Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Helló Spidee!
"Suliba, automata mosógép működését kéne megtervezni S7-s PLC-ben."
Ipari mosógépről van szó, vagy megint egy olyan sulis példa, amihez hasonló nem fordul elő a gyakorlatban. Automata mosógépbe sohase tesznek PLC-t, mert pl. a PLC árából már eleve több mosógépet is lehetne vásárolni. No mind1. A feladat szempontjából ennek végülis nincs jelentősége (csak a gyakorlati jelentőségén ront sokat)
Nem írtad milyen S7-ről lenne szó. 200, vagy 300/400? Nagyon(!) nem mindegy!"Nem tud nekem valaki egy kis segítséget nyujtani?"
Szerintem többen is hajlandóak itt erre. Ha a segítségnyújtás az, hogy helyetted kell megcsinálni a feladatot, akkor lehet hogy kevesebben
-
Spidee
senior tag
Sziasztok!
Suliba, automata mosógép működését kéne megtervezni S7-s PLC-ben.
Nem tud nekem valaki egy kis segítséget nyujtani? -
lbalazs
csendes tag
PLC-hez konyító ifjat keresek a következő feladathoz:
1 aszinkron motor + 1 jeladó + 1 Omron PLC elemekből álló rendszer. Szeretném valami közérthető PCs platformról programozni és működés közben a pozíciókat begyűjteni. Nekem a Matlab lenne kényelmes, de nem ragaszkodom hozzá. A Windows-hoz se. Némi pénzt fel tudok ajánlani, de nem sokat, mert nem kötőgép lesz. Szakdolgozat témának viszont talán nem rossz, mert, ha technikailag nem is nagy bravúr, maga az alkalmazás egyedi és érdekes. Akit érdekel, írjon a balazs [kukac] cogpsyphy [pont] hu címre.
Üdv: lbalazs -
MC Pite
veterán
Amiket kinéztem a Step7 project létrehozása, S7 PLC prog folyt. A mi a PLC-t elsőkörben vhogy nem vettem észre, ezt már olvasom is. Az S7-300 programozásos pdf-et most talátlam meg mert a letölthető doksikat nem néztem meg; ez is jó lesz. Igazából a mi a plc és az utóbbi doksi közé vmi tanítós/szájbarágós jellegű dolgot képzeltem el eredetileg amit kerestem; de már ezekkel is előrébb vagyok, köszi!
A 73 oldalas ilyesmi lehet; nem találtam, de így hogy 73 oldal ez alapján a tanfism.pdf lehet; köszönöm!
-
Szirty
őstag
Helló MC Pite!
Topic elejét átfutottam, keresgélés közben találtam ide is, de még mindig nem találtam meg amit igazán keresek: gyorstalpaló PLC-kről.
Te vagy kb. a negyedik itt aki ezt kérdezi. Minden előtted kérdező (szerintem) megkapta a választ.
szirty oldalát is böngészgetem, itt nagyjából láttam felsorolva a különbségetket a PIC és PLC között, anyagot viszont nem találtam még.
Akkor valószínűleg én már nem tudok neked segíteni. Az oldalamon kb 500 oldal (saját) doksi van, amely minden egyes betűje erről a témáról szól.
A linkek között további kb. 10-15000 oldal doksit találsz. S7 200-ról speciel komoly rendszer szintű leírást is. Szakdolgozatok is vannak. Nagyon(!!) szájbarágós doksik is vannak. Sőt, van kimondottan PLC programozásról (S7-200) két órás tanfolyam, magyarul, 73 oldalban. Ha ez nem "gyorstalpaló" akkor nem tudom mit nevezzünk annak.
És persze ezen kívül sok idegen nyelvű leírás is van...Sajnálom. :[
-
MC Pite
veterán
Üdv!
Topic elejét átfutottam, keresgélés közben találtam ide is, de még mindig nem találtam meg amit igazán keresek: gyorstalpaló PLC-kről.
GAMFon PICet már programoztam, Festoból sajnos csak a pneumatikus képzésen estem át, viszont most egy álláshoz kellene; és nem szeretek nulláról indulni... szirty oldalát is böngészgetem, itt nagyjából láttam felsorolva a különbségetket a PIC és PLC között, anyagot viszont nem találtam még.
Siemens rendszerű PLC-kkel lesz dolgom, nemsoká pontosabbat is tudok, addig is S7 projektekről olvasgatok amit találok...Tudtok ajánlani vmi oldalt/doksit ahol átfuthantám PLC-ket és programuzásukat? Megköszönném!
-
Szirty
őstag
Hali Reity!
A könyvtárban 10 file van, INI, DIR, S5D, SEQ kiterjesztésűek.A kérdés, h ezt mivel tudom megnyitni, és hogy tudnám átfordítani Siemens S7-200-ra?
Ez valóban S5 program lehet.
Megnyitni Step5-tel vagy S5W-vel tudod.
S7-200-ra átforgatni meg kézzel. Vannak konverterek, de azok S7-300/400-ra forgatnak (azokhoz az S5-nek több köze van mint a 200-hoz).
Esetleg ha elküldöd nekem, visszaküldöm PDF-ben vagy TXT-ben ha meg tudom nyitni... -
Reity
csendes tag
Sziasztok!
Elkezdtem olvasni a fórumot, de nincs időm végigolvasni....
Lenne egy kérdésem!
Van egy állítólag Siemens s5 PLC programom, de magnyitni nemtudom semmivel.
A könyvtárban 10 file van, INI, DIR, S5D, SEQ kiterjesztésűek.A kérdés, h ezt mivel tudom megnyitni, és hogy tudnám átfordítani Siemens S7-200-ra?
Nagyon sűrgős lenne! Legalább a megnyitása, h meg tudjam nézni, és átírni.
Igaz Siemens-hez nem volt még szerencsém. De valahog megoldanám, de ha valaki az átfordításban is tudna segíteni.......Ha nemgond, lenne még kérdésem, de előbb látnom kéne a programot!
Előre is köszi mindent! -
Kkocos
tag
Hat ezt a komponalast mar en is vegeztem ,nem feltetlenul szukseges hozza zenei jartassag, ritmuserzek nem art igaz, ami uj volt az utobbi idokben ilyen teren az az, hogy megproblatak automatizalni a komponalas reszet is, hogy ne keljen hosszu orak eltolteni a zenet atrakni latvanytechnikaba. Nah most ha raneztel a linkre (erre), ez mar automatan mukodok, jelenleg en csak 2-ot ismerek, deh nem kizart hogy tobb is van. Az automatizalt latvanytechnika persze nem eri utol a muveszt, csak ne feledjuk el, a muveszt csak leutanozza valaki, aki ert ugy ahogy a technikahoz is. Lassan azert ki lesz az dolgozva hogy legalabb az utanzas mukodjon rendesen automatizaltan. Mellesleg a legnehezebb a nem elore rogzitett musorral van, ebbol csak harangjatekot ismerek, ami ezt kepes, de oda feltetlen tehetseges zenesz kell.
Az elore rogzitetnel meg nincs ilyen problema, hogy te teneked keljen gurizni a zenevel, inkabb automatizalnam. -
Szirty
őstag
Hali Kkocos!
azert MIDI hogy egyenesen meghalgathato legyen, nem kell "ujrakomponalni" a zenet,
Egyébként amennyire tudom az ilyen zenére működtetett látvány-vezérlések úgy működnek, hogy egy arra alkalmas tehetséggel megáldott egyén előre "megkomponálja" a látványelemek mozzanatait. Egyszerű időkvantálásos módszerrel pillanatról-pillanatra előre rögzíti, hogy a zene melyik látványelemének miképpen kell működni ez a zene adott pillanatában. Így létrejön egy "látvány kompozíció" amit már csak le kell játaszani a műsorban a zenével együtt.
A látványért felelős vezérlésnek így csak az a feladata marad, hogy pontos szinkronban maradjon a zenével és kövesse az előre rögzített teendőket...Azt gondolom, hogy ha a műsor látványelemeit megfelelően tehetséges illető készítette, akkor azt automatikus módszerekkel nem lehet sem felülmúlni, sem megközelíteni (ha nem így lenne, akkor kiváló képességű zeneszerző, festő és szobrász stb. programok léteznének).
Persze ha nem előre rögzített műsorhoz kell a látványelemeket vezérelni, akkor más a leányzó fekvése... -
Szirty
őstag
Hali murena!
Valaki nem tudna adni egy tk-t siemens s7 programozásáról.
Nem tudom mi a tk, de ha leírást keresel meg infókat, akkor ajánlom a 4-el ezelőtti üzenetem itt a fórumon. Kb. ugyanezt kérdezték és telelinkeltem azt az üzenetet.
Mert csak annyi bajom van azzal ami van hogy angol nyelvű.
Na de milyen S7? 200, avyg 300/400? Mert alapvető eltérések vannak.
S7-200-hoz pl. sok száz oldalas tanfolyam, meg teljes mélységekig lemenő rendszerszintű dokumentáció van, méghozzá magyarul (az oldalamon a linkek között rálelsz).Amúgy elárulok egy titkot én mint külső szemlélő.az lesz a legjobb programozó(automatizálás) aki nem csak megirja a programot de tudja is hogy mihez csinálja és hogy annak a valaminek mit is kéne csinálnia.
Hát máshogy nem is lehet...
Én a munkám során rengeteg idióta programozóval találkozok.
Ilyenek sajnos az élet minden területén előfordulnak.
-
murena
csendes tag
Valaki nem tudna adni egy tk-t siemens s7 programozásáról.Mert csak annyi bajom van azzal ami van hogy angol nyelvű.Elvileg az nem gáz csak nagyon tudja zsibasztani az agyam.Amúgy elárulok egy titkot én mint külső szemlélő.az lesz a legjobb programozó(automatizálás) aki nem csak megirja a programot de tudja is hogy mihez csinálja és hogy annak a valaminek mit is kéne csinálnia.Én a munkám során rengeteg idióta programozóval találkozok.Tisztelet a kivételnek.
-
Kkocos
tag
Elosokorben kosz
Deh azert analog szurovel megoldhato, en vezettem le ezt a munkat (csak informativ, ha nem ertesz romanul) ahol egy "gyerek" igy ma' megoldotta. Mondtam hogy problemaja van a magas frecvenciakkal. Akkor real-time csak a PC? Megoldhato, valoszinuleg csak: vidoz ma' az elejen ugrik, me' nem stabil. DOS elbirja, csak az on-line LAN-os, esetleg GSM modulos komunikacio-val gyulik meg a baj! Megoldhato azert! Microkontrollerel ezken kivul meg az ero reszevel is bajban vagy.
Nem a hagyomanyos uton lenne elado, ismerem a ceget aki ilyeneket "epit" (lenyegeben kivitelezo, megveszi a kesz prjectet es megepiti)
A gyakorlati problemak egyszeruen megoldhatok! Lenygeben a skotduda elven (asszem hasznalhato a hasonlat), magasnyomasu tartalybol, tobb vezerelt kimenettel (diferencialt es/vagy normal (nem tom hogy mondjak neki) szeleppel)
Nah most akkor PLC, lenyegeben csak azert nem eleg 1szerunek tunt elsokorben, azert MIDI hogy egyenesen meghalgathato legyen, nem kell "ujrakomponalni" a zenet, ha raal a fuled meg tudod mondani hogy jol "szol" majd! Annyira nem draga, nem en fizetem ki, csak nagysegrendileg kell hogy passzoljon
Igy ma' nem annyira nagy visziszdasz, azert 10xhogy foglalkoztal vele, ha van meg jo 5leted en szivesen meghalgatnam (itt vagy priviben)
-
Szirty
őstag
Helló Kkocos!
Valaki csipobol meg tudja mondani hogy MIDI lejatszo (ez a vesszoparipam) megoldhato e S7-315-tel?
Röviden: Nem.
Hosszabban: Mindenféle varázslatokkal igen. PLC-hez vannak CP-k (kommunikációs processzorok) amik tudnak RS232-t, RS422-t, stb. Ezeket vagy be tudod úgy állítani hogy képesek legyenek fogadni MIDI kommunikációt, vagy nem, még sosem probáltam.
Eleve maga a MIDI rettenetesen távol áll a PLC-től. Lényegében olyasmire akarod használni a PLC-t, amire nem való. Megoldható ugyan, de nem gazdaságos. Hiszen egy említett CP kártya 200e körül van, egy CPU 300-400e, egy analóg kártya 100e körül (ebből több is kellene ahoz amihez használni akarod).De van itt más probléma is (szerintem). Digitalizált hangból (hullámformából, amilyen az MP3, a WMA, a WAV, a CD lemez stb) MIDI adatfolyamot csinálni olyan mint papíron lévő kézírást TXT-be vagy word doksiba konvertálni (karakter alapon). vagyis igencsak reménytelen.
Még ha nem is lehetetlen teljesen, de hangfelismerásre van szüksé. Hiszen a MIDI egyáltalán nem tartalmazza magát a hangot, csak azt, hogy mikor, mennyi ideig melyik hangszer melyik hangjának kell megszólalni. Persze egy egyszerű dallam hangmagasságait nem olyan nehéz felismerni programból (a hangszínt már keményebb dió). De véleményem szerint FFT legyen a talpán, amelyik képes egy zúzós gitárszólóból korrekt MIDI filet gyártani real time!A PLC analóg bemenetével történő zene digitalizálás szintén felejtős, mivel a PLC analóg bemenete inkább mérésre való, nem hullámforma digitalizálására. A ms nagyságrendű mintavétellel legjobb esetben is 200-500Hz hangokat tudnál digitalizálni, ami meg hol van még a sok kHz-től ami a zenében előfordul?..
Az FFT sem képzelhető el PLC szoftverrel, hiszen FFT-hez gyors CPU kell, de inkább DSP (signal processor). Nem mindtha nem lenne gyors proc. egy PLC-ben, de a felhaszálói programot nem közvetlenül hajtja végre. A Ciklus idő ms nagyságrendű (FFT-hez meg us-ek kellenének). Persze nem elképzelhetetlen egy funkció modul ami éppen ilyen transzformációra való, de nem tudok róla (persze attól még lehet) de ilyen felhasználása a PLC-nek szerintem nem épp gyakori.Szerintem is inkább PC-s megoldás felé mozdulj el.
Ha pedig kereskedelmi forgalomban elfogadott eszközt akarsz létrehozni, akkor inkább mikrovezérlőben gondolkozz.Egyébként meg egy sor gyakorlati probléma is fel fog merülni ha valóban belevágsz. Pl. hogy a szivattyúk állás közben (akár két zenei ütem között is) elengedik a vizet, így indulás után a vízsugár késlekedni fog, amit biztosan észre lehet venni. Továbbá hogy a nem térfogat kiszorításos elven működő szivattyúk által szállított mennyiség és nyomás nem áll egyenes arányban a szivattyú forgatási sebességével, stb. De persze ezeket a gondokat ki lehet küszöbölni.
-
Kkocos
tag
Kerdesem lenne!! Valaki csipobol meg tudja mondani hogy MIDI lejatszo (ez a vesszoparipam) megoldhato e S7-315-tel? Bovebben itt
-
Szirty
őstag
válasz
#93966848 #329 üzenetére
Hali Jimanszky!
Örülök,hogy van ez a topik,mert érdekelne a PLB vezérlés.Igaz látom,hogy itt PLC-ről van szó,de gondolom az is hasonló hozzá.
Én sem hallottam még PLB-ről. (Google sem talál ilyet
Szóval kérlek benneteket,ha van valami anyagotok,csak úgy nagyjából,hogy valamennyire értsek a vezérléshez,bombázzatok itt a fórumon vagy vegyetek fel msn-re!! Nagyon szépen
Nos MSN-em nincs és amíg rajtam múlik nem is lesz
De gyere be IRCNeten az #assembly.hu csatira ha csetelni akarszHa nincs IRC kliensed, akkor itt egy webes CGI-IRC cím. Channelt átállítod "other"-re és beírod hogy #assembly.hu.
Esetleg ajánlom a web oldalam. Azon belül is talán az "Alapfokon" rovatot, azon belül esetleg a Mi a PLC? című írást. A linkek között is találsz magyar nyelvű doksikat, mivel azokat külön bekezdésbe szedtem. Az oldalon fényképeket is találsz a témáról...
Esetleg ajánlhatom a viszinylag nagyobb forgalmú PLC levelező listát, ami egy levelezős offline fórum. Fel kell rá iratkozni, amit itt tehetsz meg..
Ha az online fórumok híve vagy (mint amilyen ez is) akkor nézz be a PLC fórumra esetleg.
-
törölt tag
Sziasztok!
Örülök,hogy van ez a topik,mert érdekelne a PLB vezérlés.Igaz látom,hogy itt PLC-ről van szó,de gondolom az is hasonló hozzá.Jelentkeztem egy állásra,ahol írják,hogy jó ha tudja az ember a PLB vezérlést.Szóval szeretnék hozzá valamit konyítani.Anno vettük tecnikumban a pneumatikus vezérléseket,de csak nagyon felületesen a FESTO műhelyben.Szóval kérlek benneteket,ha van valami anyagotok,csak úgy nagyjából,hogy valamennyire értsek a vezérléshez,bombázzatok itt a fórumon vagy vegyetek fel msn-re!!Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek!!!
További szép napot és jó fórumozást!!
msn címem:azenekes@hotmail.com.
Minden segítséget szívesen fogadok!
Üdv! -
Szirty
őstag
Hali Pato7!
Itt már kerestem, és nem találtam!
Szerintem a TP típusú timerrel meg tudod oldani amit szeretnél.
Ebben is nézd meg -
Pato7
csendes tag
Nem tud valaki Plc-s állást Tatabánya környékén???
Hogy lehet keresni cégnél Plc-s szakemberként, technikusként??? -
Szirty
őstag
Hali Pato7!
Nézd meg ezt, hátha benne van ami neked kell:
GM7_Progr_segdlet.pdf -
Pato7
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy gyors segítségre lenne szükségem!Nem volt időm átnyálazni végig a tananyagot, tudja valaki esetleg, hogy az LG PLC-nél(glofa7), a gmwinben melyik funkcióval lehet flip-flopot kapcsoltatni?Magyarul egy olyan funkciót szeretnék, amelynek a kimenete a bemeneti jel hatására, folyamatosan ki-be kapcsol, villog!
Nagyon örülök a fórumnak!Előre is köszi!
-
Ja no
aktív tag
van egy eladó jazz JZ10-11-T17 PLC-m + kábel, ha vki épp ilyenben gondolkodna. Infók a kvalix honalpján találhatóak. (Zsír új, még müanyagszagú. Bár már elég régen vettem...)
bocs az offért -
Szirty
őstag
Hali sellei!
"Szétnéztem, de Moeller-rel kapcsolatos dolgokat még nyomokban sem láttam."
Én nem írtam hogy ott találni fogsz moeller témákat.
Azt javasoltam, hogy ott kérdezd meg.
De szerintem ne azt kérdezd, hogy "ért itt valaki a moeller PLC-hez?" hanem tedd fel magát a kérdést!Ui.: A levlista keresője legalább 50 moelleres témát talál. Természetesen egyáltalán nem bizonyos, hogy ezek között arra a kérdésre kapásból megtalálod a választ, amit még eddig fel sem tettél.
-
sellei
csendes tag
Sziasztok!
Van a fórumon valaki, aki Moeller PLC-kkel (PS4-) foglalkozik, vagy ismertek olyan kollégát
akitől meg lehetne kérdezni bizonyos dolgokat?
köszönöm -
Szirty
őstag
Helló zsolo_d!
Azt hittem lehet password-özni a PLC-t.
Bocsi... (mindig ezzel jövök) a Saia-nál a hardverkonfigban tudok password-öt adni a PLC-nek és tudom tiltani a programletöltést is külön.
Ami nem vidóz, és kicsit nehezebb feltörni.
Ebből indultam ki...Védhető a programblokkok megnyitása jelszóval (sosem használtam még ezt a ehetőséget és nem is hiszem hogy fogom hacsak külön meg nem kérnek erre).
Megakadályozható a PLC-be adat írása.Én magasabb szintű biztonságról beszéltem.
A VPN megfelelő szerintem.Én épületgépészeti vezérléseket csinálok és ebben a műfajban nagyon hasznos a távolról elérés. Pölö Németországban fut két PLC-m és egy apró paraméterváltoztatásért nem utazik az ember 800 km-t.
Jogos az igény, és egyértelműen hasznos. Ugyanakkor minden ilyesmi növeli a kockázatot. Kockázat elemzés ugyebár amikor mérlegelik, hogy a távoli elérhetőséggel mennyit nyernek és az elérés által lehetővé tett esetleges károkozás esetén mennyit veszítenek. Elképzelhető olyan is, hogy elfogadható a kockázat ha semmiféle jelszavazás vagy hozzáférési korlátozás nincs (bár nehezen).
Az S7-en az ethernet nem erről szól. A távoli elérés egyik módja a TS adapter és Teleservice programcsomag.
Ha ethernet, akkor ott a VPN. Egy az egyben (közvetlenül) szerintem nem nagyon szoktak összekapcsolni ipari hálózatokat vállalati intranettel vagy internettel. A kettő kapcsolatára is vannak eszközök. Siemensnél azt hiszem Scalance. -
zsolo_d
tag
Hi Szirty!
Köszönöm a válaszodat!
Egyébként nem javaslom ezt a megoldást.
Így egyetértek...
Azt hittem lehet password-özni a PLC-t.
Bocsi... (mindig ezzel jövök) a Saia-nál a hardverkonfigban tudok password-öt adni a PLC-nek és tudom tiltani a programletöltést is külön.
Ami nem vidóz, és kicsit nehezebb feltörni.
Ebből indultam ki...Én épületgépészeti vezérléseket csinálok és ebben a műfajban nagyon hasznos a távolról elérés. Pölö Németországban fut két PLC-m és egy apró paraméterváltoztatásért nem utazik az ember 800 km-t.
-
Szirty
őstag
Hali zsolo_d!
Mindegyik Siemens családra igaz amelyik ethernettel rendelkezik?
A 300/400-ra ugyanaz vonatkozik, 200 más tészta.
De azon is múlik a dolog, hogy konkrétan milyen eszköz realizálja a PLC-n az ethernetet (lehet beépített, külön kommunikációs kártya, vagy lehet MPI/Ethernet gateway, lehet IE/PB link, stb). -
Szirty
őstag
Helló zsolo_d!
Egy Siemens S7 300-as PLC-nél hogyan és melyik portot kell forward-olni ha az interneten keresztül akarok online-ba lépni vele, vagy esetleg programozni?
TCP 102
A routrnél gondolom a PLC saját fix IP címét meghatározott portokon kel továbbítani egy dinamikus DNS-el vagy fix bejővő IP címen.
TCP/IP vagy UDP/IP, vagy mindegy? (álltalában UDP/IP gondolom én...)A routeren a PLC LAN oldali IP címén a 102-es TCP portot irányítsd át a WAN oldali 102-es portra. ha a router WAN oldali IP-je dinamikus, akkor neked kell megoldanod hogy mindig tudd milyen IP-n tudod elérni a PLC-t.
Kézenfekvő valamelyik ingyenes dinamikus DNS szolgáltatás használata (ezeket már a routerek is ismerik töbnyire).Egyébként nem javaslom ezt a megoldást.
Igaz így el tudod érni a PLC-t és programozhatod, módosíthatod a benne lévő adatokat, merker állapotokat, monitorozhatod, stb. gyakorlatilag a világ bármelyik részéről, de ugyanezt mindenki más is megteheti.
Ez a megoldás ugyanis semmilyen felhasználói azonosítást nem kíván meg. Így pl. ha megtudom a routered IP címét, akár én is belenyúlhatok, meg bárki más is.Javasolt valamilyen "védőcsomagolásban kiajánlani" a PLC-t az internetre.
A VPN pl. jó megoldásnak tűnik. Persze minden védelem feltörhető, de ha semmilyen védelem nincs, akkor fel se kell törni (a te megoldásod pedig ilyen). -
zsolo_d
tag
Ja...
És az előzőhöz egy plusz kérdés ha érkezik válasz:
Mindegyik Siemens családra igaz amelyik ethernettel rendelkezik?
S7 200
S7 300
S7 400
Gondolom én...
Üdv.
-
zsolo_d
tag
Üdv.
A kérdésem a következő lenne:
Egy Siemens S7 300-as PLC-nél hogyan és melyik portot kell forward-olni ha az interneten keresztül akarok online-ba lépni vele, vagy esetleg programozni?
A routrnél gondolom a PLC saját fix IP címét meghatározott portokon kel továbbítani egy dinamikus DNS-el vagy fix bejővő IP címen.
TCP/IP vagy UDP/IP, vagy mindegy? (álltalában UDP/IP gondolom én...)(pölö:a SAIA-nál ez az 5050-es porttól kezdődik...5050, 5051, stb.)
Üdv.
-
zsolo_d
tag
Hali Szirty!
Azért köszi...
Vannak olyan PLC gyártók akiknél bizony letölthetőek az eplan-os rajzok pölö SAIA.Ezeket azonban nem használom, mert olyan gyökeresen térnek el azok a rajzjelek attól a koncepciótól, amiket használok, hogy számomra használhatatlan :-/
Én épületgépészeti vezérlőrendszereket tervezek és programozok és nekem azért beleférnek ezek a rajzjelek és PLC-s cuccok.
Csak most Siemens-es rendszert tervezek (mert kikötés volt) és semmi cuccom nincsen hozzá egyenlőre.
Na mindegy a bekötések miatt kénytelen voltam minden hardverelemről doksit letölteni, rajzolok egy kicsit.Üdv.
-
Szirty
őstag
Hali zsolo_d!
Kicsit hosszadalmas megrajzolni ezeket a cuccokat.
Sajna nem tudok segíteni, de, fogadd együttérzésemet.
Én WSCAD-et használok. Kb. ugyanez a helyzet nálam is.
Annak ellenére, hogy a WSCAD-hez van mindnféle olyan PLC-s könyvtár ami kell.Ezeket azonban nem használom, mert olyan gyökeresen térnek el azok a rajzjelek attól a koncepciótól, amiket használok, hogy számomra használhatatlan :-/
Úgyogy én is megrajzolom magamnak. Plusz munka, de utána már nem kel törődni vele, egyszer kell megcsinálni.
-
zsolo_d
tag
Kedves szaktársak!
PLC programozás mellett eplan-on tervezek kapcsolószekrényeket.
Valaki tudna segíteni abban, hogy honnan lehet letölteni, vagy beszerezni PLC szimbólumokat és adatbázisokat?
Saia PLC-khez van cuccom, de például most van egy Siemens-es munkám és nem találok hozzá hardver adatbázist. (rajzba beilleszthető hardverelemek pölö CPU meg ilyesmi)
Kicsit hosszadalmas megrajzolni ezeket a cuccokat.
Már rajzoltam S7 315 2DP CPU-t és IM 361 interfészt.Segítségeket előre is köszönöm!
Üdv.
-
Szirty
őstag
-
laci666
senior tag
köszi maj átlapozom
A cégnél ahol vagyok ők az Omron CPM1-et ajánloták
De a suliba a konzulensem az Omrom CP1L-et ajánlota úgy hogy valoszinüleg ez lesz.
De lehetséges egy másik variáns is Simens S7200 lenne erről látom van elég infó.
csak össze akkarom hasonlítani mind a 3-at hogy melyik érné meg jobban.
Te melyiket ajánlanád? -
Szirty
őstag
Helló Laci!
Omron CP1L PLC-hez kellene valami magyar leirás.Meg úgy álltalában egy jó PLC-s könyv cím is jó lenne.
Írtad ugyan hogy találtál, de nézd meg esetleg itt.
Ez egy link gyűjtemény, vannak magyar doksik (könyv) is... -
laci666
senior tag
Szisztok.
A szakdogámat csinálom.Automatizálási szakra járok Kecskemétre a GAMF-ra.
Omron CP1L PLC-hez kellene valami magyar leirás.Meg úgy álltalában egy jó PLC-s könyv cím is jó lenne. -
Szirty
őstag
Helló Gomezke!
Tudtok S5-höz valami magyar nyelvű anyagot prezentálni?
Hát sajnos amennyire tudom a Siemens nem adott ki magyar nyelvű leírásokat, már ami az egyébként sok nyelven elérhető PDF doksikat illeti.
Létezik viszont S5 oktatási anyag magyar nyelven, de nekem nincs olyanom. Aki volt Siemens-nél S5 tanfolyamon, annak talán van, de nyomtatásban. Egy ilyen embert kell találnod.Megpróbálhatod Itt vagy esetleg Itt.
Jah, nem idézem be, de köszönöm az elismerő szavakat! :]
-
Gomezke
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok S5-höz valami magyar nyelvű anyagot prezentálni? A Szirty által linkelt S7 pl. nagyon tetszett, köszönet érte. -
Szirty
őstag
válasz
Mr. John #300 üzenetére
Üdv Mr. John!
Mi a különbség az IEC 1131-3 és az IEC 61131-3
PLC programozásra vonatkozó szabvány között?Szerintem ez a kettő egy és ugyanaz.
Az IEC keresője a 1131-re azt mondja hogy not found.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest