tud égni nagyon a tűz mire a csőben csökken a hőmérséklet, jelenleg azt monitorozom, hogy meddig stagnál a hőfok mielőtt csökkenni kezdene, talán így lehet majd pontosítani a dolgon, hogy ne égjen le annyira a tűz.
-
PistiSan
addikt
El kezdtem pythont tanulni, nagyon az elején vagyok még, de a kis programom, scriptem azért lehet nem igényel az elején sok tudást. (Azt már most látom, hogy a fájlokba írás, abból kiolvasás nem olyan triviális mint shellben.)
Tudtok ajánlani valami jó python szerkesztőt amit windowsra(is) telepíthető?
Windowson, powershellhez a Visual Studio Code-ot használom, amikor írok valami új függényt, ki szokta tölteni előre üres értékellel a dolgokat megfelelő szintaxisban, namost van python modulja is amit telepített, de pont ilyen funkciója nincs. -
PistiSan
addikt
válasz
sztanozs #35673 üzenetére
Melóban leginkább PowerShellben kell dolgoznom ha scriptelésről van szó, szóval nekem innen az elfogultság, meg az a windowos környezetben ott van minden gépen alapértelmezetten. Python sokszor szembejött már, lehet energiát kellene fordítani a megtanulására alap szinten.
Ha jól rémlenek az elmúlt időszak hírei, akkor már a 3 (.5?)-mas pytont érdemes megtanulni. -
PistiSan
addikt
Megjött a hőmérő szenzor, össze forrasztottam, természetesen nem működött, nem látta az eszközt, sokadik tutorial után, egy más megoldással végre működik.
Szeretnék figyelmeztetéseket kapni biztonyos hőmérsékleti érkékek elérésekor, adott hőfok fölött, csökkenéskor, de max 2 üzenetet.
A kiszállításra várva szépen meg is scripteltem powershellben az egészet, több linuxos eszközön is használom a powershell core-t, tök jól működik, szeretem a felépítését.
Szóval a script kész, gondoltam akkor rakjuk fel a powershell core-t a pi1-re.
Szépen fel mentem az ms oldalára, végig mentem a telepítésen, a végén nem indult el.
Ma, második nekifutársa elolvastam a leírás eleján ezt részt is."
A CoreCLR és a PowerShell Core csak a pi 2 és a PI 3 rendszerű eszközökön működik, mint például a PI Zero, nem támogatott processzorral rendelkezik.
"Szerintetek kicsit lettem ideges?
-
PistiSan
addikt
válasz
kovbandi82 #35626 üzenetére
Hagyd a képet a raspi kimeneten, indítsd újra lesz kép.
-
PistiSan
addikt
válasz
MaCS_70 #35622 üzenetére
Meg zavart az a rész, ahol az erősen fújó szél nem nyitja ki a kaput, mert a rugó tartja.
A linkelt cikkekből leginkább annyit jegyeztem meg, hogy a felhúzó ellenállás használata a leg gyakoribb, onnan lehet eldönteni hogy melyik 2 pont közé kerül bekötésre az ellenállás.
Minden esetre köszönöm mindkettőtöknek a segítő szándékot. -
PistiSan
addikt
válasz
wassermann #35620 üzenetére
Tökéletesen érthető, ez most a lehúzó ellenállásra volt példa ha jól értettem. Köszi.
-
PistiSan
addikt
A legtöbb leírásban nem írják le, hogy az egyes áramköri elemeknek milyen célt szolgálnak egy áramkörben, igazából célzottan érdekelne is a dolog, szeretem megérteni minek mi a szerepe, meg a működéséről is egy kis minimális tudást fel szedni.
A Pi GPIO lábairól, működéséről sajnos nem sok infót találtam, angolul meg nem tudok olyan szinten, hogy onnan tudást szerezzek. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Lehet mégis itthonról veszek egy DS18B20 hőmérséklet mérő szenzort, mert amire ebay-ről ide érne, már vége lesz lassan a fűtési szezonnak.
Segítsetek légy szíves, hogy ehhez a szenzorhoz mekkora ellenállást kell venni?
Ebay-en 4,7K-s ellenállást szoktam látni az ilyen egybe pakkokban, illetve láttam már 10K-os ellenállást is.
Itt pl a pdf végén 4,7k-sat használnak arduinohoz, pi-hez meg 10k-sat írnak.
Ezzel szemben ebben a magyar hőmérséklet mérős tutorialban meg 4,7K-sat használnak. Link
Mi az igazság? Milyet vegyek?Rá keresve az ellenállásokra... hmmmm. elég sok találat van, sok típusa létezik, a huzalellenállás, mint mondjuk ez jó nekem?.
Ilyenkor érzem, hogy azért elektronikailag nagyon keveset értek ezekhez a dolgokhoz. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van egy abszolút első verziós PI-m!
Model B Rev 1 256MB 0002A PI oldalán letöltöttem a fent lévő legújabb imaget, a letöltési oldalon ez szerepel.
Raspbian is our official operating system for all models of the Raspberry Pi.Tehát elvileg minden verzión fut ez az oprendszer, gyakorlatilag meg nem!
Ki írtam az imaget a szokásos módon, de el sem kezd róla bootolni, semmilyen képet nem ad a monitorra.
A PI még biztosan jó, mivel egy 16.1-es LibreElec-es SD kártyát is találtam, és az simán elindul, nem tudjátok honnan lehetne régebbi rendszer leszedni, vagy nyissak egy hibát a hivatalos fórumon, hát ha megcsinálják? -
PistiSan
addikt
Meg jött az alu házam, kb 5-8 fokkal hűvösebb így a pi4, az egész borda kellemesen meleg. A ragacs amit adtak hozzá, az egyik oldala nagyon ragadós, a másik meg csak enyhén, olyan anyag kb mint a gyurmaragasztó.
-
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van egy PI1-esem (256MB-os 1. verziós modell) a fiókban amit már semmire nem használok, arra gondoltam hogy hőmérséklet mérésre még alkalmas lenne.
Ki néztem egy ilyen csomagot: DS18B20 Thermometer Temperature Sensor Probe Module For Arduino Raspberry Pi Kit
Ha jól értem, csak meg veszem, a hőmérő szenzor vezetékét bele csavarozom az adapter modulba, onnan pedig a pi megfelelő lábába megy a vezeték, és egy scripttel tudom is olvasni az eredményeket folyamatosan.
A projekt célja az lenne, hogy a vegyes tüzelésű kazán közelében lévő radiátor csőre szerelném fel a szenzort, és megadott hőfokok elérése esetét szólna pushbulleten hogy dolgom van vele.
Használ valaki ilyet innen?
-50 és +125 fok között mér, szóval a tartománya bőven elég lenne a célra. -
PistiSan
addikt
válasz
MaCS_70 #35463 üzenetére
Bocsi, tényleg nem egyértelmű.
Raspberry Pi4 bootloader EEPROM release notes -
PistiSan
addikt
2019-11-18 - Git b6a7593d6 (BETA) RC1
First release candidate before this beta is moved to a stable release series.
* Avoid resetting TFTP prefix after retries or if start4.elf is not found.
* Add MAC_ADDRESS option which allows the OTP Ethernet MAC address to be
overriden. An VideoCore firmware update will propagate this forced
mac address to device-tree/cmdline in the near future.
* Various internal refactorings to prepare for USB MSD storage boot in
the next beta-series.
* Enable high-speed mode for EMMC cards. -
PistiSan
addikt
válasz
Kicsirics77 #35344 üzenetére
A kérdező hw, sw adatai:
Raspberry pi 3b+ kodi 18.4
Osmc 2019.10-1 -
PistiSan
addikt
válasz
zenwalk #35331 üzenetére
Gyári házat meg vettem hozzá hogy ne maradjon csupaszon, hiba volt mert 10 fokkal melegebb a pi ha a zárt házban van. Tetőt levéve nincs vele gond, bár én nasnak, letöltő, megosztó, backupoló gépnek használom, minden esetre rendeltem én is hozzá egy passzív hűtésű alu házat. Ha vissza keresel a topicba pár hete valaki kitett egy linket ház tesztekről, ott jól látszott, hogy ventilátor teljes terhelés mellett sem szükséges.
Videó lejátszási képességeiről nincs tapasztalatom. -
PistiSan
addikt
válasz
AXisBOLD #35137 üzenetére
Köszönöm a linket, ha megjött és ki próbáltad mindenképpen várom a visszajelzésedet, egy ilyesmi házra írták ha jól emlékszem, hogy kicsit meg hajtotta a pi-t.
Más termékfotón 3 hővezető öntapadós lapot láttam, itt a képek alapján 2 van. Kíváncsi vagyok a csomagban mennyi lesz. -
PistiSan
addikt
válasz
AXisBOLD #35135 üzenetére
A teszt szerint én is azt látom a legjobb döntésnek, te honnan rendelted? Linkelhetnéd a konkrét terméket/eladót ha ebay/ali ilyesmiről jön. Nekem nem sürgős a vásárlás, de ha van egy megbízható termék én is azt rendelném meg ha jók lesznek a tapasztalataid.
Mondjuk ezek teljes terhelés alatt mért tesztek, nekem az idő nagy részében kis terhelés alatt megy a pi. -
PistiSan
addikt
válasz
olladam #35119 üzenetére
Firmware frissítés fel települ ha fel rakod hozzá a csomagot amit írnak, nekem kb 1 hónapja van meg a PI4, minden féle hűtés nélkül megy egyenlőre (talán egy passzívhűtésű egybe házat veszek majd hozzá később), gyári házat vettem hozzá a rendeléskor, de a tetejét le vettem, így sokkal hűvösebb az egész. 0/24-ben megy, házi szervernek használom.
Nekem korábban egy Pi1-es B modellem volt, ott nagyon sok minden szűk keresztmetszet volt már, a PI4 nálam a valódi USB3 és a Gigabites hálózat miatt nyert, az előző modellek mind egy közös buszon osztoztak ezeken az erőforrásokon. -
PistiSan
addikt
Várom a ház teszteket, egyenlőre nekem megfelel a gyári ház is, ((((levett tetővel)))) :S így 58fokos a cucc leginkább, de majd egyszer tervezek venni hozzá egy alu házat is, csak nem érzem sürgősnek a dolgot, és szívesen olvasok addig is mások tapasztalatáról ezzel kapcsolatban.
-
PistiSan
addikt
válasz
Flowtation #34982 üzenetére
Én most keresem azt, hogy mire lehet használni a 4GB memóriát, mert nem igazán tudom 10% felé vinni a használatát.
-
PistiSan
addikt
Szia!
Milyen fájlrendszerrel használod a külső SSD-t?
EXT4-et javaslom!
A preallokáció azért jó, mert nem lesz annyira töredezett a fájlrendszered, ext4 fájlrendszer esetén az a lefoglalási idő szerintem max 1mp-et vesz igénybe.
Hozzá adok egy 70gb-os Linux Iso gyűjteményt, és már tölti is mindenféle késlekedés nélkül.
Transmission-t használok én is. -
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
Igazából nem pörgök nagyon a témán, bocs ha úgy tűnik. Te simán vissza raknád a gyári ház tetejét? A 71 fok kicsit soknak tűnt, ennyi az egész. Bár ha jól tudom 85 fokon veszi vissza a teljesítményt a pi4. Pont ez a fura nekem, hogy gyári házon 1db lyuk sincs, se hűtőborda, tehát okkal feltételezhető, hogy simán lehet így használni ahogy van.
-
PistiSan
addikt
válasz
peternac #34854 üzenetére
Te használod aktívan a pi-hole-t?
Ha jól látom ez a DNS hívásokkal operál csak, tehát nem a teljes forgalom megy át a PI-n, hanem csak a domain nevek feloldása megy rajta keresztül.
Jól gondolom, hogy ez nem egy erőforrás zabáló dolog, nem eszi meg a PI-t ha sokan neteznek rajta keresztül?
A másik, milyen szinten szűri a reklámokat, hirdetéseket?
Telefonomon van pl AdAway, így a reklámok túlnyomó többsége meg sem jelenik, viszont ha rá keresek valamire a google-ben, akkor az első találatok, amik fizetett hirdetések, azok sem jelennek meg, erre vonatkozna a kérdésem, hogy mennyire agresszív a reklám blokkolás a pi-heole-ban? Tudom hogy lehet kivétel listákat készíteni, de én ezzel nem akarok foglalkozni, jó lenne ha alapból blokkolna sok mindent kérdés nélkül, de nem menne a használhatóság rovására. -
PistiSan
addikt
Ki milyen hasznos dolgot telepített a PI-re?
Kezdem én a listát, ha van valami amit szerintetek érdemes felrakni, és nincs még a listán, akkor írjátok meg.
Samba - Fájlmegosztás wines gépek felé.
NFS - Fájlmegosztás Linuxon.
Transmission - Torrentezés, linux iso-k letöltéséhez.
Flexget - RSS linkről megnézi hogy van e új torrent, és átadja letöltésre a torrent kliensnek ha van.
Syncthing - Telefonokról folyamatos biztonsági mentés. (képek, egy két mappa) -
PistiSan
addikt
válasz
syler123 #34818 üzenetére
Szia!
Tegnap másoltam 90GB-ot, nálam is ilyen másolási értékre esett vissza a sebesség elég hamar. 45-49MB/s körül, közben néztem a rendszer terheltségét a htop-al, a load 8-as volt, az androidos app szerint pedig 100%-os load volt.
Fura dolog ez, mert ha mondjuk 4GB körüli fájlt másolok, az 100-110MB-al másol szinte mindig, olyan mint ha a nagyobb fájloknál már elérne valami puffer méretet és azért menne ennyivel a másolás. -
PistiSan
addikt
2019.09.23 as béta fw a pi hez.
Add support for network bootConfigurable ordering for boot modes (BOOT_ORDER and SD/NET_BOOT retries)
Csak dolgoznak ezen is a háttérben. -
PistiSan
addikt
Köszönöm mindenkinek a segítséget, megoldódott!
Nagyon szégyellem magamszóval csak hogy kicsit mentegetőzzek, megvettem a pi-t, majd beraktam egy nehezen hozzáférhető helyre, szóval bele dugtam a vinyót és kész.
Aztán gyanús volt nekem is ez a 34MB, lehúztam, gondoltam át dugom egy másik portjába, hát ha lesz valami, és akkor láttam meg egy kis megvilágítás mellett, hogy bizony van kék meg fekete USB port is a PI-n, persze hogy a feketébe volt bedugva.....
Szóval a pancserságomat felismerve szépen le formáztam megint a vinyót EXT4-be, rá dugtam, és rögtön minden sebesség úgy van ahogy kell lennie.Egyébként "uasp" módban van a hdd, szóval ennek örülök.
Írásnál 80-90MB körül van, olvasásnál 100MB hálózaton, fantasztikus, imádom!A fenti tesztek is javultak rögtön:
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 12.8174 s, 83.8 MB/s
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 4.69953 s, 228 MB/sFura, nekem az USB2-nél 25MB-os sebesség volt a fejemben, de most már jól megjegyzem magamnak a 35MB-ot is.
Köszönöm még egyszer mindenkitől aki az idejét szánta rám, hogy segítsen. -
PistiSan
addikt
Most dugtam össze egy laptoppal, le formáztam NTFS-re, mert windows fut a laptopon, 104MB-al írja, olvassa a HDD-t, szóval magával a cuccal nincs gond, ha a PI is ki tudja elvileg hajtani, akkor tényleg valami Driver kompatibilitási dologra tudok csak gondolni.
Meg akartam úszni egy új külső HDD vásárlását, de lehet az lesz mégiscsak a vége, ezért kértem hogy aki tud teszteljen már, és az alapján egy olyan típust fogok venni, amivel garantáltam jó lesz a pi-n is a sebesség. Már ha nem tudom valahogy megoldani ezt a dolgot, bár erre jelenleg nem sok esélyt látok. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #34766 üzenetére
Szóval kiderült hogy nem a SAMBA korlátozza a sebességet, hanem maga az USB3 rack és a benne lévő vinyó nem képes többre egyszerűen, eléggé értetlenül állok a dolog előtt, lehet valami driver gond van?
Felismerte alapból az USB HDD-t, nem hiszem hogy itt sok mindent tudnék csinálni.Megtennétek, hogy lefuttatjátok az alábbi írási és olvasási teszteket?
root@pi4:/home/pi#
time dd bs=1024 if=/dev/zero of=/mnt/nas/asd.img count=1M
1048576+0 records in
1048576+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 31.3902 s, 34.2 MB/sroot@pi4:/home/pi#
time dd bs=1024 if=/mnt/nas/asd.img of=/dev/null count=1M
1048576+0 records in
1048576+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 28.0721 s, 38.2 MB/sAmint látható nálam a sebesség 34 MB írás, és 38MB olvasás, az "asd.img" fájl elérési útjába nyilván mindenki az USB3-mas hdd-je elérését helyettesítse be.
Ha nektek jóval jobb érték jön ki, mondjuk 80-90MB mint ahogy azt már páran írták, meg tennétek hogy megírjátok a HDD-tek pontos típusát? Lehet rendelek olyat, mert ez így eléggé karcsú ahogy most van.
Esetleges driver kérdésre ha van ötlet, azt is szívesen fogadom, bár nem hiszem hogy itt sok mindent lehetne tenni. -
PistiSan
addikt
Pont az a helyzet, hogy a leírás alapján ha megsérül az EEPROM, akkor nincs más dolgod mint egy sima SD kártyára felrakni egy letöltött majd kicsomagolt ZIP fájlt, és bekapcsolni a PI-t, és helyre állítja az EEPROMOT.
Én legalábbis ezt olvastam a frissítés leírásánál, szóval szerintem ezt a részét nagyon jól átgondoltan megcsinálták a PI készítői. -
PistiSan
addikt
Ebben igazad van, a frissítés sokszor hibát okoz, főleg a win10-nél, de linuxnál szerintem ez nem jellemző a rolling (Arch linux) distrok kivételével, a raspberry fimware frissítése elég komoly dolog, nem véletlen készíti az eszköz gyártója ezeket a frissítéseket, ezért is vettem PI-t, mert itt szoftveres oldalon nem igazán lehet gond.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Nálatok milyen sebességet produkál a pi4 samba másolásnál?
5400rpm-es 2.5"-os hdd van az usb 3 rackban.
Ext4-el kb 20-30mb-al írt, 50 körül olvasott.
XFS-el kb 31-el ír, 100-110-el olvas.
4GB-os ISO fájlokkal teszteltem,
Nekem egy régi SMB config fájlom lett vissza állítva, lehet az lehet a gond, van valami extra beállítás esetleg samba alatt amivel lehet javítani a sebességen? Ki milyen fájlrendszert használ? az XFS-t láttam ajánlottként amikor ilyen teszteket olvastam. -
PistiSan
addikt
válasz
zsolt_64 #34740 üzenetére
Nem tudok 4TB-nál nagyobb vinyót hozzá adni...... na jó, 1TB lesz rajta, szóval ez mindegy.
Tervem a következő: 1FAT32 a későbbi bootnak, 1db a rendszernek, 1 swap, és 1db adatnak, ez pont 4, annyit meg enged simán létrehozni MBR alatt is, szóval marad az MBR a biztosabb kompatibilitás miatt.
Jól gondolom, ha meg lesz oldva a későbbiekben a USB boot, akkor a külső vinyón is létre fog hozni 1 boot és 1 rendszer partíciót a rendszer? Nincs tapasztalatom, csak feltételezésekbe bocsátkozom.
Amúgy meg át kell gondolni a dolgokat, ha tele lesz adattal, már nem nagyon módosíthatok. -
PistiSan
addikt
Külső vinyónál van valami megkötés partíciós sémára? Lehet MBR vagy GPT is? Én is át akarom rakni majd a rendszert a vinyóra, de ha lehet már GPT-vel készíteném el a merevlemezt, nincs annyi megkötés mint a MBR-nél, csak nem tudom hogy úgy működne e.
-
PistiSan
addikt
A topic összefoglalóvan található mentő script tényleg lementi visszaállítható módon kisebb méretben a teljes sd kártyát?
Fura nekem, hogy futó rendszert ily módon le lehet menteni. -
PistiSan
addikt
válasz
zsolt_64 #34650 üzenetére
apt install rpi-eeprom
#Frissítés ellenőrzése
rpi-eeprom-update#Itt pont van frissítés
*** UPDATE REQUIRED ***
CURRENT: Fri 10 May 18:40:36 UTC 2019 (1557513636)
LATEST: Mon 15 Jul 12:59:55 UTC 2019 (1563195595)# Itt már jó
Bootloader EEPROM is up to date
CURRENT: Mon 15 Jul 12:59:55 UTC 2019 (1563195595)
LATEST: Mon 15 Jul 12:59:55 UTC 2019 (1563195595) -
PistiSan
addikt
Most olvasom, hogy PI4-en a "boot EEPROM" frissítéshez fel kell rakni egy külön csomagot ami intézi a dolgot. Én fel raktam, májusi volt a verzióm, most frissült júliusira több újraindítás után.
Nem értem ez miért nem az alap csomag része.Hozzászólásban jelezték, hogy a béta boot- rendszeren már megy a hálózati bootolás, lassan az USB-t is megcsinálják gondolom.
Követhető melyik frissítésben mi van: [link]
-
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
válasz
zsolt_64 #34583 üzenetére
Szia!
Felmerült pár kérdés, a PI-m már meg van, de a vinyóm csak a jövő héten érkezik meg, szóval van időm agyalni a dolgokon, át gondoltam ezt a USB-ről futtatós dolgot, leírtam pár lépésben a te leírásod alapján kicsit módosítva azon én hogy képzelem el.Tételezzük fel, hogy nem akarom cserélgetni az SD kártyát.
1. Image kiírása SD-re.
2. Pi-be bedug, boot.
3. Meg nézem a külső vinyó UUID-jét (16gb-os partíció), majd nano /boot/cmdline.txt-ben átírom a "root=PARTUUID=" utáni rész a külső vinyóra.
4. nano /etc/fstab "/boot"-ot nem módosítom, mert nem cseréltem SD-t, "/"-t a külső HDD 16gb-os partíció uuid-jére írom át.
5. Kikapcsolom a PI-t, majd a 16GB-os partíciót átmásolom a külső HDD-re. SD, HDD vissza dugás, majd boot és kész.A következő rész nem teljesen világos nekem: "Ez azért fontos mert ha apt-al frissíted a raspbiant-t akkor időnként módosulnak az állományok. Emiatt aztán a külső vinyó és a kicsi sd házasságot kötöttek..."
Nem teljesen értettem ezt a mondatodat, át tudnád esetleg fogalmazni, vagy jobba elmagyarázni ezt a részt?
Szerintem pont az a lényeg, hogy a boot továbbra is az SD-ről megy, és ha valami olyan frissítés történik ami a BOOT partíciót érinti az SD kártyán, akkor az is tudjon frissülni. -
PistiSan
addikt
válasz
lkristóf #34608 üzenetére
Ma jött meg a PI-m, én azét vettem hozzá házat, mert így sokkal védettebb az egész, kezelhetőbb, asszony le tudja törölni a portól néha, meg nem fordult a fejemben, hogy esetleg ettől melege lehet. Én most arra gondolok, hogy ha melege lesz, fúrok pár lyukat a ház tetejébe, hogy el tudjon távozni a hő. Amúgy minden gyári tartozék hozzá, ha a gyártó ilyen dobozt tervez, akkor joggal használhatom benne. Mi lehet a legnagyobb baj ami történhet? Vissza veszi a teljesítményt ha túlságosan meleg van, és annyi szerintem.
-
PistiSan
addikt
válasz
Murdock1981 #34587 üzenetére
a PI4 sokat fejlődött LAN és USB portok területén, de hogy egy jól bejáratott boot folyamatot nem oldottak meg, hogy az új verzión is menjen, az elég vicces.
-
PistiSan
addikt
válasz
Latitude #34584 üzenetére
Szerintem nincs szükség rá, de én úgy voltam vele, hogy ha már rá szánom a pénzt, akkor vegyem a legtöbb ramot verziót, hát ha később mást, több dolgot is akarok futtatni majd rajta.
Pl nekem ezek leszek fent: samba, nfs, transmission, flexget, Syncthing, egyik sem jelent folyamatos nagy terhelést, én nem is tervezek plusz hűtést rá tenni emiatt. -
PistiSan
addikt
válasz
zsolt_64 #34581 üzenetére
Szia!
4GB-os verziót vettem, a 256mb-os modell után úgy voltam vele, hogy maxoljuk ki a lehetőségeket.
Amit leírsz a külső indításról az nagyon jól hangzik, van esetleg egy leírásod hozzá amit te jónak tartasz?
Nem baj ha nem magyar, csak követhető legyen.
Linux-al elég jó kapcsolatot ápolok, vagyis leírások követése általában nem okoz gondot, bár még mindig nehezemre esik a systemd használata, én még a sysviniten tanultam a linuxot.
16GB-ból neked mennyi foglalt? Csodálkoznék ha 2-nél többet mondanál. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Vettem egy PI4-et, a héten meg is jön elvileg. Korábban egy PI modell B 256MB-os verziót használtam, azzal vannak nem túl jó tapasztalataim stabilitás terén.
Főként NAS-ként szeretném használni, rémlik hogy régen mindig az SD kártyát nyírta ki a rendszer a gyakori írások miatt, mi most ezzel a helyzet?
Külső USB3-as vinyót fogok rákötni háttértárnak.
Be lehet állítani valahogy, hogy a HDD-n lakjon az oprendszer és ne az SD-t gyilkolja minden? Vagy ez a probléma már nem áll fenn? Raspbiant futtatnák rajta.
Ha van esetleg a fentiekről magyarul leírás valaki tollából, azt szívesen olvasnám. -
PistiSan
addikt
Mivel média lejátszásra használja, tv-re kötve, így sanszos hogy nem fog kelleni neki ssh.
Ha működik a CEC is, akkor meg semmi más kiegészítőre nincs szükség.(#7308) Kroni1
Ha nem menne a távirányítóval való vezérlés, próbáld ki egy másik HDMI kábellel, anno nekem nem működött, és kiderült hogy a kábel volt a hibás, semmi más funkció nem hiányzott, csak a CEC. -
PistiSan
addikt
válasz
Hyperion #7150 üzenetére
Anno nálam probléma volt áramszünet esetén, hogy a pi hamarabb kapcsolt be mint a router, és utána nem kapott ip címet!
Lanon volt össze kötve, ArchLinuxot használtam rajta, most már csak a polcon pihen, egyelőre fontolgatom mire tudnám használni.
PHP programozással próbálkozok, majd ha lesz valami saját appom akkor lehet a pi lesz neki a dedikált szerver. -
PistiSan
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged