Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Piftuka

veterán

válasz P1eTr0 #8979 üzenetére

"Az az igazság, kicsit el vagyok keseredve."

Megértelek, és örülök, hogy leírtad a véleményedet!Amivel egyébként egyetértek. :K

Én viszont most nem kicsit, hanem nagyon el vagyok keseredve. :(

Engem csak a házimozi érdekel, ezért most, hogy két hete leakciózták, akkor én is megvettem a rég óta várt, "hőn áhított" prémium tévét, a "Panasonic 75GX942e"-t.

Elképesztően súlyos darab; 74 kg volt a dobozában, és 64 kg-t nyom a talpára szerelve. A méreteit, a szálcsiszolt alumínium keretét, valamint a tömör fém talapzatát figyelve persze ez nem meglepő.

A kidolgozás abszolút prémium minőségű, még a csatlakozóaljzatok "szintjén" is.

Nagy izgalommal üzemeltem be, de sajnos gyorsan jött a csalódás! Kifogtam egy olyan felhős MVA panellel szerelt példányt, amilyet még életemben nem láttam. :(((

Valószínűleg a "100-ból 1" tipikus esete, tehát óriási balszerencsém volt.

Mindenesetre annyira erős bevilágítási problémáktól szenvedett a felső élénél, és az oldalsó élek melletti nagyobb területen, amely nézhetetlenné tette.

Nagy kár, mert - nem meglepő módon - a képminősége pazar (lett volna).

"Out of the box" olyan színhűséget produkált, hogy szerintem bármelyik kalibrátor elégedetten csettintett volna a látványra.

Természetesen a kedvenc Full HD, 4K és HDR demókat is lefuttattam vele, és pazar volt a látvány a minden esetben.

Az kiderült, hogy ez a méret, még a zseniális "HCX Pro" processzor ellenére sem kedvez a gyenge minőségű televízió adásoknak.

Némelyik régebbi "Agymenők" epizód közel nézhetetlenül "maszatos" volt.

Viszont próbaképpen elővettem a "Ragadozó 3" (Fsz.: Mark Dacascos) DVD-met, ami ugyebár egy '90-as években készült film DVD lemezes változata (annak megfelelő képminőséggel és felbontással), és meg kell mondjam, hogy pazar eredményt produkált a felskálázó algoritmus.

Az nyilván látszott, hogy nem Blu-ray filmet nézek, de mégis... tökéletes volt a végeredmény.

Azt követően behangoltam a mozgásmegjelenítést (ami a javító opciók kikapcsolását jelentette, mert elsőre rossz eredményt produkált), és labdarúgó mérkőzések alatt is jó eredményt produkált.

Ekkor viszont már nem tudtam elmenni szó nélkül a pálya két oldalán folyamatosan jelenlévő hatalmas tompa, fehér foltok mellett.

A "szélesvásznú" filmjeim megtekintése, felül a borzalmas bevilágítási folttal a fekete sávban meghozatták velem a döntést, hogy ez a példány nem maradhat. :(

Sajnos a webáruházból én rendeltem meg az utolsó példányt, így nem volt lehetőségem cserére!

A helyi áruházba pedig már nem lehet lekérni másik áruházból készleten lévő példányt, pedig ha lenne módom tesztelni előtte, és egy kifogástalan, homogén panellel szerelt változatot elhozni, akkor sok évig nem gondolkodnék azon, hogy milyen tévém legyen.

Ez lenne. :)

Lassan a "HX940" is eltűnik a kínálatból, egyébként az gyengébb minőségű panelt kapott (ahogyan az imént írtam is), a "JX940" pedig 8 bit-es IPS panelt...

Úgy nézem, hogy a 75 colos prémium Panasonic LCD ötletét egyelőre sajnos el kell engednem!

A legrosszabb, hogy a konkurens gyártók kínálatából sincsen valódi alternatívája...

• kezo0

addikt

válasz P1eTr0 #8979 üzenetére

Hidd el, számít az elektronika, különben az LG-n kívül másnak nem lenne értelme OLED-et gyártani...
    A displayspecifications oldal pedig szerintem téved (velük is megesik, bár ritka), ami a tunereket illeti, mivel tuti, hogy a JZ2000-esben is van DVB-C tuner. [link]

• Piftuka

veterán

válasz P1eTr0 #8976 üzenetére

Nem 1.000, hanem csak ~99,9%-ig biztosak a Displayspecifications.com oldalán található adatok. :)

Ritkán előfordul, hogy tévesen tüntetik fel a paneltípust, de azért nagyon nagy általánosságban erről nincsen szó.

A Pana kínálatára korábban is jellemző volt, hogy érthetetlen okból IPS panelre váltottak. (Bár szerintem ennek oka a költségek csökkentése.)

Kár érte!

• kezo0

addikt

válasz P1eTr0 #8350 üzenetére

Szerintem tévedsz. Hiába tudja a lejátszód a DV-t vagy mondjuk a HDR10+ formátumot kezelni, ezeket bizony a tévének is tudnia kell kezelni. Ha a tévé nem ismeri fel a HDR-adatokat, küldje azokat bármilyen lejátszó, csak SDR képet fogsz kapni.

• Piftuka

veterán

válasz P1eTr0 #8341 üzenetére

"Műszaki termékeknél viszont alapvetően igaz, hogy megvettem és már kint is van az újabb... Szóval sosincs vége a dolognak"

Ez pontosan így van. :K

Ezért mondom mindig, hogy ha kiválasztottad, melyiket szeretnéd, meg is van rá a pénzed (amit képes és hajlandó vagy kifizetni érte), akkor ne késlekedj... vedd meg!

Mert aztán arra eszmélsz, hogy a "Talán lesz ez még olcsóbb is!", és "Várok a következő évi modellre, hátha még jobb lesz!" közepette évekig nem vettél semmit, és nem ritkán utólag megbánod, hogy nem csaptál re arra a bizonyos kiszemelt, neked minden szempontból szimpatikus készülékre.

• Piftuka

veterán

válasz P1eTr0 #8326 üzenetére

"Nem lesz olyan szép? "

Ez pontosan így van. A technológiai lehetőségeit illetően a Dolby Vision (a továbbiakban "DV") a fejlettebb szabvány, ami nagyobb színmélység, és szélesebb színtér alkalmazását teszi lehetővé.

Amennyben egy filmet ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásával készítettek el, és a készüléked nem támogatja a szabványt, akkor nem fogod visszakapni a megfelelő látványt.

Sőt, extrém esetben kifejezetten rondább lesz a képminőség, mintha egy "szimpla" 4K tartalmat néznél. Volt alkalmam tesztelni "DV" file-t ilyen tévén, illetve ilyen módon.

(Mindezeken túl, ráadásul ha a tévé beépített lejátszóját használnád, jó esélyed van rá, hogy a "DV" szabványú videót egyáltalán el sem indítja.)

Ha a tévéd ismeri a "DV" HDR szabványt, akkor "biztosra" mész. Azért ne feledjük, hogy az online tartalomszolgáltatók a filmek javát HDR10 és "DV" formátumban is elérhetővé teszik, így a nem "DV" képes televízió egyelőre nem akkora óriási hátrány.

(Ha valaki "éjjel-nappal" a Netfilx filmeket nézi, és szó szerint "hegyekben" állnak otthon a 4K HDR Blu-ray filmjei, akkor már érdemes lehet csak és kizárólag olyan megjelenítőben gondolkodnia, amelyik minden HDR szabványt ismer.)

• Piftuka

veterán

válasz P1eTr0 #8307 üzenetére

"a legfontosabb kérdés, hogy megéri-e a majdnem 2x árat az OLED? "

Röviden: nem.

Rég óta mondom, és sajnos még mindig (avagy egyre inkább) igaz, hogy a televíziók napjainkra nagyon drágák lettek.

Még az alsó-közép kategóriában is csak akkor tudsz valamire való készüléket találni, ha mélyen a zsebedbe nyúlsz, és kifizetsz ~100.000-150.000 forintot.

A közép kategóriában, és felette már "repkednek" a százezrek, a prémium készülékek ára pedig a millió forint közelében, vagy jóval felette van. A 65 colos és afölötti méretben mindenképpen. Ami agyrém; ezen nincsen mit vitatni.

Az OLED technológia a jó kontrasztot és fekete szintet kedvelő házimozi rajongók számára igazi "megváltás", de annyival - összességében - nem jobb egy ilyen készülék, mint az adott gyártó felső-közép kategóriás, vagy prémium LCD-je.

A gond ott van, hogy utóbbiból szinte nulla a választék. Ugyanis a "nagy gyártók" elmentek abba az irányba, hogy az OLED készülékeik már nem csak a "prémium", hanem lassan a felső-közép kategóriát is átveszik a saját kínálatukban.
    Talán ennek köszönhető az a bosszantó tény, hogy a szenzációsra sikerült EX780-as és DX900-as szériák után, a Panasonic előbb a tavalyi, botrányos FX modelleket hozta ki, most pedig nincsen valódi 120 Hz-es, 10 bites panellel szerelt LCD készüléke az ~55-65 colos méretben.

Lehetőségnek most ott van a Panasonic 75GX942e televízió, ami megfelel a kritériumoknak, és a beszámolók alapján egy pazar LCD televízió. Csak éppen 800.000 forintba kerül.

És ennél olcsóbban megveheted már a PANASONIC TX-65GZ950E OLED készüléket is.

Vagy még olcsóbban a Panasonic TX-65FZ950E típust, ami a legjobb televízió volt, amit tavaly bárki is piacra dobott.

Igaz, utóbbi nem kezeli a "Dolby Vision" HDR szabványt, és mindkettő "csak" 65 colos.

Tudnod kell azt is, hogy ezzel a kijelentéseddel:

"minden HDR szabvány szeretném, ha tudna (tehát HDR+, illetve Dolby Vision támogatással rendelkezzen)"

tovább szűkíted a lehetőségeidet.

Az biztos, hogy én ~300.000-400.000+ forintért csak olyan tévét vennék, aminek valódi 10 bites, 120 Hz-es VA panelja van.

A Panasonic és a SONY pedig tehet egy szívességet, hogy a kínálatukban nem nagyon van már ilyen készülék!

Most, hogy kicsit bepótoltam az elmaradást, és olvastam a teszteket, néztem video beszámolókat elmondhatom, hogy a Panasonic GX830-at sem venném meg.

A kisebb méretben, a jelenlegi áron jó lehet, de 50 col felett, ennyi pénzt kérni egy 8 bites, 60 Hz-es panellel szerelt tévéért, egyenesen rablás.

Számodra egyébként - figyelembe véve az anyagi lehetőségeidet - leginkább ez lenne a megfelelő:
    SONY KD-65XG9505B

Vagy emelsz egy bő 100.000-et a kereteden, és megveszed még ma a "Glamour Napok" akcióban; vagy vársz vele jövő tavaszig, és reménykedsz abban, hogy 400.000 forint alá kúszik az ára, és még lesz is készleten, mielőtt a 2020-as, "XH" modellek megjelennek május-június körül.

Minden egyéb tekintetben marad valami erős kompromisszum. Gyengébb (8 bit/IPS/60 Hz) panel, vagy sokkal drágább készülék.

• buek1967

tag

válasz P1eTr0 #8307 üzenetére

A 810E, ha nem pontosan középről nézed, elveszti a színeket. Plazmánál, olednél ez a probléma nincs. Volt 810e-m, de 1 nap után ment vissza. Szubjektív tanács: tévézéshez felesleges ma még az oled, a minőség nem jobb, mint olcsóbb panelen. Végül én ips paneles Sonyt vettem, 4k így is veszettül szép, ugyan nincs végtelen kontraszt, de nem zavar. Az android jobb, mint vártam, ezer lehetőség van benne.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés