- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Az átalakítást illetően nincs sok választásod. A hatótáv növelése műszakilag háromféleképp lehetséges, ha a külső hatásokat (terepviszonyok, csatornafoglaltság, egyéb vételi zavarok) nem vesszük számításba:
a.) Adóteljesítmény növelése. PMR-ek esetén nem túlságosan járható út, mert drasztikus teljesítményemelésre nem leszel képes, ill. a megoldás erősen rontaná a készülék praktikusságát és hordozhatóságát.
b.) Vételi érzékenység javítása. Az előbbihez hasonlóan ez is áramköri módosítást jelentene, és ennél a módszernél fokozottan igaz, hogy nem tudsz óriásit lépni. A vevőfokozat adott, legfeljebb egy kiszajú előerősítő jöhet szóba, az meg ki tudja, mennyit segítene.
c.) Hatásosabb antenna használata. Nagyobb nyereségű és jobb hatásfokú antenna alkalmazása az előző két pont minden előnyét hordozza, viszonylag kevés hátránnyal. De a méret és mobilitás itt is csorbát szenvedhet.
A vételi érzékenység javításának kivételével különben minden módosítás sérti a PMR szabványt.
"Még az elvileg gyengébb teljesítményű 3000el [..]"
A szó szoros értelmében vett (adó-)teljesítményben nem lehet nagy különbség a PMR-ek között, a gyártók igyekeznek kihasználni az 500mW-os TX-power limitet.
#37: Nagyon gagyi rádiónak kell lennie egy vevőnek ahhoz, hogy 446 MHz-en fogja a CB-k 27 MHz-es forgalmazását. Persze mint tudjuk, épp lehetnek hibák a mátrixban, de szerintem inkább az a helyzet, hogy te a szokásos hibába estél. Ugyanis nem minden adóvevő CB, az csak a 27 MHz-es, PR27-szabványú adóvevők összefoglaló neve. Évtizedekig nem volt más elérhető 'közrádió' szabvány / sáv a népnek, csak a CB (illetve a rádióamatőr sávok, ha az ember vállalta a vizsga letételét és a hívójel megszerzését). Úgyhogy majdnem biztos lehetsz benne, hogy mégis csak PMR-eseket hallottál. A 'papagáj' téma is erősíti ezt a verziót, hisz az amatőrök szokásosan másfajta átjátszót használnak. Egy átjátszót meg eleve nagyon előnyös helyre szokás telepíteni, szóval egyáltalán nem biztos, hogy közel voltak. PMR (vagy PR27) esetén egy átjátszó jogszerűsége is erősen kérdéses, hogy finoman fogalmazzak, de úgy látszik, ez - egyelőre - nem sok vizet zavar. -
JohnJay
csendes tag
Ja igen...
Lehet hülye kérdés,de kiváncsi vagyok
CB rádiókkal lehetséges e olyan sávon beszélni hogy a PMRemmel halljam??
Mert vagy 2 éve keresőre állítottam és tisztán fogtam a 3,38-on rádiósokat,akik antenna hangolásról beszélgettek meg papagáj átjátszó beállításokról.A közelben senki nem PMRezett az biztos.Lehetséges hogy CBsek voltak?? -
JohnJay
csendes tag
Sziasztok!
Engem is érdekelne a PMR erősítése.
Mivel nem nagyon értek a belsejéhez, ezért inkább ha lehet nem szedném nagyon szét.
Valami egyszerűbb megoldást nem tudtok??Persze csak olyan mértékben átalakítani hogy azért kézi adó maradjon
2 Twintalker 4710 DCP-m van,és 2 TwinTalker 3000.
Még az elvileg gyengébb teljesítményű 3000el jóidőben tudtam beszélni az 5 kmre lévő haverral.De csak kikapcsolt zajzárral.Hogy ennél nagyobb távolságra tudjak beszélni,ezt nem lehet ugy megoldani hogy nem alakítom át a belsejét?? -
And
veterán
A 450 MHz-es régi NMT-rendszerű telefonoknak a nagyon közeli frekvenciatartományon és az alkalmazott FM-moduláción kívül elég kevés közük van a PMR-hez. Az NMT mégis egy mobilrendszer volt (annak minden előnyével és hátrányával), nem egyszerű szimplex adó-vevő rádiót takart. Természetesen egy NMT-telefon egyes alkatrészei vagy fokozatai (RF-alkatrészek, PA-modul, RFI-szűrő, antenna, audiófokozatok) felhasználhatóak PMR-hez, de olyan szintű módosítást, hogy 'fogok egy régi analóg mobilt, és PMR adóvevőt készítek belőle', nos ilyet elég nehezen tudok elképzelni.
-
Kori_27
csendes tag
Ja, és még 1 dolog... Az az ellenállás ott a telppel sorban... Igazából megmértem, és az értéke 2-3 ohm körül van, így meg én nem hogy a kimenő teljesítményt nézve, hanem semmilyen formában nem látom értelmét. Mindenesetre kisöntöltem, és ha van is változás nincs olyan műszerem, amivel a plusz tíz méter lefedettséget ki lehet mutatni
Szerintem az lehet így jó tesco-s márka lévén, hogy a tervezés végén kiderült, pártíz miliwatal túllépték az 500-at, és belehánytak egy ilyet... Fogalmam sincs mire lehetett jó...
Mindenesetre így is betiltották, úgyhogy mind1Ha esetleg lenne még tanácsotok, amit felhasználhatnék úgy, hogy kinézeti változás ne nagyon legyen, szívesen várok minden ötletet
*off-topic* Már sokszor hallottam, hogy a régi 450-445 MHz-es tartományban működő táskás mobilok átalakíthatók PMR sávú adóvá. Nekem is van egy ilyen működőképes telóm, és bárki ötletét szívesen venném, aki esetleg értene ilyesmihez... offtopic lévén akár privátban is írhattok, de mégis csakPMR téma, szerintem ide is jöhet. Előre is kösz mindent. ***
-
Kori_27
csendes tag
A szórásosat azt máshol olvastam, sorry. Másnak is vannnak hülyeségei, nekem is..
Az óta egy egésznapos kutatgatás után már én is jobban átlátom a helyzetet, úgyhogy az a része törölDe az antennás megoldás akkor is tökéletes, ellensúllyal még jobb az eredmény. Azóta haverral teszteltem, és TELJES SIKER
Most oda beszélek simán, zaj nélkül, erős beszédhanggal, ahova eddig még el sem adtam, és a másikat is csak zajzár nélkül, darabosan, érthetetlenül hallottam.(5-8 km gond nélkül!, 3km-re kiírt tesco-s gagyival, ami eddig még azt se tudta rendesen...) A hatótávot még nem mértem fel, de az eredetihez képest így is óriási a javulás.
Aki nem szeretné alapjaiban átalakítani a készüléket, annak tökéletes megoldást jelenthet egy még 5 kilóméterre lakó haver eléréséhez.
A hülyeségekért még1x bocs, tudod, jó pap holtig tanul, de ez más témában is így van
-
And
veterán
(Az a táppal soros 'ellenállás' biztosan az, aminek kinéz? Mert ebben a formában túl sok értelmét nem látom, de ki tudja..
"Ellensúly használata viszont "kötelezően ajánlott", mivel nélküle egyrészt az SWR érték (egyszerűbben antenna hatásfoka) is romlik, a szórás nő, esetleg más sávba is átterjedhet!!!"
Az SWR nem hatásfok, hanem illesztettség. Ha pl. antenna helyett 50Ω-os ellenállással zárnánk le az adófokozatot, egy SWR-mérő tökéletes illeszkedést, 1:1-es állóhullámarányt mutatna, mégse mondhatnánk, hogy az a lezárás jó hatásfokú antenna lenne, hisz az összes adóteljesítményt hővé alakítaná. Az pedig teljesen nonszensz elképzelés, hogy egy elhangolt antenna a betáplált energiát valamilyen módon 'más sávúra' alakítsa. Az antenna passzív szerkezet, nem kezd az semmit a beletáplált jel frekvenciájával. Vagy lesugározza - jobb v. rosszabb hatásfokkal -, vagy illesztetlenség esetén visszaveri egy részét a végfokozat felé.) -
Kori_27
csendes tag
Az előző hozzászólásomat folytatva, egy kis kísérletezés után hozzátenném:
Az ellenállást a telep és a panel között megmértemm értéke 2-3 ohm volt, ami szerintem elhanyagolható. Kivétel után a teljesítmény kissé nőtt, TESCO-s elem melegszik is
Persze ezzel is vigyázni kell, így hosszabb adást ne adjunk le vele (20-30 mp-nél ne nagyon többet), mivel az adóegység is túlmelegedhet.De ami fontos, hogy AZ ANTENNA A LEGJOBB ERŐSÍTŐ
Az antennával észrevehetően javult a vétel minősége, más még nem mondott véleményt az adásomról, de majd arról is írok, ha lesz. Ellensúly használata viszont "kötelezően ajánlott", mivel nélküle egyrészt az SWR érték (egyszerűbben antenna hatásfoka) is romlik, a szórás nő, esetleg más sávba is átterjedhet!!!
Ellensúlynak elég egy kisebb fémlemez (olyan 5-10 centis), amit az antenna aljához MINÉL KÖZELEBB helyezzünk el!!! Ezt a lemezt mindenképpen testre kell kötni, ehez elég egy vékony drótot ráforrasztani a lemezre, másik végét az akksi/elem negatív pólusához beszorítani. -
Kori_27
csendes tag
Tudom hogy elég halott topic, de remélem, kicsit fel tudom még éleszteni...
Nekem egy (persze betiltott
)Tesco Technika TA-719-esem van. A hatótávval alaphelyzetben sem volt sok gondom, belvárosi viszonyok mellett is egész korrekt cucc.
3 km-es ajánlott lefedettségével tudom, hogy csak gyerekjáték. És ez egy ideig meg is felelt nekem... Aztán felébredrt bennem a szerelő ösztön és nekiálltam gyorsan szétkapni.
Mivel erről a típusről egyáltalán nem találni tapasztalati leírást, észrevételeimmel remélem, segíthetek más olcsó gagyik tulajdonosain is.Ami szétszedés után egyből feltűnt, hogy a telep kivezetése egy ellenálláson keresztül csatlakozik a panelra. Ez szinte tuti, hogy a teljesítmény korlátozását szolgálja, érdemes vele kísérletezni, más egyszerű modellekben is előfordulhat, és egyszerűen kiiktatható.
Ezt a módszert viszont csak megfelelő körültekintés, mérés után alkalmazzuk, hiszen az ellenállás kizárásával el is füstölhetjük az elektronikát...Én a tuningot egy nagyobb antennánál folytattam. Kis keresgélés után rmefgtudtam, hogy a 440 MHz-es "mágnestalpas" Autó-Antenák teljesen megfelelnek e célra. Találtam is egy egyszerű leírást, amit kis munkával egy vastagabb acéldrótból is megalkothatunk.
Ez egy 5/8-os antenna, alján egy 1menetes tekerccsel, emit szadizva állítgathatjuk az antenna frekijét. Én persze a mágnestalpra csavarható anyát lehagytam, saját megoldást használtam.
http://users.atw.hu/pmr/5-8-os_antenna_elemei/image001.jpg(Én ebben elég kezdő vagyok, és fogalmam sincs az antennagyártásról, csak megsináltam amit írtak a neten, hülyeségekért sorry
)
Az első megoldást építettem meg, ellensúly nélkül ugyan, de valami enyhe javulást így is tapasztaltam. Az antennát kibővítését hamarosan befejezem, aról még majd írok.DE! Mindenki csak BNC aljzatról beszél, és nem is alaptalanul... De aki PMR-t szeretne, vagyis HORDOZHATÓ, KÉZBEN ELFÉRŐ eszközt, annak megoldást jelenthet legújabb agymenésem eredménye.
A rádió alap "csonk" antennája szinte mindig egy egyszerú rugó, design-os gumicsőbe dúgva. Ha viszont a gumicső tetejét kilyukasztjuk, abba az antenna szárát könnyen, stabilan beledúghatjuk, és rugó lévén az erintkezés garantált. Így eszközünket bármikor kibűvíthetjük egy 40-50 centis antennával, minden forrasztás és aljzat nélkül.Remélem, ezzel a kis regény hoszúságú szöveggel tudtam segíteni, ha valaki esetleg olvassa még a topicot, lécci ÍRJON!!!
-
Mic ACE
aktív tag
Kissé halott topic-ba, írtál úgy látom
. Igaz én is kissé késve válaszolok. A modellt nem ismerem, de ránézésre bütykölhető antennájúnak néz ki. Egyébként, ha belterület alatt várost értesz, akkor nem hogy 2, de még 1 km távolságot se remélj. A PMR nagyon érzékeny a tereptárgyakra, ha vizuális rálátásod van a másik beszélőre, akkor van egyedül garantált siker.
-
calambo
csendes tag
helló 2-hete vettem 2 Motorola TLKR-T7 es rádiót valakinek van valami ötlte vagy tapasztalata erről a tipusról pl tuning vagy csatolható antenna??? Az igazság az hogy belterületen még 2-km-t sem nagyon tud, viszont én meg tizenöt km-terről adókat is hallo
-
gyuszy
csendes tag
sziasztok.érdeklődni szeretnék hogy tényleg igaz hogy tv antennával is lehet pmr-ezni,aki tud valamit az kérem írjon,
-
bbchris
senior tag
Huppsz , és te akarsz tuningolni ?! Na ha szétszedted a kütyüt akkor látsz benne az antenna közelében egy nagy téglalap alakú fényes alumíniumszínű burkolatot , na az a tuner . És arra kell az árnyékolást a BNC-nek a külső felét azaz nem a közepén levő csöcst ráforrasztani , a melegpontra azt meg oda ahová a gyári antenna csatlakozik a panelra na oda kell a BNC-ben belül levő csöcst ráforrasztani .
-
Kbkoko
csendes tag
Hát egen, bár ha nincs kedves megbontani a kütyüt, akkor azé' csak jó vmire...
Ha tudnám melyik a tuner, már rég rajta lenne az árnyék.
De sebaj, mert van egy Kolos-os haver, aki azért konyit ezekhez a dolgokhoz, és neki adtam el a pmr(TT3300)másik felét(merhogy párban volt), és ha ö nem szedi szét, és csinál belöle erömüvet, akkor én is megeléxem azzal ami van
Kössz a tippet! -
bbchris
senior tag
Nos ez a külső tekercs ez lóf*sz magyarul , mert ha kb 4-5 méternél hosszabb a kanóc akkor már sok a veszteség . Inkább BNC az nekem is bejött . Most kb olyan 10km-re tudok vele dumcsizni . Nálunk amúgy is sok a hegy és nem igen megy messzebre . De vannak emberkék akik fehérvárról eldumcsiznak az ország másik felére , de szerintem nem 500mW-al . A BNC meleg pontját (középsőt ) az antenna kimenetre az árnyékot pedig a belső tuner árnyékolásra forraszd rá . JA és ne végezz gány munkát mert akkor nem lesz jó . Külső antenna az pedig úgy lehet hogy keresel egy rajzot és megnézed hány Megahertz és abból osztod vissza .
-
Kbkoko
csendes tag
Ismét meghajlok elötted
Köszönöm
Mostmár biztos, hogy BNCsitem egy szép napon.
De azt azért megkrdezem még, hogy az vajon ront-e a tejlesitményén, ha az áramot nem az eredeti csatlakozon vezetem, ami egy ~3mm széles fém lapocska volt, az elem csatlakozo hosszabbitása, hanem számitógép belsejében futó(HDD lámpa, reset gomb...)madzagon vezetem?
Köszi -
And
veterán
Ez lényegében ugyanaz, mint az egyik előző linken leírt BNC-alj beépítés ''mod'', csak ehhez nem kell a készüléket átszerelni. Ilyen kivitelben ugyanúgy kell hozzá egy külső antenna, amivel ez az oldal nem foglalkozik.
''Vajh ez is 75 ohm os koax?''
Ez _is_? A másik modnál mindegy volt, úgyis mindkét vége rövidre volt zárva, inkább a mechanikai felépítése és a hossza volt fontos (egy darab vastag, flexibilis huzal volt az, semmi több). Ennél meg célszerűen 50Ω -os kábelt illene használni, mivel egy - a rádiózásban használatos - illesztett antenna is hasonló impedanciát, terhelést képvisel. A meleg (belső) ér leágazási pontjának változtatásával elvileg a forrásimpedancia változna (így a használható koax hullámimpedanciája is módosítható volna), az a tekercs autotranszformátorként is működik, de ebbe ne menjünk bele.. Reméljük, hogy jó helyen van az a leágazás. Azt írják: ''[..] de arra ügyelni kell, hogy nem mindegyik csatlakozó alkalmas 400 MHz feletti jelek átvitelére.'' A fotókon több centiméter hosszan fityeg az önmagában elég illesztetlen, visszaverődéseket okozó csupasz belső ér és az árnyékolás (annyira nem vészes ugyan), de a csatlakozó fajtája miatt jobban aggódnak..
Légrés: biztos a távolság, elvégre nem a legvékonyabb huzalból van tekercselve. Olyan antennát használhatsz utána, amilyen jólesik, de ez a tekercses kicsatolás messze nem olyan korrekt és jó hatásfokú, mint a beépített csatlakozó lenne. Cserébe viszont elég praktikus. -
Kbkoko
csendes tag
Hello!
Most találtam egy másik tunningot, ettöl ujra megjött a kedvem:
Bővebben: link
Csak hát megint a kérdések:
Vajh ez is 75 ohm os koax?Vajon a kax bnc-s végére bmilyen nagy antennát lehet szerelni?
A légrés a két menet közti távolság vajon?
Kösszi -
And
veterán
Leginkább az amatőrrádiós börzéket javasolnám megnézni, ott csupa ilyen dologgal lehet találkozni. Most hétvégén volt az egyik legnagyobb Csepelen, nyáron különben sajna nemigazán tartanak ilyeneket. Infók: Bővebben: link, Bővebben: link, esetleg HAM-bazár (RT-szerkesztőség), én tőlük szereztem anno, igaz az TNC-s volt: Bővebben: link. Drágán kapható a Conr@dban, profi rádiós boltokban is, esetleg olyan helyeken, ahol 433 MHz-es távirányítókkal is foglalkoznak, pl. biztonságtechnikai boltokban.
#15: Ha a ''rádió-rendőrség''rajtakap (ami elég valószínűtlen), akkor mindegy, hogy mi van rajta, mert a csatlakozó megléte sem szabályos egy pmr-en. Egyébként nem kötelező a nudliantennának rajtalenni, úgy tudom az antennának hivatalosan fixen rögzítettnek és körsugárzónak kell lennie. Persze többméteres nagynyereségű körsugárzókkal sem mászkál senki..
#16: ''Azt a westeles végfokos dolgot megnézzük..''. Ilyenekhez csak adatlap, megfelelő műszerek (-> #12) és tudás birtokában érdemes hozzákezdeni. A ''laikus'' kérdésre: a végfokot kialakíthatják diszkrét tranzisztor(ok)ból is, ezzel igen sokat el lehet pöcsölni, mire jól beállítják, bár FM-üzemre talán egyszerűbb. A jobban integrált cuccokban hibrid IC is lehet a végerősítő (PA-) modul, végsősoron ezek is integrált tranzisztoros fokozatokat tartalmaznak, kapni is lehet ilyeneket (nem olcsók). -
Kbkoko
csendes tag
Ja pont most néztem, hogy mennyibe kerül az alan 456r
(merthogy annak lefelé is lehet szabályozni a teljesitményét, ha kis táv.ra kell)
Marad a sufni tunning.
Azt a westeles végfokos dolgot megnézzük.., van pár régi bunkofonom.
Laikus kérdés, nem röhög:
a végfok tul. képpen ic-böl van? -
Kbkoko
csendes tag
Ja és még vmi:
Annak vajon van elvi akadálya, hogy mindent BNC sitek?
Ugy értem, hogy rakok a Pmr-re egy aljzatot, a ''nudli''ra egy dugaszt, meg ha megcsinálom, akkor a sufni tunning antennára is egy dugót.És ha veszek normál antennát, és mondjuk jön a rádió-rendörség, akkor szép csöndben kicserélem a nudlira, és vigyorgok, mint rohadt tök az oltetön?
Ez igy megoldható? -
bbchris
senior tag
Valami elektronikai boltban kapsz ilyet . Nekem van egy ALAN 421 és egy ALAN 456R típusú kézirádió . A tuningot a nagyok azt hiszem a régi westel telefonok végfokából kreálják ha jól tudom . A 456R-es ALAN már alapból ha jók a viszonyok elszól úgy kb 10km-t is , na persze nem házak közt .
[Szerkesztve] -
keri
csendes tag
Egy normalis PMR-el 2-6km-re lehet radiozni a terepviszonyoktol fuggoen.
Mondjuk epuleten belul a 100m sem jon ossze mindig, a 6km pedig ugy jott ossze, hogy en egy toronyhaz tetejen voltam haverra pedig szinte optikai ralatasom volt, tehat semmi akadalyozo tenyezo nem volt.
Olcso PMR-ek anyira gagyi aramkorrel rendelkeznek hogy nem tudjak ezt a 2-3km-es ajanlast, en 25ert vettem darabjat, de mostanabn mar 15-ert is meg lehet kapni ugyan ezt, ennel olcsobban csak gagyit kapsz.
Radio eseten fontos a vevo erzekenyseg, tobbnyire a gagyik ezen a teren gyengek, mert radio adot eleg egyszeru epiteni barmekkora teljesitmenyut.
Antennanak egy 5/8 lambdas antennat celszeru hasznalni, mert ez nem gombsugarzo, hanem laposabb szogben sugaroz korbe, igy jobban fokuszalva van az ado energiaja. Ez az antenna amugy meg nem is tul nagy igy lehet hasznalni keziradiohozm de ellensulyt erdemes hasznalni, azaz rez, vagy ezutozott rezhallot, lemezt a testre forrasztani, vagy nagy feluleten a kezeddel erintkezesbe hozni mert akor az egesz tested ellensulykent viselkedik.
Rendes radiok ezert keszulnek fem hazbol, de olyat 50rugo alatt nem nagyon kapsz, na meg ahoz engedely is kell mar, de ilyennem en mar beszeltem a Koszegi kilato es Budapest-Harmashatarhegy kozott 145Mhz-n...igaz 10W-al kuldtem meg es egy 12V-os riaszto akkumlatorral taplaltamde kezbol...illetve hatizsakbol mukodott
Ja tuning...legegyszerubben ugy tudsz teljesitmenyt novelni, ha megemeled a tapfeszultseget. Ha 3ceruza ellemmel mukodik akkor kb 6V-ra novelheted, de gagyi eseten van esely az elfustolesre, mindenesetre ne beszelgess tulsagosan sokaig igy, az enyem az egeszen jol birja a tartos 5V-ot a 4,5V helyett, de csak azert adok neki 5V-ot mert a 7805-os icvel ezt a legegyszerubb megoldani motor 12V-jarol.
A masik megoldas ha rendesen behangoljak a vevot, igy erzekenyebb lessz a gagyi cuccoknal nem szokas, de ezt csak hozzaerto tudna megcsinalni, de nem fogja neked ugysem megcsinalni senki mert nagy szopas az egesz, es nem art hozza egy szkop, meg jelgenerator, ami kisebb vagyonba kerul.
Sok sikert! -
tobsa
tag
Bocsi,de én csak kb. 1km-re szeretnék beszélni a haverral.
-
szelidorzo
aktív tag
Én a helyedben csodát nem várnék ettől az egésztől!!!!!!
az átvitel még függ az időjárástól is (nem is kicsit)
mivel ez már aránylag magas freki (UHF) szeret egyenes vonalban terjedni. egy VHF amatőr sávban üzemelő rádióval jobb eredmény érhető el 140 mega s környéke.
bár a rádió sem 5000 forint.
de azért egy ilyen gyerekjátékkal ne akarj 10 Km-t átbeszélni -
And
veterán
Ezt írják: ''A belső réz magra tekerjük rá a szigetelő fém hálót és forraszuk össze a maggal. Ez lesz az antenna vége.'' Ha jól értem, akkor a kábel mindkét vége rövidzár. Gyakorlatilag ez nem más, mint egy olyan negyedhullámú sugárzó (monopólus), amelynek a fizikai (valódi) hossza megegyezik az elektromos hosszával. A rövidülési tényező miatt ez csak nagyjából igaz, de ezt most hanyagoljuk
. Az elektromos hossza a nudliantennának is valszeg. ugyanekkora, csak az fel van tekercselve, ahogy az a TT-6000 -nél látható: Bővebben: link. Ez önmagában is adhat valamekkora javulást, de e megoldásnál szvsz. sokkal célszerűbb a bnc-aljzat kialakítása, mert arra utána olyan antennát köthetsz, amilyet akarsz (irányítottat elvileg nem szabad). A 70 cm-es amatőrsávra és környékére létezik készen kapható bnc-s gumiantenna, az használható a pmr-rádiókhoz is.
-
tobsa
tag
Leírhatták volna egyszerübben is.Én attól félek ha szétcseszem a rádiót,vagy elromlik vagy nem változik a helyzet.Azt még konkrétan nem írta le senki,hogy hány %-os hatótávolság növekedést lehet így elérni,mondjuk sík terepen.
[Szerkesztve] -
Kbkoko
csendes tag
Helo!
Én is érdekelt vagyok az ügyben, csak nekem már el lett magyarázva, hogy a Pmr-ek ''nudliantenájával''(by And) nem megyek semmire.
DE:
Én is láttam ezt: http://www.geochallenge.hu/pmr/tuning/tt3000_bnc/index.htm
Csakhogy nem értem.Ha vki fel tudna világositani, azt megköszönném!Nagyon!
A Koaxos antenna rádiófelöli része ok(a külsö fémhálót is hozzáforrasztom a maghoz, az ok), de a végével mi van?
Segitség!
Kösz -
szelidorzo
aktív tag
Ezek a kütyük tele vannak smd alkatrészekkel, ezeket sima pákával ne kisérletezz forrasztani (ugy sem sikerül)
egy adóteljesitmény növelése nem ily egyszerű.
munkapontokat stb kéne számolni alkatrészek ismeretében.
amit irtam h koaxos antenna azt takarja, hogy a rádió kimeneti pontját és az antennát koax kábellel kell összekötni (nem mindegy, hogy 50, vagy 75 Ohmos!
az antenna méretezése hozzá is szép feladat!
mondjuk kell egy 1 négyzetméteres fémlap ez lesz az ellensúly (föld)
erre kell ettől szigetelten a botantenna aminek hossza függ a frekvenciától kb 420 mega, s a botantenna vastagságától, bár ez kevésbé lényeges ilyen teljesitménynél.
minnél magasabbra van elhelyezve az antenna annál nagyobb távolságot lehet áthidalni.
(5 méternél hosszabb koaxot nem érdemes használni ilyen kis teljesitmény mellettt a csillapitása (veszteség) miatt.
esetleg lehet YAGI antennát is használni ennek tervezése s kivitelezése itt hosszadalmas lenne. Ekkor viszont nem körsugárzó lesz hanem irányitott az átvitel. -
tobsa
tag
válasz
szelidorzo #4 üzenetére
Köszi a segítséget,de én valami konkrétabb tuningra gondoltam pl.a panelon poti állítás,ellenállás csere stb.
Ezt /http://www.geochallenge.hu/pmr/tuning/tt3000_bnc/index.htm/ a koax-os antannát ismeri esetleg használja valaki? -
szelidorzo
aktív tag
Ez az antenna kérdés nem oly egyszerű dolog!
az hogy kétszer akkora még kevés.
Lényeges szempont a talpponti impedancia is. jobb hatásfokot pl nagyobb felületű fémlapra helyezve az antennát lehetne elérni, csak nem mindegy milyen koaxal kötöd össze az uj antennát a rádióval, s ebben az esetben már az egész rádiód nem lesz kézi rádió.
Szal lehet teljesitményt növelni végfok cserével, tápfeszemeléssel, hatótávot jobb antennával (koax hossza is lényeges, mert csillapit).
Komoly elektronikai ismeretek nélkül az eredény igen kétséges, ráadásul a hirközlési felügyelet nem dijjazza. -
And
veterán
Hi! Ha úgy gondolod, hogy a saját antennáját meghagyva sokat számítana a teljesítmény tuningolása, akkor szerintem inkább hagyd úgy ahogy van. Több Wattra is növelhetnéd a kimenő powert, azzal a nyúlfarknyi - rossz hatásfokú - antennával a hatótáv jelentősen nem növekedne, jól beépített terepen meg főleg nem. A teljesítményt különben leginkább a hardver maga korlátozza: behatárolt tápfeszültség (kettő v. három ceruzaelem), ill. a limitált képességű végfokozat. A legjobb ''tuning'' egy normális, illesztett antenna lenne, de annak szép méretei lennének, ill. fix telepítést igényelne. Általában a vevőrész érzékenysége sem mérhető össze egy kifinomult adóvevőével. A készülék ilyen célú módosítása mellesleg azt eredményezné, hogy a rádió többé nem lenne PMR, mert a szabványnak éppúgy része a fixen beépített (körsugárzó) antenna, ill. a limitált kimenő teljesítmény, 0.5W. ((Jó szokás szerint persze sokan nagy ívben tesznek erre..
))
-
tobsa
tag
Sziasztok! Most vettem egy TwinTalker 3500-ös PMR adó-vevő készüléket.De a hatótávolságával nem vagyok megelégedve.Esetleg tuningolással meg lehetne növelni.Láttam valamilyen antennás tuningot de nem nyerte meg a tetszésem.Én olyanra gondolok,hogy a panelon valamit állítani vagy kicserélni,esetleg a szervízmenüben állítani rajta.Tudom ezek nem egyszerű dolgok,de hátha valaki ért hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- DOOM - The Dark Ages
- Milyen egeret válasszak?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Starlink
- Robotporszívók
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- Csere-Beszámítás! MSI Katana GF66 Gamer laptop! I7 12700H / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest