Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Philips LCD és LED TV-k
- DV digitalizálás
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
napalmdude #916 üzenetére
Ez nem így működik.
Nagyobb teljesítményű erősítővel nehezebb tönkretenni egy hangszórót.
A veszélyt a jelek négyszögesedése és a crest faktor emelkedése jelenti, nem a nagy dinamikai csúcsok, hanem a kis erősítők, amik ezeket torzítva levágják. Szóval, ahogy írtam, mindegy. Ne a wattokat nézd. Ha nem akarod tönkretenni, akkor ne vezéreld torzításba.
De a linkelt erősítő kritikán aluli. => Ismétlem az előző ajánlást, használt normálisabb típussal jobban jársz.
(Bár ezek az Orion hangszórók maguktól is képesek tönkremenni, ebben a korban általában kinéz mindegyiknek egy javítás a ragasztásaik miatt, szóval szerintem már csak ezért is kár aggódni rajta.)
-
shalafi66
veterán
válasz
napalmdude #914 üzenetére
Teljesen mindegy, bármilyen erősítővel tönkre lehet tenni, ha nagyon akarod.
Ehelyett inkább nézz valamilyen használt hifi erősítőt. Nem lényeges, hogy új legyen. -
napalmdude
csendes tag
Sziasztok!
Egy gyerekes kérdésem lenne - nem vagyok jártas audio témában egyáltalán. Egy barátomtól kaptam Orion HS 480-as hangfalakat (2*), és fogalmam sincs milyen olcsó erősítőt célszerű hozzá beszerezni, amivel nem tudom szétvágni a hangfalakat, de azért szobahangerő viszonylatban megszólal. Minőség egy másik dolog, nem vagyok vájt fülű.
Címkéje szerint Orion HS 480 8 Ohm, 50/70W
Esetleg egy ilyen? :
[https://www.arukereso.hu/erosito-c3646/max/av340-p683991039/] -
shalafi66
veterán
Az nem impregnált textil volt, hanem egy réteg gumival összedolgozott anyag. És az engedékenysége elég nagy volt, azzal nem volt semmi probléma, inkább maradó forma meg berezgések szempontjából volt kicsit problémás.
a mágneskörök vegyesek voltak, amúgy azokhoz az 50 literes HS5xx zárt dobozokhoz nem is biztos, hogy kellett volna nagyobb indukciójú mágneskör. VT-nél is normális légrésindukciók voltak, Tonsilnál is. TVM-nél szándékosan a zárt felé voltak elhúzva, szóval kb. mindegyiken pont olyan mágnes volt, ami kellett rá.
-
shalafi66
veterán
válasz
Wendelke #905 üzenetére
Ahogy én tudom, ennek nagyon dögös hangja van alapból, a középtartomány szinte hiányzik, csak magas meg mély van (pont a hangváltó miatt). De a régi méréseimet nem találom hirtelen.
Hogy a tiédnél konkrétan mi a probléma, és miért nem azt hallod, amit szeretnél, azt nem tudom. Meg kell mérni, és okosabb lennék. A membránszél nem gondolom, hogy okozna ilyet.
Az a baj, hogy a HiFizők kezében engedékenységmérő van.Néhányan azt hiszik legalábbis. De a H2000 membránszélek mindig ugyanabból az anyagból készülnek, nincs nagy különbség köztük.
Szerintem egy normális javítás elég a mélyközepeknek. Többet fölösleges rááldozni, új hangszóróval sem lenne jobb. -
Wendelke
aktív tag
válasz
shalafi66 #904 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Mivel a hangfal megvan, így jó lenne rendbe tenni. Nem a hifizés a cél, arra van másik technika. Van egy ilyen beütésem, hogy a házunk több helységében van erősítő-hangfal páros, szóval alapvetően háttér rádióhallgatásra, vagy ha összejövünk a haverokkal, akkor háttér zenének lenne használva a "klub" helységben.
A topikban már olvasgattam és rákerestem pld. a hangváltóra is, illetve láttam az ide vonatkozó árakat az oldaladon, ami tényleg nem költséghatékony ennél az értékű hangfalnál.
Ettől függetlenül mit tudnál javasolni, ha megtartom és jobbá szeretném tenni a későbbiekben ezt a hangfalat? Mint mondtam, nem hifizés a cél, hanem hogy kicsit "dögösebb" hangja legyen.
Természetesen hajlandó vagyok költeni rá, mert az erősítőket, hangfalakat egyik hobbimnak tekintem.
Egyébként azért voltam optimista a DB 2228-al, mert van egy Orion HA 100 hangfalacskám, amit a garázsban szoktam szintén rádiózásra hallgatni, és annak pld. szeretem a hangját, és valami hasonlót vártam.
-
shalafi66
veterán
válasz
Wendelke #903 üzenetére
Ezek eredeti hangszórók, meg membránszélek. A H2000 habszélek nem tartoznak a nagyon engedékeny kategóriába, inkább ilyen közepes engedékenységűek.
A DB2228-nál nem csak a hangszórókkal van baj, a hangváltó is problémás. Rendbe lehet hozni, de nem sok értelme van, költséghatékonyság szempontjából. Nem ér annyit a hangsugárzó, amennyibe kerül a módosítás.
-
Wendelke
aktív tag
válasz
shalafi66 #902 üzenetére
Szia!
Kis segítséget kérnék.
Beszereztem egy Vidi DB 2228-at, ami szép állapotú, de a hangja nem az igazi. Némi magas és mély állítással jobb lett, de alapesetben se mély, se magas, se közép, olyan fátyolos hangja volt.
Pár nap használat után elkezdtek a mélyközepek recsegni, és sajnos jobban megnézve, nem tűnik túl jónak a habszél ragasztása, mert elvált a kosártól.A habszél merevebb, és más színű, mint a nem régiben a H2000-nél javított 25-s mély, meg 13-s középhangszórók habszélei. (DC2550A, és egy Altus F4 közepe.)
Pár kép 2228-s hangszórókról:
Magas:
Mélyközép:
Ezek az eredeti hangszórók?A mélyközepet összenéztem az Altus mély hangszórójával ami 20 cm-s. (De a 2228-s is az, csak gondolom a beépítés miatt 22-s méretű.) Szóval nekem gyanús, hogy a habszél nem erre való, és membrán sem ugyanúgy néz ki, mint az Altusé.
A hangfalat megtartanám, így ezt a mélyközepet javítani érdemes, vagy cserélni egy H2000-s helyettesítő hangszóróra?
A H2000 oldalán a DB2228-s magasát megtaláltam, a mélyközép viszont a HA22-598 lehet?
Ha érdemes javítani, akkor esetleg a gumi membrán szél szóba jöhet, vagy maradjak a habszélnél?
Szerintem még lesz további kérdésem, de első körben köszönöm!
-
shalafi66
veterán
Egyiknek sem erősítőfüggő hibái vannak, a két készülék ugyan együtt működik, de külön kell kezelni és vizsgálni őket, az erősítők nem a hangsugárzók hibáinak kompenzálására valók. Alapesetben.
Ha rossz egy hangváltó tervezése, vagy gyengék a beépített hangszórók tulajdonságai, azt mindegy milyen erősítővel használod, nem lesz jó hangsugárzó belőle. Ilyen az Orion HS280 is, szóval nem az erősítőre kényes, hanem erősen korlátozottak a képességei.
A 6363 hibái, a zaj, a brumm, a DF, teljesen más lapra tartoznak, de léteznek, viszont ezek erősítőspecifikus problémák. Ha megszűnnek, mert valami jobb készülékre cseréled, attól nem szól jobban hangsugárzód, csak az erősítő hibáit nem hallod.
A "basszusban kevés" szintén nem az erősítő dolga. Nem attól függ alapvetően. Ha az amplitudó-fr. válasz lineáris hallható tartományon belül, és ez azért a legtöbb készüléknél megvan, akkor legfeljebb a DF hat rá ebből az irányból, de félvezetős, nem leválasztott kimenetnél, ez azért nem szokott olyan erőteljes különbségeket okozni.
Mélytartományban alapvetően a doboz+hangszóró felüláteresztő szűrőkaraktere érvényesül, és a környezet hatásai. Illetve a hangváltó beállítása, az átvitel egyensúlya szempontjából.
-
eszakas
őstag
Üdv.
Erősen kényesek az erősítőkre. Nekem HS280-as van az eredeti Videoton erősítő amivel vettem /ilyen / . Az tönkrement sokáig kerestem a hangzást másik erősítővel egyenlőre egy PMA 520 AE erősítővel közelíti meg a hangzást de még itt is keveslem a basszust néha benne.
-
shalafi66
veterán
Attól függ, milyen állapotban van most. Nem nagy az esély rá, hogy eredeti.
Rendesen megtanulni mérni az hosszú folyamat, ezek több éves projektek, valamit biztosan tudnál mérni, lehet, hogy segítene is, egyszerűbb váltásoknál biztosan. De valami bonyolult korrekciót igénylő hangszórónál azért precíznek kell lenni a mérésnek is.
Nem akarok megbántani senkit, de legfeljebb a nosztalgia lehet mögötte. Vifa, ScanSpeak, Peerless hangszórót tartalmazó típusok általánosságban jók, Canton, Heco, Braun, Grundig a '90-es évekből jó lehet, de azért azt is meg kell nézni.
-
virbo
csendes tag
válasz
shalafi66 #898 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
A HS átalakítás kapcsán van esetleg iránymutatásod merre lehetne elindulni még ha anyagilag nem is annyira rentábilis? Olvasgattam sok mindent a mély hangszóró ragasztásától kezdve, a membrán merevségen át a hangváltóig mindenféle problémát (eléggé össze vagyok zavarodva, de szerintem több platformon is írtál már ezzel kapcsolatban
).
Jelenleg amit hallok hogy a magasak "csipognak mint állat", a gyomrot remegtető mélyek meg hiányoznak. De előtúrom az elásott gyári erősítőjét, hátha működik és meghallgatom azzal is.Ráakadtam a Subvoice oldalra, az alapján lehet hogy meg tudnám oldani a pontos bemérését a hangfalnak, de őszintén megmondva minél többet olvasva az eddigi magabiztosságom is csökken ebben a témában...
Másik hangfal beszerzése kapcsán most már erősen elbizonytalanodtam. A számomra megfizethető kategóriában (Régi Vidik, Orionok, 50-60e-ig) és a "hangfal" keresőszóra talált használt példányok közül megmondom őszintén fogalmam sincs hogy egy adott néven futó doboz milyen is lehet. Nyilván próbál az ember rákeresni ezekre és legalább olyat felvenni a listájára aminek a fontos paramétereit megtalálja (pl frekvenciamenet, impedancia, teljesítmény), de hát ez erősen lutri. Érdekes módon a Videoton, Orion vonalon néha találni egy-egy fórum vonalat ahol épp ekézik vagy dicsérik ugyanazt a típust...
-
shalafi66
veterán
Lehet, de általában az egész több pénzbe kerül, mint amennyit ér a hangsugárzó. Használtak között bőven vannak jobb típusok.
A HS-nek elég erőteljes mélytartománya van. Nem annyira rossz az alsó határ sem. Inkább valami más oka lehet, ha nem így hallod.
A hangváltóhoz mérni kell, ezt nem nagyon lehet megúszni, ha pontos eredményt szeretnél.
Ízléskülönbségek vannak. A 32 a korrekt szűrés, a 31 másféle hangolás, kicsit loudnessesebb, HB1-esebb.
-
virbo
csendes tag
Sziasztok,
40 éves fejjel sikerült beszerezzek egy viszonylag jó állapotú Orion HS501-et. Mintegy 25 évvel ezelőtt becsípődött ez a típus, most jött el az ideje hogy birtokba vehessem.
Első meghallgatások után kiderült hogy 25 éve valahogy ez jobban szólt... A magasak csipogósan tolakodóak, a hangszóró méretekhez képest azok a remegős mélyek sehol. Hangosnak hangos, de nagyon nem ezt keresem...
Rákeresve a típusra, pár fórumot átfutva be kell lássam hogy ezek a hangsugárzók inkább nosztalgikus értékkel bírnak.Egyik kérdésem az lenne, hogy ezekből a hangfalakból elő lehet-e csalogatni bármilyen értelmesebb hangképet, és a méretének megfelelő mély tartományt? Akár hangváltó, akár hangszóró átalakítással (más membrán, más lengő, stb)/cserével. Csilliárdokat azért nem szánnék, rá, de a nosztalgia faktor még mindig erős a külsővel kapcsolatban.
(A hangváltóva bele tudok nyúlni, akár saját tekercs készítés szintjén is, hangszóró csere sem gond.)
Másik kérdésem, hogy a másik "hírhedt" gyártó, a Videoton típusai között van-e olyan modell amit meg lehetne tuningolni hogy a tervezési/kivitelezési hibákat kijavítsam és kapjak egy elfogadható hangképet?
Nem szeretnék Audofil szintet elérni, de ha úgy "egyben" lenne a hangkép nem lenne baj. Továbbá szeretnék meggyőzőbb mély tartományt mint ami a HS-ben van.... (Elsősorban elektronikus zenéhez, de otthoni hallgatáshoz, nem hangosítani.)A másik végletként ott a Preludium, ahogy olvastam az már egészen megfelelő a régiek közül. A B31 és B32 típus között van-e olyan különbség ami az egyik javára billentené a mérleget? (A B31 hangváltó átalakításról olvastam.)
-
lattila29
csendes tag
Egy technikai kérdésem azért mégis volna.
Az eredeti BEAG HOX 41 hangsugarzóban hogyan oldották meg a bassz reflexet, nem igazán tudom értelmezni a képeket róla. Az ott csak egy szimpla lyuk volt, nem volt reflex cső benne? (A képen úgy néz ki). Egy 'légtérbe' volt mind a három hangszóró? -
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #891 üzenetére
Nem sok értelme van ennek, nincs már ezekből eredeti állapotú, és alapvetően gyártáskor is mindig más volt, ritkán sikerültek egyformán. Összefoglaló válasz, hogy nincs jó magyar hangsugárzó a kilencvenes évekig a Videoton Preludiumon kívül. Csak mindegyiknek más baja van.
-
lattila29
csendes tag
Sziasztok, néhány magyar hangfal egymással összevetésére lennék kiváncsi, több kérdés is felmerült bennem, így egyszerre látva összegezve viszont nem láttam még sehol írást a populárisabb példányokból.
Videoton Saphir 1 vs BEAG HOX51, melyik produkál szebb hangképet? (Illetve jól gondolom -e hogy a Saphir 1 a Vidi Prometheus erősítőhöz járt, míg a HOX51 nemes egyszerűséggel 2db HX125 hangszorobol áll?)
Másik kérdésem, Vidi DC2050 vs a legendás
Orion HS280-al. Hifi magazint persze végig olvastam, de valójában is ennyivel sz.rabb? Mit tartotok a leghallhathatóbb Videoton hangdoboznak?
(Esetleg cleohoz adott dc2002 pár a fentieknél még gyengébb?) -
shalafi66
veterán
válasz
Psychopeti #888 üzenetére
-
Psychopeti
senior tag
válasz
Psychopeti #887 üzenetére
Képek:
[link] -
Psychopeti
senior tag
Bocsi nem válasz akart lenni!
-----------------------------------------------------
Sziasztok! Valaki ki tudna segíteni hogy ez miféle erősítő lehet? Gondolom hogy magyar de amúgy ennél többet nem tudok róla sajnos.
Esetleg ha itt akadna valaki Miskolcon akinél ki is lehetne próbálni hogy egyáltalán működik-e az sem lenne rossz.
Köszi a választ előre is! -
Arnold Szabo
csendes tag
Szaisztok! Azt szeretném kérdezni, hogy barna színű DC2550A gyűjtői állapotú van esetleg valakinek eladó?
Illetve szerintetek egy RT302-es torony hangfalak nélkül mennyit ér? Hangfalak vannak (2050E) hibátlanok azok is csak komplett tornyot láttam 50k-ért. Szerintetek Reális ár érte hangfalak nélkül? Jó állapotú a rendszer azt tudom -
Eladó445
tag
Sziasztok!
Van egy Videoton RA 4301 S Apollóm 2db HS400-as hangfallal.
A tabletet/telefont rá tudom kötni egy 5din-jack audio kábellal.
A TV-t is rá szeretném kötni a hangfalra, ezért vettem egy 5din to RCA audio kábelt, de ezzel nem működik. A TV-n csak RCA bemenet van (jack nincs!).
A TV-n átállítottam az audiokimenetet is, de így sem érzékeli a hangszórókat. -
shalafi66
veterán
Meghallgatni?
A váltótervezés úgy néz ki, hogy először a dobozba építve megméred a hangszórókat, impedancia és SPL választ minimum, aztán ebből lehet hangváltót tervezni. De szerintem ennél az Orionnál nem biztos, hogy van értelme ekkora átalakításba belekezdeni. Nem annyira jók a hangszórók, hogy megérné. Szerintem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
shalafi66 #878 üzenetére
Hát... igazából úgy gondoltam, hogy helyén, beszerelve, szépen meghallgatni őket mikrofonnal, aztán gyiá.
Most nem süketszoba modellek mentén akarok "valamit" összehozni, ami aztán betéve a ládába borul (nyilván).
Tök jó, hogy a mikrofonomat nemrég adtam el
Na mindegy, köszi azért, januárra meglesz a progim. -
shalafi66
veterán
Én csináltam méréseket. De továbbra is az a véleményem, hogy nem mész vele semmire, mert mindegyik sorozat más. És adatlapi mérésből eleve nem tudsz hangváltót modellezni.
Aminek értelme szokott lenni, a középpel és magassal soros kondenzátorok értékét kb. meg kell felezni. Többet, egyedi mérés és beállítás nélkül nem lehet tenni érte.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
shalafi66 #876 üzenetére
Szia !
Igen, hugomnak meg a HS280-as. Utóbbinak a váltóját meghack-elném a mostani helyszínével összhangban kicsit, előbbinél meg szerintem a cimbi ugyanezt szeretné, saját maga ..
De ezek a fránya közepek, van ezeknek neve ?
Meg bármilyen mérése ? Hangszóró2000 nem csinált róluk esetleg valamit ? Egy SPL és egy impedancia görbe már nagyon szép kis aji lenne a mikutól
Szer.: ááá ! MD40. Na, akkor gugli ássál nekem adatlapot sürgibe..
-
shalafi66
veterán
Te a HS 501-re gondolsz. A dóm hangszórókat az Orionnál készítették, feltehetőleg Tamásiban, a BASF műanyagokat gyárt / gyártott.
Vannak mérések, de nem túl egyformák a hangszórók, elég nagyok a gyártás eltérései, másik hangszóróról készült adatlappal nem sokra mész sajnos.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok !
Adatlapot vadászok egy kedves ismerősömnek, az Orion HS280-ashoz hasonlója van, csak nagyobb.
De a magasa ugyanaz és a két közepe is ennek a nagynak, mint a HS280-asé (ami meg hugomé).A közepek (ezek talán BASF gyártmányúak?) és a magasakra vonatkozó adatlapja van esetleg valakinek ? (Mért frekimenet, impedanciagörbe ?)
A mélyeket már cserélte valamire, azt ő majd intézi magának, hogy ott mit lát.
Köszönöm !
HS280
És a szóbanforgó, láda a hölgytől nekünk jobbra, az alsó.
A középmagasaik elvileg egyeznek. (Mind kék közepek, esetünkben). -
Zippair
aktív tag
Nem pont Videoton, de akár az is lehetne (Preludium). Van egy Heybrook HB1-em, az első verzió, amiben a magas hangváltója két párhuzamosan kötött kondi (1,5uF+2,2uF) sorban a hangszóróval. A második verzióban ezt módosították, még sorba kötöttek egy párhuzamos RL kört is a magassal (35uH+4R7). Kipróbáltam az eredeti és a módosított verziót, hasonló a tapasztalatom, mint amit annak idején a Hifi magazinban is írtak a módosításról, én annyit szeretnék, hogy egy kicsit több legyen a magas, de ne annyi, mint az eredeti verzióban (a módosított verzióban mintha a közép tartomány jobb lenne, ezt szeretném megtartani). Tudom, hogy fülre nem lehet hangváltót módosítani, de hátha valaki szaki tud javasolni megoldást!
-
shalafi66
veterán
A kerámia néven árult ellenállás is huzalellenállás, csak be van öntve fehér cementtel egy kerámia tokba.
Így aztán a nagyobb felület miatt jobban hűl. Talán picit jobbak a fémoxid réteg ellenállások. Vagy induktivitásszegény huzalok. De amit eredetileg használtak, Remix R615 is megfelel szerintem.
-
Zippair
aktív tag
válasz
shalafi66 #867 üzenetére
Ajjaj, akkor tekergethetek tekercseket :-) Neked biztosan van tapasztalatod a kerámia ellenállás kontra huzal ellenállás hangváltójában való használatában. Huzal ellenállást 5-10W-os teljesítményben manapság nehezebb beszerezni, mi a meglátásod, nagy/hallható kompromisszum a kerámia ellenállás használata?
-
Zippair
aktív tag
Sziasztok! Van pár Preludium B31-em. A hangváltója gyári, a 22R ellenállás melletti C223 Remix 3,3uF kondi megolvadt, de sehol nem találok ilyet, mivel helyettesíthetem?
-
Arnold Szabo
csendes tag
Sziasztok videoton dc 2050 e hez hol tudok szerezni eredeti keretet mert törött az egyik magas kerete csak az kéne. meg két eredeti szövet borítású eredeti kopatlan videoton feliratos előlapot is szeretnék szerezni.elő lapot hol lehet szerezni?
-
Arnold Szabo
csendes tag
elég gyatra a hangszórók állapota...Láttad volna az enyémet a 2050 e met....Egyébként a mélyeken egy porvédő csere ha sérült a tekercs akkor azt is kell javítani és egy kiadós hangszóró szélezés és már jó is és a magas pillét is ellenőrizd azért hogy nem e recseg vagy nem e torzít...
-
Arnold Szabo
csendes tag
válasz
shalafi66 #859 üzenetére
jaaa hogy a hangszóró 2000 re gondoltál...Ők már adnak eredeti hangszórót is megfizethető áron és eredeti.
Egyébként egy kérdés a végfokban az ellenálás amiről beszéltem az eltud szenesedni attól hogy kötök rá erősebb hangszórót?Mert csak az az ellenálás van elszenesedve amelyik végfokra kötöttem az autó sub mélyhangszóróját ami 150 wattos egy mc boombox hangszórója volt rákötve.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #858 üzenetére
Nem, őt semmiképp.
-
Csecs07
csendes tag
Akkor ezt nem-nek veszem...
Esetleg valaki más tudna segíteni, hogy melyik hangszórókat érdemes megvenni hozzá?
Köszönöm! -
Csecs07
csendes tag
Sziasztok Fórumozók,
rég elfeledett Videoton DC2550A hangfalaimba szeretnék ismét életet lehelni, így hangszóróvásárlásra adtam a fejem.
A H2000 weboldalán nézelődtem és az lenne a kérdésem, hogy Ti melyik hangszórókat ajánlanátok?
Válaszotokat előre is köszönöm! -
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #847 üzenetére
Biztosan nem az ellenállás miatt.
Anélkül is működik a végfokozat. Egy RC tag része a kimeneten, és csak az erősen induktív terheléseket kompenzálja.
-
Arnold Szabo
csendes tag
válasz
shalafi66 #846 üzenetére
Köszi... Cserélni akarom mert el van szenesedve. Én csak arra tudok gondolni hogy az miatt szol rosszabbul mert más baja nincs... Annyi hogy a magasak és a mélyek nem a legtisztábbakk. Ez alatt azt értem hogy a magas torzít a mély is de nem nagyon és kb 1éve ilyen... Azért gondolok az ellenálásra.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #845 üzenetére
Nem az ellenállás hibája miatt szól rosszul. Egyébként azt hiszem 4,7 ohm. Ilyenkor meg kell nézni a kapcsolási rajzot.
-
Arnold Szabo
csendes tag
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #843 üzenetére
10-2=8
Lehet több is, kevesebb is. Ha sötétben tartod, 12 év után akkor is el szokott bomlani.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #841 üzenetére
Változó, ha új a hab, akkor kb tíz év.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #837 üzenetére
Ezeket általában szépen sehogy.
-
Arnold Szabo
csendes tag
válasz
Arnold Szabo #837 üzenetére
A hangfalakra gondolok.
-
Arnold Szabo
csendes tag
Lenne még egy kérdésem samsung mmj330 at hogy tudom szétszedni?
-
válasz
shalafi66 #833 üzenetére
Szia! Sziasztok!
Megjött a hangsugárzó!
Esetleg pár szóban el tudod nekem mondani mi a kettő között a lényeges különbség? Előnyők, hátrányok?
A bal oldali az új és a jobb oldali az eredeti...Ilyen kondit sikerült csak szereznem...
Ehhez a T20M magashoz nem lenne jobb az a 4,7mikros kondi ami gyárilag volt?
-
válasz
shalafi66 #823 üzenetére
Megnéztem! Azt leszámítva hogy a középmagas nem polarításhelyesen van bekötve minden megegyezik!
Azt nem értem, hogy ott (de mind a két hangfalban) miért van felcserélve?! A hangsugárzónál a színnel jelzet (zöld csikos) megy a + sarokra, de a hangváltónál az a többi hangszoró negatívjával együtt megy a fekete tuskóra! A fehér - vezetékmeg megy az ellenállásra majd sorbakötött kondira, majd onnan a + tuskóra... -
shalafi66
veterán
Nem lehet menetzárlat, ha nem ég össze.
Szerintem a másik hangváltó is ugyanilyen felépítésű, mint a tiéd. Pár ellenállással több. Viszont a tiéd, biztos, hogy többet vág a mélyhangszórók középtartományából, mert nagyobb a soros induktivitás.
Biztos, hogy nem jó a gyári hangváltó, de mérések nélkül nem lehet jobbat csinálni. Esetleg, ha van időd, rajzold vissza, milyen a kapcsolás, ugyanaz-e mint a rajzon, ami előkerült hozzá a másik témában.
-
válasz
shalafi66 #821 üzenetére
Igen! Hátrafelé ki lehet tólni az egészet!
De nem tudom, de nekem olyan mintha rosszúl lenne ez az egész hangváltó kalibrálva...A mélyeken is mintha át jönne a magas. A közép meg mintha túl széles lenne ...
Induktív tag nem szokott menetzárlatra menni?Nem lenne érdemes ezt a hangváltót megvenni bele?
Bár ezen mintha 4,7 lenne a kondi.
[link] -
-
válasz
shalafi66 #814 üzenetére
Köszönöm szépen a megerősítést! Én is kb ezen a vonalon indultam el...
Találtam most ideiglenesen egy [ilyet] !
Amin biztos, hogy módosítanom kell az a mágnes mérete miatti kicsi luk....Azt mondjuk kimarom egy pillanat alatt!
Amitől kicsit tartok pl ez a hangváltó módosítás! Van valami ökölszabály? Ebben nem vagyok nagyon otthon, de természetesen az induktív és a kapacítív alkatrészeket meg tudom egymástól különböztetni... -
Sziasztok! Lehet hogy rossz topikba írok, ha igen, akkor igazítsatok útba...!
Ma vettem 2db 144 414 Magnat hangfalat! Örömöm addig tartott míg haza értem vele! Sajnos a dom egyikben sem szól! Gyorsan kiszedtem és szakadtak...(Visszavitelt kerülném, mert 200km)
MTABS 20GE 425N
Mivel tudnám ezt helyetesíteni?
Tudnátok ötletet adni?
Teljes átmérő 103mm
A dobozon a luk 51mm -
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #811 üzenetére
3,3uf × 10R
De lehet, hogy túl hangos lesz.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #809 üzenetére
Elsőnek próbáld meg, amit ajánlottam, ha nagyon hangos lenne, soros ellenállással csökkentheted a hangnynomást magastartomáynban.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #806 üzenetére
Az nem jó, soros kondenzátortól inkább középen lesz halkabb.
-
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #803 üzenetére
Az nem jó, a mélynek és a magasnak egyensúlyban kell lennie.
Hát, nincsen mit, szívesen. -
shalafi66
veterán
válasz
Arnold Szabo #801 üzenetére
DC2550?
Akkor 2,5-es dóm, azoknak mindnek egyforma a terhelhetősége, hát legalább másodrendű szűrést igényel, kb 4,7-6,8uF × 0,33mH Meg soros ellenállás, mert valószínűleg hangosabb, mint a mélyközép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politika
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Peugeot, Citroën topik
- Iqos cigaretta
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- JBL PartyBox 200 használt bluetooth hangfal! Erőteljes hangzás!
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest