-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
toth_janika #24658 üzenetére
Nálam is 16.04 van frissitve, de nálam megy szépen a terminál
-
-
válasz
MaCS_70 #24450 üzenetére
Bocsábat, igen, DHT akart lenni.
Én ugy használom hogy ds18b20 adja a hőmérsékletet, a DHT pedig a páratarzalmat, de nekem mind rá van forrasztva egy nyákra a pi közelében. De ugy is akarok egy kinti hőmérőt is, eddig egy pi zero kiköltöztetésén gondolkodtam, de lehet wlég lesz a szenzor, igy mindenképpen érdekes lesz számomra is a teszt. -
válasz
MaCS_70 #24442 üzenetére
A, értem
Akkor én is a DS18b20-at ajanlanám vagy dht22-t. A ds tuti elmegy 10-15m-t utp-n, erre van rengeteg példa is a neten. Hátránya hogy nem mér páratartalmat.
Légnyomast bőven elég egy helyen mérni, mert ha nem hermetikusan zárt szobáid vannak, akkor az azonos, és megegyezik a kintivel
I2C-re is vannak hosszabitó eszközök, pl ez, de ebay-en is biztos talalni olcsón. Sosem probáltam még, csak belefutottam párszor a neten.Szerk: találtam kimondottan rj45-ös csatisat is [link]
-
válasz
dragon1993 #24239 üzenetére
Lehet kapni kimondott wifi-s relét, esp modullal. Felesleges ehez egy pi is szerintem
-
válasz
08danikA #24151 üzenetére
De ha nem inditod ujra nem is lesz jo?
En is azt hasznalom, csak en ugy hogy ha hibás mérest kap, akkor varjon 1mp-et és kérje le újból, mindezt addig ismételve amig jó ereményt nem kap. Anno mikor jatszottam vele, max 4 mères volt hibás egymás után.
[kép]
Milyen kábelt használsz? -
válasz
LógaGéza #24088 üzenetére
Mennyore kell a tavvezérlés?
A regi lakasban volt egy radió berakva egy szekrenybe, alatta egy 10-es kapcsoló sor (talan direkt hangfalakhoz volt, vagy valami szimpad technikai cucc, mar nem emlékszem) kivezetékelve ahankszorók, és amelyiket benyomtam, az szolt.Ennél olcsóbb megoldas nem nagyon van
-
Én is azt javasolnam, hogy azon ird meg. Ha nincs bill/egér/monitor akkor ssh-n bejelentkezel (win alól kell a putty). Alap felhasznalonév: pi jelszo: raspberry
Ha nem vagy jartas linuxba akkornano akarmi.py
. nano a szövegszerkesztő ambe irod a kodot.
Ha készchmod 0777 akarmi.py
és mar futtathato is a következőkeppen:./akarmi.py
Első sorbol ne felejsd ki: #!/usr/bin/python
Inditas utan pedig hogy induljon el:sudo crontab -e
Itt pedig utolso sorba beirod ezt:@reboot /home/pi/akarmy.py
-
Valakinél üzemel MQ7? Kell azt kalibrálni, vagy jól van alapból beállitva?
-
Arduino-t szeretnék USB-n keresztül vezérelni. Olvasgattam, elvileg megoldható nem ilyen olyan bonyolult módon, csak fel kell hozzá telepítenem az arduino-t.
És itt jön a megrökönyödésem, mert én nem használok X-et, pont ezért a raspbian lite van felrakva.
Viszotn ha fel akarom telepíteni az arduino-t, annyi függőséget akar telepíteni, hogy összesen 228 megát akar feltolni.
gondolom én, fel akarja rakni az x-et, és az arduino IDE-t? -
válasz
schferenc77 #23933 üzenetére
Ezért is szeretjük a pythont mert meg mondja mi baja.
Írd a programba (utolsóba amit irtal) eztva sort:
GPIO.setwarnings(False) -
válasz
toth_janika #23863 üzenetére
elvileg itt irja:
Dec 04 13:40:29 osmc transmission-daemon[1937]: [2016-12-04 13:40:29.514 CET] JSON parse failed in /var/lib/transmission-daemon/.config/transmission-daemon/settings.json at pos 803: SPECIAL_EXPECTED -- remaining text "yes,szerintem kimaradt az idezojel utan a kettospont vagy valami hasonlo szintaktikai hiba lesz.
-
válasz
schferenc77 #23816 üzenetére
Szerintem egy ilyen tökéletesen megfelel. A kérdes inkább az hogy mit vár a projector?
-
válasz
schferenc77 #23761 üzenetére
igen, pontosan
-
válasz
schferenc77 #23746 üzenetére
Annyi a lényeg, hogy 3 vezérlést kell neki adni. Egy 5 voltot állandóan ami az engedélyezést jeleni.
Aztán kell neki egy irány. Ha állandó magas szinten van forog az egyik irányba, ha alacsonyan, akkor az ellenkező irányba.
A motort forgatni pedig a PUL-ra küldött négyszögjelek sorozatával lehet. Minden ráküldött impulzusra lép egyet a motor. Ez pontosan azt tudja mint a pololu, csak masszívabb kivitelben -
válasz
Celtis #23736 üzenetére
nyilván ironikus kérdés volt.
Nekem van 4 Samsung megmkarim. Egy a linkelt pi-be, nincs vele bajom, egy van egy DSLR gépbe, nincs vele bajom, és egy a GoProba, szintén tökéletesen működik ugyanúgy mint párom telójába, bár ott nincs nagy igénybevétel(A felsorolást a különböző igénybevételek miatt írtam)
Nem tudom, hogy én nekem van mákom, vagy Ti fogtatok ki rossz szériát? Hol veszitek? -
-
válasz
azbest #23699 üzenetére
bár ez gondolom inkább hardveres "hiba" de mondjuk én nem használok semmilyen grafikus felületet, mpg123 játssza le a streameket. mpg123 ha jól tudom mindig közép hangerőn indul el. De ha felnyomom akkor recseg. (B de nem tudom Rev1 vagy 2) amixerrel felnyomva a hangerőt 100%-ig sem hallom hogy nagyon zúgna, de így is elég halk.
De lassan kinőttem rajta a GPIO portokat, így át kéne költözetnem egy B+ra, vagy pi2-re pl.
próbált már valaki arduinoból érkező információt USB-n átadni pi-nek? Mennyire nagy mágia?
-
válasz
krisztianAMG #23669 üzenetére
nekem 32/m-es van fent egy 107cm-es tv-n. Így is rengeteg
-
-
válasz
schferenc77 #23570 üzenetére
Ha egyszerre üzemelteted akkor igen.
-
válasz
schferenc77 #23568 üzenetére
Ez a motortól függ. NEMA17-ből is létezik többféle, valamelyikenk elég az 1A van amelyiknek nagyobb kell.
-
válasz
petya220 #23547 üzenetére
és a routerek hogyan vannak beállítva? lan-lan? Vagy vagy lan-wan? nálam lan-lan-ba vannak, és ugyan ez volt a jelenségem mint nálad. Miközben a gép meg ment.
Pontosan nem emlékszem mi volt a megoldás, de jelenleg a pi-n is és a második routeren is az első router IP-je van megadva mind elsődleges DNS. -
válasz
schferenc77 #23538 üzenetére
Led paraméternek az átmérő lehet még amit kérdez, illetve kerek vagy szöglete, illetve a szinet
Igy kerj pl egy 5mm-es zold ledet.
Ellenállásból, pedig ha azt mondod hogy 330ohm negyed wattos ellenállást szeretnél, nem kapsz váratlan kérdést
A miert 330Ohm-ra pedig a valasz az hogy a led nem 5V-os, meg a gpio 5V-ot ad ki, igy kell egy előtét ellenállás. -
válasz
schferenc77 #23535 üzenetére
-
-
Átlag 4 áramszünet van egy évben nálunk. Abbol 2-nél tuti valamelyik pi lehel, és lehet keresgélni a backup image-eket.
-
válasz
wassermann #23432 üzenetére
Hát egyiket sem ismerem. Csak arra gondoltam, hogy van most egy pi, amiből netrádió (is) lett, és gondoltam ha pl laptopon youtube-ot akarok "kihangositva" nézni, akkor oda küldeném bt-n.
-
Olyat csinált már valaki, hogy a Pi-t bluetooth vevőnek használva, azon keresztül zenét hallgatni?
-
válasz
s3toraph #23361 üzenetére
Igen, raspbian lite van fent. Nem kell nekem az X
Pythont alapból tamogatja. Gpio vezérlésre pedig a wiringpi-t tudom ajánlani. Elég egyszerű, megadod hogy melyik gpio legyen pl 1 vagy 0. Igy a relét elég könnyen tudod vezérelni.
Ha egy gombbal szeretnéd megoldani akkor én úgy csinálnám meg, hogy lenne egy txt file. A txt file tartalma mondjuk 0 ha fent van 1 ha lent. Ezt az értéket a kód beolvassa, és ennek megfelelően futna le a kód, és a végén pedig módosítaná a file-t. Lehet van ennél szebb megoldás, de én igy tudnám csak -
válasz
schferenc77 #23340 üzenetére
Igen, az mindenképpen kell, csak a vezérlés végett kérdeztem, mert ugy nem mindegy
Igazából igy van a legegyszerűbb dolgod, mert meghúztaod a relét pl 1mp-ig a megfelelő iranyba és kész is.
Illetve amit még nem mondtál (vagy átsiklottam) hogy mi a konkrét terv? Egy gombbal iranyitani le és fel? Tehát ha fent van megnyomod az "xy" gombot és lemegy, majd ismét "xy" gombbal felmegy? -
válasz
schferenc77 #23338 üzenetére
röviden a válasz igen
Az még a kérdés, hogy hogyna működik jelenleg? Ha megnyomod a le kapcsolót, akkor szépen leereszkedik, vagy csak addig megy lefelé, ameddig nyomod a gombot? Illetve ugyan ez fölfelé?
Ha folyamatosan kell nyomni, mi történik akkor ha nyomod a gombot lefelé, miközben elérte már az a végállás hallhatóan a motor még teker, vagy van benne végállás kapcsoló, és lekapcsol? -
-
válasz
Dragbajnok #23256 üzenetére
szerintem csak jogosultsági problémák lesznek.
Javaslom, hogy nyiss egy terminált. Indíts egy midnight commander-t (mc) de rootként, tehátsudo mc
, és így próbáld meg törölni a file-okat. ha nincs fent a midnight commander, telepítheted asudo apt-get install mc
paranccsal.
vagy megpróbálhatod parancssorból is törölnisudo rm -rf torlni_kivant_konyvtar
-
válasz
MaCS_70 #23217 üzenetére
Van külön VCC lab, tehát kell neki adni pl 5V-ot, amit tud a pi is, bár én külön tápra tenném. Az optocsatolás csak arra jó jelen esetben hogy nem a kimenetet terheled, valamint a relében levő tekercs álltal indukált veszültség "tüskék" nem jutnak vissza a vezérlésbe.
-
Közben nekem is felmerült egy kérdésem.
Van egy sor ws2801-es ledem, rádugva egy pi-re. Pi-ről vezérleve vannak (főleg ki és be kapcs). De gyakran előfordul hogy kikapcsolt állapotában az első led bekapcsol, zöld vagy kék, esetleg a kettő közötti szinvilagban. Ilyenkor bekapcs, kikapcs, es elalszik. Mi okozhatja ezt az egy ledes bekapcsolást? A táp felöl jövő zavar? Szűrjem kondival? -
-
válasz
fuwiradis #23167 üzenetére
Nekem ugy van. Immár 2 éve lóg egy pi a 22-es porton. Sőt, még ddns cím is tartozik hozzá, eddig nem okozott ez problémát. Szerintem egy jelszo megvaltoztatással (a gyáriról) már sokat tettél az ügy érdekében. Nem hinném hogy bárki is az shell vagy python skriptjeimre lenne kíváncsi
-
válasz
Mana86 #23067 üzenetére
Celtis forumtarsnak igaza van, nem lesz egy rovid ut, 1 egy éve fejlesztem.
elsőnek talan javasolnám hogy rajzolj. Rajzold le mit szeretnél mivel vezerelni minek a függvényeben. Tudd azt hogy mi kell az adot feltételhez. Pl legkezelés, ami magába foglalja a fűtést, hűtest, páramentesitést. Nálam elég osszetett a dolog. Minden függ a belső és külső paraméterektől (hőmérséklet, páratartalom), stb. Függ hogy melyik kazán megy, melyik szobákat akarok, stb.
Részben egyet értek azzal hogy attol okos hogy tudja mit akarsz, de ez nem lehet mindenre igaz. Pl a világitast nem tudod rendszerbe szedni. En pl teljesen hülye műszakbeosztásban dolgozom, igy a fűtést sem
de pl lehet eszköz detektalással is vezérelni.
Szoval előbb tervezz, aztán meglátod. Egy pi-t meg szerintem nem árt beszerezni mert barmit is választasz nem uszod meg kis programozás nelkül.
A vezetékes szenzor kapcsolatot pedig szerintem felejtsd el. Sokkal drágább és bonyolultabb mint a wifi-s -
válasz
Mana86 #23057 üzenetére
Szia!
Én nem hiszek az ilyen félkész rendszerekben, mert sosem pont olyan amilyen kell, és mi van akkor ha megszűnik a támogatása?
Ennél tisztább ha Te csinálsz mindent. Nyilván sokkal lassabb is, de hosszú távon megéri szerintem.
Tesztkörnyezetnek magát a pi-t ajánlanám, kimeneteire néhány ledet és ellenállást kötve szépen tudod szimulálni amit szeretnél.a mi kell hozzá kérdés függ az igényektől. Pl a fűtés vezérlésnél mit kell vezérelni, hány helységben?
a redőnyöket, villanyt bekötheted párhuzamosan, vagy világítást minit egy alternatív világítás kapcsolás. Ezekhez csak relé kell a pi kimenetére. -
válasz
MaCS_70 #23014 üzenetére
A Te linkeden egy vezetékes szenzor van, míg én egy szenzor + wifi fejlesztői panelt linekeltem
A külön routernek egyenlőre csak annyi értelme van, amit irtam példának, hogy együtt tud működni a pi-vel, így a routerre csatlakozott eszközöket a pi tudja azonositani. Szintén még csak ötlet, de pl a kapcsolokat is csak falba épitett wifi-s nyomogombként állmodtam meg, így nem kell külön szenzor arra hogy ha pl egy lámpát kézzel, és egy "irányító kijelzőről" is kapcsolgatni akarok, lássam a státuszát.
Fűtést vezérelni elége egyszerűen meg lehet oldani pl python programba. Ha x érték alatt van bekapcsolja az egyik lábra kötött relét, ha elérte az y értéket lekapcsolja. Aztán később ezt lehet varjálni. De van ne szenzonba próbálkozz késöbb, vagy vegyél egy másik pi-t fejleszteni, hogy elkerült a végzetes hibák okozta kellemetlenséget. Tapasztalat
-
válasz
MaCS_70 #23011 üzenetére
Nálam is épp újra éled a projet, egy teljes ház vezérlésként.
Amit én kinéztem azok ezek az eszközök.
Illetve párhuzamosan fut egy arduino nano + dht + esp projet, de ez még sehogy sem áll.
Én a ház vezérlést egy külön routerre dedikáltam, amin openwrt fut, igy eszköz azonositással is lehet kapcsolni. (Pl wifire csatlakozva van valamelyik eszköz = valaki otthon van, így a dedikált konnektorokba amibe vámpír fogyasztok vannak dugva, csak akkor mennek ha valaki otthon van.) -
Felmerült még egy kérdés a részemről. Szeretnék a Pi-vel feszültséget mérni. Tudom, hogy ehhez kell egy AD konverter. Csak a felszínt kapargatva láttam, hogy rengeteg paramétere van egy ilyennek. Mivel én 0 és 100mV közötti tartományt szeretnék mérni, erre keresnék egy olyan AD konvertert, amit esetleg már valaki használt, és bevált.
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Androidos tablet topic
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- ZIDOO médialejátszók
- LED világítás a lakásban
- Ford topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest