Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Nikon DSLR topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- DUNE médialejátszók topicja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz
atesz19910 #699 üzenetére
Uhh, székesfehérvár?!
Az nagyon messze van.
Nem ér nekem annyit az egész így. Azért köszönöm!
-
Sonja
nagyúr
Sziasztok!
Van nekem egy pár Videoton DC 3011A típusú hangfalam. Évek óta nem használtam, és most vettem észre, hogy a mély hangsugárzók peremei teljesen szétporladtak.
Lehet javítani? Vagy esetleg új mélyeket bele venni?
Meg persze a hol a kérdés?!
Ui.: Van még 2 pár Videoton EA 7386 S erősítőm, 2 pár Videoton RT 7300 rádióm, 2 pár AKAI AP-Q310C lemezjátszóm, meg egy AKAI HX-2 és egy AKAI CS F21 deckek.
Ja, és egy AIWA AD-R450z deck is!
Mondjuk már csak porfogóknak vannak.
-
shalafi66
veterán
Nem, semmiképp. Az új jobb, az eredeti talán csak mélyben erősebb, de a középtartomány szebb és egyenletesebb az 569-nél, itt pedig ez nagyon fontos, mert semmilyen hangváltó nincs. Egyféle régi hangszóró van, ami ettől jobb, a lemezkosaras de gumiszélű változat, olyan viszont ritkán kerül elő.
-
Ebit
addikt
válasz
atesz19910 #693 üzenetére
Az eredeti, főleg ha aluöntvény kosaras jobb lett volna felújitva.
-
shalafi66
veterán
válasz
atesz19910 #693 üzenetére
Az 569 jobb hozzá.
-
atesz19910
tag
nos hát néhány nap tanakodás után mégis úgy döntöttem hogy cserélve lesznek a sugárzók a dobozban. a gyártó honlapjáról rendeltem egy pár HA20-as mélyközép sugárzót. hamarosan ide is ér.
-
shalafi66
veterán
válasz
atesz19910 #688 üzenetére
Legjobb a régit javítani, új membrannal, regi habszellel. Legalábbis hangban.
-
shalafi66
veterán
válasz
atesz19910 #686 üzenetére
Ezek a zafírok mindenféle 20 centis mélyközéppel készültek.
Ami éppen volt, mindig azzal.
-
shalafi66
veterán
válasz
atesz19910 #684 üzenetére
Meg lehet csinálni hogy ugyanúgy nézzen ki az új membránnal is, mint ez a régi HA20/1014. Ennek annyi a baja, hogy középtartományban 2-3kHz között nagyon kiabál.
-
shalafi66
veterán
válasz
atesz19910 #680 üzenetére
A membránszél csere nem akkora feladat.
Igazából, a membránt is kellene, az eredetivel nem szól annyira jól.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesz19910 #680 üzenetére
Ennek tükrében el is várható:
Véletlenül a DP202 Saphir volt az első "bolti" hangsugárzóm, amit még az első fizetések valamelyikéből vettem, a 80-as évek elején. Előtte házilag barkácsolt fadoboz volt, rádióból bontott hangszórókkal.
-
shalafi66
veterán
válasz
atesz19910 #678 üzenetére
-
atesz19910
tag
sziasztok! az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok:
szert tettem egy pár 1980-as VIDEOTON Saphir I DP202-es 2 utas hangfalpárra
a felújításában kérnék segítséget, idejét múlták a mélysugárzókon lévő membrán habszélek. hol tudnék ilyet beszerezni budapesten vagy hol tudom felújíttatni őket ahol rendesen megcsinálják?
a válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Ati
-
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #675 üzenetére
Átalakítani természetesen lehet, néha érdemes, de itt gondolom a lényeg az eredeti működőképesség megtartása.
Megjegyzem, azért nem egyszerű sok estben kiszerelni a helyéről időigényes/, valamint a tisztítás-kenés, mindenképpen szükséges, ártani biztos nem fog.
Sajnos komolyabb készülékek, minőségi potijai is hajlamosak a problémára.
-
Kernel
nagyúr
válasz
shalafi66 #673 üzenetére
Pedig régi szerviztapasztalat, hogy az elpárolgó spray nehezebben hat, vagyis többet kell belenyomni, többet tekergetni, míg valami eredménye lesz. Vagy nem lesz tökéletes és/vagy nem tartós, túl hamar visszahozzák a szervizbe.
A kenő spray ennek mindenben az ellentéte. Ez megmutatkozott abban is, hogy a "száraz" mindig gyorsan elfogyott (ha épp olyan volt raktáron), míg a kenő gazdaságosabb volt, tovább tartott egy flakon.
-
Ebit
addikt
válasz
shalafi66 #673 üzenetére
A hibás érintkezést javíthatja / felületi oxidáció/.
Maszatolni nem kell, az egy másik műfaj.A potméter csere. csak abban az esetben javasolt,ha sikerült korrekt egyen futású példányokat beszerezni, ritka, de nem lehetetlen, és ezután, némi módosítás, és javult a hangszin hangerő szabályozás,
-
shalafi66
veterán
HS 501 megjavítva, hangváltó kiigazítva.
-
shalafi66
veterán
Videoton hangszórókkal kapcsolatban még mindig én tudok legtöbbet segíteni bárkinek, legalábbis ebben az országban.
Azért ez a régi HA25/10 vagy /12K hangszóró nem olyan jó, mint ahogy többen mondják (mondjuk ezt még így konkrétan sosem hallottam senkitől), nem gumiszéle (ami nem perem, hanem membránszél) volt eredetileg, hanem egy formázott habgumi. Ez mára akkor is használhatatlan, ha ránézésre épnek tűnik. Muszáj cserélni. Általában kézzel kivágott membránok, ócska illesztések, és a technológiából következően, ennyi idő után kötelezően széthulló lengőcsévék jellemzik. Ezeket javításban kezelni kell, utána használható lesz a hangszóró, de az eredeti problémái megmaradnak.
Épp pénteken javítottam ebből a típusból 4 darabot... Szóval vannak friss méréseim is. Egyébként a legkésőbbi kiscsapos HA25, ami a nyolcvanas évektől volt gyártásban, sokkal jobb alapanyag.
A másik dolog. Én nem ragozok, hanem tudom, hogy miről van szó, és nem csak tapogatózok, fórumozók, vagy nemfórumozók gondolatai alapján.
-
Ebit
addikt
Szia!
Kívülről szétszerelés nélkül megnézve, meg tudod ítélni a hangszórók, doboz állapotát, óvatosan két oldalról benyomva az akadálymentes mozgását.
/ eredetileg gumiperemes alumínium öntvénykosaras mély közép hangszóró volt benne, sokak szerint a Videoton egyik legjobbja /
Ezután, mint írtam előszór hallgasd meg, kis hangerőn lehetőleg minél jobb műsorforráson meghajtva./ cd- számítógép / Flac/
Távol vagyunk egymástól,de biztos találsz a közeledben valakit, aki érdemben fog tudni segíteni az aktuális állapot megítélésében, eszközök kölcsön adásában.Töltsél fel egy fényképet a hangszórókról, elég az előlapot levenni,
-
shalafi66
veterán
Te tudsz fényképből impedanciát mérni?
Ha nem, akkor még a T-S-t sem fogod tudni biztosan, nemhogy a hibákat.
A magashangszóró lágyrészeit mindenképp cserélni kell, azt hiába nézed. A mélyekből is csak a membrán maradhat, főleg az elmúlt 45 év miatt. Persze, ha valaki jót akar.... Mert vannak fél-harmad-negyedmegoldások is. Szólni azok is szólnak, csak nem értékelhetően.
-
shalafi66
veterán
Azért gondolok én mást, mert nem ismerem a mai felhozatalt, meg az aktuális piacot.
De biztos, hogy műszaki szempontból, meg a hangszórókat nézve problémásabb, mint a régi kétutas VT Prelu.
Mondjuk alapból más kategória, ez ilyen jobb PC-s hangfal szerűség. A másik meg középszintű HiFi volt régen is.
-
ot93
senior tag
válasz
shalafi66 #652 üzenetére
Értem, hát ez esetben nem foglalkozok vele, mert amúgy nem is az enyém volt, így nemtudom mi lett rajt cserélve, vagy lett-e egyáltalán valami módosítva rajta, meg nem is értek hozzá
És valóban tudok hasonló árban venni új hangfalat... Most microlab solo 6c-t nézegettem, igaz, hogy ez utóbbi jelentősen kisebb méretű, ezért valószínűleg nem is olyan erőteljes a hangzása meg 30e Ft fölött van picivel, de az akkor legalább új...
amúgy kb. 18 éve nem volt használva, azóta úgy van, ahogy...
-
shalafi66
veterán
Át kell ezt azért gondolni, mert az eredeti hangszórókkal nincs igazán mélye, illetve azokat normálisan javítani is kell, a mélyek habszél cseréjét általában elizélik, ráadásul ennyi idő után már nem csak a membránszélt kell cserélni.
A magashangszóró mostani állapotában szintén valószínűleg használhatatlan, teljes lengőrendszer csere kell, ahhoz, hogy elfogadhatóan szóljon.És akkor még nem beszéltünk a hangváltóról. Azt is helyre kellene hozni, de legalábbis ellenőrizni, mert a VT nagyon lazán kezelte a váltótervezést annakidején.
)
Ez így elsőre végigszámolva kb. (5+3+2)*2=20 nagyjából 20-22e pénz a két hangsugárzóért. Javításra. Ha nagyobb szobában hallgatod, és tényleg normálisan rendbe van téve, akkor megéri, egyébként nem. Hiszen ennyiért lehet újabbat és jobbat venni, akár VT-ből is (mondjuk Preludium).
-
ot93
senior tag
Üdv,
Találtam a padláson egy ilyen hanfal párt:
Videoton Opal D 255 A (Címke:[link])Mit kell tudni róla?
érdemes vele foglalkozni vagy sö?
-
Venyera7
senior tag
Sziasztok!
Videoton elemekből szeretnék házimozit épiteni.Mely sorozatból lenne érdemes választani?
-
Kernel
nagyúr
Kétféle kontakt spray van: tisztító, vagy tisztító és kenő. Utóbbi olajos nyomot hagy száradás után és sokkal alkalmasabb a potméterekhez és kapcsolókhoz (petróleumszármazék van benne elvileg).
Régen szervizben javítottam ilyeneket, a száraz spray-t mindig utáltam, mert hiába nyomtam orrba-szájba, nehezebb volt vele dolgozni, vagy nem is lett tökéletes.
Befújás után alaposan meg kell járatni, nem kell óvatoskodni vele. Ha elkopott a szénpálya, akkor már úgyis mindegy, de a bejáratás inkább használni szokott.
RCA-csatlakozó forrasztása kilazulhat a panelból, meg kell nézni.
-
dioka7
senior tag
Üdv, 10 éve vagyok boldog, de egyre boldogtalanabb tulajdonosa egy Videoton EA-7386S erősítőnek. Mostanság már inkább csak fejhallgatóval használom, de néha-néha előfordul, hogy hangfallal is megszólaltatom. Kontakt tisztító spray kivételével nem volt hozzányúlva. A problémáim a következők:
- A hangerő szabályzó gomb kontakt hibás, a spray és a kitisztítás már nem használ neki sajnos.
- A különböző csatornák közt áthallás van.
A bemeneti RCA csatiknál szerintem szintén érintkezési hiba lehet, néha (random) elkezd recsegni a zene, sokszor volt már olyan is, hogy az egyik oldali (jobb vagy bal) jel elhalkul. Ekkor ki-be dugás segít, de volt hogy 1-2 perc múlva újra kezdte.Kérdésem, mivel nagyon gyakorlatlan az elektronikát éppen csak kóstolgató amatőr vagyok, hogy tudtok-e valakit, aki fel tudná újítani nekem, Pest környékén, elérhető áron. Vagy annyira egyszerű, hogy bátran essek neki, és ha elakadok kérdezősködjek?!
Köszönöm a válaszokat!
Bocs ha nem egészen jó helyre írtam... -
Kernel
nagyúr
válasz
StipLászló #635 üzenetére
Látom, hogy tavalyi hozzászólás, de azért annyit hozzátennék, egy ilyen régi beltéri pont arra jó, mint bármelyik elavult, analóg beltéri: semmire.
Most már digitális rendszerben megy a műholdas sugárzás is, DVB-S szabványú vevő kell hozzá.
Egyébként jelenleg van rá találat is: PDF.
-
rukh
senior tag
Hi!
Ha valaki tud jól működő, eladó Orion mini erősítőt (SE 1025), kérem, legyen szíves jelezze!
Kösz és üdv,
Rukh -
varesz1980
újonc
sziasztok ha valakit érdekel Orion hibás magashangszóró irjon
-
Auratech
őstag
A suliban lomtalanítás közben rábukkantam egy pár bezacskózott Videoton Cavatina DC2388 hangfalra. Újszerű állapotban, ép külsővel. Mivel Preludiumhoz volt már szerencsém, gyorsan felcuccoltam. Szemre, súlyra, kialakításra jó erős középkategóriás benyomást ad. Kíváncsi vagyok, mit tud megszólalásban. A guglizás nyomán azt sejtem, rendben lehet a hangja.
-
Adam.
újonc
Nekem van 2 Db tornyom kb 25 évesek de nem tudom a nevét..160cm magasak, 30cm széles és 34cm mélyek.. (Elvileg valami videoton és orion keverék.) 1 db mély fent alatta 2db magas van. Fekete színű és ennyi van ráírva: Superion 80/100 W 8Ohm A crossoverére pedig: HL 819 M-2.
Ha valaki tudja mi lehet a neve kérem írja le! Előre is KÖSSZ!! -
StipLászló
csendes tag
-
fero02
nagyúr
válasz
StipLászló #633 üzenetére
Erre még a google képtalálatot sem ad. Biztosan ez?
-
fero02
nagyúr
válasz
StipLászló #631 üzenetére
És hogyan próbáljon bárki is segíteni, ha még csak se a típusát nem írod le, se egy képet nem töltesz fel róla...
-
StipLászló
csendes tag
Sziasztok. Lenne egy régi Orion műholdvevőm, és erről szeretnék némi információt kapni. Neten nem találok róla semmit, de tényleg semmit. Aki ért hozzá, legyen szíves akár itt, akár privátban (a privátot gyorsabban észreveszem) szánjon rám néhány percet Köszönöm előre is!
-
shalafi66
veterán
válasz
varesz1980 #628 üzenetére
Bármelyik HB10 jó lesz (ha nincs jobb), de inkább apróhirdetésben találsz majd sztem. Majd megkérdezem, van-e fehérváron az üzemben olcsó javított esetleg.
-
shalafi66
veterán
válasz
varesz1980 #626 üzenetére
Keress használtan Videotont. Az olcsó.
-
shalafi66
veterán
válasz
varesz1980 #624 üzenetére
Gyártják az eredetit. Hangszoro.net.
-
varesz1980
újonc
Sziasztok!tud valaki Videoton dc 2550-eshez közephangszorot?és mennyiért? És 8 ohm legyen.lehet más típus is,csak 10 cm átmérőjű legyen
Köszi -
frankie!
őstag
Hú te, nehéz mert most én németben vagyok, és én is csak azt látom az apró oldalakon, amit te. Azt javaslom, hogy adj föl egy hirdetést, itt meg pl. a ófogáson, és szerintem el fognak özönleni vele. A magamét 7e Ft-ért vettem 7-8 éve. Szerintem egy tizest is megér, állapottól függően.
-
Puma K
nagyúr
válasz
shalafi66 #619 üzenetére
A mostani "erősítőm" elkezdett rakoncátlankodni... aztán gondoltam kellene valami helyette.
A kábelek meg szerintem meg vannak törve ezért kérdem milyen kábel lenne jó hozzá.Rákerestem az általad javasolt erősítőre, de nem nagyon találtam ahol meg is lehetne venni.
Csak kapcsolási rajzok, leírások és cikkel voltak róla.Esetleg valami olyan darabot tudnál javasolni amit akár holnap is vagy jövő héten meg tudnék venni?
-
Cat02
csendes tag
Sziasztok, volt egy Videoton erősítő (Cleopatra), de sajnos megadta magát (egyből lecsapta az egyik biztosítékot, szét lett szedve, de szerintem az csak ártott neki ...). Halála után két ilyen csemetét hagyott maga után, szebb napokon ilyen kapcsolatban álltak egymással. Az lenne a kérdésem, hogy viszonylag olcsón meg lehetne-e ezeket újra szólaltatni? Minőség annyira nem fontos (ha nem lehet megoldani, akkor marad valami occó Logitech 2.1-es hangfalszett).
-
dark2
tag
válasz
shalafi66 #609 üzenetére
Itt a D osztályú erősítő oldala a dealextreme-n, ahol vettem.
A diyaudio.com fóruma szerint MAX9704 chipet takar a ráragasztott vma2016 címke, aminek az adatlapja részben ez a pdf.
A kondi a dx.com-on a képek közötti kapcsolási rajzon 470uF 25V - a valóságban Rubycon 25V 1000uF YXA (ha tényleg az, hisz kínából jött... még az egyik táptüskét is be kellett forrasztani, mert csak a levegőben lógott...)
-
dark2
tag
Volna két kérdésem, amiben segítségre/véleményre volna szükségem:
1. Ezt talán már korábban megkérdeztem, de nem emlékszem: van egy Videoton 6383S erősítőm, amit ha rákötöttem a Hangszóró 2000 kft segítségével felújított hangfalaimra, akkor az egyik oldalon hangforrás nélkül és vele is erős, kattanó/csattanó hangokat ad ad rá, ami a mélyközépen a papírtányér mozgásán is látszik.
Ez javítható/egyáltalán érdemes javítani, javíttatni? Ha el akarom adni és ez a hiba még mindig jelentkezik (egy ideje nem próbálkoztam vele), mennyiért adható el?2. Vettem a neten (a fenti problémától függetlenül) kipróbálásra egy pici 2x10W-os D osztályú erősítő panelt kíváncsiságból, amit kipróbáltam már több hangfalon. Amit felfedeztem, azon túl, hogy a névleges teljesítménye ellenére szép hangerő jön ki belőle, hogy a hangja másabb, mint a hagyományos erősítőmnek.
Az említett erősítőhöz viszonyítva szubjektíve a magas és a közép szép viszont a mély hangok mennyisége kevesebb, vártam.
A felújított hangfalak ezzel az erősítő panellel nem csattognak, tehát gondolom az erősítőnek volt/van baja.
Van valami oka, hogy a D osztály másképp szól? Lehet rajta igazítani? Még nem volt időm hangszínszabályzókkal játszani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ukrajnai háború
- Peugeot, Citroën topik
- További aktív témák...
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest