Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
dino_m
senior tag
Hali! Volna egy elméleti kérdésem. Egy PC kormányba akarok potit venni. Ez a jobbra-balra kormányzást vezérli. Már cseréltem egy-kétszer, de mindig 10 kohm-osat vettem, ahogy az eredeti volt. A kérdés az lenne, hogy mi történne, ha 5 kilósat vagy ha 25 kilósat tennék bele? Melyik lenne esetleg részletesebb, vagyis melyik reagálna lineárisabban, vagy mindegy?
-
mr_ricsi
veterán
A potikon mindig feltüntetik, hogy hány wattal terhelhető. Olyat vegyél, ami 2W-ot vagy többet bír. (Minél nagyobb terhelhetőségűt veszel, annál kevésbé lesz meleg üzem közben a poti, viszont annál nagyobb a mérete.)
-
chop
őstag
megvmi: 1.2 wattos ventit elbir 1 sima poti?
-
Mec
aktív tag
A piros egyik végét a potin a középső, a másik szálat tetszőlegesen valamelyik szélső lábra kell forrasztani. A potméter 100 ohm ellenállású legyen. Egy natúr 8cm ventit az olcsó 200 Ft-os poti is elbírja, nagyobb áramfelvételűekhez viszont nagyobb teljesítményű poti kell, ami már legalább 800-1200 Ft lehet. -
chop
őstag
up
-
chop
őstag
tudna vki kepet mutatni, hogy hogy kell bekotni ezeket a potmetereket?
suti vagyok kicsit ehhez
vettem 4 ys-tech ventit, a 9,2 centisek nagyon jok, nem hallom oket, de a 8asok suvitenek, vhogy le kene szabalyozni oket.
elolapi panel is szobajohet, de vmi lapos kene, mert maskulonben nem fogom tudni becsukni a haz elolapjat..ilyet pedig meg nem lattam..
koszi -
BobChemistry
őstag
És hol lehet venni coolink potmétert Szegeden?
Mert én még nem láttam sehol! -
VladimirR
nagyúr
csak a pirosrol kapjak a tapot, mivel (ha jol tudom) attol, hogy nem mukodik a meres, az alaplapon a tusken meg nincs kimeno aram
viszont valoszinu, hogy a ledek is ellenallason keresztul kapjak meg az aramot (hacsak nincsenek sorosan kotve), mivel 12V sok nekik
lehet, hogy ezek kicserelesevel, es egy szabalyzoval, ugyesen megcsinalhatod, hogy semmit nem veszitenek fenyukbol
persze ha a ledek sorosan vannak kotve, akkor nem ervenyes amit mondtam -
greenface
aktív tag
1. Potiból nagyon min. 1W-os kell, de inkább több. 470 Ohm körüli legyen az ellenállása.
2. Ellenállás bekötése is jó megoldás, vegyünk egy-egy 20,33,47,60 Ohm-osat, 2W-osakat, pár forint csak, és keressük meg, melyik a pont jó nekünk. Ha nem akarjuk szabályozgatni folyton, tökéletes megoldás.
Potira/ellenállásra csak egy ventit kössünk! Ha többet szeretnén egyszerre szabályozni, akkor azt már feszstab IC-vel kell megoldani, irány a kereső, volt ilyen topic.
-
And
veterán
Ha nem szeretnéd hogy akár egy kicsit is elforgatva a potit a 0 ellenállású állapotból a venti leálljon, akkor inkább 3 nagyságrenddel kisebbet. A venti névleges feszültségre megadott áramától függően 100, 220, 470 Ohm, nagyobb áramfelvételű típusokhoz kisebb értékű kell. Továbbá érdemes megfontolni xedos hozzászólását a teljesítményről, mert a disszipáció simán lehet 1-2 Watt nagyságrendű, az ellenállások-potméterek pedig a megadott névleges legnagyobb teljesítményen üzemeltetve már nagyon forróak tudnak lenni.
[Szerkesztve] -
b.bone
senior tag
bementem egy boltba kértem 8cm-es ventit. csak kéken viláító ledes volt...
kénytelen voltam megvenni mert kellett egy sürgősen. viszont nagyon megtetszettde rettentő hangos a többi cucchoz képest
szóval ha közbeiktatok egy elleneállást (mellesleg mekkorát érdemes?) akkor a ledek is gyengébben fognak világítani? -
virtual
tag
Egyébként mekkora potit érdemes venni? pl: 100kOhm vagy milyen nagyságrendűt?
-
xedos
addikt
A potival vigyázzatok!
Ezek a ventik 2-3W-osak. Az átlag potik pedig kb 0.5W-ot képesek elviselni...
Csak fémházasat vegyetek! -nagyon melegszik!
Ezek már olyan árban vannak mint a coolink...
Érdemes megvenni hozzá az alu előlapot, abba csavarozva segíti a poti hűlését. -
andorpapa
őstag
És mit szóltok ahhoz, hogy vesz egy 500 Forintos Coolink potmétert, pillanatok alatt beüzemeli, és kedve szerint szabályozza a ventit.
-
törölt tag
válasz
BobChemistry #1 üzenetére
Az ellenállás és a potencióméter szvsz ugyanaz, azzal a különbségel, hogy a potméter állítható a két szélsőérték között!
Amúgy tényleg úgy kell, ahogy az előttem szóló mondta.
potméterrel, te állítod be, bár szerintem macerásabb -
hezso
aktív tag
válasz
BobChemistry #1 üzenetére
Elektro boltban, és úgy, hogy sorba bekötöd a piros vezetékbe(azaz a pirosat elvágod, és közbeiktatod)
-
BobChemistry
őstag
Hali vettem a mistralban 2 db állitolag halk ventit 2200rpm de meg igy is eleg hangos
ellenallassal vagy potmeterrel lehetne leszabalyozni 1500-1600rpm-re, hol lehet kapni 1iket másikat, ja és hogy kell csinálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- Samsung Galaxy A12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest