- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Hálózati kábelek és szerelésük
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kerto
tag
Sziasztok,
A következő problémába futottam bele:
Vásároltam egy komplett új gépet SSD+Hdd van benne. A rendszer teljes egészében (win10 64bit)
feltelepül az SSD-re, viszont a hdd-t nem tudom működésre bírni.Bios látja
Eszközkezelő látja
Win telepítő nem látja
Easeus partition master sem látjaMásik gépbe áttettem, ugyanez a helyzet
Ipon-tól vásárolt, kértem a tesztelést is, úgyhogy elvileg jónak kellene lennie.
Western Digital black.Mit tudnék vele csinálni?
Előre is köszi
-
wwhy
veterán
Srácok, melyik sw tud (ha egyáltalán lehet
) disk2partition klónozást? Azaz. van hardverkulcsos sw (pendrive), amit egy SSD partíciójára szeretnék átklónozni (szükség lenne az USB portra, a sw legális, a klónozás engedélyezett). Végigtúrtam az ismertebb sw-ket, de mindenhol csak d2d van, ami nekem nem jó. A d2d megy is, de nem jó, mert ugyebár elveszne a teljes SSD tartalma
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #1296 üzenetére
Ez sejthető volt, illetve amelyik drive egyszer megindul a lejtőn, annál ez benne van a pakliban. Viszont ezek szerint sikerült még időben lementeni minden fontos adatot, tehát ez még a jobbik eset. Az, hogy újra kellett telepíteni az OS-t, ismét beállítani stb., az egy dolog. De legalább a licenc megmaradt és nem kellett újat venni.
Ha kész a belakás stb., akkor pedig javasolt mentést készíteni a rendszerről, illetve a fontos adatokról! Mert kizárólag 1 db HDD-n tárolni mindent, az nem túl szerencsés és gondolom nem akarsz még egyszer így járni. Ha nincsen a laptopban másik háttértár, akkor pl. egy külső HDD is megfelel ilyen célra.
Szívesen és viszont kívánom!
-
King Unique
titán
válasz
atilla1981 #1295 üzenetére
Üdv!
A screenshoton egyértelműen látszik a gond, vagyis hogy MBR a lemez. Ahhoz, hogy a 2 TB feletti tárterületet használni lehessen, eleve GPT-re kellett volna inicializálni a Windowsban. Utólag a MiniTool is át tudja konvertálni, de amúgy külső particionáló program akkor szükséges ehhez, ha már particionálva van a lemez és fontos adatok vannak rajta. Ugyanis a külső programok adatvesztés nélküli megoldásával szemben a Windows beépített eszközei csak destruktív módon, azaz a partíció törlése után képesek erre. Viszont a screenshot alapján particionálatlan a lemez, tehát ez esetben a lemezkezelő, illetve parancssorban a DiskPart is megteszi.
Egyébként, ha USB-s külső házba van téve a HDD, akkor ott maga a külső ház is fontos a 8 TB kezelése szempontjából! Ugyanis nem minden típus képes erre és pl. az USB 2.0-s modelleknél sok esetben 2 TB a limit. Az USB 3.0-s változatoknál már OK szokott lenni a 2 TB+ kezelése is, de az az USB-chip firmware-től is függ, hogy pontosan mekkora méretig kezeli a háttértárat.
-
törölt tag
válasz
King Unique #1293 üzenetére
Tegnaphoz képest tovább romlott a HDD állapota, ma ránéztem ismét HDD Sentinel-el és 18 rossz szektor és 2496 gyenge szektor van már a tegnapi (4 bad 700 ennyihány gyenge szektor) állapothoz képest. Viszonylag elég sok mindent sikerült még leszedni a Photorec-el a C meghajtóról, így gyakorlatilag minden fontos adat meg van. A rendszert nem sikerült megmenteni.
Letöltöttem a MS oldaláról egy telepítő ISO-t, majd Rufus-al kiírtam pendrájvra. Telepítés közben azt választottam, hogy nincs termékkulcsom. Az új HDD-n a művelet végeztével, amikor már volt internetkapcsolat. Sikeresen beaktiválta magát az OS. Már ketyeg, újra belakás folyik.Köszi szépen még egyszer a segítséget.
Boldog Karácsonyt Kívánok a PH minden látogatójának és közreműködőjének valamint az üzemeltetőknek is.
-
atilla1981
újonc
Sziasztok!
Lenne 1 olyasmi problémám, mint az előzőekben leírtaknál olvastam...
Vettem 1 Seagate ST8000AS 0002-es 8 TB-os winchestert.
Szerettem volna megformázni, de sehogy nem akar összejönni!!!
A rendszerem windows 7 ultimate x64 bites
1 külső házba tettem bele, és USB-ként csatlakozik.
A 8 terrából max 2 terra körül engedne leformázni a többi (kb. 6 terra) meg csak úgy lóg
a levegőben.
A particionáló programok látják a vinyó méretét (NTFS-ben kb. 7,4 TB),
de hiába szeretném nem engedi megformázni 7,4TB-osra.
A windows formatálója is csak kb. 1,27 TB-ot engedne leformázni...
Kérlek adjatok tanácsot, vagy instrukciókat mit tegyek, hogy működjön rendesen,
mert elég sok adatot kellene elmentenem, de nincs hova, vagy mire :-(
-
törölt tag
válasz
King Unique #1293 üzenetére
Jó pár éve Linuxot használok, lemaradtam a Win-es dolgokról, Hallomásból vannak csak információim, a családban előtelepített Win-es gépek vannak. Tiszta telepítést már régen kellett csinálnom.
Ezt a notit 5 éve vettük Win8-al, majd frissítettem 8.1-re, aztán 10-re. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #1292 üzenetére
Ha az adatokat sikerül(t) lementeni, akkor az jó és nyilván azok inkább a fontosabbak. Van egyébként több klónozó és adatmentő szoftver is otthoni célra, de ha már megtaláltad a számodra megfelelőt és elkezdted a mentést, akkor ezt most nem részletezném.
Egyébként nem kell új Windowst venni, mert ha pl. előtelepített laptopról van szó, akkor az újaknál Windows 8 óta eleve az UEFI-be van "beleégetve" a termékkulcs és a Windows is onnan olvassa ki. Valamint, ha 1x telepítve volt azon a gépen a Windows 10, akkor eleve eltárolásra került a hardverazonosító és az ahhoz társított Windows-kiadás. Tehát megmarad a licenc és csak egy tiszta telepítést kell csinálni az annak megfelelő kiadással (pl. Home / Pro). Illetve ez esetben még termékkulcsot sem muszáj megadni, mert utána az előbbiek alapján automatikusan beaktiválja magát a rendszer.
-
törölt tag
válasz
King Unique #1291 üzenetére
Mióta beküldtem a kérdést, közben én is kerestem a témában és megtaláltam az általad ajánlott programot is és videót is róla. Szinte mindent sikerült leszednem a lemezről, kivéve a c meghajtót. A lemez állapota már rosszabb, mint volt. A Win10 már nem is indul, a rendszerindító eltűnt. Sérült RAW fájlrendszernek látszik gparted szerint. Nem is látja semmilyen fájlkezelő. Most megy épp a Photorec linux alól, biztatóan sok fájlt talált. A Win10-et jó lett volna átmenteni, OEM rendszer volt. Gari már nincs a notira, nézhetek rá új Win10-et.
Köszi szépen.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #1290 üzenetére
Windows rendszerek klónozásához, illetve a rendszerről lemezképfájl készítéséhez a Macrium Reflect egy bevált program. Valamint ezzel nyilván nemcsak a rendszerpartíciót, hanem a lemezen lévő többi partíciót, beleértve pl. az adatpartíciót is le lehet klónozni / menteni.
Viszont, ha problémás a HDD állapota, tele van szektorhibával stb., akkor az sz@r ügy... Ilyenkor nagyon belassulhat a művelet, irreálisan sok hátralévő időt írhat ki, vagy éppen le sem fut, kifagy közben stb. Illetve, ha túl sok a szektorhiba, vagy éppen a sok nyúzástól tovább romlik a meghajtó állapota, akkor előfordulhat, hogy egyre kevésbé / nem lehet már olvasni a felületét (példa).
Esetleg meg lehet próbálni valamelyik programmal a klónozást, de nincsen rá semmi garancia, hogy házilagos módszerekkel ez esetben eredményes lesz. Ellenben adatmentő szakiknak megvannak ehhez a megfelelő hardveres és szoftveres eszközei. Szóval ilyenkor kell megfontolni azt, hogy mennyire fontos annak a HDD-nek a tartalma! Illetve nem olyan régen a téma topikjában is le volt írva erre vonatkozóan a lényeg.
-
törölt tag
Sziasztok!
Adódott egy probléma a lányom notijával. Haldoklik a HDD-je ( Sentinel szerint 45%-os kondíció, 4 rossz szektor és 700 ennyihány gyenge szektor). A Win 10 rém lassú rajta, utoljára a lemezkarbantartót futtatta keservesen, majd mire nagy nehezen le tudtam állítani a notit és újraindítottam. Továbbra is rettenet lassú már a felhasználó választásnál is a bejelentkezés előtt. A rendszer partíció nincs tele és a többi partíció sem.Fullra belakott rendszer van a notin, jópár programmal, adatokkal és persze az OEM Windows. Van egy másik 100%-os állapotú HDD-m (750 GB) erre gondoltam átklónozni vagy átvinni valahogy legalább a Windows 10 partícióit, ami egy 500 GB-os HDD-n van.
Clonezilla-t hallomásból ismeren, de nem használtam még, Linuxon dd-t használok ISO-k kiírására, de így komplett lemezt még nem kellett klónoznom, másolnom.
Hogyan csinálnátok? Csináljátok? Jól jönne egy-két hasznos tanács. A lényeg, hogy a Win10 az új HDD-n működjön.
Köszönöm előre is Mindenkinek.
-
King Unique
titán
válasz
z123456z #1288 üzenetére
A részletek nem derültek ki és többek között pl. a Windows verziója, a telepítés típusa stb. sem ismert. Ha Windows 10-ről van szó, akkor annál az alábbi partíciók szoktak létrejönni a boot módtól függően: Legacy BIOS | UEFI. Aztán a lemezkezelőről / külső particionáló programról sincsen screenshot, amin látszana, hogy pontosan mi a helyzet. Illetve az már az előző válaszban is téma volt, hogy az a helyreállítási partíció egy korábbi telepítésből maradt-e ott, vagy a mostani telepítés része.
Egyébként, ha a rendszer működésében nem okozott gondot az említett partíció machinálása, akkor lehet csak egy korábbi telepítés "maradéka" volt és akár törölni is lehetett volna.
-
z123456z
őstag
Nahát, ez az Aomei fantasztikus program. Simán megcsinálta. Először átmozgattam a helyreállítási partíciót a végére, aztán a c-t átméretezte, így most az egész 500-as WD blue a c-é, rendszer+programok ( ha ez így nem annyira jó, szívesen veszem a tanácsokat ). Ami picit aggaszt, hogy a helyreállítási partíció mérete picit megnőtt, és már nem üres, csak a 16%-a. Nem tudom mi került bele, mindenesetre már nem helyreállítási partíciónak mutatja. Valamit elrontottam esetleg?
-
z123456z
őstag
válasz
King Unique #1286 üzenetére
Sajnos ezzel nem vagyok kisegítve. Nekem ilyen hülyegyerek módjára szájbarágósan kéne magyarázni.
De végül is ezzel az AEOMEI-el elbíbelődök majd, ha jól látom magyar nyelvű. -
King Unique
titán
válasz
z123456z #1285 üzenetére
Üdv!
Íme egy hasonló eset: kérdések | válaszok.
Tehát a Windows beépített lemezkezelőjénél a kiterjesztés max. akkor használható, ha a D partíció törölve van (nem lefoglalt) és közvetlenül a C után helyezkedik el. Egyéb esetekben külső particionáló program szükséges, amivel kapcsolatban a másik topikban le volt írva a lényeg. Vagyis van amelyik akár a közbeékelődött helyreállítási partíciónál is megcsinálja a kiterjesztést, de van amelyiknél azt törölni kell. Persze csak akkor, ha a rendszer nem használja, mert pl. egy korábbi telepítés "maradéka".
-
z123456z
őstag
Sziasztok.
Került a gépbe egy új vinyó. A régin két partíció van, c és d. A d-ről ment minden az új lemezre. Szóval, amiről szó van, az egy win10 x64 gpt. A c-t kiterjesztettem volna a d-re, de közöttük van egy 450MB visszaállítási partíció ( érdekes, mert a legelején is van egy ugyan ekkora, lemezkezelő szerint mindkettő üres.), ami miatt ezt nem engedi. Nem engedi ezt a visszaállítási partíciót törölni sem. A d-re felkínál néhány lehetőséget amikor még nem d, Pl átnyúló kötet vagy raid5 kötet. Ezek semmit nem mondanak nekem. Mit tehetek újratelepítés nélkül, hogy ne maradjon kihasználatlanul 400 giga? Valahogy mégis törölni szegény visszaállítási t, vagy esetleg d-re klónozni a c-t, aztán törölni a c-t? Inkább 70 giga menjen a levesbe, mint 400, nem?
Köszi. -
chungee
addikt
válasz
King Unique #1283 üzenetére
Köszönöm szépen
10perc alatt lett új parti különös gond és macera nélkül
-
King Unique
titán
válasz
chungee #1282 üzenetére
Azt a méretet kell megadni, amennyivel zsugorítani akarod a C-t. De egyébként a lemezkezelő rendszerint alapértelmezetten a max. méretet ajánlja fel a zsugorításkor, vagyis hogy max. mennyivel zsugorítható biztonságosan a kötet. Tehát utána akkora nem lefoglalt terület fog létrejönni, ami lényegében az új (adat)partíciónak (D) felel meg.
-
chungee
addikt
válasz
King Unique #1281 üzenetére
Megpróbálkozom a zsugorítással mert könnyebbnek tűnik és win környezet
Nos ide melyik méretet kell megadnom
C parti vagy a D parti méretét
-
King Unique
titán
válasz
chungee #1280 üzenetére
Ha csak egy külön adatpartíciót akarsz létrehozni, akkor azt célszerűbb lett volna már a telepítéskor megtenni a Windows-telepítő grafikus felületén. De, ha ez elmaradt, akkor akár utólag is megoldható. Viszont nem kell túlbonyolítani a dolgot! Az eredeti gépen simán elvégezhető ez az éppen futó Windows alól is. Sőt, akár a lemezkezelővel is, ahol a C partíciónál a kötet zsugorítása opciót kell használni, majd a létrejött nem lefoglalt területen létrehozni egy új kötetet pl. NTFS fájlrendszerrel. Ha van elég szabad hely, de ahhoz mérten mégsem engedi a lemezkezelő a kívánt méretre zsugorítani a rendszerpartíciót, akkor az előző válaszban említett külső particionáló programok valamelyikével kell megoldani. Kiszerelni a HDD-t pedig felesleges, mert ennyi erővel az előző válaszban szintén említett PreOS mód és a pendrive-ról indított WinPE is opció.
A lemezkezelővel végzett zsugorítás rendszerint biztonságos és nem szokott miatta gond lenni. De, ha olyan mértékben kell zsugorítani és átméretezni a rendszerpartíciót, amit a lemezkezelő nem enged, az már más dolog. Normál esetben a külső programok ugyan megcsinálják ezt is gond nélkül, de azért nyilván lehet némi kockázata. Tehát ilyenkor szükség esetén nem árt előtte a fontos adatokról és akár magáról a rendszerről is mentést készíteni. Utóbbi célra bevált program pl. a Macrium Reflect, amellyel akár az adatpartíciót is le lehet menteni, nemcsak a rendszerpartíciót.
-
chungee
addikt
válasz
King Unique #1279 üzenetére
Elnézést nem tudtam hogy ennyire bonyolult
Így képzelem el a folyamatot:
-Adott 320gb-os SATA vinyó rajta win7 64bit NTFS és szeretnék 1 rendszernek való win7 partit meg 1 mezei adatos partit ahova elmenthetem a cuccaimat. Magyarul ketté szeretném osztani Win7 újrahúzás nélkül
-Van itthon másik gép is szintén win7 64bit fut alatta esetleg ha beszerelném a kívánt vinyót (320gb) akkor win környezet alatt talán könnyebb lenne megoldani a ketté osztás
Akkor erre a célra milyen progit szükséges
-
King Unique
titán
válasz
chungee #1278 üzenetére
A HBCD-nek van több verziója, és pl. a legutóbbi 15.2-esnél is fel vannak sorolva a beépített programok a hivatalos oldalán. Ahogyan külön fel van tüntetve a "Partition Tools" rész is.
De inkább azt kellett volna le leírni, hogy pontosan mit és hogyan akarsz particionálni azon a rendszerlemezen. Mert, ha valami egyszerűbb művelet, akkor lehet a beépített lemezkezelő is megteszi. Illetve vannak Windowsra külső particionáló programok, amelyekkel a bonyolultabb particionálási műveletek is könnyen megoldhatók. Például: AOMEI, EaseUS, MiniTool stb. Valamint utóbbiak képesek akár PreOS módban is futni és a Windows újraindításakor megcsinálni a műveletet, ha a futó rendszer alatt ez nem lehetséges. De lehet velük pl. pendrive-ról bootolható WinPE változatot is készíteni (példa).
-
chungee
addikt
Napot!
Hiren's boot cd-n levő melyik progival tudok partícionálni könnyedén és biztonságosan. Úgy hogy minden megmaradjon
Jelenleg 1 meghajtó van, rajta pedig Win7 64bit NTFS
-
Calibra72
aktív tag
válasz
King Unique #1276 üzenetére
Szia!
Nagyon köszönöm a gyors és hasznos választ! A Minitool Partition Wizzard Ultimate progival sikerült a konvertálás -
King Unique
titán
válasz
Calibra72 #1275 üzenetére
Az a gond, hogy MBR-re lett inicializálva a HDD, azért nem használható a 2 TB feletti lemezterület. Ugyanis egy 2 TB+ HDD teljes tárolókapacitásának kihasználásához eleve GPT-re kell inicializálni azt. Más néven GPT partíciós tábla kell rá.
Tehát újra kell particionálni a lemezt pl. a diskpart clean + inicializálás GPT-re + új kötet létrehozása módszerrel. Vagy, ha törölve van minden kötet a lemezen, akkor a jobbklikkes menüben a konvertálás GPT-re is opció.
Viszont a DiskPart és a lemezkezelő destruktív, azaz minden adatot töröl a lemezről! Adatvesztés nélkül csak külső programok tudják megcsinálni a konvertálást. Példák: AOMEI, EaseUS, MiniTool stb.
-
Calibra72
aktív tag
Üdv Uraim!
Kérdésem lenne,ma vásároltam egy Seagate 4TB-os HDD-t,de a particionálásnál lát a gép egy 2 terrás,és egy 1,6 terrás területet.A két terrásra tudok partíciót létrehozni,de az 1,6-os nem engedi hogy létrehozzak egyet.Leginkább egyben szerettem volna hagyni a vinyót,de ha muszáj a két külön partícióval is elleszek.A rendszerem Win7 ultimate,az alaplapom pedig Asus Crosshair V Formula-Z.És még annyit,hogy nem rendszerlemeznek,hanem csak tárolónak szeretném használni.
Válaszokat előre is köszönöm! -
King Unique
titán
A Legacy / UEFI telepítésnél eleve mások a rendszer számára létrehozott kisebb partíciók, mint azt a Win10-es példa is mutatja. De UEFI-ben hasonló a Win8.1 is, csak annál egyik-másik mérete eltérő. Tehát esetedben teljesen normális a screenshotokon látható 3 db kisebb partíció.
Sőt, pl. a Linux UEFI-s telepítésénél is kell EFI-rendszerpartíció, illetve létre is hozza a telepítője az automatikus telepítés során. De, ha már van a rendszerlemezen ilyen partíció, akkor azt használja. Vagyis jelen esetben azt, amit a Windows hozott létre.
-
Sziasztok!
Nemrég húztam újra a Windows 8.1-emet egy EFI-s rendszeren.
A winyó tök üres volt a kezdetekkor, még az MBR partícióstáblát is töröltem, és GPT-t hoztam létre helyette.
A winyó végére Win install után linuxot raktam - Windows install közben hagytam neki helyet.Az a kérdés, hogy normális-e, hogy a Windows ezeket hozta létre a winyó elejére a linux szerint:
A windows ezt látja ugyanabból:
Korábbi Windows installok esetén csak egy 350MB-os partíció volt a C: elött.
-
King Unique
titán
válasz
Komplikato #1271 üzenetére
Van a Windows 10-ben is beépített mentési lehetőség, ahol a visszaállításhoz helyreállítási meghajtót célszerű létrehozni egy pendrive-ra. Viszont azért a Macrium rendszerint biztosabb megoldás és érdemesebb inkább azt használni. Sőt, nem is feltétlen muszáj feltelepíteni a gépre, mert a kész WinPE ISO letölthető pl. innen. Amit aztán pl. a Rufus programmal a gép boot módjának megfelelő opciót kiválasztva ki lehet írni egy pendrive-ra. De vannak olyan W10-re épülő komplett WinPE-alapú megoldások is, amelyekről egy másik hozzászólás végén volt szó. Ezekben alapból van Macrium és külső particionáló program egyaránt. Tehát egy ilyennel egy füst alatt meg lehetne oldani a rendszer lementését egy másik fizikai meghajtóra, majd utána az eredeti meghajtón a particionálást.
-
Komplikato
veterán
válasz
King Unique #1270 üzenetére
Még csak a W10 van fent, a nekem alap böngésző, tömörítő, letöltő cuccok, a Visual Studio, meg az Android Studio. Megnézem van e annyi helyem, hogy csináljak biztonsági mentést, ha a W10-ből csinálom és nem külső programmal, akkor tud helyreállítani ilyen mentésből sima boot USB telepítőről, ugye? Az eredeti terv szerint a particionálást a telepítés előtt csináltam volna, csak szívtam a NAS-al amire mentettem. Meg most is, mert csak FTP szerverként megy. Köszi az infókat.
Bootolhato Macrium Reflectből csak 6.3.x-et leltem, az is elég nekem, ugye?
-
King Unique
titán
válasz
Komplikato #1269 üzenetére
Az F partíciót elvileg lehetne zsugorítani és a létrejött nem lefoglalt területet megpróbálni hozzáadni a C-hez. Vagy, ha nincsen semmilyen adat az F-en, akkor törölni és az úgy létrejött nem lefoglalt területet. Viszont itt a gond a kettő közé ékelődött 452 MB-os helyreállítási partíció. Ez esetben a Windows lemezkezelője max. dinamikus lemezre konvertálással tudná megoldani a dolgot, amiről korábban volt szó. Ellenben külső particionáló programok megcsinálnák alaplemezként is. Viszont itt, ha átmozgatásra kerülnek bizonyos adatok, illetve partíciók, akkor az egy rendszerlemezt kellemetlenül is érinthet. Tehát maga a művelet technikailag elvileg kivitelezhető (pláne Live környezetben), de az hogy utána megborul-e a Windows, vagy sem, az már más dolog.
Előtte én mindenképpen mentést készítenék a rendszerről és a fontos adatokról (példa), majd csak utána állnék neki kísérletezni. Vagy a másik opció az előző válaszban említett megoldás, vagyis az újratelepítés megfelelő particionálással.
-
Komplikato
veterán
válasz
King Unique #1268 üzenetére
Ránéztem Disk Manager-rel, nem gondoltam, hogy tényleg használható bármire, és úgy áll a dolog, hogy van egy kb 110MB-os particíó az 500GB lemez elején a rendszernek leválasztva, ezt követi rendszer (C), utána van egy 452MB-os rendszer visszaállítás és csak ezután a lemez legnagyobb üres része amit össze akartam fűzni. Akkor ez így teljesen bukó vagy ha az utolsó nagy partíciót megszüntetem külső programmal akkor átméretezhető lesz a system?
-
King Unique
titán
válasz
Komplikato #1267 üzenetére
Ilyenkor szokás betenni a partíciókról egy screenshotot, ahogyan az előző kérdésnél is tette az illető. Ha az a kisebb partíció a rendszer számára van fenntartva és a telepítésnél hozta létre a Windows, akkor nyilván nem feltétlen kellene piszkálni, törölni stb. Továbbá, ha a rendszerpartícióhoz (C) külső particionáló program sem tudja hozzáadni a másik partícióból leválasztott szabad területet, akkor ez így problémás lesz.
A rendszer számára fenntartott kisebb partíció(k)nak egyébként normál esetben a lemez elején kellene elhelyezkedni, mint pl. a Windows 10 Legacy / UEFI telepítésénél. Célszerűbb lett volna egyébként az adatok lementése, valamint a lemez teljes törlése után tiszta telepítést csinálni. Illetve a Windows telepítőjével létrehozni a megfelelő méretű partíciót a rendszer és az adatok számára.
-
Komplikato
veterán
Hello.
Adva van egy 500GB-os HDD, ami egyszer régen rosszul lett particionálva két részre és a system része kicsi lett (kb. 160GB), a maradék részen meg mindenféle fájlok voltak ... eddig. Most újra lett telepítve a rendszer, de csak UTÁNA állt módomban felszabadítani a helyett a nagyobbik partíción. A problémám az, hogy a kettő közé beékelt az új rendszer, legalább is feltételezem, hogy az volt, egy 455MB körüli partíciót, ami az EaseUS csak "none" jelzővel illett és összefűzni csak ezzel tudnám a systemet, az utána jövő nagy üres hellyel NEM. Mivel rengeteget szívtam a jelenlegi rendszer feltelepítéséig és telepítésével, nem szeretném csak ezért újra húzni a rendszert, van erre megoldás?
-
Flashback
addikt
válasz
King Unique #1265 üzenetére
A Linuxot GParted live-al shrinkeltem!
-
King Unique
titán
válasz
Flashback #1264 üzenetére
Egyrészt a szabad terület eleve kiterjesztett / logikai partíción (zöld) van, míg a többi elsődleges. Másrészt, ha a beolvasztani kívánt szabad terület nem közvetlenül a célpartíció mellett (után) van, akkor a lemezkezelő a kötet kiterjesztése opciót használva csak dinamikus lemezként tudja összevonni a kettőt. Utóbbi pedig nem igazán a legjobb, amiről nemrég már volt szó. Külső particionáló programok elvileg meg tudnák oldani, viszont bonyolítja a helyzetet, hogy rendszerpartícióról van szó és a kettő közé van ékelődve 2 másik partíció. Utóbbiakból pedig az egyik ráadásul egy helyreállítási partíció.
Az ideális az lenne, ha a helyreállítási és a 68 GB-os partíciók nem lennének ott, vagy nem lefoglalt terület lenne a helyükön. Ha XY okok miatt nem lehet őket törölni, akkor Windows alatt csak külső programokkal lehetne megoldani az összevonást. Vagy esetleg Linux alatt a GParted segítségével, bár windowsos rendszerpartíciót nem feltétlen azzal állnék neki piszkálni. De fordított esetben, ha a Linuxot kellene átméretezni (példa), akkor nyilván a GParted javasolt.
Viszont akármivel is próbálkozol, előtte a fontos adatokról és a rendszerekről nem ártana biztonsági másolatot készíteni egy másik fizikai lemezre!
-
csibész35
tag
válasz
King Unique #1262 üzenetére
Szia! Köszi szépen, kipróbálom!
-
King Unique
titán
válasz
csibész35 #1261 üzenetére
Üdv!
A 3 TB egyben történő kezeléséhez eleve GPT partíciós tábla kell. Továbbá, ha erre a merevlemezre lesz telepítve a Windows is, akkor pedig UEFI boot mód szerinti telepítés szükséges, ahol alapból GPT lesz a lemez. Legalábbis ilyen telepítésnél csak GPT lemezre telepíthető a Windows. Egy másik topikban említve volt néhány infó az UEFI-s telepítésről.
Ha nálad a 3 TB-ból csak 1+1, azaz 2 TB particionált a lemezkezelőben, akkor vsz Legacy (BIOS-MBR) módban telepítettél. Bár külső particionáló programokkal át lehet konvertálni pl. egy adatlemezt adatvesztés nélkül, de egy rendszerlemeznél már nem feltétlen érdemes szórakozni vele. Ha nem gond az újratelepítés és a hardver (alaplap) is támogatja az UEFI-t, akkor az adatok lementése után egy újratelepítés lenne a legcélszerűbb. A lemezt pedig érdemes a telepítésnél manuálisan / diskpart segítségével teljesen törölni, majd utána továbblépni. De, ha előre particionálni akarod, akkor az megoldható nyilván a telepítésnél is az előbb linkelt felületen.
-
csibész35
tag
Sziasztok! Haldoklani látszott egy régi hdd-m, ezért vettem egy 3tb-ost. Hát nem gondoltam volna, hogy ez bármiben is gondot okozhat 2017-ben
Szeretném úgy partícionálni, hogy 200gb legyen a rendszernek (win8), a többi meg maradhat egyben.
Keresgéltem már mindenhol, de vagy agyonbonyolított, vagy nem működő megoldásokat találtam. Tudom, biztos leírtátok 85x a tutit, de se időm, se türelmem nincs átnyálazni a topikot. Tehát szeretnék kérni egy hasznos megoldást.
Jelen pillanatban 1-1tb-ot lát, az egyiken szűz win8, a másikon semmi. Ha innen is lehet nyerni, az nem lenne túl rossz, de ha újra kell telepítsem, az se gond.Előre is köszönöm!
-
sumsang
aktív tag
válasz
King Unique #1259 üzenetére
Köszönöm szépen részletes és érthető magyarázatot
-
King Unique
titán
válasz
sumsang #1258 üzenetére
Helló!
Elméletileg a Win10 beépített lemezkezelőjében használható ehhez a kötet zsugorítása opció, amelyet értelemszerűen a "C" partíción kell elvégezni. Majd utána nem lefoglalt területként létrejön a zsugorításnál megadott lemezterület. Végül pedig a "D" partícióhoz a kötet kiterjesztése opcióval hozzá kell adni a nem lefoglalt területet.
DE...Ha a kiterjeszteni kívánt rész közvetlenül nem a megnövelni kívánt partíció után van, akkor előfordulhat, hogy a Windows lemezkezelő dinamikus lemezzé akarja konvertálni a meglévő alaplemezt (példa). Ami ez esetben nem éppen a legjobb és akár egyéb gondot is okozhat.
Külső particionáló programok viszont meg tudják oldani úgy, hogy az alaplemez maradjon. A használatukat most nem részletezném, mert van leírás pl. az AMOMEI, MiniTool stb. esetében is. Valamint ezeknek az előnye, hogy mutatják a lemezen a változásokat és csak akkor fut le ténylegesen a particionálás, ha külön engedélyezzük. Tehát, ha valamit elrontunk, akkor azt még időben vissza lehet vonni az Undo / Discard opcióval.
Persze az általánosan megemlítendő, hogy egy rendszerlemez átméretezése, illetve fontos adatokat tartalmazó partíciók machinálása előtt ajánlott szükség esetén biztonsági másolatot készíteni!
-
sumsang
aktív tag
Sziasztok!
Új laptopon gyárilag telepítve van a Win10 op. rendszer. 500 Gb-os a gép merevlemeze, mely kettő meghajtóra van osztva. Az op. rendszeres "C" meghajtó 420 GB, a "D" meghajtó 80 GB. Ezt az arány szeretném megváltoztatni, hogy ahol a Win10 van, annak elég lenne 150 GB és kellene mellé egy 150 és egy 200 GB-os lemez megosztás. Ezt hogy lehet megoldani úgy, hogy ne irtsam ki a Win 10-et egy esetleges rosszul csinált, hozzá nem értő particionálásommal ?
Előre is köszi a szájbarágós mit, hol hogyan válaszért -
AttyVin
aktív tag
Törölve.
-
King Unique
titán
válasz
Plaguee #1255 üzenetére
OK. De én amúgy konkrét programot nem ajánlottam, max. megemlítettem a másik topikban pár opciót. A TestDisk esetében viszont vigyázni kell arra, amiről ezen hsz-ben volt szó. Tehát nem állítunk vissza, nem írunk vissza az eredeti lemezre! Egyébként a Program promók topikban nemrég volt iCare és MiniTool promó, amikről pont lecsúsztál...Szóval érdemes időnként nézegetni azt a topikot!
-
Plaguee
tag
válasz
King Unique #1254 üzenetére
Értem, ezt nagyon benéztem :S Nagyon köszönöm a segítséget akkor belerakom ezt a vinyót egy másik gépbe azt lefutattom rajta a Testdisk programot amit ajánlottál, azt rempénykedek.
Köszi még1szer! -
King Unique
titán
válasz
Plaguee #1253 üzenetére
Akkor nézd meg jobban azt a videót...! Annál 3 db lemez van a gépben, illetve a 4. a pendrive lehet. A tag a disk 0-t törölte, ellenben a többihez nem nyúlt. Viszont a diskpart mindent töröl az adott lemezről, mert eleve a teljes lemezre vonatkozik és nem külön partícióra! Ahogyan az MBR / GPT szintén.
Adatmentésnél a lényeg, hogy másik fizikai meghajtóra (HDD-re) mentsd le az adatokat és lehetőleg ne az eredetire mentsél rá, mert akkor közben felülírod őket! Másrészt nem kell ahhoz sem inicializálni, sem particionálni a lemezt, hogy egy (jobb) adatmentő program hozzáférjen a korábbi partíciókhoz, fájlokhoz stb. Sőt, az már említve volt, hogy mindennemű írás tilos ilyenkor! Egyébként abban a hozzászólásban említve voltak más programok is.
-
Plaguee
tag
válasz
King Unique #1252 üzenetére
A win saját programjával csináltam. Azért is csináltam végig a videót mert ott is csak a C meghajtót törölte a D megmaradt neki. Tehát akkor ki kéne venni a winyót és egy másik géppel beolvastatni és ott futatni ezt a progit? "TestDisk" A win-t nem szabad telepítenem most, ugye? Ha pedig átrakom egy másik gépbe a winyót akkor az nem fogja látni ha még nincs windows alatt particiónálva?
-
King Unique
titán
válasz
Plaguee #1251 üzenetére
Üdv!
Azokat a kisebb partíciókat a Windows hozza létre telepítésnél a rendszer számára, amiről nemrég egy másik topikban volt szó. Ha 3 db volt, akkor vsz UEFI boot szerint lett telepítve a Windows. Viszont a GPT-s lemez nincsen 4 db elsődleges partícióra korlátozva, mint az MBR, szóval nem teljesen világos az a hibaüzenet. Inkább a fordított esetben lenne értelme. Meg azt sem írtad, hogy a beépített lemezkezelővel, vagy külső programmal csináltad-e.
Viszont itt az első lépés eleve az adatok lementése lett volna a D partícióról egy másik fizikai meghajtóra. Az a biztos, mivel a partíciók törlésekor, átméretezésekor, összevonásakor stb. néha előfordulhatnak problémák. Ráadásul abban a videóban a
diskpart
módszer elevedestruktív
, vagyis törli a teljes lemezt és a rajta lévő adatokat...! Az pedig a dinamikus lemez, illetve az MBR / GPT kapcsán is már említve volt, hogy adatvesztés nélkül csak külső programok képesek átkonvertálni.Tehát te a
clean
paranccsal és a GPT-re konvertálással törölted a teljes lemezt, illetve (részleges) felülírást csináltál, amit nem kellett volna...Ezáltal pedig az adatok visszaállításának esélye is csökkent. A további írás pedig nyilván tilos! Ez esetben egy adatmentő programmal kellene átnézetni a lemezt, amely jó esetben talán még megtalálja a korábbi fájlokat. -
Plaguee
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Szerettem volna windows újra rakni a laptopom és azt történt,hogy particiónálás menüben ott volt a 2 meghajtó C: ( Win) D: ( adatok) plussz 3db 200-300 MB meghajtók amiket anno nem én hoztam létre. Töröltem ezt a 3db meghajtót plussz a C: hogy majd egybe olvasztom őket mikor létre akartam hozni az új C: nem engedte mert valami GPT problémát írt. Probáltam win7 win8.1 mikor eljutottam a particiónálási menübe nem tudtam tovább lépni. Rákerestem neten erre a GPT-re mert ilyennel még soha nem találkoztam egy win újra rakásakor se és akkor találtam ezt a videót:
[link] Végig csináltam mindent a videóban erre törölte a D: meghajtót és az egész vinyót most 1 ismeretlen 1TB meghajtónak látja. Nem raktam rá win-t semmit nehogy felülírja a D: lévő adatokat.
Valaki találkozott már ilyen problémával, hogy ilyenkor mit lehet csinálni, hogy megmaradjanak az adataim?Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: Plaguee
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen légkondit a lakásba?
- Subaru topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- OTP Bank topic
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex 5080m micro/mini PC- i5-10500T Win11- Számla/garancia
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest