- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autóhifi
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Raspberry Pi
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
probalaci
csendes tag
utoljára win98-nál próbáltam 2 gépet hálózatba kötni, ami elég nagy szívás volt anno, de gondoltam, hogy az elmúlt pár év alatt csak fejlődött vmit Bill Gates is - hát nem!
2 xp-s gép routerrel csatlakozik a netre (az egyik wlanos) - hibátlanul. most szerettem volna a nyomtatót megosztani a gépek között, de ez mission impossible a windowsnak...
odáig már eljutottam, hogy a két gép ''látja'' egymást, legalábbis szépen válaszolnak egymás pingjeire.
természetesen azonban a munkacsoportnál mindegyik csak saját magát látja, a másikat még véletlenül sem.
az első oldalon írtátok, hogy ilyenkor érdemes a \\másik.gép.ip.címével próbálkozni, ami az egyik gépnél be is jött - a másiknál viszont felhasználónevet és jelszót kér?!hogy a fenébe lehet ez, amikor egyik gépnél sem használunk jelszót a belépésnél...
ill. hogyan adjam hozzá a másik géphez a nyomtatót, ha nem látja? (azt meg hiába írom be, hogy \\kiszolgáló\nyomtató mert ilyenkor is kéri a nemlétező jelszót)
végezetül: meg lehet azt csinálni valahogyan, hogy lássák egymást a gépek rendesen is? -
enamessias
aktív tag
válasz
kecskésádi #2119 üzenetére
Attol hogy két gépen megy a net, attol az még nem hálózat, inkább csak szerencse! Ahoz hogy hálózatot tudj létesiteni, legalább egy switch kell. Ha netet is szeretnél megosztani akkor router. (a routerekben van beépitett switch)
És itt megjegyezném hogy routerből két fajta van!!!! Van vezetékes (olcsobb valamivel) és van wifi-s, tehát vezeték nélküli!
De hogy olcsón meguszd, akkor azt lehetne megpróbálni, hogy az asztali gépet és a laptopot egy ''cross'' kábelel kötöd össze. (két hálókártyát) Mivel a kölönbözö windows oprendszer nem gond, ezért a gét gép fogja látni egymást ha a beállításokon tul vagy. Tüzfalak, ip-címek, stb. ha már tudsz oda-vissza másolgatni fájlokat akkor az asztali gépre csatlakoztatod usb-n a modemet, beállítod hogy menjen azon a gépen és ha megy, akkor csak a hálozati beállításoknál ki kell pipálni az internet megosztását a hálózaton. Így csak egy kábel kell, ami itthon kb 3-500 forint. -
kecskésádi
csendes tag
Sziasztok, kissé speciális kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Két hete vettem egy laptopot, ezzel két gép van itthon. Az asztali gép 2005-ös, p4-es, Xp sp II. A laptop pedig vista premium family, nem magyar, így kissé nehezen értem meg...De azért talán boldogulok.
Szeretnék a két gép között kapcsolatot teremteni, és nyilván a netet is megosztani.
az utóbbival semmi probléma nincs, mivel ahol lakom most (Franciaország), olyan dsl modemet forgalmaznak, ami egyidejűleg maga is képes két gépet kiszolgálni, egyet ethernet, egyet pedig usb porton keresztül. Szóval eddig ok. A modem egyébként nem wifi-s, de lehet bele kieg wifi kártyát tenni.
A gond az, hogy jelen állapotban mindkét gépen megy a net, de semelyik gép nem látja a másikat hálózatban.
Mivel semennyire nem értek a dolgokhoz, azt viszonttudom, hogy egy router egyből hálózatba is rendezi a rá kötött gépeket, itt valami turpisságot sejtek.
A dsl modemnek van egy címe, amit az explorerbe be lehet írni, erre egy setup menü megjelenik. Itt van egy olyan pont, hogy ''hálózatok'' (franciául), de lejjebb nem értek semmit, mert csak három-négy-öt betűs rövidítések vannak.
Blablabla. szóval elsődlegesen az volna a kérdésem, hogy egyáltalán lehetséges-e, hogy a két windows miatt lássák egymást a gépek (nem követelmény-e egy hálózat esetében az azonos oprendszer)
Ha lehetséges, akkor már ''csak '' a többi kérdés van hátra, valahogy ki kell derítenem a betűszavak jelentését.
B-verzió szerint egyébként olyasmiről mintha olvastam volna a dsl modem útmutatójában, hogy rá lehet kötni routert is, hogy még több gépet szolgáljon ki. Csak nincs kedvem beruházni egy wifi routerre, ha nem muszáj, előbb körbejárnám a témát.
Ötleteket is kérnék, ha lehet, hogy hogyan álljak neki.
Ps hogy mér nem az itteni szolgáltatót kérdezem meg?mert nincs neki se mailcíme, se online ügyfélszolgálata.
Levélben lehet hozzájuk fordulni, vagy emelt díjas hívásban,és annyira még nem beszélek franciául...
Köszönettel:
ádám -
MR!!
aktív tag
válasz
BluEyes #1934 üzenetére
nemjó
én gépemen megy net. tálcán 2 háló ikon , 1ik a bnc-s működik , minden ok , másik piros x , hálóábel nincs bedugva felirat. ezt letiltom engedélyezem : hálókábel nincs bedugva , tcp/ip ben megvolt adva egy ip cím , beállítottam automatikus észlelésre, dns-t is. de így is semmi ...
annyi h most az alaplapi hálókárty tulajdonságai között van Netware ügyfélszolgáltatás, MS ügyfél, fájl-nymtató megosztás, qos csomagütemző , nwlink netbios , nwlink ipx/spx ( itt belső hálózati számot lehet állítani : 00000000 és keret típusa : automata felism) és van még tcp/ip
és ha elindítom varázslót , kiírja elején: windows leválasztott hálózati elemet talált , ez most az alaplapi kártya.. ha beikszelem figy kivül hagyását enged tovább , aztán kell kiválasztani melyiken van a net ( de ott már szerepel mind2)
[Szerkesztve] -
treb_
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Remélem jó helyen járok.
Nemrég adtam a fejem gépbővítésre és kicseréltem ezt-azt. Csak valahogy a hálózat nem akar normálisan működni. Az alaplapon (ASUS P5B Deluxe) van kettő integrált LAN bemenet. (Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller és Marvell Yukon 80E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller)
Gondolom a kettő nem teljesen egyforma és mivel nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, meg tudná mondani valaki, hogy mi a különbség a kettő között?
A probléma a következő: Mindegy, hogy melyik helyre dugom be az internetkábelt folyamatosan az történik, hogy a hálózatnak új IP címet próbál kérni, de sosem sikerül neki és a végén a tálcán megjelenik egy kis hálózati ikon benne sárga felkiáltójellel, hogy ''Állapot: nincs kapcsolat vagy korlátozott''. (viszont ettől függetlenül ha megnézem kap egy IP címet illetve alhálózati maszk is rendben van de a hiba továbbra is fennáll)
Ez még nem is zavarna annyira, bár idegesítő, hogy nem jó neki valamit. (közben a másikat letiltottam, hogy ne keresse állandóan a hiányzó kábelt)
A netnek semmi baja, ha pingeltetek bármit 35ms-ot kapok, de ha elkezdek játszani bármivel, folyamatosan 2 másodpercenként lagol egy hatalmasat az egész. Pl.: COD-ban figyeltem fel erre a lagométeren.
Nem használok se routert, se semmit. Sima ADSL (4Mbit), egy gépre kötve a net.
Gondoltam a tűzfalra, jelenleg csak a windowsé van bekapcsolva, de ha azt kikapcsolom, akkor sem szűnik meg a probléma. (Windows XP Professional SP2)
Mi lehet a baj? Próbáltam már a BIOS-ban letiltani/engedélyezni, egyéb beállításokat keresni (mondjuk találtam egy LAN Option ROM beállítási lehetőséget de nem tudom mire való, alapból ki van kapcsolva), de nem találtam semmit. Ha a kapcsolat javítására megyek, szintén az IP cím megújításán fáradozik, de nem tudja végrehajtani.
Esetleg tudja valaki, hogy mi okozhatja a lagolást illetve ezt a hibát? -
Noxy
veterán
válasz
Biga123 #1703 üzenetére
Bakker, rdi berakott 1 linket, ha ott 1 kicsit körülnéznél talán meg találtad volna ezt: [link] Félkövér betúkkel megtaláltad volna: Peer to Peer Windows-hálózat beállítása [link]
Ezen az oldalon eltöltesz félórát, sok mindenre rájössz, és nem kérdezed meg, hogy ''És itt mit keressek''.
[Szerkesztve] -
gjess
csendes tag
válasz
Mandarin68 #1546 üzenetére
Szia,
Hosszú lesz:
Az Always On beállításnál folyamatosan kapcsoladban van az ISP vel az eszköz, ha leszakadna azonnal visszacsatlakozik.
A Connect on demand esetében a Maximum Idle time beállításnál meghatározott idötartamig nincs forgalom a router WAN portján akkor a router lebontja az ISP vel a kapcsolatot, és akkor kapcsolódik újra ha router WAN portján ismét érzékélhető adatforgalom.
A Connect mode Select beállítás a routeren belül a Status fülnél található Connect Disconnect gombok használatával történő felkapcsolódást teszi lehetővé és csak úgy és ott, tehát a router nem kapcsolódik automatikusan az ISP -hez.
Abban az esetben ha a számítógépének PPPoE kliensével szeretne valaki felcsatlakozni, akkor a router WAN portjából kijövő kábelt át kell rakni a router valamelyik számozott portjába, és akkor tud kapcsolódni Windowson kereszül is a szokásos módon.
Fontos !!! Ebben az esetben nem lehetséges megosztani az Internetet a routeren keresztül mert ilyenkor a router csak switch-ként üzemel, és a már csatlakoztatott gép Internet megosztásán keresztül válhat elérhetővé a hálózat a többi gép számára, tehát ez utóbbinak nem nagyon van értelme.
Remélem, segített.
[Szerkesztve] -
gabranek
senior tag
válasz
Unkn0wn #1214 üzenetére
az adott munkacsoporton belül lévő gépeket nem éred el, ugye? mert ha igen akkor hasonló a gondunk ^^ a hálózat csont nélkül müködik, viszont tallózni nem lehet...hétvégén updateltem a windowst, más módositás nem történt a rendszeren...valaki nem tudja véletlenül, hogy mi lehet a gáz?
-
Newyorker
addikt
A kérdésem, hogy ez a kártya:
Netgear WG311 részletes adatai:
Hálózati sebesség: 802.11b: 1, 2, 5.5, 11 Mbps (automatikus választás); 802.11g: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54 Mbps (automatikus választás)
Driver: Windows 98SE, Me, 2000, XP
Interfész: 32-bit PCI bus
Méretek (antenna nélkül): 132.8 x 21.8 x 121 mm
Súly (antennával): 125 g
Frekvencia sáv: 2.412 ~ 2.472 GHz (Europe ETSI)
Titkositás: 40-bit (64-bit), 128-bit WEP kódolás
Rendszer követelmények: Pentium III Class PC, PCI 2.2 megfelelő slot, 20 Mb szabad tárhely, Windows 98SE, Me, 2000 vagy XP
Jó lesz é ebbe a gépbe?
[link] -
warynski
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémámra kérek segítséget: adott két gép, amik között wireless routerral (Linksys) van megosztva az internet.
Működik a wireless internet a két gép között, de szeretném, ha két gép is látná egymást. Hiába hoztam létre Munkacsoportot, és adtam nevet a gépeknek, a dolog nem működik. Az egyik gépen ugyan megjelenik a Microsoft Windows hálózat alatt a két gép neve, de elérni nem tudom a másik gépet, mert \\gépnév nem érhető el, lehet, hogy nincs joga a hálózati erőforrás használatához hibaüzenet jelenik meg. A másik gépen is létrehoztam a Munkacsoportot, de ott még a gépnevek sem jelennek meg a Microsoft Windows hálózat alatt.
Mit csinálok rosszul, illetvem hogyan kellene csinálni?
Ha van tipp előre is kösz! -
Jazz
veterán
-
22222
tag
SZia!
Asus NForce570 M2N-E AMD AM2 DDR2 PCX SATA2 ATX 2.0
ez a hiba...
A múlt pénteken került megvásárlásra egy AMD-s gép konfiguráció és
olyan problémém lenne, hogy nem tudok rajta Internetezni.
Pénteken este kiprobáltam a gépet és minden jó volt csak az Internet
kapcsolat nem müködött...
A jobb alsó sarokban ''SLI'' feliratú hibát jelez, hogy két kártyát
eltávolítottak?!...ez újratelepítés után is fent áll...
Újratelepítettem a Windows-t, feltettem a dobozban lévő drivereket, de
ezután sem akart működni az Internet.
AdSl kapcsolatom van (felh név+jelszó)
A következő hibákat írja ki kapcsolodáskor ...PPPOE 769-es hiba!
729-es, 730as...stb + a vonal foglaltat jelez.
A biosban is probáltam a Lan-t enablere modosítani disableről de ugy
sem müködött...
Az internet kapcsolat tüzfallal védett, amit nem tudtam kiiktatni csak a
windows tüzfal modosítható. Most a régi gépről írok...nem tudom, mi
lehet a hiba... (kábel csatlakozik az alaplapi hálókártyához?)
köszi!!
(P) 22222 privát üzenete Dudu67 számára Törlés 2006-12-27 12:16:18
22222
(újonc) Aham...
a Lan érdekel igazából, hogy menjen a netem!
SLI nemérdekes..
szal most az uj szitu! sikerült felcsatlakoznom kb 3 perc alatt
de onnantol kezdve nem megy semerre...és ugyanugy nem tok böngészni!
hátúl a gépen az internet kábel sárgán világít aminek zölden kéne sztem?!
hálózati kapcs.: következőket látom.... helyi kapcsolat- nincs kapcsolat vagy korlátozott...
ADSL kapcsolat szürke színű, tüzfal védi- ha felkapcs. fehér szinű lesz.
WAN_PPPOE 769es hiba... vagy vonal foglalt vagy felcsatlakozik és ennnyi..
Köszi!
Kezdek ideges lenni!!!! valaki segítsen plíz.
Hátul az adsl kapcs. jel sárga a zöld helyett!
mért nem megy a net? felscatlakozik, de nem tok böngészni
Kösz!! -
neilszab
őstag
válasz
neilszab #394 üzenetére
Na sikerült gyorsan beszerválnom egy hálókártyát (úgyhogy az infrakapcs bekaphatja
), és hát persze a Windows elkeszte az ilyekor szokásos idegölős hálózatépítős programját, konkrétabban: engem szivat!
Gépek összedugva, IP-ék kiosztva, fájlok megosztva, varázslók lefuttatva, a kapcsolat működik, a gépek látják egymást, de:
Az egyik gépből nem tudom elérni a másikat: hozzáférés megtagadva
Fordítva teljesen jól működik. Mit lehet ilyenkor kezdeni?
köszi -
hektor24
aktív tag
Üdv újra mindenkinek!(-:
Van itthon 3 gépem routerrel hálózatba kötve a netre. Az én gépemről tudok másolni és törölni a másik 2 gépen, mert ott kiajánlottam a winyókat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a másik 2 gépnek jelszavas védelmet adjak és csak utána tudjak bármit is csinálni rajtuk? Mind3 gépen Windows XP van. Előre is köszönöm a segítséget!!!!! -
hektor24
aktív tag
Helló újra!(-:
Van itthon 3 gépem routerrel hálózatba kötve a netre. Az én gépemről tudok másolni és törölni a másik 2 gépen, mert ott kiajánlottam a winyókat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a másik 2 gépnek jelszavas védelmet adjak és csak utána tudjak bármit is csinálni rajtuk? Mind3 gépen Windows XP van. Előre is köszönöm a segítséget!!!!! -
hektor24
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Van itthon 3 gépem routerrel hálózatba kötve a netre. Az én gépemről tudok másolni és törölni a másik 2 gépen, mert ott kiajánlottam a winyókat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a másik 2 gépnek jelszavas védelmet adjak és csak utána tudjak bármit is csinálni rajtuk? Mind3 gépen Windows XP van. Előre is köszönöm a segítséget!!!!!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Sziasztok!
Van egy régóta fennáló probléma az otthoni hálózatommal.
Adott egy ADSL csatlakozás, rajta egy modem. Modemből kijövő vezeték bele egy 8 portos switchbe. Abból kijön 3 kábel, három géphez. A szolgáltató enged több kapcsolatot is egyszerre, mert működik a LAN is, és az internet is. (Minden gépen külön kell csatlakozni.) Igen ám, de néha az internet belassul. Ilyenkor két dolog segít:
1.) - Új windows. Majdnem mindig megoldja a problémát.
2.) - Átdugom a 3 gépbe menő kábeleket másik lukba a switch-en. Ez is majdnem mindig eredménes.
Kérdés, hogy mi lehet a baj???? A switch éjjel-nappal megy, lehet, hogy nem bírja? De ha a switch rossz, akkor miért nem javul meg a probléma, ha kikapcsolom, megvárom, míg kihűl, és visszakapcsolom. Dugtam már vissza olyan lyukba, ahol régebben belassult, és újra jó volt. És ha a switch a rossz, akkor miért javul meg egy időre win újrainstallnál??
A belassulás tünetei: A kis ikon lent nem jelez adatforgalmat, és az IE nem válaszol, vagy egyszerűen mintha nem klikkeltem volna... Ha letöltök, akkor majdnem jó sebességgel jön, a feltöltés viszont nagyon lelassul.
Szóval mi lehet a baj? A kábelek jók.
Ja, még annyit, hogy a net szűrő nélkül van bekötve. Lehet, hogy ez a baj??
ui.: A hálózat hibátlanul működik, max sebességgel, és fix IP beállítással.
ui2.: másik modemmel is ezt csinálja
[Szerkesztve] -
Racecam
nagyúr
Második felvonás!
Előzmény:
Otthoni hálózat és internet megosztás Archívum I. - [link]Ebben a topicban is beindult a kezdő hsz bővítése, thx emitter.
Ha van valami jó leírásod amit érdemesnek találsz arra hogy bekerüljön , küld el nekem mailben (Batman) és megnézem én is.+++++++++++++++++++
Hálózati szereplők:
- internet, router (csak vezetékes,wlan), és PC-k (akár xbox is).
- wlan router konfigurálása alatt érdemes a UTP kábelel csatlakozni a routerhez!Az otthoni hálózatos környezet kialakítását kezdjük egy sematikus ábrával:
WLAN esetén + egy antenna az ábrán a routerre.
A fő elem a router (ez egy olyan „switch”, ami képes az internetmegosztására).
Ha nem akarunk internetet megosztani, csak otthoni hálózatot szeretnénk, akkor a legegyszerűbb mezei router elég nekünk a gyári konfigurációjával (ilyenkor elég lenne egy switch, de ha a jövőnkre gondolunk – hátha lesz net - érdemesebb a routerbe beruházni, valamint mezei switchnél kézzel kell a gépeket felkonfigurálni).
A gépeket beállítjuk automatikus ip kérésre (dhcp - hálózati kártyán jobb klikk, tulajdonságok, ott középen tcpip, majd megint tulajdonságok, és ez alatt az ip cím automatikus kérése). Már van is egy élő hálózatunk. Ez a LAN (helyi hálózat) játékokra már elég. Sőt, ha a windows tűzfalán (én végig microsoft környezetet tételezek fel az egyszerűség kedvéért) engedélyezzük a fájlmegosztást, akkor már elérjük a lanon lévő többi gépet.
A hálózat tesztelésének alapja ipconfig és ping barátunk. Kell egy parancssor nekünk (startmenü - futtatás - cmd , majd enter). Itt, ha beírjuk, hogy ipconfig és adunk egy entert, akkor kiírja a gép az ip címünket, az alhálózati maszkot, és az átjárót (router esetén innét tudjuk, hogy milyen címen érjük el az eszközt). Ezt tegyük meg a másik hálózatba kötött gépen is. A működést úgy tudjuk csekkolni, ha az egyik gép parancssorába beírjuk, hogy ping és a másik gép ip címét akkor veszteség nélkül kell visszajönnie a csomagoknak.
Valami ilyesmit kell látnunk (a képen a routert pingeltem):Ha internetet szeretnénk megosztani, akkor ugye mennie kell a helyi hálónak (különben nem fog a net osztódni) valamint be kell állítani a routert, hogy eredeti céljának megfelelően működjön. Bekötése látszik a fenti ábrán.
Amit itt leírok, az esetek nagyon-nagy hányadában működik - finomságokra csak nagyvonalakban térek ki, arra ott a fórum.
Tehát, mindegy, min jön a net, az belemegy egy "modem"be, amiből kijön egy utp kábel. ezt a kábelt kell a router wan portjába tenni.
Az esetek nagy részében ADSL internetről beszélünk (ők elvben nem szűrik a MAC címet - lásd később) amihez a szolgáltató ad egy belépési név jelszó párost.
Be kell lépni a router setupjába, és beállítani. Ehhez kell nekünk egy web böngésző, ahová címnek beírjuk a routerünk ip címét (fentebb említett ipconfig módszer, ill. a router doksijában benne kell lennie, jellemzően 192.168.x.1). Első belépéshez van a doksiban név/jelszó páros. Véleményem szerint ezt érdemes megváltoztatni. Előny: wlan esetén a szomszéd nem zárhat ki minket a routerünkből a default jelszóval. Hátrány, ha nem jegyezzük meg a jelszót, magunkat zárjuk ki. Tehát izlés szerint...
Általában minden routernek van quick setupja. Alaphangon ez nekünk elég.
Bekéri, hogy milyen netünk van (adslnél PPPOE-t válasszunk), nextre kéri a login nevet jelszót (ez a szolgáltatói szerződésben van - általában név@szolgaltao.hu és véletlengenerált jelszó) és elvileg finish után újraindul a router, és van netünk.
Ha olyan netünk van, ami statikus ip, vagy dhcp (dinamikus ip) akkor a quick setupban ezeket válasszuk. DHCP-s net esetén elvben nincs teendőnk, statikus ipnél pedig kézzel kell kitölteni a szolgáltatói szerződésben megadott ip cím, alhálózati maszk (subnet mask), átjáró (gateway) és DNS beállításokat.
Ilyen esetben szükségünk lehet még a MAC cím (számítógépünk fizikai címe) klónozására. Ez akkor kell, ha a gépünkhöz volt rendelve az internet. Ilyenkor erről a gépről konfiguráljuk a routert, és általában a network menü alatt található CLONE MAC ADDRESS gombbal tudjuk ezt megtenni, ha megvan, akkor a router felveszi a pc-nk fizikai címét, ezáltal a külvilág felé a „gépünknek” tetteti magát.
Általában minden routernek van STATUS menüpontja. Ha itt a WAN opció alatt ki van töltve az ip cím, subnet mask, gateway, és dns cím, akkor a routered felkapcsolódott az internetre.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Wlan-Router beállításai:-FONTOS! Ha van szoftveres tűzfalad, (mondjuk WinXP beépítettje) a próba idejére kapcsold ki
-természetesen minden router-beállítást a routerhez kábelen csatlakozó gépről csinálsz!
-ha vmit elrontottál és nem sikerül visszalépned a routerba, reseteld! Ez le van írva a kézikönyvébe, de általában egy kis pöcköt kell sokáig (mondjuk 0.5-1 percig) nyomva tartani, ezzel gyári állapotába helyezted a routert, kezdhetsz minden itt leírtat előről
-belépés a routerba: böngészőbe beírod a router IP-jét, ez le kell legyen írva a kézikönyvében
-először is változtasd meg a router kezelőfelületéhez a belépési jelszót (biztonság miatt)-az itt leírt angol kifejezések routerenként eltérően lehetnek megfogalmazva, de azért kis fáradtsággal meg lehet találni minden routerben a megfelelő opciót
-ami itt nincs leírva, az nagy valószínűséggel nem fontos az átlag júzer számára_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Router operating mode: Gateway (talán Setup/Advanced routing alatt?)Internet Connection Type: fixed IP (static IP)
IP-address: IP, kaptad
Subnet Mask: ha nem írja be automatikusan, akkor 255.255.255.0
Gateway: az átjáró IP-je, kaptad
Static DNS 1: amit kaptál
(Static DNS 2: amit kaptál)Router IP:
Local IP address: 192.168.1.1 (eltérő lehet routerenként)
Subnet mask: 255.255.255.0DHCP-server: enable
Starting IP address: 192.168.1.2
(a lényeg az, h csak az utolsó hármas csoport térjen el a router IP-jétől, szal ha az övé 192.168.2.1, akkor a Starting-IP legyen 192.168.2.x)
Client Lease Time: minél nagyobb értékű legyen (azt állítja, h milyen gyakran osszon ki a router új IP-t a kliensgépeknek, ilyenkor megszakad a kapcsolat, majd az új IP-vel újra feláll)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Wireless network mode: ha minden eszköz tudja a G-t akkor G only
ha legalább egy csak B-t tud, akkor B+G mixed
ha csak B-s eszközök vannak, akkor B only
Wireless SSID: mindegy, mit írsz be, csak jegyezd meg (a lényeg, h változtasd meg a gyárit a biztonság érdekében)
Wireless SSID broadcast: Disable
Channel (adó-csatorna): mindegy, mondjuk legyen 11 (akkor állítsd át, ha zavaros a csatorna, sokszor bizonytalan, akadozó a kapcsolat, ilyenkor lehet, h más eszköz bezavar)Wireless security: (ha a router tudja, wpa-psk, ez a legbiztonságosabb, ha nem tudja, sima WPA, vagy csak WEP) a lényeg, h minden wlan-eszköz azonos security-beállításokkal rendelkezzen, WPA Pre-shared key
Algorithms: Tkip vagy AES (ez végülis mindegy)
Shared Key: megadsz egy összevissza betűkből-számokból álló kódot, de jegyezd fel valahova, ez fontos! (min. 8 karakter legyen)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Wireless MAC-filter (csak ha maximális biztonságot akarsz, ekkor csak a listán szereplő eszközöket engedi a hálózathoz csatlakozni): Enable
Permit only PC-s listed: a listához hozzáadod a te wlan-kártyád MAC-címét,
amit a START/Futtatás/cmd paranccsal tudsz megnézni.
A megnyíló ablakban beírod a következőt: ''ipconfig /all'' (xp alatt legalábbis így kell)
Itt kiírja a MAC-címedet (=fizikai cím)Router firewall: ez a router hardveres tűzfala, kapcsold be! (enable)
végül a router Status-oldalán tudod a beállított dolgokat ellenőrizni
+++++++++++++
Wireless gép: (érdemes a legfrissebb illesztőprogikat felrakni a hálókártyákhoz; XP-t feltételezek)- legfontosabb: bizonyosodj meg róla, hogy be van kapcsolva a wlan-rádióadó.
Ezt jelzi a laptopon egy kis led, ha világít, jó. (általában antennát jelképez)
Ha nem ég, akkor neked kell bekapcsolni pl. Fn+F5-tel (ez gépenként eltérő lehet)
Vagypedig kicsit bonyolultabb úton:
Vez.pult/Hálózati kapcsolatok/Vez.nélk.Hálózati Kapcsolat/
Itt a ''Csatlakozás a következő használatával:'' mező alatt van egy Beállít gomb, megnyomod
Advanced fül (ha nem az, akkor sajnos neked kell megkeresni, de itt lesz valahol)-> Wireless ON
Ezzel be is kapcsoltad, ennyi.
Ha így sem megy, lehet, hogy kézzel, egy fizikai kapcsolóval kell bekapcsolni,
ez valószínűleg a laptop alján van-újra Vez.pult/Hálózati kapcsolatok/Vezeték nélküli hálózati kapcsolat
-> Általános fül:
használt elemek:
-mindent bepipálsz
-TCP/IP tulajdonságok:
IP-cím: auto lekérés
DNS-cím: auto lekérés
Speciális gomb: auto metrika->Vezeték nélküli hálózat fül:
-pipa be: A hálózatot a windows konfigurálja
-előnyben rész. hál. Hozzáadás:
-SSID:ide beírod azt az SSID-t amit a routerben adtál meg
Hitelesítés: WPA-PSK, Titkosítás: TKIP (a lényeg, h uazt állítsd be mint a routerben), ha nem tud a hálókártyád WPA-t, csak WEP-et, akkor a routerban is WEP-et kell beállítanod
Hálózati kulcs: WPA esetén 2x beírod a routerben megadott Pre-shared key-t++++++++++++
Kábeles gép:-a Helyi kapcsolat TCP/IP-protokoll tulajdonságainál a fentebb leírtakhoz hasonlóan beállítasz mindent auto-ra
-a hálózat létrehozásához, és fájlmegosztáshoz végig csinálod az alább leírt megosztási lépéseket__________________________
***MEGOSZTÁSHOZ FONTOS!***-ha van win-tűzfalad, vagy más szoftveres tűzfalad, az jó, abban engedélyezd a többi gép IP-jét, kimenő/bemenő forgalmat tcp/udp-n is (erre neked kell rájönnöd, h hogyan - tűzfalanként eltérő)
-megosztod a megosztani kívánt mappákat, meghajtókat (jobb gomb rájuk, Megosztás és biztonság
->itt értelemszerűen megadod a kért adatokat)-Helyi hálózathoz szükséges még beállítani:
-Vez.pult/Hálózati kapcsolatok, itt valszeg baloldalon van olyan,
hogy ''Otthoni vagy kisebb munkahelyi hálózat beállítása''
-Kapcsolódás módjánál 2. opció (helyi átjárón, vagy másik gépen keresztül)
-Szgép leírása: mindegy
-Szgép neve: mind1, de ékezet nélkül legyen (Laptop vagy CSALAD, ilyesmi)
-Munkacsoport neve: mondjuk OTTHON (uezt kell a másik gépen is beírni!)
-fájl- és nyomtatómegosztás engedélyezése->ezt válaszd
ezután beállítja a kapcsolatot, a folyamat végén válaszd a ''Befejeztem a varázslót a többi gépen is.'' (mondjuk asszem mindegy, h mit választasz itt)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Sok embernek nem megy a megosztasok elerese, pedig elvileg mindent jol csinalt. Ha megprobalkoznak \\masik.gep.ip.cime -vel akkor az esetek 99,9%-ban mukodik. Ezt lehet irni cimsorba, vagy pl TotalCmd-ben probalkozni azzal, hogy cd \\masik.gep.ip.cime
Sok sikert (és türelmet) a beállítgatásokhoz!!!
ui.: Ha így sem megy, írj ebbe a topicba!
A Hozzászólást szerkesztette Foglalt név, 2008.10.09 15:08-kor.
[ Módosította: Foglalt név ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest