Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
napalmdude #916 üzenetére
Ez nem így működik.
Nagyobb teljesítményű erősítővel nehezebb tönkretenni egy hangszórót.
A veszélyt a jelek négyszögesedése és a crest faktor emelkedése jelenti, nem a nagy dinamikai csúcsok, hanem a kis erősítők, amik ezeket torzítva levágják. Szóval, ahogy írtam, mindegy. Ne a wattokat nézd. Ha nem akarod tönkretenni, akkor ne vezéreld torzításba.
De a linkelt erősítő kritikán aluli. => Ismétlem az előző ajánlást, használt normálisabb típussal jobban jársz.
(Bár ezek az Orion hangszórók maguktól is képesek tönkremenni, ebben a korban általában kinéz mindegyiknek egy javítás a ragasztásaik miatt, szóval szerintem már csak ezért is kár aggódni rajta.)
-
shalafi66
veterán
válasz
napalmdude #914 üzenetére
Teljesen mindegy, bármilyen erősítővel tönkre lehet tenni, ha nagyon akarod.
Ehelyett inkább nézz valamilyen használt hifi erősítőt. Nem lényeges, hogy új legyen. -
napalmdude
csendes tag
Sziasztok!
Egy gyerekes kérdésem lenne - nem vagyok jártas audio témában egyáltalán. Egy barátomtól kaptam Orion HS 480-as hangfalakat (2*), és fogalmam sincs milyen olcsó erősítőt célszerű hozzá beszerezni, amivel nem tudom szétvágni a hangfalakat, de azért szobahangerő viszonylatban megszólal. Minőség egy másik dolog, nem vagyok vájt fülű.
Címkéje szerint Orion HS 480 8 Ohm, 50/70W
Esetleg egy ilyen? :
[https://www.arukereso.hu/erosito-c3646/max/av340-p683991039/] -
shalafi66
veterán
Az nem impregnált textil volt, hanem egy réteg gumival összedolgozott anyag. És az engedékenysége elég nagy volt, azzal nem volt semmi probléma, inkább maradó forma meg berezgések szempontjából volt kicsit problémás.
a mágneskörök vegyesek voltak, amúgy azokhoz az 50 literes HS5xx zárt dobozokhoz nem is biztos, hogy kellett volna nagyobb indukciójú mágneskör. VT-nél is normális légrésindukciók voltak, Tonsilnál is. TVM-nél szándékosan a zárt felé voltak elhúzva, szóval kb. mindegyiken pont olyan mágnes volt, ami kellett rá.
-
shalafi66
veterán
válasz
Wendelke #905 üzenetére
Ahogy én tudom, ennek nagyon dögös hangja van alapból, a középtartomány szinte hiányzik, csak magas meg mély van (pont a hangváltó miatt). De a régi méréseimet nem találom hirtelen.
Hogy a tiédnél konkrétan mi a probléma, és miért nem azt hallod, amit szeretnél, azt nem tudom. Meg kell mérni, és okosabb lennék. A membránszél nem gondolom, hogy okozna ilyet.
Az a baj, hogy a HiFizők kezében engedékenységmérő van.Néhányan azt hiszik legalábbis. De a H2000 membránszélek mindig ugyanabból az anyagból készülnek, nincs nagy különbség köztük.
Szerintem egy normális javítás elég a mélyközepeknek. Többet fölösleges rááldozni, új hangszóróval sem lenne jobb. -
Wendelke
aktív tag
válasz
shalafi66 #904 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Mivel a hangfal megvan, így jó lenne rendbe tenni. Nem a hifizés a cél, arra van másik technika. Van egy ilyen beütésem, hogy a házunk több helységében van erősítő-hangfal páros, szóval alapvetően háttér rádióhallgatásra, vagy ha összejövünk a haverokkal, akkor háttér zenének lenne használva a "klub" helységben.
A topikban már olvasgattam és rákerestem pld. a hangváltóra is, illetve láttam az ide vonatkozó árakat az oldaladon, ami tényleg nem költséghatékony ennél az értékű hangfalnál.
Ettől függetlenül mit tudnál javasolni, ha megtartom és jobbá szeretném tenni a későbbiekben ezt a hangfalat? Mint mondtam, nem hifizés a cél, hanem hogy kicsit "dögösebb" hangja legyen.
Természetesen hajlandó vagyok költeni rá, mert az erősítőket, hangfalakat egyik hobbimnak tekintem.
Egyébként azért voltam optimista a DB 2228-al, mert van egy Orion HA 100 hangfalacskám, amit a garázsban szoktam szintén rádiózásra hallgatni, és annak pld. szeretem a hangját, és valami hasonlót vártam.
-
shalafi66
veterán
válasz
Wendelke #903 üzenetére
Ezek eredeti hangszórók, meg membránszélek. A H2000 habszélek nem tartoznak a nagyon engedékeny kategóriába, inkább ilyen közepes engedékenységűek.
A DB2228-nál nem csak a hangszórókkal van baj, a hangváltó is problémás. Rendbe lehet hozni, de nem sok értelme van, költséghatékonyság szempontjából. Nem ér annyit a hangsugárzó, amennyibe kerül a módosítás.
-
Wendelke
aktív tag
válasz
shalafi66 #902 üzenetére
Szia!
Kis segítséget kérnék.
Beszereztem egy Vidi DB 2228-at, ami szép állapotú, de a hangja nem az igazi. Némi magas és mély állítással jobb lett, de alapesetben se mély, se magas, se közép, olyan fátyolos hangja volt.
Pár nap használat után elkezdtek a mélyközepek recsegni, és sajnos jobban megnézve, nem tűnik túl jónak a habszél ragasztása, mert elvált a kosártól.A habszél merevebb, és más színű, mint a nem régiben a H2000-nél javított 25-s mély, meg 13-s középhangszórók habszélei. (DC2550A, és egy Altus F4 közepe.)
Pár kép 2228-s hangszórókról:
Magas:
Mélyközép:
Ezek az eredeti hangszórók?A mélyközepet összenéztem az Altus mély hangszórójával ami 20 cm-s. (De a 2228-s is az, csak gondolom a beépítés miatt 22-s méretű.) Szóval nekem gyanús, hogy a habszél nem erre való, és membrán sem ugyanúgy néz ki, mint az Altusé.
A hangfalat megtartanám, így ezt a mélyközepet javítani érdemes, vagy cserélni egy H2000-s helyettesítő hangszóróra?
A H2000 oldalán a DB2228-s magasát megtaláltam, a mélyközép viszont a HA22-598 lehet?
Ha érdemes javítani, akkor esetleg a gumi membrán szél szóba jöhet, vagy maradjak a habszélnél?
Szerintem még lesz további kérdésem, de első körben köszönöm!
-
shalafi66
veterán
Egyiknek sem erősítőfüggő hibái vannak, a két készülék ugyan együtt működik, de külön kell kezelni és vizsgálni őket, az erősítők nem a hangsugárzók hibáinak kompenzálására valók. Alapesetben.
Ha rossz egy hangváltó tervezése, vagy gyengék a beépített hangszórók tulajdonságai, azt mindegy milyen erősítővel használod, nem lesz jó hangsugárzó belőle. Ilyen az Orion HS280 is, szóval nem az erősítőre kényes, hanem erősen korlátozottak a képességei.
A 6363 hibái, a zaj, a brumm, a DF, teljesen más lapra tartoznak, de léteznek, viszont ezek erősítőspecifikus problémák. Ha megszűnnek, mert valami jobb készülékre cseréled, attól nem szól jobban hangsugárzód, csak az erősítő hibáit nem hallod.
A "basszusban kevés" szintén nem az erősítő dolga. Nem attól függ alapvetően. Ha az amplitudó-fr. válasz lineáris hallható tartományon belül, és ez azért a legtöbb készüléknél megvan, akkor legfeljebb a DF hat rá ebből az irányból, de félvezetős, nem leválasztott kimenetnél, ez azért nem szokott olyan erőteljes különbségeket okozni.
Mélytartományban alapvetően a doboz+hangszóró felüláteresztő szűrőkaraktere érvényesül, és a környezet hatásai. Illetve a hangváltó beállítása, az átvitel egyensúlya szempontjából.
-
eszakas
őstag
Üdv.
Erősen kényesek az erősítőkre. Nekem HS280-as van az eredeti Videoton erősítő amivel vettem /ilyen / . Az tönkrement sokáig kerestem a hangzást másik erősítővel egyenlőre egy PMA 520 AE erősítővel közelíti meg a hangzást de még itt is keveslem a basszust néha benne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- DUNE médialejátszók topicja
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Ukrajnai háború
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 34 VA 165Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10700KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest