- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Analóg fényképezés
- Akciókamerák
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
t-shirt
veterán
Ma szert tettem erre a gépre én is. Lenne egy kérdésem a többi tulajhoz. Manual állásba ha félig lenyomom a gombot kiad egy kis skálát hogy szerinte milyen lesz az expozició, mondjuk beállítom 0 értékre hogy jó legyen. Ezek után felnyitom a vakut amire szerintem keményen el kéne mennie +ba a skálának, de a skála nem mozdul (természetesen újboli lenyomásra sem) Szerinte vakuval ugyan az lesz jó mint nélküle
Szóval az a kérdés hogy ez nektek is így van? Egyéb észrevétel hogy ha auto állásban fenyitom a vakut 1/30-nál nem akar feljebb menni a záridő, még akkor se ha a felkapcsolt csillára állok rá, van egy olyan érzésem hogy valami nem stimmel a géppel. Az elöző gépemen ha felcsaptam a vakut auto állásban 1/125-ös záridőket mondott ezeknél a fényviszonyoknál.
[Szerkesztve] -
ladiL
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok-e abban segíteni, hogy milyen méretű UV szűrőt vegyek?
Valahol azt olvastam, hogy 55-s kell, de ebben nem vagyok biztos.
[link]
Ez szerintetek jó vétel?
Előre is köszi a gyors választ. -
vizipok56
csendes tag
-
snowflake
tag
válasz
Baboooon #634 üzenetére
Namost lehet, hogy hülyeséget mondok, mert én sem vagyok egy agyonképzett fotós. De nekem is pana van, csak kisebb (FZ4) és nekem úgy rémlik van egy ún. autobracket funkció, amit ha bekapcsolsz, akkor +- 1-2 EV (fényértékkel) készít még 2 másik képet is egy expo alatt.
Sorry, ha hülyeséget mondtam.... -
Baboooon
csendes tag
Halló mindenkinek!
Nékem olyan problémám van a géppel kapcsolatban, hogy
P, A, S, M üzemmódokban sőt SCN 1-2-ben is mindig három képet csinál a gép tudom ez a sorozat felvétel miatt van de nem tudom kapcsolni az adott kapcsolóval megnyomom de semmi.
Nem igazából tudok mit kezdeni ezzel a problémával, ha esetleg valakinek van-volt hasonló és meg tudta oldani kérem ossza meg velem is, valszeg még igen alulművelt vagyok a gépből de szeretnék ezen javítani -
BEE
addikt
Sajna nem.
Ebben a témában nem vagyok járatos
annyira hogy bárkinek is tanácsot adjak.
Csak az alapelveket mondhatom,
a jó állvány merev és nehéz, vagy nagyon drága ( szénszálas ! ).
A könnyű állványok gyengék is általában,
az én gagyimon a kis szél is könnyedén belengeti a gépet.
BEE -
FrezeR
senior tag
BEE: Akkor tudnál ajánlani egy jó állványt a leirtak tükrében?
A rászánandó pénz 10-15 ezer kb.
köszi -
King27
csendes tag
Itt van 2 kép a dunai árvízröl! Lehet hogy nem a legjobbak,de a lényeg látszik,szerintem! Meg aztán azért raktam ide,mert nekem is ilyen gépem van! Még annyit hozzáteszek,hogy amióta az eszemet tudom,én még nem láttam itt ekkora vizet!!!
-
Zozzant
addikt
''zoom gyűrű hol jár'' mm-ben, az vizuálisan leolvasható, a kijelzőn pedig
a zoom nagysága, mondjuk az emgem eddig nemnagyon érdekelt, inkább
az hogy mit látok az lcd-n (lcd-ken, mert az átnézőben is külön lcd van).
De itt most nem akarom felsorolni miket ír az lcd-re, ilyen kategóriában
megnyugtatóan sokmindent... -
BEE
addikt
A zoomkijelzés szerintem teljesen felesleges,
mert a gyűrűre pillantva azonnal leolvasható,
a kijelzőn pedig a képkivágást nézed, mert csak az számít.
Élességállításnál viszont jól jönne valami segédlet.
Ha viszont nagyon kritikus a beállítási idő,
akkor oda jobb DSLR-t használni.
Ez mégiscsak egy hobbigép.
BEE -
ptarjan
csendes tag
Mindent kijelez? Az azért túlzás.
A zoomgyűrű forgatására csak azt írja ki, hogy éppen hányszoros zoomnál tartasz, ami egy tökéletesen érdektelen információ. Ehelyett írná ki inkább a fókusztávolságot, akár a fizikait, akár a 35mm-ekvivalenst.
A manuális élességállításnál pedig éppen nagyon hiányzik az, hogy kiírja, hány méterre van fókuszálva. Ha mellé vagy fókuszálva, csak azt látod, hogy életlen, de azt nem, hogy merre kéne forgatni ahhoz, hogy élesebb legyen. Sokat segítene a gyors fókuszálásban: ránézel a tárgyra, egy pillantással megsaccolod, milyen messze van, egy gyors tekeréssel kábé odaviszed az élességet, aztán jöhet a finomhangolás. Szerintem ezzel sokszor másodperceket lehetne spórolni, és van olyan téma, aminél ez kritikus.
Üdv,
Pedro -
Nimrod
addikt
FZ20 és 30 között kb. 40.000 HUF különbség van. Megéri ennyi töbletet a 30-as?
Inkább hurcigépnek szánom a Canon A410 leváltására. -
vadkörte
addikt
Szerintem kezdőnek sem rossz választás. Egyszerűen fogod magad belövöd a programtárcsát a szivecskés állásba és fényképezel. Aztán ha majd megszokod, jobban megismered elkezdhetsz ''játszadozni'' és megtanulni fotózni is vele.
Kiegészítésképp mindenképp KELL egy minimum 512 MB-os, de inkább 1 GB-os Kingston ElitePro sebességű kártya, ha nem akarsz majd sokat végtelen-sorozat fotózni, egy normál sem lehet rossz. 4 képig a normál is elég jó sebességgel ír .Addigra telik be a puffere.
A másik amit minél előbb be kell majd szerezned az legalább 1 db pótakku. A [link] -en található cég megbízhatú aksikat árul, korrekt áron.
Előtétekről majd akkor kezd el gondolkodni, ha már megvan a gép és kitapasztaltad a működését.
Én pl. makróelőtétet majd egy év után vettem a gépemre. Ennyi idő kellett, hogy megtanuljak a nyelvén ''beszélni''.
Ha kiváncsi vagy még valamire, kérdezz...
(Nem FZ30-am van, hanem FZ20-am) -
Nimrod
addikt
Ha teljesen kezdő vagy nem biztos, hogy ez egy jó gép még. Inkább egy ''szappantartó'' amin meg tudod tanulni a fényképezés alapjait. A kiegészítők meg már a profibbaknak van, természetesen bőségesen elég az alapgép is, talán nem is lesz szükséged soha kiegészítőre. De majd jönnek a rókák és megmondják.
-
FrezeR
senior tag
sziasztok!
tanácsra lenne szükségem állvány vásárlása előtt, hogy mit kell ilyenkor
figyelembe venni? gondolok itt tömegre, méretre stabilitásra stb!
kösziés esetleg konkrét ajánlás is jöhet!
-
ttm
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Tegnap találtam meg ezt a fórumot, amikor rákerestem e gépre. Este végigolvastam, zúgott is a fejem a sok infótól!! Teljesen kezdő vagyok, de nem szeretnék alap kompakt géppel kezdeni, az azt hiszem kevés lenne. Szóval íg találtam rá erre. A dolog érlelődik, gyűjtöm a további infókat+lét, aztán majd meglátom.
Kérdés:
1. gondolom az evidens, hogy az LCD jelzi, hogy a zoom-gyűrű éppen ''hol jár''
2. különböző előtétlencsék nélkül is használható a gép kezdetben? Úgy értem, hogy amíg megtanulom (tanulgatom) kezelni a gépet, meg amíg lesz rá pénzem, addig extra kiegészítők nélkül is élvezhető a masina, ugye?
Köszi -
Zolko001
tag
Igen tudom hogy a videórögzítéshez és a sorozatkészítéshez (ott is inkább a végtelensorozathoz kellhet) van szükség gyors kártyára. Azért kérdeztem a sebességet...Szerintem én inkább akkor a 20MB/sec-es Ultimate-t veszem, lehet a 7,7MB/sec-es az picit kevesebb
mert ugye ha arra kerülne a sor hogy több mint 1 perc videót rögzítenék akkor nehogymár nem tudjak. Mert pont így jártam a sima (talán 1,5MB/sec-es) kártyával, hogy kb. 1 perc után leállt arra hivatkozva hogy most ír a kártyára. Ami a mobil HDD-t illeti azt is csak azért mondtam mert a 2GB-os gyors kártyák ára iszonyú (30-40ezer között). Inkább akkor veszek egy ár/érték arányban egy szimpatikusat (mondjuk egy 512MB Kingston Ultimate=10-11ezerért) és mellé egy 40GB-os tárat+ 40 ezerért. A kártyára kb. 10 perc videó ráfér(ez egyszerre úgyis elég, ha arra kerülne a sor) És a végeredmény máris 40,5GB lesz és nem mondjuk 40ezerért 2GB!!! Igaz hogy nem mindenki tud egyből ennyit költeni a gépre...sőt, de én még abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a fizuból sokat félre tudok tenni
Köszönöm a választ -
BEE
addikt
válasz
Zolko001 #608 üzenetére
Fényképezéshez nincs szükséged a leggyorsabb
kártyákra, a sebességnek csak video és
sorozatfelvétel esetén lehet jelentősége.
Általában azt írják a fórumokon, hogy egy 10Mb/s
sebességű kártya jó mindenre.
Inkább nagyobbat vegyél a plussz pénzen, mint gyorsabbat.
A mobil tár pedig nagyon jó annak aki megfizeti.
Egyszer majd én is veszek.
BEE -
Zolko001
tag
Sziasztok !
Nemrég vettem egy fz 30-at. Az lenne a kérdésem felétek hogy tudjátok-e pontosan mekkora is ennek a gépnek a memóriakártyára történő írási sebessége??? Csak azért kérdem, hogy érdemes megvenni a Kingston Ultimate-et vagy elég az Elite Pro változat is? Vagy ti mást javasolnátok? És még ehhez kapcsolódóan mi a véleményetek a mobil kártyaolvasós HDD-kről? 40GB-os Vosonicra gondoltam...mondjuk. Mert egy nyaralás alatt ugye még a 2 GB-os méregdrága mem.kártya se lenne elég.(főleg a videók horror nagysága miatt) Ezért talán kifizetődőbb hosszú távon egy ilyen ketyere meg mondjuk egy 512MB-os gyors kártya.
Válaszotokat előre is köszönöm.
U.I.: Amúgy meg vagyok elégedve a géppel, igaz még teljesen kezdő volnék, hisz most tértem át egy Samsung Digimax 360-ról... -
vadkörte
addikt
HA már könyv vásárlásán zöröd a buksid.
Egy-két ajánlat. Nem felétlenül muszály olyan könyve(ke)t venned, ami csak és kizárólag a digitális fotózással foglalkozik. Az oka az, hogy ezek a kiadványok legfeljebb érintőlegesen tárgyalják a digitális fotózásból, a fotózást. Leginkább a technikai ismereteidet bővítheted belőlük, a fotózás-technikait kevésbé.
Én ezeket a könyveket használom: [link]
A felsoroltak közül a Freedman féle alegjobb szerintem. Méghozzá azért, mert nem kifejezetten a digitális fotózással foglalkozik, hanem úgy általában a fotózással. Nagyon sok hasznos ötletet találtam benne. -
BEE
addikt
Elvileg ahány kép, annyi beállítás, ahogyan Hali01 írta !
De ha kezdő vagy akkor ne törődj ezzel.
Állítsd a gépet ISO 80-ra és a tárcsát tekerd P állásba. ( kézikönyv ! )
Ezzel egyáltalán nem fogod kihasználni a gép képességeit,
de valahol el kell kezdened a tanulást neked is,
mint mindenkinek.
UV szűrő jó ha van, de nem feltétlen szükséges.
Rakd fel a napellenzőt, az sokat véd a gépen is,
napos helyen meg jól jön.
Vigyázz a gépre, főleg a lencsére az elején,
ha nem használod azonnal tedd fel a lencsevédő sapkát !
A képbeállításnál arra figyelj, hogy a legjobb ha a nap
oldalról süti a témát, mert az árnyékok rajzolják a képet.
Nappal szembe ne fordítsd, ne fényképezd a Napot !
Figyelj arra, hogy a téma amit fotózni akarsz
a lehető legjobban kitöltse a képet, mert különben
jelentéktelen pici vacak lehet a képen.
Tájképeknél keress jellemző részleteket és azokat fotózd,
mert ami a valóságban hatalmas és lenyűgöző,
az a képen semmitmondó lehet.
Figyelj a gép tartására, mert sokak hibája hogy ferde a kép,
síelni lehet a horizonton.
Csinálj sok képet és válogasd ki a javát, vackot ne tárolj hiába.
És jó nyaralást !
BEE -
vizipok56
csendes tag
UV szűrőt mindenféleképpen vegyél/vigyél - a mechanikus védelem miatt (2.880 -ért vettem az eboltban egy HAMA-t, annyit megér a biztonságérzet, hogy gixer esetén az karcolódik, nem az objektív
) A másik amit én mindenféleképpen vinnék: egy jó állvány - éjszakai expozíciókat még stabilizátorral is nehéz kézből kitartani...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Xbox tulajok OFF topicja
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Politika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 16GB I 256SSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest