Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz modder #9001 üzenetére

    Ez sajnos nem volt egy túlzottan érdemi reakció.
    Pl. miután kijelentetted, hogy nem igazán tudsz olyan frameworkről, ami exceptionökre építené a működését, megmutattam a Symfony-t, mert próbáltam érdemben vitatkozni, nem csak általánosságban beszélni. A Symfonynál meg most hirtelen nem tudom, milyen meggyőzőbb frameworköt kellene neked mutatnom, hogy az exceptionök létjogosultsága valamennyire világosabbá váljon.

    Egyébként a gyakorlati ellenpéldákat én is hiányolom, ha már kritizálod azoknak a programozási szokásait, akik a kivételek használatára építenek. Azt érezteted, hogy a kivételekre építés rossz programozói gyakorlat (tehát valamit rosszul csinál az, aki erre alapozva kezeli a program menetében felmerülő hibákat), miközben nálunk okosabb emberek komplett keretrendszert építettek erre. Én jobban hajlanék az érveid elfogadására, ha alátámasztanád őket konkrét példákkal - attól függetlenül, hogy "minden probléma egyedi". Igen, a formvalidálás problémája is egyedi, meg az is, hogy hogyan kezelj le egy 404-es hibát. Én mindkettőre elmondtam a saját megoldásom (privátban komplett pszeudokódot is mutattam, ezt alátámasztandó), úgy tűnt, belátod az átláthatóság előnyeit kivételkezelésnél. De saját példát is mutathatnál, mert én nyitott vagyok más megoldásokra, ha az érdemi javulást hozhat a kódban.

    Ha valaki vitatkozik az álláspontoddal, nem azért teszi, mert feltételezi, hogy hülyeségeket beszélsz, épp az a jó szakmai vita ismertetőjele, hogy szakmai szempontokkal győzzük meg egymást (én erre törekszem), nem pedig bezárkózásunknak adunk jelet.

    A magasabb szintű programozói nyelvekben meg a kivételkezelés nagyon nem ördögtől való.

    Kicsit számomra is olyan ez a vita, mintha arról beszélnénk, hogy mennyire nem éri meg objektumorientáltan programozni, mert az akár lassulást is hozhat. Ugyanez igaz C++-ra is: az OOP-s megoldás továbbra is lassabb marad, ezzel nyilván nem mondtam újat.
    De ettől még megkérdőjelezni az OOP előnyeit nem érdemes, mert tény, hogy az átláthatóságban, követhetőségben, az objektumok logikai összetartozásában, kapcsolódásában, annak szemléltetésében, az emberi gondolkodáshoz való hasonlóságában, stb. annyi előnye van, ami miatt bőven van létjogosultsága (ez sem új, de elmondom).
    Ettől függetlenül mégis hosszas érvek vannak, amik miatt pl. a Drupal még mindig nem állt át a teljes objektumorientáltságra: Drupal programming from an object-oriented perspective. De ennek nagyon sok történelmi gyökere is van (PHP 4 miatti kompatibilitás - most már erre nem terveznek).

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák